yulek_cezar 17.02.09, 14:30 A mi się podoba ta ładna zimowa pogoda, z jasnym słońcem i iskrzącym się śniegiem. Jest po prostu cudownie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darkraj Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:32 =================================== I tak oto, po 20 latach odzyskania niepodleglosci, posolidaruchowe sitwy zaczynaja rzadzic za pomoca dekretow. Zupelnie jak za czasow Lenina i Stalina. O takie wlasnie Polskie, o takie.... Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:00 darkraj napisał: > I tak oto, po 20 latach odzyskania > niepodleglosci, posolidaruchowe sitwy zaczynaja rzadzic za pomoca dekretow. Nie ta sitwa rządzi za pomocą Weta Dobrze, że sytuację ratuje premier Ile to już razy zadłużano i oddłużano szpitale za nasze pieniądzę. Nawet kancelaria z usług której korzysta Prezydent robi wspaniałe zyski na długach szpitalnych Dość okradania podatnika! Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:30 To teraz nie bedzie finansowany szpital z pieniedzy podatnika? Czyli ze bedzie system amerykanki? Jak masz pieniadze to ok. a jak nie masz to zdychaj pod plotem?Z jednej strony to moze i dobrze bo wyborcy PO znikna samoistnie ale wyborcow PiS szkoda bo onie nie glosowali na zlodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Do Perfect 17.02.09, 15:40 > bo onie nie glosowali na zlodziei. Pewnie uważacie za złodziei i Zomowców wszystkich, którzy nie głosują na Waszego wodza? Nigdy nie słyszałeś o ubezpieczeniach zdrowotnych? ani MediCare w US? Możesz popierać system sowiecki ale tylko wtedy gdy płacisz na ubezpieczenie przejmujesz się swoim zdrowiem i swojej rodziny Jeżeli zdrowie jest darmowe to dochodzi do patologii: - emerytek wiecznie siedzących po placówkach, - pijaków leczonych za nasze pieniądze - i to na grube miliony - setek rencistów - Polska jest rekordzistą w Europie ------------------------------------------------ "Jeżeli nie jesteś w stanie uszczęśliwić własnej rodziny to nie masz prawa myśleć za masy" Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Do Perfect 17.02.09, 16:03 miguell napisał: > > bo onie nie glosowali na zlodziei. > > Pewnie uważacie za złodziei i Zomowców wszystkich, którzy nie > głosują na Waszego wodza? > > Nigdy nie słyszałeś o ubezpieczeniach zdrowotnych? ani MediCare w US? > > Możesz popierać system sowiecki ale tylko wtedy gdy płacisz na > ubezpieczenie przejmujesz się swoim zdrowiem i swojej rodziny > > Jeżeli zdrowie jest darmowe to dochodzi do patologii: > - emerytek wiecznie siedzących po placówkach, > - pijaków leczonych za nasze pieniądze - i to na grube miliony > - setek rencistów - Polska jest rekordzistą w Europie > > ------------------------------------------------ > "Jeżeli nie jesteś w stanie uszczęśliwić własnej rodziny to nie masz > prawa myśleć za masy" Mieszkamw Kanadzie i amerykanie marza o takiej sluzbie zdrowia jaka my tutaj mamy.Nie musimy placic ani grosza za wizyte u lekarza a opieka w szpitalu jest calkowicie bezplatna.Amerykanie maja pieniadza na niepotrzebne wojny o rope zamiast inwestowac w nowe technologie a nie stac ich na powszechna sluzbe zdrowia.Bo przeciez wody (komorka paliwowa)jako paliwa nie opodatkuja prawda? W USA kilka milionow mieszkancow nie ma ubezpieczenia medycznego i nie jest ich stac na leczenie.Jezeli poczytacie sobie o dlugach Czumy to mial rachunki szpitalne do zaplacenia na sume $30000.Uregulowal je dopiero gdy jego dom zostal sprzedany.Doba w szpitalu w USA kosztuje co najmniej $3000 przed zabiegami.Jakakolwiek operacja to dziesiatki ,setki tysiecy dolarow.gdy sie pracuje to przewaznie jest ubezpieczenie medyczne ale ono pokrywa 80% leczenia czyli jak rachunek wynosi $100000 to i tak musisz zaplacic $20000.Sa ubezpieczenia prywatne ale jezeli jestes chory albo powyzej 55 roku zycia to nikt nie chce ubezpieczyc.Ja nie mam czasu sie rozpisywac ale wczesniej bralem udzial w dyskusji na forum polonijnym w Nowym Jorku.Ubezpieczenie prywatne dla 4 osobowej rodziny wynosi $800 miesiecznie na prywatnym planie,ale i tak kazda wizyta u lekarza kosztuje $30 a w szpitalu ubezpieczenie pokrywa 80% a reszte trzeba zaplacic z wlasnej kieszeni.Niedawno czytalem ze poniewaz kobieta spodziewala sie zwolnienia z pracy wiec przyspieszyla urodzenie dziecka zeby miec zaplacone za porod.miala cesarke i rachunek wyniosl kilkanascie tysiecy dolarow a ubezpieczenie zbiorowe z pracy odmowilo jej zaplacenia za szpital. Taka dyskusja to jak rozmowa ze slepym o obrazie.micheal Moore nakrecil film ,,Sicko'' ktory krytykuje system opieki medycznej w USA i porownuje go z systemem opieki w innych krajach min. w Kanadzie i w Anglii.Obejrzyj sobie ten film to bedziesz wiedziec jak to ocenia Amerykanin.Chcialem jednoczesnie zaznaczyc ze premiera tego filmu w Polsce byla opozniona bo wtedy polacy widzieli by co za pasztet szykuje im rzad.a prtzeciez przede wszystkim licza sie slupki w sondazach i propaganda to osiagnie.A PO kieruje sie nie dobrem Polski tylko doktryna URBANA: LICZY SIE TYLKO WLADZXA I PIENIADZE.TKM Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: Do Perfect 17.02.09, 16:12 Twoja odpowiedź jedynie utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie mamy możliwości dalej finansować Służby zdrowia w takim układzie w jakim znajduje się obecnie gdzie 98% funduszy idzie na spłatę odsetek od długów i wypłaty na lekarzy. Stan branży gdzie placówki nie mają właściciela a chory jest tylko petentem, który zjawia się bez karty przetargowej (ubezpieczenie, zapłata) jest patogenny Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek do Miguell 17.02.09, 16:48 Chwalić żąd Tuska - to jak chwalić zbira, że nie zabił CudTusku nic nie robi, a Kopacz to przecierz ta Frontmenka co będzie robić interesy na szpitalach. Pomysł PO i im podobnych sprywatyzować przez upadłość. Dlatego Balcerowicz sprzeciwił się podniesieniu składki zdrowotnej do 10%. Stąd jest ciagłe niedoszacowywanie kosztów procedur. To ta decyzja doprowadziła do pierwszego dużego zadłużenia szpitali. Stąd długi. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: do Miguell 17.02.09, 17:09 żąd ? przecierz ? dziecko, popracuj nad językiem i nie wtrącaj się gdy dorośli rozmawiają Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek ale zrozumiałeś? 17.02.09, 17:26 niektórzy tak mają, zwie się to dziś dysleksja, nie widzą różnicy między góra i gura, a może czy morze to to samo. Niemcy - idole PO - co jakiś czas robią reformę i upraszczają (nie dla półgłówków ale dla wygody) swój język. dla mnie to tak jak gdybyś napisał, że garbaty sam sobie winien że, się na krześle nie miieści. i uprzedzając - moja przegladarka nie obsługuje słownika miłego Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Człowiek inteligenty zawsze zrozumie idiotę, 17.02.09, 17:43 Przynajmniej po części. Na tym polega inteligencja. Nie czuj się jednakże rozgrzeszony z tego, że nie czytałeś lektur i zbijałeś bąki w szkole. I nie zasłaniaj się dysleksją, to co reprezentujesz to zwykłe nieuctwo. Być może Niemcy upraszczają język dla wygody idiotów, my wszakże powinniśmy pielęgnować piękno polskiego języka, więc nie licz na taryfę ulgową, pisi niedouku :DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: ale zrozumiałeś? 17.02.09, 17:46 Zrozumiałem i urzekła mnie Twoja historia .. Korzystaj ze zwykłego edytora tekstu lub czytaj więcej prozy to Ci przejdzie Nie wiem dlaczego sądzisz, że Niemcy to idole PO? Przecież Jarek twierdził, że PO to miłośnicy Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: ale zrozumiałeś? 17.02.09, 18:16 miguell napisał: > Zrozumiałem i urzekła mnie Twoja historia .. > > Korzystaj ze zwykłego edytora tekstu lub czytaj więcej prozy to Ci > przejdzie > > Nie wiem dlaczego sądzisz, że Niemcy to idole PO? > Przecież Jarek twierdził, że PO to miłośnicy Rosji. Masz krotka pamiec : Kaczynscy mowili ze PO lize tylki i ruskim i niemcom.A swoja droga to jak ma byc inaczej skoro babcia Tuska posluguje sie tylko i wylacznie niemieckim gdanskim dialektem i prawie nie mowi po polsku.Sa to wiec powiazania rodzinne i nie ma w tym jakiejkowlwiek zlosliwosci.Tusk ma mieszane pochodzenie polsko- niemieckie.Mam takich znajomych i to sa bardzo mili i porzadni ludzie ale tak ogolnie po 2 letnim pobycie w Niemczech Niemcy spowodowali to ze nie darze ich sympatia a wrecz przeciwnie.Nie zaskoczyly mnie wiec sytauacje Rokity i bylego ambasadora polski w Korei w samolotach Lufthansy.Takie cos moze Polaka spotkac wszedzie w Niemczech.W innych krajach ludzie sa normalni.A w wielu krajach jestsmy bardzo lubiani.Bardzo nas lubia we wszystkich krajach bylej Jugoslawii i nie jest niczym dziwnym jak zaprosza polaka do domu i poczestuja rakija. Odpowiedz Link Zgłoś
alatien Re: Do Perfect 17.02.09, 16:56 System prywatnych ubezpieczen to nie tylko amerykanska porazka. W Holandii prywatne ubezpieczenia zrowotne sa obowiazkowe dla wszystkich pracujacych. Jest to jakies 70-100 EUR miesiecznie. Zaleta tego systemu jest ze jesli nie ma potrzeby isc do lekaza, i przez rok sie nie urzywa swiadczen, to ubezpieczyciel zwraca 200-300 EUR. Ma to zniechecic ludzi do chodzenia do lekaza z byle powodu (ala polscy emeryci), i nie obciaza biurokracji setkami bzdur. Tak wiec system moze dzialac. Wazne tylko aby przeniesc odpowiedzialnosc na dyrektorow i pacjentow. teraz odpowiedzialnosc lezy po stronie rzadu a jak komuna pokazala jak co wspolne tego holota nie sznuje. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Do Perfect 17.02.09, 17:26 alatien napisał: > System prywatnych ubezpieczen to nie tylko amerykanska porazka. W Holandii > prywatne ubezpieczenia zrowotne sa obowiazkowe dla wszystkich pracujacych. Jest > to jakies 70-100 EUR miesiecznie. Zaleta tego systemu jest ze jesli nie ma > potrzeby isc do lekaza, i przez rok sie nie urzywa swiadczen, to ubezpieczyciel > zwraca 200-300 EUR. Ma to zniechecic ludzi do chodzenia do lekaza z byle powodu > (ala polscy emeryci), i nie obciaza biurokracji setkami bzdur. > > Tak wiec system moze dzialac. Wazne tylko aby przeniesc odpowiedzialnosc na > dyrektorow i pacjentow. teraz odpowiedzialnosc lezy po stronie rzadu a jak > komuna pokazala jak co wspolne tego holota nie sznuje. > Byc moze tak jest w Holandii ale w innych krajach tak nie ma.A ja sie jedynie zastanawiam jak mozna byc tak bezmyslnym i dawac sie podpuszczac takiej propagandzie wymierzonej w najslabsza czesc spoleczenstwa czyli w emerytow?A czy ta propaganda nie jest skierowana przeciwko nim czasem celowo?Wyzywa sie ich od moherow,osmiesza ,podpuszcza zeby im schowac dowod podczas wyborowéCzy to moze nie jest tak dlatego ze ci emeryci to nie sa osoby starsze ktorzy pamietaja jeszcze i Hitlera,Stalina, ale i Gomolke i Jaruzelskiego .Pamietaja rowniez kto obalal rzad Jana Olszewskiego gdy chcial sie przeciwstawic grubej kresce i oczyscic kraj z patologii.A byl tam i Walesa i Pawlak i Kwasniewski ,Mazowiecki i Gieremek .Byl tam tez TUSK a medialna oprawe zorganizowal wasz idol Tomasz LiS.Poniewaz ten rzad Jana Olszewskiego wtedy upadl to nie macie juz zadnego polskiego banku, caly przemysl przejeli kolesie z SLD, dostawy ropy kontroluje koles Olka na spolke zAlganowem ktory jednak byl w Juracie i na zdjeciu z Kwasniewskim, i znal sie dobrze z Oleksym i z Kulczykiem to dobry kompel.Znal sie rowniez z Baranskim czyli z Baranina.Alganow jak wiadomo pracowal w tej samej firmie co Putin czyli w KGB.Ale jezeli ktos czytal lub ogladal Akwarium to z firmy mozna odejsc tylko w jeden sposob przez komin.SLD sie juz nachapalo wiec teraz kolej na PO.Przeciez uczciwie o tym wam powiedziala poslanka Beata Sawicka wiec nie rznijcie teraz glupa i nie dorabiajcie do tego ideologii o uzdrawianiu sluzby zdrowia.Tu chodzi jedynie o uwlaszczenie sie osob wysoko stojacych w hierarchii rzadzacej i nic wiecej.Tylko i wylacznie o to chodzi Bo zeby zaczal system dzialac potrzeba po prostu dac sluzbie zdrowia wiecej pîeniedzy i po prostu rozliczac z wydatkow szpitale.A czy szpital bedzie prywatny czy panstwowy to zawsze lekarz jak bedzie chcial to sopisze sobie do rachunku kilku pacjentow dziennie ze niby ich przyjal.TAK RPBIA NA CALYM SWIECIE. Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek Czy Holandia - ten wzór - to kraj eutanazji? 17.02.09, 17:31 czy się mylę, czy to ich własny rzadowy raport potwierdził, ze masowo stosują ja tam lekaże wobec starszych pacjentów np. odmawiajac leczenia antybiotykowego zapalenia płuc po 80 siatce? Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Czy Holandia - ten wzór - to kraj eutanazji? 17.02.09, 18:04 zibiwrocek napisał: > czy się mylę, czy to ich własny rzadowy raport potwierdził, ze > masowo stosują ja tam lekaże wobec starszych pacjentów np. > odmawiajac leczenia antybiotykowego zapalenia płuc po 80 siatce? Pierwszy raz slysze o tym ze odmawia sie leczenia chorych w Holandii.Nie wiem o tym wiele ale temat jest bardzon interesujacy.Wiem natomiast ze w tej chwili nie leczy sie starszych ludzi w Polsce.tak slysze od rodziny i znajomych.w KANADZIE TO JEST NIE DO POMYSLENIA.Gdy moja Ciotka miala wylew i lezala przez 2 tygodnie nieprzytomna to przez 24 godziny na dobe byla przy niej pielegniarka i stosowano rozne zabiegi.Po 2 tygodniach ciotka odzyskala przytomnosc.Wylew miala w listopadzie i juz biega tak jak wczesniej.ma tylko problem z mowieniem.Lekarka mowila ze bedzie sie musiala uczyc mowic od nowa.na razie mowi kilka slow ale poza tym czuje sie takn jak wczesniej.Wylew miala w listopadzie a ze szpitala wypisano ja jakos w styczniu.Gdyby to bylo w USA to rachunek pewnie wynnioslby astronomiczna sume $$$$ a w Polsce nie wyplacilaby sie kopertami w ktorych na kamerze nie widac czy sa wyniki badan czy moze cos innego.Moja babcia gdy miala wylew to lezala w szpitalu w szczecinie i tam zmarla.Ale nie z powodu wylewu tylko na zapalenie pluc.Zapalenia pluc dostaje sie od odlezyn.Odlezyny dostaje sie gdy sie nie jest przekrecanym na lozku.czyli z braku opieki.gdyby wiec moja ciotka byla w szpitalu w Szczecinie to pewnie by juz nie zyla.Poniewaz stalo sie to w Hamilton to dzieki temu zyje.Jest na emeryturze i jakos nkt nie mam pretensji ze pacjent chodzi do lekarza .Przeciez po to jest lekarz.A emeryci czesto swoje przeszli i sa schorowani.To co moze PO wprowadzi eutanazje emerytow jako nastepny etap refprmy sluzby zdrowia i jednoczesnie pozbedzie sie moherowych przeciwnikow politycznych.Z tego co ja widze to gdzie sie w Polsce nie ruszysz to patologia.Ale tak widocznie chca polacy poddajac sie jedynym szczerym obietnicom wyborczym Beaty Sawickiej.Przeciez ona uczciwie powiedziala ze bedzie p-rywatyzacja szpitali i dlaczego.Wybraliscie wiec to swiadomie.Jestescie wiec wspolnikami zlodziei i pomagacie tworzyc ta patologie spoleczna.Nie dziwcie sie wiec ze jest tak w polsce jak jest.Przeciez swiadomie poddawaliscie sie propagandzie SLD a teraz PO.Oni juz tak was urzadza ze jedyne wyjscie bedzie wyjechac do jakiegos normalnego kraju i zxobaczyc jak wyglada normalna gospodarka.Jak to jednak jest ze w Polsce jest taki burdel a jak Polak jest za granica to okazuje sie ze jest bardzo pracowitym ,kreatywnym pracownikiem o bardzo duzej wiedzy ogolnej? I jest za to podziwiany?Komus zalezy widocznie zeby sie w Polsce nic nie zmienilo bo w takim burdelu latwiej zlapac jakis ochlap dla siebie.Moja znajoma miala biznes w malym miasteczku na Podlasiu.I mowila ze bedzie glosowac na SLD bo z nimi sie idzie ,,dogadac'' a przeksztalcenie tereny rolniczego na budowlany kosztuje $10000 jak sie da komu trzeba.Z pewnoscia glosuje teraz na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Co będzie polskie w POlsce ??? 17.02.09, 17:46 Co będzie polskie w POlsce ??? Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Co będzie polskie w POlsce ??? 17.02.09, 18:05 business3 napisał: > Co będzie polskie w POlsce ??? Tak jak przed wojna mowila pewna grupa etniczna szeroko reprezentowana wtedy w Polsce: Wasze ulice a nasze kamienice. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Do Perfect 17.02.09, 18:37 miguell napisał: > > bo onie nie glosowali na zlodziei. > > Pewnie uważacie za złodziei i Zomowców wszystkich, którzy nie > głosują na Waszego wodza? > > Nigdy nie słyszałeś o ubezpieczeniach zdrowotnych? ani MediCare w US? > > Możesz popierać system sowiecki ale tylko wtedy gdy płacisz na > ubezpieczenie przejmujesz się swoim zdrowiem i swojej rodziny > > Jeżeli zdrowie jest darmowe to dochodzi do patologii: > - emerytek wiecznie siedzących po placówkach, > - pijaków leczonych za nasze pieniądze - i to na grube miliony > - setek rencistów - Polska jest rekordzistą w Europie > > ------------------------------------------------ > "Jeżeli nie jesteś w stanie uszczęśliwić własnej rodziny to nie masz > prawa myśleć za masy" > > A skad masz takie dane ze Polska jest rekordzistka pod tym wzgledem? Od Tuska czy z sondazy? Czy z takich sondazy jak u Lisa w zwszlym tygodniu gdy rozmawial z Jaroslawem kaczynskim to gdy PiS dostal 44% poparcia to w tajemniczych okolicznosciach system przyjmowania glosow sie zawiesil i przestal przyjmowac sms-y? Przestancie sie ludzie poddawac indoktrynacji przez media. Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:56 a co ma wlasciciel szpitala do tego kto placi za leczenie? wez sie doedukuj baranie, zanim zaczniesz komentowac, jak nasz ukochany prezydent, rzeczy ktorych po prostu nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:52 air-j napisał: > a co ma wlasciciel szpitala do tego kto placi za leczenie? wez sie doedukuj bar > anie, zanim zaczniesz komentowac, jak nasz ukochany prezydent, rzeczy ktorych p > o prostu nie rozumiesz. To nie ma znaczenia kto jest wlascicielem szpitala czy jest on prywatny czy panstwowy jezeli jego dzialalnosc jest finansowana przez dundusz zdrowia jak to ma miejsce np.w Kanadzie czy w Niemczech.Szpitale sa panstwowe a jedynie lekarze rodzinni przyjmuja przewaznie w prywatnych gabinetach.Moj lekarz oczywiscie Polak i dlatego bardzo dobry lekarz przyjmuje w swoim prywatnym gabinecie i jednoczesnie ma tez etat w panstwowym szpitalu gdzie jest chirurgiem.W szpitalu czy w jedgo prywatnym gabinecie otrzymuje z tego samego zrodla czyli Ontario Health Insurance Plan.Czyli podobnie jak w kazdym innym kraju europejskim.Aby wiec uzdrowic system ochrony zdrowia nie sa potrzebne przeksztalcenia wlasnosciowe ale zrobienie porzadku i zlikwidowanie korupcji.a zniknie ona gdy lekarze i sluzba zdrowia beda odpowiednio oplacani a szpitale dostana pieniadze na dzialalnosc i nie bedzie im sie oplacalo ucinac nog cukrzykom tylko ich leczyc.Przeksztalcenia wlasnoscowe so potrzebne PO aby sie uwlaszczyc nz szpitalach i przejac je za bezcen tak jak zrobiono z wiekszoscia polskiego przemyslu do tej pory.Mowila o tym poslanka Beata Sawicka podczas kampanii przedwyborczej.Mowila o tym wyraznie.Wiec Ci ktorzy glosowali na jej partie sa wspolnikami tych ktorzy chca przejac ten dzial gospodarki narodowej.Tylko ze szpitale przejma ci na gorze w hierarhi wladzy a wyborca PO bedzie mial z tego Tyle co wczesniej wyborca SLD.A Olo tanczyl Disco Polo i tez mial takie wysokie poparcie .Ale taka jest roznica miedzy Olem a jego wyboprca ze Olo bedac prezydentem i jego kumple sie poustawiali na kilka pokolen do przodu a jego wyborca co ma z tego?To ze bedzie tez kiedys emerytem i bedzie stary ,niedolezny i chory.I jak nie bedzie go stac na leczenie bo umozliwil PO przejecie sluzby zdrowia to niech ma do siebie pretensjeéJa mieszkam w kanadzie i sobie poradze.Moi rodzice sa po 70-tce i lekarka zama dzwoni i wyznacza im nowe wizyty i badania.Moja mama mowi ze w Polsce jej nie wyleczyli a tutaj nasza polska lekarka wyleczyla ja juz z 3ch chorob.Oczywiscie jako ze sa na emeryturze moi rodzice dostaja bezplatne lekarstwa ktore reguluja im cisnienie i zpobiegaja np. wylewowi.Taniej jest dawac bezplatne lekarstwa niz leczyc po wylewie.Tak wlasnie wyglada panstwowa sluzba zdrowia w Kanadzie.A jak wyglada sluzba zdrowia w USA to wie doskonale doktor Religa bo jak pamietam pracowal przez jakis czas w szpitalu w Buffalo w 1989 roku.Widzialem z nim wtedy wywiad w kanadysjkei TV. Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 17:21 urzekla mnie historia twoja i twojej rodzicielki, aczkolwiek nijak ma sie do polskich realiow. przejecie szpitali w prywatne rece spowoduje ze dyrektorzy zaczna byc finansowo odpowiedzialni za podlegle im placowki, skonczy sie kradziez lekow w szpitalach i wszelkie znajomosci. leczenie nadal, tak jak teraz, bedzie oplacane przez nfz. jezeli tego nie rozumiesz to mozemy skonczyc dyskusje bo widac masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. siedzisz w kanadzie to siedz tam sobie, i nie truj tutaj nie majac pojecia o czym rozmawiasz. bywalem juz w prywatnych szpitalach, lecze sie w prywatnym gabinecie dentystycznym, moja przychodnia jest prywatna, a od paru dobrych lat nie zaplacilem ani zlotowki za leczenie. widac sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 17:41 air-j napisał: > urzekla mnie historia twoja i twojej rodzicielki, aczkolwiek nijak ma sie do po > lskich realiow. > > przejecie szpitali w prywatne rece spowoduje ze dyrektorzy zaczna byc finansowo > odpowiedzialni za podlegle im placowki, skonczy sie kradziez lekow w szpitalac > h i wszelkie znajomosci. leczenie nadal, tak jak teraz, bedzie oplacane przez n > fz. jezeli tego nie rozumiesz to mozemy skonczyc dyskusje bo widac masz problem > z czytaniem ze zrozumieniem. siedzisz w kanadzie to siedz tam sobie, i nie tru > j tutaj nie majac pojecia o czym rozmawiasz. > > bywalem juz w prywatnych szpitalach, lecze sie w prywatnym gabinecie dentystycz > nym, moja przychodnia jest prywatna, a od paru dobrych lat nie zaplacilem ani z > lotowki za leczenie. widac sie da. Jak jestes chory na grype to moze i stac Ciebie na to zeby sie leczyc ale co bedzie gdy dosiegnie Ciebie powazniejsza choroba?I bedziesz musial byc w szpitalu dluzej miesiace albo gdy bedzie ktos z twoich bliskich w takiej sytuacji jak Monika Kuszynska i leczenie bedzie dlugotrwale?Ty sluchasz tylko POwskiej propagandy .My tutaj w Kanadzie nie jestesmy nia tak atakowani.I z tego co czytam to wlasnie rzad chce wprowadzic to ze nie bedzie leczenie pokrywane przez Narodowy Fundusz Zdrowia tylko trzeba bedzie sobie zawrzec prywatne ubezpieczenie z prywatna firma ubezpeczeniowa. A jak to wyglada w USA to juz pisalem o tym wczesniej.A jak wyglada ubezpieczenie prywatne w Polsce to sobie odpowiedz sam jak firmy ubezpieczeniowe w Polsce chetnie wyplacaja ubezpieczenia za wypadki samochodowe.Rzad wam nie mowi co wam tak naprawde szykuje.Przeciez Tusk przed wyborami sie zarzekal ze nawet mu przez mysl nie przechodzi zeby prywatyzowac szpitale.Teraz mowi ze to robi zeby ratowac Polske i dla Twojego dobra przeciez.Beata Sawicka mowila ze jak sie dorwiemy do wladzy to bedziemy przejmowac szpitale i krecic duze lody.To teraz sam sobie odpowiedz komu bardziej wierzysz:Tuskowi czy Sawickiej? Jest takie amerykanskie przyslowie: Jezeli Ciebie ktos raz oszuka no to jest swinia i lajdak.A jak Ciebie ten ktos drugi raz oszuka? To jestes idiota:-) Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 18:26 nie wiem co ty czytales, wiem jak wyglada ta reforma. moze na zasadzie gluchego telefonu do tej twojej kanady dociera jakas inna reforma. tusk od poczatku mowil ze jest za prywatyzacja, powaznie wez doczytaj co sie dzieje, a skoncz prawic bajki. i ponownie: od PARU LAT NIE PLACE ANI GROSZA za leczenie, nie czekam w kolejkach. tak wiec skoncz swoimi zalosnymi teoriami klocic sie z faktami. i naprawde malo mnie obchodzi jak jest w usa. w polsce, wedlug reformy przeprowadzanej wlasnie przez rzad maja byc prywatne szpitale, a koszty leczenia ma nadal pokrywac nfz. wiec skoncz juz prawic od rzeczy, albo sie doedukuj albo skoncz pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 19:17 air-j napisał: > nie wiem co ty czytales, wiem jak wyglada ta reforma. moze na zasadzie gluchego > telefonu do tej twojej kanady dociera jakas inna reforma. tusk od poczatku mow > il ze jest za prywatyzacja, powaznie wez doczytaj co sie dzieje, a skoncz prawi > c bajki. > > i ponownie: od PARU LAT NIE PLACE ANI GROSZA za leczenie, nie czekam w kolejkac > h. tak wiec skoncz swoimi zalosnymi teoriami klocic sie z faktami. > > i naprawde malo mnie obchodzi jak jest w usa. w polsce, wedlug reformy przeprow > adzanej wlasnie przez rzad maja byc prywatne szpitale, a koszty leczenia ma nad > al pokrywac nfz. wiec skoncz juz prawic od rzeczy, albo sie doedukuj albo skonc > z pisac. Gdy sawicka mowila o prywatyzacji szpitali to tusk temu stanowczo zaprzeczal.Zaczal o tym mowic dopiero gdy zostal premierem. W kanadzie mamy dostep dp radia i telewizji z Polski i innych mediow (satelita, internet) i jak sie ktos interesuje to moze miec dosyc duze pojecie co sie w Polsce dzieje.Oprocz tego mamy prase emigracyjna ktora nie jest przez nikogo cenzurowana i nie jest organem ani PiS ani PO ani SLD,Jest to prasa po prostu patriotyczna.I nie jest przez nikogo cenzurowana.Mozemy tez kupowac prase z polski lacznie z polska prasa regionalna jak np. tygodnik podhalanski i wiemy czyja wlasnoscia sa media w Polsce i dlaczego jest nagonka na ta czy inna partie.To ze sie dajecie robic w balona przez kolejne rzady kretaczy i zlodziei to tak macie jak sobie wybraliscie.Nie bez powodu jednak w USA i w kanadzie wygrywa PiS.My po prostu wiemy kto jest patriota a kto zwyklym karierowiczem ktory sie jedynie pcha do zlobu.I nie trzeba zadnej reformy nigdzie tylkonb odsunac od wladzy ludzi nieuczciwych.A skoro tak prywatne przedsiebiorstwa sa super to dlaczego w USA popadaly prywatne banki,przedsiebiorstwa i GM i Chrysler chca miliardy dolarow dofinansowania czyli forse za friko a Ford linii kredytowej.Dlaczego na zachodzie Europy bedzie sie rowniez dotowalo prywatne firmy? Przeciez wszystko co prywatne mialko wszystko uzdrowic? To moze w takim razie powinno sie rowniez sprywatyzowac rowniez policje i armie i rzad? Polkicja juz sie sprywatyzowala i pobiera haracze w wojewodztwie lodzkim i wielkopolskim a kiedys na poczatku lat 90tych w prawie calej polsce robily to firmy ochroniarskie. A co do dentysty to wlasnie jest z tym problem i w kanadzie i w USA.Jezeli nie ma sie ubezpieczenia w Pracy to za dentyste trzeba placic i jest to problem bo wiele osob stara sie ograniczac wizyty u dentysty albo w ogole nie stac go na taka usluge gdy kanalowe leczenie zeba kosztuje $600.Dlatego np. polacy z Anglii lecza sie w Polsce bo jeszcze jest taniej .Ale gdy wam Donek wprowadzi Euro to wszystko podrozeje i spadnie wam stopa zyciowa tak jak w Niemczech gdzie stopa zyciowa spadla niemcom o 30% i tak jak na Slowacji gdzie wprowadzono euro od 1go stycznia i wszystko podrozalo drastycznie tak ze znowu im sie oplaca kupowac w Polsce.Na razie to wszystko jest stosunkowo tansze ale jezeli np. zlotowka w tejchwili spada na leb na szyje to tez surowce czy materialy potrzebne do produkcji, czesci samochodowe itd podrozeja jezeli beda pochodszic z importu. A prawda jest taka ze panstwo powinno gwarantowac podstawowe uslugi kazdemu obywatelowi niezaleznie czy jest biedny czy bogaty :Bezpieczenstwo:policja i wojsko, edukacja i sluzba zdrowia i zasilki socjalne dla osob nie majacych pracy badz niezdolnych do jej wykonywania.To sa podstawowe uslugi ktore powinny byc zapewnione przez cywilizowane panstwo.A reszte jak tak koniecznie chcecie sobie sprywatyzujcie.Najlepiej oddajcie Niemcom za darmo ,sluzcie im wiernie na czterech lapkach i sluchajcie z usmiechem jak was wyzywaja od arschochow.I chwalcie sobie wtedy jakie wspaniale zycie wam zorganizowal Tusk i Miller i Balcerowicz w zjednoczonej Europie.Aha i jeszcz wszystkim emerytow do prywatnych osrodkow eutanazji .Oczywiscie musza za to zaplacic bo przeciez nie na koszt podatnika.Po co maja przesiadywac w przychodniach i ZOZach.Dzieci poddac masowym aborcjom.Przeciez nie beda polskie homofoby przypominac o 10tym artykule pkt1 Konwencji Praw Dziecka ktoraq podpisala nieopatrznie wiekszosc panstw na swiecie.A ktory mowi o tym ze dziecko ma prawo do ochrony zdrowia i zycia od chwili poczecia.Co tam prawa czlowieka,jakies prawa dziecka do zycia.Nie beda homofoby i moherowe berety przypominaly Trybunalowi w Strasburgu o tym ze prawo miedzynarodowe jest nadrzedne ponad narodowym czy unijnym.A co tam prawa czlowieka po co ma sie dzieciak czy staruszek meczyc na tym swiecie.Tylko ze zwierze dba o wlasne potomstwo i kazda zwierzecas matka swego dziecka broni.I tym sie zwierze rozni od czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 19:59 poziom bredni, ktory tu wprowadzasz przekracza wszelkie pojecia. naprawde nie wiem co ty za gazety czytasz i ktore kanaly ogladasz, ale nie masz zielonego pojecia o czym rozmawiasz wiec skoncz. ponadto ile razy trzeba ci powtarzac, zeby w koncu przeszlo to przez ta papke propagandowa ktora zaslania ci mozg ze sluzba zdrowia nie jest prywatyzowana, tylko szpitale? a to ze glosujecie tam na pis oznacza ze jestescie debilami. nie bez powodu wyjechaliscie za granice, tutaj widac sobie po prostu nie radziliscie. wiec skoro wyjechales to zajmij sie swoja cudowna kanada i usa, a skoncz siac zalosna pisowska propagande. bo siejesz ja co gorsza nie dlatego ze jestes pisowcem (mimo iz jestes jak sie okazuje), a dlatego ze nie masz pojecia o czym rozmawiasz. skoro taki tam macie dostep do poslkiej prasy telewizji i innych, to siadz na tylku i przeczytaj, zanim zaczniesz sie wypowiadac. swoja droga jezeli twierdzisz ze srodowisko pisowskich nieudacznikow ktorzy sie porozjezdzali po calym swiecie zeby zyskiwac glosy tych ktorzy tutaj ostatnie 3 lata nie mieszkali i nie mieli okazji na wlasnej skorze doswiadczyc rzadow pis, nie ma wplywu na wasze gazetki, to sie osmieszasz i nie masz pojecia o czym rozmawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek ja mieszkam i będę mieszkał w Polsce 17.02.09, 17:46 forma własności nie ma nic do żeczy dla zarządzania - jeśli się chce. Jeśli celem jest prywatyzacja po polsku (czytaj - kradziez pierwszego miliona) to oczywiście ma. Jak się nie ma jaj, żeby zadrzeć z ordynatorami (to oni rzadzą szpitalami i decydują o kosztach), to się "robi reformę". Jedyną sprawną reforme zrobił koleś ze sląska, wprowadzając bloczki lekowe, karty magnetyczne pacjentów itp. Trzeba się nieźle napocić, zeby tam "ukrecić" loda. Zadarł z możnymi - kilka lat procesów, że nie dał reklamy na kartach - niegospodarność. Najpierw ścisła ewidencja usług (czytaj - wściekłość lekaży - dziś każdy zarejestrowany jest wpisywany - przuyjdzie czy nie) itd itp. koniec na dziś Odpowiedz Link Zgłoś
ork.a Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 19:34 i tak to nic nie zmieni oprucz jednostek ktore natym cos zarobia Odpowiedz Link Zgłoś
acer19 Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 19:51 miguell napisał: > Nie ta sitwa rządzi za pomocą Weta Dobrze, że sytuację ratuje premier Ile to już razy zadłużano i oddłużano szpitale za nasze pieniądzę. Nawet kancelaria z usług której korzysta Prezydent robi wspaniałe zyski na długach szpitalnych Dość okradania podatnika! ------------------------------------------------------------------- Ta mafia Tuska zaczyna rządzić jak komuna. Dekrety uchwalają i parlamenty z przezydenta w dupie mają. Dość okradania podatnika i cały naród. Chcecie szpitale oddać w prywatne ręce możecie to zrobić ale proszę oddać pieniądze jakie społeczeństwo z własnej kieszeni włożyło w odbudowę szpitali zwróćcie je każdemu z osobna z odsetkami za te lata. Zwróćcie orkiestrze pomocy świątecznej kasę jaką wydali na sprzęt medyczny. To co Tusk robi to kradzież majątku narodowego na oczach społeczeństwa. Od zakończenia wojny społeczeństwo pracowało na służbę zdrowia a teraz to wszystko premier rozdaje za darmo swoim kumplom. My społeczeństwo mówi czas najwyższy dosyć tego. Panie prezydencie powstrzymaj ta bandę złodziei. Czas najwyższy rząd postawić pod trybunał stanu i skazać na wieczne więzienie w kamieniołomach bez prawa łaski Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 20:04 my spoleczenstwo? te 23% spoleczenstwa sprzed 3 lat, ktore sie strasznie skurczylo od tego czasu? nie osmieszaj sie. jezeli szpital (w to wliczamy ziemie i infrastrukture) jest warty (razem ze sprzetem owsiaka) 100mln i przynosi 20mln straty rocznie to nie ma prawa dalej w taki sposob funkcjonowac. TO jest wlasnie okradanie podatnika. to co jest karygodne to ze sprzet ktory owsiak sponsoruje nie moze byc wykorzystywany 24/7 bo szpital nie ma na to pieniedzy. TO sie musi zmienic. wiec jezeli rozwiazaniem jest przekazanie infrastruktury w prywatne rece, tak zeby zaczela przynosic zysk, a jak widac po zadkich obecnie prywatnych placowkach jest to swietne rozwiazanie, to wlasnie to trzeba zrobic. wrescie placac do zusu tylko i wylacznie bedzie mozna pojsc do lekarza i nie czekac na wizyte pol roku. tak wiec doedukuj sie patafianie, zanim zaczniesz krytykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
dkrytyk55 Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:32 Chylę czoła mimo tylu przeciwności,to nie jest Rząd przetrwania,chce coś zrobić dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: aleś ty głupi 17.02.09, 15:01 Ale mu pojechałeś :) Zgiął się od siły argumentów Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Do krytyki potrzebny jest argument, do zgody nie 17.02.09, 15:33 Pewnie Rząd, który nie chce zwiększać składki zdrowotnej tylko zreformować ten bajzel mimo Wet prezydenta. Nie chwalić - ganić, narzekać, zwymyślać od głupków -------------------------------------- Jakże to wspaniałe nasze polsko-sarmackie zachowanie Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman zaklęcia powtarzane jak mantra nie są argumentem 17.02.09, 16:26 do tego wystarczy jasny system podległości i odpowiedzialności oraz czytelny system finansowania organ założycielski - starosta, marszałek odpowiada za prawidłowe zarządzanie podległą instytucją prezes NFOZ który twierdzi że szpital czy mu się płaci czy nie ma obowiązek leczenia - powinien natychmiast wylatywać z wilczym biletem a my co - wolimy działania pozorne, oddłużymy,skomercjalizujemy, a potem odsprzedamy za symboliczną kwotę spółce szwagra lub innego pociotka /taka spółka może mieć 5 tys zł kapitału, i będzie mogła kupić to na raty - ciekawe czy będzie można odebrać świętą prywatną własność jak nabywca nie spłaci długu, podejrzewam że umowy będą tak skonstruowane że nie/ czy prywatny szpital też będzie leczył jak mu NFOZ nie zapłaci,czy zamknie biznes /zresztą komercyjny też nie powinien podpisać kontraktu niedoszacowanego - albo świadomie zadłuży spółkę by ją tanio odkupić/ Odpowiedz Link Zgłoś
miguell zaklęcia powtarzane jak mantra nie są argumen 17.02.09, 17:13 > a my co - wolimy działania pozorne, oddłużymy,skomercjalizujemy, a > potem odsprzedamy za symboliczną kwotę spółce szwagra Czyli pozostawać przy ZOZach? Samorządy jak wykazała praktyka nie pozbywają się placówek służby zdrowia. > ciekawe czy będzie można odebrać świętą prywatną własność Po co ją odbierać? Jeżeli NZOZ nie chcę kontraktu z NFOZ to samorząd podpisuje ją z kim innym albo samorządowa placówka otwiera nowy oddział > czy prywatny szpital też będzie leczył jak mu NFOZ nie zapłaci,czy > zamknie biznes Boisz się, że prywatny właściciel nie będzie chciał leczyć? On z pocałowaniem ręki przyjmuje pacjenta, zabiega o kontrakt NFOZ i nie czekasz u niego przez rok. Problemem polskiej służby zdrowia nie jest brak środków a ich marnotrawstwo w układach NFOZ-placówki Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:41 dkrytyk55 napisał: > Chylę czoła mimo tylu przeciwności,to nie jest Rząd przetrwania,chce coś > zrobić dla Polski. Dla Polski czy po to aby sie samemu uwlaszczyc na majatku narodowym? A przy okazji pozbyc sie emerytow ktorych nie bedzie stac na prywatne leczenie jak w USA?To uwazasz ze jak emeryci beda umierac szybciej pozbawieni opieki lekarskiej to nie trzeba bedzie im wyplacac emerytur to bedzie lepiej dla Polski?Mozna i tak.Zreszta takie rzady z pewnoscia sposoduja zalamanie sie systemu emerytalnego wiec tak czy inaczej grozi im smierc glodowa wiec w sumie co za roznica.Ale ta mlodziezowka PO jest aktywna i wypisuje glupoty.Mysla ze onie nie moga byc chorzy i nie wiedza ile leczenie kosztuje.A Tusk im na to nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:59 aby samemu sie uwlaszczyc? niedosc ze nie rozumiesz o co chodzi z prywatyzacja to na dodatek nie rozumiesz slow, ktorych uzywasz? synek ogarnij sie i wroc do podstawowki, zamiast zanizac poziom forum. naprawde starczy juz tutaj wyedukowanych pisanek, ktore to robia, glupich na dodatek nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 17:08 air-j napisał: > aby samemu sie uwlaszczyc? niedosc ze nie rozumiesz o co chodzi z prywatyzacja > to na dodatek nie rozumiesz slow, ktorych uzywasz? synek ogarnij sie i wroc do > podstawowki, zamiast zanizac poziom forum. naprawde starczy juz tutaj wyedukowa > nych pisanek, ktore to robia, glupich na dodatek nie potrzeba. Sam jestes gowniarz i gowno wiesz.Tak robilo SLD w latach 90tych i teraz PO chce przejac to co jeszcze pozostalo do przejecia.Mowila o tym wyraznie Beata Sawicka.Z pewnoscia na You Tube jest jej wypowiedz o kreceniu duzych lodow.Jestes wiec tak glupi czy naiwny czy z mlodziezowki PO? najpierw sobie sciagnij film ,, Nocna zmiana'' z google video a po jego obejrzeniu mozesz podyskutowac.Obejrzyj sobie ,,Sicko'' Micheala Moorea na temat sluzby zdrowia w USA to wtedy pogadamy.A wlasnie taki system szykuje wam PO.A jedynie Prezydent proboje sie przeciwstawic patologii ktora niszczy polskie panstwo.Bo taka jest rola prezydenta:dbac o interesy Polski jako takiej a nie partykularne interesy jakiejs kliki niezaleznie czy sie nazywa SLD czy PO.Poniewaz im sie przeciwstawia dlatego jest tak wyszydzany przez zlodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 17:23 jezeli swoja wiedze opierasz na filmach to zaiste masz powazne argumenty do rozmowy. slowa pani sawickiej malo mnie obchodza. wiem jak funkcjonuja szpitale prywatne, wiem jak funkcjonuja panstwowe i wiem ze z tymi ostatnimi nie chce miec nic do czynienia. jezeli stwierdzenie prywatyzacja szpitali przekracza twoje horyzonty intelektualne i nie jestes w stanie pojac na czym polega, to skoncz sie udzielac. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 18:32 air-j napisał: > jezeli swoja wiedze opierasz na filmach to zaiste masz powazne argumenty do roz > mowy. slowa pani sawickiej malo mnie obchodza. wiem jak funkcjonuja szpitale pr > ywatne, wiem jak funkcjonuja panstwowe i wiem ze z tymi ostatnimi nie chce miec > nic do czynienia. jezeli stwierdzenie prywatyzacja szpitali przekracza twoje h > oryzonty intelektualne i nie jestes w stanie pojac na czym polega, to skoncz si > e udzielac. A na czym Ty opierasz swoja wiedze o tym co bedzie.Na tym co Tusk obiecuje?Tusk obiecuje to co chcecie uslyszec a i tak nic nie robi.Aby przetrwac kadencje.ma przeciez niezla kase a ty narodzie ''robta co chceta''.Rzad sie przeciez wyzywi jak mowil Urban. W prasie imigracyjnej nie jestesmy tak poddawani manipulacji propagadny jak wy w Polsce ktora was jeszcze podpuszcza na waszych rodzicow i dziadkow ktorzy wymagaja opieki lekarskiej.I PO chce wprowadzic system ochrony zdrowia jak w USA czyli prywatne firmy ubezpieczeniowe .A jak sa chetne one do wyplaty odszkodowan komunikacyjnych to sobie sam odpowiedz.W USA tez sa ludzie ktorzy nie maja problemow z zaplata za leczenie w szpitalu jak maja duzo kasy chyba ze zbankrutja w czasie tego kryzysu.Jest jednakn faktem zse nawet Gubernator Kalifornii czyli Anold Schwarzenneger sie wkurzyl gdy dostal rachunek za leczenie zlamanej na nartach nogi w wysokosci $70000 i powiedaial ze to jest po prostu zlodziejstwo.A jak lekarz bedzie chcial zakombinowqac to dopisze kilku swoim pacjentom wizyty ktore sie nie odbyly.Lekarze sa niby kntrolowani ale ciezko jest im takie cos udowodnic a ubezpieczenie czy to prywatne czy panstwowe i tak za to zaplaci. Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 20:09 opieram swoja wiedze na tym ze korzystam z uslug prywatnej przychodni, prywatnego dentysty i w razie potrzeby prywatnego szpitala, i jakos twoja smieszna wizja sie nie sprawdza. opieram sie na faktach, a nie na bredniach smierdzacych pisowska propaganda i gadaniem od rzeczy kaczki z literka l z przodu. i ponownie: CO MA DO TEGO USA?! fajne sa twoje historyjki zza oceanu, ale maja nikly zwiazek z polska, wiec po co je przedstawiasz? jezeli ktos jest poddawany manipulacji to wlasnie ty pisowskiej. tutaj juz elektoriatu wiecej nie znajda, wiec szukaja wsrod tych, ktorzy nie mieli okazji pozyc dwa lata pod ich rzadami, i dadza sobie wcisnac kazda brednie. jestes idealnym przykladem. wez sobie przeczytaj na czym ma polegac prywatyzacja, tylko nie z gazet - przeczytaj projekt ustawy, postaraj sie zrozumiec i wtedy dyskutuj. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:54 A jak się nie uda,to powie rząd,że zabrakło determinacji samorządom? Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg poczatek końca 17.02.09, 14:35 w sumie głupi rząd skoro w jeden z największych kryzysów ekonomicznych w dziejach kapitalizmu, funduje sobie taką rozrywkę. Może to się rewolucją skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: poczatek końca 17.02.09, 16:10 3miastoorg napisał: > w sumie głupi rząd skoro w jeden z największych kryzysów > ekonomicznych w dziejach kapitalizmu, funduje sobie taką rozrywkę. > Może to się rewolucją skończyć. > własnie teraz najwyższa pora,bo zatkaja sie szpitale od staruszków chorych na starość,szpitali nie stać na zastepowanie domów opieki...i ich rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
util Samorządy do dzieła. 17.02.09, 14:42 Oby tylko obietnice rządu o pomocy nie były puste. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy a niby gdzie maja znalezc fundusze, util??? 17.02.09, 14:50 util napisał: > Oby tylko obietnice rządu o pomocy nie były puste. skoro budzet wlasnie zostal drastycznie okrojony, a w planach takiego wydatku raczej nie bylo??? sadze, ze rzad jest zdania, iz pomoc finansowa nie bedzie potrzebna, gdyz znajda sie kupcy na te spolki prawa handlowego, zarowno mniejsi gracze jak rowniez duze miedzynarodowe korporacje, zas ceny, biorac pod uwage kryzys, powinny byc przystepne... Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman szpital może przejąć spółka z oo. 17.02.09, 15:23 o kapitale 5 tys. zł /słownie - pięć tysięcy złotych/ Odpowiedz Link Zgłoś
leon9910 Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:45 Nie ważny kryzys !!najważniejsze że będziemy dalej kręcić lody!!! Odpowiedz Link Zgłoś
doc.na PiS niech se juz ukręci powróz. Najlepiej 2 szt. 17.02.09, 15:29 leon9910 napisał: > Nie ważny kryzys !!najważniejsze że będziemy dalej kręcić lody!!! Co za bełkot PiSowskiej inteligencji! Jeżeli chcesz by to miało przynajmniej sens formalny, napisz "Nieważny ... ". Odpowiedz Link Zgłoś
brzezozka PiS razem z PO w samorządach 17.02.09, 15:37 już dawno prywatuzują a teraz zrób sobie tego loda Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:48 A kiedy wreszcie posłankę Sawicką z PO ukara sąd, bo to powinien być pakiet z tym programem? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:57 Wtedy gdy w pakiecie ukarze się korupcjogenne CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
melee Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 15:01 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Wtedy gdy w pakiecie ukarze się korupcjogenne CBA. coś w stylu K. Może to nawet ty Jarek? Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:58 loppe napisał: > A kiedy wreszcie posłankę Sawicką z PO ukara sąd, bo to powinien być > pakiet z tym programem? ==================================== Ukarac? Ona powinna zostac pelnomocnikiem rzadu do spraw prywatyzacji sluzby zdrowia, bo jak natchniona wrozka przewidziala mozliwosc takich przekretow juz rok temu! To za co ja karac? Chyba, ze za zdrade tajemnych planow POTuska i dobieranie wspolnikow do lodziarni bez zgody szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj "Sluszna" dyktatura fuhrerka Tuska 17.02.09, 14:51 ================================= Teraz juz bez wiekszego cackania sie wystarczy rozwiazac Sejm i Senat, bo Rzad wie lepiej jak rzadzic Krajem i poradzi sobie bez tych demokratycznych szopek. Niedofinansowane koterie partyjne pojda w rozsypke, a Kacze Bajoro wyschnie z niedostatkow. Zostanie tylko jedna partia i jeden wodz w jednym Narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_l27 szpital za każdą cenę sprzedam :) 17.02.09, 14:52 dorzucę jeszcze hutę !! Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek A co za problem - sprzedam składniki majątku 17.02.09, 17:02 a potem upadłość i po worku foliowym na głowę chorego (lekko ciasny, szczelny i zakleić taśmą klejącą wokół szyi) pomaga jak ręką odjął bez drogich procedur. Odpowiedz Link Zgłoś
gene_raptor Śpieszy się PO, żeby zanim obywatele połapią się 17.02.09, 14:53 wyprowadzić kraj na manowce neoliberalizmu. Najpierw Tusk zataił dane wskazujące na zbliżający się do Polski kryzys i dał czas bankom na wyprowadzenie pieniędzy do zagranicznych central, potem biegiem uchwalił drakońską ustawę o bankructwie konsumenckim pozwalającą bankom na przejęcie mieszkań oszukanym przez siebie kredytobiorcom, teraz pozbywa się odpowiedzialności za zdrowie obywateli - chyba nie było równie tragicznego rządu w Polsce - nawet czasy stalinowskie były chyba uczciwsze niz ci oszuści z platformy. Przeciez to program gospodarczy liberałów wywołał kryzys - inne kraje próbują ratować obywateli, a nasz rząd wykorzystuje okazję do ich zrujnowania i okradzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maximus19733 Re: Śpieszy się PO, żeby zanim obywatele połapią 17.02.09, 15:06 Dokładnie tak! Złodziejstwo w białych rękawiczkach! Żal mi tych wszystkich młodych, omamionych "irlandczyków"...!!! Dalej będziecie głosować na POpapranców?!!!... Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: Śpieszy się PO, żeby zanim obywatele połapią 17.02.09, 16:03 patrzac na wasze posty jako przyklad alternatywy - bez dwoch zdan. prezentujecie zenujacy poziom wypowiedzi, nie macie pojecia co oznacza slowo prywatyzacja, do szkoly jelopy zamiast sie w pisowskie gazetki wczytywac. Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek A co w Polsce znaczy prywatyzacja? 17.02.09, 17:19 Bez reprywatyzacji (tylko Polska Biasłoruś Ukraina i Rosja), bez powszechnej prywatyzacji (tylko Polska, Ukraina i Rosja, nawet białoruś uwłaszczyła obywateli np. mieszkaniami) bez funduszu dla emerytów (a przecież np. FWP był ze składek pracujących jeszcze przed wojną) bez publicznych przetargów (tylko w drodze "rokowań" jak pójdzie w tym roku nasza energetyka - czytaj kto da wiecej pod stołem) za to z sowitymi "premiami" dla prezesów "przygotowujących" firmy do prywatyzacji (jak dziś szpitale przez NFZ) za to z NFI - co "spóściły" majatek narodowy nie wiadomo gdzie i za własne fundusze (czyli zysk do wypłaty udziałowcom) skupiły "jednostki udziałowe" (nie akcje - bo te dają prawo do sądowej kontroli, a na "ju" można było "kręcić" lody) za to ze sprzedażą upadłych firm razem z osiedlami mieszkaniowymi - postawionymi czesto z funduszy socjalnych - odpisu od pensji, 1zł/mkw ale nie dla mieszkańców - prawo zabraniało to jest polska prywatyzacja nie tak było ? nie ludzie z tego środowiska (gdańscy aferałowie - tak ich zwie lud) to robili? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 W Polsce prywatyzacja = głupia wyprzedaż za bezcen 17.02.09, 17:49 W Polsce prywatyzacja = głupia wyprzedaż za bezcen... zibiwrocek napisał: Re: A co w Polsce znaczy prywatyzacja? Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 14:59 Może komercjalizacja zapobiegnie zadłuzaniu sie szpitali ale generalnie niewiele to zmieni.Powinny być konkretnie przedstwione warunki ubezpieczenia ( a nie podatku od dochodu) : co i za ile.W tej chwili nie mozna nic zaplanowac bo nie wiadomo jakie bedą wpływy z podatków a co za tym idzie jakim budżetem bedzie dysponował NFZ.Tyle , że skomercjalizowane szpitale bedą mogły chyba (?) sprzedawać usługina "wolnym rynku" i z tąd czerpac dodatkowe dochody. A człowiek jak go dopadnie choroba zapłaci kazde pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Zmiany 17.02.09, 15:03 Zmiany tworzy się krok po kroku a nie metodą rewolucyjną Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy czyli bedzie pogoda dla bogaczy??? 17.02.09, 15:05 g_m11 napisał: > Może komercjalizacja zapobiegnie zadłuzaniu sie szpitali ale generalnie niewiel > e > to zmieni.Powinny być konkretnie przedstwione warunki ubezpieczenia ( a nie > podatku od dochodu) : co i za ile.W tej chwili nie mozna nic zaplanowac bo nie > wiadomo jakie bedą wpływy z podatków a co za tym idzie jakim budżetem bedzie > dysponował NFZ.Tyle , że skomercjalizowane szpitale bedą mogły chyba (?) > sprzedawać usługina "wolnym rynku" i z tąd czerpac dodatkowe dochody. A człowie > k > jak go dopadnie choroba zapłaci kazde pieniądze. a biedni??? hey, who cares about the poor??? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: czyli bedzie pogoda dla bogaczy??? 17.02.09, 15:26 rooboy napisał: > a biedni??? hey, who cares about the poor??? A kiedykolwiek i gdziekolwiek było inaczej? Znasz Ty system, gdzie they "care about the poor"? The poor mogą - co najwyżej - skorzystać, niejako, "przy okazji": szpital bez długów, zarabiający na "the rich", lub choćby tylko na "the well to do", będzie mógł sobie pozwilić leczyć "the poor" w ramach NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: czyli bedzie pogoda dla bogaczy??? 17.02.09, 17:09 Mając do wyboru te wszystkie kasy chorych wymieniowne w Twoim poście poprosze o bezpłatny karnet w kasie "Rich". Do "Poor" już należałem i specjalnie mi nie zależy aby czekać 2 tyg w kolejce do lekarza pierwszego kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: czyli bedzie pogoda dla bogaczy??? 18.02.09, 09:37 tw_wielgus napisał: > Mając do wyboru te wszystkie kasy chorych wymieniowne w > Twoim poście poprosze o bezpłatny karnet w kasie "Rich". Niestety, nie mam takich możliwości; zresztą kas (chorych) też już nie ma) > Do "Poor" już należałem i specjalnie mi nie zależy aby czekać 2 tyg > w kolejce do lekarza pierwszego kontaktu. Zmień przychodnię, najlepiej na lekarza rodzinnego (mój mnie przyjmuje prawie "od ręki", oczywiście bez jakichkolwiek dopłat. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Chyba to mniejsze zło? 17.02.09, 15:19 g_m11 napisał: > A człowie > k > jak go dopadnie choroba zapłaci kazde pieniądze. I dobrze. Teraz, zamiast lekarzowi do kieszeni, zapłaci oficjalnie szpitalowi, który dzięki temu będzie "na NFZ" mógł leczyć również i tych, których nie stać na dopłaty, a kiedyś - było nie stać na łapówki. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman a jak go nie będzie stać 17.02.09, 15:28 pozostanie za drzwiami przecież polscy lekarze nie biorą łapówek patrz szlachetny dr Mirosław G Odpowiedz Link Zgłoś
tuskomatolek Re: a jak go nie będzie stać 17.02.09, 15:36 niech zdycha przed szpitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: a jak go nie będzie stać 17.02.09, 15:42 jkredman napisał: > pozostanie za drzwiami Zrobi dokładnie to samo, co robił dotąd: poczeka w kolejce na NFZ. Tyle tylko, że kolejka będzie się przesuwała szybciej (dzięki płacącym), zatem i niepłacący będzie miał większą szansę dożyć swojej kolejki... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: oj naiwny naiwny 18.02.09, 09:39 jkredman napisał: > jak dziecko we mgle A masz może jakiś rozsądny kontrargument? Odpowiedz Link Zgłoś
brzezie76 Rząd przyjął plan "B"t.j.B.Sawickiej. 17.02.09, 15:10 Przestępcza Organizacja szykuje wielki skok na majątek trwały służby zdrowia.Kolesie i inne mędy społeczne przejmią majątek za darmo,a państwo jeszcze do tego dopłaci.A wszystko w myśl hasła ,aby się żyło lepiej-złodziejom. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Rząd przyjął plan "B"t.j.B.Sawickiej. 17.02.09, 15:15 brzezie76 > Przestępcza Organizacja szykuje wielki skok na majątek trwały służby podobno jest napisane, że budynki ty przejmujesz, jako jedyny nieprzekupny z PiS :D Odpowiedz Link Zgłoś
olo-international Ale to majątek! Wystarczy popatrzeć na nasze... 17.02.09, 17:35 ...szpitale i porównać z resztą Europy. To jest dopiero skok na taaaaaaaaki majątek. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Leninowskie podejście Belwederu! 17.02.09, 15:16 Co wy dali w karabli za dolary. My za dolca rubla siekrietary. Po to weto zdrowia, pomostówek. Abyś miał siano ze złotówek! Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman czy NFOZ będzie niedopłacał tak jak w publicznych 17.02.09, 15:21 nędza polskiej służby zdrowia jest przede wszystkim skutkiem niedoszacowania kosztów usług czy nogi będą leczone czy ucinane Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: czy NFOZ będzie niedopłacał tak jak w publicz 18.02.09, 09:42 jkredman napisał: > nędza polskiej służby zdrowia jest przede wszystkim skutkiem niedoszacowania ko > sztów usług > czy nogi będą leczone czy ucinane Bogu dzięki, że pomyślałeś o nogach a nie o głowie! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Tak oto poetosowa sitwa dozyna resztke spolecznej 17.02.09, 15:21 ============================== wlasnosci. To nie jest zadna komercjalizacja, lecz z rozmyslem wprowadzona tylnimi drzwiami PRYWATYZACJA sluzby zdrowia. Przeciez wiadomym jest, ze rzad nawet nie kiwnie palcem w sprawie dofinansowania placowek, bo nie ma na to przewidzianych srodkown finansowych. W dodatku mamy kryzys, rozpoczynajaca sie galopujaca inflacje zlotowki i kondycje Polski blizsza zapasci, niz nawet nadzieji na lepsze jutro. O mozliwosciach finansowych lokalnych samorzadow lepiej nawet nie wspominac, zeby nie narazic sie na ludzkie posmiechowisko. Przycisniete "do muru" placowki beda same sie prosic o wystawienie na sprzedaz, nawet za "psi grosz". I zapewne wlasnie o to chodzi wydawcy dekretu o "przeksztalcaniu" placowek w spolki. Dla komfortu kupujacych oligarchow, ekipy rzadowe (lub samorzadowe) pokryja dlugi placowek, aby nabywca mogl "gospodarowac" z czystym kontem. Ladnie nas Donek urzadzil, nie ma co. Kwaczory napewno tez by to juz dawno zrobili, ale bardziej bezczelna metoda, odziedziczona z praktyk prywatyzacyjnych po 1989 roku przez POPiSowa partie-matke, czyli AWS. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Tak oto poetosowa sitwa dozyna resztke spolec 17.02.09, 15:24 > Przeciez wiadomym jest, ze rzad nawet nie kiwnie palcem w sprawie chcesz powiedzieć, że szpitale zadłużenia spłacały ze swoich, uczciwie wziętych pieniędzy w kopertach? Czy to my płaciliśmy za wały dyrektorów i NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 W kwestii dorzynania: 17.02.09, 15:33 darkraj napisał: >Tak oto poetosowa sitwa dozyna resztke spolecznej własności. "Społeczną własność" tośmy mieli przez 50 z górą lat. Dużo nam z tego przyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman państwowa własność 17.02.09, 16:10 to była własność państwowa a nie społecnza Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: państwowa własność 17.02.09, 18:33 jkredman napisał: > to była własność państwowa a nie społecnza =================================== Po pierwsze: to nie byla wlasnosc, ale jeszcze, poki co, JEST. Po drugie: Panstwo nie wzielo funduszy na wybudowanie szpitali z Ksiezyca! To byly pieniadze naszych ojcow i dziadkow, ktorzy placili podatki albo takie podatki wyharowali w pocie czola. Dlatego wlasnosc majatku narodowego mieni sie SPOLECZNA, a nie jakas tam panstwowa, bo Panstwo naszymi pieniedzmi ma TYLKO zarzadzac. Moze byc inna forma wlasnosci, na przyklad spoldzielcza. Wtedy tez mowimy o wlasnosci czlonkow spoldzielni, a nie Zarzadu czy Rady Nadzorczej. Pelnym tytulem wlasnosci moze sie mienic WYLACZNIE wlasnosc prywtna, ale to zupelnie oddzielny temat. Doszlo do paradoksu dziejowego oddawania spolecznej wlasnosci w prywatne rece. To tak, jakby soltys zabral ci uszkodzony samochod i oddal sasiadowi, bo tymczasem nie stac cie na naprawe. Smieszne i zarazem zalosne? Moze bardziej pasowaloby: przerazajace! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: państwowa własność 18.02.09, 09:45 jkredman napisał: > to była własność państwowa a nie społecnza Oczywiście, teraz szpitale są własnością społeczną, a nie - państwową. I dużo im z tego przychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
tuskomatolek ..Plan Sawickiej w trakcie.... 17.02.09, 15:25 Tusk powiedzial jedno.Szpitale maja byc przedsiebiorstwami.Ladnie.Zdrowie jak telefon.To po co ci Tusku podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: ..Plan Sawickiej w trakcie.... 17.02.09, 15:40 np po to, żeby taki jak ty dostał wykształcenie, a potem pisał coś "mądrego" z obczyzny :D Odpowiedz Link Zgłoś
garbatonosy Re: ..Plan Sawickiej w trakcie.... 17.02.09, 16:35 To ty cillian1 piszesz od siebie? Nie żartuj. cillian1 napisał: > np po to, żeby taki jak ty dostał wykształcenie, a potem pisał coś "mądrego" z > obczyzny :D Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: ..Plan Sawickiej w trakcie.... 17.02.09, 17:17 nie widzę w tym nić z żartu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Jedynym pocieszeniem jest nietrudny do wyobrazenia 17.02.09, 15:45 ==================================== ryk wscieklosci w Kaczym Bajorze. Aparatczycy PiSu ogryzaja sobie knykcie az do krwi z zalu, ze takie lody przeszly im kolo nosa. A przeciez sami mieli zamiar dokonac prywatyzcji sluzby zdrowia w bardziej "tradycyjny" sposob. Teraz, wszystkie apanaze, prowizyjki, benefity czy dotacje trafia do kieszeni ich etosowych kumpli, a oni beda z tego gowno mieli. Teraz chyba nawet oslabnie im ochota na przejmowanie wladzy, bo i po co? W polskiej lodziarni lodow juz chyba nikt nie ukreci. Chyba, ze tylko wate cukrowa na patyku, a i tak to nic pewnego. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Na czyje polecenie libearły to zniszczą? 17.02.09, 15:47 Czy to tylko ich łajdacka chęć do niszczenia jest przyczyną takich działań, czy ktoś pomajtał im przed ryjami judaszowymi srebrnikami i tak zaczęli się na nie ślinić, że zniszczą nawet służbę zdrowia. To jest bolszewickie ścierwo zawszawiałe, które daje dupy do posuwania przez eurolewaków z syfem na ryju od parszywych dziwek grand konsumpcyjnych z mendami na odbytnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jjrak Re: Na czyje polecenie libearły to zniszczą? 17.02.09, 16:16 Placebo kretynebo: juz od lat korzystam z takiej formy jaka wprowdza Tusk. miałem dwa udary i kłopoty z sercem - wszystko leczyłem w PRYWATNYM szpitalu, za NFZ . Nigdy do niczego nie dopłaciłem ani zeta. Nie dawałem kopert. i nie czekalem w kolejce na wszystko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:07 oddadzą podarowane przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy dla publicznej służby zdrowia urządzenia i wyposażenie Owsiak zbierał a ludzie dawali na wsparcie publicznego lecznictwa Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:09 a z jakiegoz to powodu mialyby je oddac? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:12 to już nawet nie o to chodzi, tylko niestety trzeba będzie dopilnować, żeby taki dyro szpitala nie pobierał za to opłat :D Odpowiedz Link Zgłoś
ryq_tmc Re: czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:14 > oddadzą podarowane przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy dla publicznej > służby zdrowia urządzenia i wyposażenie Umowa placowek z WOSP nie okresla, kto ma byc wlascicielem szpitala, a tylko mowi, ze badania/zabiegi dokonywane z uzyciem podarowanego wyposazenia musza byc darmowe (czyt. oplacane z kieszeni podatnika). Wiec dlaczego komercjalizowany/prywatyzowany szpital finansowany na podstawie umowy z NFZ mialby sprzet oddawac? Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Jacek Wutzow 17.02.09, 17:06 czy Jacek Wutzow - był do niedawna dyrektorem Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej /szpitala/ w Pabianicach /katastrofalnie zadłużony/ na początku 2006 roku dyrektor podpisał bardzo niekorzystną umowę finansową z firmą Electus z Lubina, skupującą wierzytelności szpitala na jej podstawie placówka pozbyła się 14 milionów złotych długu w zamian mieliśmy płacić firmie 700 tysięcy złotych miesięcznie przez 15 lat - mówi Wutzow czy tak będzie wyglądać komercjalizacja-prywatyzacja i fachowe zarządzanie służbą zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: czy komercjalizowane - prywatyzowane szpitale 17.02.09, 16:21 jkredman napisał: > oddadzą podarowane przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy dla publicznej > służby zdrowia urządzenia i wyposażenie > > Owsiak zbierał a ludzie dawali na wsparcie publicznego lecznictwa ====================================== Nie zapominaj o NAJWAZNIEJSZYM: nie tylko Owsiakowe, bo wszystko, od murow poczawszy, a na ostatnim tamponie gazy skonczywszy JEST NASZA, SPOLECZNA WLASNOSCIA. Te szpitale zostaly wybudowane przez naszych rodzicow i dziadkow ZA SPOLECZNE pieniadze, czesto kosztem innych wyrzeczen. Tu w gre wchodza grube MILIARDY zlotych w majatku trwalym, a gdzie jeszcze wyposazenie i sprzet??? Teraz za marny grosz przejma to wszystko oczekujacy niecierpliwie oligarchowie, a nierzadko wzbogaceni na lapowach lekarze. Rzadowi i lokalni dygnitarze beda udzielac zezwolen na wykup dla tego, "kto da wiecej". To wlasnie na tym polega "fic" krecenia lodow. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:17 Znowu GW bardzo ostrożnie bo a nuż się się nie uda i nic nie pisze że to PO tylko enigmatycznie rząd.A to PO robi pod swoich sponsorów wyborczych BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:19 Znowu GW bardzo ostrożnie bo a nuż się się nie uda i nic nie pisze że to chyba nie tak ostrożnie, bo nawet ty to załapałaś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
garbatonosy Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:30 ...najpierw sądy, korporacje prawnicze, banki a teraz służba zdrowia. Niczego was nie nauczyły ostatnie dożynki i kryształowe ....? . Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:39 niczego nie będzie co nasze, może to i dobrze, bo jak na razie to najlepiej szło nam kłócenie się z sąsiadami o II wojnę i inne pierdy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman czy ktoś rozliczył Wutzowa i Maksymowicza 17.02.09, 16:46 kto pamięta złote kontrakty ministra zdrowia Jacka Wutzowa z AWS [afera kontraktowa] czy podobnie będzie z obecną komercjalizacją -prywatyzacją Odpowiedz Link Zgłoś
julia745 Rząd przyjął program przekształceń szpitali 17.02.09, 16:49 Wreszcie.Zróbciejeszczecoś żeby euro weszło szybciej i ok. Odpowiedz Link Zgłoś