Dodaj do ulubionych

Procedura VAT free w praktyce

IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 10:25
Czy ktos to juz przerabial? I czy moge robic zakupy nie majac jeszcze ID? i
skad mam wziac formularz 15.10? Dzieki...
Obserwuj wątek
    • Gość: z Re: Procedura VAT free w praktyce IP: *.cec.eu.int 12.07.05, 10:30
      czy ktos wie czy mozna rower bez vatu kupic ?
      • ella111 Re: Procedura VAT free w praktyce 12.07.05, 10:32
        na intranecie jest lista roznych rzeczy ktorych nie mozna kupic bez vatu i
        wydaje mi sie ze jest na niej rower.
        • ella111 Re: Procedura VAT free w praktyce 12.07.05, 10:34
          nie tylko mi sie wydawalo, rower wyraznie tam jest
          • Gość: , Nie mozna roweru, nie mozna IP: *.cec.eu.int 12.07.05, 10:46
            innych artykulow sportowych; wszystkiego co sluzy przyjemnostkom zycia,
            artykulow kolekcjonerskich, antykow itp.

Co ciekawe do artykulow przyjemnostkowo-ozdobnych zalicza sie rowniez dywan.

A formularza 15.10 nie przysyla ci przypadkiem twoj admin ? U nas dokladnie tak
            sie to odbywa.
            • Gość: toja2001 Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 10:52
              nie dostalam formularza a moja pani jest na urlopie - czy mozna to gdzies
              znalesc? I czy moge kupowac bez ID Belgijskiego - jeszcze nie dostalam;
              • Gość: , Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: *.cec.eu.int 12.07.05, 11:01
                1. Formularz - nie sadze, gdyz Admin dostaje go z MinFin. Ale przeciez musi byc
                ktos, kto ta kobiete zastepuje. Nie wierze, ze biegnie ci znizka VAT, a nikt
                nie jest w stanie cie tam obsluzyc

2. ID carta - nikt mnie nigdy o nia nie pytal, wiec chyba mozna - z wyjatkiem
                samochodu.
                • Gość: toja2001 Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 11:12
                  dzieki - udam sie wiec do Adm
              • Gość: mczapl Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 14:04
                Mozesz kupowac bez ID, ale odzyskiwac VAT mozesz dopiero wtedy, gdy dostaniesz
                juz ID. Na razie formularze nie sa ci potrzebne - po prostu idziesz do sklepu,
                kupujesz i prosisz o fakture z twoim belgijskim adresem (element konieczny).
                Gdy dostaniesz juz ID, idziesz do admina i odbierasz formularze (po 2
                formularze do kazdej faktury - od niedawna musza byc to tylko i wylacznie
                oryginaly, Min Fin belgijski kopii juz nie przyjmuje) i skladasz, a potem
                czekasz. Ile? Bardzo roznie - pierwsze faktury dostalem juz po tygodniu, na 2
                czekam juz trzeci miesiac.
                Nastepenie z formularzem i faktura (oryginalem, Min Fin dostaje tylko kopie
                faktur) idziesz do sklepu, ktory ci zwraca pieniadze. Niektore sklepy (np.
                Ikea) maja specjalna firme, ktora za nich oddaje wat - wowczas warto wspomniec
                juz przy wystawianiu faktury, ze bedzie sie chcialo odzyskac wat i obsluga
                powinna dac wam namiary na taka firme.
                • Gość: Lina Re: Nie mozna roweru, nie mozna IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.05, 17:08
                  Czyli dobrze rozumie, ze te te wszystkie meble, stoly i inne potrzebne w gosp.
                  domowym przedmioty trzeba kupic w Belgii czy mozna tez np. w innym kraju i jak
                  wtedy wyglada ten zwrot watu?

pzdr
                  • Gość: mczapl Zwrot watu IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.07.05, 17:26
                    Jezeli chodzi o miejsce zakupu, to sprawa sie nieco komplikuje. De facto jest
                    to przywilej, ktory daje nam rzad belgijski, ale oficjalnie obejmuje cala UE.
                    Niemniej jest to teoria, poniewaz np. Francja nie uznaje zwolnienia z watu i
                    nic jej za to nie mozna zrobic.
                    Spraw sie jeszcze bardziej komplikuje, jezeli chodzi o Polske. Poniewaz dopiero
                    niedawno stalismy sie czlonkami UE, nikt u nas nic nie wie. Sam jestem na
                    tropie mozliwosci odzyskiwania watu i dalej pozostaje optymista. Jezeli ktos
                    chce otrzymac wyczerpujaca odpowiedz jak wyglada procedura procedury
                    znajdywania mozliwosci odpisania watu za towary zakupione w Polsce, niech
                    mailnie do mnie na priva.
                    • Gość: Sofi Re: Zwrot watu IP: *.cec.eu.int 12.07.05, 17:46
                      procedura procedury
                      > znajdywania mozliwosci odpisania watu za towary zakupione w Polsce, niech
                      > mailnie do mnie na priva

O nieeee - ja ostatnio dostalam maila, ktory opisywal procedure procedury
                      wychodzenia w Polsce zaswiadczenia, ze nie powinienes byc ubezpieczany przez
                      ZUS (a raczej Twoja druga polowa) - porownac to mozna to procedury
                      udowodnienia, ze twoj pradziadek byl prababcia. Dziekuje postoje ... a malzonek
                      polezy na progu szpitala, poki takiego zaswiadczenia nie wychodzi.
                      • Gość: zapominajka Re: Zwrot watu IP: *.chello.pl 12.07.05, 21:58
                        Udalo mi sie odzyskac VAT za laptopa kupionego przez internet w Niemczech!!!
                        Natomiast w Polsce - zapomnij! Probowalam w IKEI, oczywiscie nikt nic nie wie, a ich prawnicy orzekli, ze kupujacy powinien zwrocic sie do swojego urzedu skarbowego. O ile wiem, Rada UE zwrocila sie z oficjalnym zapytaniem do misji RP przy UE co zrobili w tej sprawie, ale w momencie gdy konczylam tam prace sprawa byla niewyjasniona wiec juz nie wierze w to, ze ktos mi odda VAT, zreszta liczylam sie z tym robiac zakupy w Polsce.
                    • tomi_22 Francja??? Co ty mowisz??? 12.07.05, 23:27
                      IKEA znajduje sie w METZU - i jakos VAT zwracaja... wiec... sprawdz info... :)))
                      • Gość: deep78 Re: Francja??? Co ty mowisz??? IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 09:35
                        ale czy ktos to juz przetestowal?? ja sie tam wybieram w sobote. w samym Lux-
                        ville udalo sie odebrac vat bez problemu, w sklepie sony oddaja gotowke do
                        reki. no ale to na razie jeden sklep...

BTW, tomi, w hertzu nie maja niestety v50 :(( pozostaje mi jazda probna w
                        salonie...
                        • tomi_22 TAK 13.07.05, 10:57
                          W ESTACIE ludzie brali, Ma_wi tez odbieral. Spoko i bez problemo :)))

Wczoraj widziono V50 ze jest w Budget... sprobuj tam :)))
                          • Gość: deep78 Re: TAK IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 17:09
                            genialnie, wlasnie zabukowalem :) dzieki za rade! i jaka sympatyczna cena :)
                      • Gość: mczapl Re: Francja??? Co ty mowisz??? IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 11:01
                        Francji nie testowalem, przekazuje tylko info, ktore dostalem od mojej
                        administracji.
                        • tomi_22 Spoko 13.07.05, 11:31
                          Moga sie "mylic". Wiesz, ta IKEA w Metzu "zyje" z EU wlasciwie :)))
                          • Gość: mczapl Re: Spoko IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 11:38
                            ...tez uwazalem, ze gdyby Francja nie przyjmowala zwrotu watu, to bylby to jak
                            strzal we wlasna stope. Choc z Francuzami to nigdy nie wiadomo - czasami trudno
                            podazyc za ich logika...
                            • Gość: anwi Re: Spoko IP: *.cec.eu.int 13.07.05, 11:58
                              Z IKEI w Metz wystarczył bodajże kwit z kasy, bo na nim jest podana kwota z
                              VATem i bez.
                              • tomi_22 oraz 13.07.05, 12:13
                                trzeba XERO produktu z katalogu zrobic i zalaczyc, bo a ADminie nie wiedza co
                                to za nazwy... :)))
                                • Gość: anwi Re: oraz IP: *.cec.eu.int 13.07.05, 12:35
                                  No, prawdę mówiąc ja też bym nie wiedziała, że np. MYSA ÅRSTID to kołdra, a
                                  KAJAK to szafka ;-) Fajne nazwy mają!
                    • Gość: toja2001 Re: dzieki!!! IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 08:34
                      Zatem ruszam na zakupy - Admin przysle mi te formularze do biura.
                      • Gość: zapominajka Re: dzieki!!! IP: *.chello.pl 13.07.05, 09:12
                        Miałam na myśli sklep IKEA w Polsce!
                    • nicktt Re: Zwrot watu 07.09.05, 21:36
                      Przepraszam, ale slabo komputeruje i nie umiem napisac na priva, a temat mnie
                      interesuje. Nb. jesli ktos mi pomoze w opanowaniu ww. umiejetnosci, bede
                      wdzieczny - w "pomocy" nic nie znalazlem.
                      • Gość: mzapl Re: Zwrot watu IP: 212.190.74.* 08.09.05, 09:08
                        Ale co chcesz wiedziec konkretnie?
                        • nicktt Re: Zwrot watu 08.09.05, 20:24
                          Konkretnie to chcialbym wiedziec, czy i jak moge kupic bez VAT-u auto w Polsce,
                          ktore bedzie jezdzilo rowniez w Polsce (nie zabiore go do BXL).
                          • Gość: mczapl Re: Zwrot watu IP: *.dsl.scarlet.be 08.09.05, 21:18
                            Wlasciwie to takie rozwiazanie jest prawie awykonalne. Rozporzadzenie polskiego
                            Ministra Finansow w sprawie zwolnienia z watu eurourzednikow nie zostalo
                            podpisane i wedlug obecnej wykladni Ministerstwa nie jestes w ogole uprawniony
                            do zakupu auta bez vatu niezaleznie od tego gdzie bedziesz nim jezdzil.

Natomiast nawet gdyby bylo to mozliwe, to wowczas na przeszkodzie stanie ci
                            belgijskie ministertwo, poniewaz zgodnie z ich procedura by moc zwolnic auto z
                            vatu musisz zarejestrowac je w Belgii.

A gdybys nawet i ta przeszkode przeskoczyl (kupil auto w Polsce, zarejestrowal
                            je w Belgii i jezdzil w Polsce), to wowczas gdyby cie polska drogowka zlapala,
                            to automatycznie placisz mandat, poniewaz zgodnie z polskim prawem obywatel
                            polski nie moze prowadzic pojazdu na terenie polskim z obcymi rejestracjami.
                            Tak wiec raczej mozesz sobie odlozyc ten pomysl do kategorii "marzenia".
                            • tomi_22 a propos rejestracji 08.09.05, 21:24
                              To mczapl troszke przesadzil. Obywatel Polski ma prawo prowadzic samochod w PL
                              z obcymi rejestracjami, pod warunkiem ze nie ma zamiaru sprzedac auta w sposob
                              nielegalny bez zaplaty jakiejs tam oplaty. Tj jesli w dowodzie rej lub chocby w
                              ubezpieczeniu OC jest wpisany to nie ma prawa nic sie stac.

Ps
                              Inaczej nikt z BXL lub Luxa nie mogl by do PL jechac autem... :)

• Gość: Andrzej Re: Procedura VAT free w praktyce IP: *.241.81.adsl.skynet.be 13.07.05, 10:35
      Czy to prawda, że VAT można odliczać tylko przez 1 rok?
      • Gość: mczapl Re: Procedura VAT free w praktyce IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 11:00
        Wat mozna odliczac przez 12 miesiecy od pierwszego zakupu, ale tylko w ciagu
        pierwszych dwoch lat twojej pracy.
        • Gość: ania Re: Procedura VAT free w praktyce IP: *.consilium.eu.int 13.07.05, 12:57
          mam pytanie doprecyzujace: mczapl pisales o 2 oryginalach faltury, normalnie
          sklep wydaje tylko jeden? jak to obejsc?
          i czy sa w belgi jakies ograniczenia miedzy czasem zakupu (wystawienia
          rachunku) a otrzymaniem faktury?
          a moze sam rachunek wystarczy? - w media markt to wlasciwie jedyna rezc jaka
          wystawiaja i sluzy tez za gwarancje
          • Gość: mczapl Re: Procedura VAT free w praktyce IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 13.07.05, 14:38
            1) W media Markt mozesz dostac fakture. Trzeba udac sie do dzialu za kasami.

2) Nie mowilem o 2 oryginalach. Robisz kopie faktury dla Min Fin, a potem z
            oryginalem idziesz do sklepu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka