Gość: guantanamero IP: *.maast1.lb.home.nl 08.09.06, 20:34 tak sobie utworzylem nowy watek dla prawnikow. moze ktos ma pojecie ile osob zglosilo sie do konkursu na te nasze 140 miejsc :)? ciekawi mnie to bardzo :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arise4 Re: EPSO/AD/60/06-prawnicy 09.09.06, 08:50 czesc, tez zdaje. dane co do liczby kandydatow podadza pewnie wkrotce w profilu. mnie najbardziej interesuje miejsce, w ktorym mozna bedzie zdawac, czy wszystkie zaproponowane w chwili zapisu beda mozliwe. nie chce mi sie jechac do polski ani brukseli, ale jak trzeba bedzie, to tak zrobie. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guantanamero Re: EPSO/AD/60/06-prawnicy IP: *.maast1.lb.home.nl 09.09.06, 16:27 hej niestety nie moge rozproszyc Twoich watpliwosci. ciekawe jakie beda tematy esejow. na ostatnim konkursie dominowalo podono prawo konkurencji (Boze jaka nuda), ale na pierwszym konkursie dla polakow pytania byly stosunkowo latwe,m.in. z praw czlowieka. nie zdziwie sie jednak jesli tym razem tez bedzie to glownie prawo konkurencji i pomoc publiczna bo chyba do tego im najbardziej potrzeba polskich prawnikow... no i ciekawe kiedy beda te testy... chyba juz nie w tym roku.... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: EPSO/AD/60/06-prawnicy 09.09.06, 16:58 w ostatnim konkursie oprocz konkurencji byly akty typowe i nietypowe (typiques et atypiques) w prawie unii i responsabilite extracontractuelle czyli jak widac pytania bardzo szczegolowe. w jakim jezyku zdajesz ? pozdrawiam rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guantanamero Re: EPSO/AD/60/06-prawnicy IP: *.maast1.lb.home.nl 09.09.06, 17:18 rzeczywiscie, pytania bardzo szczegolowe. ja zdaje po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guantanamero Re: EPSO/AD/60/06-prawnicy IP: *.unimaas.nl 12.09.06, 17:06 ja powoli zaczynam sie uczyc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: EPSO/AD/60/06-prawnicy 12.09.06, 17:39 tez zaczynam sie zbierac do nauki. u mnie upal, nic sie nie chce, chociaz nie, chce mi sie wakacji. zauwazyles, ze tym razem nie sprawdzaja wszystkich testow jednoczesnie ? najpierw sprawdza wiedze z integracji i werbala po czym trzeba bedzie sie zalapac na sprawdzanie testu z prawa, nastepnie z pisemnego. wniosek: trzeba byc dobrym z werb-num, bo inegracja jest w sumie bardzo prosta. slowem trzeba robic duzo testow werb-num! w marcowym konkursie wszystkie testy wrzucono do jednego worka i tak: pytania z integracji mialy wartosc 0,5 pkt., z werb-num 1 pkt., z prawa 1,5 pkt. majac dobrze obkute prawo mozna bylo sobie pozwolic na 26-27 pkt. z wer-num. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guantanamero Re: EPSO/AD/60/06-prawnicy IP: *.maast1.lb.home.nl 12.09.06, 20:48 czesc, tak, zauwazylem ze teraz pisemna czesc bedzie miala trzy czesci (integr+wrb/num; test z prawa; esej + memo). ja prawo eur studiowalem ladnych pare lat temu wiec bede musial sie przylozyc zeby to wszystko sobie odkurzyc... no i te testy werb. numeryczne, chyba zaczne od powtorzenia tabliczki mnozenia :-) tutaj tez cieplo (Holandia) jak na ten kraj i te pore roku, tez mi sie chce wakacji chociaz z ostatnich wrocilem tydzien temu :-) na razie Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: EPSO/AD/60/06-prawnicy 13.09.06, 13:04 nalepsze jest memo, trzeba miec 8/10, ale jak sie do tego zabrac ? zwykle streszczenie ? nota informacyjna ? a moze cos jeszcze ? no i kto to bedzie sprawdzal ? zawodowy "poprawiacz" czy moze polski urzednik, ktory bedzie to robil pierwszy raz w zyciu ? same pytania, ale moze ktos tu cos wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guantanamero Re: memo IP: *.maast1.lb.home.nl 17.09.06, 20:00 wyglada na to ze tylko my dyskutujemy na tym watku... ja niestety nie mam pojecia co do memo... Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: memo 20.09.06, 08:39 prawnicy widac nie maja ochoty na dyskusje. memo z cala pewnoscia bedzie sprawdzane przez anglikow, francuzow, niemcow, wiec logiczna konsekwencja tego powinno byc przystosowanie sie do ichnich standartow. np. francuzi do wszystkiego robia dwuczesciowy plan, nawet do zadan typu pytanie-odpowiedz, to cala sztuka ! wobec tego w tej wersji jezykowej bez planu sie nie obejdzie, ale kto wie ? to sa tylko moje przypuszczenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: memo IP: *.cec.eu.int 20.09.06, 08:55 Szanowni prawnicy, proponuje przysiasc do nauki i przylozyc sie do "verbal reasoning". Bo widze, z czytaniem ze zrozumieniem jestescie na bakier, a to przeciez pierwszy etap selekcji. Memo bedziecie pisac po polsku, wiec watpie by sprawdzali je obcokrajowcy. A jedynym celem tej czesci jest sprawdzenie czy wladacie jez. polskim, li i tylko... pozdrawiam i zycze milej nauki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guantanamero Re: memo IP: *.unimaas.nl 20.09.06, 11:26 tak, opryskliwe M ma racje, memo piszemy po polsku; no i daty testow sa juz znane! see your EPSO profile Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: memo 20.09.06, 11:32 M, doskonale wiedziale/as o czym byla mowa, wiec twoja uwaga byla... niech ci bedzie, zaslona milczenia... jak do tej pory nie wiesz, trudno, ale ci wytlumacze, chodzilo oczywiscie o pisemny w 1 z 3 jezykow. jak masz cos do powiedzenia na temat formy, chetnie sie dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guantanamero admission tests IP: *.unimaas.nl 20.09.06, 12:01 z tego co zrozumialem wynika ze na tym etapie przechodzimy tylko verbal/numerical i test wiedzy o UE. prosze poprawcie mnie jesli sie myle! Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: admission tests 20.09.06, 22:21 po lekturze ogloszenia o konkursie w dzienniku wyglada na to, ze tylko verb-num i wiedza, wolalabym calosc, ale trudno. Odpowiedz Link Zgłoś