Dodaj do ulubionych

dodatkowe ubezpieczenie

IP: *.upc.chello.be 17.02.07, 22:57
jak to jest z dodatkowym ubezpieczeniem pokrywajacym 15 proc kosztow leczenia
ktorego nie pokrywa nasze standardowe unijne ubezp. Podobno nie mozna sie
doubezpieczyc w komisji. Trzeba to zrobic prywatnie. mam w zwiazku z tym
pytanie do osob ktore wykupily sabie takie ubezpieczenie. Gdzie sie
ubezpieczyliscie i ile zaplaciliscie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sofi Re: dodatkowe ubezpieczenie IP: *.191-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.02.07, 09:25
      Vanbreda jakies 170 EUR rocznie - uprzedzam pytanie: nie oplaca sie. Wyplate
      tych dodatkowych 15% maja obwarowana roznymi 'pod warunkiem ze'. Sprowadza sie
      to do tego, ze rzadko kiedy wyplacaja - zrezygnowalam po roku (bo nie udalo mi
      sie wyciagnac tych 15% od ani jednej faktury).
      • byly_eurokrata Re: dodatkowe ubezpieczenie 18.02.07, 10:16
        zwiazki zawodowe maja jakas specjalna oferte grupowa, ale taka wybitna to ona
        tez nie jest

poza tym DKV np. ale jak juz wielokrotnie pisalem w Niemczech oni nie maja
        najlepszej opin ii
        • Gość: pavvvvvvvvv Re: dodatkowe ubezpieczenie IP: *.202-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.02.07, 12:45
          bo Zocha pisala prawde: ubezpieczalnie cie ubezpiecza tylko jak jesteszdrowy i
          nie musza nic wyplacac - w przeciwny mrazie te 170 Euro rocznie jak izysk
          przyniesie?

a DKV w Belgii da sie okreslic jednym slowem: porazka ;)

Serdecznosci
          PD
          • Gość: Andrzej Re: dodatkowe ubezpieczenie IP: *.181-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.03.07, 19:23
            Może ktoś coś więcej jest w stanie napisać na temat DKV i swoich doświadczeń.
            Czy to doubezpieczenie to rzeczywiście porażka?
            • Gość: pav wieczorowa por Re: dodatkowe ubezpieczenie IP: *.201-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.03.07, 22:58
              wlasnie napisalem. Generalnie ubezp dodatkowe oferuje kazda kasa chora. System
              jest podobny:
              im mlodszy jestes i zdrowszy placisz mniejsze skladki. Jak jestes naprawde
              chory to cie nie przyjma. generalnie stawke raz obliczona z tego co wiem
              indexuje sie ale nie zmienia tj.

jesl ijak o25 latek placisz 2 Euro a 40 latek 50 euro/mies to przy zapisie w
              wieku 25 lat nei bede co 5 pdowyzszac skokowo tylko w ich mniemaniu
              homeopatycznie.

IMHO takei ubezpieczenie sie nie oplaca: policz ile wydajesz kasy na
              ubezpeiczenie a ile na lekarza. Jesl iwydajesz wiecje na lekarza do i tak cie
              nie przyjma a jak wiecje na ubezpieczenie to po co ubezpieczenie? masz maly
              risk z EPSO ;)

Serdecznosci
              PD
              • byly_eurokrata Re: dodatkowe ubezpieczenie 05.03.07, 08:48
                Paw, moim zdaniem troche nielogicznie argumentujesz.
                To dodatkowe ubezpieczenie nalezy moim zdaniem traktowac jak ubezpieczenie od
                nieszczesliwych wypadkow, gdzie chyba tez nie kalkulujesz na zasadzie: nie
                mialem 5 lat wypadku, to ubezpieczenie sie nie oplacilo.
                Nikomu chyba nie zalezy az tak na zwrocie tych 5-8 euro wlasnego udzialu za
                wizyte u lekarza domowego.
                Na tym forum juz kilka razy byly pytania o lekarzy onkologow, neurochirurgow
                itd.
                To ubezpieczenie jest moim zdaniem glownie od tego, zeby w w razie czego lezec
                sobie w pokoju jednoosobowym (w Nimeczech koszt dodatkowy min, 100 euro
                DZIENNIE).
                Poza tym, o ile sie orientuje, te stawki za uslugi szpitalne unijnej kasy sa
                nie az takie dech zapierajace. Jak ktos wolalby sie operawac jednak nie w
                Belgii, ale np. w Paryzu czy w Niemczech (takie zapytania tez tu byly), to
                jesli chodzi o Niemcy, za stawki unijnej kasy chorych zajmie sie takim epsem w
                niemieckiej klinice co najwyzej student 5 roku medycyny, bo normalny lekarz
                palcem nie kiwnie.
                Co do reszty zgoda: to ubezpieczenie trzeba zawrzec jak sie jest mlodym i
                zdrowym, wtedy jest tanie. Krotko przed faktem (operacja) ani cie nie przyjmwa
                a nawet jesli tak, to za horendalne stawki
                • Gość: aw Re: dodatkowe ubezpieczenie IP: *.upc.chello.be 05.03.07, 09:10
                  belgiskie kasy chorych oferuja dosyc tanie dodatkowe ubezpieczenie co kryje te kosty, nawet w
                  100% jak sie przekrocy stawke kolo 1000 euro wlasnych wydatkow na leczenie i sie nikt nie pyta
                  czy chory czy nie. Ale nie wiem czy epso moga sie tam zapisac...

www.mc.be/fr/135/avantages_et_services/hospitalisation/assurance_hospitalisation/hospi_globale_plus/index.jsp?ComponentId=2122&SourcePageId=2080
                  • citrouille odp: nie moga 05.03.07, 09:28
                    sie epsy zapisac do belgijskiej kasy chorycyh
                    • byly_eurokrata Re: odp: nie moga 05.03.07, 09:33
                      citroulle, ze epsy nie moga sie zapisac do belgijskiej kasy chory na
                      ubezpieczenie podstawowe, to jest jasne, ale tu codzi o ubezpieczenie
                      dodatkowe, ktore nie musi byc (ale ew. moze byc, nie wiem, nie jestem specem od
                      belgijskich ubezpieczen) uzaleznione od posiadania ubezpieczenia podstawowego w
                      belgijskiej kasie chorych.
                      • citrouille Re: odp: nie moga 05.03.07, 09:43
                        Tez nie moga byly
                        • Gość: pav Re: odp: nie moga IP: *.205-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.03.07, 09:45
                          a niby dlaczego eni mgoe skro epsi ubezpieczenie pokrywa +/- poziom "malego
                          risku" a mowimy o dodatkowym ?

Sedrecznosci
                          Pd
                          • byly_eurokrata Re: odp: nie moga 05.03.07, 09:50
                            ja nie jestem specem od francuskiego, ale na tyle co rozumiem, jednak moga,
                            chyba ze sie myle
                            Vous avez déjà une autre assurance ? Profitez d'une cotisation avantageuse !

Les personnes de moins de 65 ans en ordre de cotisation à l'assurance
                            complémentaire, déjà couvertes par une assurance privée, une assurance groupe
                            ou une assurance mutuelliste, et souscrivant à l'Hospi Globale Plus après le
                            1er juillet 2006 :

• citrouille Re: odp: nie moga 05.03.07, 11:31
                              ale byly, ty mylisz dwa pojecia : mutuelle i assurance !
                              co innego zakontraktowac polise ubezpieczeniowa a co innego byc zapisanym do
                              belgijskiej kasy chorych chyba ?
                              • byly_eurokrata l'assurance complémentaire 05.03.07, 11:40
                                citrouille, ja mam wrazenie, ze my sie tu troche nie rozumiemy

- eps jest ZAWSZE ubezpieczony od chorob i itd. w UNIJNEJ kasie chorych, ktora
                                jest swego rodzaju specyficzna unijna mutuelle, dlatego nie ma sensu, zeby w
                                jakikolwiek sposob probowal sie dostac do podstawowej belgijskiej mutuelle
                                - tutaj chodzi tylko i wylacznie o DODATKOWE ubezpieczenie np. od kosztow
                                hospitalizacji i ew. dentysty itd. (l'assurance complémentaire).

Pytanie bylo, gdzie eps, ubezpieczony w unijnej kasie chorych moze sie
                                DOubezpieczyc a nie gdzie sie moze W OGOLE ubezpieczyc.
                                Tutaj konkretnie chodzi o kwestie czy eps nie ubezpieczony w mutuelle jako
                                ubezpieczeniu podstawowym moze zawrzec w mutuelle ubezpieczenie DODATKOWE.
                                I moj argument - ze o ile dobrze rozmiem francuski - moze.
                                • Gość: aw Re: l'assurance complémentaire IP: *.upc.chello.be 05.03.07, 11:53
                                  wyslac jakoms epsowskom ofiare na info do nich to sie konkretnie dowiecie ale raczej sie pytac
                                  o pisemne potwierdzenie tak to jakis szef sie moze tym zainteresuje bo moze maja polityke od
                                  mowienia nie na pierwsze niekorzystne dla nich pytanie
                                • citrouille Re: l'assurance complémentaire 05.03.07, 12:11
                                  No wlasnie chodzi mi dokladnie o to samo,
                                  no i pytanie : czy jakiekolwiek ubezpieczenie dodatkowe l'assurance
                                  complémentaire moze zaproponowac ci cos ponadto co masz, ze tak powiem
                                  w "unijnym pakiecie" ???
                                  Z doswiadczenia wiem, ze kasa chorych belgijska zwraca ci mniej niz kasa
                                  chorych insytucji, a te wszystkie ubezpieczenia dodatkowe bardziej dotycza
                                  kosztow leczenia w szpitalu niz np.dentysty, o ktorym wspominasz, wiec
                                  nalezaloby sie zastanowic czy warto, co w ogole moze ci taka assurance
                                  complémentaire dac ?
                                  Dodatkowo w wiekszosci znanych mi kas chorych belgijskich assurance
                                  complémentaire jest usluga proponowana czlonkom danej kasy chorych, czyli tym,
                                  ktorzy zakontraktowali w danej kasie chorych tzw ubezpieczenie podstawowe,
                                  nazywane tutaj assurance obligatoire. I wydaje mi sie, ze bez tej assurance
                                  obligatoire nie mozesz korzystac z innych uslug danej kasy chorych, albo jesli
                                  mozesz ale na innych, mniej korzystnych warunkach niz jej czlonkowie.
                                  Pozostawaloby wiec ubezpieczenie jakies prywatne, np wyzej wspomniane przez
                                  kogos dkv i inne...
                                  • Gość: pav lunchowy Re: l'assurance complémentaire IP: *.205-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.03.07, 12:59
                                    > Dodatkowo w wiekszosci znanych mi kas chorych belgijskich assurance
                                    > complémentaire jest usluga proponowana czlonkom danej kasy chorych

z tego co pytalem kasy chore niekoniecznie. Masz maly risk w kasie a kasa b
                                    chetnie sluzy ubezp dodatkowym. O ilejestes mlody i zdrowy ;o)

DKV i w zasadzie kazdy ubezpieczyciel tez podobne serwisy oferuje. Tylko DKV
                                    IMHO to porazka ;o)

> Dodatkowo w wiekszosci znanych mi kas chorych belgijskich assurance
                                    > complémentaire jest usluga proponowana czlonkom danej kasy chorych

nope. Kasa EU ~maly risk wiec to co ma kazdy pracobiorac w Belgii. Dodatkowe to
                                    dodatkowe.

Serdecznosci
                                    PD
                                    • byly_eurokrata Re: l'assurance complémentaire 05.03.07, 13:17
                                      tutaj weznem i poprem pawia: dodatkowe, to dodatkowe, nie chodzi o jakies
                                      groszowe sprawy wlasnego udzialu z podstawowego, tu chodzi o worst case, ale
                                      niestety nie taki rzadki, ze ktos ma powazna operacja np. neurochirurgiczna,
                                      jak komus nie przeszkadza lezenie w pokoju 2-4 osobowym, to nie musi zawierac,
                                      ja bylem razen na badaniach na oddziale laryngologicznym szpitala, jako
                                      zupelnie zdrowy czlowiek, mialem wtedy tylko zwykle ubezpieczenie. Jakbym nie
                                      byl zdrowy, to bym wyszedl chory z tego szpitala. Od razu po wyjsciu sobie
                                      powiedzialem, bez wzgledu na to, ile bedzie kosztowac ubezpieczenie dodatkowe
                                      na pokoj jednooosobowy, to ja zawieram.
                                      Teraz mam ubezpieczenie prywatne, jak zlamalem sobie reke 2 lata temu, moglem
                                      sobie sam wybrac dowolny szpital, bez wzgledu na stawke, leczenie przez
                                      ordynatora (profesora), pokoj jednoosobowy z telewizorem itd itp.
                                      To juz kazdy sam musi ocenic, czy chce wydawac pieniedza na takie
                                      ubezpieczenie, niezbedne ono nie jest. Ale ja jestem zadowolony ze takie mam,
                                      bo w razie czego biore przewodnik Focusa 100 najlepszych specjhalistow w
                                      Niemczech, wybieram sobie szpital z najlepszym specjalista w danej dziedzinie i
                                      jade tam, a nie tam, gdzie daje mi skierowanie lekarz, tzn. do najblizszego
                                      szpitala rejonowego.
                                    • citrouille Re: l'assurance complémentaire 05.03.07, 13:22
                                      Pawju,
                                      sam najlepiej wiesz ze independants maja specyficzny status w Be i ich
                                      ubezpieczenie tez wyglada troche inaczej. Indépendant moze zakontraktowac
                                      ubezpieczenie dodatkowe w innej kasie ale zawsze ma to ubezpieczenie podstawowe
                                      w jakiejs kasie chorych w Belgii gdziekolwiek. Epsy tak nie maja wiec to
                                      naprawde wyglada troche inaczej.
                                      • byly_eurokrata Re: l'assurance complémentaire 05.03.07, 13:26
                                        citrouille sa ubezpieczenia w Belgii, ktore oferuja ubezpiczenia dodatkowe
                                        specjalnie dla exptatow, np. wlasnie DKV

a z przytoczonego przeze mnie fragmentu mutuelle wynika, ze ubezpieczenie
                                        dodatkowe jest mozliwe dla osob "ubezpieczonych grupowo, prywatnie" itd. gdzie
                                        indziej, to moim zdaniem jak najbardziej obejmuje epsow, bo oni maja "inne
                                        ubezpieczenie grupowe/prywatne". A czy nie-czlonkowie belgijskiej kasy chorych
                                        placa wyzsza skladke za ubezpieczenia dodatkowe niz czlonkwoie, to insza
                                        inszosc, ale nie o tym tu mowa
                      • Gość: aw Re: odp: nie moga IP: *.upc.chello.be 05.03.07, 09:50
                        ubespieczenie podstawowe ktore mozesz uzyskac na przyklad jako student na uczelni belgiskiej
                        i nikt nie musi zaczynac w pierszej klasie sa DEC2, DES, i doktoraty

tylko sie zastanawiam jak by patrzyli jak by byl problem zdrowotny i sie dowiedziele ze placisz
                        tu i tam, moze jak by tylko pobieral odplaty z jednej kasy chorych by to i jeszcze moglo byc
                        wiem ze jak ktos od nas jest delegowany nawet na dlugi okres to dalej firma mu placi skladki
                        tutaj zeby byla ciaglasz ubespieczenia jak by wrocil szybciej niz przewidziane i to nawet jak
                        placi skladki w kraju do ktorego jest delegowany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka