alakyr 18.06.10, 22:14 Głupie pytanie do Pani Kopacz albo pytanie do ...Pani Kopacz: Dlaczego państwo ma płacić za moje leczenie koszty + zysk /spółki prawa handlowego/ a nie tylko koszty /system zachodnio-europejski/?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irekur Z punktu widzenia pacjenta 19.06.10, 07:33 nie prywatyzują tylko zapobiegają dzikiej prywatyzacji Odpowiedz Link Zgłoś
spoko.0 Re: Z punktu widzenia pacjenta 19.06.10, 15:33 > Głupie pytanie do Pani Kopacz albo pytanie do ...Pani Kopacz: > > Dlaczego państwo ma płacić za moje leczenie koszty + zysk /spółki prawa > handlowego/ a nie tylko koszty /system zachodnio-europejski/?? Wcale nie głupie pytanie. Popieram takie pytania i wiele innych tego samego rodzaju. Bardzo mnie martwi że tak pro-europejska Pani Kopacz nie bierze bogate doświadczenia zachodnich sąsiadów pod uwagę i nie potrafi się do nich powołać. Odpowiedz Link Zgłoś
stangor Z punktu widzenia pacjenta 21.06.10, 16:25 Dziwi mnie że do tej pory placówkami zdrowia zarządzają lekarze a nie menadżerowie z odpowiednim wykształceniem. Co oni wiedzą o ekonomii gospodarczej i zarządzaniu. Szpital winien zarabiać na leczeniu jak inne firmy. Nie powinno być tak że placówka z drogim sprzętem pracuje parę godzin a lekarze niejednokrotnie mają kontrakty zawarte na 24 godz na dobę i zdążą je obsłużyć w 8 godzin i jeszcze na państwowym sprzęcie prowadzą prywatne praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Z punktu widzenia pacjenta 21.06.10, 17:47 Aby usługi w ochronie zdrowia były oferowane i wykonywane przez szereg podmiotów i w zróżnicowanych cenach musi działać rynek tych usług czyli konkurencja. Podmioty moga mieć różną formę własności, mówi o tym konstytucja - najważniejsza jest jednak konkurencja. Konkurować mogą tylko podmioty działające na tych samych zasadach ekonomicznych. Nie może być wśród nich takich, których kredyty czy długi spłaca okresowo św. Mikołaj, czyli budżet, czyli podatnicy. Formy organizacyjne podmiotów określają odpowiednie ustawy dotyczące działalności gospodarczej w Polsce - Kodeks Spółek Handlowych i Kodeks Cywilny. Od kilku korzystam z usług NZOZ Sp.z o.o., czyli niepublicznej spółki. Widzę wiele zmian na lepsze tej "przychodni" ( Spółka ma ich kilka, niedawno wwybudowała nową przychodnię, następna jest w budowie). Problemy są na styku tej spółki i NFOZ-u - nie mogę się zarejestrować na wizytę kontrolną z wyprzedzeniem, gdyż nie ma jeszcze kontraktu. Myślę, że centralizacja NFOZ-u była niekorzystna, powinno być, jak w projekcie, kilka konkurujących Kas Chorych. Czy wszystkie przychodnie i szpitale powinny dostawać zawsze oczekiwaną przez nie sumę pieniędzy ? Nie - one mają się starać, źle zarządzane czy rozkradane powinny upaść. Może je kupić przecież nowy właściciel i postawić na nogi. Jeśli PiS ma inny, lepszy projekt, to czemu go nie realizował ? Na pewno nie można każdemu obywatelowi zapewnić takiej opieki w państwowym szpitalu jaką ma mama prezesa. Od PO oczekuję, że po wyborach prezydenckich energicznie weźmie się za uzdrowienie chorej służby zdrowia. Pani Ewie Kopacz gratuluję twardej postawy z producentami szczepionek, oddaję szacunek za postępowanie w Moskwie i życzę sukcesów w reformie zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś