Gość: castorp IP: *.cec.eu.int 14.11.07, 11:17 czy ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 14.11.07, 11:19 kupic antene satelitarna, wykupic abonament cyfry w Polsce i zawolac gosc od instalacji anten i tyle, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do castrop Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.27-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.11.07, 08:51 Przewaznie trzeba prosic o pozwolenie w gminie na instalacje antene satelitarna. For example, Woluwé-Saint-Lambert (1200 Bruksela) ma wlasna TV. See Wolu TV. Odpowiedz Link Zgłoś
corky1 Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 09:19 To znaczy, ze w Woluwe SL trzeba miec pozwolenie, bo gmina ma swoja telewizje? Pytam, bo na dniach zamierzam zainstalowac Cyfre+ i nie przyszlo mi do glowy, ze musze pytac gmine o zgode. Antena bedzie umieszczona na balkonie od podworza, tak wiec moze ona przeszkadzac jedynie upierdliwym sasiadom. Sprawdzilem, ze w regulaminie wewnetrznym budynku nie ma nic nt. zakazu instalowania anten, ale rozumiem, ze decydujace znaczenie maja przepisy gminne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 10:06 zawsze mozesz sie powolac na dyrektywe, w ktorej jest mowa o prawie do dostepu do telewizji we wlasnym jezyku ojczystym nie wiem , gdzie jest ten watek dokladnie ale wrzuc do wyszukiwarki.. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 12:00 dyrektywa dyrektowa ale jesli w lokalnej kablowce jest mozliwosci odbioru danego programu obcojezycznego np. za dodatkowa oplata (a tak z reguly jest w cyfrowych sieciach kablowach, gdzie oferuja np. Polonie i TVN za slona oplata), to wynajmujacy NIE jest zobowiazany do udzielenia zezwolenia na instalacje anteny. Odpowiedz Link Zgłoś
corky1 Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 12:17 A na jakiej podstawie tak wnioskujesz? Np. wspomniane WoluTV umozliwia za rzeczywiscie "slona oplata" (razem ok. 189 EUR, oczywiscie oprocz normalnego abonamentu) ogladanie TV Polonia i TVP3, ale dlaczego dostep do akurat tych stacji ma powodowac, ze nie moge powolac sie na rzeczona dyrektywe? A jesli np. chce ogladac TVTrwam?:) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 12:34 ja "wnioskuje" na podstawie wyrokow niemieckiego Sadu Najwyzszego z ostatniego okresu, skoro wiec sedziowe najwyzszej instancji sadowniczej uznali, ze garstka programow wystarcza i ze nie kloci sie to z dyrektywa (jak wiemy dyrekywy nie obowowiazuja bezposednio, tylko musza byc "przetransponowane" na prawo narodowe i tutaj kazdy kraj robi to na swoj sposob), to chyba jest to dopuszczalne. Ale chodzi o wyroki niemieckie, nie wiem, jak jest w Belgii, ale z tego, co sie slyszy, w Belgii podchodza do kwestii anten jeszcze bardziej restrykcyjnie niz w Niemczech. W niemieckich wyroku Sadu Najwyzszego jest wyraznie mowa o tym, ze koniecznosc uiszczania dodatkowych oplat za odbior obcojezycznej telewizji przez kabel musi byc tolerowana przez lokatorow zyczacych sobie takich programow i sam fakt odplatnosci nie upowaznia do instalacji anteny satelitarnej. Nie wiem tylko, skad masz taka cene 189 euro "oprocz normalnego abonamentu"? Masz na mysli rocznie? W Niemczech "pakiet polski" (TV Polonia i TVN) kosztuje 6,90 euro miesiecznie. Tak czy inaczej, przez satelite polskiej telewizji tez nie ma za darmo (chyba ze wlasnie Polonia, Trwam itd.) - trzeba wykupic przynajmniej podstawowy pakiet, ktory przeciez kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 14:28 Byly zle wnioskujesz.......Jest dyrektywa,ktora panstwa UE musza przestrzegac....Swego czasu,a bylo to dawno wlasnie na 2 dyrektywy (ue i belgijskie prawo )powolalismy sie i mielismy satelite a za nami sporo sasiadow choc w regulaminie wewnetrznym byl zakaz Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 15:00 anbxl: to nie ja wnioskuje tylko niemiecki sad najwyzszy, i skoro zadecydowal tak MIMO dyrektywy, to mial chyba jakies podstawy. oczywiscie mozna teoretycznie zaskarzac sprawe do trybunalu europejskiego, jak ktos uwaza, ze dyrektywa go do tego uprawnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.chello.pl 15.11.07, 13:54 byly_eurokrata napisał: > kupic antene satelitarna, wykupic abonament cyfry w Polsce i zawolac > gosc od instalacji anten i tyle, To nielegalne, bo zgodnie z umową zawieraną z cyfrą nie można wywozić z Polski karty do dekodera. EPSY łamią prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolu TV Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.236-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.11.07, 13:58 www.wolutv.be/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gmina Woluwé-Saint-Lambert IP: *.236-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.11.07, 14:06 W gminie na Woluwé-Saint-Lambert (1200 Bruksela) Na antene TV, zobacz "environnement" lub "urbanisme" www.woluwe1200.be/francais/base.asp www.bruxelles.irisnet.be/fr/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/woluwe_saint_lambert/administration_communale.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gmina Re: Woluwé-Saint-Lambert IP: *.236-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.11.07, 14:38 Prawo w Belgii na "antennes paraboliques" : a- antena nie wydac z ulicy i ma mniej niz 80 cm : bez pozwolenia. b- antena wiecej od 80 cm, prosic o pozwolenie na gminie (dzial urbanisme). Nie wszyscy otrzymaja zgode. Koszt okolo 20 € Woluwé-Saint-Lambert (1200 Bruksela) Urbanisme Tomberg 123 Tél : 02/761.28.14 – Fax : 02.761.29.20 Adresse e-mail : urb.stad@woluwe1200.be Heures d'ouverture : lundi, mercredi, vendredi de 9 à 12h Odpowiedz Link Zgłoś
corky1 Re: Woluwé-Saint-Lambert 15.11.07, 14:43 Dzieki za konkretna odpowiedz. Z przyczyn technicznych musze zainstalowac antene na dachu. Rozumiem, ze uzyskanie zgody tzw. "syndicat" (wspolnoty mieszkaniowej?) na instalacje na dachu jest inna sprawa pomimo, ze spelniam wszystkie wymagania okreslone w przepisach gminnych? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 14:19 o ile wiem, podstawa zawarcia umowy z Cyfra jest zameldowanie w Polsce, Poza tym Cyfra otrzymuje pieniadze za abonanment, nie ogladam ich telewizji "na czarno". Nie widze tutaj zadnego lamania prawa. Te kwestie sa wlasnie badane przez Komisje jako niedopuszczalne praktyki monopolistyczne ze strony wlascicieli praw autorskich a nie ze strony platform cyfrowych. Niech Murdoch mnie zaskarzy do sadu za lamanie jego przepisow, to sie bede bronil i zobaczymy, kto wygra. Tyle na temat lamania prawa przez epsow (ja zreszta takowym nie jestem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morgoth Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.chello.pl 15.11.07, 14:32 Były, cytuję fragment umowy z cyfrą: "Używanie Sprzętu (w tym Karty) dopuszczalne jest wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej". Używając cyfry za granicą naruszasz więc umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 14:52 Corky kup sobie specjalny maly talerz (ja za swoj w makro dalam ok 18 euro)ktory postawi w pokoju i odbiera Odpowiedz Link Zgłoś
corky1 Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 15:02 Anbxl, moglabys mi podac na priva, co to za antena (nazwa, model) i jakie programy odbierasz? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 15:11 ale najpierw musze spytac meza,a wiec wieczorem,bo to nie moja dzialka....Ale jedz do makro najlepiej do Machelen i nie w we-tam maja naprawde spory wybor jak na Belgie Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: jak zainstalowac polskie TV? 15.11.07, 15:33 nie znam mieszkania Anbxl, ale generalnie w KAZDYM fachowym sklepie ze sprzetem satelitarnym mowia, ze odbior przez sciany i szyby jest niemozliwy, inaczej dziesiatki milionow osob w calej europie nie musialby tak kombinowac z balkonami, dachami itd. jak ktos chce postawic antene w pokoju przed otwartym oknem, w zimie, no to ok, ale czy to taka przyjemnosc? A na serio: w zaleznosci od intensywnosci sygnalu nadawanego przez danego satelite i okna (okna plastikowe z podwojnymi szybami raczej odpadaja) przy duzej dozie szczescia jest to ew. mozliwe, ale chyba nie na Cyfre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 15.11.07, 16:34 TERAZ mieszkam w domu a nie w mieszkaniu i antene (olbrzymia mam na dachu.W poprzednim mieszkaniu mialam mala antenke wlasnie na parapecie,okno bylo zamkniete,ale zaslony i firany odsuniete....Przejdz sie po BXL to zobaczysz w wielu oknach (zamknietych) takie anteny,albo spytaj w Makro-to jest specjalny talerz z takim pomaranczowym bolcem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.fbx.proxad.net 25.11.07, 20:46 w internecie macie www.adsltv.org/site/divers/telechargement.htm albo tez itvp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: jak zainstalowac polskie TV? IP: *.cec.eu.int 29.11.07, 11:10 no wlasnie, plus szybki internet np. e-leven.be i nie trzeba ani talerza ani kabla! Odpowiedz Link Zgłoś