estera_ja 26.04.05, 22:46 Mam problem: strasznie duzo czytam.Brakuje mi w NL polskich ksiazek.Czy gdziekolwiek w Holandii mozna dostac ksiazki po polsku? Prosze o informacje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mister1 Re: Ksiazki 26.04.05, 22:58 Chyba najblizsze ksiegarnie to w Niemczech ( w NL niestety nie ma) Ksiegarnia "WAWEL" (dawniej w Köln) - Janusz Latka (05.10.2001) Postfach 2119 D 50335 Erfstadt Tel.: 02235-989 373, Fax: 02235-989374 E-mail: j.Latka@t-online.de Polskie Klimaty - Ksiegarnia www.polskieklimaty.com nowosc Magdalena Dziezyc Oststr. 110 40210 Düsseldorf Tel.: 0211-4544422 E-mail: dziezyc@polskieklimaty.com najpopularniejsza ineternetowa ksiegarnia to www.merlin.pl ja zrobilem ksiazkowe zakupy w ostatnia sobote w polskiej ksiegarni ( istniejacej " od zawsze " ) przy bulwarze St.Germaine 123 w Paryzu ( warto zapamietac adres) Odpowiedz Link
estera_ja Re: Ksiazki 26.04.05, 23:03 Strasznie dziekuje! Wlasnie wybieram sie do Paryza,wiec z pewnoscia odwiedze ksiegarnie:-))) Odpowiedz Link
mister1 Re: Ksiazki 26.04.05, 23:08 latwo trafic - bulwar St.G. jest po drugiej strony Sekwany na wysokosci Placu Zgody ( a dwa kroki z Placu Zgody, na Rue St.Honore jest polska restauracja gdzie niedrogo i doskonale mozna zjesc). Odpowiedz Link
mister1 Nie...czytaj mi mamo. 27.04.05, 22:47 Nie...czytaj mi mamo. Osmielilem sie zajrzec do pewnej ksiazki,pokrytej kurzem,od lat stojacej w jakims zapomnianym miejscu mojej biblioteki.Tytul jej ENCYKLOPEDIA DLA DZIECI - Polska moja Ojczyzna (Wiedza Powszechna 1978). Najmadrzej bym zrobil natychmiast zamykajac ja z powrotem,ale ze wydawnictwo to wagi duzej (ok. 4 kg) postanowilem tego jednak nie uczynic.Na okladce Pierwszy Maja,gornicy.Atmosfera lat siedemdziesiatych.O autorze tej epoki tez nie zapomniano.Przepiekny portret w technikolorze (str.253).Nad nim cytat:”bylem tak maly,ze lampa gornicza dotykala ziemi i trzeba bylo skrocic jej uchwyt”. Dzieci zainteresowane technika moga sie nareszcie dowiedziec,co to takiego kolej. “Kolej zwiazana jest z torowiskiem,z szynami,a kolej elektryczna poza tym z siecia przewodow nad- ziemnych.Jednym slowem kolej nie moze jechac tam,gdzie chce,a tam,gdzie prowadza szyny. Naprawde genialne.Podobnie uczyl wielki Stalin.”My,bolszewicy,musimy planowac dobrze.jesli nie bedziemy planowac dobrze,bedziemy planowac zle.I na odwrot.Jesli planowac bedziemy zle,to nie bedziemy planowac dobrze”. Handel.Handel posredniczy miedzy wytworcami i konsumentami,gromadzi w swoich magazynach i sklepach roznorodne dobra i trzymajac je stale w pogotowiu,wyrecza konsumentow w przechowywaniu zapasow.Dzieki temu nikt z nas nie musi juz miec w domowej spizarni roznych dobr na caly rok,gdyz kazdy moze nawet kilka razy dziennie pojsc do sklepu i kupic to,co wlasnie potrzebuje. Higiena.Jej poziom w roznych krajach mierzy sie porownujac miedzy innymi zuzycie mydla i srodkow pioracych na osobe.W takich porownaniach wypada nasz kraj ani najgorzej ani najlepiej. Pod haslem WOJNA SWAIATOWA (udzial Polski) nie zapomniano i o Holandii. “Zolnierze polscy wslawili sie pod Arnhem - takze i wielu innych bitwach”.Na tej samej stronie wizerunek Rokossowskiego (marszalek,warszawski robotnik) i St.Poplawskiego.Kto to taki Maczek i Sosabowski nie udalo mi sie dowiedziec. Dzieci pragnace poznac terminy fachowe namawiam do zajrzenia na strone 128. “Kuchnia.Kuchnia nazywa sie pomieszczenie wyposazone w urzadzenia do przygotowywania poslkow”. Kto czytal “Szwejka” Jaroslawa Haszka,przypomina sobie zapewne sklerotycznego pulkownika,lubiacego wyjasniac.”Co to jest stol? To deska na czterech nogach.A wiecie,co to jest noga?”. - Domyslam sie.Nie mam za to pojecia,po co kolegium zlozone z setki doroslych ludzi, w tym paru profesorow i docent habilitowany,ENCYKLOPEDIE DLA DZIECI splodzilo. Po co bylo w tych ciezkich czasach,gdy papier toaletowy byl rarytasem cos takiego drukowac (100 000 nakladu). Nie lepiej bylo wznowic “Koziolka-Matolka” ? Mr Odpowiedz Link
zuzka71 Re: Nie...czytaj mi mamo. 28.04.05, 08:46 a propo wydawnictw czy bajek tv z tamtych czasow to teraz dopiero zauwazylam ogladajac z dzieckiem bolka i lolka na dvd pewne bulwersujace sprawy. otoz dzieci sie bije i nie ma w tym nic zlego wg autorow bajki...czasy sie zmieniaja...ot co.pozd.z Odpowiedz Link
estera_ja Re: Nie...czytaj mi mamo. 28.04.05, 13:21 Koszmarkiem mojego dziecinstwa byly wierszyki patriotyczne.Kto ty jestes? Polak maly... Odpowiedz Link
zuzka71 Re: Ksiazki 28.04.05, 08:48 polskie powiesci mozna wypozyczyc np miejsciej bibiotece w hadze;) Odpowiedz Link
aretse11 sciagnij z internetu notebooki..ja tak robie 28.04.05, 18:27 www.astral-life.pl Odpowiedz Link
mister1 Re: sciagnij z internetu notebooki..ja tak robie 28.04.05, 18:46 www.astral-life.pl nie dziala Odpowiedz Link
estera_ja Re: sciagnij z internetu notebooki..ja tak robie 28.04.05, 19:41 oczywiscie ze dziala!!! Odpowiedz Link
saviera Re: sciagnij z internetu notebooki..ja tak robie 28.04.05, 21:00 estera_ja napisała: > oczywiscie ze dziala!!! Chodzilo o ta strone...www.astral-life.pl/...niestety nie dziala...:-((( Odpowiedz Link
saviera Re: sciagnij z internetu notebooki..ja tak robie 28.04.05, 21:01 www.astral-life.pl/ zle skopiowalam ....sorry...strona nie dziala Odpowiedz Link
estera_ja Re: sciagnij z internetu notebooki..ja tak robie 28.04.05, 21:29 Tak,wlasnie sprawdzilam.Wczesniej tez korzystalam z tej strony i zawsze byla ok.Coz,moze innym razem. Odpowiedz Link
estera_ja Re: sciagnij z internetu notebooki..ja tak robie 28.04.05, 19:40 DZieki serdeczne! fajna stronka! Odpowiedz Link
macut Re: sciagnij z internetu notebooki..ja tak robie 29.04.05, 01:02 nie zebym sie madrzyl, ale ... e-booki :) Odpowiedz Link
estera_ja Re: a tak w ogole pozdrawiam imienniczke:) 28.04.05, 19:42 Dzzieki,ja ciebie rowniez.Sliczne mamy imie,co? Odpowiedz Link
mister1 Szabla i koń. Gawęda o Wieniawie - T.Wittlin 27.05.05, 18:43 Szabla i koń. Gawęda o Wieniawie Tadeusz Wittlin „Skończyły się żarty, zaczęły się schody – miał powiedzieć Wieniawa- Długoszowski będąc na ciężkiej bani, a w rzeczywistości powiedział Józef Węgrzyn w tajemniczych okolicznościach. Z wjechaniem konno do Adrii też coś nie tak. Pisze o tym Tadeusz Wittlin w książce Szabla i koń. Legenda o Wieniawie. Sam autor był dobrym znajomym Wieniawy, wnosząc z tego, że pewnego razu w kawiarni Europejskiej ten uścisnął mu rękę i poczęstował papierosem. Bohater tej opowieści miał szczęście urodzić się w epoce niespotykanej w dziejach erupcji talentów, z którą współczesna grząska papka nie może się równać. Nowe prądy artystyczne pojawiając się często, walczyły ze starymi nie tylko słowem obrazem i dźwiękiem, lecz słowem zbrojnym w przekleństwo, obrazem bójki i dźwiękiem gwizdka policjanta. Wieniawa doświadczył tego osobiście, gdy w trakcie odczytu Marinettiego o doktrynie futuryzmu jeden ze słuchaczy stanął po stronie krytykowanego Rodina, czym rozpoczął regularną bitwę zakończoną w pobliskich kawiarniach i odległych cyrkułach. namawiem do lektury - sam juz koncze, ale czytanie tej ksiazki to wielka frajda... Odpowiedz Link
estera_ja Maria Janion "Wampir.Biografia symboliczna" 27.05.05, 21:38 Natomiast ja goraco polecam te oto,wyzej wymieniona ksiazke.Studium fascynacji upiorami od czasow najdawniejszych.Symbolika krwi,wampiryzm,kanibalizm,ludozerstwo...A na deser kilka opowiesci wampirycznych.Samiutka klasyka; Carmilla,Rodzina wilkolaka,Narzeczona z Koryntu i inne cudowne bajki:) Odpowiedz Link
mimi764 Re: Ksiazki 13.04.06, 19:28 Ja pragne dodac iz w kazdej wiekszej bibliotece sa ksiazki miedzynarodowe. W tym i POLSKIE! Warto sie zorientowac jak to jest w miescie w ktorym mieszkasz. Odpowiedz Link