daisy78 01.07.05, 11:03 w staff regulations wyczytałam, że probationers dostają daily allowance przez cały okres próbny plus 1 miesiąc. Czy ktoś może to potwierdzić? bo już się pogubiłam.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sil.bi Re: daily allowance 01.07.05, 11:11 Dostaja jesli przysluguje im household all. A household dostaja tylko osoby zamezne/zonate. Dla reszty daily jest przesz 4 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
kot00 Re: daily allowance 01.07.05, 12:58 Odpowiem Ci z praktyki. Jako mezatka przyznano mi daily allowance przez okres 10 miesiecy czyli okres probny + 1 miesiac. RZeczywisice ci niezamezni maja krocej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 15:11 Niezamezni maja daily allowance przez dokladnie 120 dni. Wlasnie kilka dni temu skonczyl mi sie ten przyjemny okres, wiec w ten weekend sie przeprowadzam z meblami do Brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jodza Re: daily allowance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 16:06 tzn? pracowałeś przez 4 miesiące w instytucji a nie mieszkałeś w Brukseli hmm chyba czegos tu nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: daily allowance 01.07.05, 16:11 Wystarczy wynajmować umeblowane mieszkanie. Czy wszyscy w pierwszym tygodniu przenoszą się z całym dobytkiem? Sądzę, że niektórzy jadą z dwiema walizkami (a znam taką osobę co się w jedną walize spakowała). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 16:14 Wynajalem nieumeblowane mieszkanie. W sobote przyjezdzaja do mnie meble, ktore kupilem w Polsce. Zgodnie z przepisami Parlamentu (nie wiem jak to jest w Komisji), dostane zwrot za przeprowadzke po pomyslnym zakonczeniu okresu probnego, czyli w moim przypadku na poczatku grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja2001 Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 16:23 hej, czy to znaczy ze ni tracisz daily allowance? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 16:27 Jezeli sie przeprowadzam po zakonczeniu okresu daily allowance, to go nie trace. Nie trace rowniez installation allowance. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja2001 Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 16:29 to znaczy, ze Ty juz po okresie probnym? Czy moge napisac na priva? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 16:30 Mozesz napisac na priva. Okres probny mam do grudnia. Moge sie przeprowadzic teraz, ale zwrot za przeprowadzke dostane dopiero w grudniu. Natomiast jest juz po okresie dostawania daily allowance. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja2001 Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 16:39 dzieki - napisalam do Ciebie do pracy, czy jestes tam jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
jodza Re: daily allowance 01.07.05, 16:36 to ja juz nic z tego nie rozumiem?!?! czyli jak to jest? Przez 4 miesiące wynajmowałeś nieumbelowane mieszkanie, tak? czy dostawałes przez te 4 miesiące daily allowence? Teraz przywozisz meble? dalej przez następne 4 miesiące dostajesz dailly allowane mimo ze jesteś singlem? Hmm jak wynamiesz umeblowane mieszkanie - np od razu po przyjeździe - nie otrzymasz daily allowence?? a jak sie wynajmuje np. przez pierwszy miesiąc pracy flat w phileas fogg (umeblowany) nie dostaje sie daily allowence? HELP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logo Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 16:46 jodza, za bardzo kombinujesz, tak skomplikowane to nawet staff regulations nie sa :)). Jestes singiel, to dostajesz daily allowance przez 4 miesiace pod warunkiem, ze nie przedstawisz faktury do zwrotu kasy za przeprowadzke. jesli jestes married to daily dostajesz przez okres probny plus 1 miesiac. Warunek ten sam. Nie mozesz przywiezc mebli i zadac zwrotu kasy. Po tym okresie mozesz juz przywiezc meble i zlozyc fakture do zwrotu pieniedzy. natomiast sam zwrot otrzymasz jednak dopiero po przejsciu z okresu probnego na permament (tak rozumiem wyjasnienia mczapl. Pozdrawiam i do zobaczenia w OLD OAK. LOGO Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: daily allowance 01.07.05, 16:48 Przez 4 m-ce dostajesz daily allowance bedac singlem i zakladajac, ze 'oficjalnie' nie przeprowadzilas sie do Bxl. U mczapl okres 4 m-cy juz uplynal, dlatego dopiero teraz sprowadza meble i swoj dobytek. Otrzyma za to zwrot kosztow po przedstawieniu faktur przewoznika i zakonczeniu okresu probnego. W sytuacji gdy nie jestes singlem, daily dostajesz przez caly okres probny + 1 miesiac i jesli nie chcesz go stracic, tez mozesz oficjalnie przeprowadzic sie dopiero po uplynieciu okresu probnego i jednego miesiaca. Oczywiscie mozesz od razu po przybyciu do Bxl wynajac umeblowane mieszkanie- przeciez nikt z Adminu nie bedzie tego sprawdzal. Wystarczy tylko nie chwalic sie tym faktem w PMO. Mnie zreszta nawet o to nie pytali- od razu przyznali daily i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl DODATKI IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 01.07.05, 16:56 Powtorze jeszcze raz, tylko tym razem po kolei. 1) Daily allowance przysluguja kazdemu, kto przyjechal do Belgii (lub Lux) do pracy w UE a) single dostaja go przez 120 dni kalendarzowych (ok 25 euro dziennie) b) malzenstwa dostaja je przez 10 miesiecy (ok 35 euro dziennie) 2) Okres probny wynosi 9 miesiecy 3) Przeprowadzic mozesz sie kiedy chcesz (def. przeprowadzki - przewiezienie wszystkich swoich rzeczy z miejsca rekrutacji do nowego miejsca pracy. od tego momentu twoim nowym osrodkiem pobytu zyciowego staje sie Bruksela (lub Lux) a) jezeli przeprowadzisz sie po okresie probnym, wowczas instytucja UE placi za ciebie b) jezeli przeprowadzisz sie w czasie dostawania daily allowances, od tego dnia przestajesz dostawac daily allowances c) jezeli przeprowadzisz sie w okresie probnym, ale po zakonczeniu daily allowances (przypadek ten dotyczy tylko singli, dla malzenstw jest to technicznie niewykonalne), wowczas nie tracisz daily allowances (bo juz sie skonczyly), ale zwrot pienioedzy dostaniesz dopiero po zakonczeniu okresu probnego. 4) Installation allowance nie zalezy od faktu przeprowadzki - dostaje sie go zawsze. W Komisji juz w drugim miesiacu pracy, w Parlamencie po okresie probnym. Dodatkowe informacje: - powyzsze dodatki sa niezalezne od tego czy sie wynajmuje umeblowane czy nieumeblowane mieszkanie - powyzsze dodatki sa zalezne od tego czy sie mieszka w mieszkaniu, w hotelu czy pod mostem. Do uzyskania installation allowance oraz do uzyskania daily allowances (ale tylko przy pracy w Komisji) musisz posiadac podpisana umowe na wynajem. Mam nadzieje, ze rozwialem wszystkie twoje watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jodza Re: DODATKI 01.07.05, 18:39 joł men;o) teraz wszystko jasne. Dziękuje za tak wyczerpujące wyjaśnienie (wszystkim):o) Hhe to może szybko ślub wezme ;o) Do LOGO: na pewno spotkamy sie w OLD OAK, ale.........dopiero 2 września 2005 (pierszego oficjalnie zaczynam prace) a do tego czasu zasile ławy Zielonej Gesi:) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniox Re: DODATKI IP: 217.64.253.* 01.07.05, 23:27 Rany mczapl, zaimponowałeś mi. Wiediałam, że jesteś świetnym organizatorem niedzielnych imprez wyjazdowych, ale to przerosło moje oczekiwania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniox Re: DODATKI IP: 217.64.253.* 02.07.05, 09:35 Po zastanowieniu chciałabym jeszcze dodać do Twoich wyjaśnień, że osoby zamężne dostają daily allowance co najmniej przez 180 dni, a więc niekoniecznie przez 10 miesięcy. Temporary agents mają 4 miesiące okresu próbnego, a nie 9 miesięcy, jak officials. Teoretycznie powinni więc dostawać dodatek przez okres próbny + 1 miesiąc (czyli 150 dni), ale ze względu na określone na 180 dni minimum dla zamężnych, dostają go w sumie przez 6 miesięcy. Dla tempów to całkiem miła wiadomość, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izzzzzzz Re: daily allowance IP: *.icpnet.pl 01.07.05, 20:02 hm....to mi tearz daliscie do myslenia....jako blondynka wykombinowalam, ze oprocz "wypłaty" co miesiąc pracownik dostaje dodatkowo 3000 euro jesli jest sam (25x120), a jak ktos ma męza lub żonę to placą mu za to 10500 euro (300 dnix35 euro)...czy tak?Tak tylko pytam bo za tydzien jade na pierwsza rozmowe i nie w9iem czy juz sie przdtem oswiadczac komus czy nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
marguerite2003 Re: daily allowance 01.07.05, 20:27 O rany....faktycznie przekombinowałaś! Co miesiąc????? Co miesiąc singiel dostaje (przez 4 miesiące) za dzień 27,86 EUR = ok.835,80 - 866,63 EUR miesięcznie. "Married" dostaje ok. 1036 EUR miesięcznie przez 10 miesięcy. Staff regulations podaje: 1. Where an official furnishes evidence that a change in the place of residence is required in order to comply with Article 20 of the Staff Regulations, such official shall be entitled for a period specified in paragraph 2 of this Article to a subsistence allowance per calendar day as follows: Official entitled to receive household allowance: EUR 34,55. Official not entitled to receive household allowance: EUR 27,86. The above scale shall be reviewed each time remuneration are revised pursuant to Article 65 of the Staff Regulations. 2. The period in respect of which the daily subsistence allowance is granted shall be as follows: (a) in the case of an official who is not entitled to the household allowance: 120 days; (b) in the case of an official who is entitled to the household allowance: 180 days or, if the official is a probationer, the period of probation plus one month. Odpowiedz Link Zgłoś
marguerite2003 Re: daily allowance 01.07.05, 20:32 Aha...jeszcze kawałek: In no case shall the daily subsistence allowance be granted beyond the date on which removes in order to satisfy the requirements of Article 20 of the Staff Regulations. Czy dobrze rozumiem, że jednak jak się dostanie installation, to daily nie przysługuje? Sama już nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: daily allowance IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 04.07.05, 17:07 instalation i daily allowance sa prawie niezalezne od siebie. Dostaje sie daily do momentu przeprowadzki, a instalation, jezeli ma sie mieszkanie (co nie koniecznie musi oznaczac przeprowadzke). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi do mczapl IP: *.cec.eu.int 04.07.05, 17:16 Moim zdaniem powinienes ich powyzej zakrecic jeszcze bardziej - bardzo mi sie zaczynam podobac ten watek :) A co jak sie mieszka pod mostem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: do mczapl IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 04.07.05, 17:19 jak sie mieszka pod mostem, to nie przysluguje instalation allowance, poniewaz nie jestes w stanie pokazac umowy najmu mostu na okres co najmnniej 6 miesiecy. Niemniej mozesz sie pod most przeprowadzic ze swoimi meblami, ale najlepiej zrobic to po okresie otrzymywania daily allowances (chyba, ze sie pracuje w Komisji - wowczas dailly allowances tez nie przysluguja, za mieszkanie pod mostem). Odpowiedz Link Zgłoś
jodza Re: do mczapl 04.07.05, 17:47 oo to ciekawe: czyli jak bede pracować w komisji to za wynajem mieszkania umeblowanego bede dostawać daily allowance czy instalation allowance? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sil Re: do mczapl IP: *.242.81.adsl.skynet.be 04.07.05, 17:58 Bedziesz dostawać to i to jeśli spełnisz warunki, które były wałkowane powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl pod mostem IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 04.07.05, 18:00 jezeli bedziesz pracowala w Komisji to zarowno dailly allowance jak i instalation allowance przysluguje ci wowczas, gdy jestes w stanie wykazac sie, ze posiadasz umowe najmu mieszkania na okres min. 6 miesiecy (czy ma ono meble czy nie, Komisje to nie obchodzi). Dailly allowance dostajesz w tym samym okresie jak w innych instytucjach, natomiast installation allowance mozesz juz dostac w drugim miesiacu pracy. Ale to wszystko nie ma nic wspolnego z mieszkaniem pod mostemn Odpowiedz Link Zgłoś
daisy78 Re: pod mostem 05.07.05, 16:42 kurcze, ja zadałam jedno proste pytanie, a jaki długi wątek się zrobił ;) widać, że są ludzie bardziej zagubieni :))))))))) :P ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: pod mostem IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 05.07.05, 17:36 tylko dlatego, ze ludzie chcieli wiedziec, jak sie mieszka pod mostem ;) I co za to przysluguje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: pod mostem IP: *.242.81.adsl.skynet.be 05.07.05, 18:34 A wiesz jak sie mieszkan pod mostem ??? Bo ja nie ... Swoja droga masz anielska cierpliwosc do pisania po raz dziesiaty tego samego :) Moze sie minales z powolaniem ? Co powiesz na dzialalnosc gospodarcza typu przedszkole ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: pod mostem IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 06.07.05, 09:15 :))) ...ale Sofi popatrz, ze za kazdym razem pisze to samo, ale w inny sposob. Przedszkole moze nie, ale nauczycielem moglbym byc, gdyby zarobki byly przyzwoite (swoja droga, przez jakis czas wykladalem na SGH, choc robilem to bardziej jako hobby). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sparkling nie pod mostem, ale bez umowy na 6 mies. IP: *.idea.pl 08.07.05, 18:06 Ekspercie ratuj! Bo ja sie zgubiłam. Jeśli zaczynam 16.07 a do końca sierpnia wynajmuje tylko pokoj (nie wiem jeszcze czy z umowa czy bez) natomiast umowe na wynajem mieszkania (dlugoterminowa) podpisuje dopiero od wrzesnia, to czy oznacza to, ze daily allow. dostane za 10-1,5 czyli za 8,5 miesiąca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sparkling PS do poprzedniego: praca w Komisji IP: *.idea.pl 08.07.05, 18:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: PS do poprzedniego: praca w Komisji IP: *.241.81.adsl.skynet.be 08.07.05, 18:23 Dostaniesz za 9 m-cy, nie jest istotne czy ten pokoj z umowa czy bez. W admin w Komisji maja specjalny formularzyk dla osoby od ktorej pokoj wynajmujesz. Dajesz swojej landlady do wypelnienia (jej za to skarbowiec nie bedzie scigal, bo to jest na nasze wewn. potrzeby) i normalnie dostajesz DA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sparkling Re: PS do poprzedniego: praca w Komisji IP: *.idea.pl 08.07.05, 18:33 Wielkie dzięki za odp!!! Odpowiedz Link Zgłoś