Gość: Don IP: 5.2.* / 212.142.33.* 08.03.06, 09:30 Kiedy macie terminy ustnych na EPSO/AST/3 - informatyka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:02 ja już miałem wczoraj o 14.00 głownie mnie sie czepiali o motywacje, dlaczego ja, taki wykształcony, mądry itp itd. :-) chce na prawde rzucić wszystko w Polsce i zacząć pracować w Brukseli i powiem szczerze że im dłużej drążyli temat tym mniej przekonująco odpowiadałem. Generalnie wrażenia mieszane, ale sie nie przejmuje. Po pisemnym byłem niemal pewien że oblałem test D (3 pytanie praktycznie zawalone) wiec moze teraz tez sie uda. Swoja drogą wrócili do tego zadania, wiec im szczerze odpowiedzialem ze sie po prostu na tej tematyce nie znam.... Najgorsze wrazenie jest takie, ze po emocjach, czlowiek zdaje sobie sprawe ze mogl odpowiedziec duzo lepiej .... no nic zobaczymy. A jak wasze wrazenia pozostali informerzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: 5.2.* / 212.142.33.* 08.03.06, 16:34 ja tez nie sadzilem, ze zawedruje przed az oblicze Wysokiej Komisji... A jakie miales pytania 'branzowe' procz tego co bylo na pisemnym ? Meczyli Cie tez z wiedzy ogolnej o UE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.gl.digi.pl 09.03.06, 09:54 o UE za bardzo nie męczyli. Raczej ogólne zdanie na temat Unii, zmian, itp. Padlo jedno pytanie "Co sądze o dyrektywie ..." i tu przewodnicząca rzuciła jakieś nazwisko które pierwszy raz słyszałem. Szczerze odpowiedzialem ze nie wiem o czym mówi, wiec mi mile wyłumaczyła ze chodzilo o liberalizacje rynku usług. No to jej wtedy powiedzialem ze slyszalem o tym, ale w polskich mediach nie wyminia sie tej dyrektywy z nazwiska i tyle, koniec dyskusji na ten temat. Generalnie czesc komisji byla dosc milo nastawiona, natomaist byl jeden nieprzyjemny gosc. Ciekawe jak oni pozniej oceniaja ten egzamin ??? jakas dyskusja, kazdy cos tam punktuje ? a inni informatycy, ujawnijcie sie i podzielcie waszymi wrazeniami. Wczoraj tez byly egazminy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trian Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.06, 12:53 Byłem Marcin dwie godziny po Tobie. A właściwie to dużo wcześniej bo choć planowany był test na godz. 16.oo to właściwie od razu po zabraniu papierków (reimbursment)zapytali czy nie mam nic przeciwko temu by test zaczął się od razu czyli ok. 15.30. Najważniejsze to opanować nerwy i myśleć. Mnie np. zapytali o jakieś ważne wydarzenie w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich 2 lat. Nie miałem pojęcia o co chodzi. Więc oni dalej- czy pamiętam co się wydarzyło 1.05 .2004. A ja twardziel dalej, że nie nie pamiętam !!!! Nieźle się ubawili. Ale ogólnie jestem bardziej zadowolony niż po pisemnym - tak mocno pisałem na brudno odpowiedź na pierwsze zagadnienie, że na następne pisałem już po dwa zdania bez żadnego zastanowienia. Swoją drogą ciekawe, czy kolejność egzaminów ustnych zależy od wyników pisemnego ? Kolejność alfabetyczna nie wchodzi w grę; co prawda ja mam nazwisko na D ale ty Marcin masz na L, prawda ? W razie czego podaję kontakt na priv: trian1@poczta.onet.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.gl.digi.pl 09.03.06, 13:30 witaj, > Swoją drogą ciekawe, czy kolejność egzaminów ustnych zależy od wyników > pisemnego ? Kolejność alfabetyczna nie wchodzi w grę; co prawda ja mam nazwisko spotkałem tam sympatyczna dziewczyne, ktora w tym samym czasie zdawala z finansów. (pozdrawiam przy okazji :) Ona po przebadaniu sprawy wsrod znajomych zdajacych ten egzamin powiedziala ze o kolejnosci ponoc decyduje narodowosc (Polacy na poczatku) a nastepnie numer kandydata. Ja mam 198344 ... powiedz mi jakie masz wrazenia dotyczace samej komisji. Przewodniczaca była OK, ten z wysoki z prawej w muszce do rany przyłóż, ale ten pierwszy z lewej mnie ostro pytał i był z lekka nieprzyjaźnie nastawiony. A komentowali coś na ten temat ze mało napisałeś na 2 i 3 zadanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asystent Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.cec.eu.int 09.03.06, 15:56 Ja zdawalem wczoraj. Komisja w sumie mila. O Unie pyali bardzo ogolnie - generalnie jakie sa glowne wyzwania dla Europy w nadchodzacych latach. Z pytaniami branzowymi bylo troche ciezej;Komisja wezsla tu w szczegoly i drazyla dosyc mocno. Czy u Was tez tak bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: 217.98.242.* 09.03.06, 19:59 Było tak jak u ciebie - dużo pytań z tematyki którą wybrałem na pisemnym teście D oraz z tego, co napisałem w CV - np. wspomniałem że zajmowałem się tematyką IT security i pojawiły się pytania nt. zabezpieczeń stosowanychprzy uwierzytelnianiu klientów bankowości online. Generalnie - poszło tak sobie, mogłem powiedzieć trochę więcej, no ale ten mój angielski... nie zakładałem, że dojdę aż do ustnych, bo bym poszedł na jakąś konwersację albo szybki kursik ;-) Roman S. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady pytanko do Romana S. 28.03.06, 13:03 > D oraz z tego, co napisałem w CV - np. wspomniałem że zajmowałem się tematyką IT security i pojawiły się pytania nt. zabezpieczeń stosowanychprzy > uwierzytelnianiu klientów bankowości online. ehm naprawde pracowales/pracujesz w banku i idziesz na C? oplaca ci sie? hmm zastanow sie chlopie banki naprawde niezle potrafia placic z tym, ze trzeba pracowac a nie jak w epso ;) pozdruffka PD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: pytanko do Romana S. IP: *.upc.chello.be 28.03.06, 19:14 To jest egzamin na B nie C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw@night Re: pytanko do Romana S. IP: *.155-201-80.adsl.skynet.be 28.03.06, 23:08 hmm a B od a sie az tak rozni? Pomysl skoro was komisja pyta co az tak wyksztalceni ludzie tu robia to cie nie zastanawia? a moze ci goscie w komisji nie sa az tak kiepsko zorientowani i wiedza ze jesli to co piszecie w CV to prawda poza espowaniem dostaniecie odrobine wiecej. no ok ale tam trzeba pracowac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: pytanko do Romana S. IP: 217.98.242.* 28.03.06, 21:49 > oplaca ci sie? hmm zastanow sie chlopie banki naprawde niezle potrafia placic > z tym, ze trzeba pracowac a nie jak w epso ;) Khe khe khe, człowieeeeeeku..... Jak masz zamiar pisać dowcipy to mnie uprzedź, cobym zdążył przełknąć kawę, a tak muszę monitor i klawiaturę czyścić ;) A tak na poważnie, zależy jakie banki, zależy w jakim rejonie, zależy na jakim stanowisku... Roman S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw@night Re: pytanko do Romana S. IP: *.155-201-80.adsl.skynet.be 28.03.06, 23:01 skoro kasa cie smieszy to zastanow sie czy bank to opdowiedznie miejsce dla ciebie. choc podobno smiech to zdrowie. zlezy co robisz i w jakim banku. jakie miesiac temu np. fortis investment szukal czlowieka na 2 latka 500GPB dziennie w Bxl. to jakies 5x tyle co eps C ;) jakies 3 miechy temu widzialem ze db ag we franktuciku szulkal analityka za 1200 Eur/dzien wiesz srenido mies masz kase epsa C za caly rok. w ciagu 2 lat masz kase epsa c za 24 lat pracy. No tak ale ciebie to smieszy no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: pytanko do Romana S. IP: 217.30.157.* 29.03.06, 08:59 A widzisz, bo ja mówię o polskim banku, nie w Warszawie, stanowisko nieprzesadnie eksponowane i nie lokujące się wysoko w hierarchii, a ty mówisz o DB AG z Frankfurtu albo Fortis w Brukseli :-) No jak tak to jasne :-) Roman S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaVue Re: pytanko do Romana S. IP: *.9-136-217.adsl.skynet.be 29.03.06, 09:14 panie kolego, tak samo jak mozesz zdawac do administracji EU tak samo mozesz aplikowac do DB czy Fortis'a uwierz mi mozna. Kazdy zreszta wybiera swoja droge ale pomysl czy za 2 lata robienie tej same pracy nie bedziesz mial tego po dziurki w nosie. A B i C zdaje sie nie bardzo moga junity zmieniac ;) pozdruffka PD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: pytanko do Romana S. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 09:26 Pawiu, można tak zakombinować : idziesz na to B na lat kilka. Szlifujesz język, poznajesz nowy i sie przyzwyczajasz do życia za granicą. A jak za lat powiedzmy 3 oceniasz, że masz szanse na 1K dziennie, to zawsze warto spróbować, tyle, że łatwiej się to robi z pocyzji EPSOtka, niż asystenta w banku spółdzielczym w Psiej Wólce :) No chyba, że się zestarzejesz i "nuda" EPSA ci spasuje, to wtedy czekasz spokojnie do emeryturki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaVue dkladnie... IP: *.9-136-217.adsl.skynet.be 29.03.06, 09:39 > No chyba, że się zestarzejesz i "nuda" EPSA ci spasuje, to wtedy czekasz > spokojnie do emeryturki... tylke ze wy panowie jestescie mlodzi i pelni zycia stat moje zdziwnienie a stary i marudny to moge byc np. ja ;) eh wiec moze czas do epso? wiem ze wszyscy bylibyscie niezmiernie szczesliwi ;o) pozdruffka PD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: pytanko do Romana S. IP: 217.30.157.* 29.03.06, 10:23 I tak ci ja właśnie myślę... chyba ten (pod)wątek można wyciszyć Roman S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trian Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.zsh.pl / 212.14.0.* 11.03.06, 09:58 Witaj, Teoria dotycząca kolejności może być prawdziwa. Widziałem na liście tylko polskie nazwiska a mój numer to 2000xx (chyba xx=65 ale nie pamiętam dokładnie. Komisja OK. Rzeczywiście ten jeden gostek był najbardziej "czepiający się" - myslałem, że dlatego że spławiłem jego pytanie - ale widzę, że to taki charakter. Nie odnosili się zbytnio do mojego pisemnego. Tylko ten maksymalny z lewej (obok sekretarki) poprosił mnie o opowiedzenie o temacie nieco związanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kata Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.242.81.adsl.skynet.be 13.03.06, 12:57 To juz wszyscy "odpytani" forumowicze z informatyki????Jakos Was malo???? Moze sie jeszcze ktos odezwie,??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 11:18 chyba nie ma nas za wielu sądząc po krótkim terminie ustnych (18 dni). Na forum (w kilku wątkach) odezwało sie zaledwie kilka osób. Docelowo mieli wpisać na listy 300 osób z 10 krajów. Chyba dlatego w "forward plannig" szykują identyczny konkurs przewidziany na I połowe 2007 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kata Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.242.81.adsl.skynet.be 15.03.06, 12:12 no wlasnie,oczywiscie forum nie odzwierciedla ilosci osob ze zdanym konkursem pisemnym (przeciez nie wszyscy tu pisza) ale z drugiej strony, czyzby byla niewystarczajaca ilosc kondydatow, ktorzy przeszli preselekcje i pisemne????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: 5.2.* / 212.142.33.* 15.03.06, 13:33 a Ty jestes juz po ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kata Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: 87.65.99.* 15.03.06, 16:21 ja jestem z HR..i tylko "goscinnie" w waszym watku;-) Sama czekam na odpowiedzc kiedy mam ustne, bo jeszcze u nas nic nie wiadomo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 13:45 18 dni roboczych trwa "oral exam". Komisja jest raczej jedna, bo przynajmniej ta co mnie przepytywała, składała sie z ludzi podanych jako "MEMBERS OF THE SELECTION BOARD". Ile moga przepytac osób przez te 18 dni ? mysle ze 18 * 7, czyli 126, a powinni 450 zeby uzyskac liste 300 osób. Dla nas w sumie to dobrze, będzie mniejszy tłok na listach :), chodz z drugiej strony całkiem niedawno zakończyli tworzenie list B4/B5 z IT dla obywateli "starych" państw.... no nic poczekajmy do maja to sie wszystko wyjaśni :) pzdr marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trian Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: 80.54.45.* 28.03.06, 12:07 To chyba dobra wiadomość :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=38615848&a=39322565 Niby wystarczy zdać. Mam nadzieję, że nie załamali się moją nieznajomością daty przystapienia nowych członków do Unii ani ubogą angielszczyzną. Kurcze zaczynam sie podniecać (i martwić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.gl.digi.pl 28.03.06, 13:08 no to mają ładne niedobory :) > Kurcze zaczynam sie podniecać (i martwić). ja sie zaczne martwić, jak sie znajde na tej liście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.adsl.proxad.net 15.03.06, 19:31 Sprostowanie: w polskich mediach DO BOLU mowi sie o dyrektywie Bolkestein'a: jedno z najwazniejszych wydarzen w ostatnich dwoch miesiacach, niezwykle wazne dla Polski, takze dla informatykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trian Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.zsh.pl / 212.14.0.* 18.03.06, 11:17 Coś nas malutko (?) się odezwało. Jak nie chcecie opowiadać o swoich wrażeniach to podajcie przynajmniej kto z Polaków ma najpóźniejszy termin. Jeśli przyjąć, że najpierw są przepytywani Polacy moglibyśmy oszacować ilu nas dotarło do tej fazy i ocenić szanse na znalezienie się w finałowej "95". Chyba, że ktoś posiada informacje na temat liczby osób dopuszczonych do ustnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 20:53 ja mam ustnu 4.04 o 12.00. Dopiero zaczęłam się przygotowywac. Odnalazłam to forum i skoro juz uczą sie Ci co mają egz, w maju i czerwcu, to chyba nie mama szans? Ale na pisemny w ogóle sie nie przygotowywałam (tylko o unii sie uczyłam) i dobrnęłam do ustnego, to moze jakoś to bedzie. Już za malo czasu aby cos sie pouczyć. Moze podpowiecie co pytali z zyciorysu, z osobistych kompetencji i zdolnosci, z życia w wielokulturowym środowisku-były takie pytania, czy tylko o IT i ogólnie o unii? Gdzie spaliście i jak tam jechaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.upc.chello.be 25.03.06, 18:36 Czy wiecie moze czy Polacy jeszcze zdaja, czy odpytuja juz inne nacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
coreper Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny 28.03.06, 20:14 Dzieki Trian za dobre wiadomosci, ze do ustnych przeslo nas mniej niz jest przeznaczonych miejsc. Ja jestem jeszcze przed egzaminem. Poniewaz nie konkurujemy juz z soba tylko z EPSO (wystarczy zdac i wszyscy sie dostana) moge wiec liczyc na kilka podpowiedzi jak bylo na egzaminie i o co Was dokladnie pytali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trian Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.06, 09:49 Chyba niewiele Ci pomogę więcej. Nie sądzę zeby ciebie pytali z tego samego - mnie pytali np. na temat firmy w której pracuje (czasami nawet bardziej o firmę niż na temat moich w niej obowiązków -chociaż to też). Ponieważ w CV napisałem, że biorę udział w projektach dotyczących działki X (nie podaję ze względu na zbyt łatwą identyfikację firmy)to była seria pytań sprawdzających na ile rozumiem tą dziedzinę.Z konkretnych pytań, które mi poza tym zadali to np. ponieważ pisałem na temat backupu na pisemnym - jakie znam jeszcze rozwiazania zapewniające high availability. Moje rady: 1.Wyspać się !! 2.Nastawić pozytywnie - oni chcą pogadać, Ty również wiesz, że nie mają na celu głównie "odsiania" - i tak mają mało kandydatów 3.Przygotować b. krótką prezentację - proszą, żeby się w 5 minut przedstawić odnosząc się do tego co się napisało w CV (to akurat mnie całkiem zaskoczyło - byłem przygotowany psychicznie na raczej wypowiedź typu uzupełniającego do CV - o tym czego w CV nie ma a uważam za istotne) 4.Przypomnieć sobie co się napisało w CV/ aplikacji i spojrzeć pod kątem - jakie są tam wątki, które mogą pociągnąć. A więc Powodzenia :) P.S. W jakim języku zdajesz ? Ktos na forum podawał, że Polacy mieli być przesłuchiwani na początku. Ponieważ ty prawdopodobnie zdajesz na początku kwietnia to nie bardzo do tej teorii pasujesz. Chyba, że zdajesz w innym języku niż angielski (lub np. jesteś Litwinem lub Maltańczykiem ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
coreper Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny 29.03.06, 11:01 Sliczne dzieki Trian za rady :) Zdaje po francusku wiec moze to sie da pogodzic z teoria. A kiedy powiedzieli Ci, ze beda wyniki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trian Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.06, 11:26 Przemiła przewodnicząca komisji poinformowała, że wyniki powinny być po Świętach Wielkanocnych; a kilka zdań później, że w maju. Delikatnie również ostrzegała, że poźniejsza procedura też nie jest zbyt szybka - lista rezerwowa po opracowaniu jest rozsyłana po instytucjach i tam analizowana, typowane są osoby itp.. Zrozumiałem, że może to trwać dość dłuuuugo Zazdroszczę Ci znajomości francuskiego - będzi Ci (mam nadzieję :)) dużo łatwiej w zwykłych sprawach życiowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyt do coreper Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:02 kiedy zdajesz? Ja 4 kwietnia po niemiecku. Masz tłumacza podczas egzaminu? Bo ja tak. Odpowiedz Link Zgłoś
coreper Re: EPSO/AST/3/ - egzamin ustny 31.03.06, 10:15 To masz nieciekawie. Tlumacz zawsze cos przekreci lub powie po swojemu szczegolnie jezeli chodzi o terminy techniczne - oni raz tlumacza prawnikow, raz informatykow, raz HR-ow itd. Ja zdaje po francusku wiec na szczescie bede sie komunikowal z komisja bez posrednikow. Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kttosia pytanie 03.04.06, 08:59 a czy moglibyście powiedzieć jak mniej więcej procentowo rozkładały sie pytania czy było np 30% pytań związanych z Cv, 30% z unią, 30% z informatyką i 10% z pracą pisemną, bo nie wiem na czym najbardziej sie koncentrowac podczas nauki. Ja zdaje na B HR ale podejrzewam że podobne reguły bedą i u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: pytanie IP: 217.30.157.* 03.04.06, 09:03 No nie wiem czy przy HR są takie same reguły jak przy IT, ale w moim przypadku rozkład procentowy to tak 80% informatyka, ale bezpośrednio związana z rzeczami o których wspominałem w CV, 20% cała reszta. Roman S. Odpowiedz Link Zgłoś