Dodaj do ulubionych

Kariera EPSA

IP: *.cec.eu.int 22.11.06, 09:06
Ja tak sobie siedze i siedze na moim Epsim fotelu na moim mizernym AD5 i
zastanawiam jak tu ludzie robia kariere.
Jakie stanowiska mozna okreslic za ekskluzywne i jak sie do nich dochodzi?
Jak ludzie bedacy juz wewnatrz staja sie HoU, dyrektor czy jakis advisor itp?
Znacie przypadki takich co mozna powiedziec ze "zrobili kariere" tu?
W ktorym momencie i czy wogle liczy sie poparcie polityczne z kraju?
Czekam z ciekawoscia na reakcje.

Obserwuj wątek
    • Gość: wesoly romek Re: Kariera EPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 11:39
      Ja sobie mysle, ze jak ktos sie udziela naukowo, tzn. powoli staje sie ekspertem
      w danym temacie, to sila rzeczy zacznie byc potrzebny jako doradca.

To tak teoretycznie. A jak wyglada w praktyce mozliwosc "wyjecia" kogos ze
      sztywnych struktur i zrobienie z niego doradcy uczestniczacego w jakims zespole
      projektowym?
      • byly_eurokrata Re: Kariera EPSA 22.11.06, 11:53
        moge wam podac przyklad z dzialki jezykowej, sekcja niemiecka: facet byl
        tlumaczen, potem weryfikatorem, potem nieoficjalnym z-ca HoU podczas jego
        urlopow itd. I jak HoU odszedl na emeryture,to on zostal HoU. Zadne polityczne
        poparcie z zewnatrz nie gralo roli. Ale drobna podpowiedz: on dzialal od lat
        aktywnie w zwiazkach zawodowych i byl wieloletnim czlonkiem Staff Committee.
        Dla niewtajemniczonych w arkana doboru personelu: kazde ogloszenie o wakacie
        mozna sforumulowac tak, ze w rachube bedzie wchodzil praktycznie tylko jeden
        czlowiek, wlasnie ten wypatrzony. Np. w naszym przypadku napiszesz: wieloletnie
        doswiadczenie w unijnej sluzbie jezykowej, odpadaja wszyscy kandydaci z
        zewnatrz, potem dodasz np. znajomosc jakiego egzotycznego jezyka, ktory zna
        tylko X i juz masz wszysztskich innych kandydatow z glowy.
        Przyposzczam, ze podobnie mozna zrobic na stanowiskach administracyjnych.

A do pytajacego: w przyszlym roku bedzie chyba jakis konkurs dla
        administracyjnych A9, wez udzial, to moze to wszystko przeskoczysz...-.
    • Gość: pav zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 14:23
      A5 to samodzielny referent. Zbulszitowac w swiadectwie pracy czy papierach nei
      mzoesz bos w EU. A jak aplikujesz na stanowisko wymagajace umiejetnosci
      zarzadzania to nei masz takiego doswiadczenia.

Tak, ze jak utknales na A5 dlugiej drogi do szczytu kariery nie masz bo na A9
      wymaga sie doswiadczenie menazerskiego no nie? ;o)
      • byly_eurokrata Re: zanim zostanisza pankracym pomysl 22.11.06, 14:47
        Pav, przeczytaj mojego posta. Doswiadczenia menedzerskkiego mozna nabyc tez
        wewnetrznie, jak ci czesto powierza koordynacje jakichs projektow. Zreszta
        sorry, ale moim zdaniem doswiadczenie menedzerskie z gospodarki prywatnej na
        szczeblu HoU jest do niczego potrzebne. HoU musi znac tajniki biurokracji, zeby
        wyciagnac maks korzysci dla swojego unitu, a nie tajniki maksymalizacji
        sprzedazy patelni zeptera na rynku ukrainskim.
        • Gość: pav Re: zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 15:17
          to sobie odpowiedz ilu HoU ma doswiadczenie menazerskie przed przystapieniem do
          EU a ilu bierze sie z samodzielnych referentow - i skad na assesment center ma
          kandydat na HoU miec doswiadcznei oraz kursy managerskie? dzis mnie wybytinie
          oslabiasz;)

> wyciagnac maks korzysci dla swojego unitu, a nie tajniki maksymalizacji
          > sprzedazy patelni zeptera na rynku ukrainskim

jesli mowisz o sprzedazy to nie jest manager tylk osales albo marketinghowiec
          jesli manager to ktos kto kierowal salesami czy marketingowcami. Jesli umie
          kierowac ludzmi tak, zeby sprzedac zeptera na Ukrainie to nadal lepiej sie
          nadaje niz tlumacz ,tkory tlumaczyl i nigdy nie zarzadzal nikim.
          • byly_eurokrata Re: zanim zostanisza pankracym pomysl 22.11.06, 15:25
            Paw, ja to moge duzo rzeczy wysluchiwac, ale ja pracuje od 15 lat w
            administracji, ktora funkcjonuje w 95% jak unijna a nie Ty.

Obsadzanie HoU po przystapieniu nowych panstw w klucza narodowosciowsego odbywa
            sie oczywiscie na innych zasadach. Skoro trzeba obsadzci 10 stanowisk HoU
            Polakami, to wiadomo, ze z wewnatrz sie ich nie wezmie, bo jak. Dla nich sie
            robi Assesment center i wybiera sie ich sila rzeczy sposrod kandydatow
            eksternistycznych. Ale to nie jest metoda standardowa. Bo niektoery panstwa
            naleza do unii przez kilkadziesiat lat, wiec mozna takie stanowiska obsadzic z
            wewnatrz.
            Koles jest na A5 i pyta sie, co zrobic. 'Wiec mu odpowiadam zgodnie z prawda,
            ze albo musi sie wspiac powoli na drabinkach kariery do A8 i przyczaic sie na
            odpowiednim stanowisku A8, zeby wskoczyc na wakat A9.
            Albo moze probowac na konkurs A9 dla nowych panstw czlonkowskich, pod warunkiem
            ze ma doswiadczenie menadzerskie. Nie widze tu zadnego braku logiki.

Co do patelni i sprzedawania, nie powiedzialem sobie tego tak sobie a muza, ale
            nie bede poglebial tematu, bo nie chce sie narazac. Ale z doswiadczenia ci
            powiem, ze ja mam racje a nie ty.
            • Gość: pav Re: zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 15:51
              > Ale z doswiadczenia ci powiem, ze ja mam racje a nie ty.

uwazasz, ze masz racje - jeden kole, w zwiazkach zawodowych nie robi roznicy.
              Przegladalem sobie z cierkawosci pare wymagan kokursowych np. na A9 w EPSO i
              tam (poza wymaganiami dotyczacymi uzycia googla ;^) bylo poprzednie
              doswiadczenie managerskie.

Jak nie wierzysz poczytaj - jesli jestes samodzielnym referentem NIE ZDOBYWASZ
              TAKOWEGO i NIGDY NIE ZDOBEDZIESZ. Niekomu kitu nie wcisniesz bo masz historie
              pracyw instytucjach. Takie maly unijny paragraf 22 ;)

• byly_eurokrata Re: zanim zostanisza pankracym pomysl 22.11.06, 16:03
                Paw, u mnie w pracy na stanowiska kierownicze tez sie wymaga
                Führungsqualitäten, mimo to u nas nie ma NIKOGo na stanowisku kierowniczym z
                gospodarki prywatnej. Ten czlowiek by sie zachowywal w biurokracji zupelnie
                nieracjonalnie. Sa na to przyklady, nie bede ich przytaczal, bo jak mowie, nie
                chce sie narazac konkretnym osobom.
                A co do reszty, zapytajmy sie ludzi, skad rektrutuja sie ich HoU, ale wezmy pod
                uwage tylko stanowiska sprzed rozszerzenia o Szwecje, Austrie itd., bo ich tez
                obsadzano z klucza.
                Czyli jak ktos ma niemieckiego, francuskiego, wloskiego albo holendereskiego
                HoU, prosze pdoac na forum, kto z nich pracowal wczesniej w gospodarce
                prywatnej?
                • Gość: pav Re: zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 16:08
                  doswiadczenie kierownicze niekoniecznie musi byc z gospodarki prywatnej - mzoe
                  by z UN, NATO czy aministracji krajowej - mimo wszystko jest wymagane. Czy
                  komus sie to podba czy nie.

Mnie wcel to nie cieszy, ze to slicznie osobom na A5 przykreca droge awansu ale
                  to fuckt of life...
                • byly_eurokrata Re: zanim zostanisza pankracym pomysl 22.11.06, 16:10
                  aha, Pav, no i dowod koronny:

w intrAnecie Komisji jest wakat na HoU sekcji niemieckiej w DGT. Jest to wakat
                  wenwetrzny, na ktore NIE MOZE sie bewerbowac zaden kandydat zewnetrzny.
                  A tez wymagaja doswiadczenia medadzerskiego. Zalozymy sie, kto dostanie ten
                  wakat, kandydat zewnetrzny czy referent wewnetrzny? Rychterka moze zostac
                  szanowna Puks.....
                  • Gość: pav Re: zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 16:25
                    wlasnie o tym mowilem - to peiprzony paragraf 22. W EU nie zdobedziesz
                    stanowiska managerskiego bez doswiadczenia, a zeby miec doswiadczenie i byc
                    wenwwntznym musisz miec stanowisko menazerskie w EU ;)

pieknie w sposob unijny zamyka sie droge ludzim ktoryz spokojnie ten rodzja
                    pracy moga wykonywac. Witamy w matrixie ;)

co do Puxia pena zgoda ;)
                    • byly_eurokrata Re: zanim zostanisza pankracym pomysl 22.11.06, 16:34
                      zle interpetujesz pojecie "doswiadczenie managerskie". Przeczytaj raz jeszcze
                      przyklad, ktory podalem, a potem przyklad Asiuniu.
                      Poza tym sorry, ale nie rozumiesz biurokracji.
                      Sa kursy, u mnie w pracy to sie nazywa Führungslehrgang. Robisz
                      Führungslehrgang I i II, potem przenosza cie dla pro formy na 3 miesiace do
                      jakies komorki, gdzie teoretycznie zajmujesz sie zarzadzankiem czymkolwiek.
                      Potem zostajesz referentem. A jak zastepujesz HoU, to znaczy ze masz taka sama
                      odpowiedzialnosc. Robisz to 10 lat, HoU odchodzi na emeryture, robi sie
                      wewnetrzna rozpiske wakatu, ty sie zglaszasz, nikt inny nie ma kwalifikacji, bo
                      tylko ty masz te dwa kursy i kariere zastepcy za soba i ty zostajesz HoU.

Ty myslisz, ze Managmenterfahrung w administracji to znaczy to samo, co w
                      gospodarce prywatnej. Mylisz sie i tyle,
                      A kto mial stanowisko kierownicze w NATO, to z niego nie odejdzie na nizsze w
                      EU, siatka plac jest mniej wiecej porownywalna.
                      • Gość: pav Re: zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 20:48
                        w zasadzie odpowiedzalem kasibru ale niech ci ebdzie tobie tez ;)

doswiadczenie w kierowaniu ludzmi to zupelnie inna para kaloszy niz bycie
                        specjalista. to ze 2 osobom sie tak udaje to nie znaczy ze wiekszosc tak robi.
                        Inie mow ze kierowanie ludzmi w administracji ma ie ma nic wspolnego w
                        kierowaniu ludzmi poza administracja...
                    • puks01 do Pawia i Bylego 23.11.06, 10:17
                      Co do mozliwosci zdobywania doswiadczenia kierowniczego kroczkami od AD5 to nie
                      ma tu przecie zadnej sprzecznosci, w kazdej administracji zachecani sa do tego
                      m.in. ludzie wykazujacy sie predyspozycjami do organizowania pracy innych)).
                      Daje im sie na poczatek mala odpowiedzialnosc i powoli zwieksza - no to maja
                      czas na uzupelnienie o teorie zanim zostana Pankracem;)

Co do wakatu o ktorym pisze Byly - moim skromnym zdaniem nie ma o co drzec
                      szat. Pomimo Par.22 mogliby siegnac po wannabe, gdyby nie bylo nikogo
                      nadajacego sie do tej roboty... Jesli juz wzywacie Pux do tablicy - lepsze to
                      niz odwrotny mechanizm, permanentnie blokujacy na stanowiskach
                      administracyjnych/eksperckich, nawet jesli ktos ma ewidentne predyspozycje albo
                      i doswiadczenie sprzed przygody z EPSO.

A tak wogole to najbardziej ciekawa jestem, jaka bedzie taktyka w przedluzaniu
                      list rezerwowych na stanowiska, dla ktorych beda powstawaly nowe. Bo jesli
                      niezmieniona to wszyscy mamy szanse na Epsotkowy final :)
                      • paw_dady Re: do Pawia i Bylego 23.11.06, 20:41
                        puks01 napisała:

> Co do mozliwosci zdobywania doswiadczenia kierowniczego kroczkami od AD5 to
                        nie
                        >
                        > ma tu przecie zadnej sprzecznosci, w kazdej administracji zachecani sa do
                        tego
                        > m.in. ludzie wykazujacy sie predyspozycjami do organizowania pracy innych)).
                        > Daje im sie na poczatek mala odpowiedzialnosc i powoli zwieksza - no to maja
                        > czas na uzupelnienie o teorie zanim zostana Pankracem;)

skoro tak mowisz nic nie dodam - no mzoe zeby uwazac na czas (przed piatkiem
                        16:45 - kiedy pora na panracego)
                        • puks01 Re: do Pawia i Bylego 24.11.06, 12:25
                          Always look at the bright side of 16:45 ;)
                          • paw_dady Re: do Pawia i Bylego 24.11.06, 20:08
                            puks01 napisała:

> Always look at the bright side of 16:45 ;)

wiesz jak to leci dalej?

"Life's a piece of shit
                            When you look at it
                            "

Uszanowania
                            PD
              • Gość: asiunia Re: zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 22.11.06, 16:16
                >jesli jestes samodzielnym referentem NIE ZDOBYWASZ
                > TAKOWEGO i NIGDY NIE ZDOBEDZIESZ

paw, nie bredz juz!
                byly, oczywiscie, ze masz racje, ale paw nie rozumie o czym Ty piszesz.
                Jeden ze znajomych mi HoU, zaczynal kilkadziesiat lat temu wlasnie jako
                tlumacz, bez doswiadczenia, prosto po studiach. Po szczebelku, po szczebelku i
                juz od kilku lat jest HoU jednej ze starych sekcji jezykowych.
                • Gość: pav Re: zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 16:30
                  a kiedy zdobyl wymagane doswiadczenie managerskie? jesli pracowal jako
                  specjalista? tak z iekawosci pytam ;D

BTW wiesz, ze me'nahel (menel) to manager po hebrajsku? jakiz ten hebrajski
                  madry jezyl ;D
                  • Gość: kasiabru Re: zanim zostanisza pankracym pomysl IP: *.upc.chello.be 22.11.06, 17:52
                    kurde, rzeczywiscie sie to kupy nie trzyma; ale znam goscia co byl niby
                    referentem i zostal szefem. Kursy robil juz po zmianie stanowiska; ma problemy
                    w unicie, bo nie ma umiejetnosci menedzerskich ale za to specjalistyczna
                    wiedze. Ludzie u niego rotuja, ale jego nie zmienia na innego. I to tez jest
                    zagadka...
                    • Gość: pav aan: Kasia, Asia i Lysy ;) IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 20:39
                      To taki unijny paragraf 22 - nie bedziesz szefem bo nie masz doswiadczenia w
                      szefowaniu, a nie zdobedziesz doswiadczenia bo nie byles nigdy szefem ...

to jest dokladnie o czym mowilem. Asiunia i Byly_E mieli racje ze od biedy
                      mozna bo 2 osoby takie byly. Ale eine jaskolka wiosny nie czyni a nawet zwei
                      jaskolki ;)

Ty kasiubru poruszylas jeszcze jeden przemilczany problem - ktos kto jest nawet
                      wybitnym specjalista rzadko bywa dobry w kierowaniu ludzmi... to zupelnie inna
                      para kaloszy.

• Gość: anbxl Re: pav IP: *.120-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.11.06, 22:24
                        Ja tez znam pare rodzin,gdzie dziadkowie byli jednymi z pierwszych
                        Epsow,rodzice sa na kierowniczych stanowiskach(zaczynali jako Adm w latach 80)a
                        obecnie dzieci koncza studia lub sa w trakcie i tez przymierzaja sie do kariery
                        EPSA,co od zawsze bylo dla nich logiczne.I tak np najblizsi przyjaciele,moj ex
                        szef-ona Francuska (z rodziny Schumana),on Wloch,dzieci jeszcze studenci,ale w
                        zwiazkach z dziecmi innych Epsow-syn z Finka,corka z Dunczykiem-oni nie znaja
                        innego zycia i od zawsze wiedzieli,ze beda Epsami......I z podobnym HoU mialam
                        w poniedzialek doczynienia w DG TRADE-on mlody,sympatyczny gosciu,tez syn epsow-
                        Wlocha i Hiszpanki..........Awiec napewno to nie jest regula,ale czesto sie
                        zdarza,bo jeszcze znam kilka takich przypadkow rowniez w Strasbourg'u
                        • Gość: pav ann IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.11.06, 00:16
                          ja pisalem do lysego, ty nei jestes lysym ale nich cie tam bedzie ;)

ja pisalem ze wymagania jest sprzeczne ze sciezka kariery. Jesli sa to dzieci
                          epsow to tak torszke dynastycznie - bierny, mierny ale wlasciwego stanu ;) a
                          gdzie tu idealy socjalizmu jak sie "E-hrabiostow" hoduje?
                          • Gość: anbxl Re: pav IP: *.120-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.11.06, 07:31
                            Oj mylisz sie.......bo sa nacje epsow dla ktorych nic po
                            znajomosci.......Ojciec moze byc HoU,matka tez na super odpowiedzialnym
                            stanowisku,a syn do wszystkiego dochodzi sam,bo,,jestes ambitny i
                            madry,,.....tak uwazaja rodzice i dla nich byloby nie do pomyslenia gdzies go
                            na sile wladowac....tak,tak wiem,ze to dla rodakow nie do pojecia,ale tak jest
                            jest....
                            • paw_dady Re: pav 24.11.06, 12:08
                              Gość portalu: anbxl napisał(a):

> na sile wladowac....tak,tak wiem,ze to dla rodakow nie do pojecia,ale tak
                              jest jest....
                              >

no oczywiscie, ze nic poz anjomosci - syn i corka mega epsow sa przyjecie ze
                              zgeldu na merit a nei dlatego ,ze rodzice chodza na kawe i paczki z 90%
                              niezlaeznej komisji egzaminacyjnej. Mama dziecko i bajki tez ogladam czasami.
                      • asiunia.lux Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) 22.11.06, 22:42
                        Gość portalu: pav napisał(a):

>od biedy mozna bo 2 osoby takie byly.

Boszzz, a ten swoje... Nie upieraj sie glupio na sile, po to tylko by wygladalo
                        tak, ze masz racje, bo i tak jej nie masz. Ja podalam tylko jeden przyklad
                        osoby blizej mi znanej. Takich osob jest duzo, duzo wiecej. Wiem, bo akurat ja
                        mam taka prace, gdzie sciezke kariery kazdego HoU (i nie tylko zreszta), moge
                        przesledzic w 2 minuty;)

mczapl, tez kiedys bedzie HoU, zobaczysz ;))
                        • Gość: pav Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.11.06, 00:14
                          w mczapla nie watpie, tyle ze on akurat jest na wlasciwej sciezce kariery - nie
                          bede robic outingu ci co wiedza i tak zrozumieja ;)

Co do reszty powiedz mi prosze ilu HoU nie maila zadnego doswiadczenie
                          menazerskiego przed promocja? skoro mzoesz sprawdzic to szybko chetnie sie
                          dowiem ;)
                          • Gość: asiunia Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 23.11.06, 10:10
                            >skoro mzoesz sprawdzic

Ani mi glowie sprawdzac cokolwiek dla Ciebie-niedowiarka, ktory nie potrafi
                            sobie wyobrazic, ze sciezka kariery dla ludzi z wewnatrz jest inna niz dla tych
                            spoza. I czesc! ;)

BTW: i nie jestem Asia, tylko asiunia, jak dla Ciebie ;)
                            • Gość: paffffffff Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.11.06, 10:27
                              > Ani mi glowie sprawdzac cokolwiek dla Ciebie-niedowiarka, ktory nie potrafi
                              > sobie wyobrazic, ze sciezka kariery dla ludzi z wewnatrz jest inna niz dla
                              tych spoza. I czesc! ;)
                              >

przyjmuje to na wiare - bez jakiegokolwiek dowodu ;)

> BTW: i nie jestem Asia, tylko asiunia, jak dla Ciebie ;)
                              dezoleee za fo pa
                          • Gość: mczapl Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) IP: *.europarl.eu.int 23.11.06, 14:48
                            :)

Jak to milo wiedziec, ze sa ludzie, ktorzy wiedza na jakim stanowisku wyladuje
                            za kilka lat :)
                            • byly_eurokrata Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) 23.11.06, 14:55
                              Czapl, daj sobie potwierdzic u Pawia jako przedsiebiorcy, ze odbywales u niego
                              praktyke menadzerska, bo innaczej nici z twojego A9 ;-)....
                              • Gość: mczapl Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) IP: *.europarl.eu.int 23.11.06, 15:03
                                ...a praktyka zarzadzajacego w organizacjach pozarzadowych wystarczy?
                                • byly_eurokrata Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) 23.11.06, 15:11
                                  odpowiem tak: jesli przez slepy los mialbym kiedys zostac HoD, to odrzucalbym
                                  kazda kandydature osob z doswiadczeniem menedzerskim z sektora prywatnego, NGOs
                                  ujda ;-)
                                  • Gość: mczapl Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) IP: *.europarl.eu.int 23.11.06, 15:18
                                    Dzieki w takim razie za wsparcie! ;)
                                    • byly_eurokrata Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) 23.11.06, 15:28
                                      nie ma za co!
                                      BTW, napisalem jakies 2 tygodnie temu do Ciebie na priva, ale jakos nie
                                      dostalem odpowiedzi....
                                      • Gość: adm jak juz pogdybaliscie IP: *.cec.eu.int 23.11.06, 15:47
                                        to Wam powiem jak jest naprawde:))
                                        99% wakatow HoU i vice obsadza sie wewnetrznie. jest absolutnym wyjatkiem
                                        obsadzanie ludzmi z zewntrz (np...rozszerzenie:))
                                        na taki wakat aplikowac moze kazdy kto ma odpowiedni grade- min A9- czyli kazdy
                                        maly A5 ktory po latach sie dochrapal:))
                                        zadne doswiadczenie menadzerskie nie jest wymagane, ale osobnik taki albo zaraz
                                        po mianowaniu, albo jeszcze wczesniej...perpektywicznie.... uczeszcza na
                                        szkolenia dla kadry kierowniczej:))
                                        perspektywicznie to oznacza ze jak sie zaczyna byc A8, ma sie widoki na
                                        promocje, i takie uklady ktore beda nas promowac, to te uklady, w perspektywie
                                        promowania nas dalej:)) wysla nas przez roczek-dwa-trzy-na stosowne
                                        szkolenia:))
                                        raczej zawsze wiadomo w DG kto ma szanse na HoU, malo jest niepodzianek:))
                                        i wsio:))
                                        • byly_eurokrata Re: jak juz pogdybaliscie 23.11.06, 15:56
                                          DZIEKI Ci adm za te info!! U mnie w pracy jest DOKLADNIE tak samo, ale
                                          upierdliwy Paw przeczytal przymiotnik "menedzerski" i wymyslil jakas bzdurna
                                          teorie z paragrafem 22.
                                          • asiunia.lux Re: jak juz pogdybaliscie 23.11.06, 16:03
                                            ale my wcale nie gdybalismy tylko o tym wiedzielismy, co nie byly? ;)

adm, pozdrawiam ze wsi;)
                                            • byly_eurokrata Re: jak juz pogdybaliscie 23.11.06, 16:08
                                              no wiedzielismy, bo ja podalem przyklad, Ty podalas przyklad, Kasiabru podala
                                              przyklad, ale Pav wiedzial lepiej, bo on przeciez doskonale wie, jak
                                              administracja od wewnatrz funkcjonuje.
                                              U mnie w pracy w reguly juz na 5 lat przed odejsciem HoU na emeryture wiadomo,
                                              kto bedzie jego nastepca. To jest gra na szachownicy. A ze pro forma w
                                              ogloszeniu pisze sie jakies bzdety o doswiadczeniu menadzerskim.... who cares
                                              • adm-adm Re: jak juz pogdybaliscie 23.11.06, 16:59
                                                buziaki asiunia ze Stolycy:))

doswiadczenie menadzerskie bylo wymagane w konkursach zewnetrznych, na HoU z
                                                NMS... jedyne zewnetrzne jakie ostatnio byly....:))... a se wymagali, a co,
                                                mogli - to se napisali:)) zreszta taki strach tu przed naszym nadejsciem
                                                panowal ze sie bronili jak sie mogli:))

co do reszty... to Pav sie myli;)).....

pzdrw byly:)
                                                • Gość: anbxl Re: jak juz pogdybaliscie IP: *.120-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.11.06, 18:08
                                                  No wlasnie adm czy masz rozeznanie ilu Polakow jest HoU??? (pewnie to
                                                  policzalne lub czytelne:-)W DG TRADE az dwoch-w tym kobieta :-)Ciekawa czy Epsy-
                                                  rodacy ,ci z wyzszej polki zagladaja na to forum???
                                                  • Gość: kasiabru wielu by ich nie bylo IP: *.upc.chello.be 23.11.06, 19:11
                                                    tych 'z wyzszej polki'. W EMPL chyba nie ma zadnego...
                                                • paw_dady alez adm 23.11.06, 20:40
                                                  adm-adm napisała:

> doswiadczenie menadzerskie bylo wymagane w konkursach zewnetrznych, na HoU z
                                                  > NMS... jedyne zewnetrzne jakie ostatnio byly....:))... a se wymagali, a co,
                                                  > mogli - to se napisali:))

> co do reszty... to Pav sie myli;)).....

siur ze bylo napisane - wiec sie nie mylil. A to ze zycie sobie, ze sa uklady,
                                                  koterie i takei tam normalne rzeczy to samo zycie.

Cos jak w Ursusie - duzy kmbinat,zwiazki wiec kazdy Wrzodak idzie szybko do
                                                  gory ;)

• Gość: mczapl Re: aan: Kasia, Asia i Lysy ;) IP: *.dsl.scarlet.be 23.11.06, 20:13
                                        pewnie zagubil mi sie wsrod spamu. Napisze do ciebie na priva asap.
                                        • Gość: alfa i omega do Pawia IP: *.cec.eu.int 24.11.06, 11:51
                                          Alfa omega przed kariera EPSA mial 10 lat doswiadczenia w tym 7 na stanowisku
                                          kierwniczym.
                                          Dzieki za wszelkie dyskusje.
                                          Alfa i Omega to kobieta:)Nie wiem dlaczego ochrzczono mnie "gosciu".
                                          • paw_dady Re: do Pawia 24.11.06, 12:06
                                            Gość portalu: alfa i omega napisał(a):

> Alfa omega przed kariera EPSA mial 10 lat doswiadczenia w tym 7 na
                                            stanowisku
                                            > kierwniczym.

to skrzydzown ciebie sadzajac na A5. I to bardzo. Zabsolwentami, ktorzy w
                                            polowie nawet po angielsku mowiea "epsim ingliszem"

> Dzieki za wszelkie dyskusje.
                                            > Alfa i Omega to kobieta:)Nie wiem dlaczego ochrzczono mnie "gosciu".
                                            Gosciu nie przejmuj sie ;)

Szacuneczek
                                            PD
                                          • epso_kandydat do omegi i alfy tez 24.11.06, 13:02
                                            cos tu nie gra, bo od czasu A5 na ktorym siedzisz, jak powiadasz, byly juz
                                            konkursy na A7 (jakby nie bylo skok w karierze) i A9 (to juz to elitarne
                                            stanowisko o ktorym marzysz). Pytanie sie nasowa jakim cudem jeszcze sleczysz
                                            na A5 skoro moglas juz zrobic skok milowy w karierze przechodzac przez te
                                            wszystkie konkursy?
                                            • Gość: alfa i omega do epso kandydata IP: *.cec.eu.int 24.11.06, 14:09
                                              Ty to masz logike.....
                                              Albo wytlumacz co tu niby nie gra?

Byl A7 ale akurat nie moglam dojechac na egzamin bo wtedy jeszcze pracowalam w
                                              mojej poprzedniej pracy siedzac na liscie rezerwowej na AD5. Nie moglam
                                              dojechac bo musialam zasuwac w sektorze prywatnym i akurat wtedy mialam wyjazd
                                              jak byla pre selekcja.

A ty jak bys wzrobil bedac w rezerwie, nie wiedzac kiedy ci cokolwiek
                                              zaproponuja z EPSO, majac dobra ale bardzo wymagajaca prace?

I poza tym to myslisz ze preselekcje to zdaja tylko ci najlepsi???
                                              Mylisz sie kolego. Element szczescia w tym wszystkim jest dosc duzy.

Koncze i zycze ci bycia EPSO absolwentem nie kandydatem.

Aha, jak byly pierwsze na A9 to nie mialam jeszcze tyle lat na koncie co trzeba
                                              a i z tego co pamietam to tez profile nie byly za bardzo podpasowane do mojego.
                                              • Gość: kapitanica Re: do epso kandydata IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 24.11.06, 14:15
                                                dajcie babce spokoj.
                                                uparta jest i nieglupia, a ambitna do tego- 100% bedzie A9 niebawem.
                                                alfa- na A5 da sie przezyc :)
                                                a skoro chlopaki ochrzcili cie gosciem, to podskornie, wirtualnie czuja, ze
                                                masz predyspozycje na dowodce szwadronu :)
                                                pozdrawiam :)
                                              • byly_eurokrata Re: do epso kandydata 24.11.06, 14:59
                                                w przyszlym roku beda znowu egzaminy na A9. Epsy dostaja conge special na kazdy
                                                egzamin, na ktory sie zglaszaja, wiec nie masz nic do stracenia.
                                                A jak nie wypali, to trzeba odsiedziec x lat, zeby sie dopiac do A8 i wtedy
                                                czaic sie na na A9, ale wiesz, ze takich etatow jest raczej malo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka