Dodaj do ulubionych

jak zainstalowac polskie TV?

IP: *.cec.eu.int 14.11.07, 11:17
czy ktos wie?
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 14.11.07, 11:19
      kupic antene satelitarna, wykupic abonament cyfry w Polsce i zawolac
      gosc od instalacji anten i tyle,
      • Gość: Do castrop Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.27-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.11.07, 08:51
        Przewaznie trzeba prosic o pozwolenie w gminie na instalacje antene
        satelitarna.
        For example, Woluwé-Saint-Lambert (1200 Bruksela) ma wlasna TV.
        See Wolu TV.
        • corky1 Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 09:19
          To znaczy, ze w Woluwe SL trzeba miec pozwolenie, bo gmina ma swoja
          telewizje? Pytam, bo na dniach zamierzam zainstalowac Cyfre+ i nie
          przyszlo mi do glowy, ze musze pytac gmine o zgode.
          Antena bedzie umieszczona na balkonie od podworza, tak wiec moze ona
          przeszkadzac jedynie upierdliwym sasiadom. Sprawdzilem, ze w
          regulaminie wewnetrznym budynku nie ma nic nt. zakazu instalowania
          anten, ale rozumiem, ze decydujace znaczenie maja przepisy gminne.
          • Gość: kaja Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 10:06
            zawsze mozesz sie powolac na dyrektywe, w ktorej jest mowa o prawie
            do dostepu do telewizji we wlasnym jezyku ojczystym
            nie wiem , gdzie jest ten watek dokladnie ale wrzuc do wyszukiwarki..
            • byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 12:00
              dyrektywa dyrektowa ale jesli w lokalnej kablowce jest mozliwosci
              odbioru danego programu obcojezycznego np. za dodatkowa oplata (a
              tak z reguly jest w cyfrowych sieciach kablowach, gdzie oferuja np.
              Polonie i TVN za slona oplata), to wynajmujacy NIE jest zobowiazany
              do udzielenia zezwolenia na instalacje anteny.
              • corky1 Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 12:17
                A na jakiej podstawie tak wnioskujesz? Np. wspomniane WoluTV
                umozliwia za rzeczywiscie "slona oplata" (razem ok. 189 EUR,
                oczywiscie oprocz normalnego abonamentu) ogladanie TV Polonia i
                TVP3, ale dlaczego dostep do akurat tych stacji ma powodowac, ze nie
                moge powolac sie na rzeczona dyrektywe? A jesli np. chce ogladac
                TVTrwam?:)
                • byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 12:34
                  ja "wnioskuje" na podstawie wyrokow niemieckiego Sadu Najwyzszego z
                  ostatniego okresu, skoro wiec sedziowe najwyzszej instancji
                  sadowniczej uznali, ze garstka programow wystarcza i ze nie kloci
                  sie to z dyrektywa (jak wiemy dyrekywy nie obowowiazuja
                  bezposednio, tylko musza byc "przetransponowane" na prawo narodowe i
                  tutaj kazdy kraj robi to na swoj sposob), to chyba jest to
                  dopuszczalne. Ale chodzi o wyroki niemieckie, nie wiem, jak jest w
                  Belgii, ale z tego, co sie slyszy, w Belgii podchodza do kwestii
                  anten jeszcze bardziej restrykcyjnie niz w Niemczech. W niemieckich
                  wyroku Sadu Najwyzszego jest wyraznie mowa o tym, ze koniecznosc
                  uiszczania dodatkowych oplat za odbior obcojezycznej telewizji przez
                  kabel musi byc tolerowana przez lokatorow zyczacych sobie takich
                  programow i sam fakt odplatnosci nie upowaznia do instalacji anteny
                  satelitarnej.

Nie wiem tylko, skad masz taka cene 189 euro "oprocz normalnego
                  abonamentu"? Masz na mysli rocznie?
                  W Niemczech "pakiet polski" (TV Polonia i TVN) kosztuje 6,90 euro
                  miesiecznie.
                  Tak czy inaczej, przez satelite polskiej telewizji tez nie ma za
                  darmo (chyba ze wlasnie Polonia, Trwam itd.) - trzeba wykupic
                  przynajmniej podstawowy pakiet, ktory przeciez kosztuje.
                  • Gość: anbxl Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 14:28
                    Byly zle wnioskujesz.......Jest dyrektywa,ktora panstwa UE musza
                    przestrzegac....Swego czasu,a bylo to dawno wlasnie na 2 dyrektywy
                    (ue i belgijskie prawo )powolalismy sie i mielismy satelite a za
                    nami sporo sasiadow choc w regulaminie wewnetrznym byl zakaz
                    • byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 15:00
                      anbxl: to nie ja wnioskuje tylko niemiecki sad najwyzszy, i skoro
                      zadecydowal tak MIMO dyrektywy, to mial chyba jakies podstawy.
                      oczywiscie mozna teoretycznie zaskarzac sprawe do trybunalu
                      europejskiego, jak ktos uwaza, ze dyrektywa go do tego uprawnia...
      • Gość: Morgoth Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.chello.pl 15.11.07, 13:54
        byly_eurokrata napisał:
        > kupic antene satelitarna, wykupic abonament cyfry w Polsce i zawolac
        > gosc od instalacji anten i tyle,

To nielegalne, bo zgodnie z umową zawieraną z cyfrą nie można wywozić z Polski
        karty do dekodera. EPSY łamią prawo?
        • Gość: Wolu TV Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.236-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.11.07, 13:58

www.wolutv.be/
          • Gość: Gmina Woluwé-Saint-Lambert IP: *.236-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.11.07, 14:06
            W gminie na Woluwé-Saint-Lambert (1200 Bruksela)

Na antene TV, zobacz "environnement" lub "urbanisme"

www.woluwe1200.be/francais/base.asp
            www.bruxelles.irisnet.be/fr/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/woluwe_saint_lambert/administration_communale.shtml
            • Gość: Gmina Re: Woluwé-Saint-Lambert IP: *.236-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.11.07, 14:38
              Prawo w Belgii na "antennes paraboliques" :

a- antena nie wydac z ulicy i ma mniej niz 80 cm : bez pozwolenia.

b- antena wiecej od 80 cm, prosic o pozwolenie na gminie (dzial
              urbanisme). Nie wszyscy otrzymaja zgode. Koszt okolo 20 €

Woluwé-Saint-Lambert (1200 Bruksela)
              Urbanisme
              Tomberg 123
              Tél : 02/761.28.14 – Fax : 02.761.29.20
              Adresse e-mail : urb.stad@woluwe1200.be
              Heures d'ouverture : lundi, mercredi, vendredi de 9 à 12h

• corky1 Re: Woluwé-Saint-Lambert 15.11.07, 14:43
                Dzieki za konkretna odpowiedz.
                Z przyczyn technicznych musze zainstalowac antene na dachu.
                Rozumiem, ze uzyskanie zgody tzw. "syndicat" (wspolnoty
                mieszkaniowej?) na instalacje na dachu jest inna sprawa pomimo, ze
                spelniam wszystkie wymagania okreslone w przepisach gminnych?
        • byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 14:19
          o ile wiem, podstawa zawarcia umowy z Cyfra jest zameldowanie w
          Polsce, Poza tym Cyfra otrzymuje pieniadze za abonanment, nie
          ogladam ich telewizji "na czarno". Nie widze tutaj zadnego lamania
          prawa.

Te kwestie sa wlasnie badane przez Komisje jako niedopuszczalne
          praktyki monopolistyczne ze strony wlascicieli praw autorskich a nie
          ze strony platform cyfrowych.
          Niech Murdoch mnie zaskarzy do sadu za lamanie jego przepisow, to
          sie bede bronil i zobaczymy, kto wygra.

Tyle na temat lamania prawa przez epsow (ja zreszta takowym nie
          jestem)
          • Gość: Morgoth Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.chello.pl 15.11.07, 14:32
            Były, cytuję fragment umowy z cyfrą:
            "Używanie Sprzętu (w tym Karty) dopuszczalne jest wyłącznie na terytorium
            Rzeczypospolitej Polskiej".

Używając cyfry za granicą naruszasz więc umowę.
            • Gość: anbxl Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 14:52
              Corky kup sobie specjalny maly talerz (ja za swoj w makro dalam ok
              18 euro)ktory postawi w pokoju i odbiera
              • corky1 Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 15:02
                Anbxl, moglabys mi podac na priva, co to za antena (nazwa, model) i
                jakie programy odbierasz? Dzieki
                • Gość: anbxl Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 15:11
                  ale najpierw musze spytac meza,a wiec wieczorem,bo to nie moja
                  dzialka....Ale jedz do makro najlepiej do Machelen i nie w we-tam
                  maja naprawde spory wybor jak na Belgie
                  • corky1 Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 15:17
                    Dzieki!
                    • byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 15:33
                      nie znam mieszkania Anbxl, ale generalnie w KAZDYM fachowym sklepie
                      ze sprzetem satelitarnym mowia, ze odbior przez sciany i szyby jest
                      niemozliwy, inaczej dziesiatki milionow osob w calej europie nie
                      musialby tak kombinowac z balkonami, dachami itd.
                      jak ktos chce postawic antene w pokoju przed otwartym oknem, w
                      zimie, no to ok, ale czy to taka przyjemnosc?

A na serio: w zaleznosci od intensywnosci sygnalu nadawanego przez
                      danego satelite i okna (okna plastikowe z podwojnymi szybami raczej
                      odpadaja) przy duzej dozie szczescia jest to ew. mozliwe, ale chyba
                      nie na Cyfre
                      • Gość: anbxl Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 16:34
                        TERAZ mieszkam w domu a nie w mieszkaniu i antene (olbrzymia mam na
                        dachu.W poprzednim mieszkaniu mialam mala antenke wlasnie na
                        parapecie,okno bylo zamkniete,ale zaslony i firany
                        odsuniete....Przejdz sie po BXL to zobaczysz w wielu oknach
                        (zamknietych) takie anteny,albo spytaj w Makro-to jest specjalny
                        talerz z takim pomaranczowym bolcem
                        • Gość: telewidz Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.fbx.proxad.net 25.11.07, 20:46
                          w internecie macie
                          www.adsltv.org/site/divers/telechargement.htm
                          albo tez itvp
                          • Gość: matt Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 29.11.07, 11:10
                            no wlasnie, plus szybki internet np. e-leven.be i nie trzeba ani
                            talerza ani kabla!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka