grubyczarnykocur 25.05.10, 09:50 Przerażająca wąskość umysłów dobrodziejów z małych wiosek, ale wiedzą że nie ma konkurencji. W takiej np. Łodzi można iść dwie ulice dalej i się nie denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sir_fred Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 09:55 Psychopaci, pedofile, ludzie pełni nienawiści - oto obraz ludzi w sutannach, od wieków uzurpujących sobie prawo do uczenia narodu moralności. I wielki krzyk, jeśli nazwie się ich po imieniu - ciemnogrodem. Odpowiedz Link Zgłoś
marinellla Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:00 Co za kretyn. Żeby nie używać mocnych słów. Moje drogi z kościołem rozeszły się przed bierzmowaniem /orzekłam, że dojrzałą chrześcijanką w wieku lat 14 na pewno nie jestem i nie poszłam... a potem byłam już tylko coraz mniej chrześcijanką!/, ale przez takie akcje mam zamiar w wakacje się w ogóle z tej instytucji wypisać. Żal, żenada, tępienie najsłabszych, szlag człowieka trafia jak czyta o takich bałwanach. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:15 marinellla napisała: > Co za kretyn. Żeby nie używać mocnych słów. ***************************** Sama postawa księdza jest tu sprawą drugorzędną. Artykuł przybliża model mechanizmu presji społecznej, która w większości podobnych wypadków skłania poddanych ostracyzmowi do przynajmniej udawania przynależności do wspólnoty religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:32 Nie jest sprawą drugorzedną postawa księdza, bo to on doprowadził do szykanowania dziewczynki przez jej rówieśników, no i sam to robił. Do tej pory wszystko było w porządku. Nikomu nie przeszkadzało, że dziewczynka nie uczęszcza na religię, że nie jest ochrzczona. Księżulo pokazał im, że powinno. No to jako posłuszni parafianie robią co do nich należy. Tak ten mechanizm działa. Odpowiedz Link Zgłoś
syn_jana Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:44 "Nawet jeśli wchodzi w grę wyrok sądowy, to i tak decyzja należy do księdza biskupa." To chyba nie może być prawda. Mimo wszystko, nawet czarni nie są jeszcze ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
niteczka32 Katecheta to nie nauczyciel ?! 25.05.10, 14:25 To co, obowiązuje go Karta Nauczyciela, czy nie? Bo jeżeli byłby ukarany z jakiegoś paragrafu Kodeksu Karnego, to nie może być nauczycielem. No ale ostateczną decyzję podejmuje biskup? Ludzie, księża katecheci mają wszystkie przywileje nauczycieli, a dyrektor szkoły nie ma nad nimi kontroli, nie może wystawić oceny!!!! Na każdym etapie edukacyjnym, począwszy od przedszkola do szkoły średniej jest religia. Najczęściej po 2 godziny tygodniowo. Katechetów jest więcej niż fizyków, chemików czy biologów (1 godz. w tygodniu w gimnazjum). Są nawet w szkołach specjalnych i katechizują dzieci upośledzone, w tym w stopniu znacznym, które nierzadko nie rozumieją mowy. Wszystko to za nasze pieniądze, których brakuje na modernizację dróg, szpitale, ochronę przeciwpowodziową. > "Nawet jeśli wchodzi w grę wyrok sądowy, to i tak decyzja należy do księdza > biskupa." > > To chyba nie może być prawda. Mimo wszystko, nawet czarni nie są jeszcze ponad > prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
szama3 Re: Katecheta to nie nauczyciel ?! 25.05.10, 17:05 niteczka32 napisała: > To co, obowiązuje go Karta Nauczyciela, czy nie? Bo jeżeli byłby ukarany z > jakiegoś paragrafu Kodeksu Karnego, to nie może być nauczycielem. No ale > ostateczną decyzję podejmuje biskup? > > Ludzie, księża katecheci mają wszystkie przywileje nauczycieli, a dyrektor > szkoły nie ma nad nimi kontroli, nie może wystawić oceny!!!! > > Na każdym etapie edukacyjnym, począwszy od przedszkola do szkoły średniej jest > religia. Najczęściej po 2 godziny tygodniowo. Katechetów jest więcej niż > fizyków, chemików czy biologów (1 godz. w tygodniu w gimnazjum). Są nawet w > szkołach specjalnych i katechizują dzieci upośledzone, w tym w stopniu znacznym > , > które nierzadko nie rozumieją mowy. Wszystko to za nasze pieniądze, których > brakuje na modernizację dróg, szpitale, ochronę przeciwpowodziową. > > > "Nawet jeśli wchodzi w grę wyrok sądowy, to i tak decyzja należy do księd > za > > biskupa." > > > > To chyba nie może być prawda. Mimo wszystko, nawet czarni nie są jeszcze > ponad > > prawem. ostatnio straszą kontrolą w banku watykańskim bo podobno pierze brudne pieniądze, może to trochę uspokoi tych pierd. katechetów, ale i na miejscu mają niezłe finansowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Katecheta to nie nauczyciel ?! 25.05.10, 18:53 No ale z artykulu wynika, ze nie ponosza odpowiedzialnosci, tak jak kazdy inny nauczyciel. A pieniadze biora. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Odesłać księży do Watykanu może tam dotrze do nich 25.05.10, 21:33 nauka Chrystusa oraz 10 przykazań Boskich. Na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk A wszystko to wisi na jednym rozporządzeniu 25.05.10, 23:16 tylko nikt nie ma jaj go wywalić chociaż po zmianie Konstytucji nie jest z nią zgodne. Odpowiedz Link Zgłoś
4head W Polsce obowiązuje polskie prawo a nie kanoniczne 25.05.10, 20:14 Co ma biskup do tego?! Jeżeli katecheta - "ksiądz" podjudzał dzieciaki to dyscyplinarka i won ze szkoły! Prawo ma być takie samo dla wszystkich. Zaraz radiomaryjce rozpiszą się że jestem komuchem, żydem, gejem itp. Jestem Polakiem i kocham swój kraj i szanuję prawo, które obowiązuje każdego obywatela w tym księdza. Chyba, że księża to piąta kolumna Watykanu no bo jak inaczej wyjaśnić to, że nie ważny będzie wyrok sądu polskiego tylko zdanie biskupa? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk katecheta to indoktrynator i otumaniacz 25.05.10, 17:48 ogłupiacz i oszust. Manipuluje strachem i to wszystko na dzieciach. Pranie mózgu od małego, wtedy najlepiej niszczyć mózg przyszłym owcom. Odpowiedz Link Zgłoś
miszczu.pll gdybym był ojcem tego dziecka 25.05.10, 19:08 to wywaliłbym plebanowi w mordę aż szmaciarz by się nogami nakrył Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: gdybym był ojcem tego dziecka 25.05.10, 20:10 I poszedłbyś do pierdla siedzieć za pobicie księdza - bo w Polsce są niestety bezkarni. Dopóki nie zmieni się mentalność społeczeństwa (i dopóki będzie obowiązywał konkordat) to takie sytuacje jak opisana w artykule będą się zdarzały. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek SOCJALiści też potrafili szczuć kundelków 26.05.10, 11:50 Przeczytałem kilkanaście komentarzy pod artykułem i z widzę jak z medialnej bzdury dało się zrobić modelowe szczucie plebsu, jak ze starych metod socjalistów narodowych lub bolszewickich. miszczu.pll napisał: > wywaliłbym plebanowi w mordę Artykuł o ... niczym. Jedyny konkret to to, że ksiądz nazwał nieochrzczoną dziewczynkę "nieochrzczoną poganką". O ile się dobrze orientuję, to tak chrześcijanie nazywali tych, którzy dla nich są ... nieochrzczonymi poganami. Co w tym szokującego ? Czy należy robić sąsiadujący artykuł o tym, jak "wyzwolona" nauczycielka w "wyzwolonym" składzie dziecięcym nazywa jedno dziecko "ochrzczonym katolikiem" ? Do tego dorzucone pogłoski, że "diabeł w niej siedzi". W owym analogicznym artykule musiałby być pogłoski jakoby: "to wnuczka moherowego beretu", "dziecko socjalizmu nie miało w sercu", "w kulcie kapitalistycznych wyzyskiwaczy wyrosło". Przecież ten analogiczny artykuł byłby tylko zabawny. Dlaczego zabawne nie jest dla lewicowców, że "ideologia", której nie szanują ma swoje określenia. Ale ... szczucie plebsu się udało. Eksperyment wykonany. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Stalin, Watykan i Hitler rozebrali razem Polskę 26.05.10, 17:20 trzy totalitarne dyktatury panujące nad baranami. Zawsze byli razem. W czasie WWII Watykan musiał stanąć po jakiejś stronie, stanął po stronie Hitlera więc się nie dziwię, że Stalin zaczął czarnuchów tępić wszelkimi znanymi metodami. Stary dobry Watykan, zawsze ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
puchacz_sceptyk Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 14:31 syn_jana napisał: > "Nawet jeśli wchodzi w grę wyrok sądowy, to i tak decyzja należy do księdza > biskupa." > > To chyba nie może być prawda. Mimo wszystko, nawet czarni nie są jeszcze ponad > prawem. Niestety, ale są ponad prawem. Gwarantuje im to immunitet kościelny jeszcze z czasów "prześladowczej" PRL, a także wymuszony na ciemnej tłuszczy konkordat. Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 czas wkrótce na petycję do rządu RP o finał 25.05.10, 20:07 czas więc na petycję do rządu RP, ale poczekajmy aż się uspokoi po wyborach prezydenckich, na petycję o zniesienie tego konkordatu skutkującego mam wrazenie że często mafijnym, tzn stojącym poza prawem powiązaniem/wpływem na normalne wykonywanie prawa cywilnego lub karnego wobec tzw. kapłanów, a normalnie ksizęży i zakonników łamiących czy to dobry obyczaj czy też samo prawo RP. - i póżniej w trybie "obywatelskim" wniesieie wniosku na forum sejmu z uzasadnieniami o wadach prawnych /jak widać z funkcjonowania tego/ dotychczasowego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Re: czas wkrótce na petycję do rządu RP o finał 25.05.10, 20:11 marl57 napisał: > czas więc na petycję do rządu RP, > ale poczekajmy aż się uspokoi po wyborach prezydenckich, > [b]na petycję o zniesienie tego konkordatu[ > /b] skutkującego > mam wrazenie że często mafijnym, > tzn stojącym poza prawem powiązaniem/wpływem > na normalne wykonywanie prawa cywilnego lub karnego > wobec tzw. kapłanów, a normalnie ksizęży i zakonników > łamiących czy to dobry obyczaj czy też samo prawo RP. > > - i póżniej w trybie "obywatelskim" wniesieie wniosku > na forum sejmu z uzasadnieniami o wadach prawnych > /jak widać z funkcjonowania tego/ dotychczasowego rozwiązania. nareszcie ! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Idea szczytna, tylko jest jeden szkopuł 25.05.10, 20:13 Nie ma w Polsce polityków, którzy mieliby jaja wypowiedzieć konkordat. Skoro lewica nie zrobiła tego za swoich rządów, to prawica nie zrobi tego tym bardziej (wystarczy sobie przypomnieć co się stało z blisko milionem podpisów, które PO zebrała pod projektem zmian w ordynacji wyborczej). Odpowiedz Link Zgłoś
mamagra Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 15:28 syn_jana napisał: > "Nawet jeśli wchodzi w grę wyrok sądowy, to i tak decyzja należy do księdza > biskupa." > > To chyba nie może być prawda. Mimo wszystko, nawet czarni nie są jeszcze ponad > prawem. Prawda, najprawdziwsza prawda, ha, ha. To sprawa nadrzędnego sytuowania umowy konkordatowej w polskim systemie prawnym. Ta umowa międzynarodowa kryje jeszcze tyle niespodzianek, że gdyby przeciętny Polak lub nieprzeciętny tzw. dziennikarz poznał je w połowie, to włosy, nawet łysemu, stanęłyby dęba. Jeszcze nie raz będziemy łykali tę i inne żaby. Odpowiedz Link Zgłoś
rozterka47 Nawet jeśliwyrok sądowy - wywalic religię ze szkół 25.05.10, 19:49 - Ksiądz otrzymuje misję kanoniczną. Odwołać może go ksiądz biskup, jeśli są podstawy z prawa kanonicznego. Ale żadna skarga do nas nie wpłynęła, a jeśli wpłynie, to nie wiem, czy będzie do tego podstawą. Nawet jeśli wchodzi w grę wyrok sądowy, to i tak decyzja należy do księdza biskupa. To skandal , szkoły sa publiczne. Jeżeli zachowanie jakiegokolwiek nauczyciela godzi w dobro dziecka , jeżeli sieje on nienawisć , to w normalnym panstwie nie ma prawa pracować w szkole. A juz na pewno nie powinna miec prawa nauczania osoba karana. A tak w ogóle , wyprowadzić religię ze szkół ! Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 19:58 Masz rację. Na mnie też te własnie słowa zrobiły największe wrażenie. Każdy inny nauczyciel, gdyby doprowadził do takiej sytuacji z dzieckiem, byłby wywalony na zbity pysk. W jakim państwie (niby prawa) żyjemy, że takie coś jest możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 20:16 Oficjalnie mamy rozdział religii od państwa. W praktyce - państwo wyznaniowe. Swoją drogą politycy, którzy podpisali konkordat powinni się znaleźć przed Trybunałem Stanu - za wybitne działanie na szkodę państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:46 maura4 napisała: > Nie jest sprawą drugorzedną postawa księdza, ***************************** Ależ jest, bo to wcale nie ksiądz musi dolewać oliwy do ognia. Wiejskie kumoszki też nieźle potrafią to robić - i to często-gęsto wbrew postawie księdza-dobrodzieja. W opisanym wypadku mechanizm jest najsilniejszy, bo nakręcany przez kapłana. Ale wcale tak być nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:54 Masz rację tak też bywa, ale w tym przypadku wydaje się , że wszystko nakręcił klecha. Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 11:34 To księdza (z misją... ) też chroni karta nauczyciela ?! Odpowiedz Link Zgłoś
niteczka32 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 14:28 Tak, wynagrodzenia i przywileje mają z Karty Nauczyciela, a odpowiedzialność przed Panem Bogiem. I można ich w czarną d... pocałować. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 11:43 >Wiejskie kumoszki >też nieźle potrafią to robić - i to często-gęsto wbrew postawie >księdza-dobrodzieja. To prawda. Ale wtedy rola ksiedza jest szczególnie istotna i wymaga odwagi, bo zarówno w zyciu ksiedza , jak i nauczyciela zdarzaja sie nieraz przypadki, w których to własnie ODWAGA jest najcenniejsza. Odwaga, zeby w trakcie kazania zaczać o tym mówić, nazwać pewne rzeczy po imieniu, powiedzieć, co jest zachowaniem niechrzescijańskim, wymagajacycm napietnowania i skierowac te słowa wprost do wiernych. To akurat jedna z najwazniejszych ról ksiedza i jedna z nielicznych, która DOBRZE działa w przestzreni publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 14:00 A jeżeli ksiądz katolicki jest inicjatorem działań niechrześcijańskich? Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 14:22 po pierwsze religia katolicka z chrzescijanstwem nie ma wiele wspolnego bo wymaga nie wypelniania slow jezusa w swoim zyciu ale bicia poklonow w swiatyniach i dawania na tace. a to ze na scianie wisi krucyfiks to po prostu zabieg medialny a na miejscu ojca tej dziewczynki po prostu przeszedlbym sie do ksiedza i obil mu gebe. Odpowiedz Link Zgłoś
gh83 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 14:34 > a na miejscu ojca tej dziewczynki po prostu przeszedlbym sie do > ksiedza i obil mu gebe. Będą Ci miejscowe dewotki drzwi gównem mazać, a dziecko psem poszczują za atak na kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
samson.miodek Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 14:46 Tutaj jedna matka sie bala cokolwiek powiedziec zeby ksiezulo corce nie robil problemow przy komunii.A jestem ciekawa czy jakby tak wszyscy sie postawili to kazdemu dziecku robilby problemy?Kuria uznalaby ze wszystko ok i ze ksiezulo ma racje?Ludzie postawcie sie jak widzicie niesprawiedliwosc a nie widzicie tylko czubek wlasnego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 16:29 samson.miodek napisała: > Tutaj jedna matka sie bala cokolwiek powiedziec zeby ksiezulo corce nie > robil problemow przy komunii.A jestem ciekawa czy jakby tak wszyscy sie > postawili to kazdemu dziecku robilby problemy?Kuria uznalaby ze > wszystko ok i ze ksiezulo ma racje?Ludzie postawcie sie jak widzicie > niesprawiedliwosc a nie widzicie tylko czubek wlasnego nosa. Dokładnie o tym samym pomyślałam. I o tym, że ta matka ma się nadal za dobrą katoliczkę. Na sto procent bierzmowaną. A na bierzmowaniu otrzymała 7 darów Ducha św., w tym męstwo. Nie po to, żeby nie bać się sama zostać w ciemnym pokoju, ale żeby mieć odwagę przeciwstawić się głupocie i podłości wokół. No, ale ja naiwna jestem. Wszak to wszystko to tylko rytuały niewierzących-praktykujących. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 18:52 No wlasnie, przeszkadzalo to najbardziej ksiedzu, miejscowych to nie obchodzilo. To swiadczy tylko o tym, ze Polacy nie sa takim ciemnogrodem. ale sa tchorzami - bo w przeciwnym wypadku nie baliby sie oficjalnie wystapic przeciwko ksiedzu. Dokladnie tak samo to wyglada na najwyzszym szczeblu: niewielu politykow zbuntuje sie przeciwko biskupom, nawet jesli ci gadaja kompletne glupoty. Dlatego Polska wyglada jak wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
outsider44 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:46 > Sama postawa księdza jest tu sprawą drugorzędną. Artykuł przybliża model > mechanizmu presji społecznej, która w większości podobnych wypadków skłania Absolutnie nie mogę się z tobą zgodzić! Postawa księdza i katechety ma zasadnicze znaczenie! Kilka lat temu wyprowadziłem się z rodziną na wieś, w Bory Tucholskie. Moi dwaj synowie (druga i piąta - wtedy - klasa) są nieochrzeczeni i oczywiście - nie zapisałem ich na religię.Ksiądz nas odwiedził, porozmawialiśmy o wierze i ateizmie. Nigdy jednym słowem nie skomentował publicznie naszego wyboru! Ba, sam był wielbicielem jamników, a myśmy mieli suczkę medalistkę, więc dwa częst nas odwiedzał, a w kościele powoływał się na mój artykulik w lokalnej prasie o zmianie stosunku mieszkańców wsi do zwierząt. Nigdy też nie spotkalismy się z nieprzychylnością mieszkańców wsi z powodu naszej areligijności. Śmieszyło mnie, że w tym samym czasie mój szwagier w Gdańsku posłał swoje dzieci na religię, bo "co ludzie powiedzą". Wytykałem mu zakłamanie - jak za komuny - co innego mówi się w domu, a co innego dowiadują się w szkole, ale bez skutku. Teraz to są bierzmowano- niewierzące owieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:50 outsider44 napisał: > Absolutnie nie mogę się z tobą zgodzić! Postawa księdza i katechety > ma zasadnicze znaczenie! ************************* Dlaczego się ze mną nie zgadzasz, skoro przytaczasz własny pozytywny przykład koegzystencji światopoglądowej? Odpowiedz Link Zgłoś
outsider44 Re: Dlaczego się ze mną nie zgadzasz, skoro przyta 25.05.10, 13:00 Nie zgadzam się ze sformułowaniem, że postawa księdza nie ma zasadniczego znaczenia. Ten przykład koegzystencji (jak to określiłeś) światopoglądowej) spowodowany był według mnie właśnie głównie postawą miejscowego proboszcza. Wyobraź sobie, co by się działo, gdyby (nawet z ambony - znam takie przypadki) powiedział do dzieci - uważajcie w szkole, bo macie tam dwóch bezbożników! A do dorosłych (autentyczne - z rzeszowskiego) sprowadzili się do nas bezbożni, może czciciele diabła, módlcie się, żeby nie sprowadzili na nas nieszczęścia! Jak wtedy wyglądałaby koegzystencja światopoglądowa? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Rozumiem, ze prawo juz nie dotyczy ksiezy 25.05.10, 14:10 To ciekawe, nie mozna ksiedza zwolnic nawet na podstawie wyroku sadowego ? To czyje sa te szkoly ? Koscielne czy panstwowe ? Zabawne, do czego Polacy doprowadzili w swoim kraju :o) Chyba zostane ksiedzem, chociaz bedzie to trudne, gdyz nie mam ani pociagu do facetow ani tym bardziej do dzieci :( Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_dolar Re: Rozumiem, ze prawo juz nie dotyczy ksiezy 25.05.10, 15:44 ale chyba pociąg do luksusu lenistwa i pieniędzy masz? :) to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Kiedys nie bylo religijnych nauczan w szkole... 25.05.10, 16:37 bo gora byly komuchy.Teraz jest inaczej,bo Kosciol Katolicki ma na to przyzwolenie- konkordat, CZYLI ZASTAPIL PZPR!!Ta sredniowieczna organzacja religijna nie powinna wlazic do szkol,bo nie reprezentuje zadnej nauki!ZADNA RELIGIA NAUKA NIE BYLA I NIGDY NIE BEDZIE!!!W polskim chorym kraju ZWYCZAJNIE ZLE SIE DZIEJE!! Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:59 maruda.r napisał: > marinellla napisała: > > > Co za kretyn. Żeby nie używać mocnych słów. > > ***************************** > > Sama postawa księdza jest tu sprawą drugorzędną. Artykuł przybliża model > mechanizmu presji społecznej, która w większości podobnych wypadków skłania > poddanych ostracyzmowi do przynajmniej udawania przynależności do wspólnoty > religijnej. > Tyle, że taki "kapłan" to potencjalny morderca. Dobrze, że to dziecki ma światłych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:31 Co za kretyn. Żeby nie używać mocnych słów. Moje drogi z kościołem rozeszły się przed bierzmowaniem /orzekłam, że dojrzałą chrześcijanką w wieku lat 14 na pewno nie jestem i nie poszłam... a potem byłam już tylko coraz mniej chrześcijanką!/, ale przez takie akcje mam zamiar w wakacje się w ogóle z tej instytucji wypisać. Żal, żenada, tępienie najsłabszych, szlag człowieka trafia jak czyta o takich bałwanach. --------------- też latem chcę podjechać do miejscowości gdzie byłem ochrzszczony i pobrać kopię aktu chrztu który jest potrzebny do przeprowadzenia formalnego aktu "odchrzszczenia" zwanego apostazją. wstydzę się należeć do tej instytucji a nawet czuję do niej obrzydzenie czytając o takich przypadkach jak tej dziewczynki i jej rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
trzynasty Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 15:04 Jak u mnie.Do bierzmowania nie poszedłem świadomie.Na szczęście rodzina nie naciskała. Moje dzieci są nieochrzczone, mam nadzieję że kiedyś same wybiorą. I chociaż mieszkamy w "wiejskiej" dzielnicy dużego miasta, nikt nie daje nam (a przede wszystkim dzieciom) odczuć, że jesteśmy be. Swoją drogą, gdyby ksiądz podobną opinię rozpowszechniał o moim dziecku, po prostu dostałby po mordzie. Niech żyje katolicka tolerancja oraz chrześcijańska nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Zle bys zrobil... 25.05.10, 17:07 bo pan ksiadz stalby sie 'meczennikiem',czyli w opinii ludzi prawie swietym. Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_dolar Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 15:39 > Co za kretyn. Żeby nie używać mocnych słów. Moje drogi z kościołem > rozeszły się przed bierzmowaniem /orzekłam, że dojrzałą chrześcijanką w > wieku lat 14 na pewno nie jestem i nie poszłam... a potem byłam już > tylko coraz mniej chrześcijanką!/, ale przez takie akcje mam zamiar w > wakacje się w ogóle z tej instytucji wypisać. Żal, żenada, tępienie > najsłabszych, szlag człowieka trafia jak czyta o takich bałwanach Standardowo popełniasz jak wielu jeden zasadniczy błąd. Można być chrześcijaninem/chrześcijanką nie będąc wcale katolikiem. Ale nie można być katolikiem nie będąc chrześcijaninem. To że sobie kler coś wymyśla nie oznacza od razu że całe chrześcijaństwo jest takie samo. Chrześcijaństwo jest pięknym nawet jeżeli by nie uznawać za religię, to jest pięknym kodeksem moralnym. Słowa Jeszuy z Nazaretu traktują najczęściej o realacjach międzyludzkich, kler nie ma prawa sobie przywłaszczać prawa do interpretacji i głoszenia jego słów. Odpowiedz Link Zgłoś
yacyk Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 15:45 Zgadzam się zupełnie z Tobą, nigdy nie byłem związany z kosciołem katolickim ani z żadnym innym i nie brakuje mi tego , też mnie szlag trafia jak słyszę lub czytam o takich przypadkach,instytucja koscioła katolickiego jest kolejnym chorym tworem w naszym kraju.Dużo by pisać o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
nekia0000 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 17:58 Według przypowieści sw. Michaldy tu czytuje jej słowa:Droga do piekieł będzie wysłana sukmanami Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 20:22 miało chyba być że .... sutannami ... Odpowiedz Link Zgłoś
terkli56 Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:00 Kościół będzie jeszcze tłumaczył zachowanie "wspaniałego kapłana" który niszczy KOŚCIÓL i Boga.Takich kapłanów przybywa czyją sie nareszcie wolni a nateriały typu Pośpieszalskiego,postepowanie Rydzyka,Dziwisza im tylko drogę otwiera.Bóg bedzie zawsze ale kościół polski zchodzi bardzo szybko "na psy" Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To nie jest kosciol polski... 25.05.10, 17:18 ten kosciol nazywa sie Kosciolem Rzymsko-katolickim. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1009 "Wspaniały" kapłan 25.05.10, 10:00 Piękny przykład daje ten pan ksiądz (bo kapłanem go nie nazwę). "Cudownie" pokazuje, co to miłość bliźniego, misja kapłańska. A swoją drogą, tacy, jak on tak długo się będą w ten sposób zachowywać, jak długo będą się czuli bezkarni. Jak ludzie się postawią, to jeden z drugim zmieni zdanie, bo się będzie bał, że nic na tacę mu nie wrzucą., a tu samochodzik nowy trzeba kupić, jaką kochankę utrzymać, a ceny coraz wyższe.... Odpowiedz Link Zgłoś
le5iu Okropność i wstyd. 25.05.10, 10:03 Życzę rodzicom Oliwki i jej samej wytrwałości. Takich jak wy, wcale nie jest w tym kraju mało! Chciałbym kiedyś przeprowadzić z rodziną na wieś, ale myśl o podobnych jak cytowane zachowaniach przypomina mi, że będzie to ciągła walka o własne sumienie i tożsamość... To już może lepiej wyemigrować do Szwecji? Tam ludzi jakby bliżsi światopoglądowo. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:09 Wkurzyłam się na maxa. Co to znaczy, że czarny w kościele wyczytuje nazwiska uczniów z klas ?. Państwo daje mu tylko przyzwolenie na wyczytywanie nazwisk wiernych, bo oni godzą się na to, że dobrodziej ma prawo ich poniżać, gnębić, szykanować. Innych chroni ustawa o ochronie danych osobowych. Takie było tłumaczenie, kiedy gdzieś na Pomorzu księżulo wyczytywali nazwiska uczniów nie chodzących na religię. Okazali się być ochrzczenie więc tłumaczono, że miał prawo. To co wyczynia ten czarny, to łamanie Konstytucji, szykanowanie z powodu wiary, łamanie wolności sumienia i wyznania. Nawoływanie do nienawiści i to skuteczne, bo dzieci dziewczynce dokuczają. Mam nadzieję, że rodzice nie zrezygnują ze sprawy sądowej. Jednak polska wieś jest wstrętna i tchórzliwa. Nikt nie przeciwstawił się księdzu ze strachu, że dziecka nie dopuści do komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred No właśnie to jest najgorsze 25.05.10, 12:36 Klechy osoby niewierzące nie powinny w ogóle obchodzić. To nie jego "owieczki", więc wara mu od komentowania ich wyborów światopoglądowych. A już szczucie na konkretną osobę, w dodatku dziecko, jest szczytem obrzydliwości. Jak coś takiego może być nauczycielem, chronionym w dodatku jakąś bzdurną kartą i opłacanym z naszych podatków - nie wiem, ale pan Mazowiecki (mimo wielkich zasług dla państwa) i pani Suchocka (z kolei bez większych osiągnięć) mają za to u mnie bardzo grubą krechę ... Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Re: No właśnie to jest najgorsze 25.05.10, 14:05 Z pierwszą częścią wypowiedzi się nie zgadzam. Nie uważam, by księdza czy kościół w rozumieniu hierarchii czy wspólnoty wiernych, nie powinien interesować się zadeklarowanymi ateistami. Może to trudno zrozumieć osobie niewierzącej, ale chrześcijanie modlą się również za ich dusze, bo wierzą, że wszyscy ludzie są nimi obdarzeni. Powinni jednak robić to w sposób, który nie narusza niczyjej godności, czyli okropne byłoby publiczne modlenie się za osobę podaną z nazwiska, która sobie tego nie życzy. Ponadto ksiądz może - a nawet powinien - skłaniać do wiary. A najlepiej osobistym przykładem: dobrocią i miłością dla wszystkich ludzi, zrozumieniem ich problemów i rozterek. Cieszę się, że znam takich księży (choć trafiałem i na innych). Negatywne piętnowanie, nawet jeżeli uczynione mimochodem, jest niechrześcijańskie i przeciwskuteczne, jeśli chodzi o efekt. Warto zauważyć, że według nauki Kościoła literalnie nikt nie jest określany jako odłączony od Boga, czyli pozbawiony szans na zbawienie. Można być odłączonym (lub po prostu - nieprzyłączonym) do wspólnoty katolickiej. A to zupełnie dwie różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Re: No właśnie to jest najgorsze 25.05.10, 14:59 To oczywiste, że mogą się modlić za kogo chcą. Tyle, że to nie ten przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Re: No właśnie to jest najgorsze 25.05.10, 23:46 No, to dobrze, że w tym względzie się zgadzamy. Bo wcześniej napisałeś: >Klechy osoby niewierzące nie powinny w ogóle obchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: No właśnie to jest najgorsze 26.05.10, 09:38 A tak z ciekawośći...czy ateista może pragnąć utraty wiary przez teistę? I starać się poprzez przekonywanie go i przykład odwrócić od wiary? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gejowy.kaczucha Re: polska wieś jest wstrętna i tchórzliwa 25.05.10, 22:42 > Nikt nie przeciwstawił się księdzu > ze strachu, że dziecka nie dopuści do komunii. Polska wieś nie różni się pod tym względem od polskiego miasta; np. panie i panowie doktorzy z poznańskiego centrum stomatologii solidarnie latami przymykali oko na to, jak ich niekompetentna i chora psychicznie koleżanka kaleczy pacjentów, tylko dlatego, by nie podpaść jej matce, wpływowej pani profesor (był niedawno o tym spory tekst w "Dużym Formacie") Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:13 Z podtytułu dowiadujemy się: Proboszcz Stosik z Pozezdrza na Mazurach o dziewięcioletniej dziewczynce: - Poganka, ma w sobie diabła, pójdzie do piekła. Nie bawcie się z nią. Tytuł w formie pseudocytatu ujmuje to jeszcze ostrzej: Ta mała ma w sobie diabła. W tekście artykułu już jednak nie ma ani takich słów, ani nawet podobnych. Jest tylko: Wyczytywał listę wszystkich dzieci z dwóch klas i przy nazwisku Oliwii dodał: "Nieochrzczona poganka". Abstrahując nawet od tego, że dziewczynka istotnie nie jest ochrzczona, to jeszcze wypadałoby wiedzieć, skąd w ogóle o tym wiadomo. Otóż stąd: Od słowa do słowa wyciągnęła z maluchów, co mówi ksiądz na temat Oliwki. Natomiast sam ksiądz zaprzecza. A więc mamy słowo z drugiej ręki przeciwko słowu zainteresowanego... Nie znam księdza ani sprawy, więc całkiem możliwe że to jakiś fundamentalistyczny ćwok. Tyle, że z faktów przytoczonych w GW bynajmniej to nie wynika - a zmyślanie cudzych wypowiedzi "superinterpretacja" jest (nie)godna "Faktu" czy "Superekspresu" :-/ Niestety zdarza się to w mojej niegdyś ulubionej gazecie coraz częściej... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:23 Potwierdza to też matka jednej z dziewczynek, która mówi, że nie podobało jej się to co ksiądz mówi, ale siedziała cicho, bo bała się, że ksiądz nie dopuści córki do komunii. Oczywiście nie podaje nazwiska, bo nadal się boi. Sąd dojdzie prawdy, bo tam kłamać nie wolno. No a matce się nie dziw, skoro raptem okazało się, że dzieci zaczęły wyzywać ją od diablicy, unikać z nią kontaktu. Chciała wiedzieć co się dzieje i za czyją sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:30 maura4 napisała: > Potwierdza to też matka jednej z dziewczynek, która mówi, że nie > podobało jej się to co ksiądz mówi, ale siedziała cicho, bo bała > się, że ksiądz nie dopuści córki do komunii. Zgadza się (choć tłumaczenie braku reakcji dość idiotyczne) - ale skąd owe "diabły", "piekła" etc.? > No a matce się nie dziw, skoro raptem okazało się, że dzieci > zaczęły wyzywać ją od diablicy, unikać z nią kontaktu. Chciała > wiedzieć co się dzieje i za czyją sprawą. Nie dziwię się matce, dziwię się natomiast jednostronności artykułu w GW, w którym zmyśla się cudze wypowiedzi i podaje nie potwierdzone sporne informacje jako obiektywne fakty. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lingus Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 18:21 Coś pokrętna ta Twoja argumentacja. Ksiądz zaprzeczył, ale fakt zaistniał, inni rodzice to - co prawda anonimowo - potwierdzają. W artykule są także opinie innych księży, krytycznie go oceniających. Gdzie więc ta jednostronność czy też brak obiektywizmu? Nawet jeśli ksiądz użył innych słów, to i tak zawinił, i to podwójnie - jako chrześcijanin popełnił grzech, jako nauczyciel - błąd. Wniosek: ani z niego pedagog, ani duszpasterz. A z Ciebie po prostu wychodzi chętka "przejechania się" po gazecie, rzekomo ulubionej (jakoś w to nie wierzę) i sprowadzenia na boczny tor dyskusji, jak dotąd jednomyślnie krytycznej... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Ta mała ma w sobie diabła 26.05.10, 13:49 lingus napisała: > Coś pokrętna ta Twoja argumentacja. Ksiądz zaprzeczył, ale fakt zaistniał, inni > rodzice to - co prawda anonimowo - potwierdzają. Nie "inni rodzice", lecz jedna anonimowa matka. > W artykule są także opinie > innych księży, krytycznie go oceniających. Nie ma - przynajmniej w tym artykule. Cytowany pod koniec katecheta wypowiada się ogólnie, a nie na temat owej konkretnej sytuacji. > Gdzie więc ta jednostronność czy też > brak obiektywizmu? W tym, że niezwykle ostre sformułowania zamieszczone w tytule i podtytule jako rzekomo wypowiedziane przez owego księdza, w merytorycznym tekście artykułu już w ogóle nie występują i żadna z cytowanych osób o nich nie wspomina. Oraz w tym, że GW przesądza o prawdziwości zarzutów, mimo że zdania stron są sprzeczne, a jednoznacznych dowodów brak. > Nawet jeśli ksiądz użył innych słów, to i tak zawinił, i to > podwójnie - jako chrześcijanin popełnił grzech, jako nauczyciel - błąd. Wniosek > : > ani z niego pedagog, ani duszpasterz. Nie zamierzam bronić księdza, który osobiście nie jest mi znany ze złej ani z dobrej strony i faktycznie rzeczywiście może być nieciekawym człowiekiem. Jednak Twoje stwierdzenie: "Nawet jeśli ksiądz użył innych słów, to i tak zawinił" mogłoby być dość dobrą pointą dla moich wypowiedzi na ten temat ;-/ > A z Ciebie po prostu wychodzi chętka > "przejechania się" po gazecie, rzekomo ulubionej (jakoś w to nie wierzę) Obawiam się, że nic na to nie poradzę. > i > sprowadzenia na boczny tor dyskusji, jak dotąd jednomyślnie krytycznej... No cóż zrobić; taki już jestem nienormalny, że jednomyślnej nienawiści nie uważam za wartość samą w sobie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z-to-ja Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:13 Nie za bardzo można pójśc. Żeby np. ochrzcic dziecko w innej parafii- trzeba miec papierek od swojego proboszcza. Ale można nie dawac na tacę. Gdyby wszyscy uczestnicy chocby jednej mszy nic nie dali, pewnie by zmienił zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 12:10 x-y-z-to-ja napisała: > Gdyby wszyscy u > czestnicy chocby jednej mszy nic nie dali, pewnie by zmienił zdanie. I tu się mylisz. Taca już od dawna dla watykańczyków nie jest głównym źródłem utrzymania. Większość dochodu tych pasożytów stanowią opłaty za tzw. posługi, zwyczajowo co łaska, ale nie mniej niż ..., a także dotacje od lokalnych władz samorządowych i sponsorów np. lokalnych biznesmenów. Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 To przykre 25.05.10, 10:16 ...jak w ciągu, zaledwie, 20 lat Kościół roztrwonił autorytet, jaki miał w społeczeństwie. To przykre, że KK toleruje i nie piętnuje takich swoich urzędników, jak tutaj opisany. Prawdziwym skandalem jest życie w poczuciu bezkarności. Przykład idzie z góry, bo to instytucja hierarchiczna. Biskupi oskarżani o pedofilię i co? I nic. Księża, nawołujący do waśni narodowych i buntujący wiernych przeciwko państwu za pośrednictwem ambony albo "nowoczesnej" katechezy w TVTrwam czy RM - bezkarni. To co się dziwić proboszczuniowi na końcu świata, żyjącemu w poczuciu - "Pan Bóg to ja"...? To pycha i próżność, która nas "wygania" ze świątyni, to nowoczesne stosy - równie niebezpieczne, choć bez ognia. Kościół pobłądził i to tak mocno, że trudno mu będzie odszukać drogę do wiernych Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: To przykre 25.05.10, 10:39 mela_1 napisała: ...jak w ciągu, zaledwie, 20 lat Kościół roztrwonił autorytet, > jaki miał w społeczeństwie. ************************** Fakt. Kościół ma spore szanse być społecznym strażnikiem wartości - również tolerancji. I kościół trwoni kapitał społecznego zaufania, który zgromadził w czasach PRL-u. Na dłuższą metę kościół nic nie zyskuje przyjmując postawę bojownika ideologicznego. Ta postawa w dwójnasób obróci się przeciw kościołowi, gdy sytuacja będzie odwrotna i gdy wierzący w jakiejś okolicy będą w wyraźnej mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: To przykre 27.05.10, 17:00 krótko mówiąc, będzie tak jak w Niemczech, Francji, czy Holandii: kościoły świecą pustkami, są otwierane raz w tygodniu, albo i nie. Inne pełnią rolę muzeów, są odwiedzane przez turystów i nielicznych wiernych. W Niemczech podobno sporo wiernych przychodzi do Kościoła na Pasterkę i Rezurekcję, poza tym pustki. Odpowiedz Link Zgłoś
dzisus Re: To przykre 25.05.10, 11:23 bardzo ladnie powiedziane. Przykre jest to, ze istnieje tak wieka zazylosc miedzy polityka a wiara. W polityce istnieje pojecie odpowiedzialnosci za slowa - wydaje mi sie, ze w kosciele rowniez powinno. Jezeli niestety nie ma takiego czegos, wowczas staje pod znakiem zapytania kwestia powazania, prawdy i szczerosci. Gdzie jej szukac zatem? W siecie odpowiedzialnosci i wypowiedzi podleglych prawu, czy w swiecie monopolu duchowego i karygodnego krzywoprzysiestwa oraz powolywaniu sie na wartosci i autorytety wypaczone i nadgnile od plawienia sie w poczuciu wladzy? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.56b Re: To przykre 25.05.10, 22:25 dzisus napisał: > bardzo ladnie powiedziane. Przykre jest to, ze istnieje tak wieka > zazylosc miedzy polityka a wiara. W polityce istnieje pojecie > odpowiedzialnosci za slowa - wydaje mi sie, ze w kosciele rowniez > powinno. Jezeli niestety nie ma takiego czegos, wowczas staje pod > znakiem zapytania kwestia powazania, prawdy i szczerosci. Gdzie jej > szukac zatem? W siecie odpowiedzialnosci i wypowiedzi podleglych > prawu, czy w swiecie monopolu duchowego i karygodnego > krzywoprzysiestwa oraz powolywaniu sie na wartosci i autorytety > wypaczone i nadgnile od plawienia sie w poczuciu wladzy? = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Wszysko to jest prawdą bo ani polityk(HeHe) ani Najwyższy Ksiądz niemają monopolu na prawdę czy różne inne wartości. Władza totalna jaką ma KK prowadzi go prosto w niebyt. Czy ktoś wie dlaczego nie połączyliśmy się z Pomorzem po 1410 roku? Odpowiem: Na Pomorzu niepatyczkowano się z klechami, zawinił ucinano łeb albo na stos. W Polsce kler już trzymał króla za gardło a motłoch pod butem i tak zostało do dziś. Polak to mocny tylko w gębie i dotego za plecami, władzy się nieboi ale księdza! Na samą myśl żeby stawić czoła klechom dostaje sr..ki ze strachu,od samej GÓRY. Przykład dam jeden.Rządy po kolei oddały KK majątek wartości około 60 000 000 000 PLN (60 miliardów złotych) i kto okrada Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta dobra wiadomość 25.05.10, 10:31 gdy głupi ksiądz po chamsku traktuje dziecko... akurat nadaje się na "jedynkę"... zła wiadomość - gdy katolikami się pomiata i ich wyśmiewa, gdy chrześcijan się prześladuje za wiarę... o tym sza! Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: dobra wiadomość 25.05.10, 10:33 ksiadz_gazeta napisał: > gdy głupi ksiądz po chamsku traktuje dziecko... akurat nadaje się na > "jedynkę"... zła wiadomość - gdy katolikami się pomiata i ich wyśmiewa, gdy > chrześcijan się prześladuje za wiarę... o tym sza! -------- 90 % księży jest taka Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 10:49 to i tak nieźle... całe gejostwo 100% nienawidzi koscioła :) Odpowiedz Link Zgłoś
codein Re: dobra wiadomość 25.05.10, 10:55 Nawet gdyby tak było, mają bardzo dobre powody, by go nienawidzić. KRK urządza na homoseksualistów nagonki w krajach afrykańskich, a w Polsce pozbawiłby ich większości praw. Za to mają kochać KRK? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:08 w Afryce nagonki i lincze są w wielu miejscach na porządku dziennym... politpoprawność pozwala łaskawie nie zwracać na to uwagi :) krk w Afryce, to szkoły, edukacja, zawód i szansa na wyjście z ubóstwa... nie słyszałem jeszcze, żeby pedalskie organizacje prowadziły w Afryce jakieś szkoły lub szpitale... najprościej jest przyjechać, rozdać trochę gumek, zerżnąć paru chłopców i zrobić zdjęcia dla upamiętnienia wielkiej pozarządowej akcji :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: dobra wiadomość 25.05.10, 17:33 ksiadz_gazeta napisał: najprościej jest przyjechać, rozdać trochę gumek, zerżnąć paru chłopców i zrobić > zdjęcia dla upamiętnienia wielkiej pozarządowej akcji ----------------------- Oooooooooo, od razu widać, że masz info z pierwszej ręki! Jak często jeździsz? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 18:13 regularnie :) lubię czarnych chłopców :) a najbardziej kasę z różnych organizacji, które chwalą się tym, co robią, a tak naprawdę nieźle funkcjonują i można doić kasę na absurdalne pomysły... popytaj chłopców z KPH, lesbijskich organizacji i innych lewaków :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sangay Re: dobra wiadomość 26.05.10, 19:26 Czy nie masz przypadkiem na mysli organizacji typu KRK, sekte wyrosla na szerzeniu klamstwa, straszeniu ludzi jakims pieklem, ktore stworzyl sam Wasz Bog (jeszcze przed stworzeniem czlowieka - pomysl, czy to nie cieka- we, po co stworzyl? A moze to straszak, wielki ,, pic na wode''?). A te lesbijki i ci homoseksualisci - czy ich nie stworzyl Wasz Bog, taki ponoc wspanialy? Co do organizacji lewackich to nie wiem, czy znajdziesz duzo roznic w ich naukach w stosunku do nauk Jezusa? Wykaz sie swoja elekwencja, tylko bez inwektyw, zajadlosci. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:01 Cale szczescie ze nie wszyscy sa tacy. Wyobraz sobie ze pedofilostwo w 100% popiera i kocha swiety kosciol katolicki, ktory daje im schronienie i dostep do potomstwa swoich zidiocialych "wiernych". Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:09 przestępstwa pedofilskie popełniane prze duchownych różnych wyznań i religii, to zalednie niecały procent wszystkich przestępstw tego typu... a gdzie reszta winnych? w rodzinach :) ale o tym wyborcza nie napisze, czyżby miała coś na sumieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:41 KrK przyciaga, ksztaltuje i ochrania pedofili. Pokaz mi druga taka organizacje systemowo wspierajaca pedofilie, a przyznam ci racje i wszystko odszczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:55 ehehehehe :) brzmi równie efektownie efektownie, co nieprawdziwie :))) za zło ponosi odpowiedzialność jego sprawca, ewentualnie współsprawca (w różnym stopniu), a nie organizacja... ale idąc twoim tropem można też dorzucić homoseksualistów, bo to oni statystycznie najczęściej popełniają czyny pedofilskie Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: dobra wiadomość 25.05.10, 12:03 Co do tego ze KrK przyciaga, ksztaltuje i systemowo ochrania pedofili juz nikt oprocz ciebie nie ma watpliwosci. Nawet wasz guru to przyznal , wiec nie bede sie rozpisywal na ten temat. Odpowiedz na moja prosbe i wskaz mi druga tak zdegenerowana instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 12:12 uwielbiam twój sposób formuowania myśli :))) kompletnie odbiera on możliwośc prowadzenia dyskusji :))) ach, przepraszam, można się wypowiedzieć, to znaczy potwierdzić twoje poglądy :)))) a propos kogo jeszcze pytałeś o zdanie w tej sprawie, skoro mówisz, że oprócz mnie nikt nie ma wątpliwości? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 17:01 rozejrzyj się w swojej rodzinie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: dobra wiadomość 25.05.10, 17:40 ksiadz_gazeta napisał: > rozejrzyj się w swojej rodzinie :))) ----------------- I w tym momencie przegrałeś, smarek cię przyszpilił... balablaj dalej na tym forum ale już nikt cię poważnie nie potraktuje jako dyskutanta bez argumentów... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 18:14 to tutaj chodzi o to, żeby dyskutować i wymieniać się argumentami??? pierwsze słyszę :))) wirusx - idealista :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: dobra wiadomość 25.05.10, 19:05 No i co ci mam teraz powiedziec? Odpierdol sie od mojej rodziny katolska koorwo? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 21:28 hahahaha bingo!!!!!!! :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rysiopysio Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:48 ksiadz_gazeta napisał: > przestępstwa pedofilskie popełniane prze duchownych różnych wyznań i religii, t > o > zalednie niecały procent wszystkich przestępstw tego typu... a gdzie reszta > winnych? w rodzinach :) ale o tym wyborcza nie napisze, czyżby miała coś na > sumieniu? Nie uważasz księże ,że nawet 1% to o 1% za dużo ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:57 wg mnie nawet 000000,1% to za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:07 ksiadz_gazeta napisał: > to i tak nieźle... całe gejostwo 100% nienawidzi koscioła :) --------------- eee , wg info z ostatnich audycji w Radio Maryja ok 30 % księży to geye Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:11 w sumie całkiem niezły wynik :))) znajdź w tok fm chociaż jednego heteryka :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:44 Bardzo dobry wynik, potwierdzajacy moje przypuszczenia: KrK ze swoim podejsciem do homoseksualizmu jest w istocie organizacja o charakterze kryptohomoseksualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 17:08 organizacja to raczej nie, ale duchowni homoseksualni to swołocz, oni napędzają koniunkturę w pismach... a gejzeta zamiast wziąć ich w obronę razem z paet'zewiczem, to jeszcze się pulta, że to be być księdzem i pedałem Odpowiedz Link Zgłoś
one2be Re: dobra wiadomość 25.05.10, 11:51 Zdecydowana wiekszość redakcji to heterycy - obstawiam 90% Przy czym podstawową różnicą jest fakt, że nikt w radiu TOK FM nie robi nagonki na heteryków, natomiast kościół katolicki najchętniej by homoseksualistów spalił na stosach. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 17:10 zdanie o podobnej skali prawdziwości: Przy czym podstawową różnicą jest fakt, że w Kościele nikt nie robi nagonki na homoseksualistów, natomiast radio tok fm najchętniej księzy spaliłoby na stosach. Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Re: dobra wiadomość 25.05.10, 12:17 ksiadz_gazeta napisał: > to i tak nieźle... całe gejostwo 100% nienawidzi koscioła :) Jeżeli ktoś jest gejem lub kryptogejem, a żyje w środowisku, pełnym zakłamania i hipokryzji - to będzie najgłośniej krzyczeć "precz z gejami" w nadziei, że ten krzyk odwróci uwagę od niego. Więc wielu, aż nazbyt wielu księży krzyczy: precz z gejami, pedofilią! I robią, co chcą. Uprawiają sex z ministrantami, obłapiają dzieci... A Watykan aż trzeszczy w posadach, przepraszając za "taki" kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 17:12 kryptogeje - duchowni to po prostu kłamcy i oszuści... to jasne... nie słyszę trzasku watykańskiego, nie rozumiem tylko, dlaczego piętnuje się "organizację", a nie samych homoseksualistów w sutannach??? Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: dobra wiadomość 25.05.10, 14:35 ksiadz_gazeta napisał: > to i tak nieźle... całe gejostwo 100% nienawidzi koscioła :) to część księży nienawidzi swojej firmy? odważne stwierdzenie Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 17:03 oczywiście, że tak jest :) odważne, nie odważne, ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
anarcho-emeryt Re: dobra wiadomość 26.05.10, 02:01 To twoi kolesie w sutannach nienawidza "pracodawcy"? Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Re: dobra wiadomość 25.05.10, 14:17 ksiadz_gazeta napisał: > gdy głupi ksiądz po chamsku traktuje dziecko... akurat nadaje się na > "jedynkę"... zła wiadomość - gdy katolikami się pomiata i ich wyśmiewa, gdy > chrześcijan się prześladuje za wiarę... o tym sza! a gdzie to ? w Iranie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 17:05 google.pl, hasło prześladowania chrześcijan Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: dobra wiadomość 25.05.10, 19:20 Masz tu poczytaj sobie za co przesladuja tych biednych chrzescijan: inicjacja.wordpress.com/pedofilia-w-indii/ Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: dobra wiadomość 25.05.10, 21:30 ooo to na pewno robota homoseksualistów :)))) większość homo to pedofile przecież... Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Wioskowy inkwizytor Stosik kompromituje kościół 25.05.10, 10:35 Dzieci z coraz niższych klas zaczynają dostrzegać zerowe przygotowanie księży do nauki. Z dwóch godzin religii w tygodniu powinna być jedna w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: Wioskowy inkwizytor Stosik kompromituje kości 25.05.10, 10:47 Nie zgadzam sie, w szkole nie powinno w ogole byc indoktrynacji katolickiej, mylnie nazywanej "religia". Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 niestety...bywa 25.05.10, 10:36 Niestety jest prawdą,że duża część księży minęła się z powołaniem. Jestem katoliczką, ale niektórych w sutannie z przyjemnością pozbawiłabym możliwości kontaktu z ludźmi. Niestety niezbyt wielu można nazwać cudownymi ludźmi przemawiającymi z miłością do każdej żywej istoty. A Ci nadęci tylko zniechęcaja do kościoła i wiary i daja podłoże do ironizowania chrześcijaństwa. Obrzydliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowaponadwszystko Re: niestety...bywa 25.05.10, 10:40 Juz czas wypisać się z instytucji zwanej kościołem. Mam nadzieję, że zdążę przed swoim zejściem z tego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
gabkamski Re: niestety...bywa 25.05.10, 10:46 "Modraczku", u mnie w domu, na poddaszu zbierają się prześladowani, zabierz se sobą dowody prześladowania, zdjęcia, dokumenty - to wstawimy je na youtube - obronimy Cię jakem "Internetowy Obrońca Uciśnionych W Wierze". Niech Ruter będzie Tobą. Enter. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 dodam 25.05.10, 10:38 że moje dziecko z wierzącej osoby przez takich ludzi(jesli mozna taka osobę określić tym mianem) stało się ateistą Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: dodam 25.05.10, 10:56 Twoje dziecko z osoby stalo sie ateista? Mam nadzieje ze sie przejezyczyles/as. Jezeli nie to wyobraz sobie ze stalo sie wlasnie cos przeciwnego. Z bezmyslnej, sterowanej przez lotrow ameby koscielnej, twoje dziecko wyewoluwalo na odwazna, myslaca osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
gabkamski Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:38 Ciemnogród!!! Wypędzić dziada ze wsi - obić batem! To nie ksiądz to urzędas, ateista! Gdyby wierzył to nie szkalowałby dziecka!!! Zamknąć go w psychiatrowie, żeby ludzi nie straszył...Diabeł i tak ma wiele pracy od rana do wieczora - niewyspany chodzi, jeździ po pijaku, przemoc w rodzinie uskutecznia, i koguty maluje na czarno!!! A kysz@! Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:44 jest jakiś sposób na tego cholera nie mam słowa by go nazwać może mu chłopczyka podesłać Odpowiedz Link Zgłoś
a_noth Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:46 ..i tym sposobem nieBiblijna nauka o piekle i połowiczna ocena człowieka(upodlenie)rozprzesterznia się i pokazuje głupotę tych przywodców duchowych. Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:49 Nie ma jak chrześcijańska miłość bliźniego... Odpowiedz Link Zgłoś
tommyline Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:49 Szokujące jest to, że nawet wyrok sądu nie może go odsunąć od nauki dzieci. To już jest państwo w państwie. No i to nazwisko. Stosik. Taki mały, akurat dla 9-cio letniej dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:52 Najlepszy kwiatek to jest w tym zdaniu: Ksiądz otrzymuje misję kanoniczną. Odwołać może go ksiądz biskup, jeśli są podstawy z prawa kanonicznego. Ale żadna skarga do nas nie wpłynęła, a jeśli wpłynie, to nie wiem, czy będzie do tego podstawą. Nawet jeśli wchodzi w grę wyrok sądowy, to i tak decyzja należy do księdza biskupa. To ja sie QRVA pytam obywatelem jakiego państwa jest ksiądz albo biskup? Jakie państwo mu płaci szmal za robienie wody z mózgów dzieci? I jak to jest że biskup nie uznaje jurysdykcji polskich sądów? Czyli co, sąd skazuje księdza np. za molestowanie albo bicie dzieci, a szkoła musi go nadal zatrudniac, bo biskup ma w d.pie sąd? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:53 Zgroza! Europa?! Wypedzic kleche! Odpowiedz Link Zgłoś
piotro23 Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:54 "Nawet jeśli wchodzi w grę wyrok sądowy, to i tak decyzja należy do księdza biskupa" -NO ŻESZ KURWA MAĆ!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:55 Jestem pewien, że sam proboszcz pójdzie do piekła, ale co za życia zrobi krzywdy dzieciom i pewnie nie tylko to żal myśleć. Rodzice powinni interweniować u zwierzchnika, a jak to nie pomoże do sądu o dyskryminację i sianie nienawiści. To są faryzeusze znają prawo, ale nie rozumieją litery prawa. Sporej części kleru wydaje się, że są bogami i mogą decydować kto do nieba a kto do piekła, a to zwykła pycha i nietolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
kufa-62 Ta mała ma w sobie diabła 25.05.10, 10:55 DOBRODZIEJ STOSIK. MOŻE TEGO KATABASA NA "STOSIK"I LETKO PODSMAŻYĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Państwo ma obowiązek... 25.05.10, 10:57 Państwo ma obowiązek chronić dzieci przed tak wynaturzonymi ludźmi! Przecież to typ gorszy od pedofila. takim zachowaniem mozna dzieci do samobujstwa doprowadzić. Religii w szkole być nie powinno. Nie byłoby takich problemów. Do tego niektórzy ciemniacy negują teorie ewolucji i dzieciom w głowach mącą! Odpowiedz Link Zgłoś
masie8 Re: Państwo ma obowiązek... 25.05.10, 11:12 Nauka religii powinna odbywać się w salkach przy kościele.Tak było dawniej i było dobrze. A teraz my z naszych podatków musimy płacić katechetom wynagrodzenie jak nauczycielom.Jeżeli kościół danej wiary chce nauczać swojej religii powinien zagwarantować własny lokal i swojego nauczyciela-katechetę za własne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Państwo ma obowiązek... 25.05.10, 11:28 Powinno. Mnie właśnie przyszło do głowy, czy to prokurator nie powinien z urzędu zająć się ta sprawą ?. Może ktoś wie ?. Odpowiedz Link Zgłoś