Dodaj do ulubionych

idiotyzmy BE - wolne internetu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 00:16
Myslalem, ze Belgowie juz mnie swoimi idiotyzmami niz zaskocza
a jednak :(
Bezmozgi moga wiecej
otoz robilem wczoraj przelew (5go IV)
przy uzyciu Home Bank
dzis pojawila sie informacja, ze przelew zostal dokonany ... 10go
czyli za trzy dni (pamietacie 'Powrot do przyszlosci?')

nie, ze zostanie przelane - tylko ze ja to zrobilem 10go
a ze mialem termin do 9go a moze mam - bo sam nie wiem jaki dzisiaj jest ;)
(dostalem info przedwczoraj juz po zamknieciu banku i poczty a wczoraj i dzis
bylem w Polsce)

mam tylko nadzieje, ze nie bedzie karnych odsetek - nie moge udowodnic ze to
zrobilem przed terminem.

W SKROCIE - INTERNET TEZ OBCHODZI WIELKANOC
NAWET W DWA DNI ROBOCZE WCZESNIEJ

I niech mi ktos zaprzeczy ze Belgia to kraj absurdow!!

Staszku Barejo modl sie za nami!!!!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: pav kolega by pomyslal ;) IP: *.154-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.04.07, 00:25
      a slyszales okreslenie bank holiday? No wiec nie wzielo sie z to "jezyka
      belgijskiego".

Koledze wyjasnie, interentem zlecasz nie wykonujesz przelewy. Przelewy sa
      wykonywana w godzinach pracy banku. Ba niektore wymagaja potwierdzenia przez
      operatora.

Na calym swiecie.

Serdecznosci
      PD
      • byly_eurokrata Re: kolega by pomyslal ;) 07.04.07, 12:37
        potwierdze wypowiedz Pavia, to zadna belgijska specyfika. Internetem sklada sie
        zlecenie przelewu, w moim banku niemieckim ono jest realizowane w nastepny
        dzien ROBOCZY. To jest normalne.
        • jorn Re: kolega by pomyslal ;) 07.04.07, 14:02
          A w polskim banku konto obciążane jest w momencie wydania dyspozycji (chyba, że
          wybierzesz inną datę), a do adresata pieniądze trafiają podczas najbliższej
          sesji rozliczeniowej, tzn. tego samego dnia, jeśli dyspozycja była wydana w
          dzień roboczy nie później niż wczesnym popołudniem lub w najbliższym dniu
          roboczym w pozostałych przepadkach. Gdy oba rachunki (tzn. mój i docelowy) są
          prowadzone w tym samym banku, przelew nie czeka na sesję, tylko jest wykonywany
          natychmiast. To natychmiastowe obciążanie konta pomaga klientom mającym terminy
          płatności do dotrzymania - w ten sposób mogą zlecać przelewy wieczorem i nie są
          spóźnieni. A w Belgii - musiałem kiedyś wysłać przelew z Fortisu na rachunek
          beneficjenta, też do Fortisu. System pouczył mnie, że najbliższa data, jaką
          mogę wybrać przypada za dwa dni (nie było po drodze żadnych dni wolnych od
          pracy).

Tak więc, to też kwestia podejścia do klienta.
        • Gość: kontraktowiec Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 14:36
          Czy w czwartek o 15; czyli dwa dni przed swietami byly juz Bank Holiday??????
          Jesli tak to gratuluje Wam naiwnosci ze nie widzicie tej glupoty!!!!!!!
          • byly_eurokrata Re: kolega by pomyslal ;) 07.04.07, 14:39
            Gość portalu: kontraktowiec napisał(a):

> Czy w czwartek o 15; czyli dwa dni przed swietami byly juz Bank Holiday??????
            > Jesli tak to gratuluje Wam naiwnosci ze nie widzicie tej glupoty!!!!!!!

Nie wiem, jak jest w Belgii, ale Wielki Piatek jest w Niemczech swietem, wiec
            jak skladam internetowo polecenie przelewu w czwartek przed swietami
            wielkanocnymi, to jest ono wykonywane we WTOREK nastepnego tygodnia, bo to jest
            pierwszy dzien roboczy po swietach. Sobota to nie jest dzien roboczy.
            Trzeba bylo patrzyc na rules and regulations twojego konta przy jego
            otwieraniu, to bys nie mial takich niespoadzianek.
            Ja osobiscie nie znam bankow w Niemczech, ktore wykonuja zlecenia od razu
            • Gość: aw Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.upc.chello.be 07.04.07, 16:34
              wszystkie banki daja mozliwosc wykonania zlecenia od razu ale trzeba miec dostep do ISABEL II
              i placic za serwis

z reszta sie zgadzam tylko dodam ze na normalnych kontach belgiskie banki maja prawo na
              dzien, zeby zrobic transakcjie ( co nam robi dwa jak jest dwa banki, tak na prawde to oni juz
              wiedza ze one maja przyjsc ale dopiero to okazuja jak przejdzie ich termin dysponowania
              pieniedzmi )
            • Gość: kontraktowiec Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 23:10
              ALE TO BYLO W CZWARTEK A NIE PIATEK
              dodam, ze platnosc w inteligo w Wielki Piatek o 23.45 (no moze 23.43)
              zostala dokonana z data 6 kwietnia!!!

wiec jednak mozna - no ale to byl polski bank
              • byly_eurokrata Re: kolega by pomyslal ;) 07.04.07, 23:18
                piatek w polsce nie jest dniem wolnym od pracy
              • asiunia.lux Re: kolega by pomyslal ;) 07.04.07, 23:47
                kontraktowiec, wez juz nie marudz, tylko rob przelewy w pore, a nie "w Wielki
                Piatek o 23.45". Poza tym przelew blyskawiczny mozesz zrobic zawsze (rowniez w
                Belgi), ale trzeba za to zaplacic troche wiecej niz `trzy centy`.
                A tak poza tym, skoro ta Polska taka lepsza, to co Ty ciagle robisz z tej
                znienawidzonej przez Ciebie Belgi?? Co Ciebie czytam to tylko Belgia taka,
                Belgia siaka, i owaka. Ale nigdy nic pozytywnego. Wyprowadzilabym sie juz dawno
                temu na Twoim miejscu.

P.S. Czy w Polsce jajka sa lepiej poswiecone niz w B? ;))
                • Gość: kontraktowiec Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 10:32
                  ASIUNIA A CZYTAC POTRAFISZ???????

PRZELEW ZROBILEM W CZWARTEK O 15ej
                  CZYLI DZIEN PO DOSTANIU FAKTURY I NA CZAS
                  BO CZTERY DNI PRZED TERMINEM

w WIELKI PIATEK ZROBILEM PRZELEW NA SWOJE BELGIJSKIEJ KONTO Z POLSKIEGO !!!!!!

JESLI ASIUNIU NIE UMIESZ CZYTAC TO SIE NIE WYPOWIADAJ !!!!!
                  • Gość: kontraktowiec Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 10:34
                    do Asiuni cd

Moge narzekac na Belgie bo jej nie wybieralem,
                    wybralem Komisje, a kwestiami UE zajmowalem sie juz
                    4 lata przed rozszerzeniem (wczesniej nie moglem z uwagi na moj wiek ha ha)
                    i z checia bym instytucje wy^prowadzil z kraju baranow!!!
                    chociaz dostrzegam tez plusy - frytki, steendonck, duvel

ale na pewno nie uslugi np bankowe i pocztowe
                    bo to jest czysty bareizm!!!!!!

• katointegra Brrr! 08.04.07, 13:13

> Moge narzekac na Belgie bo jej nie wybieralem,
                      > wybralem Komisje, a kwestiami UE zajmowalem sie juz
                      > 4 lata przed rozszerzeniem (wczesniej nie moglem z uwagi na moj wiek ha ha)
                      > i z checia bym instytucje wy^prowadzil z kraju baranow!!!
                      > chociaz dostrzegam tez plusy - frytki, steendonck, duvel
                      >
                      > ale na pewno nie uslugi np bankowe i pocztowe
                      > bo to jest czysty bareizm!!!!!!
                      >

A kogo obchodzi, to, czy wybierales i co wybierales. Widocznie sie tu pchales a
                      teraz narzekasz. Przestan obrazac obywateli panstwa, w ktorym sie znajdujesz,
                      na publicznym forum. Jestes zwyklym chamem na kontrakcie urzedasa, nikim
                      wiecej. Wracaj do swojej zagrody i nie opowiadaj tu ludziom dubow smalonych.
                      No prosze i po takich chamskich odzywkach ludzie maja szanowac eurourzedasow!
                      • Gość: kontraktowiec Re: Brrr! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 20:43
                        Alez nie bylo zamiarem obrazanie WSZYSTKICH obywateli Belgii
                        bo sam osobiscie znami troche fajnych i tez dostrzegajacych te absurdy
                        (o dziwo bardziej niz niektorzy z Was, a przeciez powinni byc przyzwyczajeni)
                        tylko chcialem skrytykowac tworcow idiotyzmow (w koncu ostatnio zebralismy ok.
                        30 stron bzdur totalnych i niepodwazalnych)
                        Ale coz - chyba jako "emigrancik" powinienem po pietach Belgow calosc,
                        ze mam zaszczyt ich powietrzem oddychac.
                        Chyba wiec do watku nie wroce bo i sensu nie ma!!!
                    • Gość: asiunia Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 08.04.07, 19:48
                      kontraktowiec, jestes niezrownowazonym, rozkapryszonym chlopcem. Nie zapominaj
                      jednak, ze swiat nie kreci sie wokol Twojego pepka, i ze Belgia bez Twojego
                      VATu sie nie rozpadnie, wiec warto nieraz wrzucic na wsteczny.
                      Jak by nie bylo w tym "kraju baranow" jestes TYLKO gosciem wiec zachowuj sie
                      stosownie.

A tak w ogole to z igly robisz widly to po pierwsze, a po drugie to Komisja,
                      dla ktorej tak chetnie pracujesz, ma przeciez swoje przedstawicielstwa rowniez
                      w innych miejscach, prawda? Czemu sie wiec nie przeniesiesz (chociazby do
                      Warszawy, tam pewnie tez jakies zjadliwe frytki znajdziesz;)) i bedziesz mial
                      wkoncu swiety spokoj, nie bedziesz sie musial z "bezmozgami" meczyc...
                      • Gość: k Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 20:34
                        Jak juz wspomnialem jestem gosciem
                        ale nic im nie zawdzieczam wiec mam prawao krytykowac
                        na polskie uslugi tez krytykowalem, choc teraz widze wyzszosc
                        pokazalaem przyklad wyzszosci polskich uslug nad belgijskimi
                        (belgijski system w pracujacy czwartek ma wolne a polski w wolny dzien pracuje)
                        a teraz wychodzi wielka krytyka pod moim adresem
                        i Wasze slepe zapatrzenie w Zachod- powagi!!!
                      • Gość: k Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 20:36
                        btw Asiuniu - ile czasu (lat, miesiecy)?
                        spedzilas w Belgii, ze wypowiadasz sie w kwestii Belgii??
                        • Gość: asiunia Re: kolega by pomyslal ;) IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 08.04.07, 21:34
                          Nie wypowiadam sie w kwesti Belgi, tylko na temat Twoich uwag. Dokladnie to
                          samo bym napisala, gdybys w ten sam sposob (barany, bezmozgi) wypowiadal sie o
                          Grecji, Wloszech lub Burkina Faso.
                          Mi tez tu na obczyznie nie wszystko sie podoba i nie jestem (i pewnie nigdy nie
                          bede) w stanie wszystkiego zaakceptowac, ale jednak daleko mi mimo wszystko od
                          wypowiedzi typu "kraj baranow". Tylko o to mi chodzi i o nic innego, oki?
                    • Gość: mal Re: kolega by pomyslal ;) IP: 136.173.62.* 10.04.07, 16:37
                      a ja bym tam duvel wpisala do minusow,
                      w luksie przyjmie przelew ale i tak wychodzi pozniej,
                      nie placz nad glupota belgow, tylko daj sobie na wstryzmanie, watpie zeby ktos
                      cie scigal za to "spoznienie",
    • katointegra Adminie! Wolno pluc na Belgow? 07.04.07, 23:33

> Myslalem, ze Belgowie juz mnie swoimi idiotyzmami niz zaskocza
      > a jednak :(
      > Bezmozgi moga wiecej

a wczoraj i dzis
      > bylem w Polsce)

Zostan juz tam - lepiej dla ciebie i dla Belgow.

• Gość: kontraktowiec Re: Adminie! Wolno pluc na Belgow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 10:38
        Poddaje sie ocenie - watek moze byc skasowany.

Ale katointegra - czy inni nie pluja na nas?

Ja pracuje dla instytucji UE a nie dla Belgii
        i to m.in. ja wypracowuje ich dochod
        np przez VAT i oplacanie uslug knajp itd
        a ktoremu ja osobiscie nic nie zawdzieczam
        wiec chyba nie zabronisz mi krytyki kraju ktory sie osmiesza

Podalem konkretny przypadek ktory jest dla mnie absurdem
        oplata w czwartek o 15 jest realizowana we wtorek
        jest absurdem dla mnie - zwlaszcza ze i w czwartek i piatek banki byly czynne!!!
        • byly_eurokrata Podobne historie sa przeciez w Polsce 08.04.07, 15:38
          Kontraktowiec, wyobraz sobie sytuacje odwrotna, ja jako osoba mieszkajaca od
          lat w Niemczech i przyzwyczajona do pewnych standardow przyjezdzam do Polski na
          kilka lat na kontrakt z zakladam konto. W bankach polskich sa potworne kolejki
          do okienka, bo polowa ludzi
          a) chce sprawdzic stan konta, czego nie mozna zrobic samemu przez wystawiona w
          holu drukarke, jak w KAZDEJ filii najmniejszego banku w Niemczech
          b) pobrac pieniadze, bo nie umie poslugiwac sie bankomatem albo nie chce, bo
          woli w okienku.

Jak wyjedziesz na pare dni do innego miasta NIC nie zalatwisz w filii Twojego
          banku, bo jak mieszkasz we Wroclawiu, to Poznan nie czuje sie za ciebie
          odpowiedzialny.
          A jak zapomnisz karty do bankomatu, to masz przegrane, bo w innej filii nie
          wyplaca ci pieniedzy, nawet jak polazesz 3 rozne dokumenty tozsamosci.
          Dla mnie to byl dopiero szok: moje pieniadze, moj bank i nie moge pobrac
          pieniedzy przy okienku za okazaniem dowodu i paszportu, bo nie mam przy sobie
          kawalka plastiku. Dla panienek z okienka w polskim banku bylem natomiast
          kompletnym dziwiakiem, bo przeciez kazdy normalny (?) czlowiek wie, ze bez
          karty do bankomatu nie mozna pobrac pieniedzy.
          Ukoronowaniem kunsztu bankierskiego polskich bankow bylo przyslanie mi
          upomnienia 2 miesiace po rozwiazaniu konta, ze wisze bankowi czynsz przelany z
          mojego NIEISTNIEJACEGO konta. Uzasadnienie: Pan zlikwidowal u nas konto
          osobiste, ale nie zlikwidowal Pan polecenia zaplaty. Ta logika mnie tak
          powalila z nog, ze postanowilem nigdy wiecej nie korzystac z uslug polskich
          bankow.

Tak wiec, jak widzisz, co kraj do obyczaj, zalezy, do czego sie czlowiek
          przyzwyczai
          • Gość: k Re: Podobne historie sa przeciez w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 20:35
            byly - to skorzystaj w inteligo lub mbanku - wszystko zrobisz w necie
            • byly_eurokrata Re: Podobne historie sa przeciez w Polsce 08.04.07, 21:26
              Gość portalu: k napisał(a):

> byly - to skorzystaj w inteligo lub mbanku - wszystko zrobisz w necie

nie o to tu chodzi. Ja mam w Niemczech tez konto internetowe, ale jak
              potrzebuja isc do DOWOLNEJ filii mojego banku na terenie CALYCH Niemiec, co sie
              jednak zdarza, to wszedzie mnie obsluza, bez wgzledu czy mam kawalek plastiku
              czy nie i nie musze stac w kolejce 15-osobowej i patrzec sobie, jak 3 panienki
              stempluja jakies papierki a jedna przyjmuje klientow. To tez polska
              rzeczywistosc uslugowa.
              • Gość: asiunia Re: Podobne historie sa przeciez w Polsce IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 08.04.07, 21:42
                byly, doskonale rozumiem. Ja tez swoje konto w PL zlikwidowalam po tym, jak ok.
                godziny spedzilam w banku, gdzie odsylano mnie od okienka do okienka, w kazdym
                z nich odstalam co swoje, w kazdym z nich chcieli to samo, a w koncowym efekcie
                i tak mi kasy nie wyplacili. No trudno, podjelam szybka decyzje, ze do tego
                banku juz nie wracam, ale i tak nie twierdze, ze PL to kraj baranow...
    • kapitan_ameryka Re: idiotyzmy BE - wolne internetu 08.04.07, 16:34
      Bezmozgiem to jestes Ty, bo nie potrafisz liczyc prostych terminow... hahaha.
      Nigdzie i nigdy nie ma i nie moze termin zaplaty wypadac w... swieto, uznane za
      panstwowe, bankowe itp.

W tym konkretnym przypadku jak "zaplacisz" 10tego, to nic sie nie stanie ani
      stac nie moze.
      • Gość: K Re: idiotyzmy BE - wolne internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 20:31
        Od kiedy Wielki Czwartek jest swietem panstwowym w Belgii???
        • kapitan_ameryka Re: idiotyzmy BE - wolne internetu 08.04.07, 23:06
          A czy ja napisalem, ze jest??? On napisal ze ma termin 9tego... wiec... Hehehe,
          staraj sie dalej, moze ci sie uda! Na razie 2-0 dla mnie!
          • Gość: zabojad poczytaj sobie IP: 86.69.86.* 09.04.07, 02:37
            nie wiem czy slyszales o j-2 i j+2, "j" od jour.
            wyobraz sobie, ze masz 0 na koncie, w dniu j skladasz czek na 100 euro i
            jednoczesnie wystawiasz czek na 100 euro, wg powyzszej zasady przez 4 dni
            jestes na minusie. bank twoj wystawiony czek zrealizuje z data j-2, a z kolei
            ten z wplata 100 euro zapisze ci na koncie z data j+2 i to wszystko legalnie.
            poczytaj troche zasad bankowych, jak masz duzo na koncie, to mozna negocjowac
            • Gość: pierogojad Re: poczytaj sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 09:46
              to dlaczego w Polsce mozna inaczej?
              I dlaczego informacja - ze to zostalo dokonane przez klienta, a nie ze bedzie
              przelane?? (to jest klamstwo bo klient dokonal tego 5 dni wczesniej)
              • Gość: frytkojad Re: poczytaj sobie IP: *.upc.chello.be 09.04.07, 09:55
                bo na niektorych kawalkach autostrady w niemczech nie ma ograniczenia predkosci to ty dalej
                stosujesz ta zasade w polsce ?
                • Gość: frytkojad Re: poczytaj sobie IP: *.upc.chello.be 09.04.07, 20:46
                  mniam
                  • Gość: frytkojad Re: poczytaj sobie IP: *.upc.chello.be 09.04.07, 20:46
                    sram
              • byly_eurokrata Re: poczytaj sobie 09.04.07, 10:10
                Gość portalu: pierogojad napisał(a):

> to dlaczego w Polsce mozna inaczej?
                > I dlaczego informacja - ze to zostalo dokonane przez klienta, a nie ze bedzie
                > przelane?? (to jest klamstwo bo klient dokonal tego 5 dni wczesniej)

Nie wiem, jak to wyglada konkretnie w belgijskim online bankingu, ale w
                niemeczech wpisujesz w formularz przelewu dane, potwierdzasz i pokazuje sie
                komunikat "zlecenie (ZLOZENIA) przelewu zostalo wykonane", jak przechodzisz do
                menu glownego, to na koncie nadal masz w rubryce "ma" niezmieniena sume
                pieniedzy, dopiero pod spodem jest rubryka "zlozone, ale jeszcze nie
                zrealizowane zlecenia" i tu jest wszystko jasne. Zlecenia w obrebie tego samego
                banku sa wykonywane z reguly po polnocy, ale tylko w dni robocze. Zlecenia do
                innego banku sa realizowane rowniez po polnocy, ale drugi bank z reguly
                potrzebuje wtedy calego dnia, by zabukowac peniadze na konce swojego klienta.
                Tak jest po prostu, kazdy klient o tym wie.
                A jak komus bardzo zalezy na czasie, to moze zrobic tzw. Blitz-Überweisung
                (przelew blyskawiczny), ktory jest w ciagu 1-2 godzin na koncie odbiorcy, ale
                to kosztuje dodatkowa oplate.
                • Gość: frytkojad Re: poczytaj sobie IP: *.upc.chello.be 09.04.07, 10:28
                  na normalnym koncie w belgie kazdy bank ma prawo na 24h na wykonanie zlecenia zeby
                  oplacic sie i zaczyna to wykonywac po zamknieciu bankow kolo 19h ale efektywny prelew jest
                  liczony dopiero po 24h co na srode 15h godzine nam robi sroda 19h + 24h = cwartek 19h,
                  drugi bank ( niektore banki sie uwarzaja za drugie jak przelew wewenetrzny) ma tez prawo na
                  24h, to dalej liczymy cwartek 19h + 24h = piatek 19h ale on wolny, jak sobota, niezdziela i
                  poniedzialek to dopiero bedzie effektywny w wtorek i mi sie wydaje nawet o 19h

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka