Dodaj do ulubionych

Domek w Luksemburgu

IP: 212.190.74.* 14.12.06, 11:30
Mam prosbe do was forumowiczow, czy moglibyscie podzielic sie ze mna swiomi
doswiadczeniami bo takowe napewno macie. Jestesmy z mezem w Luksemburgu juz
od kilku lat i zaczelismy sie powazniej zastanawiac nas budowa wlasnego
gniazdka. Cenny sa horrendalne, to wszyscy wiemy, dlatego zastanawiamy sie
nad budowa domu. Tak sobie wykalkulowalismy, ze napewno taniej to wyjdzie.
Czy ktos z was to przechodzil? Boimy sie rozpoczecia tego bo obydwoje z mezem
pracujemy zawodowo dosyc dlugo wiec mamy obawy, czy bedziemy mieli czas na
zajecie sie i przypilnowanie tych wszystkich spraw. A moze jednak lepiej
kupic i dlaczego? Bylabym wdzieczna za wszelki uwagi w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • Gość: kajman Re: Domek w Luksemburgu IP: 129.35.231.* 14.12.06, 11:48
      A nie lepiej spytac sie na "ich" forum?
      • Gość: Alicja Re: Domek w Luksemburgu IP: 212.190.74.* 14.12.06, 12:01
        Co to znaczy "ich"?
        • Gość: www Re: Domek w Luksemburgu IP: *.cec.eu.int 14.12.06, 12:08
          Alicja,

Mam dwie pary znajomych ktorzy to przechodzili i przerchodza w Brukseli.
          Sprawa niesamowicie stresujaca. Wszystko trzeba dopilnowac. W jednej z tych par
          zona musiala wziac urlop na rok zeby to wszystko dopilnowac.

Jak naprawde nie macie czasu to moze to byc nieciekawe doswiadczenie no chyba
          ze u was nie trzeba dopilnowywac kontraktorow tak jak w Brukseli/Belgi.

A poza tym to wspolna budowa domu byla gdzies wymieniona jako jeden z powodow
          rozpadu malzenstw.
          • Gość: Alicja Re: Domek w Luksemburgu IP: 212.190.74.* 14.12.06, 12:21
            Wlasnie tego sie boje. Boje sie po pierwsze bo wiem, ze nie bedziemy mieli
            czasu na to zeby taka budowe dopilnowac bo obydwoje wracamy do domu codziennie
            najwczesniej o 18.00. Wiec kiedy sie tym wszystkim zajmowac? W lykendy?
            Przeciez to za malo. A po drugie to wlasnie obawiam sie tez tego, ze przez
            stres jaki z tego wyniknie pogorsza sie moje kontakty z partnerem. Otoz ja tez
            mam jedna kolezanke w Polsce, ktora po tym jak juz sobie dom postawili, jak sie
            przeprowadzili to sie zwyczajnie rozeszli bo ta budowa zepsula ich malzenstwo!
            • Gość: kajman Re: Domek w Luksemburgu IP: 129.35.231.* 14.12.06, 12:27
              Bo ludzie z Luksemburga maja swoje forum. Predzej tam ci pomoga chyba.
        • luxteam Re: Domek w Luksemburgu 14.12.06, 12:25
          > Co to znaczy "ich"?

Ich, to znaczy tu:

www.polska.lu/portal.php

a dokładnie to tu:

www.polska.lu/index.php

a jeszcze dokładniej to mamy podforum mieszkaniowe tu:

www.polska.lu/viewforum.php?f=94

Żeby się zapytać, trzeba się zarejestrować, ale procedura jest bardzo
          uproszczona (śmiem twierdzić, że prostsza niż na GW ;) ). Jeśli chcesz tylko
          czytać – możesz to robić z marszu, tzn. bez rejestrowania się.

Zapraszamy!

Aha, jest nas dużo mniej niż na forum "Europracownicy" (cóż, Luksemburg, to nie
          Bruksela ;) ), poza tym ewidentnie wszyscy w Luxie myślą już o Bożym Narodzeniu,
          może się wiec okazać, że zanim znajdzie się ktoś znający się na rzeczy i chętny
          do pomocy, będziesz musiała chwilę poczekać.

pozdr.

LuxTeam
          • Gość: Alicja Re: Domek w Luksemburgu IP: 212.190.74.* 14.12.06, 12:33
            Niecierpliwa jestem, dlatego pytam na tym forum :-)

A tak powazniej, to nie jestem tam zarejestrowana, choc juz kiedys zagladalam
            na tamto forum, ale na to forum zagladam czesciej bo wiecej sie tu dzieje :-)
            • luxteam Re: Domek w Luksemburgu 14.12.06, 12:59
              > Niecierpliwa jestem, dlatego pytam na tym forum :-)
              >

Nie ma problemu. Co prawda Lux postrzegany jest raczej (także na forum
              Europracownicy) jako senna, zapyziała prowincja zamieszkała przez ludzi, ktorzy
              na wszystko mają czas (co zresztą wcale nas nie martwi ;) ), ale u nas i dla
              niecierpliwych miejsca nie zabraknie.

Dla nas najważniejsze jest to, że jest wybór (jak łatwo zauważyć nie wszyscy z
              Luksemburga piszą u nas; są i tacy, którzy udzielają się wyłacznie tu, na
              Europracownikach i chwała im za to). Życzymy Ci więc, byś tu znalazła odpowiedź
              na swoje rozterki. A zaproszenie do nas pozostaje zawsze aktualne.

pzdr.

LuxTeam
              • Gość: Alicja Re: Domek w Luksemburgu IP: 212.190.74.* 14.12.06, 14:19
                A moze LuxTeam udzieli mi ciekawych uwag? Pewnie ten temat poruszaliscie tez u
                siebie na forum?

• luxteam Re: Domek w Luksemburgu 14.12.06, 23:35
                  > A moze LuxTeam udzieli mi ciekawych uwag? Pewnie ten temat poruszaliscie tez u
                  > siebie na forum?

LuxTeam, jak kazde "cialo" wieloosobowe ma przerozne doswiadczenia, takze z
                  nieruchomosciami. Jednak jesli chodzi konkretnie o budowe domu w Luxie, to chyba
                  lepiej bedzie jesli poradzisz sie tych, co maja to po prostu juz za soba.
                  Przepisywac cudzych refleksji nie bedziemy, bo te mozna po prostu przeczytac –
                  albo na naszym nowym forum, albo jeszcze na tym starym z GW (link do starego
                  forum znajdziesz na stronie glownej naszego portalu). Nie jest tego wiele w tym
                  akurat temacie, bo na forum dominuja ludzie mlodzi, ktorzy sprowadzili sie do
                  Luksemburga stosunkowo niedawno i w najlepszym razie sa dokladnie w tym samym
                  punkcie zycia co ty.

Sa u nas tez osoby, ktore maja juz te doswiadczenia za soba. No, ale to jest
                  wylacznie kwestia ich dobrej woli (a na te nie mamy wplywu), czy zechca ci cos
                  doradzic czy nie, a przede wszystkim czy zabiora glos tu na forum czy raczej
                  beda wolaly trzymac sie forum polska.lu.

Nam tylko wypada zyczyc ci szczescia oraz tego, ze znajdziesz odpowiedz na swoje
                  rozterki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka