Dodaj do ulubionych

Powrot do Polski

IP: *.11-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.05.07, 15:41
Podobno coraz wiecej Polakow zatrudnionych w instytucjach UE wraca do Polski
po przepracowaniu 2-3 lat....
Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: swiatowiec Re: Powrot do Polski IP: *.xdsl.easynet.be 23.05.07, 15:43
      Dlatego za sa zakompleksieni i najlepiej sie czuja w swoim kaczym zascianku
      • Gość: ajaj Re: Powrot do Polski IP: *.11-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.05.07, 15:49
        moze raczej dlatego ze ostatnio mozliwosci rozwoju i zarobku w PL sie stanowczo
        polepszyly?
    • Gość: balb Re: Powrot do Polski IP: *.cec.eu.int 23.05.07, 15:50
      bo tesknia za domem i bliskimi, ja tez spadam za 3 lata
    • Gość: kaja Re: Powrot do Polski IP: *.cec.eu.int 23.05.07, 16:10
      bo im sie kontrakty pokończyły
      • Gość: gruby Re: Powrot do Polski IP: *.xdsl.easynet.be 23.05.07, 16:14
        A ja z kolei ma odwrotne info- ze Polacy ktorym sie koncza kontrakty kurczowo
        sie trzymaja pracy w KE przechodzac np. na kontrakty secretarek byle tylko tych
        pare srebrnikow europejskich dostac
        • Gość: ajaj Re: Powrot do Polski IP: *.11-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.05.07, 16:18
          byle przetrzymac do zdanego konkursu
          • byly_eurokrata A o co ci tak konkretnie chodzi? 23.05.07, 16:21
            Bo zdajesz pytanie a potem sama sobie na nie odpowiadasz.... Troche to dziwne.

Moze skonkretyzujmy: ilu znasz MIANOWANYCH, tzn. dozytwotniych urzednikow z
            Polski, ktorzy zdecydowali sie rzucic etat unijny i wrocic do Polski?
            Ja na razie slyszalem o 1 (slownie: JEDNYM) takim przypadku, a znam ludzi i z
            Brukseli i z Luksemburga, jakos nie slysze o gremialnym rezygnowaniu z posadek
            • Gość: brublox Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? IP: 195.234.32.* 23.05.07, 16:26
              > Ja na razie slyszalem o 1 (slownie: JEDNYM) takim przypadku

Ja znam w takim razie drugi.
              • byly_eurokrata Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? 23.05.07, 16:32
                no to nawet dwa przypadki na kilkaset osob to nie jest zjawisko masowe
              • Gość: Katoda Ltd Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? IP: *.cec.eu.int 23.05.07, 16:38
                A może to ta sama osoba? ;-)
              • Gość: TRANS Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? IP: *.cec.eu.int 24.05.07, 18:08
                A ja trzeci - konkretnie ta osoba w ogole nie przyjela etatu. Z gory wyjasnie,
                ze w tym przypadku zdawanie konkursu nie bylo bez sensu, bo automatycznie
                skutkowalo wpisaniem na liste wolnych strzelcow.
                • byly_eurokrata Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? 24.05.07, 19:17
                  znam te osobe TRANS, ale to specyficzny przypadek, bo ta osoba siedzi w
                  brukseli a nie w poslce i w gre wchodzily inne czynniki
                  • Gość: TRANS Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:13
                    Najwyrazniej mowisz o kims innym. W takim razie to kolejny przypadek, bo moja
                    znajoma siedzi w PL.
            • Gość: x Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? IP: *.11-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.05.07, 16:47
              to poklosie dyskusji jaka sie toczy na eps-pl, zamknietej liscie dyskusyjnej dla
              urzednikow z PL.... (na google)
              • Gość: wizz Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? IP: *.136-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.05.07, 00:32
                ta osoba to z REGIO moze? ;)
                • Gość: n Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? IP: *.184-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.05.07, 00:34
                  no
                  • Gość: elo Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? IP: 147.67.18.* 25.05.07, 09:24
                    wbrew pozorom powrot planuje sporo osob, ktore chca zwykle wziac CCP. Zarobki
                    nie sa juz tak atrakcyjne (w Polsce mozna zarobic niewiele mniej, a koszty
                    zycia sa inne), praca jest czesto nudna i bezsensowna, kariery zrobic nie da
                    sie zadnej. W mojej instytucji wnioski o CCP zwiazane z powrotem zlozylo w tym
                    roku 12 osob z nowych krajow i wiem ze to nie koniec. Jesli dojdzie do tego
                    niekorzystny wyrok ETS w sprawie statutu odplyw moze byc znaczny i to nie tylko
                    ze strony nowych krajow.
                    • marekggg Re: A o co ci tak konkretnie chodzi? 25.05.07, 09:36
                      ja osobiscie nie znam czlowieka ktory by zarabial w polsce 3700 ojro na reke za
                      á godzin pracy dziennie ť dni w tygodniu. rowniez nie znam sekretarki ktora by
                      zarabiala tyle co w instytucjach (nie znam dokladnie wynagrodzen sekretarek).
                      i owszem, mam paru kolegow, ktorzy sa dyrektorami i zarabiaja nawet grubo
                      powyzej 5000 ojro BRUTTO.
                      co mnie interesuje naprzyklad w instytucjach - jezeli chodzi o pieniadze - to
                      jest emerytura, (o ile dozyje :))) ), bo ta naprzyklad w NMS w naszym pokoleniu
                      nie bedzie jakas fantastyczna.
                    • byly_eurokrata O "karierze" raz jeszczed 25.05.07, 09:40
                      elo, nie będę nikogo przekonywał, że ta czy inna opcja jest lepsza.

Ale może ja przyłupawy jestem i podczas mojego 4-letniego pobytu w Polsce żyłem
                      w jakimś świecie równoległym, ale uparcie powrócę do mojej tezy:

gdzie w Polsce świeży absolwent uczelni bez żadnego lub tylko z małym
                      doświadczeniem zawodowym (a to mimo wszysto bardzo duża grupa wśród epsów AD 5)
                      zarobio powiedzmy 8 tys. zlotych NA REKE, bo to jest mniej wiecej porownywalne
                      wg siły nabywczej z 4 tys. euro w Brukseli, pod warunkiem że bedzie w Polsce
                      pracował również tylko 38 godziny tygodniowo a nie 50-60

CCP to urlop a nie rezygnacja z pracy, czyli ludzie jakos sie boja palic za
                      sobą mostów, dziwne, skoro praca taka nieatrakcyjna

- co to jest "robienie kariery"??? Ja się chyba strasznie wyobcowałem, ale
                      pracuje od 15 lat w Niemczech w służbie publicznej, tutaj nikt nigdy nie mówi
                      o "robieniu kariery". Wiekszosc zaczela pracę w wieku 25 lat na jednym
                      stanowisku (mowimy oczywiscie o ludziach po studiach), i odchodzi na emeryture
                      po 2 malych awansach porownywalnych z przejsciem z unijnego AD 5 na AD 7. I co
                      ciekawe, nikt nie jest sfurstrowany.
                      W Polsce chyba sie strasznie liczy nazwa stanowiska na wiyztowce, szczegolnie
                      sugerujaca jakąś tam funkcje kierownicza.

Urzędy to nie miejsce do robienia błyskotliwych karier typu amerykańskiego. Jak
                      dla kogoś jest to ważne, to rzeczywiście niech wraca, zwolni miejsce dla
                      innego, który bedzie zadowolony z tej nudnej, bezsensownej i źle płatnej pracy
                      • Gość: Ja, tez Urlop bezplat. IP: *.162-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.05.07, 12:37
                        Otrzymalem pozwolenie powrot do Polski (CCP) na trzy mies.
                        Stan zdrowia mojego ojca.
                      • Gość: pawwwww Re: O "karierze" raz jeszczed IP: *.14-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.05.07, 12:55
                        > gdzie w Polsce świeży absolwent uczelni bez żadnego lub tylko z małym
                        > doświadczeniem zawodowym (a to mimo wszysto bardzo duża grupa wśród epsów AD
                        5)
                        >

heh sam przyznales, ze AD nie maja doswiadczenia mal owqiedza ale maja
                        potencjal. potancjalnie znaczy sie.

Alteernatywa dla EPSA AD to zmywak w UK.

> zarobio powiedzmy 8 tys. zlotych NA REKE, bo to jest mniej wiecej
                        porownywalne wg siły nabywczej z 4 tys. euro w Brukseli, pod warunkiem że
                        bedzie w Polsce pracował również tylko 38 godziny tygodniowo a nie 50-60
                        >

alez Haans 38 godzin CZEGO? <LOL>

> W Polsce chyba sie strasznie liczy nazwa stanowiska na wiyztowce, szczegolnie
                        > sugerujaca jakąś tam funkcje kierownicza

W RFN jaeszcze wiecje, tam prawie kazdy chce byc firerem.

Serdecznosci
                        PD
    • Gość: pers Co to jest CCP? IP: *.cec.eu.int 25.05.07, 15:08
      • asiunia.lux urlop bezplatny 25.05.07, 19:50
    • Gość: piter2005 Re: Powrot do Polski IP: *.upc.chello.be 28.05.07, 21:24
      a może by pomóc w lustracji Bolka i Lolka i ich skłonności oraz ewentualnych
      gorszych wynaturzeń z Reksiem w tle..?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka