wnec2005 17.11.09, 02:50 to straszne co ten kosciolek nawyrabial... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniceman Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 06:37 Coś strasznego. Tyle zła i cierpienia... A mnie kiedyś na historii uczono, że do Australii wywożono tylko skazańców... Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Tak, tak, poszukajcie dalej w historii UK...... 17.11.09, 07:08 to sie powoli okaze ze Niemcy przy Anglikach to spokojne "baranki"... Odpowiedz Link Zgłoś
coldcat Re: Tak, tak, poszukajcie dalej w historii UK.... 17.11.09, 15:02 No coś w tym jest. Mało kto o tym pamięta, ale wynalazcami obozów koncentracyjnych nie byli Niemcy, lecz wlasnie Anglicy, którzy storzyli je w Południowej Afryce w czasie wojny burskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
artpiut Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 07:28 Australia, wczesniej Irlandia, Wielka Brytania, ale wszedzie tam łapy wsadzał Watykan i braciszkowie oraz siostrzyczki zarabiali krocie na czyjejś krzywdzie, ale gęby po dziś dzień pełne frazesów i sztuczne zatroskanie o swoje owieczki (barany)... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 12:27 Myslalam, ze z Watykanem "Church of Britan" zerwal juz dawno temu. Ale widocznie wiesz lepiej. Zreszta nie ma znaczenia pod plaszczykiem jakiego wyznania czlowie dziala. Hipiokryci sa wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
quosoo Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:06 > Myslalam, ze z Watykanem "Church of Britan" zerwal juz dawno temu. > Ale widocznie wiesz lepiej. Gdybyś czytała artykuł ze zrozumieniem, też byś wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
ttiikkttaakk Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 07:31 no wiesz, czasem trzeba nieść innym miłość, zbawienie i wartości chrześcijańskie po trupach, dla dobra ostatecznego tych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ttiikkttaakk Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 07:38 po tym jakie piekło na ziemi tym dzieciom zgotował kościółek, nawet jesli bóg nie isnieje i nie ma nieba a te dzieci po śmierci, gdy znajda sie w trumnie, zostaną po prostu zjedzone przez robaki - będą w niebie (w porównaniu z tym, co zafundował im kościół na ziemi, za zycia, w końcu będą miały spokój, bo trauma po takich przezyciach będzie im towarzyszyc do konca ich dni)! czyli jednak po śmierci kosciół jest przepustką do raju! Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 08:39 ciekawe co by wyszlo na jaw gdyby tak przyjzec sie polskim osrodkom:) na szczescie zawsze mozna kupic wlasnemu dziecku chipa;P i miec je na oku.jedyny sposob na to,zeby trzymac z daleka od rodziny wszelka ,,pomoc'' rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirawayne Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 18.11.09, 01:16 mata68 napisała: > ciekawe co by wyszlo na jaw gdyby tak przyjzec sie polskim osrodkom:) > na szczescie zawsze mozna kupic wlasnemu dziecku chipa;P i miec je na oku.jedyn > y > sposob na to,zeby trzymac z daleka od rodziny wszelka ,,pomoc'' rodzinie. =====================================================================A w Polskich katolickich sierocińcach i organizacjach opieki nad chorymi dziećmi jest lepiej? przypominam jak na video zakonnica się znęcała po katolicku nad chorym dzieckiem a jej przelozni biskupi nie widzieli w tym nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 09:33 Gdzie zakonnice, zakonnicy, księża dostają dzieci na wychowanie, tam dewiacje, nieszczęścia, przemoc. Zamiast je wychowywać, przygotowywać do dorosłego życia robią sobie z nich bezpłatną , niewolniczą siłę roboczą. Niszczą te dzieci i tym samym społeczeństwo. Zaczynam myśleć , że bóg do swojej służby powołuje tylko psychicznie zwichrowane jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis To byla taka "chrzescijanska szkola zycia".... 17.11.09, 10:00 AMEN.... Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:27 pewnie en gros masz racje, ale bałbym sie tak daleko idacych uogolnien. zobacz na przyklad to: http://www.magdalena- katowice.eu/ Odpowiedz Link Zgłoś
fotodiagnoza Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 10:18 ważne są takie przeprosiny, ważne by w przyszłości nie stwarzać innym ludziom (szczególnie dzieciom) piekła.. fotoforum.gazeta.pl/3,0,2047090,3,71,84517.html Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_makaronu Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 10:24 W artykule powinni byli jeszcze napisać, że te dzieci wysyłano do Australii nie tylko jako tanią siłę roboczą, ale też, a może przede wszystkim, aby 'wybielić' ten kontynent, aby zaludnić go białymi... Taka była wtedy polityka Wlk. Brytanii, Aborygenów od początku traktowano jako żałosny element flory i fauny, a nie jak ludzi, więc trzeba było jakoś się ich pozbyć... Historia Australii jest co najmniej fascynująca, zachęcam do zapoznania się! Polecam niezwykłą książkę historyczną autorstwa Roberta Hughes pt. 'The Fatal Shore' - o skazańcach. Kobyła, ale czyta się jak powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel78 white stock 17.11.09, 13:13 Historii Australii nie znam, ale przed chwilą przeczytałem artykuł na ten sam temat we wczorajszym The Independent. "Powitanie" dzieci przez arcybiskupa Perth, które pamięta John Hennessy ("obecnie burmistrz leżącego na przedmieściach Sydney Campbelltown" - w istocie nie "obecnie burmistrz", tylko były wiceburmistrz), cytowane jako "Witajcie w Australii, potrzebujemy was jako dobrej białej siły roboczej", po angielsku brzmiało: "Welcome you to Australia. We need you for white stock" - czyli w zasadzie o "sile roboczej" nie było mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: white stock 18.11.09, 14:15 Sila robocza byla w domysle. Mieli oni tez sluzyc, w razie czego, za tzw. mieso armatnie ("populate or perish")... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Aborygenski Holocaust 17.11.09, 18:52 Pamietajmy, ze Anglicy wymordowali w Australii caly narod: Tasmanczykow... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 11:18 To wszystko prawda, taka była Australia. Podobnych grzechów ma więcej. Aborygeni nabyli prawa obywatelskie dopiero w 1966 roku!!! Skradzione pokolenie, czyli przymusowo odbierane dzieci z rodzin aborygeńskich i przekazywane do adopcji białym. To wszystko były okropności i nic je nie usprawiedliwia, ale gdzie tym wnaturzeniom do tego co się działo w "kolebce cywilizacji" czyli w Europie, gdzie były w XX wieku komory gazowe, wojny światowe, systemy totalitarne, bez sięgania w dalszą przeszłość, która była niemniej okrutna. Australia stara się uporać ze swoją przeszłością, nie tylko w wymiarze werbalnym. Od ponad 20 lat wdrażana jest polityka pojednania z Aborygenami w ramach której łoży się olbrzymie pieniądze, aby wyrównać szanse tej upośledzonej grupy społecznej. Ponadto Australia może uchodzić za wzorzec rozwoju cywilizacyjnego w sensie społecznym. Polityka wielokulturowości, której jednym z głównych ojców w Australii był zmarły niedawno prof Jerzy Zubrzycki, może być przykładem dla całego świata, szczególnie dla jednoczącej się Europy. W Australii żyje ponad 120 różnych nacji w zgodzie i pełnej harmonii. Istotą wielokulturowości jest asymilacja bez wynarodowienia, czyli można czuć się w pełni wartościowym Australijczykiem i Polakiem, Brazylijczykiem, Chorwatem, Włochem, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan_pazdzioch Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 12:46 dobra dobra tylko jakos pierd_olone turbany jak zwykle nie potrafia sie dopasowac i chca wprowadzac swoje kretynskie muzulmanskie prawa bez wyjatku dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 18.11.09, 14:16 Prosze nie obrazac osob o innym kolorze skory czy innej religii! aryjan_pazdzioch napisała: dobra dobra tylko jakos pierd_olone turbany jak zwykle nie potrafia sie dopasowac i chca wprowadzac swoje kretynskie muzulmanskie prawa bez wyjatku dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:08 > To wszystko prawda, taka była Australia. Podobnych grzechów ma > więcej. Aborygeni nabyli prawa obywatelskie dopiero w 1966 roku!!! > Skradzione pokolenie, czyli przymusowo odbierane dzieci z rodzin > aborygeńskich i przekazywane do adopcji białym. To wszystko były > okropności i nic je nie usprawiedliwia, ale gdzie tym wnaturzeniom > do tego co się działo w "kolebce cywilizacji" czyli w Europie, > gdzie były w XX wieku komory gazowe, wojny światowe, systemy > totalitarne... A zauważył ktoś, że pokolenia, które to wszystko wyprawiały są przekonane, że w "ich" czasach moralność stała na wysokim poziomie, a zdemoralizowane jest pokolenie dzisiejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 18.11.09, 14:18 No coz, zaklamanie ludzkie nie zna granic, a szczegolnie zaklamanie australijskich anglosasow... :( Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Do P. Silkory 17.11.09, 18:59 Prosze nie pisac bzdur o tym, ze w Australii jest cywilizacja. Przeciez dla mnie nie bylo w Australii pracy w mym wyuczonym zawodzie, i to pomimo tego, ze mam obywatelstwo australijskie i studia oraz doktorat zrobilem w tejze Australii. Polacy, i nie tylko, sa wciaz w Australii obywatelamu trzeciej, jak nie czwartej kategorii... I gdzie ta harmonia? Ostatnio w Sydney byly przedciez de facto bitwy miedzy Arabami a Anglosasami na tle religijnym, a wywolane roznym podejsciem do definicji ubioru plazowego. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
mirawayne Re: Do P. Silkory 18.11.09, 01:51 mr_kagan napisała: > Prosze nie pisac bzdur o tym, ze w Australii jest cywilizacja. Przeciez > dla mnie nie bylo w Australii pracy w mym wyuczonym zawodzie, i to pomim > o tego, ze mam obywatelstwo australijskie i studia oraz doktorat zrobilem w tej > ze Australii. Polacy, i nie tylko, sa wciaz w Australii obywatelamu trzeciej > , jak nie czwartej kategorii... > I gdzie ta harmonia? Ostatnio w Sydney byly przedciez de facto bitwy > miedzy Arabami a Anglosasami na tle religijnym, a wywolane roznym podejscie > m do definicji ubioru plazowego. > lech.keller@gmail.com ======================================================================mr Kagan wypraszam sobie pisanie takich bzdur ze Polacy w Australii są traktowani jako 3 czy 4 kategoria,dlatego ze tobie się nie powiodło w Australii bo może miałeś/las za duże wymagania i myślałeś/las ze jako Polak to powinni cie w Australii wyróżniać?Ja mieszkam już w Australii 48 lat tu wychowałam 3 dzieci które się czuja ze są Australijczycy z polskimi korzeniami, mamy tu zorganizowana Polonie i prasę i Nauka w Uniwersytecie o Polsce i języka Polskiego, mamy szkoły sobotnie polskie w całej Australii i 6/12 Na Darling Harbor w parku będziemy świecić nie pierwszy raz Polskie Boże Narodzenie.Moje dzieci maja wysokie wykształcenie za pomocą państwa, i wszyscy pracują, bo ja jako samotna matka nie mogłam by se pozwolić mimo ze pracowałam.Australia jest kraj mlekiem i miodem płynąca, może i mamy emigrantów muzułmańskich tak jak wszyscy na świecie, ze maja większe zadania jak inni ale my se damy rade i z nimi tez, bo ich pokolenia urodzone w Australii powoli się asymilują, nie wszyscy ale większość i proszę nie obrażać mojego kraju, który przyjmuje wszystkich tutaj,a szczególnie szanuje Polaków za udział w II wojnie światowej kiedy na Anzak Day maszerują w równi z innymi a jak się nie podoba to proszę nie przyjeżdżać.Pan/Pani jest jeden/dna z tych ze nie ważne gdzie będzie to mu/jej będzie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Do P. Silkory 18.11.09, 14:09 Slyszalas o fallacy of composition? To, ze ty jestes zadowolona o niczym nie swiadczy, gdyz ty bylabys zadowolona wszedzie, bo taki masz charakter i takie masz male wymagania. Nie mialem wygorowanych wymagan, chcialem tylko miec taka prace, jaka mam dzis w Europie: wykladowcy (lecturer) albo tzw. researcher ("badacz") na uniwersytecie. Przeciez mam ku temu kwalifikacje: MA z Melbourne i PhD z Monash. W Europie prace w moim zawodzie znalazlem bez wiekszych trudnosci, a w Australii wyslalem chyba z tysiac podan, i nic, poniewaz decyduja w Australii nie kwalifikacje, a pochodzenie... I nie rozsmieszaj nas tu tymi swymi zalosnymi gadkami o tych, pozal sie Boze, polskich "organizacjach", polskich sobotnich szkolkach i pseudolektoracie j. polskiego na Macquarie University, ktory prowadzi marny aktor, bez akademickich kwalifikacji... I jestem bardzo zadowolony z tego, ze wyjechalem z Australii, i bardzo mi sie podoba na zachodzie Europy. Wiec prosze nie pisac bzdur, ze mi sie nigdzie nie podoba: nie podoba mi sie tylko w rasistowskiej, zaklamanej Australii! I prosze zauwazyc, ze ja nie obrazam Polakow, a tylko pisze prawde o rasizmie we wspolczesnej Australii. A bardziej niz Polakow to sie obecnie w Australii szanuje Niemcow, Japonczykow i nawet Wlochow... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Do P. Silkory 18.11.09, 06:10 W tej "strasznej Australii" pozwolono p. Kellerowi zrobic doktorat z ... tworczosci Stanislawa Lema, nie watpie, ze na koszt australijskiego podatnika ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Do P. Silkory 18.11.09, 14:14 Prosze mnie tu nie obrazac. Ja zaplacilem za swoje studia, gdyz zanim je skonczylem, to przepracowalem ponad 10 lat, placac czesto podatek w najwyzszym "przedziale". I wszedzie w bogatych krajach oplaca sie obywatelom studia wyzsze, bowiem to, ze ja skonczylem te studia wzbogacic powinno nie tylko mnie, ale i Australie. Niestety, rasizm uniemozliwia Australii pelne wykorzystanie potencjalu jej mieszkancow. Zaznaczam, ze w moim przyapdku nie bylo wymowek typu "wyksztalcenie nie uznawane w Australii", bowiem skonczylem studia na najlepszych australijskich uniwersytetach oraz "brak australijskiego doswiadczenia", gdyz je mam, i to ponad 10-letnie. Jedyne wytlumaczenie, to zwyczajny RASIZM! Odpowiedz Link Zgłoś
paaricia Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 11:18 Czy Gazeta Wyborcza nie zatrudnia korektorow?? Czy nikt nie sprawdza pisowni?? Od kiedy Kevin Rudd pisze sie Ruud????? Zeby to jeszcze byl jakis malo znaczacy czlowiek, ktorego ciezko znalezc w internecie, a nie glowa panstwa... Bardzo mnie irytuje taki brak profesjonalizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
pioter-85 Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 11:27 paaricia napisała: > Czy Gazeta Wyborcza nie zatrudnia korektorow?? Czy nikt nie sprawdza pisowni?? > Od kiedy Kevin Rudd pisze sie Ruud????? Zeby to jeszcze byl jakis malo > znaczacy czlowiek, ktorego ciezko znalezc w internecie, a nie glowa panstwa... > Bardzo mnie irytuje taki brak profesjonalizmu... Po pierwsze to nie Gazeta Wyborcza, tylko portal gazeta.pl - inni ludzie i teksty wrzucane na chybcika, jak to w portalu. Jak znajdziesz taki sam błąd w papierowym wydaniu GW, to twoje oburzenie będzie uzasadnione. A po drugie, to od kiedy w Australii premier jest głową państwa? :P Odpowiedz Link Zgłoś
paaricia Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 12:03 Piotrek, racja powinnam napisac "faktyczna glowa panstwa" ;) Jakos trudno mi traktowac oddalona o ponad 20 godzin lotu marionetkowa krolowa jako glowe panstwa. ;)W koncu to nie ona przeprasza, i to nie jej zdjecie widze w gazetach praktycznie codziennie. ;) He he sila mediow! ;) Papierowej Wyborczej nie mialam w reku od lat, myslalam ze teksty sie pokrywaja! Tak czy inaczej to nie ma znaczenia. Wciaz uwazam, ze nawet w internecie jesli tekst jest publikowanie na renomowanej stronie to powinien byc sprawdzony i nie zawierac bledow. No chyba, ze jest to komentarz czytelnika - zaloze sie, ze sama popelnilam kila bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_of_the_universe Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 12:44 wejdź na wyborcza.pl, to wtedy będą się pokrywać gazeta.pl to raczej miszmaszowy portal konkurujący z onetem i wp, a nie Rzepą Odpowiedz Link Zgłoś
pawel78 Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:27 paaricia napisała: > Piotrek, racja powinnam napisac "faktyczna glowa panstwa" ;) Jakos trudno mi > traktowac oddalona o ponad 20 godzin lotu marionetkowa krolowa jako glowe > panstwa. ;)W koncu to nie ona przeprasza, i to nie jej zdjecie widze w gazetach > praktycznie codziennie. ;) To ja spytam z ciekawości (nie kwestionując Twoich słów - oczywiście rozumiem, o ile premier jest w Australii ważniejszy od królowej) - jak wyglądają australijskie monety i banknoty, czy jest na nich podobizna królowej, tak jak w UK? Bo jeśli tak, to prawdopodobnie widzisz ją jednak częściej niż premiera, tylko już nie zwracasz uwagi :-) Coś jak Mieszko I na 10-złotówkach w Polsce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 14:02 Tak kompletnie off-topic - nie wiem, jak jest w Australii, może to jakiś dziki busz, ale ja Mieszka na banknocie też już nie widziałam od dłuższego czasu, ponieważ posługuję się głównie przelewami i kartą płatniczą... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Prawda o Australii 17.11.09, 19:03 W Australii de facto rzadzi premier (Prime Minister). JOW zapewniaja formalna stabilnosc rzadow, a krolowa brytyjska i reprezentujacy ja w Australii gubernator to tylko marionetki, choc bardzo kosztowne w utrzymaniu. Od czasu, gdy krolowa poprzez gubernatora, zdymisjonowala premiera Whitlama w latach 1970tych, to gubernator boi sie wtracac do polityki, a krolowa Elzbieta to przeciez jest tylko maszynka do odczytywania przemowien, ktore jej pisze premier... Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami Katolickie organizacje 17.11.09, 11:20 lata 70 XX wieku... jak bardzo sie katolickie organizacje zdarzyly zmienic przez te 40 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Katolickie organizacje 17.11.09, 13:29 Kiedys rabowaly darmowa sile robacza ,teraz rabuja ziemie ......takie sa organizacje""mafijno"" katolickie................hm............. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Katolickie? A może anglikańskie? 17.11.09, 13:49 Gdzie tu miejsce na katolików? Jak już musisz sobie ulżyć, to pluj na: a) chrześcijan ogólnie b) przypomnij stosy i inkwizycję c) księży w Irlandii d) Rydzyka (nie na temat, ale mu się należy) Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Katolickie? A może anglikańskie? 17.11.09, 14:04 Nie wiem, o co ci chodzi z chrześcijanami ogólnie, ale punkty b) c) i d) to właśnie kościół katolicki, żaden inny. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Zaraz, zaraz, wybaczenie? czy tam nie ma IPNu 17.11.09, 12:36 Gdyby cos takiego zdarzylo sie w Polsce IPN okrzyczalby to zbrodnia komunistyczna i rozpoczal sledztwo stawiajac ludzi przed sadem z czyny z lat 40. Tutaj mamy do czynienia z czynami z lat 60. Jasne ze to wszystko sie w Anglii przedawnilo. Nawiasem mowiac Anglicy zeslali do swoich kolonii zamorskich wiecej dzieci niz Ruscy Polakow na Syberie. A byla to tylko jedna malutka zbrodnia popelniona przez kraje kapitalistyczne w ostatnim stuleciu. Np: Francja tylko po drugiej wojnie w obronie swojego imperium kolonialnego zabila ponad milion ludzi. O takich krajach jak Belgia, UK, Holandia, USA, Hiszpania, Wlochy nawet nie wspomne, kazdy zna ich zbrodnie z tego stulecia ida w miliony ofiar. Birac pod uwage druga polowe wieku 19 ofiar ekspansji kapitalu liczy sie juz w dziesiatkach milionow. Tylko w chinach podczas powstania taipingow i bokserow zginelo ponad 60 mln ludzi. Swiat jest w objeciach kapitalizmu od ponad 150 lat i jest to okres najkrwawszych wojen i konfliktow w dziejach ludzkosci, ktorych czestotliwosc jest coraz wieksza i nie widac konca gdyz wojna i konflikt wpisana jest w logike kapitalizmu. Czyz nie jest to prawdziwie zbrodniczy system? Anglicy i Francuzi tego samego dnia z oburzeniem potepiali wejscie wojsk radzieckich na wegry w 1956 i jednoczesnie dokonali inwazji na Egipt. Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan_pazdzioch Re: Zaraz, zaraz, wybaczenie? czy tam nie ma IPNu 17.11.09, 12:49 pierdzielisz jak potluczony - co ma do tego kapitalizm? hitler i stalin tez byli kapitalistami? cesarz japonii z czasow II WS moze rowniez? znamy lepiej historie ostatnich 150 lat niz lat poprzednich, poza tym znacnzie zwiekszyla sie populacja ludzi na swiecie, jak rowniez bron stala sie bardziej wyrafinowana i smiercionosna niz wczesniej jednak twierdzenie, ze to wina kapitalizmu to trzeba miec cos z glowa Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Hitler, jak najbardziej uzyskal poparcie wielkiego 17.11.09, 13:20 kapitalu i partii nemieckiej prawicy, bez tego poparcia i koalicji z prawica niemiecka nie doszedlby to wladzy w roku 1933. W pozniejszym okresie zwiazki z klasa fabrykantow i przedsieborcow nasilily sie jeszcze bardziej. Hitler uzywal tez pewnej retoryki na potrzeby ludzi pracy, czyli to co robia nawet najbardziej neoliberalne partie obecnie (patrz FDP w czasie ostatniej kampanii), co nie znaczy ze sa scojalistyczne. Nawiasem mowiac zbrodnie maja rozne podloze, te jednak z wieku 19 i 20 maja podloze kapitalistyczne, czyli zysk i dominacja za wszelka cene. Nawet w modelach teoretycznych ekonomii neoklasycznej homo economisus nie ma zadnych impulsow moralnych, zna jedynie maksymalizacje swoich zyskow w zaleznosci od preferencji co okresla mianem racjonalnosci. Ekonomia nie twierdzi ze tak jest w rzeczywistosci, ze naprawde tacy jestesmy (stad wszystkie bledy i oderwanie od rzeczywsitosci ekonomii neoklasycznej), lecz nie ma to znaczenia gdyz ekonomia ta widzi ten model jak model normatywny do ktorego nalezy wychwywac spoleczenstwo, co dokonywalo sie od poczatku wieku 19. Stalin wszedl na scene historii juz w swiecie mentalnosci uksztaltowanym przez kapitalizm i studijac oraz znajac jego bezwzglednosc zaczal uprawiac ten sam relatiwizm. Uwazal ze zeby z nim wygrac musi byc tak samo brutalny i bezwzgledny jak jego przeciwnik. To nie Stalin stworzyl brutalnosc kapitalizmu lecz brutalny kaptializm stworzyl bezwzglednosc Stalina. Majac pelny dostep do informacji wiedzial jaka jest jego bezwzglednosc odpowiadal tym samym. Myslal jezli im wolno to dlaczego mi nie wolno? Nie mogl jednak powolywac sie bezosobowy mechanizm przymusu plynacy z "rynku". Zapewniam cie ze homo sovieticus w porowaniu do homo economicus to zupelnie mily gosc. Troche moze fajtlapa Odpowiedz Link Zgłoś
ttiikkttaakk Re: Hitler, jak najbardziej uzyskal poparcie wiel 17.11.09, 17:00 grzegorzlubomirski, co z twoją głową, że w temacie znęcania się klechów nad ludźmi piszesz, ze: > Nawiasem mowiac zbrodnie maja rozne podloze, te jednak z wieku 19 i > 20 maja podloze kapitalistyczne, czyli zysk i dominacja za wszelka > cene. chcesz powiedzieć, że nad ludźmi opisanymi w artykule znęcał się kapitalizm a nie kościół? czy co ty w ogole probujesz nam powiedzieć? i na jaki temat? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Hitler, jak najbardziej uzyskal poparcie wiel 17.11.09, 19:13 Oczywiscie, ze znecal sie kapitalizm przy pomocy Kosciola. Kosciol dawno temu sprzedal swa dusze Diablu, np. uznajac lichwe, czyli branie % od pozyczonego pieniadza... Watykan zyje dzis z lichwy, podobnie jak Kosciol Anglikanski, ktory jest jednym z najwiekszych wlascicieli ziemskich w W. Brytanii... I pamietajmy, ze w ZSRR nie bylo zadnego komunizmu czy socjalizmu (poza krotkim epizodem komunizmu wojennego, po ktorym zaraz wrocil kapitalizm rynkowy, czyli NEP), a tylko skrajna forma kapitalizmu panstwowego. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Zaraz, zaraz, wybaczenie? czy tam nie ma IPNu 17.11.09, 19:07 Hitler byl narzedziem kapitalu niemieckiego, podobnie jak cesarz Japonii byl narzedziem kapitalu japonskiego, a w ZSRR byl skrajny kapitalizm panstwowy. Jesli tego nie rozumiesz, to juz nie moja wina. Kapitalizm=Kult Pieniadza=Smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Zaraz, zaraz, wybaczenie? czy tam nie ma IPNu 17.11.09, 19:05 Otoz to. Masz 100% racje, grzegorzlubomirski! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.only Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:05 Polecam film "Polowanie na króliki" (Rabbit-Proof Fence). Dzieciom aborygenów też robiono nieprzyjemne rzeczy a argumentacja była podobna do nazistowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnelewo Wojna klasowa bogatych przeciwko biednym 17.11.09, 13:06 Tak wygląda wojna klasowa wypowiedziana przez botatych biednym. Wraz z zaostrzaniem się kryzysu systemu kapitalistycznemu takie obozy eksterminacji biedoty przez pracę powrócą nawet na "bogatej północy", bo na biednym południu nigdy nie zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
clepsydra Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:08 ''stali wywiezieni ... w ramach programu ...trwającego od końca lat 20. do 1967 r. Miało to pomóc w poradzeniu sobie z socjalnymi problemami epoki kryzysu sprzed II wojny światowej i po niej.'' Pomoc po WWII w latach 1920-1967??? Odpowiedz Link Zgłoś
mila.6 Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:22 chodzi o to ze przed wojna mialo pomoc w radzeniu sobie z kryzysem, a po wojnie z kryzysem powojennym, a lata podano zbiorczo, nie sugerujac przeciez ze w 1920 plan zakladal radzenie sobie z krzyzysem powojennym w 1945 roku. a tu link do artykułu zawierającego wiecej informacji: www.cbc.ca/world/story/2009/11/15/child-migrants-britain.html?ref=rss Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 14:07 "sprzed II wojny światowej i po niej." Jeśli masz problem, przypominam, że II wojna światowa to okres 1939-1945. Czyli lata 1920-1967 to dwadzieścia lat przed (a nawet mniej, bo jest mowa o KOŃCU LAT 20.) i dwadzieścia lat po. A tobie co się wydaje, że takie programy trwają tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A propaganda mówi że to podobno my (Blok Wschodni) 17.11.09, 13:26 byliśmy imperium zła... A do komunistom mam za złe tylko to że nie zrobili porządku z klechami i kato ciemnotą. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:26 A w Polsce własnie preparowana jest ustawa o odbieraniu dzieci rodzicowm. Oszołomy z PO i SLD chcą pociągać rodziców przed sąd nawet za jednego klapsa danego dziecku. Pracownik socjalny nawet bez zgody sądu, będzie mógł odebrać rodzicom dziecko według swego widzimisie i wsadzić do sierocińca. Optuje za tym szefowa podkomisji sejmowej Magdalena Kochan z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
ewak224 Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:33 Osoby zyjace i potomkowie powinni zazadac milionowych odszkodoawan. Niewolnictwo XX wieku.I kto za tym stoi,hierarchia koscilow katolickiego i protestanckiego. Boze gdzie Ty byles ,a czy wogole jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Niech jeszcze przeprosi kościół 17.11.09, 13:39 za zakonnice-sadystki i ambitnych zakonnników. Czy u nas jest dostateczna kontrola instytucji kościelnych zajmujących się sierotami społecznymi i dziećmi niepełnosprawnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
ttiikkttaakk Re: Niech jeszcze przeprosi kościół 17.11.09, 17:03 kontrolowanie w Polsce instytucji kościelnych "zajmujacych się" dziećmi, dziecmi niepełnosprawnymi, chorymi ludźmi, starszymi ludźmi wygląda tak: www.dziennik.pl/wydarzenia/article152193/Siostry_zakonne_oskarzone_o_naklanianie_do_gwaltow.html Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 13:44 straszne to, okropne szkoda tych dzieci cotraumę mają do dziś... nieludzkie to... Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl A pamiętacie Irlandię? 17.11.09, 13:47 Tam tymi złymi byli księża katoliccy (a jakże!). Nie sądzę, aby Wyspiarze mieli coś wspólnego z katolikami. Może to nie księża byli winni, a system? Może to takie czasy? A jak u nas było w komunistycznych bidulach? I właściwie to już nie wiem o co chodzi - przecież sama "wywózka" nie musiała oznaczać wypaczeń. Krytykujmy i przepraszajmy za to co złe, a nie za sam pomysł zasiedlania kolonii. Przypomnę, że wtedy w Europie było biednie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: A pamiętacie Irlandię? 17.11.09, 14:11 To dobry pomysł?. Zasiedlanie kolonii nieletnimi, odbieranymi rodzicom ?. Od razu był to zbrodniczy zamysł, bo wiadomo że dziecko musi się podporzadkować opiekunom, a dorosły nie. Nie mogli już w tym czasie zmuszać dorosłych do niewolniczej pracy. Dziecko samo sobie nie poradzi, a dorosły tak. Wyspiarze czyli Australijczycy ?. Te dzieci, jak też odbierane australijskim rodzicom i Aborygenom, trafiały zarówno do protestanckich jak i katolickich sierocińców. Z tych często były oddawane ( za darmo ?, odpłatnie ?) do pracy w gospodarstwach rolnych. Księża ,zakonnicy niewinni tylko system ?. No przecież duchowni świetnie się w tym systemie odnajdowali, inaczej nie godziliby się na to co czyni władza, a współpracowali z nia nader chętnie. Są winni tak samo jak władze, a może bardziej biorąc pod uwagę te ich gadki o miłości, o godności osoby ludzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hony.inc a to niby u nas w PRL był zwierzyniec 17.11.09, 13:53 wolność proszę państwa Odpowiedz Link Zgłoś
bingola Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 14:00 My też mieliśmy w tym niecnym procederze swój udział, choć nieświadomie. Polski słynny transatlantyk "Batory" 5 sierpnia 1940 roku wyruszył w jedną ze swych najsłynniejszych podróży, z ewakuowanymi dziećmi do Australii. W czasie tego rejsu otrzymał miano „rozśpiewanego statku”, a mali pasażerowie zostali wyokrętowani w australijskich portach do 16 sierpnia - kursywą cytat wklejony z Wikipedii. Dla wielu dzieci, ta rozśpiewana podróż była droga do piekła. Szkoda że nasi marynarze nie znali prawdziwej przyczyny tej podróży! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 19:14 Kolejna legenda okzuje jednym wielkim klamstwem. Co na to IPN? Odpowiedz Link Zgłoś
fabbia Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 14:07 Rząd JKM pokazał swoje niemoralne oblicze po raz kolejny. Szkoda tylko dzieciństwa tych poszkodowanych. Czy teraz i rząd brytyjski przeprosi? Bardzo wątpię. Jest butny, sięga nosem nieba i wszystkich ma w.. Odpowiedz Link Zgłoś
ojapierdziu Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 14:20 A doczytałes do końca? Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 14:48 Ja - tak i popieram fabbię. Zapowiedź przeprosin zamiast samych przeprosin świadczy właśnie o tym, ze mają wszystkich w dupie i mają nadzieję, że do końca roku temat umrze i nikt już nie będzie o tym pamiętał. Bo oni przepraszać nie lubią, nie chcą i myślą, że nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
p1rat Australia kaja się za piekło sierocińców 17.11.09, 14:18 był czas na prawdę o irlandzkich bandytach przyszedł czas na chwilę prawdy o bandytach w chrystusie rodem z australii. powinno się zabronić ustawowo prowadzenia jakichkolwiek instytucji kościołowi. kościół to kościół... chcecie sobie popie...ć z ambony co niedzielę to sobie popie...ie ale wara od dzieci i młodzierzy. Odpowiedz Link Zgłoś