Dodaj do ulubionych

nowy poPiS

IP: *.217.154.69.coditel.net 24.06.06, 11:07
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060624/kraj/kraj_a_14.html
musze sie napic, a jest dopiero 11am...
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: nowy poPiS 24.06.06, 11:14
      Daj spokój, jakbyś za każdym razem musiał łykać alkohol po decyzjach poPISu, to
      byś już dawno był alkoholikiem! Szkoda zdrowia. Trzeba odczekać, oni się się
      prędzej czy póżniej skończą, ten rząd od momentu objęcia władzy nie wykonał
      jeszcze żadnego konkretnego posunięcia oprócz wymachiwania szabelką i głoszenia
      populistycznych albo bzdurno-populistycznych haseł. Miało być wszystko takie
      transparentne, nie po znajomości, tylko według kwalifikacji. A co jest,
      likdwidują korpus slużby cywilnej oparty na egzaminach i konkursach, na
      wszelkie możliwe stanowiska pchają miernych, ale wiernych. Czyli dokładnie to
      samo, jak w przypadku postkomunistycznego SLD z układami a la PRL. Gdzie to
      prawo, gdzie ta sprawiedliwość?? Puste frazesy.
      • Gość: stefan michnik Re: nowy poPiS IP: 195.207.152.* 24.06.06, 15:38
        och Boze...alez sie straszna rzecz stala...chlip, chlip...dwoch panow zmieni
        miejsce pracy...ojojoj - trzeba szaty rozdzierac i bic larum. Ja nie wiem o czy
        jest ta notka - o tym, ze p. Swieboda i Grela wracaja do kraju. Maja inne
        poglady w kwestiach mertorycznych od obecnego politycznego kierownictwa
        resortu - i dlatego powinni zostac? najzabawniejszy jest ten tytul - "kara za
        niezaleznosc" chle chle....ja tam sie ciesze ze nasi wybitni stratedzy ds.
        negocjacji traktatu konstytucyjnego, ktorzy w Konwencie uzyskali dla Polski
        stanowisko sekretarki (sic!) nie beda polityka europejska kierowac. na zdrowie -
        lykniem bo odywkniem!:)
        • Gość: mczapl Przyda sie errata IP: *.dsl.scarlet.be 25.06.06, 20:35
          Pare uscilen:

1) Pawel Swieboda jest caly czas w kraju, wiec nie moze wracac do Polski.

2) Swieboda nie byl czlonkiem Konwentu i prawie sie Konwentem nie zajmowal

Poza tym nie rozumiem twojego tekstu o stanowisku sekretarki dla Polski...
          • Gość: stefan michnik Re: Przyda sie errata IP: 195.207.152.* 26.06.06, 10:16
            mea culpa co do punktu pierwszego: rzeczywiscie w retorycznym ferworze
            zapedzilem sie i napisalem ze obaj panowie maja wracac do Polski. To oczywiscie
            moj blad. Nie zmienia to jednak oceny samego posuniecia - to ze ktos przestaje
            byc dyrektorem departamentu nie nalezy do zadnych ewenementow. a juz wynurzenia
            pana Bielieckiego o "karze za niezaleznosc" sa po prostu zabawne.
            • Gość: uwielbia mnie lud Re: Przyda sie errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:40
              Stefan w "retorycznym ferworze sie zapedzil", ale jak czytamy kawalek dalej,
              potrafi przyznac sie do bledu. Nie zmienia to jednak "oceny samego posuniecia".
              Wynurzenia pana Bieleckiego, podobnie jak wszystkich ich-innych "panow" sa po
              prostu zabawne. Nie nalezy to do zadnych ewenementow, ze ktos przestaje byc
              dyrektorem departamentu, pisze kawalek dalej, i slusznie: niech sie takiemu
              jednemu panu z drugim panu nie wydaje, ze znacza cos wiecej niz ja czy ty.
        • Gość: spe Errata2 IP: *.upc.chello.be 25.06.06, 22:56
          Gość portalu: stefan michnik napisał(a):

> och Boze...alez sie straszna rzecz stala...chlip, chlip...dwoch panow zmieni
          > miejsce pracy...ojojoj - trzeba szaty rozdzierac i bic larum.

Larum, bo jak sie wymienia madrego na madrego, to ok, ale jak sie takich
          zastpuje goscimi z wodoglowiem...

ja tam sie ciesze ze nasi wybitni stratedzy ds.
          > negocjacji traktatu konstytucyjnego, ktorzy w Konwencie uzyskali dla Polski
          > stanowisko sekretarki (sic!) nie beda polityka europejska kierowac.

Poprosze o rozwiniecie tematu, np jakie aspekta polskiej polityki unijnej Ci sie
          nie podobaja, a jakie tak i dlaczego:) I czemu sadzisz, ze ta zmiana wplynie na
          dobre.

Czy tez to wszysztko, co masz do powiedzenia?

Stawiam na ostatnie:)
          • Gość: uwielbia mnie lud Re: Errata2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:12
            Bylem ostatnio w tzw. Polsce glebokiej i zaczynam rozumiec tych ludzi. Oni nie
            rozumieja jak ich sie kulturalnie przemilcza, mysla tak: "rzucilem
            najwidoczniej cos madrego i trafilem!" ;)

Poza tym mysla, ze swiat konczy sie na tym co oni akurat opanowali np. uprawa
            jakiegos warzywa, albo techniczna czesto wiedza, gdzie latwo cos wykuc i mysla,
            ze ma to przelozenie na wszystkie inne dziedziny. To sie tyczy takze forumowych
            trolli.
        • puks01 Errata 3 26.06.06, 09:03
          pan PS przyszedl do MSZ pod koniec roku po wyborach, z Kancelarii Prezydenta,
          gdzie juz byl dyrektorem ds UE. A gdy zawital w progi ministerstwa, nie mial
          jeszcze 30 lat.
          Nigdy nie byl na placowce, wiec oferta uczynienia go HoM w Macedonii byla
          wspanialomyslna, najwyrazniej nie odpowiadala jednak jego ambicjom. Co do
          rzekomych prob 'wypychania' go do instytucji UE, to z prostej arytmetyki
          wynika, ze moglby tam liczyc na stanowisko zdecydowanie nizsze, niz oferowane
          przez MSZ wg p.Bieleckiego...
          'Kara za niezaleznosc'? ;
          • Gość: g Re: Errata 3 IP: *.cec.eu.int 26.06.06, 10:51
            co do swiebody: znam goscia i wiem, ze jest dobry. greli tez wiele zarzucic nie
            mozna. i nie oplakuje ich odejscia, nie komentuje tekstu. chodzi mi jedynie o
            to, ze odsuwa sie ludzi znanych i znajacych sie na tym co robia bez pomyslu na
            zastepstwo. co do swiebody, to mozna jeszcze podyskutowac, nie znam zastepcy.
            ale na nastepce greli nie ma pomyslu, a to jest bardzo duzy problem biorac pod
            uwage role PermRep. Dla przypomnienia, mowilo sie wlasnie o Swiebodzie na
            nastepce Greli, ale z wiadomych przyczyn opcja upadla ;-)
            • puks01 Re: Errata 3 26.06.06, 11:19
              PS ma ogromna wiedze o UE i ekonomii, co nie jest rownoznaczne z byciem
              dobrym;) Czas pokaze, czy dobrze wybral. Jestem przekonana, ze nie zginie.
              Jego nastepca tez ma spora wiedze, ale i znacznie wieksze doswiadczenie.
              • Gość: g Re: Errata 3 IP: *.cec.eu.int 26.06.06, 15:36
                nie wydaje mi sie, zebym wspomniala o "ogromnej wiedzy" PS i z niej
                wnioskowala, ze jest dobrym fachowcem. nie oceniam jego wiedzy, choc nie
                watpie, ze calkiem duza posiada. pracowalam z nim, znam go jeszcze z czasow
                studenckich i stad wiem, ze jest dobry ;-)

zginac nie zginie, koledzy z LSE pomoga ;-)))))
                • puks01 Re: 26.06.06, 15:51
                  Mila G,
                  Z latwoscia sie zgodze, ze znajomi ze studiow sa na ogol dobrzy dla znajomych
                  ze studiow )) i ze dobrze ich miec :)
                  Choc najwyrazniej razem nie studiowalysmy...
                  Pozdrawiam
                  • Gość: g Re: IP: *.217.154.69.coditel.net 27.06.06, 13:46
                    najwyrazniej ;-)
              • Gość: uwielbia mnie lud Re: Errata 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:50
                I slusznie puks01 a co sie gowniarzowi bedzie wydawalo, ze wszystkie rozumy
                pozjadal! Nauczyl sie taki jeden z drugim mlokos jezykow i juz przed szereg
                wyskakuje! Po dupie dostana, ha!
                • puks01 Re: Errata 3 29.06.06, 12:37
                  Trybunie Ludu;, ten konkretny osobnik nie ma co wyskakiwac przed szereg bo i
                  tak go wyprzedza. Bynajmniej nie ze wzgledu na znajomosc jezykow, ktora w MSZ
                  jest dosc powszechna)). Zrobil kawal dobrej roboty, ale chyba troche sie
                  przekalkulowal - ot co. A nie zastapi go czlowiek majacy jedynie 'nadanie
                  polityczne', lecz doswiadczony i z wiedza. Natomiast argumenty p.Bieleckiego
                  rzekomo dowodzace kary za myslenie inaczej wydaja mi sie naciagane.
      • do.ki Re: nowy poPiS 24.06.06, 17:40
        > prędzej czy póżniej skończą

Przypomnial mi sie taki wierszyk W. Mlynarskiego o smutnym miasteczku...
    • Gość: Truszczynski ? Re: nowy poPiS IP: 32.106.94.* 25.06.06, 20:52
      A gdzie pracuje teraz Minister Jan Truszczynski ?
      • Gość: stefan michnik voila IP: 195.207.152.* 26.06.06, 10:18
        www.fwpn.org.pl/zarzad.htm
    • Gość: paff zaklada instytut - za co? IP: *.213-136-217.adsl.skynet.be 26.06.06, 22:55
      za kieszonkowe z pensji w rzadzie? nieee za kase jakiejs fundacji pewno tak.

Tylk owtedy insyttut nie jest niezalezny a dziala wylacznie po liniii
      sponsora.. podajac "niezalezne wyniki badan"

a sponsor to fundacja niekoniecznie z polkim kapitalem - wiec czyje interesy
      bedzi kolega popieral? ehm
      • Gość: stefan michnik Re: zaklada instytut - za co? IP: 195.207.152.* 27.06.06, 07:48
        eh paff, czepiasz sie...:) tutaj jest forum europejczykow...tu o interesach
        panstwa nie wypada...jesli juz to "interes europejski" mozesz przywolywac!;p
        • Gość: uwielbia mnie lud Re: zaklada instytut - za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:31
          Stefan, a co Ty nie wiesz, ze oni za to dostaja grube pieniadze?
          • Gość: uwielbia mnie lud Re: zaklada instytut - za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:47
            A jak juz taki pan Truszczynski nachapie kasiory w takiej fundacji, to se
            nakupi! Poje sobie w dobrej restauracji, dobry samochod sobie kupi, na wakacje
            samolotem poleci a reszte na koncie w szwajcarii bedzie trzymal.

Poza tym wcale ja bym nie byl taki pewny, czy pan Truszczynski lobbista nie
            jest?
        • Gość: paffff slucznie ;) IP: *.16-136-217.adsl.skynet.be 28.06.06, 19:27
          jako ze jest europa regionow interesy maja byc rozmyte pod warunkiem
          gwarantowania interesow wlasicili fundacji - oczywiscie chodzi tu o prawdy
          obiektywne poparte starannie wyselekcjonowanymi badaniami 'na reprezentatywnej
          probce kudbnosci ' ;)
      • byly_eurokrata Re: zaklada instytut - za co? 27.06.06, 08:56
        paw, ty ze swoją spiskową teorią dziejów, wszystko w Polsce jest sterowane
        przez Springera albo przez obcy kapital. Pytasz się, jaki to kapitał ta
        fundacja reprezentuje. No w gruncie rzeczy.... polski. Wyciąg z historii:
        "W międzyrządowej Umowie z 7 listopada 1990 roku o kredycie finansowym z 1975
        roku, strona niemiecka umorzyła stronie polskiej większość zaległych zobowiązań
        płatniczych, a pozostałe zobowiązania w wysokości 570 mln DM miały być spłacane
        w złotych polskich i przekazywane na fundusz finansowania w Polsce projektów,
        stanowiących przedmiot wspólnego zainteresowania."

Polecam Tobie i wszystkim innym osobom o podobnym pokroju myślenia film Spike'
        a Lee "Do the Right Thing". Dla niewtajemniczonych jest to historia historia o
        czarnych w gettcie nowojorskim, którzy cały dzień siedząc na krześle na ulicy
        narzekają, że są wykorzystywani przez innych, np. przez Koreańczyków, którzy
        prowadzą "lichwiarski" sklep spożywczy. Aż jeden z nich stwierdza "Bo my
        czarnuchy sami sobie jesteśmy winni, nawet sklepu we własnej dzielnicy nie
        potrafimy założyć"
        • Gość: uwielbia mnie lud Re: zaklada instytut - za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:28
          Tfu, jak mozesz tak oczerniac prawdziwych polskich patriotow!? Oni potrafili
          was przejrzec na wylot, wasze lze-zydo-komuno-lumpenliberalno-pseudoideologie
          wyniesione z roznych zaklmanaych oxbridgow nie zwioda nikogo, kto potrafi
          spojrzec na swiat trzezwym okiem, tak jak jest naprawde, tak na chlopski rozum!
          Odkryli nawet prawede o forum, tej polskojezycznej gazety, kierowanej przez dla
          niepoznaki rzekomego opozycjoniste, brata oprawcy, ktory dla niepoznaki zmienil
          sobie nazwisko na Stefan Michnik. I juz wszystko jasne!

Jedyne co to jestescie ambitni, strecenczo probujecie dyskutowac z jedynie
          slusznymi pogladami.
          • Gość: stefan michnik Re: zaklada instytut - za co? IP: 195.207.152.* 28.06.06, 16:47
            zglaszam twoj post do moderacji antysemito.
            • Gość: uwielbia mnie lud Re: zaklada instytut - za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:54
              Stefan, ja tylko zartowalem. Tak naprawde to sie z Ciebie i z paffia nabijam.
              • Gość: stefan michnik Re: zaklada instytut - za co? IP: 195.207.152.* 28.06.06, 17:01
                nie, no co ty? nigdy bym sie nie domyslil! ale dziekuje ze oswieciles mnie
                tepego:). ja niestety nie nie moge powiedziec tego samego - ja nie zartowalem i
                naprawde zglosilem twoj post do moderacji jako antysemicki.
                • Gość: uwielbia mnie lud Re: zaklada instytut - za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 17:15
                  A pamietacie Emila, ktorego 90% tekstow nie przechodzilo przez cenzure? :)
                  Klasyka w stylu: "Ty kozi bobku..."
                  • Gość: stefan michnik Re: zaklada instytut - za co? IP: 195.207.152.* 28.06.06, 17:18
                    nie odwracaj uwagi od swojego antysemickiego wybryku.
                    • Gość: mczapl Re: zaklada instytut - za co? IP: *.dsl.scarlet.be 29.06.06, 08:34
                      Z racji wytlumaczenia, ze post mial charakter zartobliwy, wedlug mnie nie
                      zasluguje na ocenzurowanie.
                      • Gość: stefan michnik Re: zaklada instytut - za co? IP: 195.207.152.* 29.06.06, 10:32
                        zartobliwy, zartobliwy...tak samo sie tlumaczyl Michalkiewicz...p;
                        • Gość: mczapl kasowanie postow IP: *.europarl.eu.int 29.06.06, 10:47
                          Gdybym sztywno i ostro trzymal sie litery prawa, niejeden z twoich postow nie
                          ujrzalby swiatla dziennego...
                          • Gość: stefan michnik Re: kasowanie postow IP: 195.207.152.* 29.06.06, 11:06
                            > Gdybym sztywno i ostro trzymal sie litery prawa, niejeden z twoich postow nie
                            > ujrzalby swiatla dziennego...

o - to bardzo inetersujace. z jakis konkretnych powodow, czy tylko tak
                            zwyczajnie bo nie zgadzasz sie z po prostu z tym co mowie. Czy przytrafily mi
                            sie kiedys antysemickie uwagi jak koledze uwielbia mnie lud? W regulaminie
                            forum wyraznie zaznaczono, ze wycinane beda wszelkie watki zawierajace akkcenty
                            skierowane przeciw grupom narodowosciowym badz rasowym. Takie tresci znalazly
                            sie w tym watku...i co? I nic! "To takie zarty" - uslyszelismy od admina i
                            autora wypowiedzi. Zaiste ciekawe...
                            • byly_eurokrata Persyflaż 29.06.06, 11:24
                              Michnik, Ty chyba nie znasz takiego środka stylistycznego o nazwie "persyflaż".
                              Oto definicja:
                              "Persyflaż
                              – wypowiedź, zwłaszcza literacka, nawiązująca ironicznie do cudzego stylu"

Jeśli ktoś chce ośmieszyć antysemitizm w sposób przejaskrawiony używa
                              antysemickiego języka, by ukazać jego absurdalność, co uczynił wróg ludu
                              • Gość: stefan michnik Re: Persyflaż IP: 195.207.152.* 29.06.06, 11:40
                                > Michnik, Ty chyba nie znasz takiego środka stylistycznego o
                                nazwie "persyflaż".
                                >
                                > Oto definicja:
                                > "Persyflaż
                                > – wypowiedź, zwłaszcza literacka, nawiązująca ironicznie do cudzego stylu
                                > "
                                >
                                > Jeśli ktoś chce ośmieszyć antysemitizm w sposób przejaskrawiony używa
                                > antysemickiego języka, by ukazać jego absurdalność, co uczynił wróg ludu

wielce szanowny bracie w forum byly eurokrato,

dziekuje Ci serdecznie moj drogi za probe oswiecenia mnie odnosnie srodkow
                                stylistycznych uzywanych przez dyskutatnta uwielbia mnie lud. Mylisz sie jednak
                                co do znaczenia slowa persyflaz. Jak podaje mistrz Kopalinski wspomniany przez
                                Ciebie termin oznacza raczej gatunek literacki a nie srodek wyrazu
                                artystycznego. No ale mniejsza o szczegoly, najwyazniejsze ze ubagcilismy sie
                                wzajemnie w tym naszym forumowym spotkaniu...:p

Mowisz, ze wrog ludu chcial osmieszyc antysemityzm. Szlachetne to i godne
                                nasladowania. Czy uwazasz jednak, ze byloby zasadnym gdybym nagle uzywajac
                                tego, jak mu tam... persyflazu zaczal w rozmowie z Toba osmieszac pedofilie...?

• byly_eurokrata Re: Persyflaż 29.06.06, 11:56
                                  Jeśli nie podoba ci się persyflaż, to nazwijmy to pastiszem albo jeszcze lepiej
                                  parodią
                                  ja sądzę, że to nie byłby problem, bo osoba używająca w przejaskrawiony
                                  sposób "argumentów" pedofili (że te dzieci niby tego same chcą i podobne bzdury
                                  do kwadratu) jeszcze bardziej by takowych ośmieszyła, bo jest jak najbardziej
                                  wskazane. Chociaż ośmieszanie w przypadku pedofilii to środek oczywiście zbyt
                                  łagodny, ale to inny temat.
                                  • Gość: stefan michnik Re: Persyflaż IP: 195.207.152.* 29.06.06, 12:06
                                    zgoda zgoda. tylko jabys sie czul, gdybym persyflazem zaczal czestowac Ciebie
                                    bo ubzduralbym sobie ze jestes pedofilem? ha...wyobraz sobie - gadamy sobie o
                                    polityce a ja Cie tu nagle "persyflazuje" zes pedofil i w ogole przytulasz
                                    nieznajomy dzieci a poza tym widzialem Cie jakis czas temu w okolicach
                                    Liege...?:)

milo?:)
        • Gość: paffff do bylego_e IP: *.16-136-217.adsl.skynet.be 28.06.06, 19:43
          > paw, ty ze swoją spiskową teorią dziejów, wszystko w Polsce jest sterowane
          > przez Springera albo przez obcy kapital.

to akurat argument emocjonalny nie rzeczowy z twojej srrony ;)

pomysl byly - bierzesz kredyt na sklepik warzywny typu szczeki. Bank zanim da
          ci kredycik sprawdza po co i na co potrzebujesz pieniadze ijest wspoudzilowcem
          sklepiku poki nei wykupisz. Myslisz ,ze fundacja majaca za cel 'integracje
          europejska' bedzie finansowala w Polsce projekty dotyczace wzmocnienia kraju?
          zeby chodowac konkurencje? ;)

Tak sama z p. Balcerowiczem. realizujacym prlan wymyslony z p. Sachsem zwanym
          dalej planem B. Co osiagnieto ? GW mowi ze sukces bo bezrobocie spadlo !

nie dodaje jakos dziwnie, ze tak ale 21 na 20,5 % bo ludzie wyjechali na
          borowki do Szwecji. Jesli to sukces exportowac glodnych ludzi a nie firm
          yglodne sukcesu to mam jego inna definicje.

A jesli plan B. bylby taaki dobry czemu np. Korea Pld i Tajwan nie poprosily
          naszych fundacyjnych magow o konsultacje? dziwne bo jakos niezle w biznesie im
          idzie w polityke maja zupenie nie pasujaca od teog co sie dzieje w Pl.

Mozesz wyjasnic czemu?
          • Gość: uwielbia mnie lud Re: do bylego_e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 23:52
            Byly daj sobie spokoj, pafff jeszcze mniej rozumie niz myslalem.
            I jeszcze maly wybryk na koniec: wiecie moze chlopaki, Stefan, pafff, jak
            brzmi "prawdziwe" nazwisko Balcerowicza? :)
            • Gość: paff Re: do bylego_e IP: *.16-136-217.adsl.skynet.be 29.06.06, 00:13
              aha rozumiesz wszystko suuper. Ale czy to nie dziwne, ze jakos nie widze
              odpowiedzi, skoro pna Balcerowicz tak dobrym jest czemu go rzad ChRL nie
              potrzebuje? Mysle, ze im moze niezle doradzic bo maja za slaba walute i za
              malo francuskich supermarketow ;)

aha a na koniec zeby mnie pogrzebac dodaj mi co jest sila polskiej gospodarki?
              zaklady lotnicze? inzynieria materialowa? polprzewodniki? oprogramowanie?
              radary ?satelity? smialo chetnie uslysze od experta wal po oczach - ty
              rozumiesz prawda ;)
            • Gość: stefan michnik Re: do bylego_e IP: 195.207.152.* 29.06.06, 10:34
              ooo, tego juz za wiele. Kolejna antysemicka uwaga!!!! Kolega nie umie znalezc
              argumentow i chwyta sie godnych pozalowania szowinistycznych chwytow. ADMIN!!!
              • Gość: stefan michnik Re: do bylego_e IP: 195.207.152.* 29.06.06, 10:35
                chodzilo oczywiscie o wypowiedz szanownego dyskutanta uwielbia mnie lud...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka