Dodaj do ulubionych

Sprzedaż działki -PILNE

13.03.13, 13:06
Witam.
Mój tata dostał działke z pracy ze spółdzielni(był członiem w spółdzielni) 1000m2.Wiem ,że jeśli nie minie 5 lat i ją sprzeda musi zapłacić podatek(coś około 20%) .Ale jest możliwość,że sprzeda działkę i za pieniążki ze sprzedaży działki kupi mieszkanie w ciągu 2lat(od sprzedaży tej działki-wtedy nie zapłaci podatku).
I tu moje pytanie.Chce z mężem wziąć kredyt hipoteczny i kupić mieszkanie dla nas.Czy jeśli mój tata nam da pieniądze ze sprzedaży działki(dla banku będzie to wkład własny)a my weżmiemy-dobierzezmy kredyt na mieszkanie to nie będzie musiał płacić tego podatku ze sprzedaży działki???Bo kredyt hipoteczny będzie na nas małzonków-kredytobiorców(zatem i mieszkanie również),tata tylko dołoży nam te pieniążki.
No ale tak logicznie myśląc to pieniążki będą przeznaczone na mieszkanie.Tylko nie wiem jak to prawnie wygląda.
Bardzo proszę o odpowiedz.Będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • zuzian5000 Re: Sprzedaż działki -PILNE 18.03.13, 16:07
      a może kupicie mieszkanie w udziałach (część Wy a część tata?). Najlepiej popytać w US albo u notariusza.
      • agusiak27 Re: Sprzedaż działki -PILNE 18.03.13, 20:37
        dziekuje za podpowiedz,bo nie słyszłam o takiej formie kupna mieszkania:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka