Dodaj do ulubionych

samozatrudnienie - kilka pytan

IP: 80.51.219.* 24.06.05, 08:01
Mam przed soba formularz CWF1, rejestracja jako self employed. Chce prowadzic drobna firme uslugowa, naprawy komputerow w domu u klienta. Wynajmuje pokoik. W miejscu zamieszkania wiadomo wpisuje wlasny adres.
Teraz pytanie, podaj adres swojego biznesu. Jesli nie mam lokalu na firme, bo naprawy wykonuje u klientow, to powinienem wpisac ten sam wlasny adres zamieszkania? Czy osoba wynajmujaca mi pokoj nie bedzie miala z tego powodu jakichs problemow? musze ja uprzedzic o tym fakcie? chyba nie ma w zwiazku z tym jakichs specjalnych oplat ? slyszalem o specjalnym business council tax, no ale to chyba w przypadku jak ktos ma wlasny lokal. Rozwiejcie moje obawy :) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: piotrek Re: samozatrudnienie - kilka pytan IP: 80.51.219.* 24.06.05, 09:14
      dodam ,ze w czynszu za pokoj ktory wynajmuje wliczony jest council tax i nie place osobnego. Z tego co wyczytalem na stronach VOA, taki podatek wiekszy placa osoby, ktore maja warsztat pracy w domu, gdzie istnieje czesc wydzielona i zaliczxana jest do non-domestic. np lekarze w swoim gabinecie, biurko przy ktorym przy ktorym sa obslugiwani interesanci itp.

Czyli jesli ja nie mam zadnego warsztatu w domu, tylko klient dzwoni, biore toolbox i laptopa i ide do niego i tam robie wszystko, nie przynoszac tego do domu i nie naprawiajac tu, to nie place nic wiecej i osoba wynajmujaca mi mieszkanie tez nie ? Pozdrawiam

czy musze dostac jakies potwierdzenie, ze nie wykonuje zadnych prac w mieszkaniu ? chce by wszystko bylo zgodne z prawem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka