Dodaj do ulubionych

wynagrodzenia eurokratów AD

24.09.07, 15:07
Czy ktos moze podzielic sie informacjami - najlepiej praktycznymi - co do
podatków i narzutow na place urzednikow? Z tego co wyczytalem w gre wchodzi:
- sickness benefit 2% (czy jedna skladka na cala rodzine?)
- special levy 4%
- pension 9.25%
- community tax - tu mi brakuje informacji jakie sa konkretne stawki

mr. polished
Obserwuj wątek
    • kasiabru Re: wynagrodzenia eurokratów AD 25.09.07, 11:48
      co do stawek to nie ma nic takiego jak 'konkretne'. To zalezy od
      wysokosci pensji.
      • polished Re: wynagrodzenia eurokratów AD 25.09.07, 13:46
        mam na myśli startowe wynagrodzenie AD5 - zgodnie z ogłoszeniem to jest ok. 4k €.
        Chciałem oszacować co zostanie w reku po potraceniach, wiadomo, ze wynajem
        mieszkania tez skonsumuje znaczny kawalek tego tortu.
        • Gość: olo Re: wynagrodzenia eurokratów AD IP: 80.246.106.* 25.09.07, 14:00
          3847.58 dla singla, bez dzieci, z expatriation allowance
    • Gość: kaja Re: wynagrodzenia eurokratów AD IP: *.cec.eu.int 25.09.07, 13:44
      konkretnie - to sie dowiesz jak rozpoczniesz prace -eszystko bedzie
      na pierwszym payslipie :-P
      • Gość: ktosiek Re: wynagrodzenia eurokratów AD IP: 136.173.62.* 25.09.07, 14:32
        kiedys na tym forum znalazlem link do kalkulatora pensji
        uwzgledniajacy wszelkie dodatki, obciazenia. poszukaj w archiwum
        forum. jesli nie znajdziesz, napisz swoj adres priv to posle ci ten
        arkusik
        • Gość: kaja Re: wynagrodzenia eurokratów AD IP: *.cec.eu.int 25.09.07, 16:09
          nie chce sie czepiac, ale czy to czasem nie jest upublicznianie
          tajemnicy sluzbowej?
          owszem - dla eurokratow ten kalkulator jest dostepny, ale na
          stronach ktore nie sa dostepne dla ludzi z zewnatrz

moze kolega mczapl sie wypowie?
          • kasiabru Tez mi sie tak zdaje. To jest na IntraComm 25.09.07, 16:15
            ale jezeli chodzi o pensje to zalezy to od rodziny (czy i ile ma sie
            dzieci) i czy dadza expatriation allowance czy nie. I czy jak masz
            zone/meza to czy oni pracuja czy nie i czy zarabiaja wiecej niz
            pulap okreslony w statusie (kiedys to bylo stanowisko C2)
            • adm-adm wszystko legalne:) 25.09.07, 16:42
              zarobki, dodatki, podatki, zusy... wsyzstko jest czarno na bialo, w
              Satatucie, ktory jest publicznie dostepny:)pelna transprency:)

A "arkusik" wyslany poza komisje... nie dziala:)

• Gość: Katoda Ltd Re: wszystko legalne:) IP: *.cec.eu.int 25.09.07, 17:02
                adm-adm napisała:
                > A "arkusik" wyslany poza komisje... nie dziala:)

SOA* #1 "Dziwne, u mnie działa"...
                A wysyłać myślę że można, przecież to w końcu jest tylko Excelowe
                odzwierciedlenie publicznie dostępnych Staff Regulations...

RS
                *SOA = Standardowa Odpowiedź Administratora, termin często używany
                przez informatyków wobec nie-informatycznych profanów.
              • polished Re: wszystko legalne:) 26.09.07, 08:58
                moze czytam za duzo roznych papierow i wzrok juz nie ten co kiedys ale o
                podatkach w statucie nie znalazlem wyczerpujacej informacji. jest mowa o special
                levy natomiast stawki podatku dochodowego (jak sie domyslam chodzi o community
                tax) sa w innej regulacji i nie moge sie tam doczytac czy jak to dokladnie
                chodzi. to samo z ubezpieczeniem zdrowotnym - nie doczytalem sie czy to stawka
                na cala rodzine. Ja wiem, ze tego sie mozna dowiedziec z payslipa jak sie go
                dostanie. Ale dla mnie jest istotne czy w ogole warto sie po niego schylac :-|
                • byly_eurokrata Ubezpieczenie zdrowotne 26.09.07, 10:14
                  Ubezpieczenie zdrowotne obejmuje generalnie tylko samego urzednika. Nie bede sie wypowiadac na temat dzieci, bo nie mam o tym pojecia, ale malzonkow - w wielku uproszczeniu - moze obejmowac jedynie w przypadku, gdy sami nie pracuja i dlatego nie maja wlasnego ustawowego ubezpieczenia.
                  I o ile sie nie myle w aneksach do Staff Regulations albo w innych dokumentach dostepnych na sieci mozna sie doczytac tych uregulowan dotyczacych malzonkow / partnerow

Szczegoly mam tylko po niemiecku, ale jak Cie to tak interesuje, to w ramach tzw. transparency mozesz sie zwrocic do unijnej kasy chorych z prosba o przeslanie Ci szczegolowych dokumentow wewnetrznych.

A tak generalnie sadze, ze osoba, ktora pisze "nie wiem, czy warto sie schylac" tylko i wylacznie w kontekscie ubezpieczenie chorobowego za 70 euro miesiecznie, jest moze niezbyt wlasciwym kandydatem do pracy w organach. Inni sie schyla z pocalowaniem reki.

2. PRIMÄRER SCHUTZ DES EHEGATTEN ODER ANERKANNTEN PARTNERS – ARTIKEL 13
                  2.1. Bezieht der Ehegatte oder der anerkannte Partner Einkünfte aus einer beruflichen Tätigkeit, die weniger als 20 % des Grundgehaltes der Besoldungsgruppe AST2/1 ausmachen, kann er primär durch die gemeinsame Krankheitsfürsorge abgesichert werden, wenn er den Nachweis erbringt, dass er sich aufgrund der Rechtsvorschriften des
                  Landes, in dem die Tätigkeit ausgeübt wird oder wurde, oder des Wohnsitzlandes nicht bei einer anderen gesetzlichen Krankenversicherung versichern lassen kann. Dieser Anspruch wird jährlich überprüft.
            • adm-adm wszystko legalne:) 25.09.07, 16:42
              zarobki, dodatki, podatki, zusy... wsyzstko jest czarno na bialo, w
              Satatucie, ktory jest publicznie dostepny:)pelna transprency:)

A "arkusik" wyslany poza komisje... nie dziala:)

• byly_eurokrata Re: wynagrodzenia eurokratów AD 25.09.07, 16:51
            kaja, czyzby i ciebie dopadla goraczka podejrzen, ze wszystko, co na forum, jest tajemnica sluzbowa? ;-)
            Cale szczescie, ze ja nie jestem urzednikiem, to moge sobie pisac, co mi slina na jezyk przyniesie...

• Gość: kaja Re: wynagrodzenia eurokratów AD IP: *.217.129.108.coditel.net 25.09.07, 18:43
              zadna goraczka mnie nie dopadla...
              a faktem jest, ze albo byl link doarkusika, albo ktos go rozsylal na zyczenie -
              nie pamietam dokladnie
              no i faktem jest tez ze wszytsko znajduje sie w SR, a i nawet sie wyliczy przed
              wyjazdem ,to na miejscu dostaniesz oficjalne wyliczenia i tu moze byc duze
              zaskoczenie (in+ i in-)

byly - a ciebie wkoncu kiedy wiatry przywieja?
              • Gość: asiunia Re: wynagrodzenia eurokratów AD IP: 88.207.135.* 25.09.07, 18:45
                > byly - a ciebie wkoncu kiedy wiatry przywieja?

Jak mu lokum znajdziesz, jak obiecalas:)
                • byly_eurokrata Re: wynagrodzenia eurokratów AD 25.09.07, 19:01
                  Gość portalu: asiunia napisał(a):

> > byly - a ciebie wkoncu kiedy wiatry przywieja?
                  >
                  > Jak mu lokum znajdziesz, jak obiecalas:)

No wlasnie, plakaty rozwieszone? Grudzien juz za pasem!
                  • Gość: kaja Re: wynagrodzenia eurokratów AD IP: *.217.129.108.coditel.net 25.09.07, 20:29
                    ja się na niedzielę na razie szykuje
                    a poza tym to plakaty miała przygotować bamazowa latorośl :P
                  • tlumaczinspe Re: wynagrodzenia eurokratów AD 25.09.07, 22:44
                    Czyli Byly zostales zatrudniony z listy tlumaczy? Jako tlumacz, czy
                    nietlumacz? W jakiej instytucji?
                    Tak wprost pytam, ale to intrygujace bo nalezales do najwiekszych
                    pesymistow z AD5/05...
            • paw_dady Re: wynagrodzenia eurokratów AD 26.09.07, 00:38
              byly_eurokrata napisał:

> Cale szczescie, ze ja nie jestem urzednikiem, to moge sobie pisac,
              co mi slina na jezyk przyniesie...
              >

jak mowi tak robi ;)

Serdecznosci
              PD
          • Gość: mczapl Re: wynagrodzenia eurokratów AD IP: 136.173.62.* 25.09.07, 18:45
            O ile mi wiadomo, to podawanie wysokosci pensji dla danego grade'u,
            stepu itd. jest jak najbardziej jawne. Niejawne jest natomiast ile
            konkretnie zarabia Kowalski, Nowak czy Smith.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka