Dodaj do ulubionych

Wyjazd przez internet

17.12.04, 19:33
Coraz wiecej osob pisze do mnie na GG (jakby co moj numer to 891614), albo na
maila z zapytaniem, jak wygladaja zasady wyjazdu przez internet. Pewnie juz
pisalam taki watek (tak mi sie przynajmniej wydawalo), no ale jeszcze raz
(troche moralizatorsko, ale ostatnio naprawde mnie baaardzo niektorzy mecza):

*Zanim sie zdecydujemy na wyjazd, nalezy pamietac, ze au pair to osoba "do
pary" ktora ma pomagac rodzince w opiece nad dzieckiem, w zamian natomiast
otrzymuje drobne kieszonkowe i mozliwosc doskonalenia jezyka. Doskonalenia,
czyli nalezy miec jakies podstawy (trzeba jakos dogadac sie z dzieckiem), ale
chodzi naprawde o podstawy, a nie dobra znajomosc!

1. Najpierw zakladamy sobie profil na stronie internetowej z ogloszeniami.
Moja rada: zakladamy profil darmowy, zawsze istnieje mozliwosc dania znaku
rodzince, ze jestesmy zainteresowani ich profilem. Jak chca, to placa i do
nas pisza (10 czy 20 Euro to nie jest duzy koszt dla takiej rodzinki, w
przeciwieństwie do nas). Strony, ktore moge polecic:
www.greataupair.com
www.aupair-world.net
www.eaupair.com
www.sunnyaupairs.com
www.aupair-options.com
www.thegumtree.com
www.bebe-annonces.fr
www.expatriates.com
Stron z ogloszeniami jest o wiele wiele wiecej, wystarczy poszukac (np. na
wyszukiwarce www.google.com czy www.yahoo.com). Na stronie trzeba koniecznie
zalaczyc zdjecie, inaczej szanse na odzew sa razcej marne.

2. Kiedy juz jakas rodzinka sie odezwie, to mozemy sobie z nia
pokorespondowac. Jezeli cokolwiek wydaje sie podejrzane, to lepiej od razu
zrezygnowac, zeby niepotrzebnie nie ryzykowac. Poproscie zawsze o imiona i
nazwiska, adres, telefony, sprawdzcie, czy np. po wpisaniu imienia i nazwiska
wyskakuja jakies wyniki na wyszukiwarkach. Zapytajcie, czy maja kogos, kto
moglby optwierdzic ich wiarygodnosc (byla operka itp.). Najlepiej, kiedy np.
pisza z maila biurowego, jest to bezposredni dowod, ze nikt sie tutaj pod
nikogo nie podszywa. Nalezy zawsze zapytac o szczegoly pracy (ilosc godzin,
dni pracujacych, zakres obowiazkow - najlepiej bardzo dokladny, kieszonkowe)
oraz inne wazne sprawy (wlasny pokoj, mozliwosc korzystania z samochodu, kurs
jezykowy).

3. Mysle, ze wazna sprawa jest tez rozmowa przez telefon (wtedy mozemy o
wiele wiecej sie o rodzince dowiedziec). Najlepiej zaproponowac, zeby na
chwilke zadzwonili (nawet na 5 minut), to zawsze tez podnosi wiarygodnosc
(rozmawiamy z kims prawdziwym, a nie piszemy "suche literki" bez pewnosci, ze
po drugiej stronie rzeczywiscie ktos jest).

4. Jak juz jestesmy calkowicie zdecydowane(i) i wszystkie szczegoly sa
ustalone (godziny pracy, zakres obowiazkow, czas przyjazdu, wysokosc
kieszonkowego, dni wolne, urlop itp.) najlepiej podpisac umowe. Moja
propozycja, to sciagniecie gotowej umowy z internetu:

conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/068.htm
(na samym koncu - model text of agreement). Proponuje podpisanie umowy i
przeslanie jej rodzince faxem, wraz z kopia dokumentu (wtedy wiedza, ze my to
my i ze to nasz podpis) i niech oni zrobia dokladnie tak samo.

5. Jak juz mamy podpisana umowe, to jezeli wszystko opjdzie dobrze, juz
niedlugo znajdziemy sie u rodzinki. Zawsze mozna sprobowac sie dogadac, zeby
rodzina partycypowala w kosztach podrozy (nie jest powiedziane, ze sie
zgodzi, bo to w sumie spore ryzyko wysylac komus kase na konto), ale jest
nadzieja.

6. Teraz trzeba tylko sie modlic, zeby rodzinka rzeczywiscie okazala sie
taka, jak sie przedstawila :) Ale tutaj razcej nie ma strachu, jezeli np.
ktos szuka sprzataczki, to nie podpisze umowy, gdzie bedzie wyszczegolnione,
ze zakresem naszych obowiazkow jest tylko pilnowanie dzieci i np. sprzatanie
30min. dziennie (trzeba umowe w niektorych punktach odpowiednio
przeformulowac).

7. Na koniec pobytu polecam poproszenie rodzine o napisanie referencji (to
bardzo pomaga na przyszlosc). Najlepiej, zeby sami napisali list o was,
waszych obowiazkach itp., jezeli sa malo zdolni i nie potrafia nic sami
napisac, mozna wydrukowac z internetu gotowy formularz i im podetknac pod
nos :)
Taki przykladowy formularz (prawie kazda agencja operek ma cos takiego na
stronie):

www.polska-anglia.co.uk/Au-Pair/CHILDCARE%20REF.doc

Napisalam to wszystko tak pod wplywem impulsu, jezeli macie jakies dodatkowe
spostrzezenia to napiszcie, mysle, ze to moze wielu zagubionym osobom (a
sporo takich jest) bardzo pomoc.
Obserwuj wątek
    • magrathea dobre rady 17.12.04, 22:21
      dzięki, nie ma to jak rady doświadconej osoby. teraz już jestem mniej zielona i
      biorę się za szukanie. ale nadal się waham, czy nie potawić na agencję. tam
      jednak nie można za bardzo wybrzydzać, bo wyrzucają cię z programu i tracisz
      pieniądze.
    • mijaczek Re: Wyjazd przez internet 18.12.04, 01:59
      WOW! Mary_an! Ales sie napracowala! Niezle! Gratki! No i dziekuje bardzo! Na
      pewno rady sie przydadza!
      Mijaczek
    • mary_an Re: Wyjazd przez internet 18.12.04, 08:29
      Aha, cos jeszcze mi sie przypomnialo
      1. Agencja czy net? Tak naprawde to nie jestem pewna, jakie konkretne
      zabezpieczenia oferuja agencje, jakos nigdy nikt z agencji sie tu nie
      wypowiadal. Wiem, ze np. na niektorych stronach internetowych jak czytalam, to
      agencja po prostu daje numer konta, jak rodzinka zaplaci, to juz moze korzystac
      zich uslug (glownie posrednictwo - tak mi sie przynajmniej wydaje). A w sumie
      mozemy same to wszystko zalatwic.

* to jest moja subiektywna opinia, zawsze jezdze sama. Moze nie mam zupelnie
      racji. Jak ktos wie wiecej na ten etmat, bylabym wdzieczna za jakies informacje
      (chodzi konkretnie o obowiazki agencji). Tzn. konretnie co sie za te 800zl
      dostaje lepszego, niz jak sie samemu organizuje wyjazd :)

2. Jesli chodzi o podejmowanie decyzji, to srednio zajmuje mi to 1-2 dni. Bo tu
      niektorzy pisza, ze sie tak tygodniami zastanawiaja... Jak widze, ze rodzina
      jest ok, ze jest pewna, ze wszystko mi odpowiada, to po prostu sie decyduje.
      Oczywiscie jezeli sobie intensywnie maile piszemy. Czasami rodzinki chca od
      kogos referencje, ja akurat podaje numer do moich poprzednich hostow, niektorzy
      tez po prostu chca kogos szybko znalezc i to mozna naprawde w ciagu kilku dni
      zalatwic.

*w czerwcu byla u mnie kolezanka, ktorej sie wlasnie skonczyla sesja i nie
      miala co ze soba zrobic, opowiedzialam jej o moich wojazach au pair i jej sie
      spodobalo. Dalysmy kilka ogloszen na stronach londynskich (bo takie miasto jej
      sie upatrzylo) i chyba po 5 dniach juz byla na miejscu :) Kilka maili, rozmowa
      przez telefon, umowa faksem i pojechala. Chodzila na darmowy kurs jezyka,
      troche po Europie samolotem z rodzinka podrozowala i ogolnie byla zadowolona :)
    • zocha2 Re: Wyjazd przez internet 19.12.04, 00:39
      jest taka angielska agencja - www.aupair-agency.com
      Maja duzo ogloszen rodzin z krotkim opisem. Kazda rodzinka ma nr. Jesli podoba
      mi sie ktoras to zanaczam ich nr i agencja przysyla mi ich mejla. Wtedy juz
      emajlujesz z rodzinka i korzystasz a rad Mary_Ann :) rejestracja au pair jest
      darmowa (warto dodac zdjecie).
      • dragonka Re: Wyjazd przez internet 25.12.04, 16:26
        > jest taka angielska agencja - www.aupair-agency.com
        wiesz co zocha2 ja jechalam z tej agencji. nie wiem czy mozna jej tak do konca
        wierzyc. z wyborem rodzinki rzeczywiscie nie ma problemu, no i masz ten komfort
        ze sama wybierasz i nikt ci nie narzuca. ale poweim ci ze jak zaczelam miec
        problemy z rodzinka to wlasciwie nic nie pomogli mi zalatwic. praktycznie
        zostalam w kropce. mialam spiecia z moimi hostami ale byli jeszcze na tyle
        ludzmi ze nie wyrzucili mnie z domu.
        agencja wymaga papierkow i predzej nie zaczna ci szukac rodziny jak nie beda
        mieli opini od poprzednich. no dobra, moze i maja racje bo au-pair tez sa
        niektore walniete, ale ja nie mialam neta w domu i jezdzilam do biblioteki dwa
        razy w tygodniu, telefon mialam ok.2,5 mili i w godzinach pracy agencji ja
        rowniez pracowalam a hosci nie mieli tel w domu. a na zmiane rodziny sa dwa
        tygodnie.
        no i do tej pory zadnego odzewu. mimo ze ja dzwonilam dziesiatki razy i sie
        dowiadywalam jak to wszystko pozalatwiac zeby bylo dobrze ( naszczescie
        wrocilam do domu).
        ps. pozatym niby mozna sie do niech zglosic kiedy chcesz z zapytaniem, tyle ze
        nikt nie odpowie na twojego maila bo nie ma cie w systemie( jak juz znajda
        rodzinke to wywalaja z systemu, a z powrotem wchodzisz kiedy dostaniesz
        referencje od rodzinki).
        takze decyzja nalezy do ciebie.
    • mary_an Re: Wyjazd przez internet 19.12.04, 09:24
      Jeszcze mi sie o jednej stronie przypomnialo, a mianowicie:

www.au-pair.com
      Tam mozna podac swoje dane i preferencje, nastepnie informacje sa przesylane do
      roznych agencji operek w calej Europie (sporo z nich oferuja uslugi darmowe dla
      operek), ktore jesli maja akurat rodzinke, ktora moglaby byc zainteresowana,
      zglaszaja sie do nas i informuja, jaka to rodzinka i co agencja oferuje
      (niektore agencje sa platne, ale sporo nie).

Jest to pewna alternatywa, bo naprawde zapisanie sie do tylko jednej agencji
      bardzo ogranicza mozliwosc znalezienia fajnej rodzinki (taka agencja ma
      powiedzmy max. 20 ofert rodzin w ogole, z czego np. w naszym wymarzonym
      Londynie 2 wiec nie ma w czym przebierac), a tutaj papiery wysylane sa do
      kilkunastu agencji wiec zawsze jest szansa, ze ich klientem jest akurat jakas
      fajna rodzinka, ktora by nam pasowala.
    • luciamdb Re: Wyjazd przez internet 21.01.05, 09:58
      dzieki, za info :):):):):):)
      • janpolest Re: Wyjazd przez internet 21.05.06, 13:03
        luciamdb napisała:

> dzieki, za info :):):):):):)

Zwroc sie do agencji "janpolest" we Francji (bardzo dobra, sprawdzona i
        bezplatna. Telefon ; 00.33.02.40.46.11.57 E-mail ; janinagotner@aol.com
    • mujer1323 "jedna z zagubionych osob" 21.01.05, 23:13
      jak powiedzial mijaczek..
      wiec mam pare problemow
      1jak znalezc rodzinke przez neta[tak wiem-czytalam]ale w moim przypadku sie nie
      sprawdza
      2bo szukam rodzinki na wakacje[jesli w ogole ktos przysle oferte to na rok]
      3chce do francji[a proponuja sami z uk]
      4wersja optymistyczna -za wczesnie szukam/wersja mniej optymistyczna:nie znajde
      [nie mowie po francusku-mowilam 2 lata temu-zdawalam nawet mature-na 5-ale nic
      nie pamietam]
      i co mam jakies szanse
      [z angielskim i hiszpanskim?]
      • mary_an Re: "jedna z zagubionych osob" 22.01.05, 08:54
        No wlasnie ostatnio z jedna dziewczyna zakladalysmy profile na tych stronach,
        bo tez chce wyjechac do Francji, Belgii albo Szwajcarii i codziennie dostaje
        nowe oferty, co jedna to lepsza - moze cos zle robisz??
        Nie wiem, jakim cudem sie u Ciebie nie sprawdza. A jesli chodzi o wyjazd na
        wakacje, to tak dopiero w kwietniu/maju zaczynaja byc chetni (na razie nikt o
        tym jeszcze nie mysli :))
        Napisz do mnie moze na priva, albo na gg - wyslij mi najlepiej linki do swoich
        profili, jakie pozakladalas, to powiem Ci, co jest nie tak (wlasnie jak tej
        drugiej przyszlej operce zalogowalam sie na konto i zrobilam kilka
        kosmetycznych poprawek to od razu zaczeli pisac - tu chodzi tylko i wylacznie o
        dobry marketing :)))
        • mujer1323 Re: "jedna z zagubionych osob" 23.01.05, 10:02
          nie mam gg-mozesz sprawdzic moj profil np na www.eaupair.com aup433224 albo
          szukaj sylwia curylo.
          nie wiem czy cos robie zle ale na aupairworld.net wyslalam jakies 28wiadomosci
          do rodzin a odpisalo jakies 4[wlasciwie moze jeszcze odpisza-minelo pare dni]
          ale mysle ze to glownie zwiazane jest z tym ze jeszcze nie ma ofert na wakacje-
          ostatnio sprawdzilam wszystkie francuskie rodziny na eaupair i znalazlam jakies
          4 na wakacje[przy czym jedna mi nie odpowiada] i tylko jedna[!] z hiszpani
          [ogolnie to chce france,spain or uk ale najbardziej francje] na wakacje-a tam
          jak wiadomo nie ma jak wyslac wiadomosci do rodziny
          napisz do mnie na sylwia1323@tlen.pl
          • mary_an Re: "jedna z zagubionych osob" 23.01.05, 10:33
            Moge Ci polecic swietna stronke jesli chodzi o wyjazdy do Francji i Belgii na
            wakacje, ale na serio jeszcze jest o wiele wiele wiele za wczesnie
            (najwczesniej na koncu kwietnia jest sens zamieszczac ogloszenia i na 100% cos
            znajdziesz - wiem po ilosci maili, jakie sama dostawalam)! Poczekaj cierpliwie
            • mujer1323 Re: "jedna z zagubionych osob" 23.01.05, 15:25
              a sprawdzalas moj profil? i co?
              • mary_an Re: "jedna z zagubionych osob" 23.01.05, 16:18
                Profil jak profil, wszystko jest z nim ok, mysle, ze to tylko kwestia czasu
                (ale serio polecam ta inna strone, podam potem, bo na razie i tak nie ma co sie
                tam zapisywac - ogloszenie jest kasowane po miesiacy a i tak jeszcze nikt
                normalny nie szuka operki na lato...)
                CIERPLIWOSCI!! :)))
                • mujer1323 Re: znowu ja 25.01.05, 15:47
                  nikt normalny?
                  dostalam propozycje od rodzinki z irlandi
                  brzmi fajnie i chca akurat od lipca do pazdziern
                  na co powinnam zwracac uwage przy wybieraniu rodz?mam na mysli po czym mozna
                  poznac ze to podejrzana oferta?
                  i jak mozna sprawdzic ze istnieja?
                  na razie jedno mi sie nie podoba-to ze nie zadaja zadnych pytan..
                  nie wiem czy na razie czy nigdy nie mieli au pairki...
                  co o tym myslisz?
                  • kalina29 Re: znowu ja 25.01.05, 17:30
                    Moze nawiaz z nimi blizszy kontakt i ty wypytaj dokladnie o co tylko zechcesz?
                    To ze nie zadaja pytan moze oznaczac ze sa wprost przeciwnie bardzo w porzadku?

Osobiscie przezylam to samo tylko w druga strone - ze strony au pair.
                    Powiedziala, ze sie zgadza na przyjazd, ze jej wszystko odpowiada i ze nie ma
                    zadnych pytan. Troche mnie to zbilo z tropu, wyslalam jej jeszcze jeden mail +
                    zdjecia. I znowu przez trzy dni nie odpowiadala. Wiec po raz kolejny poprosilam
                    o jasne potwierdzenie przyjazdu w kwietniu. Okazalo sie, ze jak najbardzije
                    potwierdza, a na maila nie odpisala poniewaz byl weekend i w dodatku jej brat
                    mial wypadek na snowbordzie. Podala mi swoj numer telefonu i adres. I teraz
                    znowu nie pisze, ale ja juz uznalam, ze wszystko o.k.
                    Przez internet wyszukalam, ze podany numer telefonu istnieje i nalezy do
                    psychoterapeuty w Davos, ktory nosi to samo nazwisko co dziewczyna wiec jest
                    jej tata. W dodatku w googlach wyskoczyla mi strona na ktorej ten facet
                    opowiada o obozie zeglarskim w ktorym uczestniczyla rowniez jego corka i tu
                    imie ktore sie zgadza. Uspokoilo mnie to.
                    Jak masz adres i numer telefonu to mozesz przez internet sprawdzic w ksiazce
                    telefonicznej czy ta rodzina w ogole istnieje.

A co do nie zadawania pytan, to po prostu niektore typy tak maja:)

Poza tym jezeli bardzo chcesz wyjachac to wywaz wszystkie za i przeciw, popros
                    o zdjecia rodziny i zdecyduj sie nie zwlekajac. Ja na moja pierwsza au pair
                    ktora przyjezdza w niedziele z Berlina zdecydowalam sie w ciemno, bo juz mialam
                    dosyc przebierajacych i rezygnujacych w ostatniej chwili. Okazalo sie ze to
                    przesympatyczna dziewczyna, i chyba wszystko potoczy sie dobrze, wlasnie jestem
                    w trakcie malowania jej lazienki:)A poza tym spadlo chyba z poltora metra
                    sniegu i miasteczko wyglada jak z bajki!

pozdrawiam
                    Kalina
                  • mary_an Re: znowu ja 25.01.05, 20:51
                    Nie slyszalam jeszcze o przapadku, zeby rodzinka, do ktorej ktos pojechal
                    okazala sie oszukana (mowie o prawdziwym przypadku a nie jisterycznej wyssanej
                    z palca historii ktora krazy po necie).
                    Przy wybieraniu rodzinki:
                    -postaw sobie jasne warunki i sie ich trzymaj
                    -musisz miec konkretnie wyznaczone cele - moim byla nauka jezyka, dlatego z
                    kilku rodzinek wybralam ta, gdzie sie go najlepiej naucze (duze,
                    francuskojezyczne dzieci)
                    -pokoresponduj z rodzinka, pogadaj przez telefon, obejrzyj zdjecia
                    *kiedys znalazlam przecudowna rodzinke, wszystko ok, ale na zdjeciu jakos im
                    zle z oczu patrzylo. na cale szczescie podali mi namiary swojej poprzedniej
                    operki z polski, do ktorej jak zadzwonilam, to uslyszalam same narzekania i
                    tekst, ze juz nigdy przenigdy nie pojedzie po tym co u nich przeszla jako
                    operka :) no i wszystko jasne
                    -moje rodzinki jedne mialy, inne nie mialy jeszcze operek przede mna i nie
                    zauwazylam zadnych roznic, wiec to nie jest moim zdaniem wazne
                    -moja najcudowniejsza rodzinka pod sloncem (gdzies jeszcze jest moj nerwowy
                    watek w tej sprawie na forum):
                    *napisali mi maila "sluchaj, podoba nam sie twoj profil, czy mialabys ochote do
                    nas przyjechac, wiecej info na naszym profilu"
                    odpisalam "spoko, <informacje o mnie>, blablabla podoba mi sie wasza oferta itp"
                    oni: "ok, przyjmujemy cie, podaj kiedy przyjedziesz, dzieci bardzo ciesza sie,
                    ze cie niedlugo poznaja" - troche mnie to zszokowalo szczerze mowiac :) tyle
                    bylo naszych kontaktow :) troche sie denerwowalam, ze to jacys wariaci, ale
                    moja intuicja mnie nie zawiodla i byli najcudowniejsi na swiecie!! :)
                    • mujer1323 Re: znowu ja 26.01.05, 14:54
                      mam tylko ich telefon
                      a jak to sprawdzic w necie??mam na mysli te ksiazki tel online
                      mozecie mi podac jakies linki??bylabym bardzo wdzieczna

a ze zdjec wydaja sie fajni i wydaje mi sie ze wszystko jest ok jak na razie
                      ale chcialabym oczywiscie sprawdzic ich "istnienie"
                      no i nie mieli wczesniej au pairki]

jak to sprawdzic?
                      z gory dzieki za odpowiedz
            • inka_83 Re: "jedna z zagubionych osob" 25.02.05, 00:28
              czy mogłabyś podać adresy tych stron na forum?
              a jeśli nie, czy mogłabym prosić o link na priv?
              z góry thxx!:)
              • mary_an Re: "jedna z zagubionych osob" 25.02.05, 09:11
                hmmm jakich stron? profilu? czy to pytanie jest w ogole do mnie? :))) Wejdz
                sobie np na greataupair i tam w au pairs z polski gdziestam jestem na gorze
                mniej wiecej - zobaczysz operke ze szczecina ze zdjeciem przy basenie - to
                pewnie ja :)
                ale nie wiem do konca czy o to chodzi bo jakies nieczytelne to drzewko jest i
                nie wiem do ktorego posta sie odnosi, napisz konkretniej pliz :)
                • inka_83 Re: "jedna z zagubionych osob" 25.02.05, 20:30
                  tak, Mary_An do Ciebie:) ale mimo że odniosłam się bezpośrednio do Twojego
                  postu przerzuciło mnie na sam dół. Miałam na myśli adresy stron, na których jak
                  wspomniałaś, można znaleźć ciekawe rodzinki z Belgii i Francji. Jeśli
                  oczywiście nie masz nic przeciw podaniu ich na forum lub w prywatnym mailu!
                  pozdr:)
                  • mary_an Re: "jedna z zagubionych osob" 26.02.05, 20:07
                    No wlasnie nie moglam sie doczytac o co chodzilo, bo tam tez cos o profilu
                    bylo :) Najlepiej sie oglosic na www.routard.com i www.bebe-annonces.com (moim
                    zdaniem) - odpowiada naprawde pelno rodzinek!
          • malwi_nieves aupair-world 23.05.05, 10:06
            MAM PYTANIE:
            czy ktoś wie cos na temat tej stronki: www.aupair-world.net

Już parę osób o niej coś mówiło, ale nie wiem czy wato swój profil na niej
            tworzyć, czy nie.
            Ja bym chciała jechac powiedzmy na wakacje do Hiszpanii.
            A czy za wpis na powyższej stronce się coś płaci??? I w ogóle coś bliżej
            powiedzcie.
            pozdrawiam
            • mary_an Re: aupair-world 23.05.05, 13:54
              Moim zdaniem to jest teraz najlepsza stronka wlasnie, bo jest tania i 90%
              rodzinek ma w niej oplacony memberhip. Sama zreszta tam znalazlam 2 rodzinki
              (plus korespondowalam z wieloma) i serio mysle, ze warto sobie tam zalozyc
              profil.
              A ogloszen do Hiszpanii tez tam pelno, najlepiej sie zarejestruj i potem
              wysylasz rodzinom wiadomosc, ze jestes zainteresowana. Z doswiadczenia wiem, ze
              zwykle odpisuja :)
              Potdrawiam i zycze owocnych poszukiwan!!
              • malwi_nieves Re: aupair-world 24.05.05, 09:38
                ah, dzięki za odpowiedź. na prawdę mi pomogłaś :) Tylko, jeśli wiesz może, to
                napisz mi czy zarejestrowanie i korzystanie z tego serwisu jest płatne. I jeśli
                tak to ile i jak się płaci. Czy wystarczy tylko się wpisać i nic nie płacisz.
                Dzięki z góry :)
                • mary_an Re: aupair-world 24.05.05, 20:44
                  Jezeli chcesz miec dostep do danych rodzinek to musisz zaplacic, ale ja nigdy
                  nie placilam, to zawsze rodzinki do mnie pisaly i nie bylo zadnych problemow,
                  praktycznie kazda ktora dodalam do listy sie odezwala na maila.
                  • pati_pz Re: aupair-world 12.02.06, 09:15
                    no właśnie.. co z tymi kosztami przy szukaniu rodzinki przez neta?
                    płaci się za co? za to, że oglądam rodzinki? za to, że w ogóle się
                    zarejestrowałam? i ile to wynosi? dopisuje się to do rachunku za internet, czy
                    jak?
                    czy jest jakaś strona, na której za nic się nie płaci (całkowicie bezpłatna)
                    ale odpisuje dużo rodzinek i są ciekawe oferty?

kurcze.. zawsze to taniej niż przez agencje (zauważyłam, że jednak Anya nie
                    jest polecana..), ale zawsze jednak koszty :(
                    • janpolest Re: aupair-world 21.05.06, 13:01
        • janpolest Re: "jedna z zagubionych osob" 21.05.06, 13:00
    • dorota81 Re: Wyjazd przez internet 28.02.05, 15:58
      Ja wyjeżdzałam juz jako au pair za pośrednictwem agencji i drugi raz przez
      internet i z moich własnych doświadczeń moge powiedzieć, ze nie warto wyjeżdżac
      korzystając z agencji pośredniczących w Polsce. Ja korzystałam z biura ANYA i
      byłam bardzo nie zadowolona, agencja w ogole nie pomogła gdy miałam problem i
      zostałam przez nich "na lodzie". Oczywiście wcześniej zapłaciłam całe 900 zł,
      ale do dziś nie wiem za co-nie warto sie sugerować tym że to zawsze jakaś
      opieka i że można liczyć na jakąs pomoc, druga sprawa jest taka że wcale nie
      wyszukali mi rodziny jakiej chcialam i i trafiłam nie tam gdzie trzeba.
      Oczywiście co innego gdy sie jedzie przez internet...nie dość że nie trzeba nic
      płacić to jeszcze można"przebierać" w rodzinach bo jest ich całe mnóstwo i
      można samemu bezpośrednio nawiązać kontakt z rodziną i wypytać o wszystko, bez
      ryzyka! Życze udanych wyborów i powodzenia dla przyszłych au pairek!:)
      • alfa3 Re: Wyjazd przez internet 07.03.05, 18:13
        Czy wyjeżdżając przez internet trzeba dobrze znać język. Chcę szukać rodziny
        przez net ale mój anglielski jest słaby. Uczyłam się go 2 lata i rozmawiać po
        anglielsku to ja raczej nie umiem. Mogę mimo wszystko szukać rodzny przez net?
        Doradźcie prosze
        • lenka851 Re: Wyjazd przez internet 07.06.05, 19:59
          alfa3 napisała:

> Czy wyjeżdżając przez internet trzeba dobrze znać język. Chcę szukać rodziny
          > przez net ale mój anglielski jest słaby. Uczyłam się go 2 lata i rozmawiać po
          > anglielsku to ja raczej nie umiem. Mogę mimo wszystko szukać rodzny przez net?
          > Doradźcie prosze

czesc, ja mysle, ze mozesz probowac szukac rodzinki, ale musisz to zaznaczyc,
          ze prawie wcale, czy wcale mowic nie umiesz, ale radzilabym kupic sobie jakies
          rozmowki angielskie i nauczyc sie chociaz podstawowych zwrotow, slowek, zawsze
          to bedzie cos:) slyszalam o kilku przypadach dokladnie takich samych, ze ktos
          bardzo slabo mowil po angielsku, ale wyjechal, tylko z rodzinka musisz o tym
          porozmawiac i pewnie czesciej bedziecie korzystac z kartek:P ale wrato
          przestudiowac chociaz takie rozmowki angielskie:) to jest moje zdanie...
          jeszcze nie bylam au pair, ale niedlugo zamierzam wyjechac, wiec moze lepiej
          niech sie jeszcze ktos doswiadczony wypowie:)
    • agulka83 Re: Wyjazd przez internet 12.03.05, 17:28
      www.aupairconnect.com/
      polecam, tez fajniutka stronka z rodzinkami
    • mary_an Re: Wyjazd przez internet 15.04.05, 09:20
      Jeszcze raz konkretnie link do umowy bo wszyscy o to pytaja:

conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Word/068-1.doc
      a oprocz tego kazda platna strona ma umowe, ale jest tylko dla members, czyli
      rodzinki moga ja sciagnac.
      • lenka851 Re: Wyjazd przez internet 07.06.05, 19:50
        mary_an albo ktos inny, mam pytanie:) bo w sumie juz jestem zgadana z rodzinka,
        bilet zarezerwowany, ale zaczelam miec czarne mysli, tzn. jestem ciagle w
        kontakcie z rodzinka, wszytsko wyglada naprawde rewelacyjnie, ale chcialabym
        ich sprawdzic i mam ich nr tel. czy moglabys/moglybyscie mi napisac dokladnie,
        jak sprawdzic ich istnienie?? mary_an pisalas, ze w jakiejs ks. tel. online,
        moglabys podac link? albo cokolwiek, bo nie mam pojecia, jak to sprawdzic:)
        • mada85 Re: Wyjazd przez internet 10.06.05, 22:50
          wpisz imię i nazwisko na wyszukiwarce danego kraju do króreko jedzies znp na
          google.Ja tak zrobiłam i znalazłam wszystkie możliwe dane których szukalam
          bon courage!
    • anulka7 Re: Wyjazd przez internet 20.06.05, 14:07
      a znasz może podobne do www.gumtree.ie(Dublin) stronki z różnymi właśnie
      ogłoszeniami nie tylko dla operek?? po prostu portal ogłoszeniowy irlandzki, bo
      na tym dublinskim gumtree dzienie pusto jakos, ostatnie ogłoszenia sprzed
      tygodnia...

pzdrf
    • czeko-mafin Re: Wyjazd przez internet 13.12.05, 01:58
      mary_an
      wyjezdżam za 3 tygodnie (właśnie teraz uświadomiłam sobie jak niewiele czasu
      pozostało) i nie wspiera mnie zadna agencja. Umowa, do ktorej link podałas to
      dobra rzecz, ale zastanawiałam się czy nie lepiej najpierw przesłać jej
      rodzinie, a dopiero później podpisać... na wypadek gdyby miało się w niej
      pojawić cos na co zgody nie wyrażamy? Czy to może przesadna ostrozność?
      • lianis Re: Wyjazd przez internet 13.12.05, 12:56
        jesli juz podpisujesz to nie mozna zmienic tresci, wszystkie ewentualne zmiany
        musialabys zaparafowac, jesli sa wpisane juz po zlozeniu przez ciebie podpisu
        wiec bez obaw :)
        • czeko-mafin Re: Wyjazd przez internet 15.12.05, 13:35
          dzięki
    • janpolest Re: Wyjazd przez internet 21.05.06, 12:58
    • martys_85r jak sprawdzic rodzine, skad wziac ta umowe?? 12.06.06, 00:47
      hej jak sprawdzic rodzinke? jak wpisuje ich dane w wyszukiwarce to za duzo
      wyskakuje roznych osob itd..
      a co do umowy link nie dziala, moze ktos ja ma i moglby wyslac na maila??
      b.pilne!!
      matyna
    • olafka1987r Re: Wyjazd przez internet 24.06.06, 10:03
      czesc wpadlam na te stronke i znalazlam twoje opisy , sa naprawde ciekawe i
      mile od poczytania oraz tez ostrzegaja , jak nie popelnic zadnych bledow.mam do
      ciebie pytanie a zarazem prosbe, nie potrafie znalezc dla siebie rodzinki.Chce
      jechac do Hiolandii , gdyz tam juz bylam lecz ze zlych sytuacji zycoiwych tewj
      rodzinki musialam powrocic lub moge jechac do canady.Znam jezyk ang lecz nie na
      tyle dobrze by moc wyszukac cokolwiek w stronkach ktore podajecie .prosze o
      odpowiedz czekam z gory dziekuje pozdrawiam cieplo moj e-mail:olafka1987r@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka