viking-plus 08.03.09, 21:18 czy do darowizny samochodu wartości 20 000 pomiędzy rodzicami i dziećmi, potrzebny jest akt notarialny czy wystarczy zwykła umowa cywilno-prawna, czy wiążą się z tym jakieś dodatkowe koszty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izba.notarialna Re: darowizna samochodu 11.03.09, 15:43 wystarczy umowa pisemna (jeżeli samochód został już wydany dzieciom) oraz zgłoszenie do urzędu skarbowego; jeżeli to darowizna rodzice dzieci to podatku przy takiej wartości nie będzie tylko na innej podstawie jeżeli to darowizna np rodzice i córka i syn a innej jeżeli to darowizna np rodzice i córka z zięciem Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_furman Re: darowizna samochodu 08.04.09, 10:58 Jestm po rozprawie sadowek, na ktorej Sad orzekl, iz po zmarlym tacie majatek przysluguje mnie i mojej mamie w wysokosci 1/2. Teraz ( wzwiazku z ubezpieczeniem samochodu) chcemy abym ja zostala jego wlascicielem w calosci i moga wyrobic nowe dokumenty auta gdzie figuruje jako wlascicel. Jakie kroki powinnysmy podjac? Notariusz? Jaki bedzie przyblizony koszt postepowania? Dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś