ds0 09.01.09, 14:10 Poręczyłem kredyt na 30 lat, czy jest możliwość wykreslenia mnie jako poręczyciela? Jeśli tak to w jakich okolicznościach, bądź jakie muszą być spełnione warunki. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ds0 Re: poręczyciel kredytu 09.01.09, 14:21 jeszcze chciałem zaznaczyć, że kredytobiorca nie jest chętny do współpracy w tym zakresie... Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Trzeba było myśleć przed poręczeniem, a nie po 09.01.09, 14:35 Inaczej każdy poręczyciel chciałby się wymigać, gdy przychodzi do spłacania za kredytobiorcę... Odpowiedz Link Zgłoś
ds0 Re: poręczyciel kredytu 10.01.09, 15:31 Dodam jeszcze, że kredyt jest spłacany regularnie. Proszę o porade fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
maryko.m Re: poręczyciel kredytu 11.01.09, 17:41 W braku zgody banku nie ma takie możliwości! Zgoda dłużnika niewiele znaczy - to ewentualnie bank, który udzielił kredytu, musiałby wyrazić zgodę na zmianę formy zabezpieczenia - Pan się zobowiązał wobec wierzyciela (czyli banku) do wykonania zobowiązana na wypadek jego niewykonania przez dłużnika i tylko bank mógłby Pana z poręczenia zwolnić. Teoretycznie, bardzo teoretycznie - jeśli dłużnik (albo i Pan osobiście) znajdzie innego równie wiarygodnego poręczyciela, a bank wyrazi zgodę na rozwiązanie z Panem umowy poręczenia....Oczywiście, nie za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś