Dodaj do ulubionych

EPSY, a PIT

27.04.05, 19:39
Witam,

Jestem ożeniony z EPSą, ale do Brukseli wybieram się dopiero po jakimś
czasie, przez kilka miesięcy będę mieszkał w Polsce i tu pracował. Powstaje
tu ciekawy przypadek opodatkowania takiej dziwnej podstawowej komórki
społecznej. Zadałem takie pytanie na forum "podatki", zobaczymy czy będzie
jakaś odpowiedź, jeśli ktoś z Was ją zna (ja akurat znam się na CIT i VAT,
PIT jest mi dość obcy), proszę o wpis. Opis przypadku i zadane pytania są tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=680&w=23267275
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: EPSY, a PIT IP: *.241.81.adsl.skynet.be 27.04.05, 20:06
      Tak sie sklada ze tez sie znam na polskich podatkach, pewnie z zupelnie innego
      powodu niz ty, jednak pozwole sobie wtracic uwage iz ten temat juz byl
      wielokrotnie poruszany na tym forum, wiec zapewniam cie ze jak troche poszukasz
      to znajdziesz odpowiedz na wszystkie twoje pytania.

Akurat pracownik instytucji europejskiej jest takim dziwnym zwierzem, ktory
      zostal wyjety spod reguly 180 dni, umow o unikaniu podwojnego opodatkowania i
      innych takich wynalazkow. Ale poszperaj, bo nie chce mi sie pisac po raz piaty.
      • Gość: ciekawa ale jorn nie pyta o to czy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 20:48
        ... jego żona będzie musiała placić w Polsce (czy w Belgii) podatek, ale o to -
        o ile dobrze zrozumiałam, czy: a) może się z nią wspólnie rozliczyć za 2005 r.
        (zakładam, ze przez pierwsze pólrocze pracowała i zarabiała w Poslce) i b) czy
        przychod z KE (mimo że sam nie podlegający opodatkowaniu) jest doliczany do
        przychodu i np. powoduje "wpadnięcie" w wyzszy próg podatkowy dochodu
        osiągniętego jeszcze w kraju (vide dzisiejszy artykul w GW o pracujących na
        Cyprze)
        • Gość: Sofi Re: ale jorn nie pyta o to czy ... IP: *.241.81.adsl.skynet.be 27.04.05, 20:50
          a) nie
          b) nie
          • Gość: M. Re: ale jorn nie pyta o to czy ... IP: 212.160.172.* 28.04.05, 10:44
            Sorki, ale czy m,ogłbym prosic o rzowiniecie? Rozumiem że b) to nie - jesli
            dochod 'unijny' nie jest opodatkowany, to nie ma potrzeby wykazywać go w PIT.
            Ale dlaczego nie moga sie wspolnie rozliczyć? Przeciez jeśli przez pierwsze
            miesiace pracowała w Polsce, to z tych zarobków musi u nas zapłacic podatek.
            Dlaczego nie może rozliczyc się z tego podatku wspolnie z mezem?

Z góry dzieki za wyjasnienia.

Pozdro.
            • jorn Re: Sofi i M 30.04.05, 09:06
              a) tak tez myślałem, ale nie miałem pewności, bo w dogłębnej znajomosci PITu
              zatrzymałem się w 1998 roku.
              b) muszę poszperać, bo faktycznie coś mi sie zaczyna kołatać, że może istnieć
              jakiś przepis, że wspólnie opodatkować można tylko dochód w Polsce, a, żeby sie
              wspólnie opodatkować, to trzeba mieć prawo do wspólnego opodatkowania przez
              cały rok.

Mam rację, Sofi?

Na pewno nie wchodzą w grę rozwiazania wynikające z umów o unikaniu podwójnego
              opodatkowania, bo wy jestescie 'ponad prawem' (przynajmniej podatkowym).

Pozdrawiam
              • jorn Re: o rany, literki mi siepomieszały! 30.04.05, 09:09
                oczywiście, moje wypociny w poście zatytułowanym "do Sofi i M." odnoszą sie do
                punktów a) i b) w odwrotnej kolejności.

Przepraszam
        • jorn Re: ale jorn nie pyta o to czy ... 28.04.05, 19:28
          Tak, ciekawa, dokładnie o to mi chodzi. A co do poruszania tego tematu na
          forum, to jak dotąd nie znalazłem, ale poszperam. Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka