Dodaj do ulubionych

Strusia polityka wobec Kościoła

23.09.10, 02:47
Czy to jest strusia polityka?Moze, tylko prosze mi powiedziec kto na dzis sie odwazy wypowiedziec wojne kosciolowi? Bo to sie musi stac jezeli chcemy zeby kosciol w swoim ubostwie dal sobie odebrac to co juz ma.
Obserwuj wątek
    • orzel2010 Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 04:01
      dunajec1 napisał:

> Czy to jest strusia polityka?Moze, tylko prosze mi powiedziec kto na dzis sie o
      > dwazy wypowiedziec wojne kosciolowi? Bo to sie musi stac jezeli chcemy zeby kos
      > ciol w swoim ubostwie dal sobie odebrac to co juz ma.
      Wyborcy, tylko wyborcy moga wplywac na polityke wybierajac tych wlasciwych!
      • jazg1 Biegłych powołuje państwo 23.09.10, 11:48
        Skoro biegli źle wycenili grunty, to winne jest państwo, które tych biegłych powołało i nadało im uprawnienia.
    • www.nasznocnik.pl Komisja majątkowa - zachęta do przekrętu. 23.09.10, 04:13
      .
    • organmaster ewa - nie przyjemna?... niewiarygodna!! 23.09.10, 06:46
      czy można zdać się na zmysł powonienia ewy, która sugeruje nam, że "sprawa komisji majątkowej coraz "nie przyjemniej" pachnie; nie przyjemniej byłoby ufać osobie, która włada, zwłaszcza w mowie i piśmie?;

• 0721x Re: ewa - nie przyjemna?... niewiarygodna!! 23.09.10, 06:51
        organ master pobaw się może swoim organem komentarze zostaw mądrzejszym
    • imagistyk Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 07:45
      Dlaczego Wybiórcza nie interweniowała ,gdy te przekręty działy się na oczach całego społeczeństwa. Pieronek i Życiński nie pozwalali ? Tylko NIE broniło mienia publicznego przed funkcjonariuszami obcego państwa.
      • gregoson Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 08:00
        Ano własnie. Teraz GW i TVN drą szaty i wołają o pomstę do nieba ale wcześniej redaktorzy nie wiedzieli o tych przekrętach ? Dopiero teraz larum grają ? Przecież Urban od lat pisze o wałkach w tej komisji i nic - cisza, spokój bo to Urban napisał.
        • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 08:57
          Urban solidnie zapracował na swoją reputację. Trudno się dziwić, że mało kto bierze go dziś poważnie.
      • maura4 Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 09:35
        Ja też pytam gdzie były "elity" prawnicze, dziennikarskie, polityczne, kiedy ta ustawa powstała. Gdzie były przez te wszystkie lata, kiedy KK bezprawnie rozkradał nasz kraj ? Czytałam, że upominają się o budynki UW odebrane przez władze carskie, a przecież miało to dotyczyć tylko majatku zagrabionego w PRL i tylko tego odebranego niezgodnie z obowiązującym prawem. Spodziewam się, że majątkek utracony wcześniej, niż w PRL też był im niesiony w zębach, na klęczkach, na tacy. Czy teraz my wszyscy będziemy musieli zapłacić za tchórzostwo "elit" wobec KK ? Oczekuję od SLD, może od Palikota, że powstanie i zostanie udostępniona wszystkim, pełna lista "odzyskanych" przez KK nieruchomości wraz z informacją, za jakie i kiedy utracone mienie. Ile były warte faktycznie, a na ile zostały wycenione przez rzeczoznawców. Chciałabym, aby też ktoś, może pan Gowin lub Niesiołowski wyjaśnili podatnikom, dlaczego KK jest od nich ważniejszy. Dlaczego stworzyli tej instytucji tak komfortową, uprzywilejowaną i bezprawną sytuację, a poszkodowanych przez PRL obywateli skazali na długie i kosztowne procesy sądowe.
    • oldnick5 Zły Trybunał 23.09.10, 09:03
      Byłem gorącym orędownikiem, a potem zwolennikiem Trybunału Konstytucyjnego do czasu, gdy orzekł, że obowiązujące w Polsce dwie samorządowe ordynacje wyborcze - większościowa w miejscowościach do 20 000 mieszkańców i proporcjonalna w pozostałych - nie są sprzeczne z konstytucyjną zasadą równości obywateli wobec prawa. [Pan Stanisław Lem o takich przypadkach mówił: uzasadnić da się wszystko, tylko trzeba się przyłożyć...]
      Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem :-)
      Stanisław Remuszko
      www.remuszko.pl/blog.php/blog.php/?p=174
      • sw.patryk Re: Zły Trybunał 23.09.10, 09:11
        Cokolwiek i ktokolwiek nie bylby winny , to na tym etapie trzeba wstrzymac wszystkie decyzje tej zlodziejskiej instytucji. Do dzisiaj obywatele nie moga odzyskac swoich majatkow , a KK wyrywa Nam wszystko z nadmiarem.Skandal. Taka dbajaca o skromnosc i umartwianie instytucja.
    • djmiixer Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 09:09
      BRAWO GW. To jest najważniejsze dla kraju. Nie tam jakaś dziura budżetowa za 100 mld, najważniejszy jest kościół, krzyż i co powiedziała jakaś minister. Tematy zastępcze są fantastyczne. tak Trybuna Ludu patrzyła na ręce władzy za komuny.
      • antropoid Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 12:23
        Ciekawe, czy "Rzepę" też tak cenzurowałeś, gdy rządził pis.
    • tow_rydzyk Ko$cioł Katolicki Pty Limited 23.09.10, 09:17
      Nie ma dnia bez skandalu w tej skorumpowanej instytucji/firmie.
      W Polsce problemy usuwania ciąży (lub dwoch desek z miejsca publicznego) i intronizowanie Jezusa na wladce Polski są pilniejsze od zapobiegania powodziom.
      Czy za panowania bylego seminaryjnego wykladowcy hrabiego Bronislawa z Komorowskich KK będzie w Naszym Kraju nietykalny, ponad wszelką krytyką? Czy immunitet tych obłudnych, skorumpowanych hedonistów dobiegnie końca? Watpię. Nie zmienią tego ani kościelne sex-afery ani jego komercjalizacja, protesty społeczeństwa przeciw nachalnej katolicyzacji przestrzeni publicznej. Bezkarność tzw. “pasterzy”, wykorzystujących swoje “stado baranów” do celów politycznych, materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona medalu. Menadżerowie Kościoła Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych panów z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczoną odpowiedzialnością) niczym mafia są dobrze powiązani ze strukturami władzy. Atakowani–panowie w sutannach uciekają się do tzw.“obrony uczuć religijnych” a zapędzeni w róg zasłaniają się portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo chowają się za spódnicami zdewociałych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem tymczasem kler również za komuny żył jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia kościelna mieszkała w pałacach, rozbijała się zachodnimi wozami i miała dostęp do wyjazdów zagranicznych. Tempo budownictwa kościelnego na łeb i szyje biło tempo budownictwa mieszkaniowego. Liczni księża i luminarze opozycji z bardzo religijnym Wałęsą na czele przez lata żyli w perwersyjnej symbiozie z SB a póżniej-jak tow.Wielgus-lali krokodyle łzy na pogrzebach górników z “Wujka” czy męczennika mimo woli- ks. Popiełuszki. Odnoszę wrażenie, że po Watykanie jesteśmy jedynym państwem teokratycznym w Europie. Kościół musi w końcu uznać swoją odrębność od zsekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego państwa. Te święte krowy w sutannach, które w KAŻDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM zawsze spadają na cztery kopyta postawiły się w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pojęcie oświecenia czy oświaty w wydaniu kościelnym sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat co w rezultacie pogłębia cywilizacyjną infantylizację i zaściankowość naszego społeczeństwa. W rzeczywistości nie rózni się to od totalitarnej indoktrynacji Talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-komunistów z Północnej Korei. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jedna formę autorytaryzmu na kolejną? Doktryny KK posiadaja wszelkie atrybuty totalitarnej utopii. Propagandziści KK stosują stare metody socjo-techniczne oparte na: identifikowaniu ludzkich kompleksow i obaw, “empatii”, iluzorycznych obietnicach, podporządkowaniu, manipulowaniu i wykorzystywaniu ludzi nie chcących albo nie zdolnych do racjonalnego i niezależnego myślenia. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei samochodów, religijnych świrów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem niewybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. O ile modły o deszcz podczas obrad sejmu RP wywołały w Zachodnich mediach lekkie drwiny o tyle ogłoszenie Jesusa Chrystusa Królem Polski pobiło wszelkie rekordy absurdu. www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE www.youtube.com/watch?v=HDWsUHAjTkw W Polsce natomiast o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie zsekularyzowanych mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym? Czyżby na smyczy Watykanu pozostały jedynie Afryka, Ameryka Lacińska i południowo-wschodnia Polska? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę, której płacimy konkordatowy haracz? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połączone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia.
      Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami utrzymujemy przy życiu tą wirtualną organizację a raczej fikcyjną firmę, której sprzedaż złudzeń przynosi pokazne -bynajmniej nie wirtaulne- dochody. Przywiązanie KK do dóbr i przyjemności na tym ziemskim padole przy jednoczesnej umiejętności przekonywania milionów prostych ludzi, że prawdziwe życie zaczyna się dopiero w niebie, po naszej śmierci jest wyczynem godnym Nikodema Dyzmy. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie i realizujce w średniowiecznych skansenach swoj pomysl na “zycie” i dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologicznej fascynacji ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?) i nawet wasz religijny nekro-fetyszyzm. Jak wam nie wstyd...wg was aborcja łamie “boskie” prawa natury ale już w celibacie nie dopatrujecie się niczego nie-naturalnego ?
      Zatrzymajcie te wasze wafelki i przepustki do nieba dla siebie. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Uznaję wartości literackie Biblii (czy Koranu) ale mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a, Saint-Exupery, Brzechwy czy Porazinskiej pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujący młode umysły pretensjonalny, do znudzenia powtarzany schizifreniczny bełkot pogłebiający poczucie winy i niedowartościowania. Jak można poważnie traktować niby dorosłych ludzi, ktorzy sprzedają nonsensowny religijny folklor o duchach, diabłach, piekle i gadąjących wężach za fasada bezpodmiotowej pseudo-nauki pretensjonalnie nazwanej “teologią”. Skoro boicie sie o utratę swoich synekurek ośmieszajcie się na swój własny rachunek. Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie myśleć i cieszyć się życiem tu i teraz w światłym i nowoczesnym europejskim państwie.
    • gp56 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 09:40
      Nikt nie chce zadzierać z kościołem, bo a nuż nie wpuszczą go do nieba.
      • sedaluk Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 09:58
        Nie wpuszczom do nieba , albo nie przydom na pogrzeb- w takich przypadkach zawsze
        przypominaja mi sie te miliony mlodych chlopcow wyrznietych jak bydlo na wszelakich wojnach.
        Czy ta " Komisja... " to czasem nie negacja calego systemu na ktorym opiera sie nasza cywilizacja? Czy tych paru ludzi z tej komisji stoi ponad wszystkimi prawami i odpowiada tylko
        przed Bogiem? Jezeli tak, to niech pokaza te boskie listy uwierzytalniace!!!!
    • podhajce Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 10:06
      A ponoć wg. konstytucji jesteśmy państwem prawa a nie państwem wyznaniowym. Ponoć!!!
    • emeryt4405 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 10:08
      No i stało się! Kościół w Polsce miał swoje siedem lat tłustych, a teraz zaczynają się chude. Wydaje mi się, że te kamyczki porywające lawinę są coraz większe. Ale hierarchowie solidnie na to zapracowali.
    • elgregorius Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 10:51
      Nie lubię artykułów wartościujących, a takim tenże jest sugerując że cały kler jest umoczony w gó...e korupcji. Ale co do Trybunału pani dziennikarka ma całkowitą rację. Z tym, że ta instytucja nie działa od dłuższego czasu poprzez fakt, że połowę w nim ludzi ma PIS, a połowę PO i SLD.
    • mattymatte Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:04
      Jestem niezmiernie ciekawy jak tym razem Trybunał uzasadni, że KM jest zgodna z Konstytucją.

Jeśli w ogóle. Być może po prostu potrzyma w zamrażarce do wyborów a potem umorzy, jak to dotąd miał w zwyczaju z niewygodnymi wnioskami.
    • mattymatte Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:15
      Jestem niezmiernie ciekawy jak tym razem Trybunał uzasadni, że KM jest zgodna z Konstytucją.

Jeśli w ogóle. Być może po prostu potrzyma w zamrażarce do wyborów a potem umorzy, jak to dotąd miał w zwyczaju z niewygodnymi wnioskami.

Nigdy dotąd TK nie wydał orzeczenia niekorzystnego dla KrK. (Ale chętnie poznam kontrprzykład).
    • mattymatte Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:19

Nigdy dotąd TK nie wydał orzeczenia niekorzystnego dla KrK. (Ale chętnie poznam kontrprzykład).

No i jestem ciekaw dlaczego ten komentarz tak szybko znika :-)
      • mattymatte Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:23
        mattymatte napisał:

> No i jestem ciekaw dlaczego ten komentarz tak szybko znika :-)

O ja czerwony kapturek. Wracam pod kamień.
    • mlodaemerytka Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:26
      dunajec1 napisał:

> Czy to jest strusia polityka?Moze, tylko prosze mi powiedziec kto na dzis sie o
      > dwazy wypowiedziec wojne kosciolowi? Bo to sie musi stac jezeli chcemy zeby kos
      > ciol w swoim ubostwie dal sobie odebrac to co juz ma.
      =================================================
      Czy mie wzrok myli ?i Ne widze cudzyslowia ..."kosciol w swoim ubostwie" ?
      Kosciol jest najbobatsza instytucja w Polsce i nie tylko ! Rozwydrzony, beszczelny w swoich roszczeniach potrzebuje narodzenia sie NAPOLEONA by go sekularyzowal ! Jak w czasie Rewolucji.
      To, co robi KK w Polsce jest SKANDALEM w swiatowej skali. Najgorsze,co moze byc dla Narodu biednego, niszczonego finansowo wiekami. Wyciagamy reke do Unii, zebrzemy
      o pomoc we wszystkim a na miejscu okrada nas wlasny kosciol ! Czy nie widza tego
      "slugi Boze" ? Widza doskonale i beda sie smazyc w piekle, jesli takowe jest !
      • maritt.g Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 18:29
        To była taka ironia! Wszyscy wiemy, jak wygląda ubóstwo KK.
    • grzx peeedofile i złodzieje... 23.09.10, 11:33

• pike_bishop Skarb państwa zapłaci ? 23.09.10, 12:10
      DRUGI RAZ ?

KTOŚ KTO TO ZAPROPONUJE PÓJDZIE NA DNO RAZEM Z KOŚCIOŁEM !!!!

ODEBRAĆ ZAGRABIONE MIENIE KOŚCIOŁOWI !!!!
    • gajane4 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 12:22
      O naiwności Pani Redaktor! Przecież to oczywiste, że idzie o "utopienie" sparwy z przyczyn "niezlażnych" od Trybunału! Oni przecież miel njszczersze chęci, tylko zabrakło czasu !!!
    • antropoid Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 12:25
      "Trudno się oprzeć wrażeniu, że Trybunał ucieka od orzekania, czekając, aż wniosek umrze śmiercią naturalną."

Więc należy wniosek ponawiać - do skutku.
      • imie_jaszczomp Re: Strusia polityka wobec Kościoła 24.09.10, 08:33
        >Więc należy wniosek ponawiać - do skutku.<
        Tak jest- DO SKUTKU! Chętnie poprę tyle razy, ile to będzie konieczne.
    • ryszard34-dwa Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 13:29
      Pisała Pani nie tak dawno,że Trybunał skręca na prawo i
      tak się stało.Orzeczenia wydawane ostatnimi laty nijak
      się mają do przepisów KONSTYTUCJI dlatego trudno mi
      używać całej nazwy tej Instytucji a tą upublicznioną w
      mediach nie wypada użyć by nie narazić się na kłopoty.
      Prawda jest taka że PIS zasiał w Trybunale swoje korze-
      nie i stąd mamy taki brak szacunku dla tych niby sędziów
      choć nie którzy są OK.Mam nadzieję że zmiany w składzie przyczynią się do właściwego funkcjonowania
      i orzeczenia będą zgodne z przepisami Ustawy Zasa-
      dniczej oraz Unii Europejskiej co nas jako PAŃSTWO
      zobowiązuje.Liczę, że wróci szacunek dla tej bardzo
      ważnej INSTYTUCJI.Mam nadzieję też,że dożyję tej
      sytucji jako uczciwy Polak-emeryt.
    • prawdziwy_zapatero To jest rzecz normalna w kolonii watykanika !!!!!! 23.09.10, 13:54
      b/k
    • wlekawa Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 15:31
      Państwo nie może oczekiwać i żądać od obywateli, aby uczciwie płacili podatki i go nie oszukiwali, jeśli dopuści, aby działy sie przekręty na tak gigantyczną skalę. Będzie biedne, jeśli obywatele zaczną samodzielnie i według swojego uznania wymierzać sprawiedliwość.
    • wirus-7 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 15:34
      Czyżby Pani broniła kościoła ? Proszę pomyśleć co powiedział by M. Rej , gdyby chciał to
      skomentować ? Za jego życia kościół też nie był święty. I Mikołaj Rej to podsumował
      / cytat / " na ołtarzach jajca liczą ". Mnie już nic nie dziwi choć jestem wierzący.
    • kociewiak2 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 17:54
      kosciol katolicki zawsze bogacil sie ,widocznie nie wierzyl ze Bog bedzie im blogoslawil .
      Moze jest czas popatrzec na to bogactwo kosciola ,czy uczciwie zdobyte,czy ludzie ktorzy przyznawali rekompesnaty robili to uczciwie??...np.budynki koscielne ewangielicki,zostaly bezprawnie zabrane przez kosciol katolicki,dlaczyego i kto wydal pozwolenie,czy mozna to odzyskac?????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka