IP: *.cec.eu.int 22.06.05, 16:08
Czesc,
Czy wiecie cos na temat tego, czy belgijski MinFin moze przeprowadzac (i czy
przeprowadza) jakies kontrole typu ex post, majace potwierdzic ze sprzet
kupiony przez eurokrate jest faktycznie przez niego uzywany? Chodzi o to, ze
kolezanka (bynajmniej nie Polka) poprosila mnie abym kupil (dla niej) pewne
sprzety kuchenne "na siebie". Wstepnie sie zgodzilem, bo chodzi o takie
urzadzenia, co do ktorych jestem pewny, ze sam ich nie bede potrzebowal. Z
kolei teraz doszly mnie sluchy, ze jesli zostanie takie cos wykryte to roczny
okres tych "wakacji podatkowych" zostanie automatycznie zamkniety.
Zastanawiam sie jak moga to sprawdzic - czy moga wyslac do mnie do mieszkania
jakies "brygady tygrysa", ktore wpadna mi z pytaniem "gdzie masz ta lodowke,
pralke, dywan, etc.?"
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Sofi Wysla ci IP: *.cec.eu.int 22.06.05, 16:36
      desant spadochronowy.

BTW - na dywan nie ma VAT allowance.
      • Gość: gfgggghg Re: Wysla ci IP: *.cec.eu.int 22.06.05, 16:51
        Nie wazne czy jest czy nie ma, podalem to tylko jako przyklad. Moje pytanie
        wzielo sie stad, ze jakis czas temu udalem sie do salonu wybrac swoj wymazony
        samochod. Pani dala mi druczek z cenami "dla dyplomatow" i cena auta jest chyba
        o 1/3 nizsza niz normalna, katalogowa. Glupio by bylo to stracic, prawda?
        To forum chyba sluzy do tego by dzielic sie informacjami dotyczacymi m.in
        takich spraw, ale jak czytam niektore na nim zawarte odpowiedzi (jak powyzsza)
        to wydaje mi sie, ze nie mozna zadac tutaj pytania bez dostania zjebki albo
        jakiegos zgryzliwego komentarza...
    • Gość: Aines Re: Zwrot VAT IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 22.06.05, 16:38
      Nie no cos Ty. Do mieszkania z kontrola chyba nie wpadna. Ile personelu by
      wtedy potrzebowali do kontroli osob z przywilejami. Wszyscy tak robia i
      wszedzie. Chyba po prostu chodzi o to, zebys nie kupil/a powiedzmy 10
      komputerów, 3 lodówek etc. Jak papiery beda w porzadku (tzn nie beda
      przyciagaly uwagi), nikt sie do Ciebie nie przyczepi. Prawdziwych przekretów
      maja za duzo do kontrolowania. To troche jak z podatkami, kto ma okazje to robi
      przekrety, ale trzeba znac umiar. I skoro mowisz, ze nie zamierzasz kupowac
      tych samych urzadzen, w ogole nie widze problemu. Ale popytaj dalej, moze oni
      do tego podchodza bardziej na serio.
      • Gość: etre Re: Zwrot VAT IP: *.cec.eu.int 22.06.05, 16:52
        nie ma zadnego obowiazku trzymania zakupionyh rzezcy w mieszkaniu, tak jak nie
        ma obowiazku w ogole ich trzymania: kupiles, popsuly sie, znudzily, cokolwiek
        jest tylko tak jak pisze przedmowca: nie mozesz kupic kilku tych samych
        sprzetow (chociaz sa wyjatki- 2 stoly, i 10 krzesel sa ok, ale dwie pralki juz
        moga wzbudzac zastrzezenia)....
        praktyka o ktorej piszesz jest stara jak UE, tylko nie pisze sie o niej na
        forum ;-))czytane przez wielkiego brata...;-)
        • pszemcio Re: Zwrot VAT 23.06.05, 22:30
          Zajmuje sie w Komisji zwrotem VATu.
          badzmy realistami. W BE minFinansow nie ma osob ktore zajmuja sie takimi
          rzeczami.
          W gre wchodzi jedynie aspekt etyczny: czy ty jako urzednik instytucji - od
          ktorego badz co badz powinno sie wymagac pewnego poziomu etyki - chcesz i
          godzisz sie na wyludzanie pieniedzy belgijskich podatnikow (zwrot VATu to
          belgijskie widzimisie, ktore pewnego dnia Belgia jednostronnie moze anulowac)
          pozdrawiam
          • Gość: mczapl Re: Zwrot VAT IP: *.dsl.scarlet.be 24.06.05, 07:28
            Skoro zajmujesz sie zwrotem VATu, to powiedz mi jak to jest z zakupami bez VATu
            w Polsce? Czy procedura jest analogiczna jak w Belgii? Mam juz np. pismo z
            belgijskiej min fin, ze przysluguje mi zwrot. Co dalej? Czy sklep w Polsce ma
            mi zwrocic VAT, czy to polski Urzad Skarbowy? Jak wyglada taka procedura w
            pratyce?
            • Gość: adm Re: Zwrot VAT IP: *.68.220.253.brutele.be 24.06.05, 07:44
              sledze z zapartym tchem mczapl, ale ciagle nie wyobrazam sobie polskiego sklepu
              zwracajacego cokolwiek na podstwie pisma belgisjkiego Min Fin.....a polski US?
              niby z jakiej racji, to przywilej przyznany przez belgie....ale powodzenia i
              czekam na wyniki!
              • repairman Re: Zwrot VAT 24.06.05, 07:50
                Powinno byc moim zdaniem tak jak w sektorze prywatnym , ze zakupujac jakis
                produkt w PL , jest wystawiana faktura ze stawka VAT/BTW/TVA zrowa , czyli
                placi sie bez podatku, ale placi sie za towar nie za usluge, usluga nie podelga
                takim przywileja czyli M.O. placi sie z podatkiem .
                • Gość: byly_eurokrata Re: Zwrot VAT IP: *.netcologne.de 24.06.05, 08:01
                  w przypadku ambasad i innych organizacji miedzynarodowych w Polsce jest tak, ze
                  oni po prostu biora w sklepie fakture VAT i jest jeden wyznaczony urzad
                  skarbowy, ktory im kwartalnie zwraca ten VAT. ale oni mieszkaja w polsce....
                  • Gość: mczapl Re: Zwrot VAT IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 24.06.05, 09:35
                    Widze, ze byly-eurokrata jest dobrze poinformowany.

Tez juz doszedlem do tego etapu. Jest to zapisane Rozporzadzeniu Ministra
                    Finansow z 23 kwietnia 2004 (DzU 87/2004 poz 833). Zgodnie z nim wlasciwym jest
                    Urzad Skarbowy Warszawa-Srodmiescie nr 2.
                    Ale dalej nie wiem, jak ta teoria ma sie do praktyki...
    • nemo_zz Re: Zwrot VAT 24.06.05, 08:37
      Byłbym bardzo wdzięczny za informację bądź link (pl/en/fr) dot. uprawnień do
      VAT allowance w Luxie, w szcególności jakie towary są nim objęte, od kiedy
      można uzyskać do niego prawo (9-miesięczny okres próbny?) oraz jakie
      formalności są konieczne do spełnienia (zgoda urzędu? itp.). Ma to szczególne
      znaczenie w związku z planowaną wkrótce przeprowadzką i zakupem części
      niezbędnego wyposażenia.

Pozdrawiam
      • Gość: mal Re: Zwrot VAT IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 24.06.05, 09:14
        jak juz zaczniesz pracowac konkretna osoba z admin sie toba zajmie i dostaniesz
        wszelkie dokumenty. nie ma znaczenia gdzie sie kupuje rzeczy. tu w luksmeburgu
        wiele osob kupuje albo we francji albo w niemczech, biora fakture, wypelniaja
        formularz i czekaja na potwierdzenie z admin. nie sledze sprawy, bo malo mnie
        interesuje ale generlanei sa dwie opcje albo od przyjazdu mozna przez 12
        miesiecy kupowac albo po okresie probnym, tez przez dwanascie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka