Dodaj do ulubionych

Rząd przyjął program przekształceń szpitali

17.02.09, 14:30
A mi się podoba ta ładna zimowa pogoda, z jasnym słońcem i iskrzącym się
śniegiem. Jest po prostu cudownie...
Obserwuj wątek
    • darkraj Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:32
      =================================== I tak oto, po 20 latach odzyskania
      niepodleglosci, posolidaruchowe sitwy zaczynaja rzadzic za pomoca dekretow.
      Zupelnie jak za czasow Lenina i Stalina. O takie wlasnie Polskie, o takie....
      • miguell Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:00
        darkraj napisał:

> I tak oto, po 20 latach odzyskania
        > niepodleglosci, posolidaruchowe sitwy zaczynaja rzadzic za pomoca
        dekretow.

Nie ta sitwa rządzi za pomocą Weta

Dobrze, że sytuację ratuje premier
        Ile to już razy zadłużano i oddłużano szpitale za nasze pieniądzę.
        Nawet kancelaria z usług której korzysta Prezydent robi wspaniałe
        zyski na długach szpitalnych

Dość okradania podatnika!
        • perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:30
          To teraz nie bedzie finansowany szpital z pieniedzy podatnika? Czyli
          ze bedzie system amerykanki? Jak masz pieniadze to ok. a jak nie
          masz to zdychaj pod plotem?Z jednej strony to moze i dobrze bo
          wyborcy PO znikna samoistnie ale wyborcow PiS szkoda bo onie nie
          glosowali na zlodziei.
          • miguell Do Perfect 17.02.09, 15:40
            > bo onie nie glosowali na zlodziei.

Pewnie uważacie za złodziei i Zomowców wszystkich, którzy nie
            głosują na Waszego wodza?

Nigdy nie słyszałeś o ubezpieczeniach zdrowotnych? ani MediCare w US?

Możesz popierać system sowiecki ale tylko wtedy gdy płacisz na
            ubezpieczenie przejmujesz się swoim zdrowiem i swojej rodziny

Jeżeli zdrowie jest darmowe to dochodzi do patologii:
            - emerytek wiecznie siedzących po placówkach,
            - pijaków leczonych za nasze pieniądze - i to na grube miliony
            - setek rencistów - Polska jest rekordzistą w Europie

------------------------------------------------
            "Jeżeli nie jesteś w stanie uszczęśliwić własnej rodziny to nie masz
            prawa myśleć za masy"

• perfect4u Do Perfect 17.02.09, 16:03
              miguell napisał:

> > bo onie nie glosowali na zlodziei.
              >
              > Pewnie uważacie za złodziei i Zomowców wszystkich, którzy nie
              > głosują na Waszego wodza?
              >
              > Nigdy nie słyszałeś o ubezpieczeniach zdrowotnych? ani MediCare w
              US?
              >
              > Możesz popierać system sowiecki ale tylko wtedy gdy płacisz na
              > ubezpieczenie przejmujesz się swoim zdrowiem i swojej rodziny
              >
              > Jeżeli zdrowie jest darmowe to dochodzi do patologii:
              > - emerytek wiecznie siedzących po placówkach,
              > - pijaków leczonych za nasze pieniądze - i to na grube miliony
              > - setek rencistów - Polska jest rekordzistą w Europie
              >
              > ------------------------------------------------
              > "Jeżeli nie jesteś w stanie uszczęśliwić własnej rodziny to nie
              masz
              > prawa myśleć za masy"
              Mieszkamw Kanadzie i amerykanie marza o takiej sluzbie zdrowia jaka
              my tutaj mamy.Nie musimy placic ani grosza za wizyte u lekarza a
              opieka w szpitalu jest calkowicie bezplatna.Amerykanie maja
              pieniadza na niepotrzebne wojny o rope zamiast inwestowac w nowe
              technologie a nie stac ich na powszechna sluzbe zdrowia.Bo przeciez
              wody (komorka paliwowa)jako paliwa nie opodatkuja prawda?
              W USA kilka milionow mieszkancow nie ma ubezpieczenia medycznego i
              nie jest ich stac na leczenie.Jezeli poczytacie sobie o dlugach
              Czumy to mial rachunki szpitalne do zaplacenia na sume
              $30000.Uregulowal je dopiero gdy jego dom zostal sprzedany.Doba w
              szpitalu w USA kosztuje co najmniej $3000 przed
              zabiegami.Jakakolwiek operacja to dziesiatki ,setki tysiecy
              dolarow.gdy sie pracuje to przewaznie jest ubezpieczenie medyczne
              ale ono pokrywa 80% leczenia czyli jak rachunek wynosi $100000 to i
              tak musisz zaplacic $20000.Sa ubezpieczenia prywatne ale jezeli
              jestes chory albo powyzej 55 roku zycia to nikt nie chce
              ubezpieczyc.Ja nie mam czasu sie rozpisywac ale wczesniej bralem
              udzial w dyskusji na forum polonijnym w Nowym Jorku.Ubezpieczenie
              prywatne dla 4 osobowej rodziny wynosi $800 miesiecznie na prywatnym
              planie,ale i tak kazda wizyta u lekarza kosztuje $30 a w szpitalu
              ubezpieczenie pokrywa 80% a reszte trzeba zaplacic z wlasnej
              kieszeni.Niedawno czytalem ze poniewaz kobieta spodziewala sie
              zwolnienia z pracy wiec przyspieszyla urodzenie dziecka zeby miec
              zaplacone za porod.miala cesarke i rachunek wyniosl kilkanascie
              tysiecy dolarow a ubezpieczenie zbiorowe z pracy odmowilo jej
              zaplacenia za szpital.
              Taka dyskusja to jak rozmowa ze slepym o obrazie.micheal Moore
              nakrecil film ,,Sicko'' ktory krytykuje system opieki medycznej w
              USA i porownuje go z systemem opieki w innych krajach min. w
              Kanadzie i w Anglii.Obejrzyj sobie ten film to bedziesz wiedziec jak
              to ocenia Amerykanin.Chcialem jednoczesnie zaznaczyc ze premiera
              tego filmu w Polsce byla opozniona bo wtedy polacy widzieli by co za
              pasztet szykuje im rzad.a prtzeciez przede wszystkim licza sie
              slupki w sondazach i propaganda to osiagnie.A PO kieruje sie nie
              dobrem Polski tylko doktryna URBANA: LICZY SIE TYLKO WLADZXA I
              PIENIADZE.TKM
              • miguell Re: Do Perfect 17.02.09, 16:12
                Twoja odpowiedź jedynie utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie mamy
                możliwości dalej finansować Służby zdrowia w takim układzie w jakim
                znajduje się obecnie gdzie 98% funduszy idzie na spłatę odsetek od
                długów i wypłaty na lekarzy.

Stan branży gdzie placówki nie mają właściciela a chory jest tylko
                petentem, który zjawia się bez karty przetargowej (ubezpieczenie,
                zapłata) jest patogenny
                • zibiwrocek do Miguell 17.02.09, 16:48
                  Chwalić żąd Tuska - to jak chwalić zbira, że nie zabił
                  CudTusku nic nie robi, a Kopacz to przecierz ta Frontmenka co będzie
                  robić interesy na szpitalach.
                  Pomysł PO i im podobnych sprywatyzować przez upadłość. Dlatego
                  Balcerowicz sprzeciwił się podniesieniu składki zdrowotnej do 10%.
                  Stąd jest ciagłe niedoszacowywanie kosztów procedur. To ta decyzja
                  doprowadziła do pierwszego dużego zadłużenia szpitali.
                  Stąd długi.
                  • pe1 Re: do Miguell 17.02.09, 17:09
                    żąd ? przecierz ?

dziecko, popracuj nad językiem i nie wtrącaj się gdy dorośli rozmawiają
                    • zibiwrocek ale zrozumiałeś? 17.02.09, 17:26
                      niektórzy tak mają, zwie się to dziś dysleksja, nie widzą różnicy
                      między góra i gura, a może czy morze to to samo.
                      Niemcy - idole PO - co jakiś czas robią reformę i upraszczają (nie
                      dla półgłówków ale dla wygody) swój język.
                      dla mnie to tak jak gdybyś napisał, że garbaty sam sobie winien że,
                      się na krześle nie miieści.
                      i uprzedzając - moja przegladarka nie obsługuje słownika
                      miłego
                      • cree-is-me Człowiek inteligenty zawsze zrozumie idiotę, 17.02.09, 17:43
                        Przynajmniej po części. Na tym polega inteligencja. Nie czuj się
                        jednakże rozgrzeszony z tego, że nie czytałeś lektur i zbijałeś bąki
                        w szkole. I nie zasłaniaj się dysleksją, to co reprezentujesz to
                        zwykłe nieuctwo. Być może Niemcy upraszczają język dla wygody
                        idiotów, my wszakże powinniśmy pielęgnować piękno polskiego języka,
                        więc nie licz na taryfę ulgową, pisi niedouku :DDDDDDD
                      • miguell Re: ale zrozumiałeś? 17.02.09, 17:46
                        Zrozumiałem i urzekła mnie Twoja historia ..

Korzystaj ze zwykłego edytora tekstu lub czytaj więcej prozy to Ci
                        przejdzie

Nie wiem dlaczego sądzisz, że Niemcy to idole PO?
                        Przecież Jarek twierdził, że PO to miłośnicy Rosji.
                        • perfect4u Re: ale zrozumiałeś? 17.02.09, 18:16
                          miguell napisał:

> Zrozumiałem i urzekła mnie Twoja historia ..
                          >
                          > Korzystaj ze zwykłego edytora tekstu lub czytaj więcej prozy to Ci
                          > przejdzie
                          >
                          > Nie wiem dlaczego sądzisz, że Niemcy to idole PO?
                          > Przecież Jarek twierdził, że PO to miłośnicy Rosji.
                          Masz krotka pamiec : Kaczynscy mowili ze PO lize tylki i ruskim i
                          niemcom.A swoja droga to jak ma byc inaczej skoro babcia Tuska
                          posluguje sie tylko i wylacznie niemieckim gdanskim dialektem i
                          prawie nie mowi po polsku.Sa to wiec powiazania rodzinne i nie ma w
                          tym jakiejkowlwiek zlosliwosci.Tusk ma mieszane pochodzenie polsko-
                          niemieckie.Mam takich znajomych i to sa bardzo mili i porzadni
                          ludzie ale tak ogolnie po 2 letnim pobycie w Niemczech Niemcy
                          spowodowali to ze nie darze ich sympatia a wrecz przeciwnie.Nie
                          zaskoczyly mnie wiec sytauacje Rokity i bylego ambasadora polski w
                          Korei w samolotach Lufthansy.Takie cos moze Polaka spotkac wszedzie
                          w Niemczech.W innych krajach ludzie sa normalni.A w wielu krajach
                          jestsmy bardzo lubiani.Bardzo nas lubia we wszystkich krajach bylej
                          Jugoslawii i nie jest niczym dziwnym jak zaprosza polaka do domu i
                          poczestuja rakija.
              • alatien Re: Do Perfect 17.02.09, 16:56
                System prywatnych ubezpieczen to nie tylko amerykanska porazka. W Holandii
                prywatne ubezpieczenia zrowotne sa obowiazkowe dla wszystkich pracujacych. Jest
                to jakies 70-100 EUR miesiecznie. Zaleta tego systemu jest ze jesli nie ma
                potrzeby isc do lekaza, i przez rok sie nie urzywa swiadczen, to ubezpieczyciel
                zwraca 200-300 EUR. Ma to zniechecic ludzi do chodzenia do lekaza z byle powodu
                (ala polscy emeryci), i nie obciaza biurokracji setkami bzdur.

Tak wiec system moze dzialac. Wazne tylko aby przeniesc odpowiedzialnosc na
                dyrektorow i pacjentow. teraz odpowiedzialnosc lezy po stronie rzadu a jak
                komuna pokazala jak co wspolne tego holota nie sznuje.
                • perfect4u Re: Do Perfect 17.02.09, 17:26
                  alatien napisał:

> System prywatnych ubezpieczen to nie tylko amerykanska porazka. W
                  Holandii
                  > prywatne ubezpieczenia zrowotne sa obowiazkowe dla wszystkich
                  pracujacych. Jest
                  > to jakies 70-100 EUR miesiecznie. Zaleta tego systemu jest ze
                  jesli nie ma
                  > potrzeby isc do lekaza, i przez rok sie nie urzywa swiadczen, to
                  ubezpieczyciel
                  > zwraca 200-300 EUR. Ma to zniechecic ludzi do chodzenia do lekaza
                  z byle powodu
                  > (ala polscy emeryci), i nie obciaza biurokracji setkami bzdur.
                  >
                  > Tak wiec system moze dzialac. Wazne tylko aby przeniesc
                  odpowiedzialnosc na
                  > dyrektorow i pacjentow. teraz odpowiedzialnosc lezy po stronie
                  rzadu a jak
                  > komuna pokazala jak co wspolne tego holota nie sznuje.
                  >
                  Byc moze tak jest w Holandii ale w innych krajach tak nie ma.A ja
                  sie jedynie zastanawiam jak mozna byc tak bezmyslnym i dawac sie
                  podpuszczac takiej propagandzie wymierzonej w najslabsza czesc
                  spoleczenstwa czyli w emerytow?A czy ta propaganda nie jest
                  skierowana przeciwko nim czasem celowo?Wyzywa sie ich od
                  moherow,osmiesza ,podpuszcza zeby im schowac dowod podczas
                  wyborowéCzy to moze nie jest tak dlatego ze ci emeryci to nie sa
                  osoby starsze ktorzy pamietaja jeszcze i Hitlera,Stalina, ale i
                  Gomolke i Jaruzelskiego .Pamietaja rowniez kto obalal rzad Jana
                  Olszewskiego gdy chcial sie przeciwstawic grubej kresce i oczyscic
                  kraj z patologii.A byl tam i Walesa i Pawlak i
                  Kwasniewski ,Mazowiecki i Gieremek .Byl tam tez TUSK a medialna
                  oprawe zorganizowal wasz idol Tomasz LiS.Poniewaz ten rzad Jana
                  Olszewskiego wtedy upadl to nie macie juz zadnego polskiego banku,
                  caly przemysl przejeli kolesie z SLD, dostawy ropy kontroluje koles
                  Olka na spolke zAlganowem ktory jednak byl w Juracie i na zdjeciu z
                  Kwasniewskim, i znal sie dobrze z Oleksym i z Kulczykiem to dobry
                  kompel.Znal sie rowniez z Baranskim czyli z Baranina.Alganow jak
                  wiadomo pracowal w tej samej firmie co Putin czyli w KGB.Ale jezeli
                  ktos czytal lub ogladal Akwarium to z firmy mozna odejsc tylko w
                  jeden sposob przez komin.SLD sie juz nachapalo wiec teraz kolej na
                  PO.Przeciez uczciwie o tym wam powiedziala poslanka Beata Sawicka
                  wiec nie rznijcie teraz glupa i nie dorabiajcie do tego ideologii o
                  uzdrawianiu sluzby zdrowia.Tu chodzi jedynie o uwlaszczenie sie osob
                  wysoko stojacych w hierarchii rzadzacej i nic wiecej.Tylko i
                  wylacznie o to chodzi Bo zeby zaczal system dzialac potrzeba po
                  prostu dac sluzbie zdrowia wiecej pîeniedzy i po prostu rozliczac z
                  wydatkow szpitale.A czy szpital bedzie prywatny czy panstwowy to
                  zawsze lekarz jak bedzie chcial to sopisze sobie do rachunku kilku
                  pacjentow dziennie ze niby ich przyjal.TAK RPBIA NA CALYM SWIECIE.
                • zibiwrocek Czy Holandia - ten wzór - to kraj eutanazji? 17.02.09, 17:31
                  czy się mylę, czy to ich własny rzadowy raport potwierdził, ze
                  masowo stosują ja tam lekaże wobec starszych pacjentów np.
                  odmawiajac leczenia antybiotykowego zapalenia płuc po 80 siatce?
                  • perfect4u Re: Czy Holandia - ten wzór - to kraj eutanazji? 17.02.09, 18:04
                    zibiwrocek napisał:

> czy się mylę, czy to ich własny rzadowy raport potwierdził, ze
                    > masowo stosują ja tam lekaże wobec starszych pacjentów np.
                    > odmawiajac leczenia antybiotykowego zapalenia płuc po 80 siatce?
                    Pierwszy raz slysze o tym ze odmawia sie leczenia chorych w
                    Holandii.Nie wiem o tym wiele ale temat jest bardzon
                    interesujacy.Wiem natomiast ze w tej chwili nie leczy sie starszych
                    ludzi w Polsce.tak slysze od rodziny i znajomych.w KANADZIE TO JEST
                    NIE DO POMYSLENIA.Gdy moja Ciotka miala wylew i lezala przez 2
                    tygodnie nieprzytomna to przez 24 godziny na dobe byla przy niej
                    pielegniarka i stosowano rozne zabiegi.Po 2 tygodniach ciotka
                    odzyskala przytomnosc.Wylew miala w listopadzie i juz biega tak jak
                    wczesniej.ma tylko problem z mowieniem.Lekarka mowila ze bedzie sie
                    musiala uczyc mowic od nowa.na razie mowi kilka slow ale poza tym
                    czuje sie takn jak wczesniej.Wylew miala w listopadzie a ze szpitala
                    wypisano ja jakos w styczniu.Gdyby to bylo w USA to rachunek pewnie
                    wynnioslby astronomiczna sume $$$$ a w Polsce nie wyplacilaby sie
                    kopertami w ktorych na kamerze nie widac czy sa wyniki badan czy
                    moze cos innego.Moja babcia gdy miala wylew to lezala w szpitalu w
                    szczecinie i tam zmarla.Ale nie z powodu wylewu tylko na zapalenie
                    pluc.Zapalenia pluc dostaje sie od odlezyn.Odlezyny dostaje sie gdy
                    sie nie jest przekrecanym na lozku.czyli z braku opieki.gdyby wiec
                    moja ciotka byla w szpitalu w Szczecinie to pewnie by juz nie
                    zyla.Poniewaz stalo sie to w Hamilton to dzieki temu zyje.Jest na
                    emeryturze i jakos nkt nie mam pretensji ze pacjent chodzi do
                    lekarza .Przeciez po to jest lekarz.A emeryci czesto swoje przeszli
                    i sa schorowani.To co moze PO wprowadzi eutanazje emerytow jako
                    nastepny etap refprmy sluzby zdrowia i jednoczesnie pozbedzie sie
                    moherowych przeciwnikow politycznych.Z tego co ja widze to gdzie sie
                    w Polsce nie ruszysz to patologia.Ale tak widocznie chca polacy
                    poddajac sie jedynym szczerym obietnicom wyborczym Beaty
                    Sawickiej.Przeciez ona uczciwie powiedziala ze bedzie p-rywatyzacja
                    szpitali i dlaczego.Wybraliscie wiec to swiadomie.Jestescie wiec
                    wspolnikami zlodziei i pomagacie tworzyc ta patologie spoleczna.Nie
                    dziwcie sie wiec ze jest tak w polsce jak jest.Przeciez swiadomie
                    poddawaliscie sie propagandzie SLD a teraz PO.Oni juz tak was
                    urzadza ze jedyne wyjscie bedzie wyjechac do jakiegos normalnego
                    kraju i zxobaczyc jak wyglada normalna gospodarka.Jak to jednak jest
                    ze w Polsce jest taki burdel a jak Polak jest za granica to okazuje
                    sie ze jest bardzo pracowitym ,kreatywnym pracownikiem o bardzo
                    duzej wiedzy ogolnej? I jest za to podziwiany?Komus zalezy widocznie
                    zeby sie w Polsce nic nie zmienilo bo w takim burdelu latwiej zlapac
                    jakis ochlap dla siebie.Moja znajoma miala biznes w malym miasteczku
                    na Podlasiu.I mowila ze bedzie glosowac na SLD bo z nimi sie
                    idzie ,,dogadac'' a przeksztalcenie tereny rolniczego na budowlany
                    kosztuje $10000 jak sie da komu trzeba.Z pewnoscia glosuje teraz na
                    PO.
            • business3 Co będzie polskie w POlsce ??? 17.02.09, 17:46
              Co będzie polskie w POlsce ???
              • perfect4u Re: Co będzie polskie w POlsce ??? 17.02.09, 18:05
                business3 napisał:

> Co będzie polskie w POlsce ???
                Tak jak przed wojna mowila pewna grupa etniczna szeroko
                reprezentowana wtedy w Polsce: Wasze ulice a nasze kamienice.
            • perfect4u Re: Do Perfect 17.02.09, 18:37
              miguell napisał:

> > bo onie nie glosowali na zlodziei.
              >
              > Pewnie uważacie za złodziei i Zomowców wszystkich, którzy nie
              > głosują na Waszego wodza?
              >
              > Nigdy nie słyszałeś o ubezpieczeniach zdrowotnych? ani MediCare w
              US?
              >
              > Możesz popierać system sowiecki ale tylko wtedy gdy płacisz na
              > ubezpieczenie przejmujesz się swoim zdrowiem i swojej rodziny
              >
              > Jeżeli zdrowie jest darmowe to dochodzi do patologii:
              > - emerytek wiecznie siedzących po placówkach,
              > - pijaków leczonych za nasze pieniądze - i to na grube miliony
              > - setek rencistów - Polska jest rekordzistą w Europie
              >
              > ------------------------------------------------
              > "Jeżeli nie jesteś w stanie uszczęśliwić własnej rodziny to nie
              masz
              > prawa myśleć za masy"
              >
              >
              A skad masz takie dane ze Polska jest rekordzistka pod tym wzgledem?
              Od Tuska czy z sondazy? Czy z takich sondazy jak u Lisa w zwszlym
              tygodniu gdy rozmawial z Jaroslawem kaczynskim to gdy PiS dostal 44%
              poparcia to w tajemniczych okolicznosciach system przyjmowania
              glosow sie zawiesil i przestal przyjmowac sms-y?
              Przestancie sie ludzie poddawac indoktrynacji przez media.
          • air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:56
            a co ma wlasciciel szpitala do tego kto placi za leczenie? wez sie doedukuj baranie, zanim zaczniesz komentowac, jak nasz ukochany prezydent, rzeczy ktorych po prostu nie rozumiesz.
            • perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:52
              air-j napisał:

> a co ma wlasciciel szpitala do tego kto placi za leczenie? wez sie
              doedukuj bar
              > anie, zanim zaczniesz komentowac, jak nasz ukochany prezydent,
              rzeczy ktorych p
              > o prostu nie rozumiesz.
              To nie ma znaczenia kto jest wlascicielem szpitala czy jest on
              prywatny czy panstwowy jezeli jego dzialalnosc jest finansowana
              przez dundusz zdrowia jak to ma miejsce np.w Kanadzie czy w
              Niemczech.Szpitale sa panstwowe a jedynie lekarze rodzinni przyjmuja
              przewaznie w prywatnych gabinetach.Moj lekarz oczywiscie Polak i
              dlatego bardzo dobry lekarz przyjmuje w swoim prywatnym gabinecie i
              jednoczesnie ma tez etat w panstwowym szpitalu gdzie jest
              chirurgiem.W szpitalu czy w jedgo prywatnym gabinecie otrzymuje z
              tego samego zrodla czyli Ontario Health Insurance Plan.Czyli
              podobnie jak w kazdym innym kraju europejskim.Aby wiec uzdrowic
              system ochrony zdrowia nie sa potrzebne przeksztalcenia wlasnosciowe
              ale zrobienie porzadku i zlikwidowanie korupcji.a zniknie ona gdy
              lekarze i sluzba zdrowia beda odpowiednio oplacani a szpitale
              dostana pieniadze na dzialalnosc i nie bedzie im sie oplacalo ucinac
              nog cukrzykom tylko ich leczyc.Przeksztalcenia wlasnoscowe so
              potrzebne PO aby sie uwlaszczyc nz szpitalach i przejac je za bezcen
              tak jak zrobiono z wiekszoscia polskiego przemyslu do tej
              pory.Mowila o tym poslanka Beata Sawicka podczas kampanii
              przedwyborczej.Mowila o tym wyraznie.Wiec Ci ktorzy glosowali na jej
              partie sa wspolnikami tych ktorzy chca przejac ten dzial gospodarki
              narodowej.Tylko ze szpitale przejma ci na gorze w hierarhi wladzy a
              wyborca PO bedzie mial z tego Tyle co wczesniej wyborca SLD.A Olo
              tanczyl Disco Polo i tez mial takie wysokie poparcie .Ale taka jest
              roznica miedzy Olem a jego wyboprca ze Olo bedac prezydentem i jego
              kumple sie poustawiali na kilka pokolen do przodu a jego wyborca co
              ma z tego?To ze bedzie tez kiedys emerytem i bedzie
              stary ,niedolezny i chory.I jak nie bedzie go stac na leczenie bo
              umozliwil PO przejecie sluzby zdrowia to niech ma do siebie
              pretensjeéJa mieszkam w kanadzie i sobie poradze.Moi rodzice sa po
              70-tce i lekarka zama dzwoni i wyznacza im nowe wizyty i
              badania.Moja mama mowi ze w Polsce jej nie wyleczyli a tutaj nasza
              polska lekarka wyleczyla ja juz z 3ch chorob.Oczywiscie jako ze sa
              na emeryturze moi rodzice dostaja bezplatne lekarstwa ktore reguluja
              im cisnienie i zpobiegaja np. wylewowi.Taniej jest dawac bezplatne
              lekarstwa niz leczyc po wylewie.Tak wlasnie wyglada panstwowa sluzba
              zdrowia w Kanadzie.A jak wyglada sluzba zdrowia w USA to wie
              doskonale doktor Religa bo jak pamietam pracowal przez jakis czas w
              szpitalu w Buffalo w 1989 roku.Widzialem z nim wtedy wywiad w
              kanadysjkei TV.
              • air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 17:21
                urzekla mnie historia twoja i twojej rodzicielki, aczkolwiek nijak ma sie do polskich realiow.

przejecie szpitali w prywatne rece spowoduje ze dyrektorzy zaczna byc finansowo odpowiedzialni za podlegle im placowki, skonczy sie kradziez lekow w szpitalach i wszelkie znajomosci. leczenie nadal, tak jak teraz, bedzie oplacane przez nfz. jezeli tego nie rozumiesz to mozemy skonczyc dyskusje bo widac masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. siedzisz w kanadzie to siedz tam sobie, i nie truj tutaj nie majac pojecia o czym rozmawiasz.

bywalem juz w prywatnych szpitalach, lecze sie w prywatnym gabinecie dentystycznym, moja przychodnia jest prywatna, a od paru dobrych lat nie zaplacilem ani zlotowki za leczenie. widac sie da.
                • perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 17:41
                  air-j napisał:

> urzekla mnie historia twoja i twojej rodzicielki, aczkolwiek nijak
                  ma sie do po
                  > lskich realiow.
                  >
                  > przejecie szpitali w prywatne rece spowoduje ze dyrektorzy zaczna
                  byc finansowo
                  > odpowiedzialni za podlegle im placowki, skonczy sie kradziez
                  lekow w szpitalac
                  > h i wszelkie znajomosci. leczenie nadal, tak jak teraz, bedzie
                  oplacane przez n
                  > fz. jezeli tego nie rozumiesz to mozemy skonczyc dyskusje bo widac
                  masz problem
                  > z czytaniem ze zrozumieniem. siedzisz w kanadzie to siedz tam
                  sobie, i nie tru
                  > j tutaj nie majac pojecia o czym rozmawiasz.
                  >
                  > bywalem juz w prywatnych szpitalach, lecze sie w prywatnym
                  gabinecie dentystycz
                  > nym, moja przychodnia jest prywatna, a od paru dobrych lat nie
                  zaplacilem ani z
                  > lotowki za leczenie. widac sie da.
                  Jak jestes chory na grype to moze i stac Ciebie na to zeby sie
                  leczyc ale co bedzie gdy dosiegnie Ciebie powazniejsza choroba?I
                  bedziesz musial byc w szpitalu dluzej miesiace albo gdy bedzie ktos
                  z twoich bliskich w takiej sytuacji jak Monika Kuszynska i leczenie
                  bedzie dlugotrwale?Ty sluchasz tylko POwskiej propagandy .My tutaj w
                  Kanadzie nie jestesmy nia tak atakowani.I z tego co czytam to
                  wlasnie rzad chce wprowadzic to ze nie bedzie leczenie pokrywane
                  przez Narodowy Fundusz Zdrowia tylko trzeba bedzie sobie zawrzec
                  prywatne ubezpieczenie z prywatna firma ubezpeczeniowa. A jak to
                  wyglada w USA to juz pisalem o tym wczesniej.A jak wyglada
                  ubezpieczenie prywatne w Polsce to sobie odpowiedz sam jak firmy
                  ubezpieczeniowe w Polsce chetnie wyplacaja ubezpieczenia za wypadki
                  samochodowe.Rzad wam nie mowi co wam tak naprawde szykuje.Przeciez
                  Tusk przed wyborami sie zarzekal ze nawet mu przez mysl nie
                  przechodzi zeby prywatyzowac szpitale.Teraz mowi ze to robi zeby
                  ratowac Polske i dla Twojego dobra przeciez.Beata Sawicka mowila ze
                  jak sie dorwiemy do wladzy to bedziemy przejmowac szpitale i krecic
                  duze lody.To teraz sam sobie odpowiedz komu bardziej
                  wierzysz:Tuskowi czy Sawickiej?
                  Jest takie amerykanskie przyslowie: Jezeli Ciebie ktos raz oszuka no
                  to jest swinia i lajdak.A jak Ciebie ten ktos drugi raz oszuka? To
                  jestes idiota:-)
                  • air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 18:26
                    nie wiem co ty czytales, wiem jak wyglada ta reforma. moze na zasadzie gluchego telefonu do tej twojej kanady dociera jakas inna reforma. tusk od poczatku mowil ze jest za prywatyzacja, powaznie wez doczytaj co sie dzieje, a skoncz prawic bajki.

i ponownie: od PARU LAT NIE PLACE ANI GROSZA za leczenie, nie czekam w kolejkach. tak wiec skoncz swoimi zalosnymi teoriami klocic sie z faktami.

i naprawde malo mnie obchodzi jak jest w usa. w polsce, wedlug reformy przeprowadzanej wlasnie przez rzad maja byc prywatne szpitale, a koszty leczenia ma nadal pokrywac nfz. wiec skoncz juz prawic od rzeczy, albo sie doedukuj albo skoncz pisac.
                    • perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 19:17
                      air-j napisał:

> nie wiem co ty czytales, wiem jak wyglada ta reforma. moze na
                      zasadzie gluchego
                      > telefonu do tej twojej kanady dociera jakas inna reforma. tusk od
                      poczatku mow
                      > il ze jest za prywatyzacja, powaznie wez doczytaj co sie dzieje, a
                      skoncz prawi
                      > c bajki.
                      >
                      > i ponownie: od PARU LAT NIE PLACE ANI GROSZA za leczenie, nie
                      czekam w kolejkac
                      > h. tak wiec skoncz swoimi zalosnymi teoriami klocic sie z faktami.
                      >
                      > i naprawde malo mnie obchodzi jak jest w usa. w polsce, wedlug
                      reformy przeprow
                      > adzanej wlasnie przez rzad maja byc prywatne szpitale, a koszty
                      leczenia ma nad
                      > al pokrywac nfz. wiec skoncz juz prawic od rzeczy, albo sie
                      doedukuj albo skonc
                      > z pisac.
                      Gdy sawicka mowila o prywatyzacji szpitali to tusk temu stanowczo
                      zaprzeczal.Zaczal o tym mowic dopiero gdy zostal premierem.
                      W kanadzie mamy dostep dp radia i telewizji z Polski i innych mediow
                      (satelita, internet) i jak sie ktos interesuje to moze miec dosyc
                      duze pojecie co sie w Polsce dzieje.Oprocz tego mamy prase
                      emigracyjna ktora nie jest przez nikogo cenzurowana i nie jest
                      organem ani PiS ani PO ani SLD,Jest to prasa po prostu
                      patriotyczna.I nie jest przez nikogo cenzurowana.Mozemy tez kupowac
                      prase z polski lacznie z polska prasa regionalna jak np. tygodnik
                      podhalanski i wiemy czyja wlasnoscia sa media w Polsce i dlaczego
                      jest nagonka na ta czy inna partie.To ze sie dajecie robic w balona
                      przez kolejne rzady kretaczy i zlodziei to tak macie jak sobie
                      wybraliscie.Nie bez powodu jednak w USA i w kanadzie wygrywa PiS.My
                      po prostu wiemy kto jest patriota a kto zwyklym karierowiczem ktory
                      sie jedynie pcha do zlobu.I nie trzeba zadnej reformy nigdzie
                      tylkonb odsunac od wladzy ludzi nieuczciwych.A skoro tak prywatne
                      przedsiebiorstwa sa super to dlaczego w USA popadaly prywatne
                      banki,przedsiebiorstwa i GM i Chrysler chca miliardy dolarow
                      dofinansowania czyli forse za friko a Ford linii kredytowej.Dlaczego
                      na zachodzie Europy bedzie sie rowniez dotowalo prywatne firmy?
                      Przeciez wszystko co prywatne mialko wszystko uzdrowic? To moze w
                      takim razie powinno sie rowniez sprywatyzowac rowniez policje i
                      armie i rzad? Polkicja juz sie sprywatyzowala i pobiera haracze w
                      wojewodztwie lodzkim i wielkopolskim a kiedys na poczatku lat 90tych
                      w prawie calej polsce robily to firmy ochroniarskie.
                      A co do dentysty to wlasnie jest z tym problem i w kanadzie i w
                      USA.Jezeli nie ma sie ubezpieczenia w Pracy to za dentyste trzeba
                      placic i jest to problem bo wiele osob stara sie ograniczac wizyty u
                      dentysty albo w ogole nie stac go na taka usluge gdy kanalowe
                      leczenie zeba kosztuje $600.Dlatego np. polacy z Anglii lecza sie w
                      Polsce bo jeszcze jest taniej .Ale gdy wam Donek wprowadzi Euro to
                      wszystko podrozeje i spadnie wam stopa zyciowa tak jak w Niemczech
                      gdzie stopa zyciowa spadla niemcom o 30% i tak jak na Slowacji gdzie
                      wprowadzono euro od 1go stycznia i wszystko podrozalo drastycznie
                      tak ze znowu im sie oplaca kupowac w Polsce.Na razie to wszystko
                      jest stosunkowo tansze ale jezeli np. zlotowka w tejchwili spada na
                      leb na szyje to tez surowce czy materialy potrzebne do produkcji,
                      czesci samochodowe itd podrozeja jezeli beda pochodszic z importu.
                      A prawda jest taka ze panstwo powinno gwarantowac podstawowe uslugi
                      kazdemu obywatelowi niezaleznie czy jest biedny czy
                      bogaty :Bezpieczenstwo:policja i wojsko, edukacja i sluzba zdrowia i
                      zasilki socjalne dla osob nie majacych pracy badz niezdolnych do jej
                      wykonywania.To sa podstawowe uslugi ktore powinny byc zapewnione
                      przez cywilizowane panstwo.A reszte jak tak koniecznie chcecie sobie
                      sprywatyzujcie.Najlepiej oddajcie Niemcom za darmo ,sluzcie im
                      wiernie na czterech lapkach i sluchajcie z usmiechem jak was
                      wyzywaja od arschochow.I chwalcie sobie wtedy jakie wspaniale zycie
                      wam zorganizowal Tusk i Miller i Balcerowicz w zjednoczonej
                      Europie.Aha i jeszcz wszystkim emerytow do prywatnych osrodkow
                      eutanazji .Oczywiscie musza za to zaplacic bo przeciez nie na koszt
                      podatnika.Po co maja przesiadywac w przychodniach i ZOZach.Dzieci
                      poddac masowym aborcjom.Przeciez nie beda polskie homofoby
                      przypominac o 10tym artykule pkt1 Konwencji Praw Dziecka ktoraq
                      podpisala nieopatrznie wiekszosc panstw na swiecie.A ktory mowi o
                      tym ze dziecko ma prawo do ochrony zdrowia i zycia od chwili
                      poczecia.Co tam prawa czlowieka,jakies prawa dziecka do zycia.Nie
                      beda homofoby i moherowe berety przypominaly Trybunalowi w
                      Strasburgu o tym ze prawo miedzynarodowe jest nadrzedne ponad
                      narodowym czy unijnym.A co tam prawa czlowieka po co ma sie dzieciak
                      czy staruszek meczyc na tym swiecie.Tylko ze zwierze dba o wlasne
                      potomstwo i kazda zwierzecas matka swego dziecka broni.I tym sie
                      zwierze rozni od czlowieka.
                      • air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 19:59
                        poziom bredni, ktory tu wprowadzasz przekracza wszelkie pojecia. naprawde nie wiem co ty za gazety czytasz i ktore kanaly ogladasz, ale nie masz zielonego pojecia o czym rozmawiasz wiec skoncz.

ponadto ile razy trzeba ci powtarzac, zeby w koncu przeszlo to przez ta papke propagandowa ktora zaslania ci mozg ze sluzba zdrowia nie jest prywatyzowana, tylko szpitale?

a to ze glosujecie tam na pis oznacza ze jestescie debilami. nie bez powodu wyjechaliscie za granice, tutaj widac sobie po prostu nie radziliscie. wiec skoro wyjechales to zajmij sie swoja cudowna kanada i usa, a skoncz siac zalosna pisowska propagande. bo siejesz ja co gorsza nie dlatego ze jestes pisowcem (mimo iz jestes jak sie okazuje), a dlatego ze nie masz pojecia o czym rozmawiasz. skoro taki tam macie dostep do poslkiej prasy telewizji i innych, to siadz na tylku i przeczytaj, zanim zaczniesz sie wypowiadac.

swoja droga jezeli twierdzisz ze srodowisko pisowskich nieudacznikow ktorzy sie porozjezdzali po calym swiecie zeby zyskiwac glosy tych ktorzy tutaj ostatnie 3 lata nie mieszkali i nie mieli okazji na wlasnej skorze doswiadczyc rzadow pis, nie ma wplywu na wasze gazetki, to sie osmieszasz i nie masz pojecia o czym rozmawiasz.
                • zibiwrocek ja mieszkam i będę mieszkał w Polsce 17.02.09, 17:46
                  forma własności nie ma nic do żeczy dla zarządzania - jeśli się chce.
                  Jeśli celem jest prywatyzacja po polsku (czytaj - kradziez
                  pierwszego miliona) to oczywiście ma.
                  Jak się nie ma jaj, żeby zadrzeć z ordynatorami (to oni rzadzą
                  szpitalami i decydują o kosztach), to się "robi reformę".
                  Jedyną sprawną reforme zrobił koleś ze sląska, wprowadzając bloczki
                  lekowe, karty magnetyczne pacjentów itp. Trzeba się nieźle napocić,
                  zeby tam "ukrecić" loda.
                  Zadarł z możnymi - kilka lat procesów, że nie dał reklamy na
                  kartach - niegospodarność.
                  Najpierw ścisła ewidencja usług (czytaj - wściekłość lekaży - dziś
                  każdy zarejestrowany jest wpisywany - przuyjdzie czy nie)
                  itd itp.
                  koniec na dziś
        • ork.a Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 19:34
          i tak to nic nie zmieni oprucz jednostek ktore natym cos zarobia
        • acer19 Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 19:51
          miguell napisał: > Nie ta sitwa rządzi za pomocą Weta Dobrze, że sytuację
          ratuje premier Ile to już razy zadłużano i oddłużano szpitale za nasze
          pieniądzę. Nawet kancelaria z usług której korzysta Prezydent robi wspaniałe
          zyski na długach szpitalnych Dość okradania podatnika!
          -------------------------------------------------------------------
          Ta mafia Tuska zaczyna rządzić jak komuna. Dekrety uchwalają i parlamenty z
          przezydenta w dupie mają.
          Dość okradania podatnika i cały naród. Chcecie szpitale oddać w prywatne ręce
          możecie to zrobić ale proszę oddać pieniądze jakie społeczeństwo z własnej
          kieszeni włożyło w odbudowę szpitali zwróćcie je każdemu z osobna z odsetkami za
          te lata.
          Zwróćcie orkiestrze pomocy świątecznej kasę jaką wydali na sprzęt medyczny. To
          co Tusk robi to kradzież majątku narodowego na oczach społeczeństwa. Od
          zakończenia wojny społeczeństwo pracowało na służbę zdrowia a teraz to wszystko
          premier rozdaje za darmo swoim kumplom.
          My społeczeństwo mówi czas najwyższy dosyć tego. Panie prezydencie powstrzymaj
          ta bandę złodziei. Czas najwyższy rząd postawić pod trybunał stanu i skazać na
          wieczne więzienie w kamieniołomach bez prawa łaski
          • air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 20:04
            my spoleczenstwo? te 23% spoleczenstwa sprzed 3 lat, ktore sie strasznie skurczylo od tego czasu? nie osmieszaj sie.

jezeli szpital (w to wliczamy ziemie i infrastrukture) jest warty (razem ze sprzetem owsiaka) 100mln i przynosi 20mln straty rocznie to nie ma prawa dalej w taki sposob funkcjonowac. TO jest wlasnie okradanie podatnika.

to co jest karygodne to ze sprzet ktory owsiak sponsoruje nie moze byc wykorzystywany 24/7 bo szpital nie ma na to pieniedzy. TO sie musi zmienic.

wiec jezeli rozwiazaniem jest przekazanie infrastruktury w prywatne rece, tak zeby zaczela przynosic zysk, a jak widac po zadkich obecnie prywatnych placowkach jest to swietne rozwiazanie, to wlasnie to trzeba zrobic. wrescie placac do zusu tylko i wylacznie bedzie mozna pojsc do lekarza i nie czekac na wizyte pol roku.

tak wiec doedukuj sie patafianie, zanim zaczniesz krytykowac.
    • dkrytyk55 Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:32
      Chylę czoła mimo tylu przeciwności,to nie jest Rząd przetrwania,chce coś
      zrobić dla Polski.
      • errata21 aleś ty głupi 17.02.09, 14:55
        • miguell Re: aleś ty głupi 17.02.09, 15:01
          Ale mu pojechałeś :)
          Zgiął się od siły argumentów
          • jkredman na czołobitność argument wystarczający 17.02.09, 15:22
            • miguell Do krytyki potrzebny jest argument, do zgody nie 17.02.09, 15:33
              Pewnie
              Rząd, który nie chce zwiększać składki zdrowotnej tylko zreformować
              ten bajzel mimo Wet prezydenta.

Nie chwalić - ganić, narzekać, zwymyślać od głupków
              --------------------------------------

Jakże to wspaniałe nasze polsko-sarmackie zachowanie
              • jkredman zaklęcia powtarzane jak mantra nie są argumentem 17.02.09, 16:26
                do tego wystarczy jasny system podległości i odpowiedzialności oraz czytelny
                system finansowania

organ założycielski - starosta, marszałek odpowiada za prawidłowe zarządzanie
                podległą instytucją
                prezes NFOZ który twierdzi że szpital czy mu się płaci czy nie ma obowiązek
                leczenia - powinien natychmiast wylatywać z wilczym biletem

a my co - wolimy działania pozorne, oddłużymy,skomercjalizujemy, a potem
                odsprzedamy za symboliczną kwotę spółce szwagra lub innego pociotka /taka spółka
                może mieć 5 tys zł kapitału, i będzie mogła kupić to na raty - ciekawe czy
                będzie można odebrać świętą prywatną własność jak nabywca nie spłaci długu,
                podejrzewam że umowy będą tak skonstruowane że nie/

czy prywatny szpital też będzie leczył jak mu NFOZ nie zapłaci,czy zamknie
                biznes /zresztą komercyjny też nie powinien podpisać kontraktu niedoszacowanego
                - albo świadomie zadłuży spółkę by ją tanio odkupić/
                • miguell zaklęcia powtarzane jak mantra nie są argumen 17.02.09, 17:13
                  > a my co - wolimy działania pozorne, oddłużymy,skomercjalizujemy, a
                  > potem odsprzedamy za symboliczną kwotę spółce szwagra

Czyli pozostawać przy ZOZach?
                  Samorządy jak wykazała praktyka nie pozbywają się placówek służby
                  zdrowia.

> ciekawe czy będzie można odebrać świętą prywatną własność

Po co ją odbierać? Jeżeli NZOZ nie chcę kontraktu z NFOZ to samorząd
                  podpisuje ją z kim innym albo samorządowa placówka otwiera nowy
                  oddział

> czy prywatny szpital też będzie leczył jak mu NFOZ nie zapłaci,czy
                  > zamknie biznes

Boisz się, że prywatny właściciel nie będzie chciał leczyć?
                  On z pocałowaniem ręki przyjmuje pacjenta, zabiega o kontrakt NFOZ i
                  nie czekasz u niego przez rok.
                  Problemem polskiej służby zdrowia nie jest brak środków a ich
                  marnotrawstwo w układach NFOZ-placówki

• perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:41
        dkrytyk55 napisał:

> Chylę czoła mimo tylu przeciwności,to nie jest Rząd
        przetrwania,chce coś
        > zrobić dla Polski.
        Dla Polski czy po to aby sie samemu uwlaszczyc na majatku narodowym?
        A przy okazji pozbyc sie emerytow ktorych nie bedzie stac na
        prywatne leczenie jak w USA?To uwazasz ze jak emeryci beda umierac
        szybciej pozbawieni opieki lekarskiej to nie trzeba bedzie im
        wyplacac emerytur to bedzie lepiej dla Polski?Mozna i tak.Zreszta
        takie rzady z pewnoscia sposoduja zalamanie sie systemu emerytalnego
        wiec tak czy inaczej grozi im smierc glodowa wiec w sumie co za
        roznica.Ale ta mlodziezowka PO jest aktywna i wypisuje glupoty.Mysla
        ze onie nie moga byc chorzy i nie wiedza ile leczenie kosztuje.A
        Tusk im na to nie da...
        • air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:59
          aby samemu sie uwlaszczyc? niedosc ze nie rozumiesz o co chodzi z prywatyzacja to na dodatek nie rozumiesz slow, ktorych uzywasz? synek ogarnij sie i wroc do podstawowki, zamiast zanizac poziom forum. naprawde starczy juz tutaj wyedukowanych pisanek, ktore to robia, glupich na dodatek nie potrzeba.
          • perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 17:08
            air-j napisał:

> aby samemu sie uwlaszczyc? niedosc ze nie rozumiesz o co chodzi z
            prywatyzacja
            > to na dodatek nie rozumiesz slow, ktorych uzywasz? synek ogarnij
            sie i wroc do
            > podstawowki, zamiast zanizac poziom forum. naprawde starczy juz
            tutaj wyedukowa
            > nych pisanek, ktore to robia, glupich na dodatek nie potrzeba.
            Sam jestes gowniarz i gowno wiesz.Tak robilo SLD w latach 90tych i
            teraz PO chce przejac to co jeszcze pozostalo do przejecia.Mowila o
            tym wyraznie Beata Sawicka.Z pewnoscia na You Tube jest jej
            wypowiedz o kreceniu duzych lodow.Jestes wiec tak glupi czy naiwny
            czy z mlodziezowki PO? najpierw sobie sciagnij film ,, Nocna
            zmiana'' z google video a po jego obejrzeniu mozesz
            podyskutowac.Obejrzyj sobie ,,Sicko'' Micheala Moorea na temat
            sluzby zdrowia w USA to wtedy pogadamy.A wlasnie taki system szykuje
            wam PO.A jedynie Prezydent proboje sie przeciwstawic patologii ktora
            niszczy polskie panstwo.Bo taka jest rola prezydenta:dbac o interesy
            Polski jako takiej a nie partykularne interesy jakiejs kliki
            niezaleznie czy sie nazywa SLD czy PO.Poniewaz im sie przeciwstawia
            dlatego jest tak wyszydzany przez zlodziei.
            • air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 17:23
              jezeli swoja wiedze opierasz na filmach to zaiste masz powazne argumenty do rozmowy. slowa pani sawickiej malo mnie obchodza. wiem jak funkcjonuja szpitale prywatne, wiem jak funkcjonuja panstwowe i wiem ze z tymi ostatnimi nie chce miec nic do czynienia. jezeli stwierdzenie prywatyzacja szpitali przekracza twoje horyzonty intelektualne i nie jestes w stanie pojac na czym polega, to skoncz sie udzielac.
              • perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 18:32
                air-j napisał:

> jezeli swoja wiedze opierasz na filmach to zaiste masz powazne
                argumenty do roz
                > mowy. slowa pani sawickiej malo mnie obchodza. wiem jak
                funkcjonuja szpitale pr
                > ywatne, wiem jak funkcjonuja panstwowe i wiem ze z tymi ostatnimi
                nie chce miec
                > nic do czynienia. jezeli stwierdzenie prywatyzacja szpitali
                przekracza twoje h
                > oryzonty intelektualne i nie jestes w stanie pojac na czym polega,
                to skoncz si
                > e udzielac.
                A na czym Ty opierasz swoja wiedze o tym co bedzie.Na tym co Tusk
                obiecuje?Tusk obiecuje to co chcecie uslyszec a i tak nic nie
                robi.Aby przetrwac kadencje.ma przeciez niezla kase a ty
                narodzie ''robta co chceta''.Rzad sie przeciez wyzywi jak mowil
                Urban.
                W prasie imigracyjnej nie jestesmy tak poddawani manipulacji
                propagadny jak wy w Polsce ktora was jeszcze podpuszcza na waszych
                rodzicow i dziadkow ktorzy wymagaja opieki lekarskiej.I PO chce
                wprowadzic system ochrony zdrowia jak w USA czyli prywatne firmy
                ubezpieczeniowe .A jak sa chetne one do wyplaty odszkodowan
                komunikacyjnych to sobie sam odpowiedz.W USA tez sa ludzie ktorzy
                nie maja problemow z zaplata za leczenie w szpitalu jak maja duzo
                kasy chyba ze zbankrutja w czasie tego kryzysu.Jest jednakn faktem
                zse nawet Gubernator Kalifornii czyli Anold Schwarzenneger sie
                wkurzyl gdy dostal rachunek za leczenie zlamanej na nartach nogi w
                wysokosci $70000 i powiedaial ze to jest po prostu zlodziejstwo.A
                jak lekarz bedzie chcial zakombinowqac to dopisze kilku swoim
                pacjentom wizyty ktore sie nie odbyly.Lekarze sa niby kntrolowani
                ale ciezko jest im takie cos udowodnic a ubezpieczenie czy to
                prywatne czy panstwowe i tak za to zaplaci.
                • air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 20:09
                  opieram swoja wiedze na tym ze korzystam z uslug prywatnej przychodni, prywatnego dentysty i w razie potrzeby prywatnego szpitala, i jakos twoja smieszna wizja sie nie sprawdza.

opieram sie na faktach, a nie na bredniach smierdzacych pisowska propaganda i gadaniem od rzeczy kaczki z literka l z przodu.

i ponownie: CO MA DO TEGO USA?! fajne sa twoje historyjki zza oceanu, ale maja nikly zwiazek z polska, wiec po co je przedstawiasz? jezeli ktos jest poddawany manipulacji to wlasnie ty pisowskiej. tutaj juz elektoriatu wiecej nie znajda, wiec szukaja wsrod tych, ktorzy nie mieli okazji pozyc dwa lata pod ich rzadami, i dadza sobie wcisnac kazda brednie. jestes idealnym przykladem. wez sobie przeczytaj na czym ma polegac prywatyzacja, tylko nie z gazet - przeczytaj projekt ustawy, postaraj sie zrozumiec i wtedy dyskutuj.
      • cleryka Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:54
        A jak się nie uda,to powie rząd,że zabrakło determinacji samorządom?
    • 3miastoorg poczatek końca 17.02.09, 14:35
      w sumie głupi rząd skoro w jeden z największych kryzysów
      ekonomicznych w dziejach kapitalizmu, funduje sobie taką rozrywkę.
      Może to się rewolucją skończyć.
      • cleryka Re: poczatek końca 17.02.09, 16:10
        3miastoorg napisał:

> w sumie głupi rząd skoro w jeden z największych kryzysów
        > ekonomicznych w dziejach kapitalizmu, funduje sobie taką rozrywkę.
        > Może to się rewolucją skończyć.
        > własnie teraz najwyższa pora,bo zatkaja sie szpitale od staruszków
        chorych na starość,szpitali nie stać na zastepowanie domów opieki...i
        ich rodzin.
    • util Samorządy do dzieła. 17.02.09, 14:42
      Oby tylko obietnice rządu o pomocy nie były puste.
      • rooboy a niby gdzie maja znalezc fundusze, util??? 17.02.09, 14:50
        util napisał:

> Oby tylko obietnice rządu o pomocy nie były puste.

skoro budzet wlasnie zostal drastycznie okrojony, a w planach
        takiego wydatku raczej nie bylo???

sadze, ze rzad jest zdania, iz pomoc finansowa nie bedzie potrzebna,
        gdyz znajda sie kupcy na te spolki prawa handlowego, zarowno mniejsi
        gracze jak rowniez duze miedzynarodowe korporacje, zas ceny, biorac
        pod uwage kryzys, powinny byc przystepne...
      • jkredman szpital może przejąć spółka z oo. 17.02.09, 15:23
        o kapitale 5 tys. zł /słownie - pięć tysięcy złotych/
    • leon9910 Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:45
      Nie ważny kryzys !!najważniejsze że będziemy dalej kręcić lody!!!
      • doc.na PiS niech se juz ukręci powróz. Najlepiej 2 szt. 17.02.09, 15:29
        leon9910 napisał:

> Nie ważny kryzys !!najważniejsze że będziemy dalej kręcić lody!!!

Co za bełkot PiSowskiej inteligencji!

Jeżeli chcesz by to miało przynajmniej sens formalny,
        napisz "Nieważny ... ".
      • brzezozka PiS razem z PO w samorządach 17.02.09, 15:37
        już dawno prywatuzują a teraz zrób sobie tego loda
    • loppe Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:48
      A kiedy wreszcie posłankę Sawicką z PO ukara sąd, bo to powinien być
      pakiet z tym programem?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:57
        Wtedy gdy w pakiecie ukarze się korupcjogenne CBA.
        • melee Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:01
          obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Wtedy gdy w pakiecie ukarze się korupcjogenne CBA.

coś w stylu K. Może to nawet ty Jarek?
      • darkraj Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:58
        loppe napisał:

> A kiedy wreszcie posłankę Sawicką z PO ukara sąd, bo to powinien być
        > pakiet z tym programem?
        ==================================== Ukarac?
        Ona powinna zostac pelnomocnikiem rzadu do spraw prywatyzacji sluzby zdrowia, bo
        jak natchniona wrozka przewidziala mozliwosc takich przekretow juz rok temu!
        To za co ja karac?
        Chyba, ze za zdrade tajemnych planow POTuska i dobieranie wspolnikow do
        lodziarni bez zgody szefa.
    • darkraj "Sluszna" dyktatura fuhrerka Tuska 17.02.09, 14:51
      ================================= Teraz juz bez wiekszego cackania sie wystarczy
      rozwiazac Sejm i Senat, bo Rzad wie lepiej jak rzadzic Krajem i poradzi sobie
      bez tych demokratycznych szopek.
      Niedofinansowane koterie partyjne pojda w rozsypke, a Kacze Bajoro wyschnie z
      niedostatkow.
      Zostanie tylko jedna partia i jeden wodz w jednym Narodzie.
    • adam_l27 szpital za każdą cenę sprzedam :) 17.02.09, 14:52
      dorzucę jeszcze hutę !!
      • jkredman z długami, czy bez długów 17.02.09, 15:25
        • zibiwrocek A co za problem - sprzedam składniki majątku 17.02.09, 17:02
          a potem upadłość
          i po worku foliowym na głowę chorego (lekko ciasny, szczelny i
          zakleić taśmą klejącą wokół szyi) pomaga jak ręką odjął bez drogich
          procedur.
    • gene_raptor Śpieszy się PO, żeby zanim obywatele połapią się 17.02.09, 14:53
      wyprowadzić kraj na manowce neoliberalizmu. Najpierw Tusk zataił
      dane wskazujące na zbliżający się do Polski kryzys i dał czas bankom
      na wyprowadzenie pieniędzy do zagranicznych central, potem biegiem
      uchwalił drakońską ustawę o bankructwie konsumenckim pozwalającą
      bankom na przejęcie mieszkań oszukanym przez siebie kredytobiorcom,
      teraz pozbywa się odpowiedzialności za zdrowie obywateli - chyba nie
      było równie tragicznego rządu w Polsce - nawet czasy stalinowskie
      były chyba uczciwsze niz ci oszuści z platformy. Przeciez to program
      gospodarczy liberałów wywołał kryzys - inne kraje próbują ratować
      obywateli, a nasz rząd wykorzystuje okazję do ich zrujnowania i
      okradzenia.
      • maximus19733 Re: Śpieszy się PO, żeby zanim obywatele połapią 17.02.09, 15:06
        Dokładnie tak! Złodziejstwo w białych rękawiczkach! Żal mi tych
        wszystkich młodych, omamionych "irlandczyków"...!!! Dalej będziecie
        głosować na POpapranców?!!!...
        • air-j Re: Śpieszy się PO, żeby zanim obywatele połapią 17.02.09, 16:03
          patrzac na wasze posty jako przyklad alternatywy - bez dwoch zdan. prezentujecie zenujacy poziom wypowiedzi, nie macie pojecia co oznacza slowo prywatyzacja, do szkoly jelopy zamiast sie w pisowskie gazetki wczytywac.
          • zibiwrocek A co w Polsce znaczy prywatyzacja? 17.02.09, 17:19
            Bez reprywatyzacji (tylko Polska Biasłoruś Ukraina i Rosja),
            bez powszechnej prywatyzacji (tylko Polska, Ukraina i Rosja, nawet
            białoruś uwłaszczyła obywateli np. mieszkaniami)
            bez funduszu dla emerytów (a przecież np. FWP był ze składek
            pracujących jeszcze przed wojną)
            bez publicznych przetargów (tylko w drodze "rokowań" jak pójdzie w
            tym roku nasza energetyka - czytaj kto da wiecej pod stołem)
            za to z sowitymi "premiami" dla prezesów "przygotowujących" firmy do
            prywatyzacji (jak dziś szpitale przez NFZ)
            za to z NFI - co "spóściły" majatek narodowy nie wiadomo gdzie i za
            własne fundusze (czyli zysk do wypłaty udziałowcom)
            skupiły "jednostki udziałowe" (nie akcje - bo te dają prawo do
            sądowej kontroli, a na "ju" można było "kręcić" lody)
            za to ze sprzedażą upadłych firm razem z osiedlami mieszkaniowymi -
            postawionymi czesto z funduszy socjalnych - odpisu od pensji,
            1zł/mkw ale nie dla mieszkańców - prawo zabraniało
            to jest polska prywatyzacja
            nie tak było ?
            nie ludzie z tego środowiska (gdańscy aferałowie - tak ich zwie lud)
            to robili?

• business3 W Polsce prywatyzacja = głupia wyprzedaż za bezcen 17.02.09, 17:49
              W Polsce prywatyzacja = głupia wyprzedaż za bezcen...

zibiwrocek napisał:
              Re: A co w Polsce znaczy prywatyzacja?
    • g_m11 Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:59
      Może komercjalizacja zapobiegnie zadłuzaniu sie szpitali ale generalnie niewiele
      to zmieni.Powinny być konkretnie przedstwione warunki ubezpieczenia ( a nie
      podatku od dochodu) : co i za ile.W tej chwili nie mozna nic zaplanowac bo nie
      wiadomo jakie bedą wpływy z podatków a co za tym idzie jakim budżetem bedzie
      dysponował NFZ.Tyle , że skomercjalizowane szpitale bedą mogły chyba (?)
      sprzedawać usługina "wolnym rynku" i z tąd czerpac dodatkowe dochody. A człowiek
      jak go dopadnie choroba zapłaci kazde pieniądze.
      • miguell Zmiany 17.02.09, 15:03
        Zmiany tworzy się krok po kroku a nie metodą rewolucyjną
      • rooboy czyli bedzie pogoda dla bogaczy??? 17.02.09, 15:05
        g_m11 napisał:

> Może komercjalizacja zapobiegnie zadłuzaniu sie szpitali ale
        generalnie niewiel
        > e
        > to zmieni.Powinny być konkretnie przedstwione warunki
        ubezpieczenia ( a nie
        > podatku od dochodu) : co i za ile.W tej chwili nie mozna nic
        zaplanowac bo nie
        > wiadomo jakie bedą wpływy z podatków a co za tym idzie jakim
        budżetem bedzie
        > dysponował NFZ.Tyle , że skomercjalizowane szpitale bedą mogły
        chyba (?)
        > sprzedawać usługina "wolnym rynku" i z tąd czerpac dodatkowe
        dochody. A człowie
        > k
        > jak go dopadnie choroba zapłaci kazde pieniądze.

a biedni??? hey, who cares about the poor???
        • koloratura1 Re: czyli bedzie pogoda dla bogaczy??? 17.02.09, 15:26
          rooboy napisał:

> a biedni??? hey, who cares about the poor???

A kiedykolwiek i gdziekolwiek było inaczej?
          Znasz Ty system, gdzie they "care about the poor"?

The poor mogą - co najwyżej - skorzystać, niejako, "przy okazji": szpital bez długów, zarabiający na "the rich", lub choćby tylko na "the well to do", będzie mógł sobie pozwilić leczyć "the poor" w ramach NFZ.
          • tw_wielgus Re: czyli bedzie pogoda dla bogaczy??? 17.02.09, 17:09
            Mając do wyboru te wszystkie kasy chorych wymieniowne w
            Twoim poście poprosze o bezpłatny karnet w kasie "Rich".
            Do "Poor" już należałem i specjalnie mi nie zależy aby czekać 2 tyg
            w kolejce do lekarza pierwszego kontaktu.
            • koloratura1 Re: czyli bedzie pogoda dla bogaczy??? 18.02.09, 09:37
              tw_wielgus napisał:

> Mając do wyboru te wszystkie kasy chorych wymieniowne w
              > Twoim poście poprosze o bezpłatny karnet w kasie "Rich".

Niestety, nie mam takich możliwości; zresztą kas (chorych) też już nie ma)

> Do "Poor" już należałem i specjalnie mi nie zależy aby czekać 2 tyg
              > w kolejce do lekarza pierwszego kontaktu.

Zmień przychodnię, najlepiej na lekarza rodzinnego (mój mnie przyjmuje prawie "od ręki", oczywiście bez jakichkolwiek dopłat.
      • koloratura1 Chyba to mniejsze zło? 17.02.09, 15:19
        g_m11 napisał:

> A człowie
        > k
        > jak go dopadnie choroba zapłaci kazde pieniądze.

I dobrze.
        Teraz, zamiast lekarzowi do kieszeni, zapłaci oficjalnie szpitalowi, który dzięki temu będzie "na NFZ" mógł leczyć również i tych, których nie stać na dopłaty, a kiedyś - było nie stać na łapówki.
        • jkredman a jak go nie będzie stać 17.02.09, 15:28
          pozostanie za drzwiami

przecież polscy lekarze nie biorą łapówek
          patrz szlachetny dr Mirosław G
          • tuskomatolek Re: a jak go nie będzie stać 17.02.09, 15:36
            niech zdycha przed szpitalem.
          • koloratura1 Re: a jak go nie będzie stać 17.02.09, 15:42
            jkredman napisał:

> pozostanie za drzwiami

Zrobi dokładnie to samo, co robił dotąd: poczeka w kolejce na NFZ. Tyle tylko, że kolejka będzie się przesuwała szybciej (dzięki płacącym), zatem i niepłacący będzie miał większą szansę dożyć swojej kolejki...
            • jkredman oj naiwny naiwny 17.02.09, 16:11
              jak dziecko we mgle
              • koloratura1 Re: oj naiwny naiwny 18.02.09, 09:39
                jkredman napisał:

> jak dziecko we mgle

A masz może jakiś rozsądny kontrargument?
    • brzezie76 Rząd przyjął plan "B"t.j.B.Sawickiej. 17.02.09, 15:10
      Przestępcza Organizacja szykuje wielki skok na majątek trwały służby
      zdrowia.Kolesie i inne mędy społeczne przejmią majątek za darmo,a państwo
      jeszcze do tego dopłaci.A wszystko w myśl hasła ,aby się żyło lepiej-złodziejom.
      • cillian1 Re: Rząd przyjął plan "B"t.j.B.Sawickiej. 17.02.09, 15:15
        brzezie76

> Przestępcza Organizacja szykuje wielki skok na majątek trwały służby

podobno jest napisane, że budynki ty przejmujesz, jako jedyny nieprzekupny z PiS :D
      • olo-international Ale to majątek! Wystarczy popatrzeć na nasze... 17.02.09, 17:35
        ...szpitale i porównać z resztą Europy. To jest dopiero skok na taaaaaaaaki majątek.
    • almagus Leninowskie podejście Belwederu! 17.02.09, 15:16
      Co wy dali w karabli za dolary.
      My za dolca rubla siekrietary.

Po to weto zdrowia, pomostówek.
      Abyś miał siano ze złotówek!
    • jkredman czy NFOZ będzie niedopłacał tak jak w publicznych 17.02.09, 15:21
      nędza polskiej służby zdrowia jest przede wszystkim skutkiem niedoszacowania kosztów usług
      czy nogi będą leczone czy ucinane
      • koloratura1 Re: czy NFOZ będzie niedopłacał tak jak w publicz 18.02.09, 09:42
        jkredman napisał:

> nędza polskiej służby zdrowia jest przede wszystkim skutkiem niedoszacowania ko
        > sztów usług
        > czy nogi będą leczone czy ucinane

Bogu dzięki, że pomyślałeś o nogach a nie o głowie!
    • darkraj Tak oto poetosowa sitwa dozyna resztke spolecznej 17.02.09, 15:21
      ============================== wlasnosci. To nie jest zadna komercjalizacja,
      lecz z rozmyslem wprowadzona tylnimi drzwiami PRYWATYZACJA sluzby zdrowia.

Przeciez wiadomym jest, ze rzad nawet nie kiwnie palcem w sprawie dofinansowania
      placowek, bo nie ma na to przewidzianych srodkown finansowych.
      W dodatku mamy kryzys, rozpoczynajaca sie galopujaca inflacje zlotowki i
      kondycje Polski blizsza zapasci, niz nawet nadzieji na lepsze jutro.

O mozliwosciach finansowych lokalnych samorzadow lepiej nawet nie wspominac,
      zeby nie narazic sie na ludzkie posmiechowisko.
      Przycisniete "do muru" placowki beda same sie prosic o wystawienie na sprzedaz,
      nawet za "psi grosz".
      I zapewne wlasnie o to chodzi wydawcy dekretu o "przeksztalcaniu" placowek w
      spolki.

Dla komfortu kupujacych oligarchow, ekipy rzadowe (lub samorzadowe) pokryja
      dlugi placowek, aby nabywca mogl "gospodarowac" z czystym kontem.
      Ladnie nas Donek urzadzil, nie ma co.
      Kwaczory napewno tez by to juz dawno zrobili, ale bardziej bezczelna metoda,
      odziedziczona z praktyk prywatyzacyjnych po 1989 roku przez POPiSowa
      partie-matke, czyli AWS.
      • cillian1 Re: Tak oto poetosowa sitwa dozyna resztke spolec 17.02.09, 15:24
        > Przeciez wiadomym jest, ze rzad nawet nie kiwnie palcem w sprawie

chcesz powiedzieć, że szpitale zadłużenia spłacały ze swoich, uczciwie wziętych
        pieniędzy w kopertach? Czy to my płaciliśmy za wały dyrektorów i NFZ?
      • koloratura1 W kwestii dorzynania: 17.02.09, 15:33
        darkraj napisał:

>Tak oto poetosowa sitwa dozyna resztke spolecznej własności.

"Społeczną własność" tośmy mieli przez 50 z górą lat. Dużo nam z tego przyszło?
        • jkredman państwowa własność 17.02.09, 16:10
          to była własność państwowa a nie społecnza
          • darkraj Re: państwowa własność 17.02.09, 18:33
            jkredman napisał:

> to była własność państwowa a nie społecnza
            =================================== Po pierwsze: to nie byla wlasnosc, ale
            jeszcze, poki co, JEST.
            Po drugie: Panstwo nie wzielo funduszy na wybudowanie szpitali z Ksiezyca!
            To byly pieniadze naszych ojcow i dziadkow, ktorzy placili podatki albo takie
            podatki wyharowali w pocie czola.
            Dlatego wlasnosc majatku narodowego mieni sie SPOLECZNA, a nie jakas tam
            panstwowa, bo Panstwo naszymi pieniedzmi ma TYLKO zarzadzac.

Moze byc inna forma wlasnosci, na przyklad spoldzielcza.
            Wtedy tez mowimy o wlasnosci czlonkow spoldzielni, a nie Zarzadu czy Rady
            Nadzorczej.
            Pelnym tytulem wlasnosci moze sie mienic WYLACZNIE wlasnosc prywtna, ale to
            zupelnie oddzielny temat.

Doszlo do paradoksu dziejowego oddawania spolecznej wlasnosci w prywatne rece.
            To tak, jakby soltys zabral ci uszkodzony samochod i oddal sasiadowi, bo
            tymczasem nie stac cie na naprawe.
            Smieszne i zarazem zalosne?
            Moze bardziej pasowaloby: przerazajace!
          • koloratura1 Re: państwowa własność 18.02.09, 09:45
            jkredman napisał:

> to była własność państwowa a nie społecnza

Oczywiście, teraz szpitale są własnością społeczną, a nie - państwową.
            I dużo im z tego przychodzi...
    • tuskomatolek ..Plan Sawickiej w trakcie.... 17.02.09, 15:25
      Tusk powiedzial jedno.Szpitale maja byc przedsiebiorstwami.Ladnie.Zdrowie jak telefon.To po co ci Tusku podatki?
      • cillian1 Re: ..Plan Sawickiej w trakcie.... 17.02.09, 15:40
        np po to, żeby taki jak ty dostał wykształcenie, a potem pisał coś "mądrego" z
        obczyzny :D
        • garbatonosy Re: ..Plan Sawickiej w trakcie.... 17.02.09, 16:35
          To ty cillian1 piszesz od siebie? Nie żartuj.

cillian1 napisał:

> np po to, żeby taki jak ty dostał wykształcenie, a potem pisał coś "mądrego" z
          > obczyzny :D
          • cillian1 Re: ..Plan Sawickiej w trakcie.... 17.02.09, 17:17
            nie widzę w tym nić z żartu ;)
    • darkraj Jedynym pocieszeniem jest nietrudny do wyobrazenia 17.02.09, 15:45
      ==================================== ryk wscieklosci w Kaczym Bajorze.
      Aparatczycy PiSu ogryzaja sobie knykcie az do krwi z zalu, ze takie lody
      przeszly im kolo nosa.
      A przeciez sami mieli zamiar dokonac prywatyzcji sluzby zdrowia w bardziej
      "tradycyjny" sposob.

Teraz, wszystkie apanaze, prowizyjki, benefity czy dotacje trafia do kieszeni
      ich etosowych kumpli, a oni beda z tego gowno mieli.
      Teraz chyba nawet oslabnie im ochota na przejmowanie wladzy, bo i po co?
      W polskiej lodziarni lodow juz chyba nikt nie ukreci.
      Chyba, ze tylko wate cukrowa na patyku, a i tak to nic pewnego.
    • placebo99 Na czyje polecenie libearły to zniszczą? 17.02.09, 15:47
      Czy to tylko ich łajdacka chęć do niszczenia jest przyczyną takich
      działań, czy ktoś pomajtał im przed ryjami judaszowymi srebrnikami i
      tak zaczęli się na nie ślinić, że zniszczą nawet służbę zdrowia. To
      jest bolszewickie ścierwo zawszawiałe, które daje dupy do posuwania
      przez eurolewaków z syfem na ryju od parszywych dziwek grand
      konsumpcyjnych z mendami na odbytnicy.
      • jjrak Re: Na czyje polecenie libearły to zniszczą? 17.02.09, 16:16
        Placebo kretynebo:
        juz od lat korzystam z takiej formy jaka wprowdza Tusk. miałem dwa udary i
        kłopoty z sercem - wszystko leczyłem w PRYWATNYM szpitalu, za NFZ . Nigdy do
        niczego nie dopłaciłem ani zeta. Nie dawałem kopert. i nie czekalem w kolejce na
        wszystko ;-)
    • jkredman czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:07
      oddadzą podarowane przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy dla publicznej
      służby zdrowia urządzenia i wyposażenie

Owsiak zbierał a ludzie dawali na wsparcie publicznego lecznictwa
      • air-j Re: czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:09
        a z jakiegoz to powodu mialyby je oddac?
        • cillian1 Re: czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:12
          to już nawet nie o to chodzi, tylko niestety trzeba będzie dopilnować, żeby taki
          dyro szpitala nie pobierał za to opłat :D
      • ryq_tmc Re: czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:14
        > oddadzą podarowane przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy dla
        publicznej
        > służby zdrowia urządzenia i wyposażenie

Umowa placowek z WOSP nie okresla, kto ma byc wlascicielem szpitala,
        a tylko mowi, ze badania/zabiegi dokonywane z uzyciem podarowanego
        wyposazenia musza byc darmowe (czyt. oplacane z kieszeni podatnika).
        Wiec dlaczego komercjalizowany/prywatyzowany szpital finansowany na
        podstawie umowy z NFZ mialby sprzet oddawac?
        • jkredman Jacek Wutzow 17.02.09, 17:06
          czy Jacek Wutzow - był do niedawna dyrektorem Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej /szpitala/ w Pabianicach /katastrofalnie zadłużony/

na początku 2006 roku dyrektor podpisał bardzo niekorzystną umowę finansową z firmą Electus z Lubina, skupującą wierzytelności szpitala

na jej podstawie placówka pozbyła się 14 milionów złotych długu

w zamian mieliśmy płacić firmie 700 tysięcy złotych miesięcznie przez 15 lat - mówi Wutzow

czy tak będzie wyglądać komercjalizacja-prywatyzacja i fachowe zarządzanie służbą zdrowia
      • darkraj Re: czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:21
        jkredman napisał:

> oddadzą podarowane przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy dla publicznej
        > służby zdrowia urządzenia i wyposażenie
        >
        > Owsiak zbierał a ludzie dawali na wsparcie publicznego lecznictwa
        ====================================== Nie zapominaj o NAJWAZNIEJSZYM:
        nie tylko Owsiakowe, bo wszystko, od murow poczawszy, a na ostatnim tamponie
        gazy skonczywszy JEST NASZA, SPOLECZNA WLASNOSCIA.
        Te szpitale zostaly wybudowane przez naszych rodzicow i dziadkow ZA SPOLECZNE
        pieniadze, czesto kosztem innych wyrzeczen.

Tu w gre wchodza grube MILIARDY zlotych w majatku trwalym, a gdzie jeszcze
        wyposazenie i sprzet???
        Teraz za marny grosz przejma to wszystko oczekujacy niecierpliwie oligarchowie,
        a nierzadko wzbogaceni na lapowach lekarze.

Rzadowi i lokalni dygnitarze beda udzielac zezwolen na wykup dla tego, "kto da
        wiecej".
        To wlasnie na tym polega "fic" krecenia lodow.
    • czarna.pati Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:17
      Znowu GW bardzo ostrożnie bo a nuż się się nie uda i nic nie pisze że to PO
      tylko enigmatycznie rząd.A to PO robi pod swoich sponsorów wyborczych BY ŻYŁO
      SIĘ LEPIEJ.
      • cillian1 Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:19
        Znowu GW bardzo ostrożnie bo a nuż się się nie uda i nic nie pisze że to

chyba nie tak ostrożnie, bo nawet ty to załapałaś ;)
    • garbatonosy Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:30
      ...najpierw sądy, korporacje prawnicze, banki a teraz służba zdrowia.
      Niczego was nie nauczyły ostatnie dożynki i kryształowe ....?
      .
      • cillian1 Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:39
        niczego nie będzie co nasze, może to i dobrze, bo jak na razie to najlepiej szło
        nam kłócenie się z sąsiadami o II wojnę i inne pierdy ;)
    • garbatonosy Aby żyło się lepiej - B. Sawicka 17.02.09, 16:33

• garbatonosy Takie żeczy tylko w ....PO 17.02.09, 16:33

• jkredman czy ktoś rozliczył Wutzowa i Maksymowicza 17.02.09, 16:46
      kto pamięta złote kontrakty ministra zdrowia Jacka Wutzowa z AWS [afera
      kontraktowa]
      czy podobnie będzie z obecną komercjalizacją -prywatyzacją
    • julia745 Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:49
      Wreszcie.Zróbciejeszczecoś żeby euro weszło szybciej i ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka