doktor104 Człowiek z uszkodzonym mózgiem to magazyn części 23.09.09, 13:38 człowiek z uszkodzonym trwale mózgiem może być, wg. KK, "magazynem części zamiennych" mimo, że ma wiele milionów żywych komórek, ale zygota czyli dwie żywe komórki to człowiek którego nie wolno zabijać oto logika kleru i Kościoła katolickiego Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 patos zygoty 23.09.09, 13:58 święte słowa. Nic dodać nic ująć. Pojęcia nie mam skąd ten "patos zygoty" w społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks Re: patos zygoty 23.09.09, 16:19 ranita_08 napisała: > święte słowa. Nic dodać nic ująć. Pojęcia nie mam skąd ten "patos > zygoty" w społeczeństwie. Bo w przeciwieństwie do zygoty "człowiek z uszkodzonym trwale mózgiem" nie ma najmniejszych szans na samodzielne i świadome życie po urodzeniu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Z tą zygotą to jak za komuny :) 23.09.09, 16:29 Chodzi o ilość nie o jakość. Ale to żadna nowość przecież KRK wyznaje te same zasady co PZPR, tylko udają ze mają innego szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikaa29 Re: Z tą zygotą to jak za komuny :) 23.09.09, 22:44 Oj to to właśnie:-P Odpowiedz Link Zgłoś
dominikaa29 małe pytanko 23.09.09, 22:43 Owszem, zarodek ma taką szansę. Wytłumacz mi jednak dlaczego zdrowie i życie matki tejże póki co jednak zygoty jest bez znaczenia w perspektywie życia przyszłego? Nie jestem zwolennikiem kobiet, które prowadzą luźny powiedzmy tryb życia, skutkujący ciągłymi aborcjami, jednak w sytuacji kiedy młoda, mająca swoje marzenia i całe życie przed sobą kobieta staje w obliczu kalectwa, jest to dramatycznie inna sytuacja. Jakim prawem narzuca się takiej kobiecie poświęcenie życia swojego (ponieważ kalectwo jest poświęceniem życia) na rzecz życia komórki, która w przyszłości może stać się człowiekiem? W czym życie tej komórki jest wartościowsze? Dlaczego kobieta w ciąży w oczach wielu, między innymi takich jak ty ludzi, przestaje stanowić wartość w rozumieniu wartości jej życia i zdrowia (a także perspektyw na to życie) na rzecz życia komórki? Rozumiem że ważne jest przetrwanie gatunku, jednak nie kosztem już żyjących jego przedstawicieli. Czy gdyby w podobnej sytuacji była twoja żona, również doradzałbyś jej trwałe kalectwo? Wolałbyś mieć żonę niewidomą lub obłożnie chorą i dziecko, czy wolałbyś np. adoptować dziecko które nie ma rodziców i mieć szczęśliwą żonę? Odpowiedz Link Zgłoś
gienioancug Re: małe pytanko 24.09.09, 01:48 uwierz, że wolałbym mieć własnie i mieć właśnie obłożnie chora żonę niż śmierć dziecka na sumieniu. Od tego są małżonkowie żeby się wspierać, pomagać w zdrowiu i w chorobie. Moja żona jest tego samego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: małe pytanko 24.09.09, 10:52 > uwierz, że wolałbym mieć własnie i mieć właśnie obłożnie chora żonę niż śmierć > dziecka na sumieniu No cóz, to nie TY byłbyś tą obłoznie chorą zoną, ty TYLKO widziałbyś codziennie jej kalectwo, musiał się nią opiekować i miał do zajmowania się niemowlę i dwójkę dzieci w wieku szkolnym + pracę na waszą piątkę - pwodzenia . Słowa w necie nic cie nei ksoztują, mozesz sobie by , prawy jak talala. Odpowiedz Link Zgłoś
mtobis Gosc Niedzielny kupil zdjecie kobiety od wyborczej 23.09.09, 13:46 ale o tym juz nie napisali... ponadto Gosc Niedzielny nie porownywal kobiety do hitlerowcow, tylko czlonkow ze Strassbourga! RZETELNOSCI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bulorz Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" i... 23.09.09, 13:56 Bóg nie ma tu nic do rzeczy! Fatalne jest to skrzywienie w naszej kulturze, mówiące o tym, że Bóg (Absolut Odwieczny) coś nam robi, karze nas lub nagradza itd. To jest absurd, dobry do tego, by trzymać ciemny lud w ryzach, ale niebyt dobry dla rozwoju duchowego - niestety. Te akurat kwestie o wiele lepiej tłumaczą inne religie aniżeli katolicyzm. To, że każdy z nas odpowie za swoje czyny jest natomiast prawdą, ale odpowie jedynie przed sobą samym - czyli zbierze takie skutki, jakie przyczyny zasiał - nikt z zewnątrz nic nam nie "robi" - my sami decydujemy o swoim losie tu i teraz - i sami za niego odpowiadamy w 100%. Po drugie - jaki jest los dziecka, którego matka żyje ze świadomością, że przez jego narodziny sama stała się kaleką? Chcielibyście być takim dzieckiem? Albo dzieckiem alkoholiczki i alkoholika, lub pary ćpunów? Którzy są Waszymi rodzicami dlatego tylko, że ktoś zabronił im usunięcia ciąży? Chyba lepsza jest jednak aborcja niż wegetacja w rodzinie patologicznej czy bycie dzieckiem matki, która nienawidzi Cię od urodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks mądrze zacząłeś a skończyłeś tak sobie... ;) 23.09.09, 16:30 drze zabulorz napisał: > Chyba lepsza jest jednak aborcja niż wegetacja w rodzinie patologicznej czy > bycie dzieckiem matki, która nienawidzi Cię od urodzenia! Skąd wiesz, co jest lepsze dla takiego dziecka? Taką ma widocznie karmę, żeby się męczyć żyjąc w patologicznej rodzinie i już. Widocznie nabroiło w poprzednim wcieleniu i teraz za to płaci - aborcja niewiele by mu dała z punktu widzenia odpokutowania grzeszków z poprzedniego bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Masz rację. To karma :) 23.09.09, 16:40 Tylko dlaczego każdy nie zajmie się swoją, natomiast tak bardzo wytyka błędy innym. Bo to łatwe. Pomoc bliźniemu to niełatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden "Gość" rodem z piekła. 23.09.09, 13:56 Ten jakże słuszny wyrok ma też i swoje szersze ramifikacje. Publikacja "Gościa Niedzielnego", w której Pani Tysiąc została porównana do hitlerowców jest przykładem znakomitym na trzy w Polsce mocno w kulturze życia publicznego zakorzenione zjawiska. Idzie o chamstwo, o brak szacunku dla drugiego człowieka, i o brak szacunku dla wolności słowa. Zacznijmy od tego ostatniego. Każde brutalne i prymitywne nadużycie wolności słowa przez wydawcę mediów jest atakiem bezpośrednim na wolność słowa, bo zostawia ofiarę takiej dziennikarskiej wypowiedzi w sytuacji niezmiernie trudnej, to znaczy w takiej gdzie ofiara ma dużo mniejsze możliwości do obrony, do przedstawienia swoich racji, teoretycznie korzystając jednak z dokładnie tych samych praw, na mocy których nieodpowiedzialny wydawca opublikował tekst nie do przyjęcia z punktu widzenia, etyki, czy codziennej zdroworozsądkowej moralności. Osoby starsze znają ten mechanizm dobrze. Często w ten sposób media komunistyczne w PRL-u oczerniały Kościół i jego przedstawicieli, zwłaszcza w okresie stalinowskim. Z tym, że wtedy monopol na "wolność" miało państwo komunistyczne, zaś zaatakowany obywatel, też przecież "wolny", nie miał żadnych szans na obronę w sądzie. Dzisiaj jest inaczej. Porażająca i szokująca jest wypowiedź Pana Prezesa Prawa i Sprawiedliwości Jarosława Kaczyńskiego, który summa summarum nawołuje do cenzury i prawa wybranych mediów do ohydnego znieważania uczciwych, biednych, skromnych i niewinnych ludzi. Można tylko wyrazić nadzieję, że tak szokujące opinie, kulturowo rodem z PRL-owskiej dziczy, powoli przejdą w Polsce do historii, że staną się wyznacznikiem społecznej dysfunkcji, szalenie szkodliwej i podłej. Atakowanie bezpodstawne drugiego człowieka przez media jest, rzecz jasna, bardziej przystawalne do kultury cenzury, za którą wydaje się tęsknić Pan Prezes Kaczyński. I tak dochodzimy do wszechobecnego, niestety jeszcze, chamstwa w Polsce. Trudno dorównać poziomowi chamstwa, jakie "Gość Niedzielny" zademonstrował, jak jakaś mała parszywa sekciarska gazeta, wobec Pani Alicji Tysiąc. Wydawać by się mogło, że gazeta ponoć katolicka nie sprzeniewierzy się całkowicie podstawowym zasadom chrześcijańskim, obowiązującym w publicznych relacjach z ludźmi. Panią Tysiąc ze strony "Gościa Niedzielnego" spotkało chamstwo szczególne, bo wchodzące ze swoimi brudnymi kopytami w jej indywidualne sumienie. A to też jest metoda upodobana przez ideologów i praktykantów leninizmu i stalinizmu. Można "Gościowi Niedzielnemu" tylko życzyć, żeby był więcej oparty na Ewangelii a mniej na zaślepionych racjach z piekła rodem. Na takich piekielnych racjach wedle których człowiek jest jedynie przedmiotem bez godności i indywidualności. Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzył ... 23.09.09, 14:11 Walczyć z tym czarnym motłochem Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzył 23.09.09, 14:13 matanzas napisał: > Walczyć z tym czarnym motłochem xxxxxxxxxxxxxxxxx Tu nie idzie o walkę z czarnym motłochem. Tu idzie o respektowanie chrześcijańskich zasad współżycia. Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzy 23.09.09, 14:29 a skąd teza że akurat chrześcijańskie są najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzy 23.09.09, 14:52 ranita_08 napisała: > a skąd teza że akurat chrześcijańskie są najlepsze? xxxxxxxxxxxxxxxxxxx "Gość Niedzielny" jest gazetą ponoć katolicką i chrześcijańską. Sposób, w jaki została przez tę gazetę potraktowana Pani Tysiąc nic nie ma wspólnego z zasadami chrześcijańskimi. Przecież nie można domagać się od gazety formalnie katolickiej by trzymała się zasad innych od chrześcijańskich. Język nienawiści, użyty przez "Gościa Niedzielnego" wobec Pani Tysiąc nie ma nic wspólnego wartościami chrześcijańskimi. Wedle wartości chrześcijańskich potraktowano by ją zupełnie inaczej. Gdybyśmy mieli do czynienia, na przykład, z gazetą buddyjską tak traktującą osobę błądzącą względem zasad buddyjskich, moglibyśmy się i do tych zasad odwołać, te gazete buddyjską mając na myśli. Ludzie normalni starają się szanować wartości najlepsze skodyfikowane względem różnych religii, czy światopoglądów. Tu nie idzie o ranking między różnymi kodyfikacjami reguł etycznych. Tu idzie o trzymanie się tych reguł, w imię których wypowiadamy się publicznie o drugim człowieku. "Gość Niedzielny" trzyma się stylu, czy kanonu, wypracowanego w Polsce w latach 1950-tych, który z etyką chrześcijańską nie ma nic wspólnego, a który problem aborcji traktuje jako wyzwanie ideologiczne i polityczne, a nie jako problem dotyczący wartości i moralności. Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzy 23.09.09, 15:06 Też tak myślę. O ile wiem Jezus nikogo nie krytykował, nie kamienował i nie jeździł mercedesem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzy 23.09.09, 20:29 ranita_08 napisała: > Też tak myślę. O ile wiem Jezus nikogo nie krytykował, nie > kamienował i nie jeździł mercedesem. xxxxxxxxxxxxxxxxx Jezus krytykował prawie przez cały swój ziemski czas. Ale, ma Pani rację, między innymi krytykował tych kamionujących i jeżdżących nieuczciwie zarobionym mercedesem. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikaa29 Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzy 23.09.09, 23:11 Może źle się wyraziłam. Jezus krytykował- ale z miłością. Pokazywał jak -według niego należy postępować- ale jednocześnie sam poświęcał w pełni siebie i pomagał każdemu, każdego starał się zrozumieć. A niestety wielu tutaj obecnych ogranicza się do "krytykował" udając się następnie do swoich wypasionych domów i włączając wypasione TV, oglądając widzącymi oczyma kolejny filmik,w międzyczasie jedząc porządny obiadek, podczas gdy wielu niewidomych i bezdomnych nie ma co jeść. Ot "moralność" Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzy 23.09.09, 23:34 Stawianie znaku równości zamożny dom jest złem, bo istnieje głód i są bezdomni jest błędem. Jeśli idzie o Panią Tysiąc to poraża już sam schemat myślenia, jaki przedstawia "Gość Niedzielny". Trzecie dziecko Pani Alicji przyszło na świat w listopadzie roku 2000. Pani Tysiąc wygrała sprawę w Europejskim Trybunale Praw Człowieka w marku roku 2007. Człowiek normalny by się tylko cieszył, że żyjąca w biedzie inwalidka i matka trojga dzieci otrzyma jakieś wsparcie materialne. Kampania przeciwko Pani Tysiąc, miejscami szalenie chamska i dla niej osobiście groźna, nie ma nic wspólnego ani z miłością, do której Pani nawiązuje, ani z samą Ewangelią, ani nawet z Panią Tysiąc. Mamy do czynienia z próbami prymitywnej, bo politycznej i ideologicznej, nagonki na bezbronną kobietę, samotnie wychowującą trójkę dzieci. Trudno o coś bardziej podłego. Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzy 28.09.09, 09:40 tomekjeden napisał: > Stawianie znaku równości zamożny dom jest złem, bo istnieje głód i są bezdomni > jest błędem. Jeśli idzie o Panią Tysiąc to poraża już sam schemat myślenia, jak > i > przedstawia "Gość Niedzielny". Trzecie dziecko Pani Alicji przyszło na świat w > listopadzie roku 2000. Pani Tysiąc wygrała sprawę w Europejskim Trybunale Praw > Człowieka w marku roku 2007. Człowiek normalny by się tylko cieszył, że żyjąca > w > biedzie inwalidka i matka trojga dzieci otrzyma jakieś wsparcie materialne. > Kampania przeciwko Pani Tysiąc, miejscami szalenie chamska i dla niej osobiście > groźna, nie ma nic wspólnego ani z miłością, do której Pani nawiązuje, ani z > samą Ewangelią, ani nawet z Panią Tysiąc. Mamy do czynienia z próbami > prymitywnej, bo politycznej i ideologicznej, nagonki na bezbronną kobietę, > samotnie wychowującą trójkę dzieci. Trudno o coś bardziej podłego. To typowe dla polskiego modelu katolicyzmu, czyli wiary w kościół a nie Boga. W wielu miejscach w Polsce w dalszym ciągu młoda dziewczyna w ciąży jest piętnowana jako "Ta z Brzuchem" a nie "Przy nadzieji".... Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Dzięki Tomekjeden 28.09.09, 12:05 "Trzecie dziecko Pani Alicji przyszło na świat w listopadzie roku 2000. Pani Tysiąc wygrała sprawę w Europejskim Trybunale Praw Człowieka w marku roku 2007. Człowiek normalny by się tylko cieszył, że żyjąca w biedzie inwalidka i matka trojga dzieci otrzyma jakieś wsparcie materialne" Jak ja sie cieszę, ze wreszcie, po 500 wpisach ktos napisał własnie to co ty. Mdliło mnie juz kiedy czytałam posty, w których anonimowi ludzie pisali, ze ta kobieta wymysliła sobie sposób na zarabianie pieniedzy i tworzyli wirtualny swiat, w którym Alicja T widzi, choć nie widzi, urodziła dziecko, ta dwójka starszych dzieci wychowuje sie sama, ono ma teraz moze z roczek, a ona ma kasę ze Strasburga w kieszeni i jeszcze jej mało, wiec wytacza kolejne procesy, bo jest pazerna...Ludzie! To sa lata uzerania sie z biedą, wychowywaniem 3 dzieci i strasznym kalectwem - zadnego szacunku anonimowi ludzie nie mają do tej osoby! Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: Dzięki Tomekjeden 28.09.09, 12:27 hermina5 napisała: > "Trzecie dziecko Pani Alicji przyszło na świat w > listopadzie roku 2000. Pani Tysiąc wygrała sprawę w Europejskim > Trybunale Praw > Człowieka w marku roku 2007. Człowiek normalny by się tylko cieszył, > że żyjąca w > biedzie inwalidka i matka trojga dzieci otrzyma jakieś wsparcie > materialne" > > Jak ja sie cieszę, ze wreszcie, po 500 wpisach ktos napisał własnie > to co ty. Mdliło mnie juz kiedy czytałam posty, w których anonimowi > ludzie pisali, ze ta kobieta wymysliła sobie sposób na zarabianie > pieniedzy i tworzyli wirtualny swiat, w którym Alicja T widzi, choć > nie widzi, urodziła dziecko, ta dwójka starszych dzieci wychowuje > sie sama, ono ma teraz moze z roczek, a ona ma kasę ze Strasburga w > kieszeni i jeszcze jej mało, wiec wytacza kolejne procesy, bo jest > pazerna...Ludzie! To sa lata uzerania sie z biedą, wychowywaniem 3 > dzieci i strasznym kalectwem - zadnego szacunku anonimowi ludzie > nie mają do tej osoby! Bo to chrześcijańskie miłosierdzie po polsku... Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Dzięki Tomekjeden 28.09.09, 20:12 Wydaje mi się, że dobrze podsumowała Pani sytuację Pani Alicji. Możnaby oczekiwać, że osoba w takiej sytuacji znajdzie zrozumienie, i choć trochę ciepłych i życzliwych słów, słów wsparcia i otuchy, i że jej wygrana w Strasburgu spotka się z życzeniami jak najlepszymi, i z zadwoleniem z tego, że ubogiej matce przyznano trochę kasy. Ja nie rozumiem nagonki na Panią Tysiąc. Warto porównać sytuację Pani Alicji z odważnymi wyznaniami Pana Ministra Piechy, który kiedy praktykował jako lekarz, jak sam to określa "zabił tysiąc dzieci". wyborcza.pl/1,75480,7070403,Metamorfozy.html?as=2&ias=3&startsz=x Dzisiaj Pan Piecha jest czynnym politykiem i nikt, całkiem słusznie, nie szkaluje go, nie odsądza od czci i wiary. Sądzę, że Pani Tysiąc padła ofiarą sporu o wpływy prawodawstwa UE na wyrokowanie sądownicze w Polsce, sporu o model państwa pomiędzy zwolennikami pluralizmu i kutury zachodniej a tymi, którzy wolą trzymać się myślenia autorytarnego antywolnościowego, jaki egzystuje w Polsce w ramach ideowej spuścizny po komunistycznej PRL. (Nie dajmy się oszukać obecnie proponowanemu podziałowi lewica - prawica, jeśli idzie o sprawę Pani Alicji Tysiąc.) Ja sądzę, że model "zachodni" jest bliższy chrześcijaństwu. W napaściach na Panią Alicję, i w tych oficjalnych i w tych anonimowych, osobiście porażają mnie i szokują ogromnie ich bezduszność i cyniczny emocjonalny chłód, jaki od nich emanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: Brawo p. Alicjo !!! wreszcie ktoś się odwarzy 28.09.09, 09:45 dominikaa29 napisała: > Może źle się wyraziłam. Jezus krytykował- ale z miłością. Pokazywał jak -według > niego należy postępować- ale jednocześnie sam poświęcał w pełni siebie i pomaga > ł > każdemu, każdego starał się zrozumieć. > > A niestety wielu tutaj obecnych ogranicza się do "krytykował" udając się > następnie do swoich wypasionych domów i włączając wypasione TV, oglądając > widzącymi oczyma kolejny filmik,w międzyczasie jedząc porządny obiadek, podczas > gdy wielu niewidomych i bezdomnych nie ma co jeść. > > Ot "moralność" Czemu zatem piszesz z dwóch kont? Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk ..przeczytałem ten tekst.. 23.09.09, 14:09 ..oprócz tego, że jest dosyć ostry - nie wydaje mi się, żeby można było kogoś na jego podstawie skazywać.. Ale widocznie zdaniem sądu można.. tak samo daleko mi do: środwisk uważających 1 tygodniowy embrion za pełnoprawnego członka społeczeństwa jak i tych ktorzy chcą aborcji na każde żądanie wydając takie wyroki sądy krępują dyskusję tu zgadzam się z Prezydentem.. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ..przeczytałem ten tekst.. 23.09.09, 14:10 Jezeli ktos powinien byc odpowiedzialny za jej pech-to ona sama.Lub ci co produkuja prezerwatywy.Innego wyroku byc nie powinno.Odpowiada ta kobieta.Chyba ze ja zgwalcono. Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: ..przeczytałem ten tekst.. 23.09.09, 14:33 Gdyby twoje poglądy stały się prawnie obowiązujące to spowodowałbyś jedynie natychmiastowy spadek przyrostu populacji ponieważ kobiety 100 razy zastanowiłyby się nad tym czy w ogóle mają ochotę na sex. Rozumiem oczywiście że jesteś mężczyzną, tak więc dla ciebie "konsekwencje" sexu to tylko szeroko pojęte pościelenie łożka. To kobieta ma być odpowiedzialna za konsekwencje. Zawsze i wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rodak.z.kurduplowa Sprawa jest prosta 23.09.09, 14:09 Sprawa jest prosta niech katolicy swoją moralność i przez siebie tworzone zaostrzone prawa stosują do katolików! Nie widzę najmniejszego powodu, aby moi światopoglądowi wrogowie mieli decydować o mnie! [sonda=Czy katolicy powinni zaostrzyć prawo wobec siebie?] [*]tylko wobec siebie [*]to nie jest potrzebne [*]mogą decydować o morale całego społeczeństwa [/sonda] Odpowiedz Link Zgłoś
mamula66 Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" i... 23.09.09, 14:18 BRAWO, BRAWO, BRAWO!!! Sad powiedzial ze nei mozna sazrgac czyjegos imienia nawet w celach tak szlachetnych jak polityka Kosciola Katolickiego. Jako katolik, nie mam nic przeciwko temu aby Kosciol potepial aborcje. Ale jako OBYWATEL jestem przeciw ponizaniu konkretnych ludzi. Jest to sprzeczne nie tylko z kodeksem, ale i z Pismem Swietym. O czym Kosciol Katolicki W POLSCE i polscy "katolicy" zdaja sie nie pamietac. Lub nie wiedzec. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" i... 23.09.09, 14:20 A czy ktos - wliczajac matke i ksiezy - zastanawia sie, jak w tym wszystkim czuje sie czy tez bedzie w przyszlosci czulo to nieszczesne dziecko?? Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" 23.09.09, 14:40 No jak? Myślę że jednak lepiej niż prawie niewidomy człowiek. To już matce nie wolno wybierać między byciem matką a byciem inwalidą? to takie straszne jest? Dziewczyna, jeśli będzie mądra to zrozumie że matka strasznie się bała że przestanie widzieć i nie tylko nie zobaczy już nigdy słońca ale i córki. Rozpatrywałaś kiedyś taką opcję dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks Re: Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" 23.09.09, 16:37 ranita_08 napisała: > Dziewczyna, jeśli będzie mądra to zrozumie że matka strasznie się > bała że przestanie widzieć i nie tylko nie zobaczy już nigdy słońca > ale i córki. Z pewnością dziewczyna zrozumie, że matka wolała ją zabić zamiast jej jedynie nie widzieć po utracie wzroku spowodowanej ciążą... :) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" 23.09.09, 17:40 >jej jedynie nie widzieć po utracie wzroku Jedynie nie widzieć? Pracujesz gdziesz, piszesz na kompie, utrzymujesz się z czegoś m, chodzisz do sklepu, widzisz godzine na zegarze? To teraz jedynie wyłup sobie oczy i adoptuj niemowlę - pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikaa29 Re: Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" 23.09.09, 23:05 Mnie to czasami brakuje słów do takich osób jak nasz przedmówca. Gdybym miała takiego męża natychmiast bym uciekła, bo taki człowiek z pewnością nie kochałby żony. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikaa29 Re: Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" 23.09.09, 23:04 Nie wiem nawet jak skomentować twój post. Autentycznie zszokowałeś mnie swoją postawą. Co to według ciebie oznacza " jedynie nie widzieć"? Uważasz że każda kobieta winna rodzić dzieci za wszelką cenę? Powiem ci zupełnie szczerze jako kobieta, ale i córka kochająca bardzo swoją matkę: gdybym wiedziała że żyję kosztem życia mojej matki to wolałabym się nie urodzić niż patrzeć na jej zmarnowane życie. Taka komórka nie ma uczuć ani myśli. To chyba rozumiesz. Widzę że traktujesz kobiety bardzo przedmiotowo i z ironią. Spróbuj sobie wyobrazić swoją matkę, która teraz zachodzi w ciążę i traci wzrok lub przestaje się poruszać. Rozumiem że w twoim pojęciu komórka jest najważniejsza. To że W PRZYSZŁOŚCI może urodzić się człowiek jest ważniejsze od tego że jeden właśnie to ŻYCIE TRACI? Wytłumacz mi jedynie dlaczego, ponieważ w moim pojęciu macierzyństwo to nie jest wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Czyli tygodnik musi przeprosic za to że 23.09.09, 14:40 nakłaniał do nie zabicia dziecka? W jakim ja kraju żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
tomxp W jakim ja kraju żyję 23.09.09, 20:53 zyjesz w kraju pelargonii i malwy w kraju barwnym... dobrodzieju! obudz sie obudz sie! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 [...] 23.09.09, 14:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna tylko szkoda dziecka, którego "matka" 23.09.09, 14:48 żyje z tego , że nie udało się jej wyszarpać obcęgami z łona i wyrzucić na śmietnik wraz z innymi odpadami szpitalnymi wzór kochającej matki wg. Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: tylko szkoda dziecka, którego "matka" 23.09.09, 14:54 "wyszarpać obcęgami z łona " : wyluzuj człowieku. Kilkutygodniowy płód to nie jest człowiek. To dwie komórki. Zygota. A kobieta powinna mieć prawo wyboru czy chce być inwalidą czy nie, inaczej ciąża stanie się wyrokiem a nie radością. Cenić trzeba nie tylko "nowe życie", ale i już istniejące. Uważasz, że nie ma nic ważniejszego na świecie ponad ciążę? To nie jest jeszcze człowiek. Swoją drogą zasnawiam się czy ty ( bo jak zwykle mężczyźni mają w tej kwestii najwięcej i najmocniej do powiedzenia) byłbyś tak optymistycznie nastawiony to tej opcji dla siebie. Mężczyznom łatwo narzuca się pewne normy i poświęcenie kobietom. W stosunku do samych siebie są już bardziej powściągliwi. Czemu nie zapytasz o ojca tego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna tak dzisiaj tu zostala zabita wolność słowa 23.09.09, 14:50 duch jej ze strachu pod komodę się schował Odpowiedz Link Zgłoś
leew1 sędzina przywraca wiarę w sprawiedliwość! 23.09.09, 14:50 prawdziwa "baba z jajami", kto się spodziewał, że postawi się klerowi?! i biskupom -agentom Moskwy- których "dobrego imienia" tak strzeże Episkopat! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd "przez co niemal oślepła" - gazeta kłamie 23.09.09, 15:25 Żaden lekarz tego nie potwierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: "przez co niemal oślepła" - gazeta kłamie 23.09.09, 15:26 Nie? Milion razy czytałam co innego. Uważasz że jeśli pani tysiąc nie opublikowała jeszcze swoich wyników badań w internecie to z pewnością kłamie i widzi jak orzeł? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius1921 Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" i... 23.09.09, 15:27 Pani Alicja Tysiąc ma swoje pięć minut sławy. Jest użyteczna środowiskom lewicowym ( w szczególności feministycznym). Tyle, że niestety pięć minut minie i przestanie być potrzebna dla obecnych promotorów zostając ze swoimi problemami. Chyba, że zrobi się z niej ikonę szkodliwości obecnej ustawy. To, co innego... Będzie gościem Manif, Progesteronów, akcji organizowanych przez "Krytykę Polityczną" etc.. A "Gościa Niedzielnego" mi nie szkoda. Ks. Marek Gancarczyk w ostatnim czasie preferuje bardzo ostry charakter dyskursu w sprawach społecznych ( bezspornie problem aborcji takowym jest), pozbawiony zrozumienia racji drugiej strony, o czym świadczy chociażby ostatnia fiksacja na punkcie akcji anty in vitro. Może ten wyrok wpłynie na złagodzenie języka dysputy i sposobu prezentowania racji przez ten tygodnik , bo w ogóle to jest najlepsze pismo katolickie w Polsce, a artykuły takiego autora jak Marcin Jakimowicz czyta się z przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
ranita_08 Re: Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" 23.09.09, 15:35 Zastanawiam się tylko dlaczego KK interesuje się zapłodnieniem a nie brakiem mieszkań dla już urodzonych. Dlatego że gadać frazesy które nie prowadzą do wydatkowania ciężko ukradzionych pieniędzy jest dużo łatwiej niż po prostu komuś pomóc- bez gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
inquar77 Re: 23.09.09, 15:55 KK a ogólnie chrześcijaństwo interesuje się człowiekiem w każdym momencie życia. I nie wiem czemu starania o szanse urodzenia dla najmłodszych miały by uniemożliwiać pomaganie innym, już urodzonym? Często organizacje KK robią jedno i drugie. Tak samo jak brak starań o ochronę dzieci przed narodzeniem nie oznacza pomocy tym narodzonym.. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: 24.09.09, 22:50 inquar77 napisał: > KK a ogólnie chrześcijaństwo interesuje się człowiekiem w każdym > momencie życia. Tak, niewierzący doskonale zdają sobie z tego sprawę :D Odpowiedz Link Zgłoś
doktor104 Zależy co komu sprawia przyjemność np.masochistom 23.09.09, 15:41 silesius1921 napisał: > Pani Alicja Tysiąc ma swoje pięć minut sławy. Jest użyteczna > środowiskom lewicowym ( w szczególności feministycznym). Tyle, że > niestety pięć minut minie i przestanie być potrzebna dla obecnych > promotorów zostając ze swoimi problemami. Chyba, że zrobi się z niej > ikonę szkodliwości obecnej ustawy. To, co innego... Będzie gościem > Manif, Progesteronów, akcji organizowanych przez "Krytykę > Polityczną" etc.. > A "Gościa Niedzielnego" mi nie szkoda. Ks. Marek Gancarczyk w > ostatnim czasie preferuje bardzo ostry charakter dyskursu w sprawach > społecznych ( bezspornie problem aborcji takowym jest), pozbawiony > zrozumienia racji drugiej strony, o czym świadczy chociażby ostatnia > fiksacja na punkcie akcji anty in vitro. Może ten wyrok wpłynie na > złagodzenie języka dysputy i sposobu prezentowania racji przez ten > tygodnik , bo w ogóle to jest najlepsze pismo katolickie w Polsce, > a artykuły takiego autora jak Marcin Jakimowicz czyta się z > przyjemnością. Zależy co komu sprawia przyjemność bo np. masochistom niekoniecznie to co "normalnym" Odpowiedz Link Zgłoś
conan148 Ty zakłamana czarna nędzo! 23.09.09, 15:42 Ty zakłamana czarna nędzo, lepiej przeproś i zapłać, a jak nie to wynocha do Watykanu. Rzygać mi się chce jak na was patrzę. Czasy ciemnogrodu już się skończyły!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" i... 23.09.09, 15:54 BRAWOOOOOOOOOOO to powinno przypomniec sukienkowym ze trzeba szanowac ludzi o INNYCH POGLADACH,,,,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" i... 23.09.09, 16:00 KOSCIOL stoi przodem z wytknietym paluchem wskazuje problemy ale odwraca sie.. t y l e m,,,,tam gdzie trzeba problem rozwiazac czy pomoc,,, Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny [...] 23.09.09, 17:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Amen. 23.09.09, 17:31 Instytucja która byłaby przykładem moralnym miałaby prawo gromić i potępiać. Niestety instytucja owa ma tak nagrabione ze uwierzyła już we własne kłamstwa. Można im powiedzieć tylko: spieprzaj dziadu. Na więcej nie zasługują. A Jezus w grobie się przewraca. (choć grobu nie znaleziono :)) Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Alicja trzydziesci (sic!) Tysiecy 23.09.09, 17:24 przeraza mnie to, jak przedmiotowo co gorsze kobitki traktuja dzieci... na dziecko zdobyc meza, na dziecko go zatrzymac, na dziecko odbic innej, ta dorzuca jeszcze jedno - na dziecko dostac trzydziesci srebrnikow.. przepraszam tysiecy Aktywistki sie ciesza z przypadku - kuriozum, a Alicja Mordercza kase trzepie. Ciekawe dlaczego zwolenniczki ABORCJi nie zgadzaja sie na pokazywanie zdjec pomordowanych metodami aborcyjnymi malych czlowiekow?? Prawda w oczy kole, czy co???? Hitlerowcy tez zacierali slady swojej szczytnej dzialalnosci i ostatnia rzecza jaka by im przyszla do glowy, to zezwolic na dokumentowanie ich zbrodni. W tych aspektach mordercy aborcyjni i holocaustowi moga sobie podac swoje zakrwawione rece i wymienic metody propagandowego uzasadniania szczytnosci swych smiercionosnych celow. Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny o! kamieniowanko trwa :) 23.09.09, 17:35 jeden z tych niewinnych rzucił swoim kamieniem, całkiem duzym pewnie ma sporo za paznokciami :))))))) Powtórka z Monthy Pytona :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiaderko.stefana [...] 23.09.09, 19:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jazewsi Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" i... 23.09.09, 22:51 oślepła chyba jak się do łóżka z facetem kładła!jeśli wiadomo,że w wyniku stosunku można zajść w ciążę i jednocześnie wiadomo,że z powodów zdrowotnych absolutnie nie wolno w tę ciążę zajść,no to zdrowomyśląca kobieta powinna się walnąć czymś w głowę,wypić szklankę wody zamiast ,i POMYŚLEĆ O KONSEKWENCJACH baraszkowania w pościeli.no ludzie!XXI w.mamy,jest antykoncepcja,z powodów zdrowotnych można się wysterylizować. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" 23.09.09, 22:54 Było! Uroczo durne ale BYŁO! Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Alicja Tysiąc wygrała z "Gościem Niedzielnym" 28.09.09, 10:43 Ale kler już podjął działania propagandowe.Episkopat wysmażył pismo jaki to zamach na wolność słowa ten wyrok.Wcześniej ta sama organizacja pouczała,że trzeba mówić językiem miłości.Ale draństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny nikt nie mówi że jest superodpowiedzialna 23.09.09, 23:11 ale nie jest oprawcą ani zabójcą, chciała przerwać ciąże, nie jestem zwolennikiem aborcji, ale uważam że każdy sam za to odpowiada swoje odpokutowała, sie nie martw ale to nie powód żeby ją teraz publicznie poniżać, to nie przedmiot ani pomoc naukowa dla poczatkujacego nauczyciela (z bożej łaski)tudziez (pozal sie boze) który miele jezorem ku uciesze gawiedzi, a potem sie wypiera, zaden facet z niego .... i cham zdziecinniały Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 24.09.09, 09:47 Aborcja jest zbrodnią daleko gorszą niż zbrodnie hitlerowskie. 1. Aborcjoniści bestialsko zamordowali znacznie więcej ludzi niż hitlerowcy (aborcja=53mln pomordowanych, hitlerowcy=30mln). 2. Ofiary hitlerowców broniły się, organizowały ruch oporu, walczyły ze swoimi oprawcami z bronią w ręku. Mordowane dzieci nie mają takiej szansy. Jeśli ktoś uważa, że "TO" nie jest człowiekiem zapraszam NA TĘ STRONĘ jeśli nadal będziesz tak uważać - jesteś albo kompletnym głupcem, albo łotrem bez sumienia i uczuć wyższych Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 24.09.09, 10:14 rafal-1972 napisał: > Aborcja jest zbrodnią daleko gorszą niż zbrodnie hitlerowskie. Tylko w niektórych ideolo :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Re: Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 25.09.09, 14:06 gazowanie ludzi w Auschwitz zbrodnią jest też tylko w niektórych ideolo Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 25.09.09, 15:07 rafal-1972 napisał: > gazowanie ludzi w Auschwitz zbrodnią jest też tylko w niektórych ideolo Dokładnie tak. Dlatego realnym odnośnikiem jest obowiązujące prawo i wola jego przestrzegania. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Re: Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 07.10.09, 09:39 w III rzeszy DEMOKRATYCZNIE wybrany rząd USTANOWIŁ prawo uznające nie-Niemców za podludzi. Legalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 28.09.09, 09:49 rafal-1972 napisał: > gazowanie ludzi w Auschwitz zbrodnią jest też tylko w niektórych ideolo Ale jest nią też w świetle prawa stanowionego. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Re: Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 07.10.09, 09:27 w świetle prawa stanowionego na terenie podległym prawu stanowionemu przez Niemców nie była to zbrodnia - Hitler był legalnie wybranym przywódcą z woli demokratycznej większości. Więc w odniesieniu do terenów Rzeszy i państw, które podpisały kapitulację działał legalnie. Prawo stanowione musi być oparte na prawie Bożym. W przeciwnym przypadku nic nie stoi na przeszkodzie, by uchwalić każdą zbrodnię jako prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 19.02.10, 17:31 Ależ bzdury z aborcją gorszą od zbrodni Hitlera.Iran w polskich mózgach-a jakże. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambickieczworaczki Re: Aborcja jest gorsza niż zbrodnie hitlerowskie 19.02.10, 17:15 rafal-1972 napisał: > Aborcja jest zbrodnią daleko gorszą niż zbrodnie hitlerowskie. > Takich jak ty powinno sie poddawac utylizacji w bacutilu...chociaz do czegos bys sie nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
felidaex ŻENADA!!!! 25.09.09, 09:04 Nie rozumiem. Czy nasze społeczeństwo jest tak ograniczone? Czy tylko sad? Będąc w ciąży nosi się w brzuchu dziecko- oczywiste prawda? Jeżeli robi się zabieg i potem to dziecko nie żyje, rozkawałkowane wyrzuca sie na śmietnik- to sie je zabija- logiczne prawda? Więc gdzie tu kłamstwo? A może tylko te chciane dzieci to ludzie a te nie chciane i nie potrzebne to nie człowiek tylko śmieć w brzuchu? ??? Jestem generalnie przeciwnikiem aborcji ale w tym przypadku może jednak powinni byli ja wykonać.. na miejscu tego dziecka wolałabym umrzeć niż mieć taka matke. Powinno sie zabrać jej to dziecko. Skoro można odebrac niemowle biednym, zacofanym ale jednak kochającym rodzicom to nie wiem czemu jej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: ŻENADA!!!! 25.09.09, 15:10 felidaex napisała: > Nie rozumiem. Czy nasze społeczeństwo jest tak ograniczone? Czy tylko sad? Będą > c w ciąży nosi się w brzuchu dziecko- oczywiste prawda? Nie. W brzuchu nosi się od blastocysty do płodu. > Jeżeli robi się zabieg > i potem to dziecko nie żyje, rozkawałkowane wyrzuca sie na śmietnik- to sie je > zabija- logiczne prawda? > Więc gdzie tu kłamstwo? A może tylko te chciane dzieci > to ludzie a te nie chciane i nie potrzebne to nie człowiek tylko śmieć w brzuc > hu? ??? Ani śmieć, ani człowiek :) > Jestem generalnie przeciwnikiem aborcji ale w tym przypadku może jednak > powinni byli ja wykonać.. na miejscu tego dziecka wolałabym umrzeć niż mieć ta > ka matke. Powinno sie zabrać jej to dziecko. Skoro można odebrac niemowle biedn > ym, zacofanym ale jednak kochającym rodzicom to nie wiem czemu jej nie. Bla, bla, bla... Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Re: ŻENADA!!!! 07.10.09, 09:37 sam jesteś blastocycta! To co napisałeaś to bzdura - blastocysta i płód to nazwy etapu rozwoju CZŁOWIEKA. Potem jest noworodek, niemowlę itd. Człowiek jest człowiekiem OD POCZĘCIA i żaden sąd tego nie zmieni. Żaden sąd nie ma mocy zmieniania FAKTÓW. Człowiek jest człowiekiem od poczęcia a aborcja jest ZAMORDOWANIEM człowieka, a kobieta która tego dokonuje JEST morderczynią. A pani alicja 130tysięcy chciała ZAMORDOWAĆ swoją córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambickieczworaczki Re: ŻENADA!!!! 19.02.10, 17:17 rafal-1972 napisał: A pani alicja 130tysięcy chciała > ZAMORDOWAĆ swoją córkę. uwazaj bo zaraz sam sie wylewem zamordujesz tak sie napinasz xianski smieciu. nie kazdy musi byc wyznawca waszej zasranej sekciarskiej ideologi katolskiej pipo. Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: ŻENADA!!!! 28.09.09, 09:34 felidaex napisała: > Nie rozumiem. Czy nasze społeczeństwo jest tak ograniczone? Czy tylko sad? Będą > c w ciąży nosi się w brzuchu dziecko- oczywiste prawda? Jeżeli robi się zabieg > i potem to dziecko nie żyje, rozkawałkowane wyrzuca sie na śmietnik- to sie je > zabija- logiczne prawda? Więc gdzie tu kłamstwo? A może tylko te chciane dzieci > to ludzie a te nie chciane i nie potrzebne to nie człowiek tylko śmieć w brzuc > hu? ??? Jestem generalnie przeciwnikiem aborcji ale w tym przypadku może jednak > powinni byli ja wykonać.. na miejscu tego dziecka wolałabym umrzeć niż mieć ta > ka matke. Powinno sie zabrać jej to dziecko. Skoro można odebrac niemowle biedn > ym, zacofanym ale jednak kochającym rodzicom to nie wiem czemu jej nie. A czemu nie można poronionego w 5 miesiącu płodu pochować po katolicku? Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: ŻENADA!!!! 28.09.09, 09:42 topoll napisał: > felidaex napisała: > > > Nie rozumiem. Czy nasze społeczeństwo jest tak ograniczone? Czy > tylko sad? Będą > > c w ciąży nosi się w brzuchu dziecko- oczywiste prawda? Jeżeli > robi się zabieg > > i potem to dziecko nie żyje, rozkawałkowane wyrzuca sie na > śmietnik- to sie je > > zabija- logiczne prawda? Więc gdzie tu kłamstwo? A może tylko te > chciane dzieci > > to ludzie a te nie chciane i nie potrzebne to nie człowiek tylko > śmieć w brzuc > > hu? ??? > > A czemu nie można poronionego w 5 miesiącu płodu pochować po > katolicku? Przecież według tej właśnie religii to już człowiek.... Odpowiedz Link Zgłoś