Gość: K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 15:35 Dostalam w tej chwili informacje od epso, ze nie zostalam dopuszczona do konkursu. Moj dyplom mgr jest "nieadekwatny" do obowiazkow... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marta Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.autocom.pl 14.07.09, 15:38 ja również to samo, nieadekwatny dyplom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 15:41 i jeszcze pytanie do tych z Was, ktorzy otrzymali wiadomosc od epso w sprawie konkursu 145/09 policy and legislation... 1.Czy jest ktos z dyplomem mgr z prawa, kto zostal dopuszczony do konkursu? 2.Czy jest ktos, kto ma dyplom mgr z prawa i nie przeszedl dalej? Zamierzacie sie w takim przypadku odwolac od decyzji? Zastanawiam sie, czy sie nie odwolac, bo wydaje mi sie, ze dyplom mgr z prawa pasuje do konkursu "policy and legislation". Dzieki za podpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.autocom.pl 14.07.09, 16:01 ja się nie odwołuję. chodziło jednak o dyplom związany jakoś z technologią zywności lub bezpieczeństwem zywnościowym, tak myślę. Pewnie są osoby, które przeszły i napiszą nam jakie mają dyplomy. Wszystko się wyjaśni - jeśli mgr prawa nie wystarczyl, to myślę, że niewiele osób zostalo dopuszczonych. a może się mylę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.cec.eu.int 14.07.09, 16:13 "tez tak mam" Dyplom prawa i doswiadczenie w konsultingu m.in z food policy NIE wystarczylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza ODWolujcie sie IP: *.cec.eu.int 14.07.09, 16:19 i zapytajcie dlaczego w poprzednim takim samym konkursie z .. 2004r?... dla starych Panstw Czlonkowskich dyplom magistra prawa WYSTARZCZAL w policy i legislation i to z nawiazka... i przez ile lat zajmowali sie prawem zywnosciowuym po zdaniu konkursu w komisji... i czy aby na pewno dalej to robia czy sie przekwalifikowali.. aha i jeszcze jaki wplyw mial fakt ze byli oni juz "wewnetrzni" na kontraktach jak im te dyplomy uznano..... ....? Piszcie od razu do mediatora przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujas Re: ODWolujcie sie IP: 62.189.127.* 14.07.09, 16:31 Proponuje tez wyslac kopie odwolania do Watykanu. ...ja jeszcze ciagle czekam na wiesci z public health. Skoro maja tylko 35 miejsc to sie nie dziwie ze odwalaja prawnikow - ilu z nas ma faktyczne doswiadczenie w public health lub food saftety? Pewnie nie za duzo. Moje jest smieszne :-) Dodatkowo ile prawnikow pracuje jako prawnicy? Sru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe Re: ODWolujcie sie IP: *.cec.eu.int 14.07.09, 16:43 eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do? uri=OJ:C:2004:096A:0001:0018:EN:PDF Sprawdzilam wymagane doswiadczenie w poprzednim konkursie i doswiadczenie prawnicze NIE bylo explicite wymienione jako odpowiednie. W jaki spoosb mozna dowiesc ze dopuscili prawnikow do nastepnego etapu w 2004? Namierzac ludzi z listy rezerwowej na facebooku i zadawac im pytanie o dyplom???Przeciez epso same z siebie nie udzieli takiej informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe Re: ODWolujcie sie IP: *.cec.eu.int 14.07.09, 16:45 tfu, mialam na mysli "wyksztalcenie" prawnicze , nie "doswiadczenie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: ODWolujcie sie IP: *.autocom.pl 14.07.09, 16:56 Dzięki zoe, rzeczywiście wygląda to dość dziwnie... kojarzę chyba jedną Francuzkę z tego konkursu z 2004 r., chyba właśnie z prawniczym wykształceniem. Do wujas: oni chyba w ogóle nie uwzględniali doświadczenia zawodowego, czy tego, że ktoś pracował/pracuje obecnie w związanych z żywnością sektorach. Liczył się tylko odpowiedni dyplom mgr (ewentualne późniejsze dyplomy/certyfikaty nie miały chyba najmniejszego znaczenia). W public health- miejmy nadzieję - prawniczy wystarczył. Daj znać, jak już będziesz wiedział. Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkich pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura biurowa Re: ODWolujcie sie IP: *.cec.eu.int 14.07.09, 16:53 w postaci pytania do EPSO: byli czy nie byli prawnicy dopuszczeni? Bo wiemy ze byli i zdali....Jezeli tak, to jest to nierowne traktowanie tym bardziej ze publikacja aktualnego konkursu nie uszczegolawia (a mogla jezeli po poprzednim konkursie zorientowali sie ze prawnicy sa be) i Mediator sie tu klania.... poza oczywiscie odwolaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.220-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.07.09, 09:08 Chyba jednak w takim razie napisze krotkie odwolanie, ze uwazam, ze moj dyplom mgr z prawa mnie kwalifikuje do tego konkursu. Przeciez prawnik jest wrecz idealny do zajmowania sie "policy and legislation" w kazdej dziedzinie prawa. Dobrze, ze wspominacie, ze w poprzednim konkursie dyplom z prawa wystarczal. To by wskazywalo, ze oni coraz bardziej srubuja te swoje formalne wymogi. A teraz powaznie: co napisac w tym odwolaniu? Pomysl mam, ale moze ktos, kto kiedys odwolal sie skutecznie, podpowie, co pisac najlepiej. Czy dobrze jest sie powolac jakos na poprzedi konkurs? do kozy: Wierze w to, co piszesz. To jest wlasnie przykra prawda, ze te konkursy, chocby nie wiem, jak swietnie pomyslane, i tak potem sluza tym, co sa juz w srodku i potrzebuja zdac cokolwiek, byle by zdobyc status urzednika. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.cec.eu.int 15.07.09, 09:17 "Contrary to the conditions laid down in the notice of competition, your diploma is not relevant to the duties (point I.A)." Jestem mgr prawa Jeden z obowiazkow "such as" to :"Developing policy and legislation, and managing existing legislation, in the area of food safety, animal" Kto ma to robic jak nie prawnik??? Czego Epso chce? Pracy magisterskiej z juris gnojus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.220-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.07.09, 09:24 A wiec jestesmy podobnego zdania, ze prawnik jest najlepszy do zadan, ktore wymienili w ogloszeniu. To juz mamy ustalone. Teraz pozostaje kwestia, jak sie skutecznie odwolac. Mamy na to chyba tylko 10 dni. Jak napisac skuteczne odwolanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujas Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: 62.189.127.* 15.07.09, 09:51 Powodzenia! Troche czasu stracisz i tyle. Tez jestem prawnikiem, ale jezeli mnie odwala (public health) to nie bede sie miotal ze "jako prawnik moge napisac akt legislacyjny w kazdej dziedzinie", bo nie moge. Znam prawnikow po podyplomowych studiach z IP w dziedzinie farmaceutykow lub bioetyce prawnej. Chyba oni lepiej daliby sobie rade z pisaniem takiej legislacji niz ja. Ale jezeli uwazasz ze EPSO wyrzadzilo Ci krzywde, to faktycznie masz prawo do zlozenia odwolania. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.220-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.07.09, 10:07 Tu nie chodzi o "miotanie sie", kolego. Co do meritum, nie chodzi tez tutaj o konkurs aplikacji. Zadaniem epso na tym etapie nie jest wybranie najlepszych kandydatow sposrod tych, ktorzy przeszli przez "admission tests", tylko takich, ktorzy spelnili wymogi formalne i zdobyli najwieksza liczbe punktow. Jasne, ze jak ktos jest prawnikiem specjalizujacym sie w public health, to jest lepszy ode mnie, bo ja jestem tylko mgr z prawa. Ale tu chodzilo tylko o sprawdzenie, czy osoby, ktore maja wystarczajaca liczbe punktow z "admission tests" spelniaja wymogi. Jesli spelniaja, powinny byc brane do konkursu w kolenjnosci pod wzgledem liczy zdobytych punktow. Nie moze byc na razie konkursu swiadectw, osiagniec itp., bo nie o to chodzilo. Natomiast, jesli epso odrzuca prawnikow, wydaje mi sie, ze nie jest to zgodne z ogloszeniem o konkursie. Moze ktos inny ma jakas przydatna opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujas Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: 62.189.127.* 15.07.09, 10:38 :-) Z przydatnych opinii to nasuwa mi sie jedynie ta zeby mocno sie pomodlic przed wyslaniem odwolania. Pewnie dobrze byloby tez na tace troche wiecej wrzucic. Kto smiga dzisiaj w porze lunchu spalic kilka opon przed EPSO? :-) Eh, znowu Lacha bija! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura biurowa Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.cec.eu.int 15.07.09, 10:38 do odwolania: poszperajcie po stronie internetowej SANCO... zobaczcie jakie zadania wykonuja... rozne unity...moze Wam byc pomocne do wykazania ze prawnik to adekwatne wyksztalcenie do policy i legislation.. jako dodatek do tego co mowi ogloszenie.... i zapytajcie wprost jak uzasadniaja to ze w poprzednim konkursie dyplom z prawa byl uznany jako odpowiedni... tym bardziej ze aktualna publikacja go dalej nie wyklucza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.autocom.pl 15.07.09, 10:59 Na forum zagranicznym przeczytałam, że dostała się m.in. osoba z tytułem licencjata z technologii żywności. Ale otrzymała informację, że proces selekcyjny jeszcze trwa i że ostateczna decyzja o dopuszczeniu do części pisemnej będzie we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: 136.173.62.* 15.07.09, 10:59 Z EPSO to podobno jest tak, ze kazda komisja przed rozpoczeciem konkursu ustala kryteria bardzo scisle okreslajace co bedzie uznawane za adekwatne doswiadczenie. Dlatego pomiedzy roznymi konkursami pojawiaja sie roznice, ale nie pojawiaja sie w ramach poszczegolnych konkursow. Te kryteria sa wiazace i komisja pozniej juz nie moze ich zmienic. Nie sa one niestety upubliczniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.220-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.07.09, 11:14 Przygotowalam sobie odwolanie do wyslania. Zachecam Was takze do odwolania sie, zwlaszcza, jesli macie dyplom mgr z prawa. Wydaje mi sie, ze prawnik to najlepszy kandydat do opracowywania aktow prawnych. Szczegolow dotyczacych konkretnej dziedziny mozna sie nauczyc. Jesli odwolan bedzie wiecej, moze nam pozwola grac dalej. Pozdrawiam innych zawiedzionych i zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.cec.eu.int 15.07.09, 11:40 hej, gdzie wysylasz to odwolanie i jakie argumenty podalas? powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.220-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.07.09, 12:08 wysylam przez strone epso. argumenty - mniej wiecej takie, jakie zostaly wymienione w tym watku powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.cec.eu.int 15.07.09, 12:19 Do tych wszystkich prawnikow od siedmiu bolesci: ile semestrow na studiach zajmowaliscie sie sprawami, ktorych dotyczy konkurs? Nie przyszlo wam do glowy, ze lepiej zatrudnic w merytorycznym unicie 10 fachowcow sensu stricte i dwoch radcow prawnych niz odwrotnie?! Zanim zaczniecie pisac odwolania, proponuje przeszukac strony trybunalu ds. sluzby publicznej i ombudsmana pod haslem "WIDE DISCRETIONARY POWER" i epso /apointing authority, to wam troche szczeka opadnie PS Zdalem dwa konkursy zewnetrzne, spelniajac warunki merytoryczne, a nie kreujac sie na wszystkowiedzaca alfe i omege li tylko na zasadzie faktu, ze skonczylem studia prawnicze w koziel wolce. Brawo dla wujasa i conce za glosy rozsadku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.220-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.07.09, 12:52 A slyszales o takich, co pracowali jako temporary jako AD od wszystkiego, czyli od niczego (wlasciwie byla to praca polegajaca na wykonywaniu czynnosci asystencko-sekretarskich), a w miedzyczasie zdali konkurs na "translator", a potem - na mocy zdanego konkursu "translator" - ich stanowisko AD zamienilo sie z temporary na urzednik mianowany? A slyszales o absolwentach konkursu public health z 2004? Ilu ich jest specjalistami? Ilu po konkursie pracuje w tej dziedzinie? Nie zniechecaj ludzi do odwolan! Oczywiscie wszyscy gratulujemy Tobie tego, ze jestes prawdziwym specjalista. My tez sie takimi staniemy. Na razie mamy studia z prawa, dajace ogolne wyksztalcenie z dobrych uczelni publicznych. Ale nauczymy sie roznych waskich dziedzin prawa, zajmujac sie nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.cec.eu.int 15.07.09, 13:03 Gość portalu: K napisał(a): > A slyszales o takich, co pracowali jako temporary jako AD od wszystkiego, czyli > od niczego (wlasciwie byla to praca polegajaca na wykonywaniu czynnosci > asystencko-sekretarskich), a w miedzyczasie zdali konkurs na "translator", a > potem - na mocy zdanego konkursu "translator" - ich stanowisko AD zamienilo sie > z temporary na urzednik mianowany? Tak, slyszalem. Zapominasz jednak, ze a) oni zdali konkurs zewnetrzny, bo nie bylo wewnetrznych konkursow na tlumaczy b) wsrod nich bylo wielu prawnikow, wiec nikt nie bronil ci startowac w takim konkursie c) w ogloszeniu konkursu wymagano ukonczenia DOWOLNYCH studiow wyzszych a nie "relevant". Poza tym zycze kazdemu powodzenia, ale w jego dziedzinie, przeciez wlasnie toczy sie konkurs zewnetrzny AD dla prawnikow z obywatelstwem polskim, gdzie nikt ci nie odrzuci papierow, jesli masz mgr prawa. Wiec nie rozumiem tych zali, szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujas Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: 62.189.127.* 15.07.09, 13:05 Oki doki. Powodzonka z odwolaniem (bez sakrazmu, naprawde zycze jak najlepiej). Widac zesmy ludzie swiatli i kulturalni - pare postow poszlo ale zednych przeklenstw i grozb. Jest super! :-))) Szacunek 4 all. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura biurowa do rozbawionego IP: *.cec.eu.int 15.07.09, 14:05 rozbawiony, nie kumasz.. raz - zasady: poprzednio brali teraz nie.. bo co? mogli sobie zapisac.. nie zapisali..., dwa - prawnicy w tym obszarze pracuja akurat policy i legislation, nawet z opisu konkursowego swietnie podchodzi pod prawnikow... wiec formalnie EPSO nie moze sobie szalec dowolnie i bez trzymanki... niech odwalaja potem....na etapie zatrudniania... jak im prawnik nie bedzie potrzebny, niech sobie wisi w nieskonczonosc na liscie... chcieli tylko wetereynarzy, zootechnikow itd- .. TRZEBA BYLO TAK to zapisac zeby bylo nie do ruszenia.. a nie chrzanic teraz ze dyplom prawniczy nie jest relevant do pisania projektow legislacji i monitorowania jej stosowania.... ZASADY i praworzadnosc, .... ktore to Komisja zdaje sie miec w glebokim powazaniu od dluzszego czasu....dzis to, jutro....? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: do kury IP: *.cec.eu.int 15.07.09, 14:38 Co bylo, a nie jest, nie pisze sie w rejestr. Wymogi w sprawie konkursow zmieniaja sie z roku na rok, i to co bylo 4 lata temu nie musi obowiazywac dzisiaj, moze wlasnie doszli do wniosku, ze maja za duzo prawnikow generalistow a za malo fachowcow, to jest wlasnie ta slynna discretion power w procesie rektrutacji, bylo na ten temat wiele wyrokow w trybunale i rzadko ktory skonczyl sie pomyslnie dla zaskarzajacego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: do kury IP: *.cec.eu.int 15.07.09, 17:52 jeszcze zapominacie ze do tego policy and legislation jest implementation a...tu juz prawnik daleko nie zajedzie, wiem ze wiecie jak krowa wyglada ale nie oszukujmy sie nikt z was nie zastanawia sie jak zmiejszyc przepisami ilosc emisji amoniaku z tej krowy...do tego jest potrzebny ktos relevant. akurat zgadzam sie ze powinno byc jasno napisane ze prawnicy i ekonomisci jak maja dodtkowy dyplom z tej dziedziny tak reszta nie... ale taki zapis widzialm tylko raz...niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
john_shepherd 145/09 15.07.09, 19:20 Racja, wygląda ze po przeczytaniu pierwszego z zadań: - Developing policy and legislation, and managing existing legislation, prawnicy stwierdzili: „prawnik jest wręcz idealny do zajmowania sie "policy and legislation" w każdej dziedzinie prawa” i „kto ma to robić jak nie prawnik???” ale co z reszta zadan: np. risk assessment and crisis management? Z drugiej strony w OJ nie określono jakie dyplomy sa „relevant”, wiec czemu nie, zgodnie z prawnicza naturą można się odwołać... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestetynieprawnik Re: do rozbawionego IP: *.static.privatedns.com 15.07.09, 19:27 "mogli sobie zapisac.. nie zapisali" chyba potrzeba tez prawnikow w EPSO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe odpowiedzi spodziewamy sie we wrzesniu... IP: *.brutele.be 24.07.09, 12:23 "Your letter is being forwarded to the Selection Board for consideration and we will inform you of their decison via your EPSO Account. We should point out, however, that due to the holiday period, the Selection Board is unlikely to meet before September" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) to meet, wiec send answer in pazdziernik IP: 136.173.62.* 24.07.09, 12:28 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: odpowiedzi spodziewamy sie we wrzesniu... IP: *.208-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.07.09, 13:24 czesc zoe, Dostalam identycznego emaila. A wiec czekamy i wymienimy sie pogladami we wrzesniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: 145/09 public health - non-admission to conco IP: *.17-247-81.adsl-static.isp.belgacom.be 07.09.09, 20:00 No i jak, na razie jeszcze nie mamy odpowiedzi na nasze pismo w sprawie non-admission, prawda? W kazdym razie u mnie jeszcze nic, no ale dopiero poczatek wrzesnia, wiec oczywiscie nie ma co sie niecierpliwic. Tak tylko odnawiam ten watek, zebysmy sobie przypomnieli, ze pewnie niedlugo epso sie jakos do tematu ustosunkuje. Jak cos nam przysla, podzielmy sie informacja wzajemnie na forum. I zobaczymy co dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe odpowiedz IP: *.cec.eu.int 16.09.09, 11:32 Mam odpowiedz. Po wnikliwym rozwazeniu uznano ze spelniam warunki pkt I.B.2 (diploma relevant to the duties). Samych pkt w preselekcji mam rozczulajaco malo, raczej nie licze na znalezienie sie dalej w 120-tce szczesliwcow.. Ale co osobista przyjemnosc ze argumentacja mi sie udala, to moje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: odpowiedz IP: 77.236.10.* 16.09.09, 14:00 Gratuluję uporu i rownoczesnie dziekuje, bo opłacił się on wszystkim. Równiez dostałam informację, że mam odpowiedni dyplom. ale punktow malutko, tylko 22. Poza tym, jesli serio traktowac zasade rownego traktowania to osoby,ktore tak pozno zostaly poinformowane, ze dalej sa w grze powinny miec wiecej czasu na przygotowanie sie do egzaminu pisemnego. Mysle, ze powinny byc dwie tury pisemnego dla tych 120 osob, pierwsza dla grupy, ktora od lipca sie przygotowywala, druga dla tej, ktora od dzisiaj wie, ze ma jakas szanse na przystapienie do pisemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: odpowiedz 16.09.09, 14:10 Ja i mój kolega również po zmianie decyzji "gramy dalej", aczkolwiek mając nieszczególnie dużo punktów z preselekcji, na cuda nie liczymi. Dobrze, że EPSO zmieniło decyzję, ale w sumie niezły cyrk z tego wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: odpowiedz IP: *.cec.eu.int 16.09.09, 15:04 A to Epso mi zrobilo niespodzianke! Figlarze ;-))) Nawet sie nie odwolalam, nie prosilam o review, a tu znowu jestem w grze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe Re: odpowiedz IP: *.cec.eu.int 16.09.09, 15:16 A to dobre. Jak sie ta BLOCK readmission ma do, cytuje, "after thoroughly reviewed your file" ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: odpowiedz IP: *.228-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.09.09, 17:03 Dostalam maila, zeby sprawdzic profile, nie wiedzac, o co tym razem chodzi, a tu prosze... to samo, co u Was: readmission. Krotkie odwolanie wyslalam, zgodnie z tym, co pisalam przed wakacjami, ale zrobilam to raczej pro forma. Ale numer! Ale w sumie jak mogli odmowic prawnikom udzialu w czyms, co sie nazywa 'policy and legilsation'!!! Tylko pytanie: co teraz? Nie mam zielonego pojecia, o co chodzi w tym konkursie!? Jak sie przygotowac, zeby jednak sprobowac! Pisemny chyba w przyszlym miesiacu - tak wynika z indicative planning! A ja wlasnie zabukowalam lot do Polski na polowe pazdziernika. Ajajaj! Bede wdzieczna za rady, jak sie przygotowac do dalszej gry! Serdeczne dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K do zoe Re: odpowiedz IP: *.228-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.09.09, 17:12 zoe pisze: "A to dobre. Jak sie ta BLOCK readmission ma do, cytuje, "after thoroughly reviewed your file" ... ;-)" Wydaje mi sie, ze tylko czesc osob (niektorzy Polacy byc moze zacheceni tym watkiem) wyslali odwolanie. Komisja miala we wrzesniu stosik odwolan, prawdopodobnie z podobnymi argumentami. Jedne pisma byly lepsze, drugie slabsze. Niewykluczone, ze nawet najbardziej do nich trafily argumenty z jakiegos jednego dobrego odwolania. Natomiast zdecydowali sie jednakowo potraktowac wszystkich, bedacych w podobnej sytuacji. Czyli zyskali i uparci oraz pracowici, i ci, ktorzy machneli reka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K do aga Re: odpowiedz IP: *.228-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.09.09, 17:19 Sluchaj, aga, a jaka wlasciwie dostalas odpowiedz? No bo chyba rzeczywiscie nie "after reviewing your file", skoro o to nie prosilas? Chcialabym wiedziec tak z ciekawosci. Poza tym bedzie mozna troche lepiej zrozumiec logike dzialania epso. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: odpowiedz 16.09.09, 19:39 Ja również się nie odwoływałam, a uzasadnienie EPSO było takie: "However, after having thoroughly reviewed your file, in compliance with the principle of equal treatment of candidates, I would like to inform you that the Selection Board has decided that you do meet the specific eligibility criteria set out in Section I.B.2" Jeżeli dobrze rozumiem, uznali, że nie mogą inaczej potraktować tych, którzy się odwołali i zostało to uznane, a tych, którzy się nie odwołali, a mają podobne dyplomy czy doświadczenie zawodowe. Pewnie na dalszym etapie będą ostro odsiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auditor EPSO/AD/146/09 Food safety (Audit, Inspection... IP: *.165-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.09.09, 20:43 a czy czyjes odwolanie na audit podzialalo? EPSO/AD/146/09 Food safety (Audit, Inspection and Evaluation Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesolo Re: odpowiedz IP: 77.236.0.* 16.09.09, 21:04 Dlaczego absolwenci prawa planują pracę urzędniczą w dziedzinie, na której się nie znają, miast uczyć się do egzaminu na aplikację? Odpowiedz Link Zgłoś
kttosia Re: odpowiedz 16.09.09, 21:53 bo absolwenci prawa sa zdolni i to ze sie nie znaja im nie przeszkadza ;-) jest taki kawal: idzie 2 studentow prawa ulica i znajduja jakies kartki, jeden mowi do drugiego: - wiesz co to jest? drugi: nie, a ty? pierwszy: tez nie, ale niewazne , dawaj zakuwamy PS. podczas sesji niejednokrotnie mialam wrazenie ze ten zart nie jest tak absurdalny jak by sie moglo wydawac na 1 rzut oka ps. aha i zanim zapytasz, nie startuje w tym konkursie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: odpowiedz IP: *.221-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.09.09, 23:21 to faktycznie epso zmienilo front. dla tych co dalej graja, bedzie napewno tylko jeden termin, chociaz czasami jak bardzo nawala robia drugi wiec moze wam sie uda. Poniewaz nie ma testu specjalistycznego cala wiedze beda sprawdzac w eseju.... polecam ksiazki z kazdego AR'u od technologi zywnosci przez weterynarie - tutaj jest w PL nowy dzial fitosanitarny, czyli dawny sanepid, troche srodowiskowych tematow bo duzo tu jest na pograniczu, pestycydy, GMO, klasyka poziom wiedzy mozecie zaliczyc z podstawowych przedmiotow. Jak tylko znacie sie na prawie bez wiedzy specjalistycznej polecam zaczac uczyc sie juz teraz, macie cirka 2-3 miesiace nauki ktora musicie jakos zmiescic. a i takie troche cross cuting sprawy wezcie pod uwage, bo na tym mozecie sie wylozyc bez rozumienia tematu Odpowiedz Link Zgłoś