epupecki 04.12.09, 17:05 Wyprowadzić religię ze szkół i będzie po kłopocie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadek-1 Tu nie chodzi o religie.. 04.12.09, 17:14 Tu tez nie chodzi o obowiazek. Tu chodzi o mozliwosc chodzenia na lekcje etyki. Mozliwosc dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Masz jedynkę z religii - i tak zdasz do następn... 04.12.09, 17:33 Jeszcze by tylko tego brakowalo zeby za religie klase powtarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
munkela 21 tysiecy 370 katechetow ale jedynie 412 04.12.09, 17:42 nauczycieli etyki. Mozliwosc wyboru pomiedzy katechizacja i etyka JEST FIKCJA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Tyle tysięcy bo takie jest zapotrzebowanie 04.12.09, 21:33 rynku:O Religia czy etyka powinny być traktowane jako zajęcia uzupełniające podobnie jak kółko astronomiczne czy podobne (o ile współcześni wiedzą co to kółko zainteresowań:(). To, że za moich czasów chodziło się na kółko dajmy na to fizyczne i potem musiała być lepsza (często najlepsza) ocena z fizyki to inna sprawa;) Odpowiedz Link Zgłoś
brytnej Obowiazek religii lub etyki oznacza pogarde... 04.12.09, 18:02 ... dla ateistow, bo implikuje nieodwolanie nastepujace wnioski: - ze religia uczy etyki albo jest dla niej jakas alternatywa - ze kto nie jest religijny, temu brakuje etyki i trzeba go douczac Tymczasem jedno i drugie jest naduzyciem. Najlepiej byloby: religia dla tego, kto chce (czy w szkole, czy poza nia, to juz inna dyskusja) oraz etyka albo dla wszystkich, albo dla nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
bjuras Re: Obowiazek religii lub etyki oznacza pogarde.. 04.12.09, 18:16 Napisałem komentarz, wysłałem, przeczytałem Twój i doszedłem do wniosku, że jest w nim pogląd identyczny na problem. Myślę, że kiedyś władze szkolnictwa polskiego będą musiały spojrzeć prawdzie w oczy. Oby jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Masz jedynkę z religii - i tak zdasz do nastę 04.12.09, 18:03 Lepiej wprowadzić podatek wyznaniowy i urynkowić kuriewnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Masz jedynkę z religii - i tak zdasz do następn... 04.12.09, 18:04 Nie wiem dlaczego religii nie wycofać ze szkół?Ja tam okres kiedy religii nie było w szkolnym programie wspominam dosyć miło.Budowało się podziemne bunkry ,chodziło w styczniu na grzyby,okupowało studzienki kanalizacyjne,robiło dziuple w konarach drzew...A wszystko to po to by móc chłonąc religijną wiedzę.I co? i wyrosłem na człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Masz jedynkę z religii - i tak zdasz do nastę 04.12.09, 18:16 A jaka to była frajda,kiedy wieczorem szło się na hmmm religię!To było coś ekstra,coś co nie było narzuconym obowiązkiem szkolnym.A niemiło wspominam czas ,kiedy religia była w szkole i poniżanie uczniów innych wyznań przez katechetę/księdza/,a my głupie dzieci wtórowaliśmy mu w wyszydzaniu jehowców,czy protestantów. Odpowiedz Link Zgłoś
bjuras Masz jedynkę z religii - i tak zdasz do następn... 04.12.09, 18:05 Etyka alternatywą dla religii ? Jabłko alternatywą dla karpia ? W-F alternatywą dla biologii ? Ktoś powie, że te dziedziny[przedmioty ?!?!]są tożsame. Nic bardziej błędnego. Wiem czego mnie i moje dzieci uczono na lekcjach religii. Wiem ile dobrej woli trzeba wykazać, by nieraz nie krzyknąć w twarz księdzu, bądź katechecie że to nie tak, że to złe. Mój syn kiedyś to zrobił i ...nie dokończył przedmiotu religii . Chwała bogu - chciałoby się powiedzieć. Ale w zakłamanym, pruderyjnym społeczeństwie trzeba iść z duchem kościelnego postępu ! Nawet szkoły dla świętego spokoju to robią. Dla mnie etyka nie może być alternatywną dla religii. To tak jakby matematykę zastąpić przedmiotem matematykopodobnym , gdzie wiele wzorów i pewników poddawano by w wątpliwość. Etyka powinna być obowiązkowym przedmiotem ! Odpowiedz Link Zgłoś
grymas50 Masz jedynkę z religii - i tak zdasz do następn... 04.12.09, 18:06 Ludzie. W ten spos ob do szkól wszedł nowy przedmiot- CWANIACTWO Uczeń, kiedy stwierdzi, że grozi mu obniżenie średniej bo przyznał sie, ze nie byl na mszy świetej powie: wypisuje sie z religii. To jest nauczanie kościola?, to jest nauczanie przez państwo?. Giertych tkwisz w grzechu. Tylko, co ciebie to obchodzi. Masz plusy u wladcow kościoła. Ich to też nic nie obchodzi . żądam kolejnej Rzeczpospolitej, Odpowiedz Link Zgłoś
ajakkuba Masz jedynkę z religii - i tak zdasz do następn... 04.12.09, 18:10 Czy w polskim systemie edukacji jest obecnie cos bardziej idiotycznego niz nieobowiazkowo-obowiazkowa nauka religii? Przeciez teraz to juz nie Kosciol sie osmiesza tylko Ministerstwo Edukacjii. Przeciez tutaj jeden nonsens goni drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra państwo powinno zachować sie jak państwo... 04.12.09, 22:04 Państwo jest od tego aby stać ponad sporami i podziałami. Sytuacja jest jasna. Należy wyprowadzić religie ze struktur szkolnych. Uczyć na terenie szkoły religii można. Na zasadach komercyjnych niech wierni wynajmą sale i po lekcjach proszę bardzo. A etyka z filozofią obowiązkowa dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Masz jedynkę z religii 05.12.09, 15:24 Muszę przyznać, iż zdawanie matury z wiary w Pana Boga to pomysł heroiczny. Nie będę komentować, bo dla religii - mimo wszystko - mam szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Masz jedynkę z religii - i tak zdasz do następn... 04.12.09, 18:22 Wypisać się? Zapisać się? To są zajęcia nadobowiązkowe. I w przypadku religii nielegalne z punktu Polskiego prawa. Poczytajcie sobie w internecie. Ale czegóż nie wymyślą usłużni nauczyciele czy władze gminne. Odpowiedz Link Zgłoś
jaybee1 Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następne... 04.12.09, 20:06 Religii nie mozna juz wyprowadzic ze szkol, bo nie ma dokad. Wszystkie sale katechetyczne przy kosciolach zostaly juz przerobione na cos i wynajete. Odpowiedz Link Zgłoś
jkauf Religię omawiać na polskim razem z mitami greckimi 04.12.09, 20:15 i wystarczy. Czarni WO z polskich szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Etyczni versus religijni 04.12.09, 20:31 Czyli uczniowe zostaną podzieleni na dwie grupy: ci którzy chcą zostać religijni ale nie etyczni, i ci, którzy chcą zostać etyczni ale nie religijni :D Odpowiedz Link Zgłoś
shtalman Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następne... 04.12.09, 20:51 Obowiazkowe zajecia z religi badz etyki powinny byc wprowadzone dla episkopatu i kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24kr Skandalem jest możliwy wybór etyki 04.12.09, 21:02 czy my jesteśmy w Polsce? Polska jest katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Scharakteryzuj polaka-katolika. 04.12.09, 21:46 Masz na forach przykłady polaków-katolików. Może będą pomocne? Odpowiedz Link Zgłoś
10danek Re: Skandalem jest możliwy wybór etyki 04.12.09, 22:38 no i co z tego ze Polska jest katolicka? Polska jest przede wszystkim krajem wolnym. Zniewoleniem jest narzucanie opcji religijnej. Zniewoleniem jest brak mozliwosci dobrowolnego uczenia sie etyki bez spolecznych konsekwencji. Zazdroszcze rodzicom w Niemczech, Francji czy innej Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Skandalem jest możliwy wybór etyki 05.12.09, 15:47 Wedlug konstytucji Polska jest panstwem religijnie i swiatopogladowo neutralnym. Skandalem jest dlatego de facto wymuszanie na uczniach (poprzez wliczanie w srednia i poprzez brak opcji etyki) uczeszczania na lekcje religii. Kazdy uczen ma prawo (ale nie obowiazek) chodzic na lekcje swojej (niekoniecznie katolickiej) religii, ale powinno sie to odbywac poza szkola. Poniewaz panstwo wedlug konstytucji jest religijnie i swiatopogladowo neutralne, wiec rowniez i panstwowe szkoly powinny byc takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Skandalem jest możliwy wybór etyki 05.12.09, 15:54 krakus24kr napisał: > czy my jesteśmy w Polsce? Polska jest katolicka. Czy jeśli przestałem wierzyć w Matkę Boską Częstochowską Naszą Królową i Jej Syna - Króla Polski - oraz w Karola Wojtyłę, to tracę obywatelstwo? Moim dzieciom niedemkokratycznie zostawiałem swobodę czy chcą chodzić na religię - więc córka dowiedziała się od katechetów że jest k... a syn że ch... Choć w moim domu są różne wydania Starego i Nowego Testamentu, nawet XIX wieku, w tym przez przodków mojej żony drukowane. Dzieci jeszcze małe widziały Jerozolimę, Betlejem, górę Synaj z klasztorem św. Katarzyny. Pozwalałem im wybierać, nie zaś przymuszałem. Dzieci już dorosłe zasad etyki przestrzegają, choć na tacę nie dają. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Skandalem jest możliwy wybór etyki 07.12.09, 10:11 Unsuccessful troll is unsuccessful. Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następne... 04.12.09, 21:14 Jaka to etyka,jest to katechizacja młodzieży bez żadnego wyboru, tylko jeszcze mini kościoła w szkołach brak a niedługo jak tak dalej będzie się akceptować wymagania panów w sukienkach będziemy przebudowywać sale gimnastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jab_b Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następne... 04.12.09, 21:18 jaab.dbv.pl/news.php Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następne... 04.12.09, 21:27 Wychowałem się chodząc na lekcje religii do kościoła, ksiądz pokazywał nam ołtarz, tłumaczył obrzędy w kościele i miał do dyspozycji autentyczne instrumenty poglądowe. Pokazał nam organy i zasady gry na nich. Dzisiaj religia jest w szkołach i młodzież nic a nic nie wie o kościele i dobrze, nadgorliwość prowadzi do niechęci do kościoła i spadku uczestnictwa w obrzędach kościelnych. I bardzo dobrze, podatek od katolicyzmu spowodował by rzeczywistą ilość katolików w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gnac Re: Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następ 04.12.09, 21:34 Dlaczego rodzice mają obowiazek pisemnie deklarować,że dziecko nie będzie chodzić na religię.Czy ktoś z Was wie? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następ 04.12.09, 21:57 Nie wiem, ale przecież to rodzice chcący posyłać dziecko na przedmiot nieobowiązkowy delarują takie zapotrzebowanie. Wiem od mamy , że składała deklaracje o moim uczestnictwie w religii, a już w przypadku młodszej ode mnie o 6 lat siostry nie. To wygląda tak, jakby religia była przedmiotem obowiązkowym i rodzic, który nie posyła nań dziecka musi się tłumaczyć i uzyskać zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski deklaracje 05.12.09, 12:35 gnac napisała: > Dlaczego rodzice mają obowiazek pisemnie deklarować,że dziecko nie będzie > chodzić na religię.Czy ktoś z Was wie? Ależ nie! Rodzice mogą zadeklarować, że chcą żeby dziecko chodziło na religią albo żeby chodziło na etykę. Jeżeli nie chcą, to niczego nie podpisują. Taki jest stan prawny. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra jest wiele wersji katolicyzmu. 04.12.09, 21:48 laski versus niepokalanów... A ja chcę nauczać mojej wersji katolicyzmu. mogę? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następne... 04.12.09, 21:48 Czy zgodnie z naszym prawem można wprowadzić obowiązkowo religię ?. No , bo jeżeli będzie obowiązek uczęszczania na religię bądź etykę, to stanie sie ona obowiązkowa. Wtedy też będzie można powtarzać z powodu religii klasę. Coś mi się zdaje, że odbywa sie ostre główkowanie, jak spowodować, aby religia była obowiązkowa. Jakoś trudno uwierzyć, że chodzi o etykę, bo przez 20 lat nikt się nią nie przejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
gnac Re: Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następ 04.12.09, 23:48 maura4-dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
as.50 Masz jedynkę z religii? I tak zdasz do następne... 04.12.09, 22:10 Na razie....Poczekajmy trochę....Kler działa systematycznie.Nie będziemy długo czekać na to,kiedy religia będzie najważniejszym przedmiotem w szkole.Jestem tego pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
10danek Degradacja wartosci 04.12.09, 22:45 I jaka bedzie pozniej ta mlodziez kiedy juz w szkole uczy sie ze czy sie stoi czy... przypraszam czy sie ma jedynke czy piatke to i tak sie zda. Potem okazuje sie ze prawo obowiazuje wybiorczo a jego egzekwowanie jest marne. Mlode pokolenie juz w szkole uczy sie cwaniactwa i poczucia bezkarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
iseree68 Re: Degradacja wartosci 05.12.09, 10:37 Wypisałam dwójkę swoich dzieci z lekcji religii ,gdy przyniosły do domu karteczkę z tekstem <LEKTURA OBOWIĄZKOWA - EWANGELIA WG ŚW.MATEUSZ DO KOŃCA LISTOPADA> a oprócz tego zdawanie 25 modlitw bo ...jak nie to będzie jedynka.... Nie wytrzymałam i na najbliższym zebraniu wypisałam dzieciaki. Mało tego ,Pani młodszego dziecka zażądała uzasadnienia mojej decyzji.....,ale jej nie dostała bo zabrakłoby mi zeszytu żeby uzasadnić ... Odpowiedz Link Zgłoś
iseree68 Re: Degradacja wartosci 05.12.09, 10:41 Dodam tylko .że chodzimy do kościoła,obchodzimy święta ,przestrzegamy postów itd.Jedyne czego nie tolerowałam to tego do czego księża posuwają się w szkołach...i poza nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 posuwanie 05.12.09, 15:33 iseree68 napisała: > Dodam tylko .że chodzimy do kościoła,obchodzimy święta ,przestrzegamy postów > itd.Jedyne czego nie tolerowałam to tego do czego księża posuwają się w > szkołach...i poza nimi. To są wredne insynuacje, że księża posuwają w szkole i poza szkołą. One jak dziewice - nawet nie piją... ... a jak piją, to nie zakąszają ! Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski Re: Degradacja wartosci 05.12.09, 12:37 iseree68 napisała: > Wypisałam dwójkę swoich dzieci z lekcji religii ,gdy przyniosły do domu > karteczkę z tekstem <LEKTURA OBOWIĄZKOWA - EWANGELIA WG ŚW.MATEUSZ DO KOŃCA > LISTOPADA> a oprócz tego zdawanie 25 modlitw bo ...jak nie to będzie jedynk > a.... > Nie wytrzymałam i na najbliższym zebraniu wypisałam dzieciaki. Mało tego ,Pani > młodszego dziecka zażądała uzasadnienia mojej decyzji.....,ale jej nie dostała > bo zabrakłoby mi zeszytu żeby uzasadnić ... Ta pani wystąpiła przeciwko zasadom konstytucyjnym, bo zażądała zadeklarowania poglądów na religię. Samo wprowadzenie religii do szkół jest m.in. dlatego sprzczne z konstytucją, ale takie żądanie - jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
ziner I tak się skończy katechizacja 06.12.09, 19:05 I przyczyną jej końca nie będą wojujący ateiści, ale sami katolicy. Wprowadzenie katechezy do szkoły było pierwszym błędem. Zamieniono bowiem ją ze specjalnego doświadczenia w kolejną nudną lekcję. A teraz jeszcze można mieć przez nią obniżoną średnia. Więc dzieciaki i rodzice dla których średnia jest ważna będą wychodzić z katechezy. Odpowiedz Link Zgłoś