henryk-sikora 12.08.10, 09:18 Kurtyka Janusz za zycia był draniem i jak widać żone dobrał sobie godną jego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wredny1 Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 09:19 Jak to? Kto smie miec inne zdanie? Czy to prawdziwi polacy? Kto nie z Mieciem tego zmieciem. Swiat sie smieje,byl taki radziecki film a smiechu warte to byl taki program w tv. Groteska to cos z kultura a zdrowy rozsadek to nie w tym kraju. Zenada,zenada i wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 13:42 wredny1 napisał: > Jak to? Kto smie miec inne zdanie? Czy to prawdziwi polacy? Kto nie > z Mieciem tego zmieciem. Swiat sie smieje,byl taki radziecki film a > smiechu warte to byl taki program w tv. Groteska to cos z kultura a > zdrowy rozsadek to nie w tym kraju. Zenada,zenada i wstyd. ======================================================================= Obrzydliwe klamstwo i to za zycia swiadkow ! Trzeba stanowczo protestowac. Ten "oszolom" wciaga klan rodzinny ! Szantazuje teraz staruszka zalegajaca lozko szpitalne od miesiecy ! Swoja droga, jak ci ludzie moga patrzec w lustro ? Zarzucalismy falszowanie historii rzadom PRL ! Teraz falszuje historie jeden nieudacznik. Co dzieje sie z Polakami ? Uwierzyli w diabla nie Boga ? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 13:52 wredny1 napisał: > Jak to? Kto smie miec inne zdanie? Czy to prawdziwi polacy? Kto nie > z Mieciem tego zmieciem. Swiat sie smieje,byl taki radziecki film a > smiechu warte to byl taki program w tv. Groteska to cos z kultura a > zdrowy rozsadek to nie w tym kraju. Zenada,zenada i wstyd. ======================================================================== panu cenzorowi cos sie nie podoba ? nie zamiescil mojego tekstu wiec powtorze! Na oczach zyjacych juz sie zaklamuje historie ! Zarzucali wladzom PRL falszowanie jej, a teraz jeden nieudacznik falszuje, wciaga w falszowanie matek staruszke matke zalegajaca lozko szoitalne od miesiecy. Trzeba protewstowac do skutku. Niech 40 mln. obywateli nie pozwoli na beszczelne klamstwo. Trzeba naqzywac po imieniu, to co wyprawia tem Belzebob. Polacy przestali wierzyc w Boga, maja swoich "bozkow';, nieposwiecony krzyz i neudacznika ! obrzydliwe ! Wspolcuje trodzinom ofiAR kATYNIA. Nie pozwolcie na warcholstwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 09:19 bardzo słuszna uwaga. Smoleńsk to nie Katyń. Nie da się porównać "wycieczki" wolnych ludzi z martylogią śmierci żołnierzy Polskich w Katyniu. Już nie wspomnę o fakcie, że historia jeszcze nie oceniła wydażeń z 10.04.2010. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nie ma drugiego Katynia - I co z tego :)?! 12.08.10, 09:38 boykotka napisała: > bardzo słuszna uwaga. Smoleńsk to nie Katyń. Nie da się > porównać "wycieczki" wolnych ludzi z martylogią śmierci żołnierzy > Polskich w Katyniu. Ale jak to brzmi: "Drugi Katyń", "Katyń 2010"... Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Nie ma drugiego Katynia - I co z tego :)?! 12.08.10, 10:00 Kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Nie ma drugiego Katynia - I co z tego :)?! 12.08.10, 12:23 Tak samo jak brzmi Solidarni 2010 Pospieszalskiego,czy Solidarność Śniadka z pensja dyrektorską w porównaniu z Solidarnością z lat osiemdziesiątych. Tak samo brzmi jak Błaszczak porównujacy wieżę Eiffla,budowaną za prywatne pieniądze z żądaniem budowy pomnika brata prezesa za nasze.Tak samo brzmi jak Szczypińska,która lamentuje na małością tablicy,bo wedle niej powinna być jak Giewont.Tak samo brzmi jak Brudziński ,co mówi,że w PiSie są sami normalni,tak jak pacjenci szpitali psychiatrycznych. I to by było na tyle na temat żądań i zawłaszczeń symbolim zbrodni i martyrologii. Odpowiedz Link Zgłoś
olewus.1 Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 09:21 Teraz odpowiedzą im "Rodzina Kaczynskich" czyli sekta RM i PIS.. Odpowiedz będzie brzmiała " wy Żydowskie ku...,chu...,Komuchy, zdrajcy" , itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzkuchni Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 09:49 A ja tylko tak się zastanawiam ile lat może trwać taka trauma. 70 lat minęło a tu dalej straumatyzowane wnuczki i prawnuczki, bo dziadzio dostał kulkę od bolszewików. Odpowiedz Link Zgłoś
hilary34 Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 10:15 to przestań myśleć, bo widać ciężko ci to idzie.. siedź w kuchni i wyglądaj przez okno, to jest piękne Odpowiedz Link Zgłoś
widokzkuchni Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 10:37 Serdecznie dziękuje za rzeczowa odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 10:54 Dostałaś odpowiedź taką, na jaką zasłużyłaś. W czasie II wojny światowej zginęło na 3 różnych frontach 3 moich ciotecznych dziadków. Tak się składa, że żaden nie był żonaty i nie pozostawił po sobie potomstwa. Jestem chyba ostatnią osobą, która o tym pamięta. A między innymi dzięki ich męczeństwu możesz siedzieć dziś we własnej kuchni, wyglądać z okna i pisać co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzkuchni Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 13:12 Nikomu nie odbieram zasług, choć twoja teza jest chyba jednak zbyt śmiała, wkurza mnie tylko mówienie o traumie w trzecim lub w czwartym pokoleniu. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Nie ma drugiego Katynia 13.08.10, 18:16 Tu nie chodzi o zasługi, moi cioteczni dziadkowie byli kuzynami generała Kuropieski ( pewnie kolejne puste słowo dla ciebie ) Właśnie tej rangi ludzie zginęli w Katyniu. 17 tysięcy wykształconych inteligentnych lekarzy, prawników, nauczycieli, inżynierów.... To był wielki cios nie tylko dla Polskości ale również dla rozwoju naszego państwa. Gdyby ci wszyscy ludzie po wojnie mogli kształtować następne pokolenia Polska dziś równałaby się innym narodom Europy. Tak więc Katyń ma również wpływ i na twoje życie a zwłaszcza na poziom twojego wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bokertov1947 Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 12:45 A moj Uropa to bou dwa razy ranny - roz pod Verdum, a roz w dupa! (Cytyt nie moj - ale pasuje). Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 14:01 widokzkuchni napisała: > A ja tylko tak się zastanawiam ile lat może trwać taka trauma. 70 lat > minęło a tu dalej straumatyzowane wnuczki i prawnuczki, bo dziadzio > dostał kulkę od bolszewików. ======================================================================= Co wlasciwie chcesz powiedziec wygladajac swoim oknem z kuchni ? Sprecyzuj ! Cynizm o "kuli w glowe od bolszewikow" jest najobrzydliwszym zdaniem, jakie w zyciu slyszalam ! Szkoda, ze tego nie rozumiesz. A wogole po co czytasz skoro jestes "analfabetka" spiritualna ? Zajmij sie garnkami w tej swojej kucchni cynizmu.Moze cos przypalisz ! Odpowiedz Link Zgłoś
widokzkuchni Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 16:05 'Dziadzio dostał kulkę od bolszewików'. Wydaje się że to zdanie dobrze opisuje rzeczywistość, nie dostał przecież bukietu kwiatów ani czekoladek. Prawda? Nie wiem gdzie tu cynizm. Może wolała byś abym napisała 'złożył swoje młode życie na ołtarzu ojczyzny'? To by cię usatysfakcjonowało? A co właściwie chce powiedzieć? A to ze brzydzi mnie ten cały polski kult klęski i ofiary. To chce powiedzieć. Choć pewnie to także uznasz za cynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 17:05 widokzkuchni napisała: > 'Dziadzio dostał kulkę od bolszewików'. Wydaje się że to zdanie > dobrze opisuje rzeczywistość, nie dostał przecież bukietu kwiatów ani > czekoladek. Prawda? Nie wiem gdzie tu cynizm. Może wolała byś abym > napisała 'złożył swoje młode życie na ołtarzu ojczyzny'? To by cię > usatysfakcjonowało? > > A co właściwie chce powiedzieć? A to ze brzydzi mnie ten cały polski > kult klęski i ofiary. To chce powiedzieć. Choć pewnie to także uznasz > za cynizm. > ======================================================================= To jednak analfabetyzm !Jedna szanse ci dam. Otoz chodzi o to,zeby nie porownywac ofiar rozbitego samolotu z mordem w Katyniu !! Do tego jednak trzeba znac historie i nie o martyrologie wlasnie chodzi teraz o o wierutna arogancje i rowniez ignorancje. W garnkach odpowiedzi nie znajdziesz> Potrzebny slowniek wyrazow obcych . Nie Wykipedia. Uwielbiam gotowanie,ale ze smakiem. Dzis nie mam apetytu na prostactwo, dziekuje nie fatyguj sie nie mam zamiaru tracic czasu na czytanie ewentualnej riposty. Odpowiedz Link Zgłoś
gonet12 Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 22:36 Sądzę, że masz "ciemną kuchnię" i stąd takie teksty u ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Nie ma drugiego Katynia 14.08.10, 07:30 widokzkuchni napisała: > A ja tylko tak się zastanawiam ile lat może trwać taka trauma. 70 lat > minęło a tu dalej straumatyzowane wnuczki i prawnuczki, bo dziadzio > dostał kulkę od bolszewików. No to pomyśl może jaka kasa się za tym kryje. Jak tylko Rosjanie przyznają że to było ludobójstwo zacznie się spirala roszczeń pieniężnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra991 Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 09:56 Gdy przeczytałam o "drugim Katyniu", to pomyślałam, że chyba źle widzę! Mój Ojciec zginął w Katyniu. Nie należę do żadnej "rodziny", bo mnie brzydzi. Ale takie bezczeszczenie pamięci Tamtych Ludzi, powinno być przedmiotem potępienia garstki PISiorów w sposób zdecydowany i jednoznaczny. Czy mój Ojciec nigdy nie będzie spoczywać w spokoju? Czy taki podlec jak Kaczyński nadal będzie robił zamieszanie w Polsce? Ma na rękach krew Blidy, a może i swojego brata, wszak ten bez jego zgody, pardon, bąka nie puścił. PROTESTUJĘ! Myslę, że nie ja jedna! Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis W Katyniu zgineli z rak Rosjan.... 12.08.10, 10:02 w Smolensku przez glupote Kaczynskich. To jest chyba ogromna roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
sekete Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 10:39 Współczuję wszystkim rodziną zamordowanych w Katyniu wykorzystywania cierpienia ich i ich przodków do celów politycznych. Tak proszę państwa jest! Takie porównania typu "drugi Katyń", "Katyń 2010" są po prostu wynikiem tego, że czasami politycy (a później podchwytujące to media) nie mają umiaru w wyrażaniu emocji, ba co więcej, że robią to świadomie, wiedząc, iż popełniają błąd, ale idą dalej w swych komentarzach, dlatego aby utrzymać nastrój olbrzymiej tragedii, gdzie łatwiej jest kierować emocjami obywateli, gustami politycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
omastall Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 10:30 Należy sprawę oddać do sądu i w trybie pilnym rozstrzygnąć czy nazwa "Katyń 2010" nie narusza praw stowarzyszeń Rodzin Katyńskich do używania Katynia w nazwie organzacji. Moim zdaniem tak i jestem przekonany, że sąd wydałby wyrok niekorzystny dla autorów frazy "Katyń 2010". Odpowiedz Link Zgłoś
big_dzik Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 12:11 racja.powinni isc do sadu i wygrana pewna.wszak rodziny katynskie to zastrzezony znak towarowy. Odpowiedz Link Zgłoś
androsak Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 10:43 mój ojciec podporucznik rezerwy został zamordowany w Miednoje, na cmentarzu lokalnym jest pomnik, tablice z nazwiskami ofiar tam palimy znicze, składamy kwiaty, czcimy pamięć. szlag mnie trafia gdy słyszę jak różne wredne typy żerują na tamtych tragicznych wydarzeniach, przwłaszczają je. stowarzyszenie rodzin Katyń 2010 to karygodny skandal, to obrzydliwe i nalełeży zastanowić się czy nie karalne Odpowiedz Link Zgłoś
androsak Re: Nie ma drugiego Katynia 12.08.10, 10:52 czy katastrofę lotniczą nad Lasem Kabacki, promu Hewliusz i te inne tragiczne nawiązać do Katynia, upamiętnić na Wawelu igdzie indziej, to .... Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek jest temat, to ... 12.08.10, 10:46 niech się dogadują w spokoju, nie trzeba robić z tego wielkiego problemu - chyba, że nie ma się czego pisać w sprawie śledztwa, współpracy z Rosjanami na tym polu itp. Albo zamiast analizowania teorii spiskowych... Odpowiedz Link Zgłoś
jorgus737 mały głos rozsądku 12.08.10, 12:42 jest faktem że nazwa Katyń 2010 jest niestosowna,ale nie wierzę że została wymyślona w złej wierze,z drugiej strony dziwi mnie że w Polsce nic nie może odbyć się normalnie,może Rodziny Katyńskie zamiast lecieć od razu ze skargą do mediów mogły by najpierw pogadać o niestosowności tej nazwy z zainteresowanymi czy przyniosło by Im jakąś ujmę?myślę że nie, a tak media podgrzewają temat i wychodzą takie komentarze jw.to tylko pożywka dla takich jak ten przygłup z pierwszego postu Odpowiedz Link Zgłoś
venusoid Re: mały głos rozsądku 13.08.10, 23:49 Hm... przygłup z pierwszego postu? Przecież Kurtyka BYŁ draniem, więc nie wiem dlaczego obrażasz gościa z pierwszego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
pelikan1969 Do Wszystkich których ..."szlag trafia".... 12.08.10, 12:54 W przyszłym roku są wybory parlamentarne. Zamierzacie na nie iść czy przez następne cztery lata biadolić jaki to jest Kaczyński a jakie jest PiS a także że w kraju panuje "terror Moherowych Beretów" Jest wreszcie okazja by PiS odstawić do kąta i posłać do historii. Czy starczy Wam odwagi na ten krok jak pójście do wyborów czy wolicie zachowywać sie jak niektórzy tu frustraci piszący "to im nie pasuje to im nie odpowiada" Powtarzam pytanie "czy starczy Wam odwagi by w wyborach posłać PiS do kąta? Pytanie bierze sie stąd iż w dniu 4 lipca podczas wyborów Komorowski zebrał 9 milionów głosów Kaczyński 8 milionów głosów czyli lekko licząc do wyborow nie poszło ok 10 milionów wyborców. 10 milionów głosów pewnie w pierwszej rundzie uczyniłoby Prezydentem Olechowskiego , Ziętka czy Korwina Mikke. Niepotrzebni mi są Oni za Prezydenta ale Naród "Pierdół" pokazałby miejsce w szyku Kaczyńskiemu a tak to w/w potrafią te pierdoły tylko tu pisać a Kaczyński nadal ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jorgus737 Re: Do Wszystkich których ..."szlag trafia".... 12.08.10, 13:23 nie ufasz demokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
pelikan1969 jorgus737 12.08.10, 14:14 Nie ufam Polakom bo kiedy można coś zrobić Oni wolą tutaj swoje żale wylewać. Czy nie ufam demokracji? Jeśli większość dziś powie że "dziś jest niedziela" to Ty też uwierzysz? No bo w sumie to demokratyczne . Odpowiedz Link Zgłoś
gonet12 Re: Do Wszystkich których ..."szlag trafia".... 12.08.10, 22:52 Nie ufam. Bo dwóch obszczymurków z pod budki z piwem może więcej niż jeden profesor doktor habilitowany ............ Odpowiedz Link Zgłoś
noel1 Nie ma drugiego Katynia 13.08.10, 11:32 To jest niespotykane draństwo. PIS to uzurpatorzy. Mają Wawel, dążą do pomnika równego conajmniej Poniatowskiemu. Sieją pogloski że to byl zamach Przywlaszczają sobie nazwę Katyń. Kaczynski mówi wprost, że Komorowski wygrał wybory przez przypadek. Uzurpatorzy chcą pisać na nowo historię Polski,nie można na to przystać. Nie wybaczą nam przyszłe pokolenia,( może nie wszyscy) że zmieniona została historia Polski. Z bardzo przciętnego prezydenta, chcą zrobić wielkiego męża stan.Nie pozwólmy na to. Odpowiedz Link Zgłoś
venusoid Re: Nie ma drugiego Katynia 13.08.10, 23:54 Myślę, że nie pozwolimy. Ale fakt, że PiS to zaraza jakich mało. Przecież oni bardziej fałszują fakty niż PZPR! Odpowiedz Link Zgłoś
wdorwit Nie ma drugiego Katynia 14.08.10, 01:29 Całkowicie popieram. Czekam na podobną inicjatywę Rodzin warszawskich. Tydzień temu byłem z córką pod Pałacem. Osoba podająca się za "naród" (gwiazda TV) obcesowo zażądała ode mnie podpisu pod czymś z nazwą Katyń 2010. Uprzejmie odmówiłem tłumacząc, iż mój dziadek - oficer PP - został zamordowany w 1940 i poprosiłem o wyjaśnienia. Otrzymałem informację, że jestem Żydem, a mój Ojciec był ubekiem. Zachowując spokój tłumaczę - za granicą biorą mnie za Niemca (akcent) i się nie gniewam, to dlaczego mam się obrazić za Żyda ? Następnie wytłumaczyłem, iż powstańców warszawskich nie brano do UB i przypomniałem, że Rajmund Kaczyński położył duże załugi w szkoleniu kadr prezydenta Bieruta (ciekawe kiedy zostanie przeniesiony na Wawel ma do tego teraz pełne prawo). W odpowiedzi ruszył w sukurs pani naród drugi gwiazdor - ten nieduży. Tak piękej wiązanki dawno nie słyszałem. Niestety zaczął toczyć pianę, więc nie odważyłem się przekazać znaku pokoju. To jest sucha, mam nadzieję, relacja z wizyty pod Pałacem. pozdrawiam wszytkich niePolaków W Odpowiedz Link Zgłoś
czywolno Nie ma drugiego Katynia 14.08.10, 05:33 mały głos rozsądku jorgus (737 12.08.10, 12:42) napisal: "jest faktem że nazwa Katyń 2010 jest niestosowna,ale nie wierzę że została wymyślona w złej wierze" Ja tez nie mam stuprocentowej pewnosci i nie podejmuje sie udowodnic tezy odwotnej! Nie moge jednak sie oprzec pokusie i przypominam, ze w kwestii intencji politycznych wiara jako uzasadnienie opinii o nich nie wytrzymuje proby! Wiec powyzszy cytat nie ma zadnej wartosci poznawczej! Mysle, ze nie do obalenia jest tu teza, ze nazwa ta zostala wymyslona w intuicyjnym natychmiastowym przeblysku i zaczela byc uzywana w atmosferze uzurpacji i zawlaszczenia katastrofy dla konkretnych celow, a jednym z nich bylo natychmiastowe przekucie katastrofy w pole bitwy z odwiecznym wrogiem po tamtej stronie granicy i z chwilowym przeciwnikiem politycznym po tej! Z tej intencji wywodzi sie (i zarazem jej dowodzi) slowo "polegli" uzyte natychmiast zamiast naturalnego w tej sytuacji slowa "zgineli"! W ten sposob cale zdarzenie przesunelo sie automatycznie w masowym, skazonym intelektualna inercja odbiorze do strefy martyrologii, ktora to strefe w zbiorowej swiadomosci Polakow jest niezwykle latwo otworzyc i uaktywnic! Ten genialnie prosty zabieg przekucia tragedii w okazje, dokonany w ciagu paru zaledwie dni, byl mozliwy do wykonania przez swego tworce i sprawce tylko w atmosferze ogolnej konfuzji, rowniez konfuzji jego samego, w momencie chwilowego zamrozenia traumy w odruchu samozachowawczym szoku pourazowego. W tym wlasnie krotkim momencie prozni - zostal skonstruowany i uruchomiony psychologiczny mechanizm do wywindowania zmarlego brata na Wawel, poniewaz prawie nikt nie byl jeszcze zdolny do jakiejkolwiek racjonalizacji i proby sprzeciwu! Tylko ludzie wytrenowani w modelowaniu rzeczywistosci fikcyjnej - jak Wajda - byli w stanie rejestrowac i analizowac film dziejacych sie zdarzen klatka po klatce! Takich ludzi bylo oczywiscie wielu, jak nizej podpisany, ale ich glos nie mial szans sie przebic z uwagi na rozproszenie i brak srodkow naglosnienia! interesuje mnie tez inny cytat z tekstu "jorgusa", a mianowicie: "może Rodziny Katyńskie zamiast lecieć od razu ze skargą do mediów mogły by najpierw pogadać o niestosowności tej nazwy z zainteresowanymi " Niestety - nie za bardzo jest z kim gadac, bo ci "zainteresowani" sa - jak to dokumentuje relacja spod Palacu, ktora przedstawil "wdorwit" (14.08.10, 01:29) - zainteresowani zupelnie czym innym niz ci, ktorzy z nimi probuja rozmawiac! Mowia tez zupelnie innym jezykiem, choc to niby ten sam jezyk polski! Maja inny zestaw pojec i slow oraz znaczen, ktore tym slowom mniej lub bardziej swiadomie przyporzadkowuja! Podejrzewam zreszta, ze nie dotyczy to tylko tych zgromadzonych pod krzyzem, ze zasieg reprezentowanego i uzywanego przez nich uproszczonego schematu, gdzie na dowolne pytanie taki osobnik wybiera na chybil-trafil jedna z kilku czy kilkunastu standardowych "odpowiedzi", a ktora - to nie ma znaczenia, bo wszystkie z zalozenia mijaja sie z meritum wlasciwym i ciaza ku "meritum zadanemu" - nie tylko wskazuje na jedno tego gotowego schematu zrodlo, ale tez na latwosc, z jaka takie "wymyslone w centrali socjotechniczne szablony" przyjmuja sie na glebie nienawyklych do samodzielnego myslenia mozgow! (cdn) Odpowiedz Link Zgłoś
czywolno Nie ma drugiego Katynia 14.08.10, 05:39 (ciag dalszy) Mam tu pewna propozycje, pewien konspekt wyimaginowanego dialogu z p. Kurtykowa, jako osoba majaca duzy udzial w ukuciu nazwy "Katyn 2010", nad ktorym to konspektem na razie mozemy sie zastanowic tylko my, ale byloby bardzo interesujace, gdyby i ona sama mogla sie nad ta propozycja nachylic i ja rozwazyc oraz przezyc tej propozycji implikacje! Zaczne tu od bardzo znamiennego cytatu z innego blogu: "Dziwię się tej propozycji (chodzi tu o propozycje Rodzin Katynskich pod adresem p. Kurtykowej, by poniechala uzywania wiadomej nazwy), bo katastrofy pod Smoleńskiem nie da się oddzielić od wcześniejszej zbrodni." Mozna by tu powtorzyc za wieszczem: "Co bog polaczyl - czlowiek niech nie rozlacza" Swiete slowa! Ale niestety nie w tym konkretnym przypadku Bowiem tutaj nie moze byc domniemania, ze to Bog polaczyl zbrodnie katynska z katastrofa smolenska jakimis nierozerwalnym wezlem, bo sprawcami obydwu tych zdarzen byli ludzie i to ludzie, ktorzy nigdy sie ze soba nie zetkneli i nawet nie wiedzieli o swoim istnieniu! Na dodatek zadne znane nam dopuszczane przez p. Kurtykowa domniemanie w sprawie przyczyn (czy "sprawcow" katastrofy smolenskiej nie moze rzekomo jednoznacznie wykluczyc, ze ci ludzie mogli wrecz byc zupelnie roznej narodowosci, choc oba zdarzenia mialy miejsce na terenie Rosji - bo tam - gdy sie mowilo o winnych - zawsze padaly nazwiska Stalina i jego oprawcow - tu zas, z mniejszym lub wiekszym zdumieniem, slyszymy czasem od ludzi pokroju p. Kurtykowej nawet nazwiska Tuska czy Komorowskiego! Tylko ofiary byly z cala pewnoscia Polakami, ale jedni znalezli sie tam w wyniku wziecia do niewoli i jako zolnierze podczas wojny, natomiast drudzy udali sie tam dobrowolnie w czasie pokoju z okazjonalna wycieczka, chociaz w szczytnym celu, i zgineli przez przypadek lub w wyniku nieszczesliwego zbiegu okolicznosci! Jest jeden tylko sposob, zeby te dwa zdarzenia polaczyc wedle zyczenia p. Kurtykowej trwalymi wiezami raz na zawsze, a mianowicie poprzez obarczenie pelna odpowiedzialnoscia za oba zdarzenia Boga jako jedynego sprawcy! Wtedy i tylko wtedy oba zdarzenia zlewaja sie w jedna nierozerwalna calosc i nazwa "Katyn 2010" staje sie w jakiejs mierze uprawniona! Jezeli p. Kurtykowa wezmie na siebie ciezar takiego bluznierstwa - to oczywiscie bedzie to sprawa jej sumienia, ale osmiele sie uprzytomnic jej tutaj pewien problem techniczny czy moze wrecz filozoficzny, ktory sie wowczas pojawia, a mianowicie, ze wtedy wypada jej z reki tak usilnie forsowana teza o zamachu jako przyczynie katastrofy smolenskiej! Staje zatem p. Kurtykowa przed znanym dylematem trzymajacego w dziobie ser kruka: albo posuwac sie dalej na drodze konsumpcji sera, ze wszystkimi plynacymi z takiego postepowania korzysciami, albo otworzyc dziob i spiewajac zupelnie nowa piesn na temat obu katastrof chwalic sie przed lisem urzekajacym brzmieniem swego glosu, lecz stracic tym samym szanse zaspokojenia glodu, co wydawalo sie juz w zasiegu! Radze p. Kurtykowej gruntownie przeanalizowac sytuacje, w jaka za pomoca swych nieskoordynowanych ruchow sie wtracila, i dokonac bardzo przemyslanego wyboru, bo moze zajsc przypadek szczegolny, lecz wysoce prawdopodobny, ze - gdy poznamy ostateczne konkluzje prowadzonego sledztwa - ser jej z dzioba i tak wypadnie, a dzwiek, jaki sie wydostanie z jej gardla bedzie niestety mial tylko postac znanego nam wszystkim "kra-kra-kra" i nikogo nie oczaruje! Odpowiedz Link Zgłoś