Dodaj do ulubionych

Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły

• rychuslmc Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 10:59
      tak tu sobie czytam te biadolenia ,jaki ten kosciół zly i jak mi miesza w
      zyciu "świnia"jedna,a przeciez istnieje cos takiego jak APOSTAZA-chyba ze te
      żale to tylko tak na forum ,anonimowo ,a co niedziela na msze bigacie:)ja
      mieszkam na wprost plebani i mam spokój -klechy na mój widok przechodza na
      druga strone ulicy!:)
      • mata68 Re: Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej s 23.09.09, 11:05
        to nie sa biadolenia ,i moze bez inwektyw-winszuję swietego spokoju,pewnie brak
        dzieci w domu,lub milosci do dzieci?o dziwo -choć jestem zdecydowanie przeciwna
        religii w szkole,ksieza mnie szanują-nie biegam na plebanie ,w zasadzie nie mam
        z nią nic wspolnego.i pewnie gdyby nie dzieci i lekcje religii,nawet nie
        wypowiedzialabym sie w tym temacie na forum,poniewaz w moim wieku religia jest
        mi calkowicie obojetna.moglabym napisac doktorat ,,ateisci to ludzie wierzacy
        ,poniewaz zeby zaprzeczyc czemuś trzeba wierzyc ,ze to istnieje'' nie mnie nie o
        stand-up tu chodzi,ale indoktrynacje w szkolach i przedszkolach,a tym samym
        naruszanie prawa tak konstytucyjnego,jak praw czlowieka.
        • rychuslmc Re: Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej s 23.09.09, 11:12
          tak się składa ze zostanę ojcem w lutym ,ale co ma do tematu posiadanie
          dzieci,czy jeżeli jest sie rodzicem to traci sie prawo do swobody wyboru
          światopogladu?
          • mata68 Re: Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej s 23.09.09, 14:39
            chm...zobaczymy na ile bedziesz kochal swoje dziecko-czy jestes w stanie dla
            niego zrezygnowac ze ,,swojego''swiatopogladu,bo bedziesz musial,chyba ,ze
            zrobisz wszystko zeby wywalic religie ze szkol-teraz:)jest dobry moment. Ja mam
            19,18 i 7 latka.dzis trafił do pani pedagog ,bo ,,jakis smutny-chyba dlatego,ze
            go dzieci biją,bo nie chodzi na religie...moze zmieni pani zdanie?'' mam jej dac
            w ryj?czy oddac do sadu? albo zaatakowac jej dzieci?co bys ty zrobil?
            ja podjelam prostą decyzje-bierze udzial w zajeciach grupowych,ale nie ma z nich
            oceny,kiedy dzieci idą do kosciola on zostaje w swietlicy.pozostale
            zajecia-normalnie ,zeby sie nie szwendal po korytarzu.oczywiscie szkoly nie stac
            na etyka,ani nawet na malowanie kredkami kiedy innym wlewa sie religijne brednie
            do głow.,,bo taki jakis smutny''-biją sie wszyscy-on jest jako jeden
            smutny...moze dlatego,ze nikt go nie leje w domu,ani nie pozwala mu latac na pol
            nago pomiedzy koparka a spychaczem na pobliskiej budowie,ale to on wyladowal u
            pani pedagog.wiec pytam?skopac ja ,czy odpuscić?
        • mikewodzowski To fakt. 23.09.09, 11:13
          Chodzi o to ze przez takie sytuacje w szkołach chcąc, nie chcąc musisz
          uczestniczyć w tej grze. Nawet jeśli kogoś czarni nie interesują to jednak
          pchają się z butami w życie wykorzystując do tego dzieci.

Osoba dorosła wzruszy ramionami i oleje terrorystów.
          Ale to dziecko jest w szkole, doświadcza tego, jest instrumentalnie
          wykorzystywane wbrew swej woli i jeszcze kompletnie nic nie kuma z tego całego
          cyrku.

Często wiec rodzic dla świętego spokoju idzie na układ aby jego dziecko
          zaadoptowało się normalnie do grupy. To jest straszne.
          • rychuslmc Re: To fakt. 23.09.09, 11:22
            więc przestańcie się użalać nad swoim ciężkim losem i zacznijcie coś
            robić,najlepiej zacząć od siebie .na tym i innych forach można zaobserwować że
            jest więcej osób ,którym przeszkadza nachalna działalność kościola-najprościej
            siedzieć na d.. i "biadolić"
            • mikewodzowski sam zaczniesz biadolić, to kwestia czasu :) 23.09.09, 11:30
              Możesz sobie poszukać np. innej szkoły aby być traktowanym normalnie - to jest
              działanie. Tylko dlaczego masz jeździć na inny koniec miasta? Kto ma pod górę?
              To nie jest kwestia biadolenia, po prostu czasem trafisz na beton którego nie
              przebijesz, musisz się poddać. Decyzja jest Twoja, konsekwencje też Twoje :)

Najwięcej do powiedzenia mają osoby które jeszcze tego cyrku nie przeżyły. I nie
              życzę aby przeżyły.
              • rychuslmc Re: sam zaczniesz biadolić, to kwestia czasu :) 23.09.09, 11:38
                czyli lepiej płynąć z prądem ?no i co że jest trudno .tacy jesteście
                bezradni?już mi was nie żal .
                • mikewodzowski ciężko się rozmawia z Kimś kto z góry wie 23.09.09, 12:04
                  naprawdę :)

Kto twierdzi ze należy płynąc z prądem? Twierdze ze dzieją się rzeczy które nie
                  powinny mieć miejsca. Rzeczy które utrudniają życie, zmuszają do wyborów które
                  nie powinny mieć miejsca.

I może się zdziwisz ale dużo ludzi jest bezradnych, a skoro Ci ich zal Panie
                  Super Wojowniku Wszechwiedzący i Na Wszystko Mający Odpowiedź to ok. Nic dodać :)
                • mata68 Re: sam zaczniesz biadolić, to kwestia czasu :) 23.09.09, 15:33
                  lepiej orac wlasnym dzieckiem nie cudzym:) myslisz ,ze ktos bedzie gnoił ciebie
                  za to ze twoje dziecko opuszcza religie?nie-ono zostanie zgnojeone,a ty bedziesz
                  na to patrzyl-moze potrafisz spokojnie...ja nie.i dlatego wlasnie powiem raz
                  jeszcze-religia w szkole lamie polską konstytucje,prawa czlowieka i prawa
                  dziecka,bo dzieci maja swoje prawa.
                  i pewnie znow jakis polityczny cwaniak przekreci te slowa ,zeby odciac dzieci od
                  wplywu rodziców i pozwolic panstwu polozyc łape na dzieciach ,zapełnic domy
                  dziecka i poprawczaki ...wszak dziecko nie jest wlasnoscia rodzica i bardzo
                  szybko sie o tym przekonasz-jesli dalej bedziesz pyszczył zamiast dzialac.a
                  potem zdanie,,ksiadz mija mnie z daleka''bedzie odebrane jako twoja niwydolnosc
                  wychowawcza,ty-dostaniesz kuratora i bedziesz sie tłumaczył dlaczego ,,nie masz
                  zeba na przedzie,twoja twarz ma wyraz ociezały,a meble nie sa niegustownie
                  dobrane,zone masz za starą zeby dla ci wsparcie przy urodzeni dziecka,oraz raz
                  juz zaniedbales dzieci ,bo byles w szpitalu''tego chcesz? uwazam ,ze trzeba
                  zmienic prawo ,zmienic ustawe.inaczej ..Bog nam nie wybaczy.
    • marek.lipski W Berllinie brutalny rasizm a w Polsce tolerancja. 23.09.09, 10:59
      Rasizm Brutalny?Co ja pisze?Szanowne panstwo.W tym roku w Berlinie
      bylo Referendum:religia czy etyka dla szkol.
      Wyborcy wybrali etyke.Ale uwaga:urzedy oswiatowe preferuja
      tylko etyke.Urzedy w Berlinie,nawet w czesci zachodniej sa wyjatkowo
      przeciwne przedszkolom katolickim,ewangelickim ale sa
      wyjatkowo spokojni jesli chodzi o islamskie,hebrejskie i panstwowe.
      Konsekwencje prawne moga byc w praktyce dla rodzicow,
      wyjatkowo negatywne.Tragiczne.Dodam ze lewica od lat rzadzi w
      Berlinie.Przyklad.Negatywna atmosfera w przedszkolu,
      w formie "poczekalni",dzieci niedopilnowane,glodne,wychowaczynie
      bez inicjatywy,brud,itd.Podejmujesz decyzje i zalatwiles
      miejsce w katolickim czy ewangielickim przedszkolu i rozpoczyna
      sie horror z wypowiedzeniem panstwowego.Lacznie z grozbami
      prawnymi urzednikow panstwowych.Wzgledem Ciebie i dzieci.
      Co robisz?Zawiadamiasz prokurature,media,sady aby uniknac
      razizmu i dyktatury panstwowych urzednikow.Musisz miec dowody.
      Zastanowcie sie co jest wazne.Wybor i wolnosc czy dyktatura
      jednej partii czy jednego ugrupowania.......
      Ja jestem za wyborem i wolnoscia decyzji.
      W Europie trwa wojna dyktatorskiego skrzydla
      lewicowego z innymi pogladami.Maja strach przed islamem i
      hebrejczykami dlatego maksymalny atak na religie chrzescijanskie.
      To juz probowal Hitler i Stalin.Historia dowiodla
      ze w tym aspekcie przegrali.
      • rumcyk_cyk Re: W Berllinie brutalny rasizm a w Polsce tolera 23.09.09, 11:23
    • zbrojarz.betoniarz Taliban, normalnie Taliban. Tylko spod znaku 23.09.09, 11:04
      krzyża.

Najwyższy czas usunąć religię ze szkół. Powinna być nauczana w kościołach i
      całkowicie oddzielona od kształcenia świeckiego. Szkoła nie jest od tego by
      uczyć religii. To indywidualna sprawa każdego człowieka. Jeśli jest zapis w
      konkordacie to trzeba umowę wypowiedzieć i zaproponować ją w nowym kształcie.

Jak Watykan się nie zgodzi, to jego problem.
    • guru133 Kolejny dowód na to że jesteśmy już bliscy państwa 23.09.09, 11:06
      wyznaniowego. A pani dyrektor, jeżeli nie potrafi poradzić sobie z
      takim problemem, niech zrzeknie się dyrektorskiego stanowiska i
      zatrudni w parafialnej kancelarii, bo tam jest jej miejsce.
    • izydor.wiorek Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 11:11
      Jestem zaszokowany i zniesmaczony postawą "pedagoga" za taką postawę pedagog
      powinien wylecieć z pracy, to czysta dyskryminacja - czy to zgodne z
      Konstytucją?. Dla tej Pani liczy się bezwzględna uległość.
    • barej Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 11:23
      Czy w tym KRAJU7 skończy się kiedyś dominacja czarnych?
    • al675.39312 Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 11:39
      Durniów, którym chory mózg nie pozwolił na normalne funkcjonowanie
      (znane przypadki w przyrodzie) nie powinno się dopuszczać do
      decydowania o programach nauczania w szkołach. Powinno się ustalić
      takiego kretyna i domagać usunięcia ze stanowiska, bo jest
      niebezpieczny dla otoczenia. Nikt nie zabrania nauki religii, ale
      jest po to tyle kościołów wybudowanych z naszych pieniędzy, żeby
      były wykorzystywane na takie nauki, dla chcących się uczyć na
      aniołów. Szkoły powinny być wolne od indoktrynizacji religijnej a
      dla fanaberii chcących nowy narybek na księży czy współpracowników
      nie wolno szantażować i zmuszać innych dzieci do takich "zajęć
      lekcyjnych".
    • l_zaraza_l Nie wolno pozwolić się zastraszać! 23.09.09, 11:42
      Bardzo źle się stało, że matka uczennicy uległa szantażowi.
      Miałam podobną sytuację, gdy moja córka była w gimnazjum. Postawiłam sprawę na
      ostrzu noża i zagroziłam sądem. Wszak żyjemy w państwie świeckim i
      dopuszczającym wolność wyznania (bądź jego brak).
      Lekcje religii były ustawione w środku dnia, pomiędzy innymi lekcjami. Z
      początku moja córka zmuszona była spędzać ten czas na korytarzu. Ponieważ
      uznałam to za złośliwość, pozwoliłam sobie ponownie odbyć konkretną rozmowę z
      panią dyrektor i zażądałam, by moja córka te wolne godziny spędzała na
      lekcjach w innych klasach, możliwie na lekcjach języka angielskiego.
      Uważałam, że nawet jeśli będą to zajęcia w wyższej lub niższej klasie, dziecko
      odniesie większą korzyść niż z lekcji religii. W kolejnym roku już nie było
      batalii. Po ustaleniu planów lekcji poinformowano mnie pisemnie, w jakich
      zajęciach córka będzie uczestniczyła w czasie, gdy jej klasa miała mieć lekcje
      religii.
      • szoszan Re: Nie wolno pozwolić się zastraszać! 23.09.09, 11:50
        Naprawdę z sądem im między oczy?Chciałabym zobaczyć ten wyraz twarzy gdy ktoś ze
        względu na religię żąda zmiany planu zajęć.
        • yola13 Re: Nie wolno pozwolić się zastraszać! 23.09.09, 12:35
          szoszan napisała:

> Naprawdę z sądem im między oczy?Chciałabym zobaczyć ten wyraz
          twarzy gdy ktoś z
          > e
          > względu na religię żąda zmiany planu zajęć.

nikt nie moze zmusic do chodzenia na lekcje religii, moze poczytaj
          sobie konstytucje a pozniej drwij
          • szoszan Re: yola13 23.09.09, 12:49
            nie zrozumiałyśmy się.ja nie drwię tylko być może w zbyt bezpretensjonalny
            sposób wyrazam zdziwienie,że ktoś jednak odwazył się podwazać plan lekcji ze
            względu na religię i to jeszcze zagroził interwencją w sądzie.W moim przypadku
            najpierw była bezradność najczęściej pani dyrektor, potem zdziwienie,potem
            złość(ale jak to[ja]sobie wyobrazam),bo ona musiałaby to z kurią, a przecież nie
            może się proboszczowi narazić, a potem robienie ze mnie wroga religii i
            społeczeństwa, czasem dochodziło politownie pomieszane z pogardą pt."ale jak
            może pani to robić swojemu dziecku",że niby narażam je na domniemane szykany na
            tle religijnym itp...Wytykanie palcami tez już przeszłam.Wiem,że pozostawanie
            samotną desperatką nie jest fajne ani przyjemne.
    • tsuranni zdelegalizować katolicyzm 23.09.09, 11:42
      przegonić katabasów z tego kraju. W końcu Polska zacznie się rozijać.
      • yola13 ale to by trzeba było się spieszyc 23.09.09, 12:46
        dopoki wszystkiego nie rozkradną w tym kraju
    • metry.pl Jedyne dobre rozwiązanie: usunąć religię ze szkół. 23.09.09, 11:45
      Znikną problemy z zatrudnianiem etyka, a rodzice będą mogli wysyłać swoje pociechy na lekcje religii prowadzone w budynkach kościelnych. Kiedyś tak było i wszyscy zainteresowani byli zadowoleni.
      Oczywiście oceny z etyki/religii powinny zniknąć ze świadectwa szkolnego. Ocena z zachowania w zupełności wystarczy.
    • w.a.nawrocki Totalitaryzm rzmyski 23.09.09, 11:47
      W normalnym państwie pani Jolanta Kostek wyleciała by w ciągu 5 minut ze
      stanowiska dyrektorki gimnazjum, z zakazem zajmowania stanowisk kierowniczych
      w administracji państwowej na 10 lat. Piszę w NORMALNYM. Ale Polska to kraj
      anormalny i gnijący od środka. To nie pierwsza jaskółka rodzącego się w Polsce
      totalitaryzmurzymsko katolickiego. 20 lat temu władzę pełzająco
      przeszła z Komitetu Centralnego PZPR w ręce Komitetu Centralnego Episkopatu
      Polski. Właśnie słucham wypowiedzi polskiego Taliba Gowina i ręce opadają...
      Spełnia się scenariusz zapoczątkowany przez Hannę Suchocka i jej rząd w skład
      którego wchodzili FUNDAMETALIŚCI RELIGIJNI - Jan Marian Rokita oraz Henryk
      Goryszewski.
      Henryk Goryszewski jako wicepremier PR mawiał publicznie. - Nieważne czy w
      Polsce będzie kapitalizm, czy Polska będzie biedna czy bogata. Ważne by Polska
      była katolicka!!!
      Rząd H. Suchockiej z H. Goryszewskim już po odwołaniu przez Sejm podpisał
      łamiąc prawo KONKORDAT - rozpoczynając nową erę totalitaryzmu w Polsce...
      Ludzie obudźcie się!!!! Czy chcecie by konieczność przestrzegania prawa była
      jednoznaczna z koniecznością wyznawania wiary? Czy grzech musi mieć swój zapis
      w kodeksie karnym? Jesteśmy blisko tego...
      Ludzie myślcie samodzielnie...
      • szoszan Re: Totalitaryzm rzmyski 23.09.09, 11:54
        Aaa...Więc to Goryszewski powiedział...A ja myślałam,że Niesiołowski.i popatrz,
        chyba proroczo...
    • racjonalista-online Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 12:07
      Niejaką otuchą, napawa mnie fakt, iż tyle osób dostrzega problem ograniczania naszej wolności. Martwi mnie natomiast bierność ograniczanych, tym bardziej że idzie tu o przyszłość naszych dzieci.
      O ich sposób postrzegania świata w przyszłości, o horyzonty, możliwości, umiejętność nieskrępowanego myślenia, mówiąc krótko, o wolność.
      Pisząc anonimowo na forum, nic nie zrobimy aby ten stan zmienić.
      Myślę że adresatem tych wszystkich Państwa opinii nie powinno być forum, właściwe miejsce to Ministerstwo Edukacji.
      • szoszan Re: Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej s 23.09.09, 12:14
        Bardzo mnie korci, ale nie w charakterze protestu przeciw,a z apelem o
        poszanowanie konstytucyjnych praw.Ale także po to,aby państwo nie mieszało się
        do jakkkolwiek pojmowanego sumienia obywatela.Naprawdę wolałabym,żeby państwo
        budowało pływalnię, kort tenisowy czy bieżnię niż wieszało krzyże.
    • model.testowy Polska katolska 23.09.09, 12:14
      Skutki wprowadzenia religii do świeckich szkół: albo wyznajesz jedynie słuszną religią, albo masz problemy. Oczywiście teoretycznie Polska nie jest krajem wyznaniowym. Ale tylko teoretycznie.
    • arctgx Toleruję cię, ty ~!@#$... 23.09.09, 12:34
      więc ciesz się, że łaskawie ci życia nie odebrałem. Głoś więc swoje brednie
      w swojej stęchłej norze i nie waż się na światło dzienne wychodzić.

To taka "tolerancja" w wydaniu ksenofobów. Dyrekcję o ksenofobiczne
      przekonania trudno oskarżyć, ale w praktyce na jedno wychodzi, bo szykanują za
      odmienność. Przenośnia w jakimś sensie pasuje do tej sytuacji.
    • karamancza To nie do konca wina dyrektorki... 23.09.09, 12:36
      Dyrektorka po prostu musi radzic sobie z idiotycznymi przepisami.
      Wszystkie dzieci z wyjatkiem jednej "paskudy" grzecznie maszeruja na
      religie, a ona musi zapewnic jednemu lekcje etyki. Jej postawa to
      nie zmuszanie do chodzenia na religie, ale proba poradzenia sobie z
      sytuacja w jakiej postawione zostaly szkoly przez bardzo "mądrych"
      ustawodawcow. To dla niej po prostu kolopot, a te lekcje etyki
      powinni ustawodawcy dziecku zapewnic.
      Wszyscy trabia jak to dobrze beda rzadzic, ale klechom nikt jakos
      nie ma odwagi sie postawic, lamane sa prawa obywateli w tym naszych
      dzieci, a pomocy to chyba mamy szukac u samego Pana Boga, czyli
      jednak zostajemy zmuszeni zeby pojsc do kosciolka i grzecznie na
      kolanka przed oltarzem...
      • yola13 w kazdej szkole jest przeciez świetlica 23.09.09, 12:44
        to nie moga te dzieci w świetlicy w tym czasie siedziec zwłaszcza ze
        nie jest ich duzo? Gdzie tu problem? No chyba ze świetlicy nie ma
      • mata68 Re: To nie do konca wina dyrektorki... 23.09.09, 14:28
        ..no wlasnie przed oltarzem,a nie przed Bogiem-frazesy,symbole,stereotypy
        ,strata czasu na zmuszanie ludzi do ,,na kolanach'' przed przedmiotem,który dla
        wielu jest zwyklym kawalem drewna,nie zawierajacym zadnych skojarzen ze
        swietoscią-kto normalny klania sie przedmiotowi?kto jest na tyle nienormalny
        zeby rzadac takiego sekciarskiego bałwochwalstwa od innych?I jak tu wierzyc w
        Boga,kiedy to zwykly kloc drewna?Mysle jak dziecko?ano własnie-Boga nie ma:)
        mówie jak dziecko? moze ,ale jestem etyczna nikogo nie sklęłam...za to jasno
        wiem,ze obrazono moje uczucia religijne,poniewaz zlamano moją wiare w Boga...w
        Jego ducha...siłe sprawczą.jestem w tym kraju niechciana,szykanowana ...mysle
        jak dziecko? Cóz drogie dorastające dzieci-nie jestescie w swoim zwatpieniu
        same:) 90%dorosłych nie bywa w kosciołach,skad zatem sadyzm w wymuszaniu takich
        wizyt na dzieciach? łamane sa nie tylko parwa czlowieka,ale rowniez prawa dziecka.
    • fankover Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 12:47
      Ale zadupie! Kompletnie nie rozumiem dlaczego nie ma buntu wśród
      katolików przeciwko takim praktykom. Gdybym była tego wyznania
      byłoby mi wstyd za to co się wyprawia w tym kraju. Na szczęście nie
      jestem...
      • grzx nie ma buntu bo to tacy "katolicy"... 23.09.09, 12:56

• bobbie2 Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 12:51
      W kraju mozna czytac, jak ci biedni katolicy sa przesladowani,
      ktorzy stanowia blisko 90% ludnosci, niech jakis malo wyksztalcony
      wytlumaczy to, jak to mozliwe, zeby wiekszosc byla uciskana przez
      mniejszosc.To jest inaczej, ta wiekszosc katolikow, przesladuje
      mniejszosc i to widac na kazdym kroku.Jak urzednik panstwowy w tym
      przypadku dyr. szkoly, smie zadac zeby chodzic na jakias tam religie.
      Ja nawet nie moge zmusic mojego psa, zeby zarl to co ja, rozumiecie
      panstwo??? gdzie obroncy demokracji i wolnosci????
    • wybitniemadry kto pozwolil czarnym na indoktrynacje w szkolach? 23.09.09, 13:12
      to powinien byc was priorytet polaki, zmienic prawo, zabronic czarnym wstepu do szkol, nie mowiac juz o indoktrynacji
    • the_rapist Panstwo swiatopogladowo neutralne, he he. 23.09.09, 13:13
      Konstytucja dosc jasno mowi o zmuszaniu do uczestniczenia w praktykach
      religijnych, a koscielni sobie bez zenady wycieraja ta konstytucja swoje
      siedzenia. A panstwo uszy po sobie i jeszcze klaszcze.
    • computerro Jednoz dzieci chodzi na religię a drugie nie 23.09.09, 13:30
      Właśnie zwolniłam jedno z moich dzieci z religii. Napisałam wymagane
      przez szkołę oświadczenie. Przyczyną była rozbieżność oczekiwań
      dziecka co do lekcji religii z tym, jak te lekcje rzeczywiście
      wyglądały.
      Mam nadzieję, że poprzez szanowanie uczuć religijnych dziecka
      przyczynię się do prawdziwego rozwoju duchowego dziecka, do
      religijnej i duchowej dojrzałości. Dziecko ma dostęp do kościoła,
      może chodzić na mszę św., może się modlić. Może czytać religijne
      książki i artykuły.
      Lekcje religii, z których moje dziecko zdecydowało się uciec, były
      prowadzone w sposób dla dziecka szokujący. Ksiądz propagował ścisłe
      przestrzeganie wszelkich kościelnych reguł, co było niemożliwe do
      pogodzenia z codzienną rzeczywistością, z codziennym życiem.
      Koncentrował się na mało istotnych, czysto zewnętrznych przejawach
      wiary, dziecko chciało być uczciwe i tego nie wytrzymało...
      Ksiądz najwyraźniej chciał dobrze ale aby stanąć naprzeciw licealnej
      młodzieży trzeba naprawdę mieć dużą wiedzę i mądrość, proponować
      młodzieży coś więcej niż klepanie paciorków i post w piątek.
    • munkela W tym wypadku zostala naruszona Koanstytucja RP 23.09.09, 13:35
      sprawa powinna trafic do sadu!!!

Wprowadzenie katechizacji w szkolach doprowadzilo do lamania swobod
      religijnych.

Matka uczennicy jest buddystka. Mimo to wymaga sie od niej zapisania
      corki na zajecia katechetyczne prowadzone przez Kosciol Rzymsko-
      Katolicki.

Szkola do ktorej chodzi dziewczyna jest szkola panstwowa a co za tym
      idzie, swiecka!!!

Najwyzsza pora na to, aby rodzice zaczeli reagowac na takie
      przypadki w sposob na jaki one zasluguja.
      Od tego sa sady. Jezeli zajdzie taka koniecznosc rowniez sad w
      Strasburgu.

Brak nauczycieli etyki czy tez brak funduszow na ich zatrudnienie
      NIE JEST W TYM WYPADKU ZADNYM WYTLUMACZENIEM.
      Sa pieniadze na katechetow KRK wiec i musza sie znalezc pieniadze na
      nauczycieli etyki jak i na osoby ktore zajma sie uczniami nie
      bedacymi czlonkami KRK.

Oczywiscie najprostszym rozwiazaniem jest powrot zajec
      katechetycznych do sal przykoscielnych, ktore obecnie koscioly za
      grube pieniadze odnajmuja na rozne konferencje, zjazdy a nawet na
      wesela.
    • martagawryluk Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 14:07
      Mój syn przestał chodzić na religie jak ksiądz powiedział,że te dzieci(kazał
      im wstać) które nie chodzą w niedziele do kościoła ta ....DZIECI SZATANA
      (SIC!). Sam tak zadecydował. Teraz w Gimnazjum uczęszcza ale na OBOWIĄZKOWE
      wykłady w Kościele dla Gimnazjalistów mających za 3(!) lata przystąpić do
      bierzmowania nie chodzi. Także nie wiem jak z tym bierzmowaniem będzie :/
      • critto to dobry moment na poważne decyzje 24.09.09, 03:34
        ech, okolice potencjalnego Bierzmowania to niezły czas na podjęcie pierwszych
        poważnych decyzji o dalszym życiu duchowym. Ja w tym wieku zdecydowałem ,że ...
        nie pójdę do Bierzmowania. W domu nie było żadnych problemów, uszanowano to, że
        po prostu się z tym nie zgadzam i w to NIE wierzę. Dziś, po ponad 16 latach, NIE
        ŻAŁUJĘ wyboru, moje poglądy i przekonania dojrzały na obranej wcześniej ścieżce
        (panteizm).
        Nie warto iść do Bierzmowania "bo wszyscy idą", co innego Komunia, gdy dziecko
        mało co rozumie; 15-16-latek rozumie znacznie więcej niż 8-latek i będzie sobie
        przez całe życie wyrzucał, że zachował się, jak się zachował... Jeśli wierzy w
        katolicyzm, to niech idzie, jeśli nie, to po prostu nie warto. Pozdrawiam!!
    • jagrudz Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 14:52
      Kiedyś mówiono Polska wielonarodowościowa to,tolerancja ,ale za dużo dano
      wladzy klerowi a o.Rydzyk panuje nad dewotkami.
    • dzi1a dyrektorka do zwolnienia !!! 23.09.09, 14:57

--
      www.maia-krakow.org/
      • moby_pp Re: dyrektorka do zwolnienia !!! 23.09.09, 15:16
        Jest znajomą tamtejszego biskupa, więc nikt jej nie podskoczy, nawet kurator,
        który trzęsie portkami przed klerem.
    • rs_gazeta_forum Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej szkoły 23.09.09, 15:13
      Kiedy jaśnie oświecona pani obecna minister oświaty o nazwisku niewartym
      zapamiętywania zaczęła mącić z wprowadzeniem obowiązku uczęszczania na jeden z
      przedmiotów religia/etyka, jasne było, że chodzi o umieszczenie religii w
      gronie przedmiotów obowiązkowych. Dlaczego stosowne rozporządzenia jednak nie
      weszły w życie, to nawet pewnie Tusk nie wie.

Jeśli jakaś partia zapisze w programie wyborczym wyprowadzenie religii ze
      szkół, to przy wyborze nie będę brał pod uwagę partii nie mających takich
      zapisów. Howgh.
      • moby_pp Re: Albo chodzisz na religię, albo szukaj innej s 23.09.09, 15:21
        rs_gazeta_forum napisał:

> Jeśli jakaś partia zapisze w programie wyborczym wyprowadzenie religii ze
        > szkół, to przy wyborze nie będę brał pod uwagę partii nie mających takich
        > zapisów. Howgh.
        I jak te partie dojdą do koryta z forsą, to zapomną co obiecywały, do tego
        jeszcze wejdą w nowe układy klerem, w końcu fortuna kołem się toczy. Przykładem
        tego - polityka prowadzona przez rudego kłamliwego Tuska, co to po 27 latach
        życia "na kartę rowerową" wziął ślub kościelny, żeby zdobyć moherowy elektorat
        czy wystawienie katolickiego ortodoksa Gowina z Opus Dei do prac nad bioetyką i
        in vitro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka