Dodaj do ulubionych

Niepodlegla Bruksela

04.05.06, 17:08
POLITICAL FICTION

Belgia sie rozpada

Walonia nieutrzyma sie sama wiec wchodzi jako
3 departamentowy region do Republiki Francuskiej.
Ale dumni Brukselczycy nie chca sie tam pojawic.
Do zamoznej Flandrii tez nie chca bo boja sie
prawie 90% wiekszosci flamandzkiej.

Bruksela staje sie wiec Wolnym Miastem
lub terytorium federalnym unijnym na wzor Waszyngtonu.

Co Wy na to - ja w to osobiscie nie wierze ale wizja ciekawa!!

Obserwuj wątek
    • Gość: Sofi A z jakiego powodu boi sie tych 90% IP: *.cec.eu.int 04.05.06, 17:10
      bo u nich trzeba pracowac ?

Ja wole jak jednak idzie do Flandrii.
      • Gość: Intruder Re: A z jakiego powodu boi sie tych 90% IP: *.171-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.05.06, 17:14
        co tam, Brux sie utrzyma sam, jak spojrzycie na statystyki DG regio, to tu
        przeciez jest wiecej kasy niz w city of london....
        • Gość: Sofi A jak sie tam nudza nie ? Nic tylko IP: *.cec.eu.int 04.05.06, 17:19
          na forum siedza ...

Wole siedziec tutaj 8h dziennie niz w city 24
    • Gość: kotek-mamrotek Re: Niepodlegla Bruksela IP: *.241-136-217.adsl-fix.skynet.be 04.05.06, 17:44
      bruksela jest stolica flandri ....
      • Gość: anbxl Re: Niepodlegla Bruksela IP: *.242.81.adsl.skynet.be 04.05.06, 18:59
        W srodowisku belgijskim jest to zawsze drazliwy temat.Tak to prawda,ze
        niektorzy nacjonalisci chca niepodleglej Flandrii,co dla mnie jest bez sensu,bo
        Belgia jest JEDNA.Ostatnio na priva dyskutowalam z jednym forumowiczem (pzdr)
        kto jest lepszy no powiedzmy bardziej pracowity i gdzie jest czysciej i
        pomimo,ze u mnie w pracy mowi sie,ze Waloni w poniedzialek odpoczywaja po w-
        e,we wtorek mysla o pracy,w srode pracuje,w czwartek planuja w-e i w piatek
        mysla o w-e nie podpisuje sie pod tym,bo wszedzie sa ludzie i LUDZIE tak jak
        wsrod naszej nacji..............Inna prawda jest,ze raczej z kazdym
        wyksztalconym Flamandem mozna porozumiec sie po francusku i angielsku ale nie z
        kazdym Walonem porozmawiasz po flamandzku i angielsku.Pare setek lat wstecz
        Brukselka byla podobno bardziej flamandzka,ale juz w latach 20 i 70 XXw to sie
        zmienilo i.........obecnie strona frankofonska walczy o rozszerzenie tzw
        aglomeracji brukselskiej,na co VL mowi NIET,ale no wlasnie tu pytanko czy to
        dla was wazne kto rzadzi tam gdzie mieszkacie????????????????
        • Gość: ja do anbxl IP: *.242.81.adsl.skynet.be 04.05.06, 21:15
          anbxl,

tobie nie zaszkodziloby naprawde jakbys czasem cos przeczytala.

Tak sie sklada ze pare setek lat temu to na terenie gdzie teraz mieszkasz byly
          hiszpanskie niderlandy. Jak chcesz sie dowiedziec w jakim jezyku wtedy mowiono,
          to zapraszamy na wydzial niderlandystyki. To nie boli ...
          • Gość: paw@night do ja ;) IP: *.174-201-80.adsl.skynet.be 05.05.06, 01:34
            w jakim mowiono? wiesz ze Karol V Habsburg, dzieki ktoremu Niedrlandy wlaczono
            do imperium Habsburgow urodzil sie w Ghent. Spedzil tez tam dziecinstwo jak i
            wczesna mlodosc ;D

No to w jakim jezyku mowiono ;D
            • Gość: ja wiem, nie zaskoczyles mnie IP: *.242.81.adsl.skynet.be 05.05.06, 07:42
              jeszcze nie tym razem, tyle ze z tego co pamietam on mowil w pieciu, wiec zaden
              to argument
              • Gość: PaVue nie mialem zaskakiwac IP: *.174-201-80.adsl.skynet.be 05.05.06, 09:44
                bo jesli by mzaskoczym to zadna dyskusja - po prostu przypomnialem - ale skoro
                mowil w wielu jezykach niekoniecznnie francuski byl obowiazujacym ;)

Zreszta nawet w I WS amira belgijska miala problemy - oficerowie mowili po
                francusku zolnierze po flamandzku wiec na sukcesy dlugo nei trzeba bylo
                czekac ;)

• Gość: anbxl Re: do ja IP: *.242.81.adsl.skynet.be 05.05.06, 07:08
            Historie Belgii znam wystarczajaco............. :-))min po to zeby co
            niektorych tubylcow jakims tam detalem zaskoczyc,ale dziekuje za zaproszenie
    • sil.bi Re: Niepodlegla Bruksela 04.05.06, 19:00
      Nie,nie, tylko nie wolne miasto! Flandria to jeden z jaśniejszych punktów tego
      kraju, zatem dobrze, że to tylko fiction;-).
      • drugapolowaeurokratki Re: Niepodlegla Bruksela 04.05.06, 19:37
        Ja osobiscie jako symapatyk Szwedow
        jestem zwolennikiem raczej niepodleglej
        7mln Republiki Falmandzkiej z Bruksela.

Chociaz wyobrazmy sobie najlepiej trojjezyczna
        wolna Bruksele - Europejski Region Brukseli.
        • Gość: anbxl Re: Niepodlegla Bruksela IP: *.242.81.adsl.skynet.be 04.05.06, 20:46
          HAHA co by na to powiedzieli Elio,Philipek i reszta walczacych PS owcow??????

wolna Bruksele - Europejski Region Brukseli.
          Tylko nie zapomnij,ze bez generalizowania ogolnie Flamandowie nie kochaja
          EUROKRATOW a nawet to jest grzecznie powiedziane min za rand van Brussel i
          wlasnie dlatego przed 5 laty wprowadzili swoje prawa zakupu domow tzw
          socjalnych (tak nie smiejcie sie to przez Tervuren)a pewnie jakby mogli to
          dowaliliby jeszcze jakies zakazy,bo eurokratow oskarzaja o wzrost cen domow i
          maly wzrost podatkow w niektorych gminach,ale to jest wszystko belgijska
          polityka(hipokryzja)

• drugapolowaeurokratki A Mama mowila ... 04.05.06, 21:52
            A Mama mowila "Nie pij synu Absoluta"
            i tak lubie Szwedow choc myslalem o Flamandach ;)

Region jest, nawet umowy miedzynarodowe sa
            ale zawsze moglby byc model unii panstwowej
            jak Serbia i Czarnogora lub cos jak w Bosni

Ale nie sadze, aby cos sie zmienilo w BE

BELGIA - DWOJAKA ale JEDNA.

• Gość: paff do swiata raczej frykcja niz polityka IP: *.174-201-80.adsl.skynet.be 04.05.06, 20:44
      jakbys nie zauwazyl Bruxela jest oddzielnym regionem jzu jakis czas (wlasny
      rzad i parlament ;).

Belgia sie nie rozpadnie predzej niz Polska czy Niemcy - jakby miala sie
      rozpasc pewno byloby 5 regionow:
      Bxl
      Flandria
      Walonia
      Eupen
      Plopsland i tam sie przeprowadze ;D
      • Gość: anbxl Re: paviu IP: *.242.81.adsl.skynet.be 04.05.06, 21:01
        Paviu nie badz taki drobiazgowy,bo wiesz jak u mnie na zebraniu spotykaja sie
        przedstawiciele calej VL to tez jest licytacja czy Ost-West VL jest mocniejsza
        od Limburgii i Apen.A co do Plopsa to Meli bylo lepsze i nie zdominowane przez
        ketnet :-))wole Eurodisney
        • Gość: PaVue Re: paviu IP: *.174-201-80.adsl.skynet.be 04.05.06, 21:12
          ja i ttak glosuje na plopsow ;D
          • Gość: DPE Re: paviu IP: 62.235.211.* 05.05.06, 08:46
            Taa Ale Karolek Piataczek
            definitywnie zniszczyl znaczenie Gandawy i Brugii.
            A z jego flamandzkim bylo tak jak z polskim
            Hindenburga urodzonego w Poznaniu
            lub Spielberga z Krakowa.
            • Gość: PaVue Re: paviu IP: *.174-201-80.adsl.skynet.be 05.05.06, 09:46
              w podcieciu Brugii duze znaczenie mailo rzeczy proste jak zasypywaeni kanalow
              dzieki czemu bylo jakby trudniej wywozic textylia ;D
              • kontraktowiec Re: paviu 05.05.06, 10:15
                Bruksela byla miastem rdzennie flamandzkim!!!
                Ale juz od XV zaczelo sie wynaradawianie
                przypieczetowane w XIX wieku.

Polecam link:

www.flemishrepublic.org
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka