rilian 26.09.09, 07:44 i jest to bardziej sensowne, niż wyliczanie we wszystkim "emisji co2". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thomza Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 07:55 rilian napisał: > i jest to bardziej sensowne, niż wyliczanie we wszystkim "emisji co2". > > Przeciwnie, to nie wygląda na sensowny pomysł. Kabiny prysznicowe szybko zostaną skażone bakteriologicznie. Znacznie lepiej odzyskiwać wodę użytą poprzez oczyszczalnię ścieków i późniejszą retencję. Sensowne jest również używanie przycisku spłukiwania muszli kloz. małą ilością wody i bardzo sensowne jest ograniczanie namnażania się ludzi. Bez tego, szybko staniemy się "cywilizacją śmierci". Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 08:33 ale wiesz, że w moczu zdrowego człowieka nie ma bakterii? Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 08:40 agatazieba napisała: > ale wiesz, że w moczu zdrowego człowieka nie ma bakterii? Słyszałem, rzecz w tym, że bardzo często nie jesteśmy zdrowi. Pomijam już zapach wanien i kabin prysznicowych od niespłukanego dokładnie moczu Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 11:57 > Słyszałem, rzecz w tym, że bardzo często nie jesteśmy zdrowi. A słyszałeś, o z grozo, że bakterie też są w powietrzu? Przecież one mogą nas zabić!!! O działaniu antyseptycznym moczu słyszałeś? >Pomijam już zapach > wanien i kabin prysznicowych od niespłukanego dokładnie moczu Bzdura, chodzi o to żeby sikać przed prysznicem a nie po. Z muszli klozetowej też ci śmierdzi? A do prysznicu zużywasz bez porównania więcej wody niż do spłukiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyjkm Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 15:03 Ale brednie! :( Czemu się ograniczać tylko do siusiania pod prysznicem?! To drugie może też w ten sposób załatwić? Czekamy na kolejną serię klipów... Odpowiedz Link Zgłoś
flexxok Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 18:53 To nie brednie. to RACJONALNE myślenie, którego potrzeba coraz więcej po tym co juz narobiliśmy planecie. A co do twojego postulatu, to nie widze jego sensowności. A w siusianiu pod prysznicem widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
spam_box Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 22:16 Jak nie mogę postawić klopsika, bo mi się rozlewa, to też strzelam kleksa do brodzika i spłukuję. Odpowiedz Link Zgłoś
latinbrand odgrzewany kotlet 26.09.09, 08:42 Troche Gazeta spozniona. Troche bardzo nawet. Na blogach dyskusja o tej kampanii juz dawno sie przetoczyla: tierralatina.blox.pl/2009/08/Sikasz-pod-prysznicem-Sikaj.html Odpowiedz Link Zgłoś
oryona Re: odgrzewany kotlet 26.09.09, 10:28 eeTam___cicho być w klipie pojawia się geniusz nauki - S.H. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Kolejne ekogłupoty 26.09.09, 08:52 Jak w przypadku każdej takiej ekodurnoty wymyśla się problem, który nie istnieje, a potem bezsensowne rozwiązania. Akurat zasoby wodne Brazylii są przeogromne. Po drugie woda pobrana do siusiania, a potem spuszczona nie znika magicznie, tylko wraca do natury. Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: Kolejne ekogłupoty 26.09.09, 10:30 Zważ, że wodociągi nie działają na powietrze, lecz oczyszczenie i dostarczenie wody wymaga nakładu energii, spuszczanie tej wody w klozecie to marnowanie tej energii, bo do spłukania klozetu równie dobrze nadaje się deszczówka. Może zasoby wody są ogromne, ale czy chodzi o wodę pitną? Więcej niż co dziesiąty mieszkaniec Brazylii nie ma dostępu do wody pitnej spełniającej standardy. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Kolejne ekogłupoty 26.09.09, 10:42 Ilosc energii zuzytej na spuszczenie wody jest doslownie minimalna i ekolodzy bynajmniej nie uzywaja takiego argumentu. Rownie dobrze mogliby zrezygnowac ze swojej durnej akcji reklamowej, tez jakis naklad energii. Brazylijczycy maja rowniez ogromne zapasy wody pitnej, baa, prawie cala ich woda nadaje sie do picia. Tylko, ze to lud ciemny i lubi srac tam skad bierze wode, stad jej niska jakosc. Zreszta jak pisalem, ta woda zuzyta w kiblu magicznie nie znika, nie staje sie bardziej zanieczyszczona, ani nic! Odpowiedz Link Zgłoś
quleczka Re: Kolejne ekogłupoty 26.09.09, 12:29 przeciez przedmowca nie mowil o energii zuzytej na spuszczenie wody (bo jaka tu energia? spluczki sa mechaniczne najczesciej) tylko o energii zuzytej przez oczyszczalnie na oczyszczenie tej wody >ta woda zuzyta w kiblu magicznie nie znika, nie > staje sie bardziej zanieczyszczona, ani nic! a to ciekawe, woda w toalecie nie staje sie bardziej zanieczyszczona n.p. kalem i moczem? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Kolejne ekogłupoty 26.09.09, 12:56 Nie boj sie, rozpatrywalem caly proces oczyszczania wody. Swoja droga, nie wazne czy zesrasz sie/zeszczasz pod prysznicem, ilosc zanieczyszczen bedzie DOKLADNIE taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Kolejne ekogłupoty 27.09.09, 00:09 0.tech napisał: > Nie boj sie, rozpatrywalem caly proces oczyszczania wody. > > Swoja droga, nie wazne czy zesrasz sie/zeszczasz pod prysznicem, ilosc > zanieczyszczen bedzie DOKLADNIE taka sama. ************************** To prawda. Była już resztą dyskusja na ten temat. Nie ma żadnego istotnego powodu, by na obszarach o dużych zasobach wody ograniczać jej zużycie. Ona naprawdę w czarodziejski sposób nie pojawi się na Saharze czy w innych suchych miejscach. Nie jest to też dobry pomysł na kształtowanie świadomości ekologicznej - szczególnie w obliczu wycinania lasów amazońskich. Odpowiedz Link Zgłoś
aniceman Siusiaj pod drzewkiem 26.09.09, 09:52 Tak się zastanawiam jaki sens jest sikania pod prysznicem (jestem przeciwny przynajmniej w moim domu), może doradzić lepiej, żeby pod drzewkami sikali, bo to już mniej niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Siusiaj jak musisz. 26.09.09, 10:04 Co za gupoty.Oszczedzanie wody w sraczu powinno byc karalne. Korzystaja na tym tylko hydraulicy a raczej wszelkiego rodzaju zlodziejskie "pogotowia".Jedyna strata w tym, ze jest to woda uzdatniana.Kolega np. spuszcza tylko deszczowka. Zreszta co to jest wobec przyrostu 80 mln. ludzi rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: Siusiaj jak musisz. 26.09.09, 10:31 Wow, to ciekawe, jak hydraulik skorzysta na tym, że wysikasz sie pod prysznicem? Bo o tym traktuje artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Siusiaj jak musisz. 26.09.09, 12:53 O.K-nie mam nic przeciw temu dodatkowemu prysznicowi. Ale ludzie zaczynaja juz oszczedzac wody przy sraniu (za przeproszeniem). Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 10:48 lepsze jest stosowanie quazi zamkniętego obiego wody,czyli woda z mycia ścieka do miski /chyba,że ktoś zrobi połączenie rurą/, a z niej wylewamy do sedesu i w ten sposób oszczędza się zużytą wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: ktoś, quasi 26.09.09, 11:28 Po pierwsze - niektóre rodziny kąpią się w jednej wodzie w wannie po kolei całą rodziną - to tradycja choćby japońska. Po drugie - już znane są konstrukcje łazienkowe [sedes pod umuwalką, umywalką na zawiasie odsuwającym ją na bok] pozwalające na zużycie popłuczyn po myciu do spłukiwania sedesu. Po trzecie, zestawy wielotysiąclitrowych zbiorników, zbierających deszczówkę, filtrowaną ze szlamu i pompowaną potem do dowolnego zużycia [podlewanie ogrodu, wucetu itp.] domowego to już standard obrosły tradycją! Po czwarte, znane sa od dawna systemy tzw suchych ubikacji, gdzie nieczystości w piwnicznym zasobniku podlegają kompostowaniu i ponowym zużyciu - czemu nie zawsze sprzyja lokalne prawodawstwo. Ludzkie odchody mogą zawierać larwy choćby glist ludzkich - nawożone takim kompostem gleby uprawne mogą być potem dalszym rozsadnikiem epidemii. A kiedyś wystarczyło póść za stodołę... Panie doktorze Felicjanie Sławoj-Składkowski, aleś pan nawyrabiał! Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: ktoś, quasi 26.09.09, 11:45 > Po pierwsze - niektóre rodziny kąpią się w jednej wodzie w wannie po > kolei całą rodziną - to tradycja choćby japońska. Po pierwsze to Japonczycy nie myja sie w kapieli, tak jak my sie nie myjemy w basenie/jacuzzi. Odpowiedz Link Zgłoś
quleczka Re: ktoś, quasi 26.09.09, 12:33 wlasnie, wystarczy poczytac chocby o tym, ze oni myja sie PRZED kapielami :) www.mojajaponia.pl/samwidzialemmycie.html wiec potem to juz dosc normalne, ze pare osob kapie sie w jednej wodzie bo umyli sie juz przed wejsciem do niej Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: ktoś, quasi 26.09.09, 13:17 sorki,rzeczywiście quasi,ale to skutek kupowania butów w quazi,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
chmjel Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 12:13 kolejna eko-brednia eko-idiotow. az szkoda pisany aby wytlumaczyc bezsens takiego postepowania. podobna glupota jest urzadzanie "dnia energii", w ktorym to dniu wszyscy oszczedzaja prad. wode (podobnie jak prad) trzeba wyprodukowac, oczyscic, uzdatnic itp. jezeli nie zuzyje sie jej w gospodarstwie domowym - wodociagi najnormalniej taka wode wyleja z prostej przyczyny - zmagazynowanie uzdatnionej wody (podobnie jak pradu) na skale przemyslowa jest niemozliwe. inaczej sprawa sie ma w przypadku wlasnego ujecia wody czy prywatnej elektrowni wiatrowej - wtedy takie dzialania sa ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekpawel Re: Siusiaj pod prysznicem 07.10.09, 21:15 chmjel napisał: > jezeli nie > zuzyje sie jej w gospodarstwie domowym - wodociagi najnormalniej > taka wode wyleja z prostej przyczyny Tak, oni trzymają tę wodę w wielkich słojach, jeśli nie spłuczemy tym kibla, to wszystko wyleją na łąki... > zmagazynowanie uzdatnionej wody (podobnie jak pradu) na skale > przemyslowa jest niemozliwe. Z wodą jest nieco inaczej, bo można ją magazynować w wodociągu, i łatwiej niż prąd w sieci. A poza tym uruchomienie jednej z wielu pomp, to nie operacja uruchomienia jednego z bloków elektrowni Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 12:03 Co jeszcze wymyślą ekodebilni socjaliści!? Co jeszcze wymyśli lewactwo, jaki straszny problem do rozwiązania?! Może niedługo limity na oddychanie? Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 13:46 to chyba lepsze rzwiązanie niż modne w Niemczech gdzieś przed prawie 30 laty niespuszczanie wody po siusiu. tyle siusianie wielokrotne i spuszczanie gdzieś po piątym razie - też żeby zaoszczędzić wodę - ne było to wtedy traktowane jako dzialanie ekologiczne, tylko finansowa oszczędość, bo tam już wtedy płacono za objętość zużytej w mieszkaniu wody. Z prostej ciekawości /oszczędność wody zaczyna powoli być koniecznością, że zdarza się w upalne lata, że czasowo znika z rur/ spróbowałam raz - odechciało mi się po paru dniach z bardzo prostej przyczyny: siki nie spuszczane o razu, osiadały kamieniem na porcelanie i zaczęło potwornie śmirdzieć z ubikacji. azmycie tego świństwa okazało się trudne. Pod prsznicem przynajmniej od razu pójdzie i będzie zmyte, Różnicy nie ma, bo rury obu urządzeć i tak się zbiegają w jedną jeszcze grubo przed kolektorem. Odpowiedz Link Zgłoś
pare.slow Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 13:59 Wode trzeba oszczedzac. Ja nauczylam sie oszczedzania, (ale nie siusiania w kapielu,) w Italii, bo tu rachunki za wode sa slone. Tak wiec male przepierki w reku., woda po plukaniu nadaje sie do kwiatow, po slpukaniu rak mozna wode wykorzystac do uprania rajstop etc. Problem z siusianiem jest, bo wc bierze mnostwo wody a czasem to tylko ciut pi pi. Jak sie zauwaza problem to az dziw, ze czlowiek tyle wody puszczal na marne. A ludzie umieraja z braku wody . Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 14:15 pare.slow napisał: > Wode trzeba oszczedzac. Ja nauczylam sie oszczedzania, (ale nie > siusiania w kapielu,) w Italii, bo tu rachunki za wode sa slone. > Tak wiec male przepierki w reku., woda po plukaniu nadaje sie do > kwiatow, po slpukaniu rak mozna wode wykorzystac do uprania rajstop > etc. Problem z siusianiem jest, bo wc bierze mnostwo wody a czasem > to tylko ciut pi pi. Jak sie zauwaza problem to az dziw, ze czlowiek > tyle wody puszczal na marne. A ludzie umieraja z braku wody . gdzie konkretnie w tej Italii, bo w wielu miejscach nie ma rozliczania wody... Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 16:09 Wody sie nie "marnuje", wraca do natury, jak najbardziej czysta. Z pragnienia nikt praktycznie nie umiera, problemem jest zanieczyszczenie wody pasozytami i bakteriami oraz jej brak dla rolnictwa podczas suszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mephi100us Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 17:06 Moim zdaniem problem poruszony wielce znaczącym jest...Trochę osobisto-intymny ze względu na konieczność szczerej wypowiedzi (z detalami), by dyskusja miała sens. Suponuję, że dla większości rodaków to taka lekcja otwartości, którą się zaczyna przerabiać zmuszony bodźcami zewnętrznymi. Nie dziwi więc odzew rozjątrzonych, nieskorych do jakichkolwiek zmian w myśleniu i działaniu (pseudo)konserwatystów, niezdolnych do analizy obiektywnej, plujących zatem inwektywami w powyższych wypowiedziach. Jak zdeformowany twój mózg musi być, byś anonimowo nie był w stanie do racjonalnego oszacowania sytuacji...Osobiście nie potrzebowałem brazylijskich wyników badań, by dojść do wniosku, że sikanie w kibel i pełne spłukiwanie w momencie, gdy wiem, że woda jest drogocennym surowcem nie ma sensu. Naturalnie oddaję mocz pod prysznicem (it only makes sense!), ale także unikam sikania do kibla, bo musiałbym spłukać (12l)...sikam do umywalki, opłukuję penisa, czasem go obmywam, starannie opłukuję umywalkę. Komu dzieje się krzywda, poza paniusiami o wysublimowanych odczuciach estetycznych? Nie ma osadu na umywalce, nie śmierdzi, mój narząd jest czysty, popłukuję 1/3 wody jakbym spłukiwał, a woda ta i tak trafia w te same rury. Wiem, że kobiety nie mają takich możliwości - moja dziewczyna spłukuje oczywiście każdorazowo zużywając ok. 45 l dziennie (ja dużo mniej niż 10), do tego plus 5-6 rolek papieru toaletowego (ja w miesiąc tego nie zużyję, a czysty mimo wszystko chodzę, z codzienną toaletą, etc.). Wszystko zamyka się w myśleniu analitycznym, wyciąganiem wniosków i ich realizacją na codzień. Nie trzeba prasy i mediów, by do pewnych rzeczy dojść...It's all in the open for you to grasp! Odpowiedz Link Zgłoś
chmjel Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 21:00 mephi100us: kolego, prosisz o merytoryczna dyskusje; wykaz wiec prosze zwiazek pomiedzy zuzyta woda w moim kiblu a brakiem wody w sudanie. ja twierdze ze zadnego zwiazku te rzeczy nie maja. wytlumacz co to znaczy "zuzyc" wode? myslisz, ze jak scieki znajda sie w tej malej, czarnej rurce za kiblem to obroca sie predziutko w niebyt? temat nie jest intymny tylko glupi. ludzie wymyslili wiele fajnych i niefajnych rzeczy, bez ktorych doskonale mogliby sie obejsc. wymyslili kulture, sztuke, pismo, odkryli zasady termodynamiki, w koncu wymyslili zlewy, pisuary i umywalki. sadze, ze powinienes zapoznac sie z instrukcjami uzywania tych przedmiotow. potem proponuje chocby wikipedie i lekture o wspomnianej juz termodynamice. Odpowiedz Link Zgłoś
ri-co Re: Siusiaj pod prysznicem 02.10.09, 23:57 ależ mephi100us ma zupełną rację! Siusianie do zlewu oprócz oszczędności wody jest również: bardziej higieniczne (wbrew pozorom), szybsze i wygodniejsze. Sam tak od zawsze postępuję i myślę, że wielu facetów tak załatwia swą najprostszą fizjologię, tylko nie chce im się o tym mówić i tutaj pisać, no bo nad czym tu się rozwodzić? A co do sztywnego trzymania się definicji umywalki z wikipedii - jak słusznie mephi100us apeluje, spróbuj zdobyć się na otwarte i samodzielne myślenie - czy np. telefon komórkowy wciąż służy wyłącznie do połączeń telefonicznych, a komputer wyłącznie do wojskowych celów Pentagonu? To tylko od ludzi zależy, jak różne rzeczy zmieniają swe zastosowania! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Oj sa bardzo bezpruderyjni 26.09.09, 16:41 w sprawach fizjologii (vide 2girls1cup). A sam pomysl bardzo logiczny, ale czy jak chce mi sie siusiu to musze koniecznie w trakcie brac prysznic? Odpowiedz Link Zgłoś
mephi100us Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 17:51 Woda w wodociągach może nie znika magicznie, jednakowoż woda w postaci deszczu się nie marnuje, ona ziemię, roślinność, uprawy wspomaga, daje ludziom pozbawionym dostępu do normalnej wody deszczówkę, ona nie wsiąka i nie spływa prosto do morza. To nazywasz blablabla, nie ma sensu w tym mówię...tjaaa... [po polsku się ten wykrzyknik nazywa 'no cóż...']. Masz prawo do swojego punktu widzenia, aczkolwiek może zrewiduj swoją postawę upodobiania się do aroganckich Niemców (dzięki bogu nie wszystkich), którzy zawsze więdzą lepiej? Think. Odpowiedz Link Zgłoś
mephi100us Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 18:32 Wow,jakie ego, jaka buta,jakie chamstwo!Słyszał kiedyś pojęcie 'kultura osobista' przekładające się na umiejętność normalnej,merytorycznej,nieagresywnej, niewulgarnej konfrontacji z drugim człowiekiem? Dopiero teraz zacząłeś, synek,przedstawiać argumenty, ale Twoja kultura osobista jest nie bardzo au currant. Update it and we may have a go.BTW: pisałbyś tak samo do interlokutora po angielsku czy niemiecku? Skąd w Tobie tyle niepotrzebnej(misplaced) agresji? To pytanie retorycznie. Znajdziesz odpowiedź z czasem.Dopóty na rozmowę dalszą z Tobą, koleżko przemądrzały, nie mam! Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 19:02 Troche samokrytyki to by tobie nie zaszkodzilo. Przynajmniej ja sobie zdaje sprawe ze swojego chamstwa wobec przemadrzalych kolezkow, ktorzy W OGOLE nie potrafia argumentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 18:48 można też siusiać na 100watowe żarówki to od razu wyschnie Skonczyła sie kultura .Zaczęła sie cywilizacja buraczana. Co jeszcze te jełopy wymyslą .w kazdej sekundzie na morzach i oceanach pływa 75 tysiecy statków .wydzielają one kilka razy więcej świnstw niż gospodarka Polski .Ale oni nie musza kupowac emisji ,bo to są bogate panstwa .przecież do ogrzania 1 litra wody potrzeba okresloną ilosc energii. jeżeli zlikwidujemy 2kw grzałki a zastapimy mniejsza moca to trzeba bedzie dłuzej grzac bo trzeba dostarczyć tyle samo energii przy mniejszej mocy .dłuższe grzanie większe zuzycie materiałów ,nic się nie zmienia . Odpowiedz Link Zgłoś
ya-nek Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 19:21 Moja toaleta zuzywa 1 galon (3,8l) wody, czyli 1/3 tego co toaleta brazylijska. Czy to oznacza, ze nie musze sikac w wannie? Odpowiedz Link Zgłoś
ojca W Brazylii akcja okazała się klapą 26.09.09, 19:42 Pomimo pozytywnego oddźwięku...ponieważ 80% Brazylijczyków od dawna siusia podczas brania prysznicu :) Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Polacy wyprzedzili ekologów 26.09.09, 19:54 E, tam, rodacy już dawno byli proekologiczni: spora część mężczyzn sika w bramach, a co druga mamuśka wysadza dziecko pod drzewkiem. Poza tym spora część rodaków nie myje się częściej niż raz w tygodniu i nie zmienia (czyt. nie marnuje wody do prania) bielizny, skarpetek i koszulek częściej niż raz w tygodniu. Brazylijscy ekolodzy mogą nam najwyżej pięty czyścić. Oczywiście - na sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
chmjel Re: Siusiaj pod prysznicem 26.09.09, 21:05 > KAZDA kropla wody ktora wplywa do morza, jest tracona bezpowrotnie, ulega > zasoleniu i nie moze byc spozyta, ani uzyta do podlania roslin o matko jedyna, czy teraz w szkolach nie ma zajec z fizyki? slyszales o takim tajemniczym zjawisku jak parowanie? no rece normalnie opadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Siusiaj pod prysznicem 27.09.09, 01:13 Mocz 4 razy dziennie? Ktoś oszalał? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Siusiaj pod prysznicem 27.09.09, 01:18 A ja w ogóle nie biorę prysznica. To dla nerwusów. Ja sobie muszę poleżeć w wannie. Szczerze mi zwisa jak kto na to patrzy. Zresztą więcej wody się marnuje na głupawym prysznicu. A swoją cegiełkę do zdrowia planety niech najpierw dołożą wielcy truciciele. No i na koniec naprawdę myślicie, że tu po planetę należy się martwić? Nie bójcie się ona sobie poradzi, przeżyła bombardowanie meteorami i inne straszne rzeczy. Bardziej bym się bał o nas ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dreamer1988 Re: Siusiaj pod prysznicem 27.09.09, 10:53 Tak czy inaczej, klip jest moim zdaniem świetny. Przydałoby się więcej takich reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_gienia Re: Siusiaj pod prysznicem 27.09.09, 11:47 a czy jest ktoś, kto nie sika pod prysznicem???? Odpowiedz Link Zgłoś
szczeniox Siusiaj pod prysznicem 27.09.09, 12:40 ludzi chyba nieźle porąbało... może niech zaczną też filtrować mocz i pić go powtórnie w celach zaoszczędzenia zasobów wody pitnej na Ziemi -.- Odpowiedz Link Zgłoś
perun_the_thunderer Zielone oszołomy... 27.09.09, 17:08 A pamięta ktoś jeszcze akcję "Bierzmy wspólne prysznice"? No to teraz połączmy oba pomysły ekologów plus prawdopodobna ekstrapolacja o postulat załatwiania także "cięższych" spraw (w przyszłości) pod prysznicem, oczywiście odpływ byłby bez kratki ;). I wtedy zieloni będą szczęśliwi taplając się w własnym g... Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Re: Zielone oszołomy... 03.10.09, 00:56 > perun_the_thunderer napisał: > A pamięta ktoś jeszcze akcję "Bierzmy wspólne prysznice"? Ciekawie się zapowiada ;-) Prosimy o więcej szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
alakumar Siusiaj pod prysznicem 28.09.09, 00:18 Niefortunne jest tlumaczenie `xixi no banho` jako `siusianie do wanny`, bo wiekszosci Polakow, szczesliwych posiadaczy wanien, jednak bedzie sie to kojarzylo z moczeniem sie we wlasnym moczniku. Skoro juz pokusilismy sie o jedna generalizacje na temat Brazylijczykow, przedstawiajac ich (je) jako pozbawionych fizjologicznych skrupulow, posluzmy sie druga: wiekszosc nie posiada wanien (i wobec tego od dawien dawna przyklada reki do oszczedzania wody!). Stad entuzjazm dla `xixi no banho`, gdzie `banho` znaczy `kapiel` jednak raczej pod prysznicem, pod ktorym siusianie juz zalecala Madonna, choc w calkiem innym celu... Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś