Dodaj do ulubionych

Pytanie do notariusza!

04.03.12, 15:40
Mam pytanie.Żyję w związku nieformalnym,zamierzamy zakupić działkę pod budowę i tym samym w przyszłości rozpocząć budowę. Czy możliwe jest zakupienie tej działki w związku nieformalnym i przepisanie na mnie i moją dziewczynę,a następnie rozpoczęcie budowy?Czy zalegalizować związek i dopiero wtedy zakupić działkę góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Pytanie do notariusza! 06.03.12, 09:29
      Pytanie jest niejasne. Chcecie kupić działkę razem czy kupi ją jedno z was i chce przekazać część drugiej osobie? Jesli w grę nie wchodzi kredyt, nie ma problemu - kupcie razem po połowie,. do tego nie trzeba byc małżeństwem.
      • lennyx Re: Pytanie do notariusza! 06.03.12, 21:58
        Tzn. Moja Dziewczyna i ja chcielibyśmy zakupić działkę budowlaną w formie umowy(właściciel-współwłaściciel)czy istnieje w ogóle taka forma umowy? Jeśli nie, proszę nam podpowiedzieć jaka byłaby najlepsza forma. W następnym roku chcielibyśmy zalegalizować nasz związek a zakupioną działkę zapisać jako wspólność małżeńską.Czy wtedy będziemy musieli po raz kolejny skorzystać z usług Pana notariusza, czy po prostu będzie dokonany wpis w księdze wieczystej. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
        • bezpocztyonline Re: Pytanie do notariusza! 07.03.12, 07:00
          lennyx napisał:

> Tzn. Moja Dziewczyna i ja chcielibyśmy zakupić działkę budowlaną w formie umowy
          > (właściciel-współwłaściciel)czy istnieje w ogóle taka forma umowy? Jeśli nie, p
          > roszę nam podpowiedzieć jaka byłaby najlepsza forma. W następnym roku chcieliby
          > śmy zalegalizować nasz związek a zakupioną działkę zapisać jako wspólność małże
          > ńską.Czy wtedy będziemy musieli po raz kolejny skorzystać z usług Pana notarius
          > za, czy po prostu będzie dokonany wpis w księdze wieczystej. Z góry dziękuję za
          > odpowiedz. Pozdrawiam

1. Nieruchomości się kupuje umową sprzedaży w formie aktu notarialnego.
          2. Sprzedaje/-ą właściciel/-e, a wy kupujecie w udziałach: po 1/2 części.
          3. Jesteście współwłaścicielami w częściach ułamkowych. Czyli każde z was może sobie tę swoją 1/2 odsprzedać w każdej chwili choćby obcej osobie, nie pytając drugiego współwłaściciela o zdanie (no chyba, że chodzi o nieruchomość rolną - bo wtedy współwłaściciel może mieć prawo pierwokupu).
          4. Po zawarciu małżeństwa nadal jesteście współwłaścicielami w częściach ułamkowych, a nie łącznymi, bo nieruchomość nabyliście przed małżeństwem. No chyba, że zechcecie to zmienić stosownym aktem notarialnym.
          Natomiast nieruchomości nabyte po zawarciu związku małżeńskiego będą już "z automatu" współwłasnością łączną.
          Przy współwłasności łącznej nie można sprzedawać ani darować udziałów: tylko oboje małżonkowie mogą całość sprzedać lub darować razem.
          • lennyx Re: Pytanie do notariusza! 08.03.12, 00:12
            Dziękuję bardzo za udzielenie mi odpowiedzi na pytania.Zastanawia mnie tylko jaki będzie koszt przepisania działki na wspólność łączną po ślubie czyli zmiana aktu notarialnego z umowy (współwłaściciele)I jeszcze jedno pytanko.Czy jeśli jesteśmy współwłaścicielami takiej działki możemy na niej zacząć budować wspólny dom. Po raz kolejny, z góry dziękuję za odpowiedz. pozdrawiam
            • bezpocztyonline Re: Pytanie do notariusza! 08.03.12, 06:44
              lennyx napisał:

> Zastanawia mnie tylko jaki będzie koszt przepisania działki na wspólność łączną po ślubie > czyli zmiana aktu notarialnego z umowy (współwłaściciele)

Absolutnie nie będziecie Państwo zmieniali aktu notarialnego nabycia!!!

Czasu cofnąć się nie da: nabywacie Państwo jako nie-małżonkowie = nabywacie Państwo na współwłasność w częściach ułamkowych.

Zawieracie Państwo małżeństwo = powstaje współwłasność łączna, ale obejmuje tylko majątek nabyty po ślubie, i to tylko o ile nie pochodzi z darowizny czy spadku.

Możecie natomiast Państwo rozszerzyć współwłasność ustawową małżeńską, włączając w nią ową nieruchomość nabytą przed ślubem. Współwłasność ustawową małżeńską się rozszerza (lub ogranicza albo nawet wyłącza - bo też można) umową majątkową małżeńską, zawieraną w formie aktu notarialnego.

Jaki koszt? A proszę zapytać w kancelarii notarialnej, w jakiej macie Państwo zamiar dokonać tej czynności.

> I jeszcze jedno pytanko.Czy jeśli jesteśmy współwłaścicielami takiej działki możemy na niej > zacząć budować wspólny dom.

Oczywiście, że tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka