loppe 21.01.10, 20:05 To jedyna szansa dla budżetu, funduszu emerytalnego, a nawet dla NFZ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loppe Palacze to najwartościowsi obywatele 21.01.10, 20:10 Z narażeniem zdrowia i życia trzymają na nogach budżet państwa oraz system emerytalny, a nawet - co może się wydawać nie do wiary - finanse służby zdrowia (Holenderskie Ministerstwo Zdrowia wyliczyło niedawno że leczenie niepalącego kosztuje więcej niż palącego - kwoty za całośc życia). Jeśli zabraknie palących - a w idiotyczny sposób tępi się z nadmiernym zaangażowaniem tę wysoce pożyteczną społecznie aktywnośc - system emerytalny który już ledwo zipie czeka KATASTROFA! Statystyczny młodzian będzie pracować na dwóch 90-latków (zresztą robiących pod siebie z demencją - Alzheimerem). Odpowiedz Link Zgłoś
studentsocjalny Hitler, Stalin, Pinochet, Mao Zedong, Pol Pot 19.05.10, 16:08 Po pierwsze Ś.P. Profesor Religa chciał, aby ograniczono palenie, bo sam był lekarzem. Po drugie Michnik nie jest żadnym auto-rytetem. Po trzecie palaczami byli Stalin, Hitler, Mao Zedong, Pol Pot, Kim Ir Sen, Kim Dzong Il i inni oprawcy. Wszyscy normalni są niepalącymi. Najwięksi etycy naszych czasów potępiali palenie, gdyż śmierć i zniewolenie głupotą to dwa najcięższe grzechy, a bezdyskusyjnie wystepują u palaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
irneriusz Re: Palacze to najwartościowsi obywatele 21.01.10, 22:05 przeliczasz osoby, ktore gina przez palaczy na pieniadze? troche to nie fajne, gdy slyszy sie od osoby walczacej z kara smierci o tym, iz palenie jest spoko, a bierne palenie... phi te 200 osob rocznie (to zdanie nie dotyczy Ciebie, ale akurat mojego znajomka, ktory tak postepuje). Aha i podaj jeszcze zrodlo prosze Cie (oczywiscie Twoja informacja ma duza szanse by byc prawdziwa, ale wole sprawdzic, bo jest dosc sensacyjna) Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: Palacze to najwartościowsi obywatele 21.01.10, 22:09 irneriusz napisał: > przeliczasz osoby, ktore gina przez palaczy na pieniadze? troche to nie fajne, > gdy slyszy sie od osoby walczacej z kara smierci o tym, iz palenie jest spoko, > a > bierne palenie... phi te 200 osob rocznie (to zdanie nie dotyczy Ciebie, ale > akurat mojego znajomka, ktory tak postepuje). Aha i podaj jeszcze zrodlo prosze > Cie (oczywiscie Twoja informacja ma duza szanse by byc prawdziwa, ale wole > sprawdzic, bo jest dosc sensacyjna) czego się czepiasz, ziemia już jest przeludniona a darwinowska selekcja przez (mimo wszystko ) rozwój medycyny zaburzona 200 osób rocznie nic nie znaczy, policz palancie jaką selekcję naturalną masz co tydzień na drogach - więc może zakaz używania pojazdów mechanicznych - obłudny i zakłamany głabie? Odpowiedz Link Zgłoś
irneriusz Re: Palacze to najwartościowsi obywatele 21.01.10, 22:53 Dziekuje za pokaz czlowieczenstwa. 1)Co mnie obchodzi darwinowska selekcja lub przeludnienie ziemii? Jedna wojna i po przeludnieniu 2)śmierć jednej osoby to tragedia milion to statystyka<- Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: Palacze to najwartościowsi obywatele 21.01.10, 23:05 Te, Irek - nie gadaj tak bo wzbudzasz we mnie jakieś poczucie winy i wyrzutów sumienia Chyba Cię przeproszę za tego palanta - sorki, Masz prawo do własnego zdania tak jak i ja. Ja pozostaję przy swoim Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: Palacze to najwartościowsi obywatele 21.01.10, 23:07 zwróć jednakowoż uwagę ile jest ofiar wypadków drogowych a ile ofiar biernego palenia i zastanów się zanim znowu głupoty ideologiczne wypisywał będziesz Odpowiedz Link Zgłoś
irneriusz Re: Palacze to najwartościowsi obywatele 21.01.10, 23:21 Chyba napisalem, ze jadac samochodem nie powodujesz ofiar ani smiertelnych, ani tez uszkodzenia ciala. Tylko PROMIL wyjazdow konczy sie takim skutkiem. Po drugie ilosc osob, ktora ginie w wypadkach samochodowych nie jest chyba dobrym porownaniem do zakazu palenia (co ma piernik do wiatrak, az chce sie rzec). Przeprosiny oczywiscie przyjmuje, bo w sumie to najtrudniejsze slowo dla Polaka do powiedzenia/napisanie. Wracajac do zakazu w knajpach, pubach i tak dalej jest troche bezsensowny (tu akurat powinna byc decyzja wlasciciela), ale w miejscach publicznych jak najbardziej popieram. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
baba_zy_wsi Re: Palacze to najwartościowsi obywatele 22.01.10, 00:42 Sugerujesz, że palacz powoduje ofiary śmiertelne i uszkodzenie ciała za każdym razem, kiedy tylko puści dymka? Bardzo mnie interesuje, jak naukowcom udało się odizolować "biernych palaczy" od biernego wdychania całego syfu, który ulatnia się z rur wydechowych na ten przykład. Jaka jest ilość śmierci rocznie spowodowana piciem alkoholu? Ile jest trzeźwych ofiar ludzi pijących alkohol? Inną natomiast sprawą jest kultura palenia. Nic nie kosztuje stanąć z boku i nie dymić na osobę stojącą obok. Nic nie kosztuje powstrzymać się od zapalenia w towarzystwie osoby niepalącej. Ale też z drugiej strony, okropnie irytują matki z dziećmi pchające się do przedziału dla palących w pociągu. Czemu? Bo tu tylko jedna osoba siedzi! Boże, naucz Polaków tolerancji wzajemnej;) Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: Palacze to najwartościowsi obywatele 22.01.10, 03:48 karol_7 napisał: > zwróć jednakowoż uwagę ile jest ofiar wypadków drogowych a ile ofiar biernego p > alenia i zastanów się zanim znowu głupoty ideologiczne wypisywał będziesz nikt nikomu nie każe jezdzic samochodem.....tak samo palić więc pierniczysz brednie:) rozchodzi się o coś innego...."państwo produkuje i sprzedaje.....i jeszcze za to daje mandaty"....debilizm i ignorancja to mało powiedziane:)))))a umarł ten kto chciał palić......ludzie mają wolną wolę....ustawowo tego nie zmienisz.....chociaż byś chciał zasrany katoliku:) Odpowiedz Link Zgłoś
tyranos a co z biernym wdychaniem spalin samochodowych 21.01.10, 23:09 trzeba zakazać pojazdom spalinowym poruszania się po mieście , metale ćiężke zwartw w spalinach sa bardziej szkodliwe dla organizmu niz dym z papirosów. Pozatym organizmowi ludzkiemu jest trudniej je wydalić. Może jeszcze komisja zdrowia zajmie się szkodliwym oddziaływaniem komórek, kominów ciepłowni i przesyłem pradu elektrycznego. A na koniec komisja rozpatrzy patologiczną szkodliwośc faktu iż co roku podatnicy wydaja 5 miliardów na pesje katechetów i ich darmowe leczenie w ośrodkach NFZ (poza kolejnością zresztą) katechetów , księży, kapelanów i sióstr zakonnych. W ciagu 20 lat daje to 100 miliardów. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: a co z biernym wdychaniem spalin samochodowyc 21.01.10, 23:31 > trzeba zakazać pojazdom spalinowym poruszania się po mieście , metale ćiężke > zwartw w spalinach sa bardziej szkodliwe dla organizmu niz dym z papirosów. świetny pomysł jestem sto razy za! Odpowiedz Link Zgłoś
irneriusz Re: a co z biernym wdychaniem spalin samochodowyc 22.01.10, 00:24 Niech jeszcze komisja rozpatrzy kwestie majatku zagarnietego kosciolowi przez PRL. Ciekawe ile to wyjdzie odszkodowania, jesli wliczyc utracone pozytki i tym podobne. CO do komorek nie oddzialywuja szkodliwie, co do spalin w sumie nie wiem, ale smog obniza temperature. Przez to latem jest chlodniej i umiera mniej starcow. Odpowiedz Link Zgłoś
studentsocjalny Palacze to dno 19.05.10, 16:04 Koniec z tym bandytyzmem. Ludzie są mordowani. Jeśli żaden niepalący nie zachoruje na nowotwór płuc to możecie sobie palić. Jeśli natomiast ktoś umrze na chorobę wywołaną biernym paleniem to walcie się na ryj mordercy nikotynowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Metale ciężkie? 22.01.10, 00:54 Stary, obawiam się, że przespałeś wprowadzenie benzyny bezołowiowej. Odpowiedz Link Zgłoś
studentsocjalny Palacze to ćpuny, które są menelami 19.05.10, 16:02 Palacze to dno, bo śmiecą, śmierdzą, trują, zabijają, gadają od rzeczy. Wprowadźmy całkowity zakaz palenia papierosów, bo szkodzą nie tylko tym bydlakom, co pala, ale jeszcze niewinnym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
biniou Bojkot PiS, PSL i PO w wyborach! 21.01.10, 20:12 Nie glosujmy na faszystow! Jest nas 10 milionow w Polsce! 10 MILIONOW WYBORCOW! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Bojkot PiS, PSL i PO w wyborach! 21.01.10, 20:18 sprawdzić posła PSL, dlaczego tak blokuje e-papierosy!!!!! Są mało przebadane! K..a jaki idiota! Zwykłe fajki są lepiej przebadane i wiadomo, że szkodzą jak cholera!!!!!! Sprawdzić barana! bo wygląda na kupionego! Odpowiedz Link Zgłoś
pereiro Piecha aborcjonista 21.01.10, 20:31 Po dokonaniu tysięcy aborcji walczy z papierosami. Szczyt hipokryzji! Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Nie widze sladu hipokryzji.. 21.01.10, 21:58 > Po dokonaniu tysięcy aborcji walczy z papierosami. Szczyt hipokryzji! Nie widze sladu hipokryzji.. Zarodek to nie jest czlowiek. Nie urodzil sie. Nie moze istniec samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
irneriusz Re: Nie widze sladu hipokryzji.. 21.01.10, 22:03 2 letnie dziecko tez nie moze istniec samodzielnie:P (miesieczne, 2 tygoniowe tez). Glupi argument troche masz. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Nie widze sladu hipokryzji.. 21.01.10, 23:08 > 2 letnie dziecko tez nie moze istniec samodzielnie:P dlatego kończą w beczkach, w szpitalach z pobicia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
irneriusz Re: Nie widze sladu hipokryzji.. 21.01.10, 23:23 plod tez nie konczy dobrze (poddany aborcji oczywiscie), ale obalalem argument na samodzielnosc. Nie wydaje mi sie by beczki i 2 letnie dzieci mialy cos wspolnego z aborcja Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Nie widze sladu hipokryzji.. 22.01.10, 03:21 > plod tez nie konczy dobrze (poddany aborcji oczywiscie), ale obalalem argument > na samodzielnosc. Plod o tym nie wie, on nie mysli. Jak facet sie masturbuje to masz jakis problem z tym co mu wytryslo i przejmujesz sie ze poszlo do WC? A powinienes, bo to sa miliony nienarodzonych dzieci.. ;) Roznica miedzy plemnikiem, albo nie zaplodniona komorka jajowa matki, a plodem to KILKA dni.. > Nie wydaje mi sie by beczki i 2 letnie dzieci mialy cos > wspolnego z aborcja Bo jestes wtornym analfabeta.. ;) Przedmowca powiedzial: "jesli rodzice nie kochaja, nie chca dziecka tak bardzo, lub sa w tak koszmarnej sytuacji finansowej, ze sa gotowi zabic niemowle i wrzucic do beczki, to lepiej aby zostalo usuniete legalnie podczas aborcji anizeli sie meczylo cale mlodziencze zycie, egzystujac z dnia na dzien, i odczuwajac jak bardzo jest niechciane".. Lepiej sie nie urodzic, anizeli zyc w rodzinie z marginesu, w ktorej zamiast obiadu jest alkohol, a rodzice zajmuja sie przestepstwami, matka prostytucja za butelke, a ojciec kradziezami albo napadami. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Nie widze sladu hipokryzji.. 22.01.10, 03:08 > 2 letnie dziecko tez nie moze istniec samodzielnie:P (miesieczne, 2 tygoniowe > tez). Glupi argument troche masz. Marne porownanie. Czlowiek, czy zwierze, w dowolnym wieku od 0 do 100 lat, nie moze zyc bez jedzenia. Ktos, ktokolwiek, da jedzenie 2 tygodniowemu czy tym bardziej 2 letniemu, 5 czy 10 letniemu, jedzenie i ono *istnieje*. A sprobuj wyjac zarodek z ciala matki- nie bedzie istnial, niezaleznie co zrobisz lub nie zrobisz. Nie myl istnienia, z normalnym rodzinnym rozwoju dziecka w zdrowiu, spokoju, dobrobycie, szczesciu i milosci. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: Bojkot PiS, PSL i PO w wyborach! 21.01.10, 22:06 biniou napisał: > Nie glosujmy na faszystow! Jest nas 10 milionow w Polsce! > 10 MILIONOW WYBORCOW! znaczy bojkotujemy wybory, bo nie tylko na faszystów ale i na komunistów głosować nie zamierzam a reszta to poj..eby więc tym bardziej Swoją drogą byłaby niezłą ciekawostka gdyby nikt do urny nie poszedł wiem że to abstrakcja ale ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
baca56 Re: Bojkot PiS, PSL i PO w wyborach! 21.01.10, 23:47 Mój prywatny pomysł, gdy nie mam na kogo głosować: idę na wybory, ale do urny zamiast proponowanej mi makulatury wrzucam czerwoną kartkę. Jedną dla wszystkich zawodników. Odpowiedz Link Zgłoś
biniou Re: Bojkot PiS, PSL i PO w wyborach! 22.01.10, 16:49 baca56 napisał: > Mój prywatny pomysł, gdy nie mam na kogo głosować: idę na wybory, ale do urny > zamiast proponowanej mi makulatury wrzucam czerwoną kartkę. Jedną dla wszystkic > h > zawodników. A moze do urny wrzucimy im peta;-) Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg za marihuanę wsadzają do więzienia 21.01.10, 20:15 pewnie i Wy palacze nikotyny, doczekacie tego. Chodzi o to, by każdego można było ukarać, bo w ich przekonaniu, ludzie to bydło i potrzeba im pasterzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: za marihuanę wsadzają do więzienia 21.01.10, 20:21 zapominasz o jednym 3miastoorg, że polityk i tak kończy jak reszta społeczeństwa, w końcu wypada z koryta! Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Masz fantazje, chlopie... 21.01.10, 20:24 Jesli nie masz przy sobie paru konkretnych gramow konopii a tylko zlapali cie na paleniu, to nie idziesz siedziec... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: Masz fantazje, chlopie... 22.01.10, 13:34 > Jesli nie masz przy sobie paru konkretnych gramow konopii a tylko zlapali cie n > a > paleniu, to nie idziesz siedziec... LOL Nie taki znowu LOL.. 0,9 grama, to już konkretnie, żeby na rok siedzieć??? A sama obecność THC w organiźmie była podstawą do procesu sądowego... to już wystarczająca ilość??? w gramach??? Link na forum policji ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
gastonlemiel Re: za marihuanę wsadzają do więzienia 21.01.10, 22:05 dokladnie, lepiej bym tego nie ujal. Rzadzacy traktuja obywateli, (swoich wyvborcow!!), jak bydlo pozbawione wlasnej woli i wlasnego rozsadku, niezdolne podejmowac samodzielnie decyzji. Bydlo, ktore \mozna kontrolowac tylko zakazami i nakazami, oraz karami, a jakze. I to ma byc demokracja?! Powoli staje sie anarchista. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: za marihuanę wsadzają do więzienia 21.01.10, 23:34 no tak, niech zniosą zakaz bicia, to jak ktoś mi zapali przy mnie tak że nie będę mógł oddychać, to jak mu nastukam to odrazu mu się odechce, masz rację!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: za marihuanę wsadzają do więzienia 22.01.10, 08:48 4g63 napisał: > no tak, niech zniosą zakaz bicia, to jak ktoś mi zapali przy mnie tak że nie bę > dę mógł oddychać, to jak mu nastukam to odrazu mu się odechce, masz rację!!!! a jak mi ktoś będzie dmuchać CO2....to go skopię....proste jasne i logiczne:) w końcu ekomatołki macie za swoje.....hehehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
thelowfatyogurt Brawo, panie Piecha z PiSu. Coś jeszcze? 21.01.10, 20:16 Jeszcze tyle zakazów czeka w kolejce do uchwalenia. Do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
nazariode Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Większ... 21.01.10, 20:21 A czemu nie karze się kierwców?? Przecież oni zatruwaja środowisko! Przez nich wdycham ołów i inne takie! Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Stand Up! 21.01.10, 20:23 Tak! I tym bardziej że w naszej kulturze jazdy wjeżdżają oni nagminnie przed przechodnia na pasach (bo jest panie miejsce...) pukając mu z bliska chamską śmiertlną na dłuższą metę porcją spalin! Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Stand Up! 21.01.10, 23:58 Typowy palacz-debil.Odwraca uwage. Ze ja, jako niepalacy, musze cierpiec pod jego dyktatura i wdychac jego dym juz go nie interesuje. Ostatnio bylem w Finlandii i spedzilem caly wieczor w klubie. Pod jego koniec nie bolaly mnie oczy, a na drugi dzien nie mialem kaszlu ani nie musialem wrzucic ubrania do pralki. Ciekawe dlaczego. Nikt tobie nie zakazuje palenia. Tylko nie masz fundowac innym tej przyjemnosci. Ale wg. Polakow to juz jest dyskryminacja. Tak samo, jak zadanie niewieszanie krzyzy w szkolach i urzedach. Durny narod. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Stand Up! 22.01.10, 01:17 Nie chodzi o to, by Cię do czegoś zmuszać. Ale nie powinno też chodzić o to, by do czegoś innego zmuszać mnie. Chodzi tylko o to, by nas rozdzielić, skoro sobie przeszkadzamy. Ty więc idź do klubu, gdzie nie można palić, a ja bym poszedł do takiego, w którym można. Zakładając, że oba typy klubów maja prawo istnieć, a decyzją o paleniu / niepaleniu należy do właściciela, a nie do waaadzy... Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: Stand Up! 22.01.10, 08:51 cehaem napisał: > Typowy palacz-debil.Odwraca uwage. Ze ja, jako niepalacy, musze cierpiec pod > jego dyktatura i wdychac jego dym juz go nie interesuje. > > Ostatnio bylem w Finlandii i spedzilem caly wieczor w klubie. Pod jego koniec > nie bolaly mnie oczy, a na drugi dzien nie mialem kaszlu ani nie musialem > wrzucic ubrania do pralki. Ciekawe dlaczego. > > Nikt tobie nie zakazuje palenia. Tylko nie masz fundowac innym tej przyjemnosci > . > Ale wg. Polakow to juz jest dyskryminacja. Tak samo, jak zadanie niewieszanie > krzyzy w szkolach i urzedach. Durny narod. skoro cie stać......to zostaje ci tylko finlandia.....kogo to obchodzi.....ja lubie pojechac do włoch aby zapalić:).... Odpowiedz Link Zgłoś
fossilis Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 21:22 Oj, ołowiu już dawno nie ma w paliwie... A palacze nie zatruwają środowiska, tylko ograniczają wolność niepalących. To zupełnie co innego. Druga sprawa to zdrowie pracowników lokali - czy muszą wdychać dym klientów? To przecież sprawa BHP! Odpowiedz Link Zgłoś
nazariode Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 21:55 To skoro to sprawa wolności to czemu tym nie zajmuje się komisja sprawiedliwości a zajmuje się komisja zdrowia?? Rozumiem, że pracujący maja prawo nie wdychać dymu, ale całkowite zakazy są bezsensu. Zrobić miejsce dla palących, choćby jakaś palarnię. Taką s prawdziwego zdarzenia. I byłby i wilk syty i owca cała. Ja też nie chce komuś dmuchać w twarz. A ja nie mogę mieć wolności i zapalić gdzie mi się podoba? Czy moja wolność jest mniej warta od wolności innych? Odpowiedz Link Zgłoś
kraq a ja nie moge miec wolnosci i przeleciec twoja 21.01.10, 22:19 stara? czy moja wolnosc jest mnie warta od wolnosci innych? czy palenie rzuca sie na mozg? czy wszyscy palacy to idioci? > A ja nie mogę mieć wolności i zapalić gdzie mi się podoba? Czy moja wolność jes > t > mniej warta od wolności innych? Odpowiedz Link Zgłoś
nazariode Re: a ja nie moge miec wolnosci i przeleciec twoj 21.01.10, 22:42 Wybacz ja Ciebie od idiotów nie wyzywam! Jakbyś przeczytał to była moja odpowiedź to wpisu wyżej, gdzie była mowa o wolności niepalących. Ja też mam jakąś wolność. Jakbyś przeczytał uważnie co pisałem to wiedziałbyś, że ja też nie chcę dmuchać komuś w twarz, ale chciałbym takich rozwiązań, które mnie nie dyskryminują. Na forum jest wpis właściciela lokalu. Z nim możesz porozmawiać o wolności, a raczej braku jej. Odpowiedz Link Zgłoś
kraq Re: a ja nie moge miec wolnosci i przeleciec twoj 21.01.10, 23:04 co ma palenie w restauracji wspolnego z wolnością, bo nie rozumiem? chcesz siedzić, siedzisz i masz pełną wolność a jak chcesz smrodzić to won na ulice, o ile nie ma tam np. przystanku. tak powinno byc i mam nadzieję będzie. inaczej ja ciągle mogę pytać czemu mam nie mieć wolności i nie mogę pluć ci do talerza? to jest dokładnie taka sama wolność jak zasmradzanie ludziom jedzenia, ubrań, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: a ja nie moge miec wolnosci i przeleciec twoj 21.01.10, 23:39 > nie chcę dmuchać komuś w twarz, ale chciałbym takich rozwiązań, które mnie nie > dyskryminują. Na forum jest wpis właściciela lokalu. Z nim możesz porozmawiać o skoro chcesz takiej wolności, to mi też daj wolność, że jak mi zatrujesz powietrze, to będę mógł cię np za to pobić, to też wolność, różnica między palącym a człowiekiem, jest taka, że to pierwsze zatruwa życie innemu, a ten drugi nie, czy to tak trudno pojąć???? chyba jednak nikotyna rzuca się mocno na głowę... i ps - to nie rozwiązania ciebie dyskryminują to ty dyskryminujesz innych którzy nie są w stanie znieść twojego trującego smrodu Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: a ja nie moge miec wolnosci i przeleciec twoj 22.01.10, 00:01 Nie jestes dyskryminowany. Idz do lokalu dla palacych albo za drzwi. Dlaczego inni maja cierpiec z powodu twojego nalogu? Inna sprawa jest to, ze we wiekszosci polskich knajp wentylacja to jakis wiatrak krecacy sie pod sufitem... Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 23:01 nazariode napisał: > To skoro to sprawa wolności to czemu tym nie zajmuje się komisja sprawiedliwośc > i > a zajmuje się komisja zdrowia?? Rozumiem, że pracujący maja prawo nie wdychać > dymu, ale całkowite zakazy są bezsensu. Zrobić miejsce dla palących, choćby > jakaś palarnię. Taką s prawdziwego zdarzenia. I byłby i wilk syty i owca cała. > Ja też nie chce komuś dmuchać w twarz. > A ja nie mogę mieć wolności i zapalić gdzie mi się podoba? Czy moja wolność jes > t > mniej warta od wolności innych? sorki ale się mylisz - to nie jest absolutnie sprawa wolności a jedynie sprawa kasy i tzw pojeb.a.n.ej unijnej poprawności politycznej. I to że się tym zajmuje komisja zdrowia jest największą obłudą na jaką rude rządy stać Niby dlaczego rude po,j,eby nie zdelegalizują papierosów? No niechby spróbowali a ściana wschodnia gębą obłudnika pawlaczka natychmiast by to oprotestowała. Czy ktoś zdaje sobie sprawę jaki areał pod tytoniem w polsce jest uprawiany? PSL w tej sprawie robi (jak zwykle zresztą) za dziwkę polityczną To jedno a drugie, delegalizacja papierosów i związany z tym zanik wpływów z akcyzy to śmierć budżetu może ktoś w końcu tym rządowo-poselskim poje.b.o.m to uświadomi, że my, elektorat, to widzimy i szans na reelekcję nie dajemy BOJKOTUJMY WYBORY z tego śmietnika politycznego naprawdę nie ma kogo wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
jefferson_darcy Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 23:20 Może ty i tobie podobne radykały nie dają. Nie napinaj się tak karolek, bo ci żyłka pęknie. Ja tam sie cieszę, że tacy obywatele, to tylko mniejszościowi krzykacze. Widać ta kwestia dotyka cie osobiscie. Masz z tym problem czlowieku, ze nie bedziesz mogl wiecej srac ludziom pod nosem? Ze bedzie mozna wejsc do knajpy nie wdychajac twojego smrodu? Ze nie bedziesz juz mogl sobie zająć całego lokalu odpalając peta i zmuszać, żeby inni się w tym wędzili? To jest naruszanie twojej i tobie podobnym wolnosci? A gdzie moja wolnosc czystego powietrza? Nie rozumiesz chamie, ze capisz? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 22.01.10, 01:23 Nie rozumiem. To chyba Ty masz jakiś problem, zwłaszcza z trzymaniem emocji na wodzy. Kwestia jest taka: czy mogą być knajpy dla niepalących i osobne knajpy dla palących. Zakładając, że tak będzie: ktoś Cię zmusza, abyś wchodził do knajpy, gdzie wg twojego nosa śmierdzi? Siłą Cię tam ciągną? Okrutni ludzie, zaiste... Odpowiedz Link Zgłoś
elibre Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 21:29 Co to za durne porównanie? Dzięki transportowi masz chleb i ciepło w domu, ludzie dojeżdżają do pracy itp. A co mamy dzięki papierosom oprócz smrodu i niektórych chorób? Odpowiedz Link Zgłoś
kim-lan-san Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 21:54 A co mamy dzięki papierosom oprócz smrodu i > niektórych chorób? Szpitale, szkoły i inne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 22.01.10, 00:04 Przeciez nikt tobie nie zabrania palic. Tylko rob to tam, gdzie nikomu nie przeszkadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 22:01 Jak to co? Miliardy!! złotych z akcyzy ćwoku. Odpowiedz Link Zgłoś
kraq niezle kombinujesz 21.01.10, 22:26 proponuje podniesc akcyze na fajki ze 20x. cwoku Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 22.01.10, 00:05 > Jak to co? Miliardy!! złotych z akcyzy ćwoku. Powiedz to tym, ktorzy dzieki pasywnemu paleniu uszkodzili sobie zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 22.01.10, 08:55 a co to za argument? gdyby uszkodzenie zdrowia było najważniejsze to trzeba by zamknąć większość zakładow pracy Odpowiedz Link Zgłoś
prezioso Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 22:26 bardzo prymitywne porownanie.ale wypowiem sie.czy wyobrazasz sobie swiat bez pojazdow samochodowych???Na pewno nie bo musielibysmy wrocic do poziomu rozwoju naszych praprzodkow.Natomiast swiat bez palenia i palaczy bylby krokiem we wlasciwym kierunku.I nie pieprzcie mi tu o stratach dla budzetu bo i tak z tych pieniedzy lwia czesc idzie na leczenie Waszych,spowodowanych nalogiem chorob. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Niech zgadnę 22.01.10, 00:26 Na piechotę popie...sz wszędzie- z autobusu nigdy nie korzystałeś.... Odpowiedz Link Zgłoś
kainti Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Większ... 21.01.10, 20:22 No i prawidlowo, niech sobie pala w domach jak juz musza Odpowiedz Link Zgłoś
dert21 Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 20:26 Posłowie o mentalności muzułmańskich fundamentalistów... Nie ma być bo ONI tak uważają. Jakie mają prawo decydować czy mam palić przy piwie czy nie?! Dlaczego nie mogą działać również lokale tylko dla palących? Dlaczego ci którzy nie palą mają mieć wstęp WSZĘDZIE a palący NIGDZIE?! Mam nadzieję że właściciel pierwszego pubu który upadnie po wprowadzeniu zakazu poda ich do sądu za zrujnowanie mu życia. Oby zmuszani do palenia na ulicach przed lokalami przy np. -10 stopniach (zimno-Polska to nie Hiszpania gdzie zresztą zakazu nie ma...) również pamiętali komu to zawdzięczają i za trzęsienie się z zimna jak jakieś bezdomne zwierzęta również podziękują tym fanatykom za wprowadzenie najbardziej restrykcyjnej ustawy w Europie. ps. Panie Piecha... A może od razu kara śmierci jak ktoś zapali? Tylko zacznijcie od tych posłów którzy palą w Sejmie (patrz zdjęcia w Fakcie kilka dni temu). Dlaczego nie wprowadzacie zakazu w Sejmie? Esencja zakłamania czyli Zbawcy Narodu... Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 20:41 A czy to wina niepalących, że ktoś jest cienki jak sik pająka i zaczął palić? To wasza wina, kopciuchy. Nie trza było zaczynać palić. Dokonaliście wyboru, więc teraz cisza. Nareszcie jest bat na was, śmierdzące lokomotywy... Odpowiedz Link Zgłoś
elibre Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 21:43 :D Jak mi się to oburzenie "lokomotyw" podoba! Takie samo było w UK ale jakoś przywykli. Odpowiedz Link Zgłoś
jefferson_darcy Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 23:11 Jakoś nie chce mi sie wierzyc, zeby palacze po zakazie palenia do piwka przestali raptem odwiedzac knajpy. Mysle, ze szybko sie przyzwyczaja i przeproszą z nowymi przepisami. Poza tym zawsze, jak głód chwyci za gardło, będą mogli sobie wyjść na zewnątrz i dymka puścić nie smrodząc w lokalu. A jak będzie minus 10 to jeden z drugim dwa razy się zastanowi, czy mu się chce tak bardzo i zdrowszy będzie o te kilka minut. O frekwencję w pubach bym się nie martwił. Jest masa 'uśpionego elektoratu' (m. in. ja), która chętnie nawet kilka razy w tygodniu wyskoczy do knajpy, z której nie wróci cuchnąca jak popielniczka. Dziwi mnie retoryka palaczy. Może być 100 niepalących osób w knajpie i przyjdzie jeden palacz, który przecież musi zapalić do piwka. I tych stu chyba musi wyjść, bo przecież on musi zapalić, bo to jego wolność! Przecież jak sie nie podoba to wynocha na dwór - tam nie ma dymu! No a gdzie wolność tych stu niepalących? Mam nadzieje, że jak najszybciej wprowadzą zakaz. A dla palaczy niech wydzielają klitki do palenia. Niech śmierdzą z dala od reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
dx7 Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 23:46 > Przecież jak sie nie podoba to wynocha na dwór - tam nie ma dymu! Ale przecież nie ma obowiązku chodzenia do knajp dla palących. Jest tyle lokali dla niepalących. Ja np nie chodzę do lokali, w których jest nadymione i nie robię z siebie kretyna postulując żeby te lokale zmienić bo mi się tak podoba. Niedługo wprowadzą zakaz picia alkoholu w takich lokalach i tez się znajdzie grupa ludzi, którzy będą się z tego cieszyć. > No a gdzie wolność tych stu niepalących? A gdzie wolność wyboru właściciela lokalu, który sam powinien stanowić czy to jest lokal dla palących czy niepalących? Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 22.01.10, 00:14 > Ale przecież nie ma obowiązku chodzenia do knajp dla palących. Jest tyle lokali > dla niepalących. Chyba nie w tej Polsce na planecie Ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 22.01.10, 00:18 > Jakoś nie chce mi sie wierzyc, zeby palacze po zakazie palenia do piwka > przestali raptem odwiedzac knajpy. Oczywiscie, ze wiekszosc nie ma z tym problemu. W calej Europie (nawet we Wloszech) palacze szybko sie tego nauczyli. I nawet sobie po cichu chwala, bo nie pala az tyle. Tylko w Polsce "szlachcice" sie burza, bo im to "wolnosc" ogranicza...Szczegolnie tacy z Nowej Huty. Wolnoc Tomku, w swoim domku.... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic W UK zbankrutowało ponad 3000 pubów 22.01.10, 03:54 To nie jest mała liczba. Licząc średni 3 osoby obsługi x 3 tys pubów to ok. 9 tys miejsc pracy. Demokracja polega na prawie wyboru. Jeśli przyjmujemy że papierosy są dostępne w publicznej sprzedaży to wprowadzania sztucznych ograniczeń na prywatne przedsiębiorstwa gastronomiczne jest hipokryzją. Jestem właścicielem pubu to mój pub i to ja decyduje jaki alkohol sprzedaje, jakie posiłki serwuje jaki mam kolor ściany, jaka jest muzyka. Nie zmuszam ani palacza ani niepalącego do wizyty w moim pubie. Zapraszam ale nie zmuszam. Nie lubisz dymu nie przychodź. Dodatkowo wprowadzenie zakazu palenia w lokalach gastronomicznych bez kar dla właścicieli z miejsca powoduje że przepis jest martwy. Czy jakikolwiek właściciel pub będzie dzwonił po policję jak jego klient zapali papierosa? Czy będzie wyrzucał klientów ? Nie wręcz przeciwnie. Znów podobnie jak z zakazem picia w miejscach publicznych powstanie ogródek gdzie na otwartym terenie będziesz mógł palić. Tworzenie przepisów gdzie obywateli traktuje się jak dzieci jest wielką obłudą i hipokryzją. ps. link z informacją o ilości zamkniętych pubów oraz ciekawą polemiką na ten temat > > Jakoś nie chce mi sie wierzyc, zeby palacze po zakazie palenia do piwka > > przestali raptem odwiedzac knajpy. Odpowiedz Link Zgłoś
realgniot Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 20:47 dert21 napisał: O ile się nie mylę to większość narodu nie pali. Skąd wiesz, czy puby zaczną upadać? Może zaczną tam chodzić ci, którzy nie palą. Ja poszedłbym dalej, nie karałbym, bo nie ma to sensu i tak nikt nie będzie egzekwował. Za to zakazał sprzedaży w sklepach, a jak ktoś ma ochotę sobie kupić to proszę niech pety rozprowadzają apteki, jako lek dla bardzo chorych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
loki_locutus Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 21:39 > Skąd wiesz, czy puby zaczną upadać? Może zaczną tam chodzić ci, którzy nie palą We Francji gdy tylko wprowadzili rownie restrykcyjne przepisy, wiele pubow i dyskotek znalazlo sie na granicy bankructwa, wiele tez definitywnie upadlo. We wszystkich obroty mocno spadly, o od 25% do 50%. Wszyscy wlasciciele jak jeden maz przeklinaja restrykcyjne przepisy, wielu ratuje sie, robiac "imprezy zamkniete" dla stalych bywalcow, kiedy to pub oficjalnie jest zamkniety, a za opuszczonymi roletami mozna kopcic do woli... I nie ma dziwne. Sam jestem palaczem, mieszkam we Francji, a odkad przed dwoma laty wprowadzono zakaz palenia, przestalem w ogole bywac w pubach, choc wczesniej zdarzalo mi sie to regularnie. Pozdrawiam! LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
ffs Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 21:51 podaj zrodlo tych informacji synciu bo bez zrodla to wypisales tylko wlasne marzenia palacza Odpowiedz Link Zgłoś
loki_locutus Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 22.01.10, 13:02 > podaj zrodlo tych informacji synciu Alez prosze bardzo, siusiajacy w pieluszki niemowlaczku. expresse.excite.fr/news/46/Loi-antitabac-le-bilan www.nicematin.com/ta/loi/122862/villefranche-sur-mer-comment-les-etablissements-resistent-a-la-loi-anti-tabac www.lepost.fr/article/2008/02/19/1101116_loi-anti-tabac-bataille-de-chiffres-entre-le-gouvernement-et-les-buralistes.html A przy okazji: oto, co sie stalo przez to chore prawo z La Locomotive, najwazniejsza dyskoteka w Paryzu i najwazniejszym miejscem organizujacym koncerty rockowe, metalowe etc: www.leparisien.fr/paris-75/paris-75014/la-locomotive-est-a-vendre-27-03-2009-456220.php LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 22:11 Pieprzysz jak potluczony. Mieszkam w Szwajcarii (pala tu nie mniej niz we Francji) i jakos puby nie padaja, a palacze potulnie zasuwaja marznac przy -15 stopniach na dworze. Sama jestem PALACA i z calego serca popieram zakaz palenia w knajpach. Wreszcie nie musze prac wszystkich ciuchow wlacznie z szalkiem i czapka tylko dlatego, ze przez dwie godziny w knajpie sie zasmrodzilo. Da sie z tym zakazem zyc. I nikt mniej do knajp nie chodzi niz wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 22:33 To jestes dosc dziwnym typem czlowieka palisz a nie chcesz smierdziec, pewnie raczej "popalasz". Powiedz co by ci przeszkadzalo jakbys mogla sobie zdecydowac, dzisiaj ide gdzies gdzie sie nie pali , jutro tam gdzie sie pali ... co jest wg Ciebie nie tak z takim systemem decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś
jefferson_darcy Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 23:28 A przeszkadzaloby to, ze gdyby byla dowolnosc, to zostaloby po staremu, bo wlascicele baliby sie ryzyka odwrotu palaczy. Przepis bylby martwy. A tak pozostawi im sie wybor - albo palarnia, albo bez fajek. Proste. To fukcjonuje w krajach zachodnich i nawet palacze to doceniaja, bo nawet paląc nie trzeba smierdziec jak popielniczka. W Irlandii bedac docenialem zapach starego pubu z jego calym wystrojem, a nie stezenia dymu w powietrzu i niebieskiej mgly. Mysle, ze warto. Krzywda sie palaczom nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dx7 Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 21.01.10, 23:48 > A przeszkadzaloby to, ze gdyby byla dowolnosc, to zostaloby po > staremu, bo wlascicele baliby sie ryzyka odwrotu palaczy. Ich interes + ich wybór = ich ryzyko. Dlaczego chcesz im się wtrącać do ich działalności? Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 22.01.10, 04:50 jefferson_darcy napisał: > A przeszkadzaloby to, ze gdyby byla dowolnosc, to zostaloby po staremu, bo > wlascicele baliby sie ryzyka odwrotu palaczy. A niby dlaczego by sie bali? Z calej antynikotynowej retoryki wynika, ze "wiekszosc" jest za lokalami dla niepalacych. Wlasciciel knajpy dosc szybko zorientuje sie wiec, ze deklarujac swoj lokal jako "dla niepalacych" powiekszy swoja baze klientow o wszystkich niepalacych, ktorzy nie chca wachac cudzego dymu. W poczatkowej fazie wystapi oczywiscie nadmiar lokali dla niepalacych (bo tak zawsze jest - wszyscy naraz rzuca sie powiekszac swoje bazy klientow), potem ktos zauwazy, ze w miescie nie ma ani jednego pubu dla palacych, wiec otwarcie takiego miejsca to zloty interes, bo wszyscy palacze przyjda do niego, zamiast stac w bramie. Potem jeszcze ktos inny dojdzie do tego samego wniosku, potem jeszcze ktos - i sytuacja sie ustabilizuje: rynek, poprzez liczbe palacych/nieplacych sam ureguluje proporcje miedzy lokalami dla niepalacych i dla palacych. I co w tym byloby zlego? Po cholere w tym mieszac? A, na marginesie, zakaz moze byc nie wiem jak restrykcyjny, a ja i tak moge otworzyc knajpe dla palacych. Zwyczajnie, nazwe ja "klubem prywatnym" (a nie lokalem publicznym) - i juz bede poza zasiegiem przepisu. A czlonkostwo bedzie dozywotnie, dobrowolne i darmowe, wydawane przy drzwiach kazdemu, kto przyjdzie wypic u mnie piwo albo zjesc zupe... Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 22.01.10, 00:12 Pale niestety co najmniej 10 papierosow na dzien. Od wielu lat, wiec raczej nie "popalam". Ale we wlasnym domu tez nie pale, tylko ubieram kozaki, kurte, czape i smigam na taras. Wystarczy, ze mi oddech smierdzi - ubrania lubie miec swieze. I dym w knajpie gryzie mnie w oczy. Wierz mi, kiedys nie wyobrazalam sobie kawy lub piwa w pubie bez papierosa. Ale mieszkalam w UK, gdy wprowadzili zakaz palenia w knjapach i o dziwo - da sie z tym zyc. Juz nie mowiac ilu ludzi poznaje sie wychodzac grupami na paierosa przed bar:) Gdy przyjezdzam do Polski chdze na imprezy domowki. Nie jestem w stanie strawic gryzacego smrodu w knajpach. A mojej kurtki mi szkoda, by ja po kazdym wyjsciu prac. Uwierz, nie kazdy nawet nalogowy palacz chce smierdziec z odleglosci paru metrow jak popielniczka. Moze Tobie to nie przeszkadza, ale mi i moim palacym znajomym tak. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 22.01.10, 00:08 > Oby zmuszani do palenia na ulicach przed lokalami przy np. -10 stopniach (zimno > -Polska to nie Hiszpania gdzie zresztą zakazu nie ma...) goto Finlandia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanwon4 Re: Palący jak zwierzęta dzięki fanatykom z Sejmu 22.01.10, 03:03 To nie fanatycy tylko bezmózgowcy.Co tylko wprowadza sie w starych unijnych krajach,natychmiast kopiowane jest u nas.Wzrost ceny benzyny bo unia sobie zyczy?natychmiast,zabronic palenia?bo Bruksela sobie zyczy?natychmiast.Wzrost podatków bo Unia zaleca? natychmiast.Dziwne tylko,ze jakos Unia nie zmusiła polskich bezmózgowców do podniesienia pensji do poziomu unijnego,ze nie zmusiła tych pseudo polityków do zapewnienia ludziom starym godziwego zycia,dobrej opieki lekarskiej.To,co mozna osiagnac siegajac do kieszeni obywatela jest realizowane natychmiast,natomiast od siebie PO-wcy,PIS-owcy i reszta tych "wybrańców narodu" nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
k31459 Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Większ... 21.01.10, 20:26 napewno tam,gdzie będzie można palić właściciele sporo zarobią Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 20:28 Czyli tak naprawdę nic się nie zmieniło. A pardon, zmieniło się. Teraz palacze będą bezkarnie łamać zakaz oszczędzając nie 100 zł, a 500, bo i tak tego nikt nie ściga. I zmieni się jeszcze to, że właściciel knajpy w ogóle nie wywiesi tabliczki z zakazem palenia, bo zrobi sobie lokal dla palących i nikt mu nie podskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Nawet 500 zł - chodzi o to by 21.01.10, 20:28 palili mniej ale nadal płacili tyle samo dla nas wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
koma110 Ustawa godna poparcia !! 21.01.10, 20:29 W calej rozciaglosci godna poparcia. Palacze w calym cywilizowanym swiecie staja sie dinozaurami na wymarciu. Wreszcie bedzie koniec ze smierdzacymi wlosami, ubraniami, itp., po nawet krotkiej wizycie w pubie czy kawiarni! Kto chce "pociagnac dymka" wychodzi na zewnatrz. Koniec. Kropka. Brzmi jak horror, ale po jakims czasie wszyscy sie przywyczajaja i sa zadowoleni - nawet ci co wychodza, bo ograniczaja palenie to raz a dwa, ze nawiazuja w ten sposob kontakty towarzyskie, ktorych by nie zawarli. Takie sa powszechne obserwacje z krajow, ktore juz dawno te droge wybraly, nie ma niezadowolonych, nawet restauratorzy to sobie chwala bo - wbrew ich oczekiwaniom - klientow im przybylo (po poczatkowym zmaleniu). Bedzie dobrze ! - i z korzyscia dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Ustawa godna poparcia !! 21.01.10, 21:02 komunisci tez mieli juz byc na wymarciu ... ja taki optymistyczny nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Ustawa godna poparcia !! 21.01.10, 21:58 jak zabronią Ci pić ulubione piwo, też będziesz trzaskał dziobem. Odpowiedz Link Zgłoś
jefferson_darcy Re: Ustawa godna poparcia !! 21.01.10, 23:32 to juz knajpy straca racje bytu - nie przesadzaj wasc! Odpowiedz Link Zgłoś
dx7 Re: Ustawa godna poparcia !! 21.01.10, 23:49 > to juz knajpy straca racje bytu - nie przesadzaj wasc! Nie stracą - po prostu będzie zakaz palenia i picia alkoholu. Ale spokojnie - w domu będziesz mógł się napić. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Ustawa godna poparcia !! 22.01.10, 00:12 Od tego, ze ja w domu pije piwo, od tego moja rodzina nie ma zwiekszonej szansy na zachorowanie na raka, kolego. Liberalizm i wolnosci to nie "wolna amerykanka". Moje prawa koncza sie tam, gdzie naruszane sa prawa innego. Odpowiedz Link Zgłoś
sebxx Wreszcie!!! 21.01.10, 20:30 Drodzy palacze, mam dość waszego smrodu który muszę wąchać wszędzie. Na przystankach, plaży, pubie, pociągu i gdzie się da.Bronicie papierosów? Brudasy jedne to niedopałki rzucają niepalący pod nogi, na plaży syf!!! nie mówiąc o innych miejscach. Tylko jak większość mówi nie to od razu raban robicie śmierdziele jedne. Ja nie mam zamiaru żyć w smrodzie łażąc po waszych petach. Chcecie palić to w domu!!! Tylko większość pali na balkonach bo smrodek innym domownikom przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Wreszcie!!! 21.01.10, 20:35 > Drodzy palacze, mam dość waszego smrodu który muszę wąchać wszędzie. wiesz, jak spotkam śmierdziela, ale takiego prawdziwego, że rzygać się chce, to wysiadam z tramwaju/autobusu! A na powietrzu, to się odsuwam ;) Jak nie umiesz, to mogę zademonstrować wysiadanie, odsuwanie się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Wreszcie!!! 21.01.10, 20:44 Zgadzam się z tobą. 2 lata temu byłem we Władku, opaliłem się nawet nieźle. Ale przejdę do sedna sprawy. Plaża. Wokoło same kopciuchy, nawet moja żona zwracała kilkakrotnie uwagę hołocie... W piasku kupa leżących petów, a 2-3 metry dalej kosz stoi. Śmierdzące leniuchy, won z plaży :) Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Wreszcie!!! 21.01.10, 20:54 > W piasku kupa leżących petów, a 2-3 metry dalej kosz stoi. to nie o kulturze, tylko o zakazie palenia! :) Kultura w Polsce, to inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Wreszcie!!! 22.01.10, 20:02 Masz rację, ale chciałem zwrócić uwagę na ten szczególik :) Odpowiedz Link Zgłoś
veyder Z tymi e-papierosami to jakis wiekszy przekret 21.01.10, 20:31 Skoro cala ustawa to zapobieganie skutkom biernego palenia, to niby z jakiej racji maja zabronic e-papierosow? To, co sie z nich wydobywa to tylko para wodna - nie ma zadnych substancji smolistych ani rakotworczych. Czytajac kolejne artykuly o nowej ustawie widze, ze za kazdym razem ktorys z poslow sprzeciwia sie e-papierosom. Widac, ze naprawde mocno ich koncerny tytoniowe posmarowaly... No i czemu sie dziwic? Jesli ludzie mogliby spokojnie i bez przeszkod uzywac czegos, co nie jest szkodliwe dla innych a co wyglada, smakuje i dziala (nikotyna) tak jak papieros, praktycznie bez zadnych skutkow ubocznych to przestaliby kupowac papierosy, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
freejazzy Re:Z tymi e-papierosami to jakis wiekszy przekret 22.01.10, 08:41 Zacytuję: "przekonywał poseł Aleksander Sopliński z PSL-u" i powiem tak: jeśli poseł z PSL-u do czegoś przekonuje albo przeciwko czemuś protestuje to MUSI stać za tym jakiś układ bądź układzik - ludzie z tej partii sami z siebie do działania się nie biorą. A jeśli chodzi o sam e-papieros - to jest po prostu elektroniczny inhalator, coś co przekształca zupełnie nieszkodliwy glikol propylenowy w mgiełkę przypominającą dym, i tyle! Można tego używać bez nikotyny! Zatem, przepraszam bardzo, ale jakim prawem panów posłów interesuje to co ja sobie wsadzam w usta? Od kiedy jest to problem wagi państwowej? Póki nie szkodzę innym ani nawet sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
adam-545 Re: Z tymi e-papierosami to jakis wiekszy przekre 07.02.10, 19:18 Mnie to na szczęście nie dotyczy,niech każdy z Was spróbuje przygody z e-papierosami. Na poczatek proponuje taki wkład www.mptech.com.pl/index.php?system_cms=8&k=8&s=0&f=&o=0&p=27 osobiście bardzo mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Większ... 21.01.10, 20:32 kuriozalny jest ten pomysl, ktory chciala przeforsowac PO, zeby zakaz palenia ograniczyc do duzych lokali. Przeciez w duzych lokalach zwykle sa osobne sale dla palacych i niepalacych. najwazniejsza zdobyczą ustawy antynikotynowej bedzie zakaz palenia w srednich i malych lokalach, po wizycie w ktorych obecnie trzeba prac cale ubranie, torbe i wietrzyc buty :/// gdyby wzieto pod uwage ich pomysl to ta ustawa nie mialaby najmniejszego sensu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ausir Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 21:53 Wydzielanie sali dla niepalących to jak dzielenie basenu na część dla sikających i niesikających. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 22.01.10, 10:29 nie no, jezeli w knajpie sa dwie sale, to da sie to zrobic. mnie za to bawia pomysly typu wydzielenie w jednej sali kąta dla niepalących, jak na przyklad to zrobili w Nowym Wspanialym Swiecie. Po 5 minutach mialem juz dosyc dymu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alik666 Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Większ... 21.01.10, 20:32 A ile będzie wynosił mandat za solenie? Albo cukrzenie czy pieprzenie... np. z trybuny sejmowej? Jestem lekarzem i zapewniam, że e-papierosy są bezpieczne dla zdrowia. Jeśli chcemy oduczyć Polaków od palenia to musimy im dać jakieś narzędzia do tego - przekonywała posłanka Beata Małecka-Libera z PO. Nie wiem czy to wyrwane z kontekstu, ale jak czytam takie głupoty to się nie dziwię, że służba zdrowia i polityka są na takim niskim poziomie w tym kraju. Jak "bezpieczne dla zdrowia" może być coś przez co wdychamy nikotynę i chemię? Bezpieczne bo nie zabije po jednej dawce? A może chodziło o "bezpieczniejsze niż zwykłe papierosy"? Z tym wypada się zgodzić. Ale nie zgodzę się z opinią, że e-papierosy służą do rzucania palenia. Służą do palenia, a takie "pieprzenie w bambus" o rzucaniu, służy wprowadzającej w błąd reklamie, skierowanej do naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Pani Minister Kopacz- autorytet: 21.01.10, 20:35 www.youtube.com/watch?v=7beuVGI-4R8 Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Pani Minister Kopacz- autorytet: 21.01.10, 21:52 czegos tu nie rozumiem Pani Kopacz jest w rzedzie wiekszosciowym to co za perfidny gnom chce obywatelom prawa zabierac ?? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 20:52 > Nie wiem czy to wyrwane z kontekstu, ale jak czytam takie głupoty palę e-papierosy od 2 tygodni! Zaczynam odczuwać przyjemność braku zapachu tytoniu w moim mieszkaniu! To fajne! Ale dalej się zastanawiam nad sprzeciwem do e-fajek! Sama nikotyna tylko uzależnia. Ale tego nie da się porównać z herą czy innym goownem! Więc dlaczego są na nie????? Wszak wiadomo, że to dym z fajek robi największe spustoszenie???? Odpowiedz Link Zgłoś
jedna_an_ja Re: Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Więk 21.01.10, 20:54 alik666 napisał: Ale nie zgodzę się z opinią, że e-papierosy służą do rzucania > palenia. Służą do palenia, a takie "pieprzenie w bambus" o rzucaniu, służy > wprowadzającej w błąd reklamie, skierowanej do naiwnych. Gumy do żucia, plastry z nikotyną podobnie jak e-papieros pomagają rzucić palenie - o każdej porze można oglądać reklamy w telewizji. W e-papierosie nikotyna dostarczana jest poprzez wdychanie pary z nikotyną. Czy wobec tego plastry i gumy powinny być również "zakazane"? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbo22 Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Większ... 21.01.10, 20:34 Jestem osobą nie palącą, ale już nie mogę, słuchać tego bredzenia. O nie paleniu, dość tych głupot weźcie się do roboty CWANIAKI. Zakaz palenia na przystankach, a palą. Weźcie te swoje cztery litery i proszę w miasto do przejażdżki komunikacją miejską. Polecam godziny od 4.00 do 7.00. godziny wieczorne dowolne, byle po 20. Uważam że miasto dowolne, warunek musi posiadać komunikację miejską. Ja to piszę z miasta Szczecina. Proszę najpierw skończyć, zaczęte działania poprzedników, by zwiększyć bezpieczeństwo pasażerów. Usunąć picie alkoholu, palenie, wandalizm, itp. Mam pytanie jak będę palił w miejscu niedozwolonym, i zostanę złapany, a w trakcie tej kontroli wdepnę w gó... ( psie ), którego też tam nie powinno być, to oczywiście mandat mam zapłacić, ale czy osoby kontrolujące muszą mi wyczyścić obuwie. Bo to gó... też niezgodne z ustawą. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley A co z grillem? 21.01.10, 20:37 To dopiero śmierdzi! I rakotwórczych substancji też się wydziela od groma! Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Re: A co z grillem? 22.01.10, 00:32 A "pali" ktoś tego grilla tuż obok ciebie na przystanku- nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
rad.ekg Re: A co z grillem? 22.01.10, 02:12 A szkoda, bo jak mi taki jeden z drugim na parterze grila robi to mam ochote wiadro wody wylac. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: A co z grillem? 22.01.10, 11:05 posh_emka napisała: > A "pali" ktoś tego grilla tuż obok ciebie na przystanku- nie sądzę. odnosząc się do twojego opisu...jak ktos trafnie to nazwał>>> w dupie byłeś i gó... widziałeś/aś zamknij pysk i następnym razem wybierz dobrze..... Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek-1957 Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Większ... 21.01.10, 20:39 A co z karami dla zaśmiecających niedopałkami ulic, chodników, przystanków, peronów. Dlaczego nikt ich nie karze? Czy nie ma na to paragrafu? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Paragrafy czy fajansy (vel hasioki) 21.01.10, 20:47 zbyszek-1957 napisał: > A co z karami dla zaśmiecających niedopałkami > ulic, chodników, przystanków, peronów. > Dlaczego nikt ich nie karze? Bo to jest trochę fatygujące. > Czy nie ma na to paragrafu? Jest, równie jak na każde inne zaśmiecanie ulicy. Ale lepiej od paragrafów działają systematycznie opróżniane kosze na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui faszyzm wchodzi 22.01.10, 07:16 pomijając już godzenie w wolność gospodarczą, to kolejny kroczek do eurototalitaryzmu. -od stycznia ustawą odebrano możliwość egzystencji sklepom zielarskim, za niedługo zdelegalizuje się także hodowanie i użytek ziół (już sobie rumianku na działce nie posadzicie bez zezwolenia) -jest już zakaz wysiewu własnego ziarna z własnych zbiorów -totalna cenzura internetu (wymówki - masowy hazard i masowa pedofilia, ale zamknąć będzie można i tak dowolną stronę) owce powoli budują sobie wyspecjalizowaną rzeźnię... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Czy Wy też tak macie? 21.01.10, 20:45 Im większy krzyk antynikotynowy, tym większą mam ochotę palić coś poza fajką wodną. Odpowiedz Link Zgłoś
thelowfatyogurt Re: Czy Wy też tak macie? 21.01.10, 20:50 Ja nie palę w ogóle, ale odczuwam coraz większą solidarność z palaczami :) Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Czy Wy też tak macie? 21.01.10, 21:20 to zdrowy odruch - ze tak to nazwe :) w koncu zabieraja rodakom znaczna czesc swobody. nie mysle o palaczach ale o swobodzie decydowania Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Można się zgodzić lub nie z opinią 21.01.10, 20:48 ========================= o wzrastającym na naszych oczach restrykcyjnym państwie policyjnym. Temat palenia papierosów to tylko kolejny przykład. Co to znaczy, że jakaś sitwa będzie mi, jako właścicielowi knajpy, pozwalać na rodzaj komfortu, który de facto należy do moich klientów? Komu nie będzie pasować, będzie moim konsumentem, a jeśli nie - to droga wolna. A co państwo może obchodzić, na co pozwalam moim pracownikom w moich samochodach używane jako "służbowe"? Z jakiej racji rząd kontroluje, co ja kupuję (lub nawet przeglądam!) w internetowej sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
andzela1 Bo to jak w tej opowiastce o żabie 21.01.10, 22:06 Jak żabę wrzucić do garnka z wrzątkiem - wyskoczy. Jeżeli powoli podgrzewać - żabka się elegancko ugotuje z uśmiechem na żabiej mordce. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui Re: Można się zgodzić lub nie z opinią 22.01.10, 07:22 no właśnie - styropiany "obalały" komunę, żeby wprowadzić samemu jej lepszą wersję. świetny pisarz i felietonista Nowej Fantastyki dowodził w felietonach "Nowe średniowiecze", że powoli nastaje neofeudalizm - podział na kasty, cechowość i dziedziczność kast i zawodów, coraz większy dystans pomiędzy "panami" a "chłopstwem", któremu trzeba przykręcać śrubę i dodawać nowe zakazy i daniny. awans do kasty wyżej staje sie coraz trudniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jankomuzykant.dwa Nawet Hura!!!!! 21.01.10, 21:00 prawdę mówiąc to guzik mnie to obchodzi czy ktoś pali, pije, ćpa, jest homo czy hetero, ale jako osoba niepaląca cholernie się cieszę że będzie można pójść do knajpy i nie wdychać tego smrodu, a niestety palacze to dzicz, swołocz widząca czubek swojego nosa, dla nich najważniejsze jest puścić dymka, nie ważne gdzie, i kiedy, Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Nawet Hura!!!!! 21.01.10, 21:25 tylko to zawsze niepalacy zachowuje sie jak furiat Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Nawet Hura!!!!! 22.01.10, 00:20 Bo palacemu dym raczej nie przeszkadza, I tak juz smierdzi, ma nieswiezy oddech i zolte paluchy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: Nawet Hura!!!!! 22.01.10, 11:34 cehaem napisał: > Bo palacemu dym raczej nie przeszkadza, I tak juz smierdzi, ma nieswiezy oddech > i zolte paluchy :) zapewne jest pedałem i bije czarnuchów....zapomniałem że jest także pedofilem......:)))) coś jeszcze wymyślicie ekoterroryści???????? pis dało plamę hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a co to zmieni? 21.01.10, 21:01 jeśli nie można skutecznie wyegzekwować przepisów o zakazie palenia w windach, klatkach schodowych, biurach czy innych miejscach pracy to na pewno nie da się ich wyegzekwować w knajpach... ktoś po prostu wierzy w magię... albo co bardziej prawdopodobne paru polityków nie miało co robić to sobie wymyślili robotę biorąc pewnie kasę od rożnych lobbystów... (np. za blokowanie restrykcyjnych rozwiązań) prawda zaś jest taka że jeśli restaurator liczy na klientów niepalących to juz teraz skutecznie egzekwuje zakaz palenia, jeśli na palących to nic go nie zmusi do egzekwowania tego prawa, zaś w dobrych lokalach jest na tyle wydajna klimatyzacja że to że ktoś pali nie ma większego znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Panie Tusek! Nie udawaj pan greka! 21.01.10, 21:02 =========================== Za późno placformiaki poszli "po rozum do głowy". sTrusiek nagle sobie uprzytomnił, że właśnie definitywnie traci bardzo dużą część z 7 milionów palaczy-wyborców. Robi "mądrą minę do głupiej gry", bo nagle okazało się (po raz kolejny), że "ciemny lud" jednak nie wszystko kupi. Chciał być europejczykiem "na topie" antynikotynowej histerii, ale ten kij ma dwa końce. I chociaż PO ma parlamentarną przewagę i narzędzia władzy w rękach, udaje biedaczek, że "on przecież chciał dobrze", ale mu nie pozwolili. PiSowi też się oberwie, bo z nich nie mniejsi obłudnicy, i tak samo dla PR'u gotowi są na największe głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
koniuu Nawet 500 zł za złamanie zakazu palenia. Większ... 21.01.10, 21:03 babcia w video dobrze mowi! Ja mysle, ze ona po cichu jest za legalizacja marihuany ;) no bo kto ma prawo mowic nam co mozemy a czego nie mozemy? NIKT! Odpowiedz Link Zgłoś