muzzyczny 19.06.10, 22:52 www.youtube.com/watch?v=ze9m979RgF0&feature=related manipulacje wyborcze 2010 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedylelek Re: Niedziela z wyborami i barierami 19.06.10, 23:13 31 mln uprawnionych do głosowania na 36 mln? inwalida umysłowy to pisał? Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 31 mln uprawnionych do głosowania 20.06.10, 03:18 speedylelek napisał: > 31 mln uprawnionych do głosowania na 36 mln? > inwalida umysłowy to pisał? Zgodnie z tym co podaje CIA na ich stronie internetowej www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pl.html w Polsce jest około 31 mln ludzi w wieku wyborczym tj. mających 18 lat lub starszych. Więc artykuł podaje poprawną liczbę. Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 31 mln uprawnionych na 38 mln 20.06.10, 03:22 Dla ścisłości dodam, że aktualnie w Polsce jest szacunkowo 38,463,689 ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Niedziela z wyborami i barierami 19.06.10, 23:18 Naprawdę niepokojące jest nie to, że ZNOWU nie przygotowano lokali wyborczych, ale to, jak wiele z tych lokali wyborczych mieści się w miejscach niejako "oficjalnych" albo takich, w których bywać po prostu trzeba. Choćby po to, żeby odprowadzić dziecko do przedszkola albo pójść na wywiadówkę do szkoły. Albo dotrzeć do urzędu. Jak rozumiem, nikomu z urzędników przez cały rok nie przeszkadza to, że rodzice na wózku inwalidzkim nie są w stanie dotrzeć do szkoły czy przedszkola, do którego chodzi ich dziecko. Bo skoro na wózku, to Odpowiedz Link Zgłoś
michalroman Re: Niedziela z wyborami i barierami 20.06.10, 04:34 100% racji, urzędasy niestety, zaczynają widzieć problem dopiero gdy bezpośrednio ich to zaczyna dotykać (tu: statystyki frekwencji w danym okręgu) Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaq Każdy głos się liczy! 20.06.10, 00:00 j.w. --- Kim jest Donald Tusk? Czy to prawda, że PO założyły służby specjalne? teczki.obserwowani.pl/8542.html Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Jestem Polakiem zagranica 20.06.10, 00:17 Konsulat o tym wie (wyrabialem niedawno nowy paszport), ale przyslac papiery do glosowania listownego nie raczy. Do dupy z takim panstwem ... Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Do dupy z takim państwem 20.06.10, 03:10 icc217 napisał: > Konsulat o tym wie (wyrabialem niedawno nowy paszport), > ale przyslac papiery do glosowania listownego nie raczy. > Do dupy z takim panstwem ... Zgadzam się z przedmówcą. Mieszkam w Dalas w Teksasie. Konsulat wymaga abym najpierw poleciał do konsulatu w Los Angeles i zarejestrował się do głosowania. Potem abym poleciał drugi raz i osobiście głosował. Czy jest jakieś inny kraj z tak bzdurną biurokracją? Interesujące jest, że w 2005 roku w czasie wyborów przypadkowo byłem w Polsce. Poszedłem do najbliższego lokalu wyborczego, pokazałem swój polski paszport, wpisano mnie długopisem na listę głosujących i oddałem swój głos. Dlaczego w Polsce mogłem głosować nie rejestrując się wcześniej, a w Stanach muszę najpierw się zarejestrować? Dodam, że w Stanach w amerykańskich wyborach rejestruję się do głosowania przez pocztę. Potem mogę poprosić aby mi przysłali druk do domu i mogę wysłać swój głos przez pocztę. Chyba w Oregonie głosuje się wyłącznie przez pocztę. Odpowiedz Link Zgłoś
michalroman Re: Do dupy z takim państwem 20.06.10, 04:32 Wróć do Polski, to będziesz mógł zagłosować bez problemu. Generalnie jestem zwolennikiem tezy, że głosować powinno się w państwie gdzie płaci się podatki - wybrałeś inny kraj, to tam się martw o jego działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gnugeneration Re: Do dupy z takim państwem 20.06.10, 06:16 Jestem Polka, mieszkam w USA od kilku lat. Place tu podatki, ale nie moge glosowac, nawet w sprawach tak trywialnych - badz tak waznych dla mnie osobiscie, jak budzet okregu szkolnego, w ktorym mieszkam. Sprawy Polski sledze na biezaco, czesto nawet bardziej niz moi znajmoi z uczelni mieszkajacy w Polsce. Do urny wyborczej bede jutro jechac 5h w jedna strone po to, zeby oddac glos i po 5 minutach zawrocic do domu. 10h w aucie... Boli mnie to, ze tak czesto ryczy sie na Polakow mieszkajacych za granica, ze nie powinni miec prawa glosu.. A prawda jest taka, ze czesto bardziej interesuja sie dobrem kraju niz ludzie mieszkajacy w Polsce.. Prosze mi powiedziec, kto jechalby 5h do urny w Polsce?... Wiem, ze mnostwo ludzi mieszkajacych kroi od punktu wyborczego nie odda glosu, bo nie bedzie im sie chcialo tylka ruszyc.. to karygodne.. i wskazuje na to niska frekwencja podczas jakichkolwiek wyborow. Przykro mi sluchac Polakow mowiacych, ze nie powinnam miec prawa glosu, bo mieszkam poza granicami kraju, podczas gdy wiekszosc Polakow w kraju podchodzi do wyborow z, lekko mowiac, tumiwisizmem.. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Do dupy z takim państwem 20.06.10, 07:35 michalroman napisał: > Wróć do Polski, to będziesz mógł zagłosować bez problemu. > > Generalnie jestem zwolennikiem tezy, że głosować powinno się w państwie gdzie > płaci się podatki - wybrałeś inny kraj, to tam się martw o jego działanie. A co z tymi ktorzy nie placa podatkow, bo sa np. jeszcze studentami? Odpowiedz Link Zgłoś
funkenschlag Re: Jestem Polakiem zagranica 20.06.10, 04:04 W krajach UE można rejestrować się przez strony ambasad i działa to OK od już poprzednich wyborów. tak czy siak, nie chce mi się marnować godziny na dojazd do Londynu, potem czekania ponad godzinę w kolejce (jak dobrze pójdzie) i kolejnej godziny do domu. Głosowanie powinno być dostępne przez Internet lub listem. Odpowiedz Link Zgłoś
jmb2 Re: Jestem Polakiem za granica 20.06.10, 08:10 cytat: "Głosowanie powinno być dostępne przez Internet lub listem." Jak wiemy Internet w Polsce mamy już od dość długiego czasu. Jak wiemy Polacy zdobywają prestiżowe nagrody w konkursach informatycznych, bo są też i wysoko cenionymi programistami. Dlatego się naszym politykom, że do tej pory nie wykorzystali tego polskiego atutu i nie zorganizowali prynajmniej internetowej formy oddawania glosów podczas wyborów w Polsce nie mówiąc juz o możliwości oddawania głosów poprzez pocztę ... listownie. Tak jak wielu moich rodaków jestem i czuję się Polakiem, jestem zainteresowany pozytywnym losem i rozwojem mojego kraju Polską ... chociaż mieszkam za granicą (to płacę w Polsce podatki - choć mógłbym z łatwością przenieść swoje "centum interesów" do innego kraju) i wyjatkowo boli mnie wciąż uprawiana przez nasze władze "fuszerka" organizacyjna w tak ważnej dla każdego odpowiedzialnego człowieka sprawie jaką są Wybory ... teraz już kolejne, bo 2010. Wyjątkowo podle (wobec Polaków mieszkających za granicą) są wypowiedzi tych moich rodaków, którzy prezentują "jedynie słuszne zdanie" o tym, że głosować mogą tylko Polacy mieszkający w Polsce. Migracje Polaków są normalne od dawien dawna a w dzisiejszych czasach będą się jeszcze nasilać, bo do tego zmuszają nas Polaków czasy w których żyjemy oraz nowe wyzwania przed którymi stoimy. Kto z Nas chce konkurować w dzisiejszych czasach z innymi (na pozomie światowym) by skorzystać z dostępnych dla każdego Polaka możliwości i kształcić się na na najlepszych europejskich czy światowych uniwersytetach, pracować w najlepszych firmach na świecie musi się przemieszczać po świecie i mieszkać tam gdzie to będzie dla niego najlepsze. Jeżeli takich Polaków będzie coraz więcej to tylko lepiej dla Polski i jej przyszłego wspólnego interesu. Dlatego, że tacy ludzie są przeważnie ludźmi odważnymi i przedsiębiorczymi ale i wrażliwymi na polskie sprawy i sami nie odcinają sobie emocjonalnych korzeni i związków z Polską. No chyba, że odcinają ale to też częściej dzieki niektórym niezwykle bojaźliwym zazdrośnikom mieszkającym od wieków tylko w Polsce co to "sami nie zjedzą a i drugiemu zjeść nie dadzą" i tylko dla sobie przywłaszają pojęcie patriotyzmu. Nadmieniam, że dzięki Polakom z za granicy do Polski płynie co miesiąc kilkadziesiąt miliard różnej waluty co wydatnie stabilizuje kurs złotego i pominiejsza negatywne skutki i potrzeby polskiego budżetu państwa. Kto tego nie widzi ... wyrażnie chce być ślepy i złośliwy ale to jego problem a nie mój. Złośliwości u nas w Polsce od wieków dostatek a na życzliwość (która nic nie kosztuje) wielu z nas Polaków po prostu nie stać bo jeszcze jesteśmy na to wciąż ... za biedni. I to jest nasz najbardziej blokujący nasz rozwój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz Proszę przeczytać 20.06.10, 19:50 Głosowanie przez internet i wspieraneelektronicznie, czyli jak "ukraść" głosy wyborców Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jestem Polakiem zagranica 20.06.10, 07:35 icc217 napisał: > Konsulat o tym wie (wyrabialem niedawno nowy paszport), > ale przyslac papiery do glosowania listownego nie raczy. > Do dupy z takim panstwem ... W takim razie 99,999% panstw na swiecie jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
morlis Niedziela z wyborami i barierami 20.06.10, 00:21 Ludzie!!!! Cieszcie się jutro bo może ostatni raz będziecie wybierać prezydenta. Może już niedługo będziemy mieć w Polsce Kanclerza albo króla /chyba Zulu-Gula/. Bo jedynie słuszna partia nie chce mieć tylko prezydenta w pałacu, pod żyrandolem. Bo on ma za małą władzę. A jedynie słuszny wódz chce więcej władzy i broń Panie Boże opozycji. Opozycja jest niewskazana. Najlepiej niech się wogóle nie odzywa. A każdy kto jest przeciwnego zdania to wróg, wichrzyciel, kłamca, napastnik rządu itd. Coś mi to przypomina. Już nie wiem w jakim państwie żyję. Znowu nie można mieć swojego zdania i wypowiadać go? To jest w końcu u nas demokracja czy nie? Albo znowu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
uookasz Re: Niedziela z wyborami i barierami 20.06.10, 02:27 morlis napisała: > Ludzie!!!! Cieszcie się jutro bo może ostatni raz będziecie > wybierać prezydenta. Może już niedługo będziemy mieć w > Polsce Kanclerza albo króla /chyba Zulu-Gula/. jakie to ma znaczenie dla ciebie ? kazda partia jak wygrywa, to przejmuje wszystko co sie da. Jedna i druga najbardziej liczaca sie robi to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
agenor Brak równości = niekonstytucyjność wyborów 20.06.10, 00:37 Bardzo dobrze, że sprawdzono czy wszystkim obywatelom zapewniono równy dostęp do lokali wyborczych. Rozumiem, że interesowano się ich dostępnością nie tylko dla osób niepełnosprawnych, ale i dla powodzian. Ciekawe czy znajdzie się ktoś, kto zechce podważyć wynik wyborów, posługując się danymi zebranymi w trakcie tego sprawdzania... Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry podniecenie siega zenitu 20.06.10, 02:08 zaczelo sie pie...nie narodu karkami papieru Odpowiedz Link Zgłoś
uookasz Jutro tradycyjnie... 20.06.10, 02:25 jak w kazde wybory ściana wschodnia zaglosuje za prawym i sprawiedliwym full socjalem. Tam sie nic nie zmienilo, nadal nie chce sie pracowac, dzieci robi sie na potege, a i pić trzeba miec za co. Tzn za zasilek. Odpowiedz Link Zgłoś
sequndnik Re: Jutro tradycyjnie... 20.06.10, 03:05 Nie źle wczas zaczęto się interesować niepełnosprawnymi ! Odpowiedz Link Zgłoś
pol_icek Re: Jutro tradycyjnie... 20.06.10, 05:04 Jesli tam, na scianie wschodniej, dzieci robi sie na potege to dlaczego owa sciana jest mniej zaludniona od powsciagliwej sciany zachodniej? Uszanowania. uookasz napisał: > jak w kazde wybory ściana wschodnia zaglosuje za prawym i sprawiedliwym full > socjalem. Tam sie nic nie zmienilo, nadal nie chce sie pracowac, dzieci robi > sie na potege, a i pić trzeba miec za co. Tzn za zasilek. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_szuwarek Niedziela z wyborami i barierami 20.06.10, 03:22 wazne ze sa w ogole Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak lokale wyborcze 20.06.10, 05:00 powinny byc tylko w Polsce. Jezeli Polka/Polak chce glosowac powinna/powinien do Polski przyjechac. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_kaczor Re: Niedziela z wyborami i barierami 20.06.10, 08:34 wyborcza.pl/1,76842,8030224,Wybierzmy_w_I_turze.html Odpowiedz Link Zgłoś
nieudonek W interesie jednej ze stron jest by na wybory 20.06.10, 09:06 nie dotarli powodzianie. Zgadnijcie której? Odpowiedz Link Zgłoś
krotny12 Wybory na wesolo 20.06.10, 09:59 wybory na wesolo www.youtube.com/watch?v=tFfTpCEGNiU Odpowiedz Link Zgłoś
wieza_babel1 A powodzianie dotrą?! Woda wszędzie opadła? 20.06.10, 10:23 Bo przecież wybory są dla POlityków najważniejsze, prawda? Dlaczego o tym nie piszecie?! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Tłok w lokalu 20.06.10, 14:13 Właście wróciłem z lokalu. Ze zdziwieniem zastałem tam dużą grupę ludzi, były nawet kolejki do stolików. Sporo starszych osób, ale była też młodzież i ludzie w średnim wieku. Ciekaw jestem, czy tylko tak przypadkiem trafiłem (może koniec mszy?), czy faktycnzie będzie duża frekwencja. Ciekaw kolejnych danych z PKW i oczywiście tego, co pokażą exit-polle o 20:01 :) Odpowiedz Link Zgłoś
anesta79-zibi Niedziela z wyborami i barierami 20.06.10, 15:09 Nieprawdą jest, jak to napisał jeden uczestników forum, że w Polsce można głosować bez problemów. Właśnie wróciłem przed chwilą z lokalu wyborczego w Kudowie Zdroju przy ul. Fabryczna z kwitkiem. Odmówiono mi prawa głosowania, bo prawdopodobnie mnie wymeldowano 2-3 lata temu z mojego mieszkania własnościowego i nie poinformowano mnie o tym, "zapomniano" właścicielem mieszkania jestem dalej, a gdy zapytalem czy jest jakaś dodatkowa lista gdzie można mnie wpisać, powiedziano, że nie. W ten sposób pozbawiono mnie prawa do głosowania, poczułem się jak obcokrajowiec w swoim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś