Dodaj do ulubionych

prawnicy: interview o prace w KE

17.02.08, 14:17
czesc. mam pytanie do prawnikow ktorzy mieli juz interview. jak
wyglada taka akcja? czy pytaja was o wiedze prawnicza czy tylko zadaja
pytania z cv, ogolnie badajac czy wkomponujecie sie ladnie w charakter
unitu?
Obserwuj wątek
    • guantanamero Re: prawnicy: interview o prace w KE 18.02.08, 23:38
      kochani, dlaczego taka cisza???
      • Gość: Do mczapl Re: prawnicy: interview o prace w KE IP: *.25-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.02.08, 05:33
        No, wlasnie, dlaczego taka cisza z Komisji, z Parlamentu???
        Gdzie mozna napisac ?
    • Gość: NiePrawnik Re: prawnicy: interview o prace w KE IP: 193.30.160.* 19.02.08, 08:06
      Ja nie jestem prawnikiem ale ekonomistą, ale może przyda Ci się moje
      doświadczenie, bo byłem juz na kilku interview (formalnych i nieformalnych,
      czyli takich przy okazji): za każdym razem w przypadku formalnych interview
      próbowali w jakimś stopniu ocenić moją wiedzę pod kątem przydatności na
      wakującym stanowisku.
      • Gość: na sec Re: prawnicy: interview o prace w KE IP: *.fbx.proxad.net 19.02.08, 17:52
        A z jakiego konkursu startowales ?
        • Gość: NiePrawnik Re: prawnicy: interview o prace w KE IP: 193.30.160.* 20.02.08, 08:17
          AD/60/06
          • Gość: nowicjusz Re: prawnicy: interview o prace w KE IP: *.manasco.be 20.02.08, 09:43
            AD/60/06 makro czy mikro?
            Lobbowales czy sami Cie zaprosili?
            Ciekawi mnie, bo szukam w tym jakiejs logiki i nie wiem czy warto
            rozsylac CV po unitach nawet jesli job positions nie pasuja idealnie
            do mojego CV (albo raczej na odwrot). Pewnie masz jakies dobre
            doswiadczenie, bo u mnie niestety cisza...
            • Gość: NiePrawnik Re: prawnicy: interview o prace w KE IP: 193.30.160.* 20.02.08, 10:36
              makro
              wszystkie moje interview wynikały z lobbowania, niestety jak dotąd brak oferty,
              tj. na 99,9% dostałbym jedną ale odmówiłem jeszcze przed otrzymaniem oficjalnej
              odpowiedzi, bo z pewnych powodów zdecydowałem że nie chcę pracować w Lux. Było
              to stanowisko, które w 100% pasowało do mojego CV. Pozostałe interview:
              odpowiedź negatywna, ale mówiąc szczerze niezbyt też pasowały do mojego
              doświadczenia i wiedzy, i podczas interview to wyszło. W czasie gdy byłem w
              Brukseli na oficjalnych spotkaniach (tj. takich gdzie zostałem oficjalnie
              zaproszony na interview), zorganizowałem sobie kilka nieoficjalnych rozmów z
              innymi unitami. Niektórzy byli nawet zainteresowani, ale nie mają jeszcze
              wakatów - jest jednak pewnie teraz trochę większa szansa, że jak będą coś mieli
              to mnie zaproszą.
              Jeżeli miałbym coś radzić to oczywiście lobbować, ale wcześniej dobrze się
              zastanowić nad tym gdzie pasujesz i gdzie chciałbyś pracować.
              • Gość: nowicjusz Re: prawnicy: interview o prace w KE IP: *.manasco.be 20.02.08, 11:18
                Wielkie dzieki za odpowiedz i za porade, mysle, ze dokladnie tak
                trzeba zrobic.
    • ipablo Re: prawnicy: interview o prace w KE 19.02.08, 09:15
      witaj, ja jestem prawnikiem i mialam ostatnio interviews w komisji.
      na pierwszym najistotniejsze bylo jakie mialam do tej pory doswiadczenie, czym
      sie zajmowalam - nie chodzi tu o konkretna wiedze merytoryczna, ale pewne
      kompetencje 'warsztatowe'. Poniewaz pracowalam jako prawnik w jednym z
      centralnych urzedow panstwowych, wiec administracji - interesowal ich zakres
      moich obowiazkow, czy zajmowalam sie pisaniem pism procesowych, czy mam
      doswiadczenie w public speaking. Kwestie merytoryczne wynikly w trakcie rozmowy,
      ale nie byly najistotniejsze. Mysle ze wazne byly dla nich rowniez pewne cechy
      osobowosciowe. No i jezyki, ze mna rozmawiano we wszystkich 3 ktore
      zadeklarowalam w epso cv, przechodzac z jednego na drugi
      W trakcie drugiego interview - na post wymagajacy bardzo specjalistycznej wiedzy
      - pytano o wiedze merytoryczna, ale bardzo ogolnie - np. jaki wplyw bedzie mial
      na prace tego unitu traktat reformujacy. Chodzilo chyba o sprawdzenie, czy
      orientuje sie w ogole. Duzo pytali o moje dotychczasowe doswiadczenie - znowu,
      takie kwestie warsztatowe. To samo jak na pierwszym z jezykami - tutaj zreszta
      odnioslam wrazenie, ze moja kombinacja jezykowa byla bardzo duzym atutem (FR
      jako pierwszy).
      No i dostalam propozycje pracy - juz w trakcie pierwszego interview.
      Oba interview byly tak naprawde dialogiem - prowadzacy interview duzo mowili o
      pracy unitu, o tym czym sie zajmuja, pytali czy mnie to interesuje - przeciez
      zarowno oni, jak i Ty wybieracie. Mialam wrazenie bardzo partnerskiego podejscia
      ze strony prowadzacych i wspominam je bardzo dobrze.
      Zycze Ci powodzenia!
      • guantanamero piekne dzieki za podzielenie sie wrazeniami 19.02.08, 16:08
        pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka