brena76 28.09.09, 14:31 no i proszę... jaka mnogość komentarzy... nie ma Dody, TzG... plotka... i od razu naród niemy jak ryba... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trickstero Re: Szulkin.Horror 28.09.09, 18:58 Szulkina zna malo kto, ale ci co go znaja przeczytaja ten wywiad z satysfakcja. Doda za 30 lat bedzie przebrzmiala piesnia a filmy Szulkina bede zmuszac do myslenia kolejne generacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mim05 Szulkin -Senior 28.09.09, 23:02 Miałem zaszczyt słuchać wykładów Szulkina - seniora (1960-62). Przyznam, że myślałem, że jest z pochodzenia Rosjaninem, który w II RP znalazł się po rewolucji. Wiem, że dużo publikował we francuskich czasopismach naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nocrew Szulkin.Horror 29.09.09, 18:00 W latach 80. może poza "Nadzorem" Saniewskiego filmy Piotra Szulkina pozwalały zrozumieć tamtą traumę. Sale zawsze były pełne. Dziękuję za "wtedy" - bardzo dziękuję za ten tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Normalny człowiek. 30.09.09, 10:16 Taki co to mozna z nim iść na piwo i pogadać od serca. Jego sztuka jest przedłużeniem jego myślenia, wypływa z niego w sposób naturalny. Mówi z odpowiedzialnością za to co mówi. Nie tworzy dla zysku ale z potrzeby. Normalny człowiek, wielki artysta. Szkoda ze mało doceniony. Ciekawe czy jesteście coś nakręci? Odpowiedz Link Zgłoś
mau_pa ...Bo świat, to nie horror! 07.10.09, 21:31 ...już bardziej (choć i to przesada) "sen wariata śniony nieprzytomnie". ...W każdym razie trzeba mieć doń pewien dystans. Nie traktować zbyt ksobnie... To tak na marginesie tej bardzo ciekawej wypowiedzi. Niestety, nie znam filmów p. Szulkina. Z Bergmana, którego widziałem wszystko, co u nas szło - jednak Fanny i Aleksander... Odpowiedz Link Zgłoś
salt1 Re: ...Bo świat, to nie horror! 08.10.09, 16:03 Jesli nie widziales, (las) to kup box z czterema fabulami + dodatki wydanymi przez Kino Polska za posrednictwem Merlina badz Empiku, jesli ten jeszcze nie splajtowal do konca. Box bardzo ladnie wydany. Odpowiedz Link Zgłoś
iceberg09 Szulkin.Horror 08.10.09, 19:41 Panie Piotrze. Byłem nastoletnim szczylem, potem 'młodym gniewnym' ale mało co robiło na mnie takie wrażenie jak "Golem", "Wojna Światów" czy "Obi Oba". Czasami myślę, czy jestem w stanie przekazać to całe powikłanie polskich losów swoim nastoletnim teraz dzieciom. To - w jakiś sposób - ich korzenie a przecież żyją wyłącznie teraźniejszością, momentami przyszłością. I dziękuję za to zdanie o depresji i książkach. Też pożerałem biblioteki... nadal tak mam, choć czytam raczej w empikach. Wyrazy wielkiego szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach A jednak komuch 26.03.10, 23:31 W liceum filmy Szulkina oglądałem z wypiekami na twarzy i wydawało mi się, że są strasznie "antytotalitarne". Naiwny byłem, bo kto w tamtych czasach mógł kręcić i kolportowaić" filmy? Zdziwiłem się, że książkowe wydanie scenariuszy było takie miałkie i grafomańskie, ale łudziłem się, że filmowiec nie musi być literatem. Szokiem było, kiedy zobaczyłem go popierającego w wyborach komuchów jako ratunek przed "anarchią" - po tym wywiadzie widać, że nadal w to wierzy. Kreuje się na postać podobną do bohatera "Przypadku" Kieślowskiego - tego wcielenia, kiedy z ramienia ZSMP jedzie gasić bunt wo ośrodku dla narkomanów - tyle, że Szulkin robi to z przekonaniem i świadom mechanizmów. Mimo to kupiłem box z jego filmami - z nostalgii i w nadziei, że jednak tem moje wcześniejsze fascynacje nie były całkiem bezpodstawne. No cóż - musiałem być bardzo młody kiedy to oglądałem pierwszy raz: nuda, infantylizm, tanie chwyty i niestety - smród ideologiczny, którego wcześniej nie czułem, ale - pocieszam się - były to czasy, kiedy człowiek sam doszukiwał się ukrytych, pozytywnych znaczeń we wszystkim no iniestety bywało - dawał się wodzić różnym oczajduszom, cwaniekom i zwykłym szujom. Odpowiedz Link Zgłoś
eberhard15 Zwykła niekompetencja ? 27.03.10, 02:15 Żadni intelektualiści w Polsce 1981r. nie mówili, że trzeba przejść przez morze krwi. W latach 30. nie wsadzano do więzienia za lewicowość, a za komunizm, i nie za poglądy, a za działalność. Ojciec P. Szulkina był komunistą. W 1968r. nie było żadnego aktywu robotniczego, było ORMO, termin "aktyw robotniczy" pochodzi z języka ówczesnej propagandy. P. Szulkin jest przesiąknięty propagandą PRL. Artykuł, który nakazano wydrukować, był nie o Słonimskim, lecz Słonimskiego, chodziło o przedrukowanie przedwojennego felietonu Słonimskiego, Gomułka po jakimś czasie ustąpił w tej sprawie. Nieprawda, że "Polityka" była jedyną gazetą, która nie wzięła udziału w kampanii antysemickiej, nb. przemówienie Gomułki z sali kongresowej "Polityka" wydrukowała. Odpowiedz Link Zgłoś