Gość: toja2001 IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 10:25 Czy ktos to juz przerabial? I czy moge robic zakupy nie majac jeszcze ID? i skad mam wziac formularz 15.10? Dzieki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z Re: Procedura VAT free w praktyce IP: *.cec.eu.int 12.07.05, 10:30 czy ktos wie czy mozna rower bez vatu kupic ? Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Procedura VAT free w praktyce 12.07.05, 10:32 na intranecie jest lista roznych rzeczy ktorych nie mozna kupic bez vatu i wydaje mi sie ze jest na niej rower. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Procedura VAT free w praktyce 12.07.05, 10:34 nie tylko mi sie wydawalo, rower wyraznie tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Nie mozna roweru, nie mozna IP: *.cec.eu.int 12.07.05, 10:46 innych artykulow sportowych; wszystkiego co sluzy przyjemnostkom zycia, artykulow kolekcjonerskich, antykow itp. Co ciekawe do artykulow przyjemnostkowo-ozdobnych zalicza sie rowniez dywan. A formularza 15.10 nie przysyla ci przypadkiem twoj admin ? U nas dokladnie tak sie to odbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja2001 Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 10:52 nie dostalam formularza a moja pani jest na urlopie - czy mozna to gdzies znalesc? I czy moge kupowac bez ID Belgijskiego - jeszcze nie dostalam; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: *.cec.eu.int 12.07.05, 11:01 1. Formularz - nie sadze, gdyz Admin dostaje go z MinFin. Ale przeciez musi byc ktos, kto ta kobiete zastepuje. Nie wierze, ze biegnie ci znizka VAT, a nikt nie jest w stanie cie tam obsluzyc 2. ID carta - nikt mnie nigdy o nia nie pytal, wiec chyba mozna - z wyjatkiem samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja2001 Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 11:12 dzieki - udam sie wiec do Adm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 14:04 Mozesz kupowac bez ID, ale odzyskiwac VAT mozesz dopiero wtedy, gdy dostaniesz juz ID. Na razie formularze nie sa ci potrzebne - po prostu idziesz do sklepu, kupujesz i prosisz o fakture z twoim belgijskim adresem (element konieczny). Gdy dostaniesz juz ID, idziesz do admina i odbierasz formularze (po 2 formularze do kazdej faktury - od niedawna musza byc to tylko i wylacznie oryginaly, Min Fin belgijski kopii juz nie przyjmuje) i skladasz, a potem czekasz. Ile? Bardzo roznie - pierwsze faktury dostalem juz po tygodniu, na 2 czekam juz trzeci miesiac. Nastepenie z formularzem i faktura (oryginalem, Min Fin dostaje tylko kopie faktur) idziesz do sklepu, ktory ci zwraca pieniadze. Niektore sklepy (np. Ikea) maja specjalna firme, ktora za nich oddaje wat - wowczas warto wspomniec juz przy wystawianiu faktury, ze bedzie sie chcialo odzyskac wat i obsluga powinna dac wam namiary na taka firme. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lina Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.05, 17:08 Czyli dobrze rozumie, ze te te wszystkie meble, stoly i inne potrzebne w gosp. domowym przedmioty trzeba kupic w Belgii czy mozna tez np. w innym kraju i jak wtedy wyglada ten zwrot watu? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Zwrot watu IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 17:26 Jezeli chodzi o miejsce zakupu, to sprawa sie nieco komplikuje. De facto jest to przywilej, ktory daje nam rzad belgijski, ale oficjalnie obejmuje cala UE. Niemniej jest to teoria, poniewaz np. Francja nie uznaje zwolnienia z watu i nic jej za to nie mozna zrobic. Spraw sie jeszcze bardziej komplikuje, jezeli chodzi o Polske. Poniewaz dopiero niedawno stalismy sie czlonkami UE, nikt u nas nic nie wie. Sam jestem na tropie mozliwosci odzyskiwania watu i dalej pozostaje optymista. Jezeli ktos chce otrzymac wyczerpujaca odpowiedz jak wyglada procedura procedury znajdywania mozliwosci odpisania watu za towary zakupione w Polsce, niech mailnie do mnie na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: Zwrot watu IP: *.cec.eu.int 12.07.05, 17:46 procedura procedury > znajdywania mozliwosci odpisania watu za towary zakupione w Polsce, niech > mailnie do mnie na priva O nieeee - ja ostatnio dostalam maila, ktory opisywal procedure procedury wychodzenia w Polsce zaswiadczenia, ze nie powinienes byc ubezpieczany przez ZUS (a raczej Twoja druga polowa) - porownac to mozna to procedury udowodnienia, ze twoj pradziadek byl prababcia. Dziekuje postoje ... a malzonek polezy na progu szpitala, poki takiego zaswiadczenia nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapominajka Re: Zwrot watu IP: *.chello.pl 12.07.05, 21:58 Udalo mi sie odzyskac VAT za laptopa kupionego przez internet w Niemczech!!! Natomiast w Polsce - zapomnij! Probowalam w IKEI, oczywiscie nikt nic nie wie, a ich prawnicy orzekli, ze kupujacy powinien zwrocic sie do swojego urzedu skarbowego. O ile wiem, Rada UE zwrocila sie z oficjalnym zapytaniem do misji RP przy UE co zrobili w tej sprawie, ale w momencie gdy konczylam tam prace sprawa byla niewyjasniona wiec juz nie wierze w to, ze ktos mi odda VAT, zreszta liczylam sie z tym robiac zakupy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Francja??? Co ty mowisz??? 12.07.05, 23:27 IKEA znajduje sie w METZU - i jakos VAT zwracaja... wiec... sprawdz info... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deep78 Re: Francja??? Co ty mowisz??? IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 09:35 ale czy ktos to juz przetestowal?? ja sie tam wybieram w sobote. w samym Lux- ville udalo sie odebrac vat bez problemu, w sklepie sony oddaja gotowke do reki. no ale to na razie jeden sklep... BTW, tomi, w hertzu nie maja niestety v50 :(( pozostaje mi jazda probna w salonie... Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 TAK 13.07.05, 10:57 W ESTACIE ludzie brali, Ma_wi tez odbieral. Spoko i bez problemo :))) Wczoraj widziono V50 ze jest w Budget... sprobuj tam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deep78 Re: TAK IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 17:09 genialnie, wlasnie zabukowalem :) dzieki za rade! i jaka sympatyczna cena :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: Francja??? Co ty mowisz??? IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 11:01 Francji nie testowalem, przekazuje tylko info, ktore dostalem od mojej administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Spoko 13.07.05, 11:31 Moga sie "mylic". Wiesz, ta IKEA w Metzu "zyje" z EU wlasciwie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: Spoko IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 11:38 ...tez uwazalem, ze gdyby Francja nie przyjmowala zwrotu watu, to bylby to jak strzal we wlasna stope. Choc z Francuzami to nigdy nie wiadomo - czasami trudno podazyc za ich logika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anwi Re: Spoko IP: *.cec.eu.int 13.07.05, 11:58 Z IKEI w Metz wystarczył bodajże kwit z kasy, bo na nim jest podana kwota z VATem i bez. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 oraz 13.07.05, 12:13 trzeba XERO produktu z katalogu zrobic i zalaczyc, bo a ADminie nie wiedza co to za nazwy... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anwi Re: oraz IP: *.cec.eu.int 13.07.05, 12:35 No, prawdę mówiąc ja też bym nie wiedziała, że np. MYSA ÅRSTID to kołdra, a KAJAK to szafka ;-) Fajne nazwy mają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja2001 Re: dzieki!!! IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 08:34 Zatem ruszam na zakupy - Admin przysle mi te formularze do biura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapominajka Re: dzieki!!! IP: *.chello.pl 13.07.05, 09:12 Miałam na myśli sklep IKEA w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
nicktt Re: Zwrot watu 07.09.05, 21:36 Przepraszam, ale slabo komputeruje i nie umiem napisac na priva, a temat mnie interesuje. Nb. jesli ktos mi pomoze w opanowaniu ww. umiejetnosci, bede wdzieczny - w "pomocy" nic nie znalazlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzapl Re: Zwrot watu IP: 212.190.74.* 08.09.05, 09:08 Ale co chcesz wiedziec konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
nicktt Re: Zwrot watu 08.09.05, 20:24 Konkretnie to chcialbym wiedziec, czy i jak moge kupic bez VAT-u auto w Polsce, ktore bedzie jezdzilo rowniez w Polsce (nie zabiore go do BXL). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: Zwrot watu IP: *.dsl.scarlet.be 08.09.05, 21:18 Wlasciwie to takie rozwiazanie jest prawie awykonalne. Rozporzadzenie polskiego Ministra Finansow w sprawie zwolnienia z watu eurourzednikow nie zostalo podpisane i wedlug obecnej wykladni Ministerstwa nie jestes w ogole uprawniony do zakupu auta bez vatu niezaleznie od tego gdzie bedziesz nim jezdzil. Natomiast nawet gdyby bylo to mozliwe, to wowczas na przeszkodzie stanie ci belgijskie ministertwo, poniewaz zgodnie z ich procedura by moc zwolnic auto z vatu musisz zarejestrowac je w Belgii. A gdybys nawet i ta przeszkode przeskoczyl (kupil auto w Polsce, zarejestrowal je w Belgii i jezdzil w Polsce), to wowczas gdyby cie polska drogowka zlapala, to automatycznie placisz mandat, poniewaz zgodnie z polskim prawem obywatel polski nie moze prowadzic pojazdu na terenie polskim z obcymi rejestracjami. Tak wiec raczej mozesz sobie odlozyc ten pomysl do kategorii "marzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 a propos rejestracji 08.09.05, 21:24 To mczapl troszke przesadzil. Obywatel Polski ma prawo prowadzic samochod w PL z obcymi rejestracjami, pod warunkiem ze nie ma zamiaru sprzedac auta w sposob nielegalny bez zaplaty jakiejs tam oplaty. Tj jesli w dowodzie rej lub chocby w ubezpieczeniu OC jest wpisany to nie ma prawa nic sie stac. Ps Inaczej nikt z BXL lub Luxa nie mogl by do PL jechac autem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Procedura VAT free w praktyce IP: *.241.81.adsl.skynet.be 13.07.05, 10:35 Czy to prawda, że VAT można odliczać tylko przez 1 rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: Procedura VAT free w praktyce IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 11:00 Wat mozna odliczac przez 12 miesiecy od pierwszego zakupu, ale tylko w ciagu pierwszych dwoch lat twojej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Procedura VAT free w praktyce IP: *.consilium.eu.int 13.07.05, 12:57 mam pytanie doprecyzujace: mczapl pisales o 2 oryginalach faltury, normalnie sklep wydaje tylko jeden? jak to obejsc? i czy sa w belgi jakies ograniczenia miedzy czasem zakupu (wystawienia rachunku) a otrzymaniem faktury? a moze sam rachunek wystarczy? - w media markt to wlasciwie jedyna rezc jaka wystawiaja i sluzy tez za gwarancje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: Procedura VAT free w praktyce IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 14:38 1) W media Markt mozesz dostac fakture. Trzeba udac sie do dzialu za kasami. 2) Nie mowilem o 2 oryginalach. Robisz kopie faktury dla Min Fin, a potem z oryginalem idziesz do sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś