Dodaj do ulubionych

Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowego

30.10.06, 13:53
Cześć.

Zaczęło się. Teraz ja zadaję pytania :)
Na początek jedno z wiązane z letter of offer (Tak, tak. Wreszcie dostałem :) )

Chodzi mi o przyznany step (właściwie francuski echelone) na początku pracy.
Jak wcześniej pisały na Forum inne osoby, możliwe jest zaliczenie
wcześniejszej pracy do doświadczenia zawodowego i przyznanie od razu drugiego
step’u. W statucie (art. 32) wyczytałem, że możliwe jest zaliczenie max 24
miesięcy wcześniejszego doświadczenia zaś w art. 44, że dwa lata wystarczą do
automatycznego przejścia na drugi step.

No i tak się zastanawiam bo dostarczyłem dokumenty za ponad dwuletni staż
pracy ale w letter of offer przyznano mi grade AD5, echelon 1. Przy czym
pensja podstawowa nie pokrywa się ani z tą podaną dla step1 ani z tą dla step
2 (jest pomiędzy). Nie wiem czy czegoś nie doczytałem, czy jak?

Czy ktoś z ostatnio zatrudnianych miał podobna sytuację? Czy jest jeszcze
jakiś inny przepis dotyczący tej sprawy? Może zawsze tak piszą a ewentualne
przyznanie drugiego stopnia (step’u, echelon’a, jak go zwał) następuje dopiero
na miejscu?

Pozdrawiam

Marek Epsotek

Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 30.10.06, 14:00
      epsotek, temat poruszany byl juz pare razy, zawsze z nieco innego punktu
      widzenia.
      Ja ci przekaze moje osobiste doswiadczenia, ale z tego, co sie slyszy, kazda
      instytucja podchodzi do sprawy troche innaczej.

Mimo zyciorysow, papierow itd. na poczatek kazdy dostaje A5 * 1. Ja mimo ze
      kilkanascie lat pracowalem na calym etacie na dokladnie takim samym
      stanowisku, co w organach unijnych, tez dostalem pierwszego eszelona.
      Musialem po przyjeciu do pracy zlozyc formalny wniosek o uznanie i dolaczyc
      ponownie papierwy (w moim przypadku bylo to latwa: pan X pracuje od yy w pelnym
      wymiarze godzin na stanowisku z).
      Uznanie tego drugiego eszelona trwalo dobrych pare miesiecy, o ile pamietam, ja
      juz przestalem pracowac, jak dostalem decyzje o wstecznym przyznaniu drugiego
      eszelona.
      Przy czym
      > pensja podstawowa nie pokrywa się ani z tą podaną dla step1 ani z tą dla step
      > 2 (jest pomiędzy). Nie wiem czy czegoś nie doczytałem, czy jak?
      Hm, to trudno mi powiedziec, jestes pewny, ze patrzyles na pensje podstawowa a
      nie pensje z jakimis dodatkamo.
      • puks01 pensja 30.10.06, 14:09
        Epsotku, a moze to step1 po waloryzacji?
        • Gość: impega Re: pensja IP: *.cec.eu.int 30.10.06, 14:35
          ja w dniu zatrudnienia podalam pani z adminu zaswiadczenie z mojego
          poprzedniego miejsca pracy zawierajace informacje o ktorych wspomnial byly_e.
          typu: pani przepracowala tu tyle i tyle czasu na tym i tym stanowisku. Na tej
          podstawie przydzielono mi step 2. Wez takie zaswiadczenie do Brukseli.
    • marguerite2003 Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 30.10.06, 14:58
      U mnie pani z ADMIN'u już podczas składania papierów potwierdziła, że będę
      miała grade AD5 step 2. Ważne są następujące punkty:
      - czy doświadczenie zawodowe było zdobyte po ukończeniu studiów. Jeżeli nawet
      pracowałeś studiując, to się nie liczy.
      - doświadczenie liczy się proporcjonalnie do etatu - jak się pracuje na 1/2
      etatu to 2 lata liczą się za rok
      - min 2 lata doświadczenia dla AD5. Dla innych stopni AD i dla AST jest inaczej.
      Przyznanie stepu następuje przed otrzymaniem letter of offer, jeżeli więc po
      uwzględnieniu powyższych kryteriów dalej uważasz, że powinieneś miec step 2,
      możesz zawsze skontaktować się z ADMIN i zapytać grzecznie, dlaczego Cię tak
      zaklasyfikowali. Może coś przeoczyli w Twoich papierach?
      Co do pensji - prawdopodobnie podali Ci pensję po waloryzacji. Nie zgadza się z
      tym co jest napisane w Staff Regulations... To znaczy, gdzieś w aneksach jest
      aktualna tabela, ale nie mam tego przed sobą i nie powiem Ci dokładnie.

Powodzenia!

• marguerite2003 Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 30.10.06, 15:23
        Jeżeli podana w twoim Letter of Offer kwota to 3.921,80 to jest to step 1 po
        waloryzacji :-) Netto z exp.all to bedzie 3.764,39.
    • Gość: toja Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe IP: *.acn.waw.pl 30.10.06, 18:18
      W broszurce (Commision Decision C(2004) 1313), którą dostałem razem ze Staff
      Regulations stoi, że:
      wyższy step przysługuje za dotychczasowe doświadczenie:
      na AD5 - 3 lata
      na AD7 - 9 lat
      na AD9 - 15 lat
      • epsotek Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 30.10.06, 19:58
        No właśnie. Ja mam udokumentowanego doświadczenia na 2 lata i 9 miesięcy :( Czy
        to znaczy, że za kolejne trzy miesiące mi uznają 3 lata doświadczenia i mam
        szanse na drugi step?

A stawka jest rzeczywiście 3921,80 czyli po waloryzacji :) Dzięki za info o
        netto

• byly_eurokrata Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 30.10.06, 20:30
          nie wiem, czy trzeba miec 2 czy 3 lata, ale jedno wiem, ze jak nie masz
          pelnej "jednostki czasowej" to niestety nie jest tak, ze czekasz powiedzmy 3
          miesiace i przechodzisz na tego wyzszego stepa.
          To jest gra na zasadzie wszystko albo nic: jak PRZED rozpoczeciem angazu
          unijnego nie masz pelnego stazu, to zaczynasz od zera jak kazdy inny.

Tak bylo w przynajmniej w przypadku mojego bylego kolegi, ktoremu tez brakowalo
          kilka miesiecy.
          • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 07:48
            byly_eurokrata napisał:

> nie wiem, czy trzeba miec 2 czy 3 lata,

Art. 32
            An official shall be recruited at the first step in his grade.
            The Appointing Authority may allow additional seniority up to a maximum of 24
            months to take account of his professional experience. General implementing
            provisions shall be adopted to give effect to this Article.

Należałoby rzucić okiem na implementing provisions, ale nie wiem, gdzie owych
            szukać.

Zwracam uwagę na słowo "may".
            • byly_eurokrata Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 31.10.06, 11:13
              eneko jestem toba troche rozczarowany. Sformulowanie

>up to a maximum of 24
              > months to take account of his professional experience.
              oznacza jedynie, ze uznaje sie maksymalnie 2 lata, nie mowi natomiast nic o
              przeliczniku pracy poza-epsiej na epsia, wiec w praktyce moze byc tak, ze 3=2.
              Nie wiem dokladnie, bo ja mialem kilkanascie, wiec i tak za duzo.

Co do slowka "may" - masz racje, ale tu akurat wszystkim sie uznaje, pod
              warunkiem, ze sa spelnione warunki. Nie znam przypadku, zeby nie uznano za ta
              sama prace na pelny etat.
              • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 11:41
                byly_eurokrata napisał:

> Sformulowanie up to a maximum of 24
                > > months to take account of his professional experience.
                > oznacza jedynie, ze uznaje sie maksymalnie 2 lata

Może nie tyle uznaje się maksymalnie dwa lata, co po prostu przyznaje rodzaj
                bonusu z tytułu uprzednio zdobytego doświadczenia tworząc fikcję prawną
                dwuletniego zatrudnienia w instytucjach.
                • epsotek Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 31.10.06, 12:14
                  No i właśnie tutaj wychodzi, że uznać mogą max. 2 lata doświadczenia a do
                  przejścia na kolejny szczebel potrzeba 3 lat. Czy kiedyś nie było inaczej?
                  • caryca1 Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 31.10.06, 12:21
                    tak bylo kiedys inaczej... jak zatrudniali na B kogos z magisterka lub
                    doktoratem to automatycznie mu dawali grade wyzszy niz komus bez niczego....
                    ja mam tak ze jestem na b (czyli ast3) i mimo mgr, dr i innych dyplomow mam
                    zunane 4,5 roku to i tak dostalam step 1...bo na drugi podobno musze miec 9
                    lat.

NTB to zaczynanie od zera jest praktycznie w kazdym panstwie i w kazdej
                    instytucji, tak jak by czlowiek przychodzil z carte blanche i wogole nic nie
                    umial... taki przyslowiowy garaduate....
                    • byly_eurokrata Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 31.10.06, 13:25
                      NTB to zaczynanie od zera jest praktycznie w kazdym panstwie i w kazdej
                      > instytucji, tak jak by czlowiek przychodzil z carte blanche i wogole nic nie
                      > umial... taki przyslowiowy garaduate....

W niemieckiej sluzbie publicznej tak nie jest. Jak przechodzisz z jednego
                      urzedu federalnego do innego, jestes traktowany tak, jakbys w ogole nie
                      zmienial pracowdawcy, bo pracodawca jest caly czas rzad federalny.

Epsotek: dlaczego 3 lata na drugi step? To chyba zalezy od tego, czy jestes AST
                      czy AD.
                      A tak w ogole to ja dostalem zaszeregowanie na A6 * 2 a nie na A5 *2, do dzis
                      nikt nie wie dlaczego, ale tak mialem....
                      • caryca1 Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 31.10.06, 13:33
                        sorrki skrot myslowy,
                        chodzilo mi o zmiane panstwa...przerabialam juz pare razy i za kazdym ladowalam
                        na samym dole drabinki, albo na najnizszym szczeblu dla danego wyksztalcenia
                        nie wazne ile lat pracy
                      • epsotek Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 31.10.06, 13:36
                        Hej.

W art 44 statutu jest napisane, że po dwóch latach stażu na jednym stepie
                        automatycznie przechodzi się na następny, ale w broszurce, którą dostałem w
                        adminie po badaniach lekarskich jest chyba napisane coś o 3 latach (nie mam jej
                        przy sobie więc nie sprawdzę teraz). Więc jest jakaś rozbieżność ale pewnie
                        czegoś nie doczytałem w Statucie albo jest jakiś dokument w Komisji, który coś
                        tam uszczegóławia. Ale ponieważ tego nie wiem więc zadałem pytanko :)
                        • byly_eurokrata Re: Uznanie wcześniejszego doświadczenia zawodowe 31.10.06, 13:40
                          zobacz najlepiej w tabeli plac, bo ilu latach sie regularnie przechodzi na
                          nastepny step, a tam jest chyba co dwa lata.
                    • 0ceane do carycy 31.10.06, 13:47
                      ciekawa jestem czy tendencja, ze ludzie z wyzszym wyksztalceniem zatrudniają
                      sie na AST dotyczy tylko NMS czy starej unii rowniez?

jaki grad maja bezposredni szefowie tych Ast3?

zdalam na Ast3 ale nie wiem czy podolam, nie lubie gdy ktos mi mówi co mam
                      zrobic, w PL jestem samodzielna specjalistka i robie co chce:) no prawie
                      • byly_eurokrata Re: do carycy 31.10.06, 14:02
                        0ceane napisała:

> ciekawa jestem czy tendencja, ze ludzie z wyzszym wyksztalceniem zatrudniają
                        > sie na AST dotyczy tylko NMS czy starej unii rowniez?
                        Ludzim po studiach ze starych panstw czlonkowskich generalnie nie oplaca sie
                        pracowac na AST, bo by zarabiali co najwyzej tyle samo, ile w kraju ojczystych
                        na porownywalnym AD.
                        Ale na pewno sa wyjatki, np. drugie polowki, ktore z takich czy innych powodow
                        nie maja szans na zatrudnienie na AD, to biora AST.
                        W zaprzyjaznionej sekcji niemieckiej w mojej bylej instytucji nie bylo na AST
                        nikogo z wyszym wyksztalceniem

No i jedno jeszcze AST to w wielu wypadkach (choc nie zawsze) czysta praca
                        sekretarska, w Polsce sekretarki to czesto asystenki samodzielnie zalatiwajace
                        szereg rzeczy. W mojej bylej sekcji dziewczyny byly odpowiedzialne "tylko" za
                        poprwawianie layoute i zadania typowo sekretariatowe, wiec jak lubisz
                        samodzielnosc i nie lubisz szefow wtracajacych sie do twojej pracy, to albo sie
                        dobrez zastanow albo probuj szukac takiego stanowiska AST, na ktorym jest
                        wymagana duza samodzielnosc, na pewno tez sa takie.
                        • 0ceane szefowie 31.10.06, 14:25
                          mnie bardziej od tego co będę miała do roboty przeraża jednak osoba szefa
                          czy zdarza sie, bo była mowa nawet o dr, ze szef moze czuc sie 'zle', ze
                          podwladny jest lepiej wyksztalcony niz on?

dlatego interesuje mnie jaki grad ma zwierzchnik, bo moze nie bedzie to AD5-AD7
                          • 0ceane URWALO 31.10.06, 14:26

>
                            > dlatego interesuje mnie jaki grad ma zwierzchnik, bo moze nie bedzie to AD5-
                            AD7, na kory to sama ma nadzieje wczesniej czy później zdac konkurs, co szef
                            moze przeczuwac patrzac w moj profil
                            • caryca1 Re: URWALO 31.10.06, 14:32
                              odpisalam ci na priva
    • Gość: pav a tak z ciekawosci IP: *.26-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.10.06, 18:31
      jesli eps doseje sie na A5 to czy po ilus latach automatycznie "idzie" na A6?
      czy musi zbobyc konkursik?

dyscyplina dodatkowa jesli eps B chce isc na A to tez przez zasiedzenie czy
      egzamin?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka