poszeklu 22.08.08, 14:06 Przypomina sie Agatka z Lublina, ktora latala od szpitala do szpitala, zeby zabic swoje dziecko. Czy ten wpis jest złamaniem prawa lub regulaminu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
afiag Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 14:15 Mnie zawsze rozwala jak ktoś mówi o jakiejś zbrodni: nieludzka, zachował się jak zwierzę. Zbrodnia jest zachowaniem typowo ludzkim. Żadne zwierzę nie popełnia zbrodni a jeśli zabija to z konieczności.No chyba że chodzi o agresywne psy, ale te też są wychowywane przez ludzi. w takich sytuacjach zwierzę jak na zdjęciu zachowuje się bardziej po ludzku niż 6 miliardów homo fuckin sapiens na tej planecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 14:25 Typowo eurolewcki numer. Gorylatka trzeba oplakiwac, a nienarodzone dzieci zabijac! Odpowiedz Link Zgłoś
nightdream Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 15:08 kretyn jesteś. niektórych ludzi interesuje tylko udowodnienie, ze mają rację, że ich poglądy są najlepsiejsze... a tak serio to mają w głębokim poważaniu i innych ludzi i cały otaczający nas świat... powodzenia takim ludziom życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu [...] 22.08.08, 16:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej [...] 22.08.08, 20:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 15:07 Niektóre gatunki małp zabijają dla przyjemności. I nie mówię tu tylko o ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
calstop Malo wiesz o zwierzetach 22.08.08, 15:13 Powtarzasz jedynie frazesy o niby zawsze szlachetnych zwierzetach, ale tak prawde mowiac malo wiesz o nich. Otoz, zwierzeta potrafia zabijac dla przyjemnosci Odpowiedz Link Zgłoś
genkar Re: Malo wiesz o zwierzetach 22.08.08, 15:32 Oczywiscie. Wielokrotnie obserwowano akty agresji u dzikich szympansow. Okazuje sie, ze od czasu do czasu prowadza one ze soba regularne walki prowadzace czasem do zabicia wszystkich czlonkow jednej z walczacych grup. Wojny nie sa ludzkim wynalazkiem. Ludzie je tylko "udoskonalili" Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Malo wiesz o zwierzetach 22.08.08, 15:33 > nigdy nie widzieliscie, > jak kot bawi sie spanikowana, osaczona mysza? Bzdura. To nie jest "zabawa" czy "tortura" czy "wyzywanie" sie. To ma wiele funkcji. Ale nie chce mi sie tu opisywac-rozpisywac. Tylko chcialem, zaznaczyc komus, kto innych poucza, ze sam sie nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Malo wiesz o zwierzetach 22.08.08, 18:06 Tak? Dokładnie tak samo jak u ludzi. Pouczaczu. :P Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Malo wiesz o zwierzetach 22.08.08, 18:11 Atam, chyba przeceniasz zwierzęta, jest wiele rzeczy o których można by tu napisać ale napiszę o jednej, zwierzęta nie znają pojęć dobro i zło Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Malo wiesz o zwierzetach 22.08.08, 18:17 Hmmm. Tak zgoda. Ale "kłamać" już potrafią. Wiedzą też kiedy... no nie wiem. Przyjdź kiedyś do domu i zobacz jak się zachowuje pies który z powodu "choroby prezydenckiej" zanieczyścił podłogę. Boi się kary? Nigdy go za to nie zbiłeś, nie krzyczałeś za to... a jednak, nie merda, nie skacze tylko jakoś tak się płaszczy i próbuje ci z oczu zejść. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Zafunduj sobie kotkę... 22.08.08, 16:25 to zobaczysz jak wygląda prawdziwe macierzyństwo i troska o swe potomstwo. Przynajmniej w wykonaniu tych kotek nie "wychowanych" jeszcze przez media takie jak GW i TVN. Przykład z myszką jest tak dalece chybiony jak codzienna porcja manipulacji jaką z tego właśnie kierunku zapewne odbierasz... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Zafunduj sobie kotkę... 22.08.08, 18:07 Widziałeś jak chomiki zjadają swoje młode? Albo jak kotki porzucają swoje dzieci? U zwierząt to też różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Zafunduj sobie kotkę... 22.08.08, 18:17 Mój kot, domowa przytulanka, taki mruczek, jeśli tylko dorwie mysz zachowuje się w sposób który można by nazwać sadystyczny, oczywiście o jakimkolwiek spożyciu padliny mowy nie ma, ale zdobycz ukatrupia dobrze się przy tym bawiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Zafunduj sobie kotkę... 22.08.08, 18:19 Chcesz fotki mojej na trupami mysimi? Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb No dobra wysiadam z tegp przedziału... 22.08.08, 18:21 szkoda czasu z tą inteligencją. Zafundujcie sobie piranie młotki... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: No dobra wysiadam z tegp przedziału... 22.08.08, 18:28 Bydło - ty nie tylko o polityce, ludziach czy gospodarce mało wiesz, ale jak widać i o zwierzakach. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: No dobra wysiadam z tegp przedziału... 23.08.08, 07:21 Ty, tobie nie szkoda czasu z inteligencją tylko zmierzacie w przeciwnych kierunkach, inteligencja do przodu, bydło na pastwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Szczególnie z aborcją na życzenie... 22.08.08, 18:17 Tobie bystrzaku trzeba zdaje się dwa razy powtórzyć, zatem powtarzam: zafunduj sobie kotkę i zobaczysz jak się powinno dbać o swe potomstwo i co to jest macierzyństwo. No i nie pitol mi o myszce... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Szczególnie z aborcją na życzenie... 22.08.08, 18:27 > Tobie bystrzaku trzeba zdaje się dwa razy powtórzyć, zatem > powtarzam: zafunduj sobie kotkę i zobaczysz jak się powinno dbać o > swe potomstwo i co to jest macierzyństwo. No i nie pitol mi o > myszce... W przeciwieństwie do Ciebie miałem sporo kotek przy domu. Niestety wiem, że bywają różne zachowania. Jedne się troszczą o dzieci inne nie. Powody są różne. Czasem kotka bywa latwica - ledwo urodzi, a już leci za swoimi biznesami, czasami po prostu jest zbyt niedojżała by dzieci wychowywać - nie wie jak się za to zabrać. Widziałem też taki piękny widok jak kotka matka pomagała kotce córce rodzić masując jej łapami brzuch (leżały obok i stara "kopała" podbrzusze młodej). Potem pomagała wylizywać noworodki i wspierała w opiece. Aborcje też bywają. Tyle że ekhm... postnatalne. Nie raz gdy nie ma możliwości wykarmienia dzieci niektóre są porzucane czy wręcz jak u chomikó zjadane. "Aborcja" w czasie ciąży to najczęściej "naturalne" poronienie zestresowanej lub zagłodzonej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Jak "dojżejesz" to sobie znowu pogadamy... 22.08.08, 18:48 Na razie sugeruję słownik ortograficzny w łapy wziąć. Kotki i ich zachowanie zostaw tym, co mają o tym dużo lepsze pojęcie niż Twoja wiedza z ortografii. Mniemam że z polityki masz jednak nieco lepszą. Bo jeśli nie, to śmiech na sali gościu... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Bydło - i coś udowodnił? Że jesteś słownikiem ort? 22.08.08, 18:54 Mam dysgrafię. Nigdy tego nie kryłem. W sprawach ortografii nie wypowiadam się. Słownik google którym się posługuję by łapać takie kwiatki coś teraz wysiadł. Na zwierzakach i tych sprawach, o których piszę znam się. To o czym pisałem widziałem na własne oczy, albo czytałem bynajmniej nie w książkach dla dzieci tak jak Ty. Koty z tego co tu piszesz widzę, że oglądałeś tylko na filmach "dla grzecznych dzieci", na obrazkach, albo jak "w gości" chodziłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Szkoda czasu, wybacz... 22.08.08, 19:10 __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re:Dobrze,że kot domowy nie jest wielkości tygrysa 22.08.08, 21:45 Bo pewnie też byśmy go wytępili jak zagrożenie ;) Życie emocjonalne zwierząt jest znacznie bardziej skomplikowane niż się wychowankom Disney'a wydaje. Zawsze byłam zdania,że to prędzej niektóre ludzkie zachowania można interpretować w duchu "zwierzęcych atawizmów" a nie odwrotnie. A więc ślepa miłość macierzyńska nie pozwalająca się rozstać z gnijącym truchełkiem dziecka jest takim atawizmem charakterystycznym dla człekokształtnych. Atawizmem, który naszemu gatunkowi wyszedł na dobre, przyczyniając się do niesamowitego sukcesu reprodukcyjnego. Czy poza gatunkami, które się ściśle związały z ludźmi jako zwierzęta hodowlane lub domowe znacie równie liczne gatunki lądowe dla których średnia masa pojedynczego osobnika przekracza 50 kg? A wracając do kotów - przetrwały w swej drapieżności, bo nie były zagrożeniem dla super drapieżnika jakim jest człowiek. Ba, tępiąc gryzonie stały się w pierwszych społecznościach rolniczych szalenie cennym sprzymierzeńcem. Świat kotów, które nie "nie kupują łyskas" jest "BRUTAL AND FUL OF ZASADZKAS" ;). Walczą o rewiry łowieckie, o prawo do reprodukcji. Kotka potrafi bezlitośnie przegonić ze swojego rewiru ledwo co od cyca odstawione młode. Animal Planet na żywo, tylko trzeba umieć patrzyć, a tego chyba twój adwersarz nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Wyhodowałem ponad 100 kotów drogie dziecko... 22.08.08, 22:16 i wiem o nich niemal wszystko. Aktualnie biega mi po mieszkaniu pięć asfaltowych maleństw. To że "potrafi przegonić" nie stoi w żadnej sprzeczności ze wspaniałym macierzyństwem i miłością wręcz jaką kotka otacza swe małe, a której niejedna matka ludzka mogłaby ciężko pozazdrościć. Nie spotkałem się też z przypadkiem aborcji u kotów - w końcu drapieżników - w żadnej postaci. Ale tu już nie chodzi o koty nawet. Chodzi o kompletny brak dobrej woli dla zrozumienia zarysowanego problemu, przeinaczanie znaczeń, szukanie "dziury w całym", byleby obronić swą karkołomną i fałszywą tezę. To immanentna cecha platformersów i postkomuchów wychowanych na GW i TVN. Podobną tendencję obserwuję u nich przy próbie interpretacji wydarzeń na scenie politycznej. Współczuję takiej ograniczonej zdolności do pojmowania prostych zupełnie faktów i tendencji do manipulowania nimi. Rzeczywiście zanegowaliby nawet tezę iż niebo jest niebieskie... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_katolik1 Re: Wyhodowałem ponad 100 kotów drogie dziecko... 23.08.08, 00:43 bydlo_prof_wb napisał: > Rzeczywiście zanegowaliby nawet tezę iż niebo jest niebieskie... Niebo nie zawsze jest niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Wyhodowałem ponad 100 kotów drogie dziecko... 23.08.08, 07:31 Hehehehe celne. "Czytelnicy GW" w przeciwieństwie do Bydła wiedzą o tym doskonale. Potrafią również zastanawiać się kiedy i dlaczego "ma" różne kolory. Jak na to wpływa pogoda, pora dnia, wysokość nad poziomem morza, ciśnienie, zanieczyszczenie atmosfery itp. Dla ludzi pokroju "Bydła" takie problemy są nieosiągalne. Świat dla niego musi być prosty czarno-biały. On WIE że niebo jest niebieskie, nawet jak wieczorem całe jest (tfuu) różowe czy (tfu tfu!!!) czerwone od zachodzącego Słońca. Trawa pewnie jest zielona - nawet jak aktualnie od suszy zżółkła. A ziemia jest czarna - nawet jak aktualnie depcze żółty piasek czy żółtobrązową glinę. Fakty, a jego >>wiedza<< to dwie różne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Wątpie - jakbyś wyhodował to coś o nich byś 23.08.08, 07:25 wiedział. Prezentujesz jedynie poziom wiedzy bajek "dla grzecznych dzieci". Odpowiedz Link Zgłoś
philips11 Re: Wyhodowałem ponad 100 kotów drogie dziecko... 24.08.08, 12:05 Bez urazy, ale jeśli faktycznie jesteś profesorem, to słusznie mam jak najgorszą opinię o polskiej kadrze akademickiej... Niby w jakiej postaci miałbyś się spotkać z aborcją u kotów? Że niby kotna kotka idzie do kota ginekologa, siada na fotel, a kot ginekolog po zorbieniu USG przystępuje do zabiegu przerwania ciąży na kotce?? Albo używasz słowa 'aborcja" w znaczeniu oderwanym od powszechnie obowiązującego vide sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2548608 (wtórny analfabetyzm), albo nie posiadasz miejętności słownego przekazywania swoich myśli, co w ogóle dyskwalifikuje Cię do roli chociażby pracownika hot-line, a profesurę - o ile ją masz, lub jakikolwiek tytuł naukowy - powinno Ci się z marszu odebrać :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Szczególnie z aborcją na życzenie... 23.08.08, 08:13 maaac napisał: > Nie raz gdy nie ma możliwości wykarmienia dzieci niektóre są > porzucane czy wręcz jak u chomikó zjadane. Interesujące, ciekawe jak to jest u Michników... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Szczególnie z aborcją na życzenie... 23.08.08, 08:32 A u landaverdów? Dokładnie tak samo. Tyle że się w życiu do tego nie przyznają. Cóż miłują "prawdę". Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Szczególnie z aborcją na życzenie... 23.08.08, 15:36 Znów jedyne co potrafisz to odbić piłeczkę? Żałosne. Zauważyłem, że wreszczie wypowiadasz się o czymś, o czym masz pojęcie: kotkach i chomikach, wiec łudziłem się, że o Michnikach też co nieco wiesz i się ze mna tą wiedzą podzielisz. maaac napisał: > A u landaverdów? Dokładnie tak samo. Otóż nie tak samo. Landaverdwie nie mają za rodziców i braci komunistycznych przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Szczególnie z aborcją na życzenie... 23.08.08, 18:21 No i co Landaverde? Jak zwykle niemerytoryczne chamstwo i poza tym pustka. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Znów brak odpowiedzi na postawione pytanie... 23.08.08, 19:45 Ale cóż za samokrytyka maaac: maaac napisał: > Jak zwykle niemerytoryczne chamstwo i poza tym pustka. Odpowiedz Link Zgłoś
philips11 Re: Szczególnie z aborcją na życzenie... 24.08.08, 12:10 Ech, katolicy z bożej łaski... Nawet nie masz świadomości, że przemawia przez Ciebie duch Stalina. Z jego myśli czerpiesz ideę odpowiedzialności zbiorowej. Odpowiedz mi pełen agresji fanie Chrystusa, dlaczego w takim razie jest tak dwóch różnych braci Kurskich, z jednego łona pochodzących? Czy Jarka należy uznać za PiSowca, a Jacka za michnikowszczyka i na odwrót (w zależności z której strony patrzeć)? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Szczególnie z aborcją na życzenie... 24.08.08, 17:05 philips11 napisał: > Ech, katolicy z bożej łaski... Nawet nie masz świadomości, że > przemawia przez Ciebie duch Stalina. Z jego myśli czerpiesz ideę > odpowiedzialności zbiorowej. Rozumiem więc, że jeśli chodzi o "ducha Stalina" - ty jesteś autorytetem. Nie wiedziałem, że odpowiedialność zbiorowa była częścią myśli stalinowskiej. Ale nawet w obliczu takiej informacji "nie mam świadomości, że przemawia przeze mnie duch Stalina" bowiem nie mam świdomości bym te ideę stosował, wręcz przeciwnie. > dlaczego w takim razie jest tak dwóch różnych braci Kurskich, z > jednego łona pochodzących? ... A jak to jest u Michników? Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Szczególnie z aborcją na życzenie... 22.08.08, 21:57 Otóż, kotki małe i duże MAJĄ RESORPCJĘ PŁODU z powodu ciężkich warunków socjalnych. Wiele kobiet by też tak chciało zamiast traumy aborcji lub samoistnego poronienia. O myszce sam nie pitolił, kot, gdy nie jest głodny, to na żywej myszce trenuje zdolności łowieckie.Czasem myszce udaje się uciec, gdy koteczek jest bardzo najedzony. Przypomina to zabawy orek małą foką. Czasem tracą zainteresowanie ofiarą i ta uchodzi z życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
perotin Może jeszcze taki kot zdaje sobie sprawę, jak... 22.08.08, 22:46 ... taka mysz się boi, że cierpi i tak dalej? To jest właśnie ta różnica: kota bawi uciekająca mysz, bo ucieka, "człowieka" sadystę bawi to, że mysz (kot, pies) cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek.com wiele zwierzat zabija i to wcale nie z koniecznosc 26.08.08, 15:20 a co z lwami ktore zabijaja mlode? do tego wiele gatunkow pajakow ktore zabijaja partnera bo zaplodnieniu kiedys ogladalem przyrodniczy jakis gdzie stado goryli wlasnie scigalo i pobilo na smierc jednego z czlonkow stada, nie pamietam co zrobil ale chyba zlamal jakies zasady obowiazujace w grupie przykladow mozna by mnozyc wiele zwierzat ginie takze w wyniku ran odniesionych podczas walk o dominacje w grupie Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 14:27 ten wpis jest dowodem permanentnej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 14:38 Porownywanie Gorylicy ze zdechnietym potomstwem do dziewczynki w poczatkowej ciazy jest pokazaniem jak obie sprawy ma sie gleboko w d... . Byle bylo po mojemu Odpowiedz Link Zgłoś
nieznikniesz Rozpacz goryla 22.08.08, 15:36 TE ZDJĘCIA SĄ TAK BARDZO WZRUSZACE :(((. Odpowiedz Link Zgłoś
jadeim Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 15:47 Twoja matka też chciała to zrobić, gdy lekarze powiedzieli jej, że urodzi się debil, ale niestety nie pozwolono jej na to. Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks przecież gość prawde napisał... 22.08.08, 16:40 > Twoja matka też chciała to zrobić, gdy lekarze powiedzieli jej, że urodzi się > debil, ale niestety nie pozwolono jej na to. Jasne. Jeździjcie sobie teraz po gościu, tylko że on nie napisał nic więcej ponad to co się stało. Dziecko nie urodziło się nie dlatego, że płód był uszkodzony czy miał wadę genetyczną, ale dlatego, że jego niedoszła matka tak zdecydowała i je zabiła. Okoliczności nie mają tu nic do rzeczy. Został zabity człowiek "w imię dobra" innego człowieka czyli jego niedoszłej matki. Żal mi ludzi, którzy nie widzą w tym zabicia człowieka a jedynie zabieg ginekologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks i tak się jeszcze zastanawiam... 22.08.08, 16:44 ... czemu w oberwaniu żywemu, dorosłemu człowiekowi żywcem nóg, rąk a na koniec głowy, większość ludzi widziałoby niewyobrażalne barbarzyństwo i okrucieństwo, ale jak to się robi kilkunastotygodniowemu płodowi, to jest to jedynie "zabieg medyczny" wykonany dla dobra matki z "ważnych przyczyn społecznych" czy jak to się tam nazywa...? i sorry za offtopa ale nie wytrzymałem... Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: i tak się jeszcze zastanawiam... 22.08.08, 16:51 bo tamto jest człowiekiem a to płodem. Różnica znacząca. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: i tak się jeszcze zastanawiam... 23.08.08, 16:14 embriao napisał: > bo tamto jest człowiekiem a to płodem. Różnica znacząca Różnica semantyczna. Taki np. wcześniak to człowiek czy płód? Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Takie nieludzkie goryle... 22.08.08, 16:19 jak Agatka to niezwykła rzadkość, by nie powiedzieć już całkiem otwarcie, że takich zwyrodniałych dzieciobójców pośród nich zwyczajnie brak... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
mamgotamgo Rozpacz goryla 22.08.08, 17:33 A nie wystarczyłaby jej zwykła aborcja? Jaruga byłaby zadowolona i sierakowska też. Odpowiedz Link Zgłoś
nvt Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 20:33 Och ty Pisowski prawicowiec! Czemu zacepiasz Jarugę i Sierakowska z tej okazji --- Jeśli chcesz się dowiedzieć jak Azjata z Warszawy pisze o tym i owym po polsku to poczytaj: www.danchimviet.com/blogs Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Glupota GW 22.08.08, 18:19 "Dziecko gorylicy"? To gorylice maja DZIECI?! C hociaz.... to "dziecko" podobne jest troche do Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Plody ludzkie dzieci zwierzece 22.08.08, 19:00 Niektorzy ludzie maja plody donoszone i te sa nazywane dziecmi lub bachorami. Niedonoszone - u niektorych wyzwolonych wlascicielek brzuchow - sa smieciem ladujacym wsrod smieci. Jestesmy zwierzetami wyposazonymi w instynkty. Jako zwierzeta obdarzone wyzej rozwinietym rozumem dokonujemy samobojstwa na naszej ludzkiej czesci pozwalajacej nam odczuwac wyrzuty sumienia, kochac, brac odpowiedzialnosc za swoje postepowanie, dodawac do naszej zwierzecej natury dusze. Od zwierzat mozemy uczyc sie wiele. Pies pilnujacy niezywego pana przez ponad szesc tygodni, matka goryla niegodzaca sie ze smiercia swojego dziecka, mnostwo innych przykladow, ktore moga nas - niby istoty wyzsze i spoleczne - zawstydzac. Gdzie nasze czlowieczenstwo skoro bywamy gorsi od malorozumnych zwierzat? Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Dobry Bóg jest aborcjonistą 22.08.08, 22:53 Nie przypadkiem aborcja, to SZTUCZNE poronienie - naturalnych jest znacznie więcej. A poza tym - po kilkudziesięciu latach Dobry Bóg wyskrobuje każdego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
cojestdoktorku Re: Dobry Bóg jest aborcjonistą 23.08.08, 10:03 > Nie przypadkiem aborcja, to SZTUCZNE poronienie - naturalnych jest znacznie wię > cej. > A poza tym - po kilkudziesięciu latach Dobry Bóg wyskrobuje każdego człowieka. no i to jest dowód na to że Bóg nie jest dobry w zasadzie powinien być skazany za te miliardy aborcji których sie dopuścił Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Plody ludzkie dzieci zwierzece 23.08.08, 07:39 > Od zwierzat mozemy uczyc sie wiele. Polecam np zachowanie samca lwa mordujacego dzieci swojego poprzednika po przejęciu haremu samic. Naprawdę rozczulające zachowanie. Kukułka podrzucajaca swoje jajka do gniazd innych ptaków też jest bardzo pouczająca. Jej dzieciaczki mordujące przybranych braci i siostry takoż. A co powiesz o wróblach zadziobywujacych papużkę która uciekła z domu? Słodkie co? A jak ładnie przypomina zachowanie polskiej męskiej "prawicowej" młodzieży lubiącej chodzić w glanach? Może więc nie idealizujmy zwierząt. Można u nich tak samo jak u ludzi wykazać zarówno dobre cechy jak i złe, i to nie tylko u gatunku jako takiego ale i u poszczególnych osobników. Jeden pies będzie człowieka tak kochał, że będzie siedział nad grobem, ratował go z płomieni, drugi będzie go gryzł, okradał z jedzenia, robił mu na złość, a na końcu ucieknie do obcych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Rozpacz goryla 22.08.08, 20:01 poszeklu napisał: > Przypomina sie Agatka z Lublina, ktora latala od szpitala do > szpitala, zeby zabic swoje dziecko. > Czy ten wpis jest złamaniem prawa lub regulaminu? nie. twój wpis jest przejawem chamstwa i głupoty, którą reprezentujesz, pisowski idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Rozpacz goryla 24.08.08, 01:02 stara_twojej_starej napisał: > poszeklu napisał: > > > Przypomina sie Agatka z Lublina, ktora latala od szpitala do > > szpitala, zeby zabic swoje dziecko. > > Czy ten wpis jest złamaniem prawa lub regulaminu? > > nie. twój wpis jest przejawem chamstwa i głupoty, którą reprezentujesz, pisowsk > i > idioto. Bardzo cię proszę nie mieszaj do tego pisu. Koleś faktycznie jest idiotą co udowadnia większością wpisów ale jestem pewien, że od takiego zwolennika większość partii uciekałaby jak najdalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 A kościół katolicki wmawia wam... 22.08.08, 23:11 ... że zwierzęta pozbawione są uczuć wyższych. Kto kłamie? Kościół? Czy rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski111 Rozpacz goryla 23.08.08, 16:06 bp1.blogger.com/_t4MZURCs3sw/R59-RI2c8VI/AAAAAAAAASs/MbgpoPvpcmk/s1600-h/Tusk_narko.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Pogrzeb słonia. 26.08.08, 01:54 Znany etolog Vitus Droschner opisuje historię słonia który wszedł farmerowi w szkodę i został zastrzelony.Jego zwłoki zostały obrane ze skóry i mięsa a kości porzucono na nieużytkach za farmą.Następnego dnia przyszły tam inne słonie z jego stada.Długo stały w żałobnym milczeniu medytując aż wreszcie..,chwytnymi trąbami zebrały porzucone kości towarzysza i przeniosły w inne miejsce.Tam ułożyły z nich coś w rodzaju kopca i znów długo stały w milczeniu.Odeszły dopiero następnego dnia...Jakby to nie nazwać to była ceremonia pogrzebowa! Słonie to jedne z najbardziej inteligentnych zwierząt.Takie zachowania jak to trudno nazwać "instynktownym" chyba że ludzkie obyczaje pogrzebowe (wspólna cecha dla wszystkich kultur choćby niewiem jak izolowanych) także określić jako "instynkt".Człowiek nie jest od zwierząt lepszy ani gorszy-w zasadzie sam jest zwierzęciem o najwyższej inteligencjii wśród żyjących na Ziemi.Zwierzęta nam najbliższe czyli małpy naczelne (w szczególności szympansy) mają moralność i etykę bardzo zbliżoną do naszej tyle że zupełnie pozbawioną otoczki techniczno-cywilizacyjnej.Kulturę można jednak zaobserwować choć na poziomie bardzo,bardzo prymitywnym.Im zwierzę dalsze od nas tym jego zachowanie mniej przystaje do naszych schematów rozumienia.Z drugiej strony wysoka inteligencja nie jest zarezerwowana dla antropidów czego przykładem właśnie słonie czy delfiny.Sądzę że wszystko można sprowadzić do stopnia komplikacjii budowy mózgu.Przekroczenie pewnego jej poziomu nieuchronnie prowadzi do powstania inteligencji zdolnej do tzw.uczuć wyższych choć niekoniecznie do powstania cywilizacjii czy kultury w NASZYM rozumieniu tego słowa. W każdym razie gadanie o "zwierzęcym okrucieństwie" i "ludzkiej dobroci" uwazam za bezproduktywne.Dobra i zła jest w nas tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś