aga-kosa 29.05.09, 14:10 Ojciec zmarł w 2000 sprawa o zachowek zakończyła się w lutym.Dziś listonosz przyniósł mi pieniądze od spadkobierców.Czy muszę to zgłosić do US , gdzie i czy będę płaciła od tego podatek.aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izba.notarialna Re: Podatek od zachowku 29.05.09, 21:52 Wygląda na to, że nie zapłaci Pani podatku, Nabycie środków pieniężnych z tytułu zachowku po ojcu zwolnione jest z podatku od spadków i darowizn (art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn), jednakże warunkiem zwolnienia z podatku jest zgłoszenie nabycia naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według Pani miejsca zamieszkania. Na zgłoszenie nabycia ma Pani 6 miesięcy od otrzymania pieniędzy z tytułu zachowku. Do zgłoszenia należy dołączyć dokument przekazu pocztowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: Podatek od zachowku 30.05.09, 09:21 Bardzo serdecznie dziękuję za informację .W przyszłym tygodniu zgłoszę żeby mieć tzw.święty spokój .aga Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: Podatek od zachowku 01.06.09, 18:06 Jeszcze jedno pytanie : do którego US mam zgłosić ,że otrzymałam zachowek : tam gdzie żył i zmarł mój ojciec czy w miejscu gdzie ja mieszkam od 10 lat.Dziękuję aga Odpowiedz Link Zgłoś