Dodaj do ulubionych

2500 w PL - jechać do UK?

IP: *.echostar.pl 12.01.05, 11:59
Jak myslicie, zarabiając 2500 w Pl warto wyjechać do UK? We wrzesniu po
powrocie z 3-tyg wakacji w Londynie, gdzie pracowała moja dziewczyna
stwierdziłem czas na mnie. Zapisałem sie na ang, regularnie czytam to forum i
inne niezbędne rzeczy.Zdaję sobie sprawe, ze w UK bede smigać w jakiejs pracy
fizycznej ( teraz kierują 25 osobą grupą ludzi którzy tak smigają ), ale tez
tak zaczynałem i wierze że wszedzie można sie wspinać.
Nie piszcie prosze ze jesli w UK dostane na miesiac 1000F to to samo co 1000
zl - bo sie kompletnie z tym nie zgadzam.
Poprzez info na forum ale przede wszystkim własne obserwacje wiem co ile
kosztuje , na co mogę liczyc itd.
Nie mysle o wyjezdzie na rok dwa- to mi sie napewno nie oplaca.
Prosze Was o opinie co WY byscie zrobili na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.menos.org 12.01.05, 12:15
      jak ja bym zarabiała tutaj 2500 zł nigdzie bym sie nie ruszała. Chociaż jak
      chcesz zobaczyć trochę świata, poznać nowych ludzi, inne życie to czemu nie..
      Ale na pewno nie dla kasy. Za 2500 ( w domyśle netto) to można sobie tutaj
      nieżle żyć. Mnie by to wystarczyło.. Ja w ciągu 2 lat nigdy nie przekroczyłam
      1100 netto. Obecnie zarabiam 0 zł, nie mam pracy. Ostatnia kasa wydana na bilet
      do UK. Tylko ze znam b. dobrze angol i juz tam bylam. Nie mam nic do stracenia,
      ale kazdy sam musi taką decyzję podjąć...
      • Gość: kemot Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.01.05, 17:22
        Za 2500 w PL mozna spokojnie zyc? " Za chwile" moja dziewczyna skonczy studia
        i co? Jak bedzie miała szczescie to za 1000 znajdzie pracę. Ile z tego mozna
        odłożyć? Dla mnie to takie zycie z dnia na dzien bez zadnych fajerwerkow.A
        gdzie kupno mieszkania , ciekawe wakacje etc. Ile mozna z tych zarobkow rocznie
        odłożyć?! i co za to kupić?
        • jsr184 Re: 2500 w PL - jechać do UK? 12.01.05, 18:03
          no a ja ci powiem ze 1000f to w uk na prawde jak 1000zl w pl, ale jak nie
          przyjedziesz to sie nie przekonasz. wydaje sie wiecej, jak obnizasz standard
          zycia. za 1000f szczerze mowiac bym nie przezyl tu. tylko, ze ja tu zyje a nie
          wegetuje :D w polsce tez mialem 2,5tys, no i wyjechalem. nie pracuje fizycznie
          tez fizycznie. w londynie 1000f to na prawde bardzo malo. jesli bys chcial
          wynajac mieszkanie to cos na ksztalt kawalerki trafisz za okolo 800-900. masz
          alternatywe gniezdzic sie w jakims wynajmowanym pokoju za 300f. no ale wlasnie
          to jest to obnizenie standardu, o ktorym napisalem na poczatku. i wtedy wydaje
          sie ze 1000f to wiecej niz 1000zl, zludzenie, przynajmniej jak na londyn.

pozdr.
          • Gość: sabna Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.01.05, 21:13
            To moze nie londyn ?
            W manchesterze normalne mieszkanie 2 sypialnie blisko centrum 450 funtow.
            Wpełni wyposażone.
          • Gość: kemot Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.01.05, 21:41
            oczywiscie ze nie musi byc Londyn,a co do mieszkania to w Pl tez wynajmuje
            pokoj w mieszk. 3-pokojowym.
            Jednak bede nadal się upierał ze 1000Pln nie równa sie 1000F
            Przykład:ile za to miesiecznie kupisz marlboro? ile chleba? Ja za pokój w
            poznaniu płacę 400zł, więc za ten 1000zł teoretycznie ile mógłbym tych pokoi
            wynająć? Pokój w w płn-wsch Londynie 2 strefa (ok 320F ),paliwo? itd
    • Gość: pawel Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.3web.net 13.01.05, 01:25
      Ja jakbym zarabial 2500 w Polsce nie pojechalbym do Anglii.Mysle ze za takie
      pieniadze mozna dosyc dobrze zyc.Chyba bym sie nie zdecydowal na wyjazd.
    • xiv Re: 2500 w PL - jechać do UK? 13.01.05, 20:12

Podpisuje sie pod powyzszymi - nie ma sensu abys przyjzdzal tutaj, zeby
      pracowac fuizycznie. Inna sprawa, czy wogole taka prace znajdziesz.

Jednakowoz, ucz sie jezyka i staraj sie o prace odpowiadajaca Twoim
      mozliwosciom - wtedy bedziesz mial i satysfakcje i pieniadze lepsze niz 1k GBP
    • Gość: Tom Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.csk.pl 13.01.05, 23:29
      Kurde a ja mam od 3000 do 5000 ( zależy czy premia wpadnie) i sie zastanawiam
      czy jechać... Ale w UK zarobiłbym ok.2000-2500 funtow, i mam dylemat.
      • Gość: Witosław Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.access.telenet.be 14.01.05, 12:38
        Ludzie to mają problemy...
        :(
      • Gość: Zosia_ Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.acn.waw.pl 14.01.05, 19:29
        Ja juz wlasciwie zdecydowalam sie chociaz tutaj stoje finansowo podobnie jak Ty.
        Na poczatku nawet biore pod uwage prace za 1500 f miesiecznie ale licze na to,ze
        moj maz znajdzie cos wlasnie za 2-2,5 czyli razem powinno byc do przezycia.
        Ja decyduje sie ze wzgledu na nowe doswiadczenia, znacznie wiekszy rynek pracy
        no i inna jakosc zycia. Moze sie rozczaruje, moze nie ale musze przekonac sie o
        tym sama.

Zosia_
      • Gość: grosc Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.com / *.crowley.pl 04.02.05, 00:30
        A ja w Polsce mam znacznie więcej i jadę. Ludzie, niższe podatki, znacznie
        większe możliwości i przede wszystkim jakaś przewidywalność a nie zależność od
        bandy osłów którym zależy tylko na dietach oselskich
    • Gość: Bond. James Bond Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.05, 20:41
      Ja mam co prawda 2 razy więcej niż Ty, ale i tak stąd wieję. Nie wiem czemu,
      ale wszyscy mówią tylko o emigracji ze względów ekonomicznych. Zgoda - tak jest
      najczęściej. Ale nie zawsze.
      Też cofnę się "stanowiskowo" o parę lat, ale wiara góry przenosi. Za 3 lata
      będę w UK w tym samym miejscu co teraz w PL.
      Howgh!
      • Gość: Zosia_ Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.05, 11:15
        Moge sie pod tym podpisac :-) Grunt to wiara w siebie :-)

Zosia_
      • paxa Re: 2500 w PL - jechać do UK? 15.01.05, 12:08
        potwierdzam, w PL miałem ok 6000/miesięcznie, ale kasa to nie wszystko...
        mogę zarabiać mniej, ale tam gdzie wszystko jest poukładane, ludzie są milsi,
        chodniki czystsze, zarobienie na wakacje w ciepłym kraju czy 2-letnie auto przy
        1200 funtów to nic wielkiego, chociaz w/g niektórych to bieda
        • paxa Re: 2500 w PL - jechać do UK? 16.01.05, 12:21
          a ha, i tam gdzie jest lepsza opieka nad kobietami w ciąży, a wcześniej;
          tabletki antykoncepcyjne są bezpłatne :-)
          • Gość: a Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.uk.tpnet.intra / 193.195.73.* 17.01.05, 18:30
            Ale jak juz sie dziecko urodzi to za przeczkole trzeba placic £600+.
            • paxa Re: 2500 w PL - jechać do UK? 17.01.05, 21:07
              albo wynająć au pair z PL :-)
            • Gość: kemot Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.echostar.pl 22.01.05, 09:09
              dzięki za odzew. Widzę że tylu przeciwników co zwolenników. Na chwilę obecną
              zdecydowany jestem że wyjezdzamy-ale do jesieni jeszcze czas.
              • Gość: kemot Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.echostar.pl 01.02.05, 12:15
                moze jakies nowe opinie?
                • Gość: mlody Re: 2500 w PL - jechać do UK? IP: *.gdynia.mm.pl 04.02.05, 17:21
                  jestem w podobnej sytuacji(finansowej)mam panstwowa posade,13pensjeitd
                  i...zdecydowalem sie wyjechac!pozbywam sie mieszkania,samochodu i do...ludzi:)
                  • Gość: paw_dady niedoinformowani? IP: *.153-201-80.adsl.skynet.be 05.02.05, 11:10
                    NHS to najgorszy system opiek izdrowotnej w EU - niemieccy znajomi mowia o
                    tym '3 swiat'. Ilosc lekarzy na pacjentow jest chyba troszke wieksza niz w PL.

Ludzie mili? ha ha usmiech to nie znaczy ze ktos jest mily nie myl maski z
                    prawdziwym wnetrzem. To sie nazywa roznice kulturowe ;)

jedzta sie przekonajta ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka