Dodaj do ulubionych

AD/05/05 wrazenia z ustnego

20.06.06, 15:49
jak obiecalem garsc wrazen z ustnego
komisja trzyosobowa zlozona z wiceszefowej Jury (z Rady), faceta o
skandynawskim imieniu sven z Parlamentu i wloszki z Komisji
rozmowa tylko w jezyku FR;
pirwsza czesc - przedstawienie siebie z uwydatnieniem watkow doswiadczenia w
pracy tlumaczeniowej (brak limitu czasowego na prezentacje, wiec im dluzej
mowicie, tym mniej czasu majaa na zadawaniee innych pytan)
druga czesc pytania o tzw warsztat tlumaczeniowy typu jakie trudnosci
przekladowe sprawiaja dla PL teksty np z FR
trzecia czesc - pytania o UE (co zadecydowano na ubieglotygodniowym szczycie,
reforma CAP ogolne zalozenia, granice rozszerzenia) raczej ogolnie, ale
trzeba sledzic aktuaalnosci - polecam Europolitique lub Agence Europe
ostatnia czesc - praca w srodowisku wieelokulturowym

ogolnie Komisja nastawiona pozytywnie, choc trzeba uwazac na pytania
zadawaane przez wice, bo robi to troche metnie (nie bac sie poprosic o
powtorzenie pytania)

good luck
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 20.06.06, 15:55
      dzięki przemas za wieści!
      Sven CORTHOUT? On jest wymieniony na stronie EPSO jak czlonek komisji
      egzaminacyjnej.
      A jakieś pytania o preferencje miejsca pracy (Luksemburg, Bruksela, jaka
      instytucja? byly?
      • przemas_ue Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 20.06.06, 21:49
        ten sam faciu i zadnych pytan z serii, czy lubi pan klimaty typu wsi spokojna,
        wsi wesola luksemburska
        • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:58
          Jakby nie było, można pozazdrościć, masz to już za sobą. Z tym rozszerzeniem nie
          bałeś się, że nie podpasuje im odpowiedź ? Trudno chyba wyczuć, czy trafiło się
          na zwolennika czy przeciwnika...
          • Gość: Morgoth Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: 212.75.100.* 20.06.06, 22:03
            a na czym polega ta ostatnia część "praca w srodowisku wielokulturowym"?
            • przemas_ue Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 20.06.06, 22:05
              jak sie pan adaptuje w srodowisku wielokulturowym? co sprawilo panu w tym
              trudnosci?
          • Gość: przemas_ue Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.dsl.versateladsl.be 20.06.06, 22:12
            a powiedzialem im, co mysle - jesli rozszerzylismy UE o Cypr, ktory jest o
            wiele bardziej na wschod, co Ankara, to dlaczego nie o Turcje (jesli oczywiscie
            spelni kryteria - art. 49 TWE plus konluzje szczytu kopenhaskiego '93 plus
            madryt '95)
            zahaczyli mnie o rozszerzenie, bo napisalem, ze interesuje mnie geografia i
            mapy (wiec uwaeac, co sie piosze w CV, bo czytaja)
            • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 07:32
              Trzeby było wspomnieć coś o rzekach - do jakiego oceanu uchodzą. Jeśli dobrze
              pamiętam, kiedyś taki argument pojawił się kiedy ZSRR złożyło czy miało złożyć
              wniosek o przyjęcie do NATO :)))
    • Gość: przemas_ue Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.dsl.versateladsl.be 21.06.06, 11:17
      zapomnialem napisac wazna info - wyniki naszego konkursu maja byc ogloszone w
      okolicach polowy pazdziernika

co do jury, to wydaje mi sie, ze zmieni sie jego sklad na sesji jesiennej z
      prostej przyczyny - pytac beda ludzie zatrudnieni w Luxie, a nie z Brukseli
      co pociagnie za soba rowniez pewnie zmiane "zestawow pytan", ktore poki co sie
      powtarzaja, jak wiesc gminna niesie
      • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 11:39
        co do jury, to wydaje mi sie, ze zmieni sie jego sklad na sesji jesiennej z
        > prostej przyczyny - pytac beda ludzie zatrudnieni w Luxie, a nie z Brukseli

na jakiej podstawie tak mniemasz? Ja (oraz inne osoby) mamy egzamin w
        pazdzierniku w BRUKSELI, nie sadze, zeby sciagali ludzi z LUXa na egzamin w
        BXL.
        • Gość: przemas_ue Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.dsl.versateladsl.be 21.06.06, 12:18
          myslalem, ze jesienia tylko w Luxie magluja, ale sie pomylilem
          • Gość: plumka Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.net81-64-36.noos.fr 21.06.06, 13:39
            a gdzie mieszkasz? ciekawi mnie, w jaki sposob (bo nie alfabetycznie)
            zdecydowano o kolejnosci na ustnym. losowo, czy tez moze (moja hipoteza), w
            zaleznosci od miejsca zamieszkania. mieszkasz w belgii, francji (ja), latwiej
            ci sie dostac do brukseli, wiec idziesz na pierwszy ogien.
            • Gość: szo Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: 212.71.8.* 21.06.06, 13:48
              Mnie jasno kazano mowic o sobie tylko przez dwie minuty, bardzo duzo pytano o
              moje wlasne opinie>
              Oraz- czy zamierzam kandydowac w wyborach samorzadowych w belgii i dlaczego
              nie:)
              A do tego bardzo slaba z unii jestem, wiec pytania wydawaly mi sie trudne>

• Gość: Asiek Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.w83-205.abo.wanadoo.fr 21.06.06, 13:56
                A o co konkretnie pytali Cie z Unii? I czy pytali o doswiadczenie w tlumaczeniu?
            • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 14:42
              plumka, te spekulacje chyba nie maja za bardzo sensu. Ja mieszkam w Niemczech,
              odlglosc do BRX jest geograficznie troche wieksza niz do LUX, a egzamin mam w
              Brukseli, kolega mieszka w Polsce, egzamin tez w Brukseli.
              O "pierwszym ogniu" tez raczej nie mozna mowic. Oni to chyba podzielili
              jezykowo: francuski i angielski na pierwszy ogien, niemiecki na koniec
              • Gość: bruksomania Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.skrivanek.pl / *.skrivanek.pl 21.06.06, 15:07
                Ja zdaję pod koniec września w Brukseli i mam egzamin po angielsku, więc raczej
                nie jest tak, że angielski idzie na pierwszy ogień.
                • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 15:09
                  czyli wszystkie teorie padaja, bo ja mam znowu innego kolege, ktory ma jutro
                  egzamin po angielsku tez w brukseli.

Niezbadane sa wyroki EPSIe....

PS
                  Mam nadzieje, ze Giertych nie zazada skreslenia mnie z listy kandydatow za
                  parafrazowanie slow swietych....
                  • Gość: USTNE Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: 217.207.54.* 21.06.06, 16:21
                    a ilosc punktow
                    • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 16:30
                      ilosc punktow tez jest malo prawdopodobna, bo nikt z niemieckim (przynajmniej
                      dotychczas mi o tym nie wiadomo) nie ma egzaminu juz teraz w czerwcu´a trudno
                      chyba sadzic ze "francuzi" i "anglicy" byli gremialnie lepsi.
                      Te teorie sie pojawiaja przy kazdym konkursie, ludzíe z innych konkursow juz
                      obalali na swoim przykladzie kazda mozliwa kombinacje. Nawet kwestie
                      alfabetyczne chyba nie wchodza w rachube, bo mam kolegow poczatkowych liter
                      alfabetu i z koncowych i maja egzamin prawie w tym samym czasie.
                      Moze to po prostu kombinacja numeru zgloszenia i jezyka i tyle. Po co szukac
                      tutaj na sile jakis tajemnych regul?
                      • Gość: wrazenia z ustnego Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: 217.207.54.* 21.06.06, 17:00
                        pod wzgledem zapotrzebowania niemiecki nie jest priorytetem
                        • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 17:02
                          oczywiscie ze niemiecki nie jest priotytem, ale co to ma do tezy, ze na
                          pierwszy ogien ida ludzie ktorzy uzyskali najwieksza liczbe punktow?
                          • Gość: wrazenia z ustnego Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: 217.207.54.* 21.06.06, 17:08
                            I JEDNO I DRUGIE MA ZNACZENIE
                            • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 17:10
                              moze i ma, ale nic z tego nie wynika, bo osoby ktore mialy ang. albo francuski
                              jaki pierwszy jezyk nie dostaly przeciez za swoj pisemny podwojnej liczby
                              punktow, bo to jezyki priorytetowe.
                  • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 16:23
                    A kombinacja języków? Osoby z EN-ES mają w licznych przypadkach we wrześniu w
                    Brux....
                    • Gość: mayael Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.cec.eu.int 21.06.06, 16:33
                      Jestem juz po ustnym (wczoraj). Na pierwszy ogien ida zawsze osoby mieszkajace
                      w Bxl. Najwyrazniej odpytywanie zaczeli od kombinacji FR-EN, bo chyba nie ma za
                      wielu z pierwszym FR. Kazdego dnia zdaje 8 osob. Dni w zaleznosci od wynikow.
                      Program dnia ulozony numerami kandydatow przewidzianych na dany dzien.
                      • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 16:42
                        Najwyrazniej odpytywanie zaczeli od kombinacji FR-EN,

I ta teoria chyba upada, bo jutro zdaja ludzie ktorzy maja EN jako pierwszy
                        • Gość: Asiek Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.w86-194.abo.wanadoo.fr 21.06.06, 17:17
                          A ja mam kombinacja FR-AN i zdaje dopiero 28 wrzesnia.
                          • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 17:22
                            no to w mysl tych wszystkich teorii spiskowych jestes kompletnym cieniasem ;-)

Moim skromnym zdaniem te wszystkie powyzsze teorie nie maja sensu pod wzgledem
                            logicznym, bo czy jakis jezyk jest priorytetem czy nie, czy ktos zdal dobrze
                            czy nie i jaka ma kombinacje jezykowa nie zmieni stanu rzeczy, ze ostatni
                            egzamin ustny odbedzie sie 6 pazdziernika i ze dopiero wtedy komisja bedzie
                            mogla podliczyc punkty z pisemnego i ustnego, zeby wylonic najlepszych
                            kandydatow. I jak ktos zdal pisemny z niemieckiego i finskiego na maks. liczbe
                            punktow, a ustny na 20, to i tak przejdzie w przeciwienstwie do tego, kto mial
                            EN-FR, ale malo punktow na pisemnych
                        • Gość: mayael Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.cec.eu.int 22.06.06, 15:06
                          I gdzie ci ta teoria upada? Mozna wiedziec? Wiem doskonale kiedy zdaja ludzie z
                          kombinacja EN/FR, bo mam znajomych, ktorych to dotyczy. Nie oznacza to jeszcze,
                          ze nie mam racji mowiac, ze we wtorek i srode nie zdawala kombinacja FR/EN.
                          Posiedzialam dosc dlugo w poczekalni we wtorek i tylko tacy sie tam pojawili.
                          • Gość: przemas_ue Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.dsl.versateladsl.be 22.06.06, 15:43
                            jak tak dlugo tam siedziales, to powiedz, jakie sa teraz pytania na topie
                            • Gość: mayael Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.cec.eu.int 22.06.06, 18:02
                              Zdawales juz, o ile sobie dobrze przypominam, wiec wiesz doskonale, ze po
                              egzaminie sekretarka odprowadza kandydata od razu do windy i nie ma on
                              mozliwosci opowiedzenia pozostalym osobom w poczekalni o co go pytali. Nie
                              moglam wiec zrobic rankingu z powodow technicznych :) Wszyscy moi znajomi zdaja
                              pozniej, wiec jeszcze nie mam wiesci z pierwszej reki.
                              • Gość: przemas_ue Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.dsl.versateladsl.be 22.06.06, 18:55
                                ja tam sie wyslizgnalem sekretarce
                          • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 22.06.06, 16:46
                            no powiedzmy że na pierwszy rzut idą "locals", ale na tym te prawidła się
                            kończą, bo asiek ma egzamin we wrześniu z kombinacją FR/EN. Zreszta jak
                            pisałem, skoro wyniki i tak będą dla wszystkich dopierwo w październiku, to
                            jakie ma znaczenie, czy na pierwszy ogień idą języki priorytetowe, miescjowi
                            itd?
                            Moim zdaniem byłoby dobrze wiedzieć, za co można dostać ile punktów na ustnym.
                            Są niby te trzy bloki, maks. 40 punktów, mi się trochę wydaje, że wiedza o unii
                            jest najmniej istotna, ale może się mylę.
                            • Gość: mayael Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.cec.eu.int 22.06.06, 17:57
                              Nie jestem pewna, ze FR poszedl na pierwszy ogien, gdyz jest piorytetowy. Moze
                              dlatego, ze nie ma nas zbyt duzo a ludzie z Bxl przewaznie znaja FR?

Asiek zdaje pozniej m.in. dlatego ze nie jest w Bxl. Dlaczego az tak pozno to
                              naprawde nie wiem, bo tlumaczy naprawde bardzo dobrze (wspolpracowalam z nia w
                              grupie przygotowujacej sie wspolnie do konkursu). Moze ze wzgledow
                              organizacyjnych?

Co do punktacji, to nie mam pojecia, ale powiem tylko, ze szefowa jury bardzo
                              duzo notek poczynila. Nie powiedzialabym, ze wiedza o Unii nie jest wazna, bo
                              mialam nielatwe pytania i to naprawde sporo, i wszyscy moi znajomi, w tym ci,
                              ktorzy sa jeszcze przed ustnym, sa bardzo zaskoczeni, gdym im mowie, o co mnie
                              pytano. Zreszta, o warsztat tlumaczeniowy tez mnie pytano "zawziecie". To byl
                              prawdziwy deszcz pytan przez bita godzine.

Zgadzam sie z toba, ze nie warto sie zastanawiac dlaczego takie a nie inne daty
                              wyznaczono poszczegolnym kandydatom. Dlatego nawet nie bede pytac znajomych z
                              EPSO. Zreszta nie jestem pewna, ze by mi takie szczegoly zdradzili.
                              Najwazniejsze by sie dobrze przygotowac.

Zycze wszystkim powodzenia, bo ja juz moge myslec o wylegiwaniu sie na plazy :)
                      • Gość: plumka Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.net81-64-36.noos.fr 21.06.06, 19:16
                        no i moja hipoteza jest po czesci sluszna :d
                        bxl + belgia, pozniej francja. cos zapomnieli o niemczech ;), moze daleko od
                        bxl, tzn. blisko granicy z polska mieszkasz?
                        zartuje tylko. nie nerwujsia :)
                        • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 21.06.06, 19:25
                          ja sie nie nerwuję.

Możezs mieć rację, tym którzy mieszkaja w pobliżu łatwo jest w krótkim terminie
                          dotrzeć, inni muszą ew. brac urlopu na dojazd itd.

Ale ja mieszkam ok. 200 km od Brukseli i okolo 200 km od Luksemburga.

Więc jest poprostu mieszanka różnych czynników, ale czy to takie ważne? Jedyna
                          ciekawa informacja, to ile osób zdalo faktycznie pisemny, ale tego EPSO nam nie
                          chce zdradzić.
                          • Gość: zagadka Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.chello.pl 22.06.06, 19:23
                            A ja mam kombinacje pierwszy FR drugi EN a mieszkam z 1500 km od Brukseli.
                            Egzamin za tydzien.
                            I co Wy na to?
                            • Gość: Asiek Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.w83-205.abo.wanadoo.fr 22.06.06, 20:30
                              Hmmm, no to ja juz nic nie rozumiem. Ja mam taka sama kombinacje i mieszkam we
                              Francji (Clermont-Ferrand, czyli tak mnie wiecej centrum Francji) i zdaje
                              dopiero 28 wrzesnia. Dobija mnie mysl, ze kolejnosc jest zwiazana z wynikami z
                              pisemnych bo nie wrozy to nic dobrego. Ale chyba jednak lepiej porzucic wszelkie
                              teorie bo inaczej zwariuje zanim sie stawie przed wszechmocna komisja!
                              • Gość: Asiek Jednak wracam do teorii IP: *.w83-205.abo.wanadoo.fr 22.06.06, 20:37
                                To jeszcze ja. Przed chwila napisalam, ze porzucam teorie ale wlasnie mi maz
                                jedna podsunal. On jak zdawal tutejszy (francuski) konkurs na nauczycieli to na
                                ustne brali alfabetycznie ale losowali od jakiej litery zaczynaja "odliczanie".
                                Np. jak wylosowali C to ktos z nazwiskiem na A byl na koncu.
                                Co wy na to? Ja mam nazwisko na C (tak dla info). Nie wiem jak reszta. A teraz
                                juz porzucam gdybanie i wymyslanie teorii. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze
                                wszystkim nam sie uda i ze sie umowimy gdzies na kawe jak juz bedzie po!
                                • Gość: plumka Re: Jednak wracam do teorii IP: *.net81-64-36.noos.fr 22.06.06, 20:52
                                  ja ma kombinacje FR-EN, mieszkam we Francji, a moje nazwisko zaczyna sie na S.
                                  i zdaje za tydzien.
                                  czyli pasowaloby...
                                  • Gość: takajedna Re: Jednak wracam do teorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 20:53
                                    o, ja też mam we wrześniu, też 28, też FR EN i też nazwisko na C
                                    może coś w tym jest :)
                          • Gość: santiago Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.28.107.244.coditel.net 22.06.06, 20:51
                            Byly, maile do ciebie mi dzisiaj odrzuca

jak masz skypa/tlen/gadu-gadu, to przemailuj mi numer i zagadamy.
                            • Gość: bruksomania Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.aster.pl 22.06.06, 20:59
                              Ja zdaję 22 września, kombinacja EN-DE i nazwisko na W. :) A co właściwie z tą
                              koncepcją, że decyduje numer kandydata?
                              • Gość: takajedna Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 21:24
                                ona upadła, chocby dlatego, ze mam podobny numer do kogos kto zdaje w lipcu, ma
                                nazwisko na R i te sama kombinacje.
                                • Gość: zagadka Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.chello.pl 22.06.06, 22:14
                                  Kochani!Ale przeciez ta kolejnosc wiekszego znaczenia nie ma i chyba zaglebiac sie nie ma co. Ja mam dola, bo nie mam zupelnie czasu sie uczyc, mam mocno absorbujaca prace i sie nie wyrabiam.
                                  Mysle, ze prawda dla niektorych moze byc okrutna - wakatow dla tlumaczy jest wg mnie malo, bo Ci ludzie, ktorzy sa urzednikami z pierwszego konkursu sa nimi dozywotnio i malo kto rezygnuje, wg mnie cos tam moze sie zwolnic w PE lub Komisji, czyli w Luksemburgu, a tam akurat nie mam zamiaru wyjezdzac.
                                  Nie mowiac o tym, ze w tempie w jakim przeprowadzana jest rekrutacja, to minie dobre kilka miesiecy, zanim cos sie wyjasni, tzn. powstanie kolejna lista rezerwowa.
                              • Gość: takijeden Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 00:57
                                A co Wy tak dozujecie te informacje. Trza podać imię i nazwisko, imię ojca,
                                panieńskie matki, numer kandydata, pesel, adres... i wtedy może odkryjemy kod,
                                który przygotowała dla nas komisja.

Tymczasem podam równie lakonicznie: S, 20 września, EN-DE
                                • Gość: takijeden Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 01:00
                                  a poza tym pamiętajcie, że ten kto odkryje kod posiądzie olbrzymią władzę, a
                                  jednocześnie znajdzie się w śmiertelnym niebezpieczeństwie...
                                  • Gość: przemas_ue Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.dsl.versateladsl.be 23.06.06, 05:17
                                    dywagacji na temat "kto kiedy i dlaczego" - sporo, zas konkretnych relacji z
                                    ustnego, od osob zdajacych - malo
                                    czyzby wkradl sie miedzy nas juz duch konkurencji? a moze inni uczestnicy
                                    udzielaja sie na jakichs forach stworzonych przez "Goscia niedzielnego" i tego
                                    typu gazetki ;-)
                                    zdawalo nas juz 24 osoby, a relacji zaledwie dwie, wiec smialo: jakie mieliscie
                                    pytania na ustnym?
                                    • Gość: Asiek Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 23.06.06, 09:56
                                      Moze po prostu nie wszyscy, ktorzy juz zdali znaja to forum i dlatego nie ma
                                      wiecej relacji.
              • puks01 Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 23.06.06, 09:48
                a wczoraj w BXL zdawali niemieckojezyczni Slowacy
                • puks01 Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 23.06.06, 10:05
                  zapomnialam wspomniec, ze byli np. sciagnieci z poludnia UE + miejscowi
                  • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 23.06.06, 10:45
                    puks, to jak masz kontakt z tymi slowakami, podpytaj sie ich, jak bylo
                    na "niemcu"
                    • puks01 Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 23.06.06, 11:20
                      Byly_, kontaktu z nimi niestety njet - to byly dziewczyny z ktorymi pogadalam
                      sobie milo w poczekalni, szukaj wiatru w polu.
                      Co ciekawe a propos wczesniejszych rozwazan o zanikajacej roli co poniektorych
                      jezykow roboczych;), w mojej wieloosobowej komisji wszyscy mniej (czyli
                      zakladajac czasem sluchawki) lub bardziej (80%) wladali niemieckim. Natomiast
                      wbrew niedawnym pogloskom nie nakazuja delikwentowi nakladania sluchawek, wiec
                      mozna 'popisac sie' rozumieniem pytan. Na ogol jednak zadaja je po niemiecku, a
                      niemieckojezyczny czlonek komisji przejmuje prowadzenie (nie pamietam, czy
                      macie takiego w swoim Jury?).
                      Atmosfera mila, choc niektorzy przybieraja na poczatku bardziej zasadniczy ton.
                      Pytania o UE dajace mozliwosc przejscia do kontekstow TK czy granic UE (30%
                      czasu), jedno bardziej konkretne o instytucje ale zostawiajace pole do wlasnej
                      oceny. Tlumaczeniowe (20%) mialam tylko w kontekscie HR.
                      Pozdrawiam
                      • puks01 zdalam :) n/t 05.07.06, 18:17
                        • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 05.07.06, 19:31
                          w jakim sensie "zdalas", powiedzieli ci od razu po egzamiie, ze zdalas czy jak?
                          • Gość: Eneko Re: zdalam :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 06:37
                            Wietrzę w tym rękę Balcerowicza...
                          • puks01 Re: zdalam :) n/t 07.07.06, 22:03
                            byly_eurokrata napisał:

> w jakim sensie "zdalas", powiedzieli ci od razu po egzamiie, ze zdalas czy
                            jak?

zdalam AD/7/05
                            • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 07.07.06, 22:07
                              Puks to jak najbardziej gratuluje, ale to przecież nie ta rubryka! ;-)

Nieważne, obejmuj jakieś stanowisko kierownicze i zaczynaj się od razu dobijać
                              o dodatkowe etaty dla laureatów 05/05! ;-)
                              • puks01 Re: zdalam :) n/t 07.07.06, 22:12
                                Dzieki Byly_ :)
                                Toz nie ma lepszej rubryki;, bo na forum nie bylo nikogo zdajacego to samo.
                                Powodzenia na ustnych!
                                • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 07.07.06, 22:16
                                  nie dziękuję, żeby nie zapeszyć ;-)

Masz wiadomości, czy wasza lista rezerwowa będzie zapełniona czy tylko
                                  niedobitki zdały?

I szukaj kurna jakieś stanowiska z Brukseli, żebym miał znajomą szefową, która
                                  mnie do pracy przyjmie!!! :-)
                                  • puks01 Re: zdalam :) n/t 08.07.06, 00:45
                                    ad 1)Ee tam, zdasz i tyle.
                                    ad 2)Co do mojej listy, jeszcze nie orientowalam sie - jestem na urlopie w
                                    kraju o malej gestosci zaludnienia;, dlatego nie odpowiedzialam od razu.
                                    ad 3)Luksemburg jest piekny.
                                    :)
                                    • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 08.07.06, 09:40
                                      > ad 2)Co do mojej listy, jeszcze nie orientowalam sie - jestem na urlopie

To nie jest takie nieistotne, bo w organach nie ma miejsca dla 11 HoU, tym
                                      bardziej, że kilka stanowisk jest juz obsadzonych przez laureatow konkursu z
                                      2003 r. W ogloszeniu waszego konkursu drobnym druczkiem byla adnotacja,
                                      ze "laureatom niniejszego konkursu moze byc ew. zaoferowane stanowisko senior
                                      transaltora", a to - z tego co wiem - tylko A7 a nie A 9. Ale ty jestes kobita,
                                      to moze bedziesz miala wiecej szczescia i ze wgzledu na rownouprawnienie kobiet
                                      predzej dostaniesz prawdziwe stanowisko kierownicze

> ad 3)Luksemburg jest piekny.
                                      Wredota!!! No dobra, zatrudnisz mnie na okres probny w Luxie, a potem
                                      wspanialomyslnie zrezygnujesz z obowiazku odsiedzenia 3 lat na pierwszym
                                      stanowisku i przeniosę się do BRUXa ;-)
                                      • puks01 Re: zdalam :) n/t 10.07.06, 12:12
                                        byly_eurokrata napisał:

> > W ogloszeniu waszego konkursu drobnym druczkiem byla adnotacja,
                                        > ze "laureatom niniejszego konkursu moze byc ew. zaoferowane stanowisko senior
                                        > transaltora", a to - z tego co wiem - tylko A7 a nie A 9.

Byly_, dzieki za troske ale adnotacja odnosila sie wylacznie do AD/6/. Swoja
                                        droga administratorzy jak najbardziej moga miec 'eksperckie' AD9-12 - vide
                                        niedawne concours dla Szwedow i Finow.
                                        • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 10.07.06, 15:48
                                          Ach koleżanka Puks to high society, ja nie dojrzałem, no teraz to wszystko
                                          rozumiem, dla takich person to rzeczywiście wchodzi w rachube tylko stanowisko
                                          w Luksie na szefowa PL language dep.

Czy musze teraz pisać per "pani derektor" i w ogóle ten tego, myć ręce zanim
                                          się zabiorę do pisania posta do takiej szychy? ;-)
                                          • puks01 Re: 10.07.06, 16:12
                                            byly_eurokrata napisał:

> Ach koleżanka Puks to high society,
                                            (...)
                                            > Czy musze teraz (...) w ogóle ten tego, myć ręce zanim
                                            > się zabiorę do pisania posta do takiej szychy

??
                                            Nadmiar ironii, i tak nie wiadomo czy tam trafie.
                                          • Gość: Eneko Re: zdalam :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:14
                                            Nasuwa się tu myśl o pewny specyfiku na literę "w"... ;)
                                            • byly_eurokrata Wazeliniarstwo? 10.07.06, 16:35
                                              Eneko, ktoś kiedyś powiedział, że byt określa świadomość. Ty mieszkasz w
                                              Polsce, ja całe dorosłe życie spędziłem za granicą, nie znam w ogóle czysto
                                              polskiego świata pracy. Dlatego to, co odbierasz jako wazeliniarstwo, jest w
                                              rzeczywistości z mojej strony jedynie lekką ironią. Jak być się trochę nad tym
                                              zastanowił, to byś doszedł sam do wniosku, że ja jestem w o wiele gorszej
                                              sytuacji niż Ty. Ty bowiem ze swoim polskim IP, jesteś anonimowy, na z moim
                                              niemieckim wksazującym jeszcze konkretnie na miasto zamieszkania nie. Ilu
                                              będzie bowiem lauretów naszego konkursu mieszjających w niemczech w mieście K,
                                              z dłuższym stażem zawodowym w niemieckiej służbie publicznej? To chyba
                                              retoryczne pytanie. Teraz przyjmijmy - czego się najwyraźniej boisz - że
                                              przychodzisz na interview Ty jako osoba anonimowa i ja, a Puks jest rzeczyiście
                                              decydentką. Co może się np. okazać, że Puks w duchu już dawno sobie
                                              powiedziała "Jak będę miała coś do gadania, to nigdy w życiu nie przyjmę
                                              żadnego świra z tego forum, w szczególości zaś tego byłego". Kto będzie miał
                                              większe szanse? Chyba Ty jako anonimowy "szarak" niż ja jako łatwy do
                                              rozszyfrowania forumowicz. Więc wyluzuj trochę. Osoby profesjonalne, a taką
                                              jest chyba Puks, bo innaczej nie zdałaby przecież trudnego egzaminu, nie będą
                                              się raczej kierować przy doborze personelu ilością wazeliny werbalnej
                                              wyprodukowanej przez nieznajomą im przecież osobę na forum.

Tekst z tym myciem rąk, to jest taka głupawa formułka używana przez mojego
                                              szefa, jak do niego dzwonie "Umył Pan sobie przynajmniej ręcę przed wybraniem
                                              mojego numeru", żadnych głębszyh podtekstów to nie ma. Nie dajmy się zwariować
                                              tylko dlatego, że w Polsce są takie reguły gry.
                                              • Gość: misza52 Re: Wazeliniarstwo? IP: *.polskieradio.pl 10.07.06, 17:32
                                                Byly,
                                                gdybys moze sam mniej hojnie obdarzal wszystkich szczegolami swojego zyciorysu,
                                                zwlaszcza niepowtarzalnymi osiagnieciami (typu awans, wiekszosc zycia spedzona
                                                na zachodzie, przebogate doswiadczenie zawodowe), to tez pozostalbys anonimowy.
                                                Wiec nie probuj teraz obracac tego przeciw sobie, bo brzmi sam do tego
                                                doprowadziles przez brak skromnosci.
                                                • byly_eurokrata Re: Wazeliniarstwo? 10.07.06, 17:43
                                                  misza, moze mi powiesz, co to za osiagniecie, ze wiekszosc zycia sie spedza na
                                                  zachodzie? Tak sie akurat moj los ulozyl. Ani przez to jestem lepszy ani
                                                  gorszy.
                                                  Nawet jakbym nigdy nic nie pisal blizeszego na temat mojego osoby, to
                                                  IP ...netcologne.de tozsamy z miejscem zamieszkania i tak by wszystko zdradzil.

O awansach pisze tu polowa epsow dzielac sie radami, jak najszybciej do nich
                                                  dojsc, bo nie moga 4 lat odczekac. Ja na awans musialem czekac 13 lat, czy to
                                                  taki powód do chwały??? Co w moich oczach jest stwierdzeniem faktu, u innych
                                                  najwyraźniej urasta do chwalenie się. No cóż percepcja jest różna. Za
                                                  najbardziej zabawny zarzut uważam np. historię z "chwaleniem się komórką". Moje
                                                  stwierdzenie, że mam komórkę na UMTS (kosztowała mnie jednorazowo 39 euro plus
                                                  abonamemt miesieczny typu flat rate 39 euro) - to są sprawy, na ktore stac
                                                  KAZDEGO, kto ma tutaj normlną pracę. Jeśli z punktu widzenia polksiego podwórka
                                                  to jest "chwalenie się", to sorry, ale ja nie mam 16 lat, żeby robić wrażenie
                                                  na ludziach komórką.

Ja po prostu nie rozumiem, jak w kilku ironicznych uwagach można się
                                                  doszukiwać "wyrabiania pleców". Jak kogoś to uspokoi: ja jestem u siebie w
                                                  pracy znany z ironicznych uwag w stylu "o nasz imperator idzie", jak przechodzi
                                                  szef. Nikt tego nie bierze na poważnie, najmniej mój szef.

A tak w ogole, to ja trochę wierzę w przteznaczenie, co będzie, to będzie. I
                                                  wyimaginowane "podlizywanie się" komukolwiek na tym forum, kto i tak nie zna
                                                  mnie osobiście, nic w tym nie zmieni, Wiec dlatego mój apel, żeby sobie
                                                  poluzować, bo to już była trzecia aluzja z jego strony, że on biedak nie ma
                                                  znajomości a ja sobie chody wyrabiam.
                                                  • Gość: misza52 Re: Wazeliniarstwo? IP: *.polskieradio.pl 10.07.06, 18:03
                                                    Dla mnie to tez zadne osiagniecie spedzic tyle lat na zachodzie, ale
                                                    podejrzewam, ze sporo jest tu takich osob, ktore jednak tak tego nie eksponuja.
                                                    Ale dobrze wiedziec, ze nie czujesz sie przez to lepszy.
                                                    Nie wiem, czy dla wiekszosci ma znaczenie, skad kto pisze. A juz na pewno ja
                                                    jestem daleki od dociekania, co to netcologne znaczy.
                                                    A tak poza tym, nie piszmy w tym watku, bo podejrzewam, ze wiele osob, widzac
                                                    nowe wpisy, ma nadzieje, ze ujrzy tu relacje z ustnych. A tu kolejna wymiana
                                                    zdan na zupelnie inny temat.
                                                  • puks01 pare przemyslen z ustnego 11.07.06, 09:12
                                                    Gość portalu: misza52 napisał(a):

(...)
                                                    > A tak poza tym, nie piszmy w tym watku, bo podejrzewam, ze wiele osob, widzac
                                                    > nowe wpisy, ma nadzieje, ze ujrzy tu relacje z ustnych. A tu kolejna wymiana
                                                    > zdan na zupelnie inny temat.

A propos slusznej uwagi Miszy (sorry za wrzucenie tego tematu na forum,
                                                    chcialam podzielic sie z Wami radoscia ze zdanego egzaminu:)) jedna refleksja z
                                                    mojego ustnego, ktora moze przydac sie pozostalym zdajacym. Wiele osob pisalo o
                                                    przygotowywaniu wrecz 'wyklepanego' na pamiec monologu z CV do wygloszenia na
                                                    wstepie. Sugerowaly to tez rozne pseudo-podreczniki przygotowujace do ustnych.
                                                    Swiadomie tego nie zrobilam, zeby mowic naturalnie. Oczywista rzecz ze
                                                    zastanawialam sie wczesniej nad tym, o czym opowiedziec gdy poprosza o pare
                                                    slow o sobie - staralam sie wiec wyeksponowac te elementy, ktore wskazuja na
                                                    konsekwencje w wyborze kariery zawodowej logicznie prowadzaca do ubiegania sie
                                                    o wlasnie to stanowisko w UE. Zadajac pytania jury wydaje sie interesowac
                                                    sposobem reagowania na nie w rownym stopniu, jak trescia odpowiedzi (a czasem
                                                    nawet bardziej;). Oczywiscie kontakt wzrokowy, usmiech (ale nie przyklejony na
                                                    okraglo;). Poza tym, jak napisali bodaj Anglicy w swoich wskazowkach, liczy sie
                                                    nie tylko sama rozmowa z egzaminujacymi - np. mozna podziekowac tlumaczom zza
                                                    szyby:).
                                                    Polamania jezyka zycze ;)
                                                  • Gość: rokokoko Re: Wazeliniarstwo? IP: 212.233.54.* 10.07.06, 22:47
                                                    buhahaha, stary, kto ci powiedzial, ze ta tw0ja komorka to powod do zawisci??
                                                    nie rozumiesz nawet ironii: wytluamcze ci: niektorych zadziwia,ze mozna
                                                    przywolywac w takim watku rodzaj posiadanej komorki. Czlek sie pyta: a po co mi
                                                    to info i po co ten ktos je umieszcza? Narzuca sie odpowiedz: chce sie chlopak
                                                    pochwalic. Tyle ze nie ma czym. A Ty teraz wykladasz, ze faktycznie nei ma
                                                    czym. No nie ma stary, i to jest najsmieszniejsze! Normalny czlowiek nie
                                                    odczuwalby potrzeby, najmniejszej, wypisywania na forum takich szczegolow.
                                                    Chyba ze baardzo chce zaimponowac. Rowniez zyciem na zachodzie. Bo przeciez
                                                    pisze dla polskiego glownie podowrka, to na pewno to chwyci. Po czym odkrecasz
                                                    kota ogonem. Nie jestes zdolny do samokrytyki, wiec do analizy twojego
                                                    zachowania nawet cie nie zachecam. Zyj z Bogiem, na zachodzie, ze swoja komorka
                                                    i pijac wino marki ktorej tez tu kiedys nei omieszkales wspomniec...
                                              • Gość: Eneko Re: Wazeliniarstwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 20:37
                                                Byly, tranquil, opatrzyłem przecież tekst odpowiednią buźką. Jestem głęboko
                                                przekonany, że gdyby naprawdę chodziło o wazeliniarstwo znalazłbyś lepszy, a
                                                przede wszystkim bardziej dyskretny sposób. Mam zresztą nadzieję, że to zjawisko
                                                nie jest na miejscu rozpowszechnione, bo nie jest to zabawa dla mnie. Na
                                                marginesie, jeżeli chodzi o Twoje IP, to chyba zdajesz sobie sprawę, że tak
                                                naprawdę możesz pisać choćby z Australii, no a poza tym wszystkie dane podałeś
                                                sam i są one raczej nieweryfikowalne.
                                                • byly_eurokrata Re: Wazeliniarstwo? 10.07.06, 20:55
                                                  dobra, to cieszę się, że wszystko jasne. Ale to ostatni post off-topicowy, bo
                                                  Misza nas zlinczuje

PS
                                                  Ja kilka razy slyszalem, że IP można jakoś zamanipulować, ale ja na na to za
                                                  durnowaty jestem

PPS
                                                  Czy na razie zdawali ludzie tylko z EN i FR czy juz ktos z niemieckim? (żeby
                                                  chociaz trochę na temat było)
                                    • Gość: Eneko Re: zdalam :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 13:59
                                      Niedobrze, były wyrobił sobie plecy, a co pocznę ja, bidna sierota :(
                                      • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 08.07.06, 15:44
                                        eneko, nie marudz, najpierw wymysl, jak wepchnac Puks na eksponowane
                                        stanowisko, to wtedy i dla mnie i dla ciebie etatow starczy.

A poza tym wredna Puks chce do Luxa a nie do Bruxa...
                                        • Gość: Eneko Re: zdalam :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 21:52
                                          Ok, pogadam z chłopakami, zobaczę co da się zrobić ;) A Puks ma rację, Lux to luks!
                                          • asiunia.lux Re: zdalam :) n/t 08.07.06, 22:03
                                            Gość portalu: Eneko napisał(a):

> A Puks ma rację, Lux to luks!

byly tez kiedys to stwierdzi, mimo iz nielatwo mu to przez gardlo
                                            przejdzie.... ;)
                                            • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 08.07.06, 23:18
                                              no od biedy golnę sobie dwa głębsze i może mi wtedy przez gardło przejdzie, ale
                                              jak na razie to niezbyt sobie wyobrażam.....
                        • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 07.07.06, 14:33
                          i co Puks, nie zdradzisz nam bliższych szczegółów na temat tego
                          enigmatycznego "zdałam"? ;-(

Czy ktoś już zdawał z niemca?
                          • Gość: Eneko Re: zdalam :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 16:00
                            Może zdawała z Maltańczykami, Ci już mają wyniki...
                            Swego czasu jakaś szycha z DG Translations powiedział w jednym wywiadzie do
                            dziennikarki: jak spotka pani kogoś znającego maltański i finlandzki to proszę
                            mu przekazać, że ma u nas pracę...
                            • Gość: byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t IP: *.netcologne.de 07.07.06, 16:06
                              >znającego maltański i finlandzki

dowcipnis z niego, bo jezyka finlandzkiego w ogole nie ma.....;-)
                              • Gość: Eneko Re: zdalam :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:55
                                Ech, kolega łapie za słówka, swoją drogą nauka takiego maltańskiego to pewna
                                przepustka na stanowisko, ciekawe tylko jak z podręcznikami. Z drugiej strony
                                jakieś w inglese pewnie są....
                                • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 07.07.06, 23:00
                                  eneko, ty chyba ciagle nie rozumiesz jak funkcjonuja tlumaczenia unijne: dla
                                  Polaka znajomosc maltanskiego jest zerowa przepustka, bo dokumentow napisanych
                                  pierwotnie po maltansku jest zbyt malo, by sie nimi przejmowac, one sa po
                                  prostu tlumaczone na angielski (jeden z trzech tzw. pivot languages) i inne
                                  sekcje tlumacza z angielskiego na swoje jezyki ojczyste. Wiec ani znajomosc
                                  finskiego, ani maltanskiego ani litewskiego itd. nie odgrywa dla Polakow az
                                  takiej roli, ona sie liczy tylko u Anglikow, Francuzow i Niemcow.
                                  • Gość: Eneko Re: zdalam :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 23:05
                                    Rozumieć to rozumiem, inna sprawa, że instytucjom powinno raczej zależeć na
                                    takich osobach, by były przygotowane na różne wyzwania. Z drugiej strony
                                    wychodzą potem duże różnice w tłumaczeniach takich pivotów w trzech językach, a
                                    o zgodności takich wersji z oryginałem lepiej nie mówić...
                                    • byly_eurokrata Re: zdalam :) n/t 07.07.06, 23:10
                                      decydenci unijni tez patrza na statystyki i dla nich interesujące są przede
                                      wszystkim osoby znające te języki żródłowe, w których jest najwięcej tekstów. A
                                      robzieżności między tłumaczeniami nikogo nie interesują, one są przyjmowane za
                                      nieuchronną pochodną tak wielojęzycznego systemu.
                                      • Gość: Eneko Re: zdalam :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 23:15
                                        Ich nie obchodzą, ja tam zawsze wolę zerknąć na xm-a i często dochodzę do
                                        wniosku, że z oryginału zostaje tak 20-30%.
    • mrumru74 Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 26.06.06, 10:32
      Mayael,
      a podrzuc kilka z tego deszczu pytan, najlepiej te trudniejsze !
      Czy zdawal juz ktos bez zadnego doswiadczenia w tlumaczeniu ? Jak wybrneliscie
      z klopotliwych pytan o nagla chec zmiany zawodu? Szukam inspiracji...
      • Gość: mayael Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.cec.eu.int 26.06.06, 14:50
        Sorry, ale zdawalam z goraczka i tak naprawde juz niezbyt pamietam, ale z Unii
        bylo np. politique environnementale, développement durable, coopération
        renforcée,les 3 Conseils. Ale jak dokladnie byly sformulowane, to juz teraz nie
        wiem.

Oprocz tego rowniez pytali o postanowienia ostaniego szczytu (np. wobec
        Palestyny), strategie lizbonska, cykl przygotowywania i uchwalania budzetu,
        wspolna polityke energetyczna, 3 filary Unii. Wiecej nie pamietam, ale pytania
        sa trudne, bo nie sa ogolne lecz pod pewnym katem (np. w zwiazku z poprzednim
        pytaniem albo co na ten temat myslisz). Naprawde pytaja czesto o szczegoly.

Z warsztatu pytali o organizowanie cyklu tlumaczenia, wyszukiwania informacji,
        jak potraktowac tekst niejasny, jak tlumaczyc idiomy lub pewne specyficzne
        wyrazenia (np. nazwy odznaczen), jak pracowac z tekstem zbyt dlugim i wobec
        tego niemoznosci wyrobienia sie na czas, jakie wlasciwosci danego jezyka
        zrodlowego beda sprawiac trudnosci w tlumaczeniu na jezyk polski, jak wplynie
        nowowmowa unijna na jez. pol. Wiecej grzechow nie pamietam.

Jest pelno osob bez doswiadczenia w tlumaczeniu zawodowym. Na temat zmiany
        zawodu nie moge ci pomoc, gdyz nie znam twego CV. Lepiej zeby ta chec nie byla
        nagla i niezrozumiala. Musisz jakos inteligentnie umotywawac. Tutaj wyjdzie
        twoja dojrzalosc.
        • mrumru74 Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 26.06.06, 14:57
          Przy takiej ilosc pytan, to wyglada na to, ze na na kazde mialas minute albo
          dwie. Czyli przerywaja w trakcie, czy tez oczekuja bardzo ogolnej odpowiedzi ?

Dziekuje za wyczerpujaca relacje (szczegolnie jak na kandydata z goraczka!)
          • Gość: mayael Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.cec.eu.int 27.06.06, 08:29
            Bo ja mowie bardzo szybko (wcale nie zartuje). Wydaje mi sie, ze napisalam, iz
            pytaja czesto o szczegoly (np. jaka jest roznica miedzy 2 aktami prawnymi),
            wiec minuta lub dwie to by bylo znacznie za duzo czasu na odpowiedz :-) Pytania
            ogolne: rzeczywiscie przerywaja widzac, ze kandydat zna doglebnie temat i czuje
            sie pewnie. Wtedy natychmiast przechodza do szczegolow. A goraczke mialam na
            poczatku tygodnia a nie w trakcie pisania relacji.
            • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 27.06.06, 08:43
              Skoro są trzy bloki: doświadczenie zawodowe/warsztat tłumacza, multi-kulti i
              Unia, czy komisja na każdy blok tematyczny poświęca mniej więcej tyle samo
              czasu?
              • Gość: mayael Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.cec.eu.int 27.06.06, 10:11
                Nie, nie poswieca tyle samo czasu. Kazdy z pytanych preze mnie kandydatow,
                ktory juz odbyl ustny, mial inna proporcje.
                • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:31
                  A jeśli można spytać, jak jest u Ciebie ogólnie z doświadczeniem?
                  • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 27.06.06, 10:41
                    eneko, pytałeś się mnie czy mayael? Ja mam 15 lat doświadczenia jako full-time
                    translator, w tym 5 lat w organizacjach międzynarodowych włącznie z UE
                    • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:55
                      byly, pytałem mayael, próbuję ustalić, jakie są proporcje między doświadczeniem
                      a ilością pytań na tematy związane z warsztatem. Teoretycznie osoby bez
                      doświadczenia nie powinny być o to pytane, ale może przyjmują założenie - to ich
                      problem, niech kombinują....
                      • Gość: mayael Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.cec.eu.int 27.06.06, 15:09
                        Zdziwisz sie, ale pytaja osoby bez doswiadczenia rowniez o warsztat. Nic ich
                        nie obchodzi, ze nigdy nie tlumaczyles zawodowo, masz sie domyslic.
                        • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:37
                          Milusińscy no no...
                          • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 27.06.06, 15:49
                            no to chyba logiczne: jeśli za każdy blok tematyczny jest pula punktów, to
                            pytają o warsztat i w najgorszym przypadku delikwent dostaje za ten blok zero
                            punktów. Jak innaczej premiować osoby, które mają doświadczenie?
                            • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 16:02
                              Niby tak, ale i w tym przypadku powinna odpowiednia notka znaleźć się w
                              ogłoszeniu o konkursie, żeby kandydaci bez doświadczenia mogli potraktować tę
                              kwestię "with due regard".
                              • Gość: Asiek Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.w86-194.abo.wanadoo.fr 27.06.06, 16:21
                                Tak jak juz napisalam w jakims innym watku, nie powinni faworyzowac tych z
                                doswiadczeniem skoro nie bylo ono wymagane. A ze pytania o tlumaczenia padaja to
                                zupelnie normalne. Nawet jesli ktos jeszcze nie zdobyl doswiadczenia musi
                                udowodnic, ze cos jednak na ten temat wie i ze nie zdaje tego konkursu z braku
                                czegos lepszego! A ze potem oferty pracy dostana najpierw ci z doswiadczeniem to
                                juz inna sprawa.
                              • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 27.06.06, 16:24
                                eneko, ja po 15 latach pracy w sluzbie publicznej stałem się cynikiem. Ty
                                rzeczywiście sądzisz, że taki moloch publiczny to jest jak firma prywatna,
                                gdzie usiłuje się za wszelką cenę pozyskać najlepszych z najlepszych? Jest
                                raczej tak, że raz jakaś task force wymyśliła nowy system wprowadzając
                                międzyinstytucjonalne egzaminy pod egidą epso. Ogloszenia konkursów i ich
                                realizacja są schematyczne i tyle. Fakt że oglasza się konkurs dla ludzi bez
                                doświadczenia zawodowego o niczym nie świadczy, najwyżej o decyzji politycznej,
                                że nowi mają zaczynać "od podstaw". Jeśli jest więcej kandydatów niż miejsc, to
                                muszą dalej przesiewiać, a co mają się pytać tylko o wiedzę o Unii oraz jak
                                sobie dana osoba poradzi, jak będzie miała palacza w biurze, chociaż jest osobą
                                niepalącą? (sytuacja wydumana, bo tłumacze siedzą z reguły w pojedynke, a palić
                                i tak nigdzie nie wolono)? Tej "transparencji", o której piszesz, nie ma do
                                końca. Ale to nie jest przecież taka tragedia, bo najważniejsze jest to, że
                                konkurs przeprowadzany jest mimo wszystko obiektywnie i bez kumoterstwa, co w
                                Polsce (zarówno w firmach prywatnych jak i instytucjach publicznych) z reguły
                                jest niemożliwe.
                                Pytania o warsztat wcale nie muszą dyskwialifikować greenhornów, bo przecież
                                nie wiadomo ile osób z doświadczeniem zdało. Jeśli jest ich garstka, to przejdą
                                i ci bez doświadczenia, tym bardziej, że na wynik końcowy wpływa suma z
                                pisemnych i ustnych a nie sam ustny.
        • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 08:48
          Polityka ochr. środ. natur. ? W minutę ?! Ja bym odmówił odpowiedzi tłumacząc to
          obawą podpadnięcia członkom i sympatykom DG Environment ;)
    • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 27.06.06, 09:02
      Eneko, "you are not in the position", żeby odmawiać czegokolwiek na takim
      egzaminie. Chyba że chcesz, żeby komisja odmówiła ci przyznania punktów ;-)
      • Gość: Eneko Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:28
        To był oczywiście żart, ale swoją drogą co byś powiedział ? Że UE stara się dbać
        o środowisko, ograniczać emisję zanieczyszczeń i zjawisko wypalania traw?
      • Gość: marcysio do bylego Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.ukonline.co.uk 28.06.06, 01:40
        detal, ale jezeli juz to "you are not in a position to.."
        pozdro
        m
        • byly_eurokrata do Marcysia Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 28.06.06, 07:24
          Teraz wiesz, dlaczego nie zapisalem sie na konkurs dla angielskich nativow ;-)
          Pozdro
          Byly
          • Gość: Eneko do Marcysia Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 08:38
            yeah, u were not in position to face up this challenge :)
            • byly_eurokrata do Marcysia Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 28.06.06, 09:08
              panowie, nie zmienia to faktu, że ja zdałem preselekcję dla niemieckich native
              speakerów, która była przecież po....angielsku. Ilu jest tłumaczy na tym forum,
              którzy mogą się "pochwalić" podobnym osiągnięciem? ;-)
              • Gość: Eneko do Marcysia Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:11
                Phi, ja miałem niemiecki 4 lata w LO i nie umiem powiedzieć gdzie mieszkam. To
                jest dopiero sztuka!
                • byly_eurokrata złudna lista? 28.06.06, 17:19
                  Akurat dostałem maila od kolegi-niemca, który zdał egzamin LA 17 i dostał
                  pracę. Lista rezerwowa miała liczyć 90 osób, faktycznie zdało ok. 35 osób, z
                  czego pracę dostało maks. 15 osób i reszta według jego informacji nie ma
                  absolutnie widoków, że ją kiedykolwiek dostanie. Ustnego nie zdało ok. 5 osób.
                  • byly_eurokrata Re: złudna lista? 28.06.06, 17:47
                    aha, eneko, mój kumpel był tempem, został automatycznie na stanowisko z dniem
                    opublikowania listy rezerwowej, podobnie jak inne tempy....
                    • Gość: Eneko Re: złudna lista? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 19:55
                      Były, po prostu nie było tak dobrych kontrkandytatów spoza tempów jak np. AD5/05
                      :) Poza tym jeśli ktoś koniecznie woli słabszego tempa to jego strata...
                      • Gość: przeegzaminowana szczegolowe pytania dla zainteresowanych IP: *.chello.pl 01.07.06, 21:23
                        Na swiezo, dla zainteresowanych:
                        W trzech slowach okresl siebie jako tlumacza
                        Co jest najwazniejsze przy tlumaczeniu - jezyk zrodlowy, docelowy, czy znajomosc dziedziny
                        Charakterystyka dobrego tlumaczenia
                        Jak przekazac tlumaczowi uwagi co do jego tlumaczenia jezeli jest sie weryfikatorem tekstu
                        Na ktory jezyk najtrudniej jest tlumaczyc
                        Podsumowanie Prezydencji austriackiej
                        Perspektywy finansowe
                        Status Turcji
                        Pakt na Rzecz Stab. i Wzrostu
                        Co Polska moze wniesc do Unii
                        + autoprezentacja siebie samego
                        • Gość: byly_eurokrata Re: szczegolowe pytania dla zainteresowanych IP: *.netcologne.de 01.07.06, 22:07
                          przeegzaminowana, dzieki za info!
                        • Gość: Eneko Re: szczegolowe pytania dla zainteresowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 07:57
                          Przeegzaminowana, mam nadzieję, że przy przedostatniej kwestii wspomniałaś o
                          naszych elytach rządzących ;)Swoją drogą całkiem niezłe pytania, fajnie byloby
                          wylosować taki zestaw...
                        • Gość: misza52 Re: szczegolowe pytania dla zainteresowanych IP: *.polskieradio.pl 02.07.06, 13:16
                          Wielkie dzieki za wiesci, Przeegzaminowana.
                          • Gość: przeegzaminowana Re: szczegolowe pytania dla zainteresowanych IP: *.chello.pl 02.07.06, 19:27
                            Tak sobie teraz mysle, ze pytania owszem do przezycia, tylko niektore madre odpowiedzi przyszly mi do glowy po fakcie. Godzina egzaminu minela migiem.
                            A Pani przed wejsciem podszepnela mi, ze jak chce sie zastanowic nad odpowiedzia, to moga wody sie napic z kubeczka i w tym czasie myslec :)
                            Powodzenia dla wszystkich
                            • byly_eurokrata Re: szczegolowe pytania dla zainteresowanych 02.07.06, 19:36
                              >A Pani przed wejsciem podszepnela mi, ze jak chce sie zastanowic nad odpowiedzi
                              > a, to moga wody sie napic z kubeczka i w tym czasie myslec :)

Ja bym musial chyba wypic 1/2 l wody, zeby w trzech slowach opisac siebie jako
                              tlumacza ...;-)
                              • Gość: Eneko Re: szczegolowe pytania dla zainteresowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 19:42
                                I tam, ja bym potrafił: najlepszy, optymalny, niedościgniony ;)
                                • byly_eurokrata Re: szczegolowe pytania dla zainteresowanych 02.07.06, 19:44
                                  eneko, ty chyba zdajesz przede mna, wiec jesli nie zastrzegasz sobie copy
                                  rights, to chetnie powtorze te formulke ;-)
                                  • Gość: Eneko Re: szczegolowe pytania dla zainteresowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 20:18
                                    Spoko, będzie o jednego konkurenta mniej ;) Czemem bowiem my, bidne aspiranty ?
                                    Prochem marnem :)
    • Gość: misza52 Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.polskieradio.pl 10.07.06, 17:40
      A poza tym, zostawcie w tym watku miejsce na wrazenia tych, ktorzy juz zdawali
      • Gość: przeegzaminowana Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: *.chello.pl 10.07.06, 21:53
        Aha i jeszcze cechy idealnego tlumaczenia...
        • byly_eurokrata Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 10.07.06, 22:04
          > Aha i jeszcze cechy idealnego tlumaczenia...

boshe, co za wydumane pytania. Ja chyba nie zdam tego ustnego ;-)
          Idealnego tlumaczenia i tak nie ma
    • mrumru74 Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego 12.07.06, 17:02
      Oto moje pytania:
      UE a prawa czlowieka
      UE - polityka zagraniczna
      Korzysci Polski z wejscia do Unii

Z wrazen to coz, spoznilam sie 15 minut i moja rozmowa trwala niespelna pol
      godziny. Komisja niezbyt dobrze, a nawet zdecydowanie zle przyjmuje spoznienia
      wiec najprawdopodobniej jednak nie zostane tlumaczem.

Ponawiam apel: czy ktos wie ilu kandydatow przeszlo do ustnego?
      • Gość: victorxs25 Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 27.08.06, 14:22
        Czy ktos wie ile punktow za ustny mozna otrzymac z kazdej dziedziny? Slyszalem,
        ze najbardziej punktowana jest znajomosc historii i polityki UE.
      • Gość: victorxs Re: AD/05/05 wrazenia z ustnego IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 27.08.06, 14:40
        Podejrzewam, ze do ustnego przeszla maksymalna liczba kandydatow, czyli 190,
        poniewaz egzaminowanych jest 7-8 osob dziennie przez co najmniej 6 tygodni,
        latwo wiec wyliczyc, ze potencjalnie moga przepytac nawet 200 osob.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka