alamakotalive 07.09.10, 08:38 Oba-ma wrocil z kolejnych exclusywnych wakacji i usiluje omamic wyborcow. Ciekawe czy mu sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thegreatmongo Nieruchomosci, ratowac czy nie 07.09.10, 10:05 Ciekawa jest ta sprawa z nieruchomosciami, jesli rzad przestanie skupowac kredyty od bankow to ceny oczywiscie pojda w dol. Tylko wtedy wiele osob stwierdzi, ze ma kredyty, ktore przekraczaja wartosc nieruchomosci. W USA, kredyt jest tylko na dom, czyli jak nie chcesz go splacac to stracisz dom, ale komornik nei moze ci wejsc na konto. TO oznacza, ze oprocz obnizonych mozliwosci kredytowych ludzie nie maja zadnych zachet do splacania kredytu o wiekszej wartosci niz dom. To ogromne straty dla bankow, ktore nie dosc, ze straca czesc wartosci kredytu to jeszcze zamiast niego dostana dom, ktory trzeba bedzie sprzedac... Slowem, nie wiem czy to jest lepsze wyjscie bo na pewno wiele osob chetnie kupiloby tanie domy, dajac prace itp, ale z drugiej strony moze sie okazac, ze padnie wiele bankow powodujac krach na rynku kredytow np. dla firm. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Śliczna kwadratura koła 07.09.10, 10:29 Albo jak w greckiej tragedii - co nie zrobisz, to i tak będzie źle. Nagle okazuje się, że dom nie jest wart, powiedzmy - 100 tys. dol., a jedynie 20 tys. dol. Oczywiście koszty realne wybudowania go wynosiły swego czasu 80 tys. dol. To jest nic innego jak efekt żonglerki nierealnymi cenami i procentami od jak najbardziej realnych kredytów. Bańka pękła. Teraz trzeba to jakoś pozbierać do kupy. Nie, nie trzeba to już jest jedna wielka KUPA! Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Re: Nieruchomosci, ratowac czy nie 07.09.10, 11:58 > To ogromne straty dla bankow Ale o co chodzi? Przeciez wczesniej to banki wywindowaly ceny w gore! Przeciez banki na tym wczesniej zarobily. Naturalny stan to pozwoleniem im teraz zaplacic za to. Przeciez nie moze byc tak, ze jak sa zyski, to banki chca je zgarniac, a jak sa straty to nagle banki juz nie sa takie chetne i trzeba je ratowac i rzad musi interweniowac podtrzymujac ceny lub bezposrednio pompujac pieniadze do bankow. Dlaczego sie martwisz bankami? Dlaczego ktokolwiek powinien sie nimi martwic? Gdy byl boom i ceny rosly, to martwiles sie obywatelami kupujacymi domy na kredyt? Obama sie o nich martwil? Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: Nieruchomosci, ratowac czy nie 07.09.10, 12:58 Zastanow sie co piszesz. 1. Nie banki windowaly ceny a ludzie, ktorzy kupowali cos czego nie powinni. 2. Straty banki poniosly i poniesc powinny, ale jesli z roku na rok zupelnie zmieniasz system finansowania nieruchomosci to banki nie powinny byc winne. 3. Martwie sie bankami, bo bez nich nowoczesna gospodarka nie istnieje. Zrozum, ze nawet jesli ludzie beda chcieli cos kupic to nie beda mogli jesli bank nie da kredytu sklepowi, ktory daje towar, lub firmie, ktora go produkuje. "G > dy byl boom i ceny rosly, to martwiles sie obywatelami kupujacymi domy na kredy > t?" Ja nie, ale byli ludzie, ktorzy przed tym ostrzegali np. Peter Schiff. Ja sie generalnie zgodze z toba, ze rzad powinien sie odczepic od kredytow mieszkaniowych (w USA wchodzila jeszcze kwestia dyskriminacji czarnych i dlatego sie wmieszal), ale na krotka mete nie jest to mozliwe. To tak jakby w PL publiczna sluzba zdrowia (i podatki na nia) przestala istniec. W dluzszej perspektywie super, w krotkiej dla wielu ludzi tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Re: Nieruchomosci, ratowac czy nie 07.09.10, 14:08 > 1. Nie banki windowaly ceny a ludzie, ktorzy kupowali cos czego nie powinni. Pieniadz bankowy jest dystrybuowany za pomoca procedur bankowych. Troche smiesznie piszesz, bo jak widzisz mozna to bardzo latwo obrocic: Banki nie powinny byly udzielac kredytow, to wtedy ludzie nie kupowaliby tego czego nie powinni. Ja uwazam, ze jezeli banki przyjely na siebie taka odpowiedzialnosci i chcialy wladzy wynikajacej z premii emisyjnej i dystrybucji pieniadza, to teraz powinny ich spotkac konsekwencje popelnionych wczesniej bledow. Nie mozesz miec tylko przywileji wladzy, bez kosztow. Wlasciciele bankow tego wlasnie by chcieli. > 2. Straty banki poniosly i poniesc powinny, ale jesli z roku na rok zupelnie zm > ieniasz system finansowania nieruchomosci to banki nie powinny byc winne. Chyba zartujesz sobie! Straty jakie poniosly banki to ulamek, tego co im sie stalo naprawde. Przede wszystkim molestowanie FASB i IASB spowodowalo, ze straty ujawnione to tylko malutki procencik. Nie wiedziales o tym? Banki sa winne, poniewaz sa osrodkiem wladzy. Nawet jezeli nie posiadaja legitymizacji w postaci wyborow lub czegos podobnego. Emisja pieniadza to realna wladza. To nie ja zmieniam sposob finansowania nieruchomosci, lecz wladza. > 3. Martwie sie bankami, bo bez nich nowoczesna gospodarka nie istnieje. Zrozum, > ze nawet jesli ludzie beda chcieli cos kupic to nie beda mogli jesli bank nie > da kredytu sklepowi, ktory daje towar, lub firmie, ktora go produkuje. Naprawde? A gotowki to juz nikt nie przyjmuje? Nie wierze. Mozna sie odbyc takze bez pieniadza kredytowego. M1 (czy tez nawet M0) musi miec wiekszy udzial w M3, czyli pieniadz musi sie wydostac spod kurateli bankow. Musi, bo banki sie nie sprawdzaja - zarowno teraz jak i podczas poprzednich kryzysow. > Ja nie, ale byli ludzie, ktorzy przed tym ostrzegali np. Peter Schiff. Ktorymi bankami zarzadza Schiff? Co on moze zrobic? Co moze zrobic natomiast rodzina de Rotschild? Ich zdanie sie liczy, a opinia Schiff'a jest tak samo wazna jak moja lub Twoja. > To tak jakby w PL publiczna sluzba zdrowia (i podatki na nia) przestala istniec > . W dluzszej perspektywie super, w krotkiej dla wielu ludzi tragedia... Tak samo jak reformy pieniezne na poczatku lat 90. Na poczatku hiperinflacja, a pozniej stabilizacja. Dzieki temu udalo nam sie najszybciej wyjsc z zapasci po upadku PRL. Czechy i Wegry dopiero nas doganialy w pierwszej polowie lat 90. Lepiej zrobic cos od razu i cierpiec krotko niz cierpiec w nieskonczonosc. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Nieruchomosci, ratowac czy nie 07.09.10, 15:31 thegreatmongo napisał: > 1. Nie banki windowaly ceny a ludzie, ktorzy kupowali cos czego nie powinni. Zgoda, to było szaleństwo, którego przyczyn nie mogłem odgadnąć. > Ja nie, ale byli ludzie, ktorzy przed tym ostrzegali np. Peter Schiff. Nie tylko on. Ja też przestrzegałem. :) > (w USA wchodzila jeszcze kwestia dyskriminacji czarnych i dlatego sie wmieszal), No właśnie, nikt jakoś teraz nie chce pamiętać tej nagonki medialnej na banki, które "dyskryminowały" mniejszości etniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
niebored Rzad, Kongres i FED byli najbardziej winni! 08.09.10, 00:55 Od czasow Hoover'a w Ameryce zaczeto silnie promowac posiadanie domu jako dobra ogolnego i spelnienie "amerykanskiego marzenia " W 1940 moze 43% domow bylo zamieszkanych przez wlascicieli za czasow Busha dotarlismy do prawie 70%. W USA powstaly z pomoca rzadu rozne smieszne agencje jak FHA, Fannie Mae, Freddie Mac ktore zaczely skupowac kredyty od bankow. W duzym skrocie dzieki temu banki mogly zaczac oferowac 30 letenie kredyty na staly procent! Z tego co sie orientuje to w Polsce jest to prawdziwa rzadkosc. Do tego wszystkiego w USA mozna odliczac od dochodu procent placony od pozyczki az do 1mln dolarow! Czyli finansuje sie domy dla bogatych. Oprocz tego kazdy posiadacz domu moze odliczyc sobie podatki od nieruchomosci ktore w niektorych stanach moga byc nawet kilkadziesiat tysiecy. W NJ srednio 7 tys na rok najwiecej w USA. Problem jest duzo bardziej zlozony co do tego kto jest winny. 1. Niepochamowana wiara ludzi, ze domy nigdy nie tanieja 2. Klamanie na tzw stated income loans czyli pozyczki bez sprawdzania dochodu! 3. Banki ktore obnizyly standardy pozyczek 4. Ludzie odpowiedzialni za wyceny domow i system stosowany do ich wycen 5. FED ktory trzymal nisko stopy przez dlugi czas i nie widzial banki spekulacyjnej. 6. Agencje rzadowe ktore niemal ze zmuszaly banki do pozyczek dla tzw subprime domostw. ( ludzi mniej wiarygodnych jako kandydatow na pozyczki) duza role odegraly w tym Fannie, Freddie ktore tez obnizyly swoje standardy do tego stopnia ze teraz posiadaja polowe pozyczek w USA i na dzisiejszy dzien gwarantuje ponad 90% udzielanych kredytow jakby nie rzad ktory dal im bezlimitowe gwarancje i dofinansowal ich to domy by faktycznie by byly po 50 tys srednio bo tylko za gotowke by mozna bylo kupic. 7.Nastepnym problemem okazala sie tzw sprzedaz pozyczek do prywatych inwestorow w postaci bonow w ktore byly zapakowane np po kilkaset albo kilka tysiecy razem i najczesciej zle byly ocenione przez agencje ratingowe ktore dawaly AAA czyli najmniejszego ryzyka inwestycja. POzniej sie okazywalo ze w takim pakiecie pol ludzi nie splaca pozyczek! No i mielismy w tym momencie panike na rynku. 8. Rzad powinien jednym slowem zostawic domy w spokoju teraz jest to niemozliwe ale w dluzszej perspektywie bardzo wskazane a nagle sie okaze ze domy sa tansze i ludzi ebeda je kupowac za oszczedzone pieniadze i splacac w 5-7 lat a nie 30. Chcialem tylko pokazac ,ze problem jest duzo bardziej skomplikowany i nwarstwial sie przez pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajnik102 Re: Rzad, Kongres i FED byli najbardziej winni! 08.09.10, 01:53 Mądrze powiedziane, największą winę przypisałbym FED, bo są od tego, żeby nie dopuścić do takiej sytuacji, potem rząd za Freddie Mac i Fannie Mae. Ludziom generalnie ani bankom w sumie się nie dziwię. "Kupuj dom teraz, zanim znowu zdrożeje". Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Rzad, Kongres i FED byli najbardziej winni! 08.09.10, 14:15 pytajnik102 napisał: > Ludziom gen eralnie ani bankom w sumie się nie dziwię. "Kupuj dom teraz, zanim znowu zdrożeje". A ja się dziwie, bo trzeba kupowac na miarę swoich możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Rzad, Kongres i FED byli najbardziej winni! 08.09.10, 05:32 niebored napisał: >Oprocz tego kazdy posiadacz domu moze odliczyc sobie podatki od nieruchomosci ktore w >niektorych stanach moga byc nawet kilkadziesiat tysiecy. W NJ srednio 7 tys na rok najwiece > j w USA. Konia z rzedem, kto wyjasni o co w powzszym cytacie sie rozchodzi:D Rozpisales sie jak dzieciak i nic z tego nie wynika, rzeczywiscie jest to bardzo dla ciebie skomplikowany "problem" i chyba tylko dla ciebie. P.S. Moj podatek od nieruchomosci jest grubo ponad $7 tys. i nie mieszkam w NJ :) Odpowiedz Link Zgłoś
niebored Odpowiedz do Porque 08.09.10, 17:23 > niebored napisał: > >Oprocz tego kazdy posiadacz domu moze odliczyc sobie podatki od nieruchomo > sci ktore w >niektorych stanach moga byc nawet kilkadziesiat tysiecy. W NJ > srednio 7 tys na rok najwiecej w USA. Czego nie zrozumiales? Widac , ze temat jest dla Ciebie zbyt skomplikowany :) Ja napisalem , ze w NJ srednio podatek od domu wynosi okolo 7 tys. Zrozumiales srednio? Moj kuzyn placi w Maplewood NJ 23 tys na rok a moj znajomy w E.Rutherford 5 tys na rok. Moj bogaty kuzyn np zarabia 300 tys na rok i moze zobie od tej kwoty odliczyc te 23 tysiace i zaplacic podatek od 277 tys nie od 300 tys. Jesli o tym nie wiesz to gratuluje pobytu i posiadania domu w USA :) Chodzilo mi o to , ze w wiekszosci przypadkow z odpisywania podatku o dochodu korzystaja bogaci. Srednia klasa w okolo 30% nie jest w stanie odliczac ale to juz jest inna historia. Jesli nie wierzysz ,ze w NJ sa najwyzsze podatki od nieruchomosci w USA to sobie sprawdz. Oczywiscie znam goscia co placi 45 tys w Westchester, NY gdzie Clintonowie maja posiadlosc. Pozdrowienia dla myslacych P.S troche chaotycznie czasami pisze ale to dlatego , ze cholernie sie spiesze :) Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Odpowiedz do Porque 09.09.10, 01:28 Znowu niepotrzebnie rozpisales sie, tym razem odnosnie mojego Post Scriptum:) A konia z rzedem temu kto zrozumie twoje dywagacje odnosnie odliczania podatkow, w tym myslowej perelki; zdziwienia od nieplacenia podatku od podatku:) Odpowiedz Link Zgłoś
niebored Re: Odpowiedz do Porque 09.09.10, 03:19 porque napisał: > Znowu niepotrzebnie rozpisales sie, tym razem odnosnie mojego Post Scriptum:) > A konia z rzedem temu kto zrozumie twoje dywagacje odnosnie odliczania podatkow > , w tym myslowej perelki; zdziwienia od nieplacenia podatku od podatku:) Przepraszam albo jestes niedorozwiniety albo glupi :) podejrzewam , ze jedno i drugie :))....jesli juz mowie o podatku to o podatku od nieruchomosci. Zdziwienie polega na tym , ze najwiecej z tego korzystaja osoby zamozne? Nie jest kwestia dyskusji tutaj czy powinnismy placic podatek od podatku jak to ujales. Czy jak place za prawojazdy co pare lat, za licencje na lowienie, za psa, podatki od telefonu, mediow ( woda, gaz itd ), czy clo za sprowadzenie produktow do USA, za benzyne, alkohol, papierosy moglbym wyliczac dlugo to moge sobie te cholerne podatki, TAK to sa podatki odliczac? Chyba nie za bardzo wiesz w jakim swiecie zyjesz. Po drugie troszke twoje zdziwienie wynika chyba z nieznajomosci lokalnych podatkow. 60% mojego podatku od nieruchomosci idzie na szkole. Czy jak wysle syna do Harvardu i mnie stac to moge odliczyc czesne $50 tys od dochodu? Tutaj podaje akurat mediane mam nadzieje , ze sie orientujesz w matematyce :) Top 10 Counties: The top 10 counties in median real estate taxes paid over 2006-2008 are, from 1 to 10, Westchester County, NY ($8,404); Hunterdon county, NJ ($8,347); Nassau County, NY ($8,306); Bergen County, NJ ($7,997); Rockland County, NY ($7,798); Essex County, NJ ($7,676); Somerset County, NJ ($7,67); Morris County, NY ($7,310); Passaic County, NJ ($7,095); and Union county, NJ ($7,058). The national median is $1,854. Tax Burden By State If all other things are equal, a state with a lower burden is a more attractive place to retire than a state with a higher one. To get a true sense of which state is less expensive, you need to look at state and local tax burdens. Only then do the low tax states stand out. It is estimated by the Tax Foundation that the nation as a whole will pay on average 9.7% of its income in state and local taxes in 2008, down from 9.9% in 2007 primarily because income grew faster than tax collections between 2007 and 2008. This is the latest report the Tax Foundation has issued. New Jersey residents paid 11.8%, topping the charts. New Yorkers were close behind, paying 11.7%, and Connecticut was third at 11.1%. The top 10 were rounded out by Maryland (10.8%), Hawaii (10.6%), California (10.5%), Ohio (10.4%). Vermont (10.3%), Wisconsin (10.2%) and Rhode Island (10.2%). P.S Na koniec taka perelka :) Many states and counties also impose property taxes for local improvements to property, such as assessments for streets, sidewalks, and sewer lines. These taxes cannot be deducted. Local property taxes are deductible only if they are for maintenance or repair, or interest charges related to those benefits. ...Jak widzisz nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze od dawna placimy podwojne podatki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Odpowiedz do Porque 09.09.10, 04:28 Czlowieku, jezeli ty uwazasz, ze dom w USA moga miec tylko zamozni i tylko "ZAMOZNI" moga odliczac podatek od swoich nieruchomosci i z uporem pieciolatka dywagujesz nad roznica pomiedzy podatkiem w cenie benzyny a podatkiem od nieruchomosci, dyskwalifikuje cie do powaznego traktowania. Dlatego jeszcze raz, konia z rzedem kto zrozumie twoje infantylne urojenia, to tyle w temacie;) Odpowiedz Link Zgłoś
niebored Re: Odpowiedz do Porque 09.09.10, 06:32 Czlowieku, czy ty rozumiesz co ja pisze? To nie sa moje "dywagacje" tylko potwierdzone badaniami przez uznanych ekonomistow i znawcow prawa podatkowego fakty! a nie jakies tam opinie filozofa wiejskiego. Polecam lekture Wall Street Journal, The Economist, Financial Times itd. Nie wmawiaj mi czegos czego nie powiedzialem. Nigdzie nie stwierdzilem, ze w USA domy moga miec tylko zamozni. Jedyne co mowilem to to, ze dziwnym zbiegiem okolicznosci to zamozni najbardziej korzystaja z ulg na ktore panstwo nie stac! Jak dobrze bys czytal to bys wiedzial ,ze nie pisalem tylko o podatku od nieruchomosci ale takze o odliczaniu odsetek od kredytu. Dam ci teraz dane a nie opinie: The mortgage-intrest tax deduction provides an even sharper case study. Nearly half the people in the 2010 Fannie Mae survey said tax benefits were a major reason to buy a house! Yet the mortgage interest deduction isn't even claimed by many homeowners. To get it, you have to itemaze on your taxes, and more than third of homeowners don't!!! The bulk of the benefits goes to wealthier households that probably wouldn't have trouble buying home without the deduction! According to a 2010 analysis by James Poterba of the Massachusetts Institute of The Technology and Todd Sinai of the University of the Pennsylvania, 2.8 million homeowning families with annual income of the more than $250,000 save $15 billion a year thanks to the deduction. Meanwhile, the 19 million families making from $40,000 to $75,000 save $10 billion!!!! Jest to czes artykulu napisana przez Lawrence Katz znanego ekonomisty jakbys go nie znal bo ja go znam osobiscie! Atakujac mnie o glupie podatki od nieruchomosci zapomniales o czym byl moj pierwszy komentarz i wszystko sobie wyciales z kontekstu. Cala sprawa ma sie o to dlaczego w Ameryce o dluzszego czasu w sposob conajmniej nieodpowiedzialny promuje sie na sile posiadanie domow gdy pozytek z tego jest conajmniej watpliwy. Malo tego duza grupa zamoznych korzysta na glupich przepisach bez ktorych dobrze by sobie calkiem radzila i nie spekulowala by tak bardzo nieruchomosciami. P.S Co do podatku od benzyny to byl to tylko jeden z przykladow....chyba niezdajesz sobie sprawy jakie sa wplywy z tego podatku. Bo placisz pare pare dolarow podatku przy tankowaniu gdzie w Ameryce robi niemal wiekszosc spoleczenstwa nie znaczy to , ze jest to trywialny podatek! W USA jest zarejestrowanych okolo 250 mln samochodow! Polecam troche pokory :) Odpowiedz Link Zgłoś
niebored Odpowiedz do Porque 08.09.10, 17:29 Poza brakiem zrozumienia tekstu czytanego masz jakies inne zdolnosci? Moze bys przedstawil swoja opinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszbk Plan gospodarczy Obamy 07.09.10, 10:22 Plan Obamy troche zalatuje Roosveltem,jego uratowało przystąpienie USA do II wojny światowej ,może Obamie też przydałabysię nowa wojenka. Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_76 Re: Plan gospodarczy Obamy 07.09.10, 20:59 > Plan Obamy troche zalatuje Roosveltem,jego uratowało przystąpienie USA do II wojny > światowej ,może Obamie też przydałaby się nowa wojenka Za którą mógłby dostać np kolejnego pokojowego Nobla ;D Odpowiedz Link Zgłoś
za.mek ratunkiem dla gospdarki jest rewolucja 07.09.10, 11:04 i nacjonalizacja oraz prawie calkowita likwidacja importu, czyli obalenie mafio-korporaCYJNEJ globalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Re: ratunkiem dla gospdarki jest rewolucja 07.09.10, 12:00 Czyli jeszcze wiekszy interwencjonizm? No popatrz. Nacjonalizacji i brak importu to cecha Kuby oraz Korei Polnocnej. Nieprawda? Chcialbys miec taka jakosc zycia jak na Kubie? Jezeli nie wiesz jak jest, to sobie wygoogluj zdjecia i relacje ludzi, ktorzy tam byli. Odpowiedz Link Zgłoś
za.mek1 tak,tylko pelny interwencjonizm 07.09.10, 13:59 ale w strone socjalizmu i spoldzielczosci, a nie faszyzmu, co ma miejsce dzisiaj w USA. Zapominasz, ze Kuba zyje w biedzie, bo to maly kraj , calkowicie zablokowany gospodarczo przez USA. USA sa wielkim krajem i w pelni samowystarczalnym, jeskli zechca. Po wielkiej depresji uratowal USA wielki interwencjonizm i quasi socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Re: tak,tylko pelny interwencjonizm 07.09.10, 14:13 Kpisz sobie ze mnie? Czy moze udajesz, ze nic nie czytales o New Deal? Ja podam tylko jedno statystyke: bezrobocie. W wyniku ustaw New Deal bezrobocie pozostalo to samo a zadluzenie wzroslo 2 krotnie. Nikt tak nie zadluzyl kraju jak FDR i Obama. Przyrost dlugu za ich kadencji jest ogromny. Efekty gospodarcze te same. Bezrobocie w USA rosnie, a gielda tez rosnie. Brawo Obama! Brawo FDR! Naprawde wierzysz, ze kilku urzednikow moze podejmowac decyzje lepiej i sprawniej niz miliony ludzi podejmujacych jednoczesnie decyzje wedlgu wlasnej wolnej woli, a nie wedlug ustaw? Gdzie Ty znajdziesz takich Uebermenschen madrzejszych od calego spoleczenstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
nicto0 zobacz gdzie doprowadzil USA kapitaklizm 07.09.10, 22:59 www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20936 Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Re: zobacz gdzie doprowadzil USA kapitaklizm 08.09.10, 10:57 Chyba zartujesz? Prawda? Kapitalizm? W USA caly czas dochodza do glosu ekonomisci mowiacy o interwencjonizmie i wlasnosci panstwowej. Zobacz kto jest przewodniczacym Harvard. Osobniki typu J. Sachs maja ciagle najwiecej do powiedzenia. To rzad pompowal pieniadze w rynek nieruchomosci poprzez GSE i gwarantowal wszystkie dlugi hipoteczne. Ludzie nie mogli kupowac domow bez brania kredytu. Tego nie spowodowal kapitalizm, lecz polityka i kontrola panstwa nad gospodarka. Kapitalizm oznacza kontrole maja posiadajacy prawo wlasnosci. Ustawodastwo w USA od wielu juz lat dazy do ograniczenia prawa wlasnosci i zwiekszenia kontroli panstwa nad zyciem obywateli. Wszystko co robi Obama dazy dokladnie w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
nicto0 Re: mam pytanie 07.09.10, 23:03 bo tak sie to nazywa w swiecie. koncern = korporacja, ale o to samo chodzi. to prawda, ze w polskim te slowa maja inne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 w swiecie powiadasz? 07.09.10, 23:11 Niemcy mowia Konzern. W jezyku angielskim tez istnieje i jest uzywane slowo concern. A w Polsce daliscie sie nabrac na chwyt marketingowy: slowo koncern kojarzylo sie z propaganda PRL i dlatego zrecznie zastapiono go w mediach i jezyku pisanym i mowionym mlodych ludzi przez slowo korporacja. Czas zaczac rzeczy po imieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: tak,tylko pelny interwencjonizm 07.09.10, 23:02 Kolega nie pamięta, że przez 50 lat komuny w Polsce była bieda, wie tylko, że za Gierka było dobrze. Za Gierka, który uwolnił płace bez uruchomienia mechanizmów wzrostu jej jakości i wydajności. Fakt, przez kilka lat ludziom żyło się lepiej, ale było to finansowane z zagranicznych pożyczek, które spłacaliśmy przez kilkadziesiąt lat, a ukrócenie źródełka spowodowało gigantyczny kryzys gospodarczy pogłębiony nieudolnym zarządzaniem wojskowej junty Jaruzelskiego. Na Kubie żyło się o wiele lepiej w przeszłości, przed przewrotem Castro, który zniszczył jej główne gałęzie gospodarki: turystykę i hazard. A z samej trzciny cukrowej i eksportu cygar kraj ten nie był w stanie się utrzymać. Przez pewien czas ludzie tam nie głodowali tylko dzięki pomocy z ZSRR i demoludów, ale to się ucięło po upadku systemu. I to nie USA blokuję Kubę, tylko ona sama odcina się od całego świata, podobnie jak Korea Pn. USA potrafiło np. nawiązać wymianę gospodarczą z Wietnamem pomimo przegranej z nim wojny, dzięki czemu kraj ten zaczął się błyskawicznie rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
remmm-o Re: ratunkiem dla gospdarki jest rewolucja 07.09.10, 21:26 > Chcialbys miec taka jakosc zycia jak na Kubie? Jezeli nie wiesz jak jest, to so > bie wygoogluj zdjecia i relacje ludzi, ktorzy tam byli. To oznajmiam ze jakość życia na KUBIE i Białorusi już jest wyższa niż w POLSCE :-( swiatowidz.pl/?p=283 Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: ratunkiem dla gospdarki jest rewolucja 07.09.10, 23:13 Widzę tu następnego kolegę, który uważa, że najlepsza na świecie jest równość. Ponieważ nie wszyscy mogą być Rotszyldami czy Miss Universum, więc naturalne jest równanie w dół. Dzięki temu poprawia się jakość życia, jak wszyscy są goli, to i szczęśliwi, nikogo nie boli cudza zamożność. Takimi kryteriami kieruje się też Newsweek, gazetka o uznanym poziomie. I rozwarstwienia zamożności nie ma i płytka (nie)wiedza się szeroko i równo rozlewa. Patrząc w ten sposób rzeczywiście lepiej się żyje na Kubie czy Białorusi a i w Polsce za Bieruta czy Gomółki żylo się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 problem, kolego polega na tym, ze 07.09.10, 23:29 kiedy nierownosci sa zbyt duze dochodzi do powstan lokalnych, rewolucji i wojen. Zakladam, ze chcialbys zyc dlugo i szczesliwie i niekoniecznie walczyc z bronia w reku. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: problem, kolego polega na tym, ze 07.09.10, 23:48 Żyłem ponad trzydzieści lat w beznadziejnej dusznej komunie, gdzie jedynym ratunkiem dla człowieka myślącego i wrażliwego była emigracja zewnętrzna lub wewnętrzna i nie pali mi się do niej wracać. Wiem, że to wielka nierówność, bo przerastam intelektualnie kolegów, którym do szkoły było pod górkę. Ponieważ im się nie będzie chciało nigdy uczyć, to mi zaproponują lobotomię i sie wyrówna. Wiem też, że mam coraz mniejszą ochotę wypruwać sobie żyły pracując po kilkanaście godzin na dobę i utrzymywać zapitych meneli, ktorym się nie chce pracować ani zakładać gumki przed seksem po pijaku i ktoś musi utrzymać chmarę napłodzonych przez nich dzieciaków. Podonoż mają one pracować na moją emeryturę. Ale to raczej moje dzieci będą musiały utrzymywać tamte. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: ratunkiem dla gospdarki jest rewolucja 07.09.10, 12:59 "i nacjonalizacja oraz prawie calkowita likwidacja importu," Czyli bedzie zarzadzac polityk, niedorajda, a banany zobaczysz raz na 10 lat tak? Odpowiedz Link Zgłoś
za.mek1 gopodarka powinna byc spoldzielcza 07.09.10, 14:01 za wyjatkiem malych firm, ktore moga byc prywatne. Wlasnosc srodkow produkcji powinna byc w rekach pracownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Re: "gopodarka powinna byc spoldzielcza" 07.09.10, 14:48 @zamek1: na litosc waszego ateistycznego nie-Boga, towarzyszu, przetrzyjcie zaropiale oczka i spojrzcie sami na brednie, jakie wypisujecie: miliony podobnych wam, zabobonnych a durnych ciemniakow upieraly sie niegdys jaka "winna" byc juz to gospodarka, juz pogoda i rasa nadludzi, czy zawartosc CO2 w cukrze. Natura, rynek i ewolucja wielekroc pokazaly socjalistom, jak malo znacza ich dziecinne zachciewajki. Jeno glod, brud i smrod pozostal po zdechlej kacapiej komunie, maoistowskie "wielkie kroki" zamienily sie w szybki bieg nazad do kapitalizmu, a zdychajace z idiotyzmu rezimy Zimbabwe czy Kuby sa calkowicie zalezne od jalmuzny z zewnatrz. Nota bene, wasze marzenie, aby "wlasnosc srodkow produkcji byla w rekach pracownikow" jest latwe do spelnienia - wystarczy jak wykupia akcje, nie? Takich firm w Stanach krocie, w przeciwienstwie do eurokolchozu. Odpowiedz Link Zgłoś
nicto0 zobacz lepiej jaki smord zostal po kapitalizmie 07.09.10, 22:58 www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20936 smrod po socjalizmie to byl przy tym zapach fiolkow. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Re: "zobacz lepiej..." 07.09.10, 23:36 @nicto0: drogi towarzyszu, spiesze wam doniesc, ze kapitalizm nie wyciagnal kopyt, istnieje tak jak deszcz, wiatr i bol zeba. Samo porownanie zjawiska, powstalego z wynalezieniem pieniadza, do zbiorowego szalu, jakim jest socjalizm, swiadczy o braku pojecia o wyobrazeniu, bez urazy. Ale do rzeczy, wasza opinia o fiolkowym zapachu setek milionow trupa - ofiar narodowego i miedzynarodowego socjalizmu, to wasza sprawa. Moja sprawa, to zaprotestowac przeciwko brakowi manier. Osmieliliscie sie, towarzyszu, zwracac do mnie w drugiej osobie liczby pojedynczej, podszywajac sie pod kogos z nielicznych mych krewnych i znajomych. Zapewniam, bruderszaftu z wami nie pilem, wybrednym jest. Tedy nauczcie sie, bardzo prosze, polskiej mowy i obyczaju, zanim znow zrobicie z siebie publicznie idiote i niedouczonego chama. Odpowiedz Link Zgłoś
nict.0 z durniami nie pije bruderszaftu, 08.09.10, 00:20 wiec na to nie licz i zaloz wreszcie te kapitaklistyczne portki, zalosny ekshibicjonisto. No chyba ze powiesz, ze cie kapitalisci pozbawili portek, wtedy caluj im w podziece brudne nogi. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: z durniami nie pije bruderszaftu, 08.09.10, 00:32 idiotą jesteś, wiesz? Podejrzewam, że ani bezportka ani ciebie żaden kapitalista jeszcze nie okradł. Natomiast pewien jestem, że portek to on ma więcej od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: gopodarka powinna byc spoldzielcza 07.09.10, 23:27 za.mek1 napisał: > za wyjatkiem malych firm, ktore moga byc prywatne. Wlasnosc srodkow produkcji p > owinna byc w rekach pracownikow. Hahahahahaha. To dlaczego górnicy w Polsce nie chcą wziąć w swoje ręce kopalń, zarządzać nimi pracując tam, tylko domagają się by pozostały państwowe i przez to państwo (czyli innych podatników pracą swą generujących zyski i płacących podatki) były nieustannie dotowane? Bo doskonale zdają sobie sprawę z kilku rzeczy: - nie potrafią zarządzać przedsiębiorstwem (przynajmniej większość z nich) - nie chcą wkładać w przedsięwzięcie swojego majątku i ryzykować jego utratę - chociaż temu zaprzeczają, wiedzą, że znaczna część kopalni nigdy nie będzie rentowna i nadaje się tylko do likwidacji - domagają się - i taki model jest obecnie w Polscee przyjęty, by te rentowne utrzymywały te nierentowne będąc z nimi powiązane w ramach kompanii węglowych i zmniejszając ich potencjalną rentowność Jak widzę kolega preferuje i proponuje upowszechnić tego rodzaju model gospodarczy. A czy wie, że np. Stocznia w Szczecinie nigdy w swej historii, nawet za komuny, nie przyniosła ani złotówki zysku? Odpowiedz Link Zgłoś
nict.0 miejsca pracy sa po to, zeby dawac ludziom prace 08.09.10, 00:21 a nie kapitalistiom zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok To wyłóż swoją kasę 08.09.10, 00:30 załóż przedsiębiorstwo i daj ludziom pracę. I godziwą płacę. Ciekawe na jak długo ci tej kasy starczy Odpowiedz Link Zgłoś
oneflesh Re: miejsca pracy sa po to, zeby dawac ludziom pr 08.09.10, 09:36 jeżeli twoja praca nie generuje zysków to będziesz przychodził do "roboty" bezpłatnie ?? Brak obowiązkowych egzaminów z matmy doprowadzi nasze społeczeństowo zapaści - powyższy post jest tego potwierdzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 wbrew pozorom jest sporo pracy nie generujacej zys 08.09.10, 21:36 kow. Dam ci prosty przyklad, czasami trudny do zrozumienia w Polsce. Mamy duze miasto, ktore ma wiele parkow i ZOO. Parki sa zadbane, sprzatane, w ZOO zwierzyna tez zyje w dobrych warunkach. Sporo ludzi wykonuje te czynnosci, ktorych wynikiem jest mozliwosc przyjemnego spedzenia czasu wolnego. Zysk finansowy zadny. Odpowiedz Link Zgłoś
remmm-o Re: ratunkiem dla gospdarki jest rewolucja 07.09.10, 22:07 > Czyli bedzie zarzadzac polityk, niedorajda, a banany zobaczysz raz na 10 lat A na kij komu banany? ludzie potrzebują za pensje być w stanie się otrzymać opłacić mieszkanie ,gzie koszty są najwyższe w europie ~800zl biznes.onet.pl/polska-jednym-z-najdrozszych-krajow-pod-wzgledem-k,36941,3556543,1,analizy-detal mieć za co żyć , jakieś dziecko utrzymać , ale z czego? z 1000zł 250eu pensji minimalnej lu średnio 1500zl na rękę? (mowy niema już o jakimkolwiek wynajmie lub kupnie na raty mieszkania) artelis.pl/artykuly/15926/srednie-wynagrodzenie-w-polsce Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: ratunkiem dla gospdarki jest rewolucja 07.09.10, 15:33 za.mek napisała: > i nacjonalizacja Przerabialiśmy to już w Europie Wschodniej. Nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
nicto0 zobacz jak konczy kapitaklizm - III swiatem 07.09.10, 23:09 www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20936 Odpowiedz Link Zgłoś
drupal Plan gospodarczy Obamy 07.09.10, 13:58 to zupełnie inna skala niż w Polsce ale dziadostwo jeszcze większe. Po prezydenturze Obamy Ameryka może się już nie podnieść. Keynesizm czyli amerykański socjalizm to prosta droga do bidy z nędzą. Zabieranie pieniędzy tym, którzy potrafią zarabiać i dawanie tym, który nie potrafią na dłuższą metę nawet USA może rozłożyć na łopatki. Do tego jeszcze Amerykanie dostali w prezencie obowiązkowy ZUS. Ale co w tym dziwnego, skoro nawet Polacy w Chicago głosowali na narodowy socjalizm Kaczyńskiego. Taka tam widać teraz moda. Michael Moore też agituje jak drugi Lenin, meksyki mają rewolucję we krwi, najwidoczniej przyszedł czas na socjalistyczną Amerykę. Przynajmniej kolejki górali i podlasiaków pod ambasadą się zmniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Re: "Plan" gospodarczy Obamy 07.09.10, 14:58 A ja tam jestem dobrej mysli. Pomijajac socjalistyczne zboczenie obecnej "administarcji" nieboraka Baracka, Ameryka ma wielu ludzi zdolnych szybko odbudowac ruiny po lewackim eksperymencie. Haslo wyborcze na dzis - "jesli jestes w dolku, przestan kopac!". Zahamowanie destrukcyjnej obamizacji, nalozenie kaganca na pyski wlascieli promptera, pacyfikacja sluzalczych dworakow w rodzaju rasistki sotomayor, oczyszczenie Kongresu z lewackiej mierzwy na modle stajni Augiasza, to pierwsze kroki w strone oprzywrocenia normalnosci. Juz wiele razy Stany wygrzebywaly sie z gnoju po roznych kretynach: FDR, JFK czy Billu de Billu Clintonie, za kazdym razem zadziwiajac europody i budzac tym wieksza zazdrosc i nienawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Plan gospodarczy Obamy 07.09.10, 15:36 drupal napisał: > nawet Polacy w Chicago głosowali na narodowy socjalizm Kaczyńskiego. Polacy z Chicago może i głosowali ale większość nie bierze udziału w polskich wyborach. Dlatego rezultaty wyborów nie oddają całej prawdy o sympatiah politycznych Polaków w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
mikejar Re: Plan gospodarczy Obamy 07.09.10, 20:35 Po pierwsze zanim zaczniesz krytykowac Obame to zastanow sie co on otrzymal od Busha. Ameryka na krawedzi upadku. 6 lat wojny o nic . Fabryki w Chinach i innych panstwach Gdyby nie Obama i postawienie wszystkiego na jedna karte to Ameryka juz by padla Trzeba tu mieszkac i wtedy sie wymadrzac Mam podejrzenie ze nigdy nie byles w USA a twoje poglady sa zgodne z wykrztalceniem czyli podstawowe. Nikt kto mieszka w USA nie napisalby "meksyki" Zacznij sie uczyc bo na twoja chora glowe lekarstwa nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Plan gospodarczy Obamy 07.09.10, 20:46 Nie zapominaj, że NAFTA to dzieło Clintona. Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat Chyba zapominacie, kto USA zatopil... 07.09.10, 20:40 To nie bylo za zarzadow Obamy drodzy wszechwiedzacy, oj nie... To czlowiek siedzacy w kieszeniach korporacji, prawdziwy poldebil - G. W. Bush Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Plan gospodarczy Obamy 07.09.10, 22:05 > Zabieranie pieniędzy tym, którzy potrafią zarabiać i dawanie tym, który nie pot > rafią Zapominasz, ze ci, ktorzy te pieniadze zarabiaja, czesto czynia to kosztem tych drugich. I co sie takiego strasznego im stanie, jesli zaplaca podatek o 2% wyzszy? Wciaz beda miec tyle samo do jedzenia na stole, wciaz pojada na wakacje do Cancun albo na Arube i wciaz kupia synowi lub corce na 16. nowy woz. > Do tego jeszcze Amerykanie dostali w prezencie obowiązkowy ZUS. Wlasnie ze nie dostali, i na tym polega dowcip calej "reformy". Zreszta: widze, ze wolisz system, w ktorym choroba moze zrujnowac nie tylko twoje zycie, ale i przyszlosci twojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 kolega cos niedoinformowany 07.09.10, 22:56 amerykanski odpowiednik ZUS-u istnieje juz od dawna i nazywa sie Social Security. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Plan gospodarczy Obamy 08.09.10, 00:05 Przypomina mi to świetny dowcip jaki usłyszałem wiele lat temu - stąd pojawiać się w nim będą historyczne nazwiska: Najnowszy wynalazek, telefon do nieba. Ustalono, że będą dzwonić głowy państw i każda zada jedno pytanie. Prezydent Carter: Panie Boże, czy w USA zapanuje kiedyś socjalizm? Panie Prezydencie za 50 lat nastąpi ogólnoświatowy przewrót i w USA zapanuje socjalizm. Co za szczęście, ucieszył się Carter, to już nie za mojej kadencji. Brezniew: Czy w ZSRR zapanuje kiedyś kapitalizm? Za 50 lat będzie ogolnoświatowy przewrót i w Rosji zapanuje kapitalizm. O, to już nie za mojej kadencji ucieszył sie Brezniew. Gierek: Panie Boże, czy w Polsce zapanuje kiedyś porządek? Towarzyszu I Sekretarzu, odpowiada Bóg, może kiedyś zapanuje, ale to już nie za mojej kadencji. Dowcip ten ma tyle lat, a nic a nic się nie zestarzał. Ba, wydaje się być coraz bardziej aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg demokracja w USA jest pozorna 07.09.10, 21:02 W naprawdę istotnych sprawach obie partie się niczym nie różnią. Produkcję do Chin zgodnie wyprowadzili demokraci i republikanie, zaczął Nixon, kontynuował Reagan, wspierał Clinton, oba Busze też pomogły, i jest taki efekt (i dobrze zresztą). Dlaczego dwie partie to optymalna liczba? Odpowiedz Link Zgłoś
nict.0 uwazasz, ze dobrze ze USA staly sie III swiatem? 08.09.10, 00:23 z tego jak nic bedzie III wojna swiatowa, bo ten III swiat siedzi na molionach niukow. Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: uwazasz, ze dobrze ze USA staly sie III swiat 08.09.10, 00:41 nict.0 napisała: > z tego jak nic bedzie III wojna swiatowa, bo ten III swiat siedzi na molionach > niukow. Zmierzylas dzisiaj goraczke? >Niukow, masz na mysli; nukow, nukes,... :) -- Z cyklu: Mądrości "autorytetów" Gazety. "Chińczycy mówiąc Amerykanom - NIE, uwolniliby sporo rezerw, może nawet odkupili od Amerykanów Alaskę" Jacek Tyszko z DM BOŚ Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Coś Wyborcza Obamy nie nie lubi 07.09.10, 21:08 "Keynesowska gospodarka na sterydach poniosła klęskę - mówił w telewizji Fox republikański senator John McCain,..." "Niejasne jest, kto za to wszystko zapłaci. Na razie mówi się o międzynarodowych koncernach i firmach energetycznych, które z kolei ulgi podatkowe utracą." "Najzagorzalsi przeciwnicy keynesizmu Obamy uważają nawet, że próby reanimowania niektórych sektorów gospodarki nie mają żadnego sensu, że trzeba im pozwolić zawalić się i naturalnie odrodzić". To tylko kilka wersów z artykułu, autor nawet się nie sili na rzetelny, dziennikarski przekaz. Wszystko co robi Obama stoi w sprzeczności z drogą polityczną i gospodarczą wybraną przez Polskę 20 lat temu, propagowaną od początku przez GW. Szkoda że nie zastanawiamy się w Polsce co jest złe a co dobre tylko wzorem tego dziennikarza bezkrytycznie popieramy wykopalisko w postaci McCaina. Poczytajcie prasę europejską, tam Obamę widzą trochę inaczej a źródła w Stanach mają imiona i nazwiska a nie "niektórzy ekonomiści". A tak miało być dobrze, zawiedli się nie tylko polscy liberałowie ale amerykańscy również. , Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_76 Plan gospodarczy Obamy: inwestycje, ulgi i podw... 07.09.10, 21:12 Keynesowska gospodarka na sterydach poniosła klęskę Tyle że wcześniej Friedmanowska gospodarka poniosła totalną klęskę. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Plan gospodarczy Obamy 07.09.10, 21:15 A madrale, ktorzy sie opowiadaja za krachem rynku nieruchomosci swoje kredyty albo splacili, albo zarabiaja taki szmal, ze nie musza sie w tym przypadku obawiac zamieszkania pod mostem. A podobno to komunisci byli bezduszni.... Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg nie da się napędzać gospodarki bańkami 07.09.10, 21:20 "Rynek nieruchomości" w wydaniu amerykańskim to jakaś kpina. Byle (nomen omen) barak na który u nas stać małorolnego chłopa spod Łomży (bo jaki to koszt? Trochę desek) kosztuje setki tysięcy dolarów. Dopóki ceny rosły, działało to jak bankomat, można było brać kasę z banku pod taki zastaw. Ile ludzie mogą potrzebować domów? Równie dobrze można by w ten sposób zarabiać na wszystkim, ale to tylko spekulacja. Ja się nie znam, keynesizm czy friedmanizm czy kaczyzm ale wiem że bez produkcji rady nie da. Sama produkcja dobrobytu nie zapewnia, pamiętam lata 80-te i etapy reformy generała Jaruzela. Ale co w tym złego? Chińczyki się bogacą to hamburgerożercy biednieją... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.knox Re: nie da się napędzać gospodarki bańkami 07.09.10, 21:38 A ty nie pij pedzonego w bance po pozniej rezultaty w postaci przemyslen pijanego polglowka. Pozniej dziwi sie taki, ze Polacy posmiewiskiem sa na swiecie a sam daje ku temu najlepszy material:) Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg spieprzaj dziadu! 07.09.10, 21:41 Co za chamidło! To ja się boję o pracę czy hamburgerożercy? Ja pamiętam jak upadał Sowieckij Sojuz, który też o sobie twierdził że jest najlepszym państwem na świecie... i wojował eksportując swoje szczęście... Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: spieprzaj dziadu! 07.09.10, 21:48 qawsedrftg napisał: > To ja się boję o pracę czy hamburgerożercy? A gdzie jest teraz wieksza stopa bezrobocia? W Polsce czy w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg Re: spieprzaj dziadu! 07.09.10, 21:55 Porównywalna a nawet większa w USA. W Polsce jest duża szara strefa i emigracja zarobkowa. Natomiast w USA po 99 tygodniach jest się skreślanym z listy bezrobotnych. Realna stopa bezrobocia najpewniej przekroczyła 20% i nie należy się temu dziwić oglądając skąd pochodzi 99% wyrobów w Walmarcie i innym dziadostwie. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: spieprzaj dziadu! 07.09.10, 21:59 qawsedrftg napisał: > Realna stopa bezrobocia najpewniej przekroczyła 20% Skąd wiesz? A skąd pocchodzą kalesony i radia kupowane w EU? Czy aby też nie z Chin? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Nie kłóćcie się o stopę bezrobocia 08.09.10, 00:27 tylko o to ile osób w wieku produkcyjnym pracuje i płaci większość podatków. W Polsce jest ich niewiele ponad 50%. Nie wiem jak w USA. I stanowią oni (w Polsce) tylko 30% osób uprawnionych do głosowania. Biorąc po uwagę, że prawie połowa z nich jest w ten czy inny sposób uzależniona od budżetowej części "gospodarki" nie dziwi, że w Polsce co najwyżej 20% uprawnionych do głosowania jest zainteresowanych przeprowadzeniem takich reform, które ożywiłyby gospodarkę a znaczną część niepracujących beneficjentów budżetu zmusiły do pracy, a szarą strefę do ujawnienia. Dlatego też w Polsce w swoisty sposób przejawia się zasada 20/80. 20% elektoratu przynosi państwu 80% podatków, ale nie ma w parlamencie żadnego swojego przedstawicielstwa, które broniłoby ich interesów (nie mówię to polskich biznesmenach, którzy w większości albo kantują na podatkach, albo nie płacą ich w ogóle mając rezydencję w rajach podatkowych). Dlatego też np. PO nie ma najmniejszego zamiaru przeprowadzić obiecanych reform, by nie narazić się 80% elektoratu, a awantury PiSu są jej jak najbardziej na rękę odwracając uwagę ludzi od spraw rzeczywiście istotnych. Ale nie ma tu na kogo głosować, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: spieprzaj dziadu! 08.09.10, 10:18 To bardzo proste. Zobacz www.shadowstatistics.com Niejaki John Williams. Gdyby liczyć uczciwie, a nie na podstawie statytstyk w których rząd od ponad 20 lat zmienia parametry jak mu wygodnie, to rzeczywiste bezrobocie (uwzględniając tzw. "zniechęconych" którzy wypadli z oficjalnych statystyk) wynosi w USA przeszło 20%, a inflacja (CPI) ponad 6%. To zresztą poważne dane na które wielu ekonomistów w USA się powołuje. Fenicjanie wynaleźli pieniądze, ale wynaleźli ich za mało. Keynesiści znaleźli na to sposób - dukują pieniądz na potęgę. Tylko że to zawsze kończy się potężną inflacją. Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: spieprzaj dziadu! 08.09.10, 13:51 asperamanka napisał: >to rzeczywiste bezrobocie (uwzględniając tzw. > "zniechęconych" którzy wypadli z oficjalnych statystyk) wynosi w USA przeszło > 20%, Niesamowite, wypadli ze statystyk ale wszyscy wiedza co poczynaja, acha sa zniecheceni, jeszcze cos o nich wiemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: w USA prawdziwa stopa bezrobocia = 38% 07.09.10, 23:45 Podbijam, od dzisiaj prawdziwa stopa bezrobocia w USA jest 38%. Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Plan gospodarczy Obamy 08.09.10, 00:45 cehaem napisał: > A madrale, ktorzy sie opowiadaja za krachem rynku nieruchomosci swoje kredyty a > lbo splacili, albo zarabiaja taki szmal, ze nie musza sie w tym przypadku obawi > ac zamieszkania pod mostem. Moglbys rozwinac swoja "mysl". Co bedzie np. z tymi co maja 30 years fix ? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Plan gospodarczy Obamy: inwestycje, ulgi i podw... 07.09.10, 21:59 Obama - zemsta czarnego człowieka za lata niewolnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Plan gospodarczy Obamy: inwestycje, ulgi i po 07.09.10, 22:10 Dobra, dobra, ofiarami tej zemwsty są też czarni. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej9615 W Polsce tez nieruchomosci powinny kosztowac gros. 07.09.10, 22:24 gdyby nie ,,rodzina za nieswoje" i inne komunistyczne pakiety. Stop socjalizmowi na swiecie.Nigdy nie było kapitalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Plan gospodarczy Obamy: inwestycje, ulgi i podw... 07.09.10, 22:35 BALCEROWICZ dobrze płatna fucha nier startujesz????? Odpowiedz Link Zgłoś
nicto0 Obama zrealizowal plan bankierskich mafii 07.09.10, 22:41 i zamienil USA ostatecznie w III swiat, choc zapoczatkowal ten proces juz Reagan. www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20936 Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry najglupsze co mozna zrobic to ratowac banki 07.09.10, 23:14 jedna z najwiekszych afer w usa byl fakt ze banki zawyzaly celowo wyceny domow srednio o 30 procent zeby dawac niebotyczne pozyczki i jeszcze wieksze procenty, ci najbardzeiej pazerni powinin pasc ale obama okazuje sie kompletnym idiota, demokraci sie zblaznili wystawiajac kandydature tego czarnego dupka, teraz pluja sobe w brode ale jest za pozno, zreszta to temat nie dla was trole polskie, zajmijcie waszym wlasnym korytem i swiniami wokol niego Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: najglupsze co mozna zrobic to ratowac banki 07.09.10, 23:46 wybitniemadry napisała: > jedna z najwiekszych afer w usa byl fakt ze banki zawyzaly celowo wyceny domow Banki wyceniały domy a nie sprzedający? Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: najglupsze co mozna zrobic to ratowac banki 08.09.10, 00:26 wybitniemadry napisała: > jedna z najwiekszych afer w usa byl fakt ze banki zawyzaly celowo wyceny domow > srednio o 30 procent zeby dawac niebotyczne pozyczki i jeszcze wieksze procenty Dobre:))) Banki ustalaly ceny domow i jeszcze windowaly oprocentowanie pozyczek do ...,najnizszych w historii. Czego to sie czlowiek nie dowie na forach Gazety, kieds dla humoru podczytywalo sie "Karuzele":)) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Jak w Niemczech za Hitlera 07.09.10, 23:17 Inwestycje w roboty publiczne (drogi i inną infrastrukturę) i w zbrojenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Jak w Niemczech za Hitlera 07.09.10, 23:30 eva15 napisała: > Inwestycje w roboty publiczne (drogi i inną infrastrukturę) i w zbrojenia.... A juz myslalem, ze jak w cesarstwie rzymskim... Byl ktos jeszcze oprocz Hitlera co inwestowal w infrastrukture? Markel?, Berlusconi?... Czy znasz tylko najbliszszych twoim idealom... Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Plan gospodarczy Obamy: inwestycje, ulgi i podw... 07.09.10, 23:22 Do tej pory Obama to katastrofa dla USA,teraz chce ratowac demokratow przed kleska jaka ich czeka w listopadzie.Po kadencji Cartera Amerykanie wierza w swoj system i wiedza co pracuje a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Plan gospodarczy Obamy: inwestycje, ulgi i podw... 07.09.10, 23:34 Czy McCain zapomniał, że to Bush z Paulsonem i Bernanke wydali setki mld $ na ratowanie instytucji finansowych?! Co robili republikanie przez wiele lat aby zapobiec obecnej sytuacji, czemu nie zmienili ustaw które pozwoliły się tak rozrosnąć złodziejom/oszustom? - Bo takie ustawy istniały! Odpowiedz Link Zgłoś
nict.0 do III swiata doprowadzil USA mafijny 08.09.10, 00:26 kapitaklizm. tego nie da sie ukryc. Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: do III swiata doprowadzil USA mafijny 08.09.10, 00:34 A kto lub co wyprowadzi z III swiata Polske i europejski kolchoz. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhotep Re: No i oficjlnie Republika Wejamrska 08.09.10, 01:25 No i oficjalnie Republika Weimarska nam nastala - ta sama upadlosc gospodarcza dzieki machinacjom korporacyjnych gansterow, te same nacjonalistyczne zapedy, ta sama wladza ponad prawem. Brakuje tylko charyzmatycznego wodza i historia kolem sie zamknie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczynska_76 Plan gospodarczy Obamy: inwestycje, ulgi i podw... 08.09.10, 10:15 Wszędzie te same pomysły, pytanie tylko jak ma zamiar to sfinansować? Chińczycy nie będą bez końca kupować amerykańskich obligacji. Chyba że Obama ma sprytny plan ogłoszenia np w lutym bankructwa i oznajmi że nie odkupi obligacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 wykupi, wykupi, sprzedajac nowe 08.09.10, 21:40 a Chinczycy nie maja na razie wyboru: musza kupic, bo nie sprzedadza swoich produktow w USA. A wtedy dopiero beda mieli problem.. Odpowiedz Link Zgłoś