dunajec1 23.09.10, 02:47 Czy to jest strusia polityka?Moze, tylko prosze mi powiedziec kto na dzis sie odwazy wypowiedziec wojne kosciolowi? Bo to sie musi stac jezeli chcemy zeby kosciol w swoim ubostwie dal sobie odebrac to co juz ma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orzel2010 Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 04:01 dunajec1 napisał: > Czy to jest strusia polityka?Moze, tylko prosze mi powiedziec kto na dzis sie o > dwazy wypowiedziec wojne kosciolowi? Bo to sie musi stac jezeli chcemy zeby kos > ciol w swoim ubostwie dal sobie odebrac to co juz ma. Wyborcy, tylko wyborcy moga wplywac na polityke wybierajac tych wlasciwych! Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 Biegłych powołuje państwo 23.09.10, 11:48 Skoro biegli źle wycenili grunty, to winne jest państwo, które tych biegłych powołało i nadało im uprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster ewa - nie przyjemna?... niewiarygodna!! 23.09.10, 06:46 czy można zdać się na zmysł powonienia ewy, która sugeruje nam, że "sprawa komisji majątkowej coraz "nie przyjemniej" pachnie; nie przyjemniej byłoby ufać osobie, która włada, zwłaszcza w mowie i piśmie?; Odpowiedz Link Zgłoś
0721x Re: ewa - nie przyjemna?... niewiarygodna!! 23.09.10, 06:51 organ master pobaw się może swoim organem komentarze zostaw mądrzejszym Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 07:45 Dlaczego Wybiórcza nie interweniowała ,gdy te przekręty działy się na oczach całego społeczeństwa. Pieronek i Życiński nie pozwalali ? Tylko NIE broniło mienia publicznego przed funkcjonariuszami obcego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gregoson Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 08:00 Ano własnie. Teraz GW i TVN drą szaty i wołają o pomstę do nieba ale wcześniej redaktorzy nie wiedzieli o tych przekrętach ? Dopiero teraz larum grają ? Przecież Urban od lat pisze o wałkach w tej komisji i nic - cisza, spokój bo to Urban napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 08:57 Urban solidnie zapracował na swoją reputację. Trudno się dziwić, że mało kto bierze go dziś poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 09:35 Ja też pytam gdzie były "elity" prawnicze, dziennikarskie, polityczne, kiedy ta ustawa powstała. Gdzie były przez te wszystkie lata, kiedy KK bezprawnie rozkradał nasz kraj ? Czytałam, że upominają się o budynki UW odebrane przez władze carskie, a przecież miało to dotyczyć tylko majatku zagrabionego w PRL i tylko tego odebranego niezgodnie z obowiązującym prawem. Spodziewam się, że majątkek utracony wcześniej, niż w PRL też był im niesiony w zębach, na klęczkach, na tacy. Czy teraz my wszyscy będziemy musieli zapłacić za tchórzostwo "elit" wobec KK ? Oczekuję od SLD, może od Palikota, że powstanie i zostanie udostępniona wszystkim, pełna lista "odzyskanych" przez KK nieruchomości wraz z informacją, za jakie i kiedy utracone mienie. Ile były warte faktycznie, a na ile zostały wycenione przez rzeczoznawców. Chciałabym, aby też ktoś, może pan Gowin lub Niesiołowski wyjaśnili podatnikom, dlaczego KK jest od nich ważniejszy. Dlaczego stworzyli tej instytucji tak komfortową, uprzywilejowaną i bezprawną sytuację, a poszkodowanych przez PRL obywateli skazali na długie i kosztowne procesy sądowe. Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Zły Trybunał 23.09.10, 09:03 Byłem gorącym orędownikiem, a potem zwolennikiem Trybunału Konstytucyjnego do czasu, gdy orzekł, że obowiązujące w Polsce dwie samorządowe ordynacje wyborcze - większościowa w miejscowościach do 20 000 mieszkańców i proporcjonalna w pozostałych - nie są sprzeczne z konstytucyjną zasadą równości obywateli wobec prawa. [Pan Stanisław Lem o takich przypadkach mówił: uzasadnić da się wszystko, tylko trzeba się przyłożyć...] Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem :-) Stanisław Remuszko www.remuszko.pl/blog.php/blog.php/?p=174 Odpowiedz Link Zgłoś
sw.patryk Re: Zły Trybunał 23.09.10, 09:11 Cokolwiek i ktokolwiek nie bylby winny , to na tym etapie trzeba wstrzymac wszystkie decyzje tej zlodziejskiej instytucji. Do dzisiaj obywatele nie moga odzyskac swoich majatkow , a KK wyrywa Nam wszystko z nadmiarem.Skandal. Taka dbajaca o skromnosc i umartwianie instytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
djmiixer Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 09:09 BRAWO GW. To jest najważniejsze dla kraju. Nie tam jakaś dziura budżetowa za 100 mld, najważniejszy jest kościół, krzyż i co powiedziała jakaś minister. Tematy zastępcze są fantastyczne. tak Trybuna Ludu patrzyła na ręce władzy za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 12:23 Ciekawe, czy "Rzepę" też tak cenzurowałeś, gdy rządził pis. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Ko$cioł Katolicki Pty Limited 23.09.10, 09:17 Nie ma dnia bez skandalu w tej skorumpowanej instytucji/firmie. W Polsce problemy usuwania ciąży (lub dwoch desek z miejsca publicznego) i intronizowanie Jezusa na wladce Polski są pilniejsze od zapobiegania powodziom. Czy za panowania bylego seminaryjnego wykladowcy hrabiego Bronislawa z Komorowskich KK będzie w Naszym Kraju nietykalny, ponad wszelką krytyką? Czy immunitet tych obłudnych, skorumpowanych hedonistów dobiegnie końca? Watpię. Nie zmienią tego ani kościelne sex-afery ani jego komercjalizacja, protesty społeczeństwa przeciw nachalnej katolicyzacji przestrzeni publicznej. Bezkarność tzw. “pasterzy”, wykorzystujących swoje “stado baranów” do celów politycznych, materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona medalu. Menadżerowie Kościoła Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych panów z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczoną odpowiedzialnością) niczym mafia są dobrze powiązani ze strukturami władzy. Atakowani–panowie w sutannach uciekają się do tzw.“obrony uczuć religijnych” a zapędzeni w róg zasłaniają się portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo chowają się za spódnicami zdewociałych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem tymczasem kler również za komuny żył jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia kościelna mieszkała w pałacach, rozbijała się zachodnimi wozami i miała dostęp do wyjazdów zagranicznych. Tempo budownictwa kościelnego na łeb i szyje biło tempo budownictwa mieszkaniowego. Liczni księża i luminarze opozycji z bardzo religijnym Wałęsą na czele przez lata żyli w perwersyjnej symbiozie z SB a póżniej-jak tow.Wielgus-lali krokodyle łzy na pogrzebach górników z “Wujka” czy męczennika mimo woli- ks. Popiełuszki. Odnoszę wrażenie, że po Watykanie jesteśmy jedynym państwem teokratycznym w Europie. Kościół musi w końcu uznać swoją odrębność od zsekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego państwa. Te święte krowy w sutannach, które w KAŻDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM zawsze spadają na cztery kopyta postawiły się w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pojęcie oświecenia czy oświaty w wydaniu kościelnym sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat co w rezultacie pogłębia cywilizacyjną infantylizację i zaściankowość naszego społeczeństwa. W rzeczywistości nie rózni się to od totalitarnej indoktrynacji Talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-komunistów z Północnej Korei. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jedna formę autorytaryzmu na kolejną? Doktryny KK posiadaja wszelkie atrybuty totalitarnej utopii. Propagandziści KK stosują stare metody socjo-techniczne oparte na: identifikowaniu ludzkich kompleksow i obaw, “empatii”, iluzorycznych obietnicach, podporządkowaniu, manipulowaniu i wykorzystywaniu ludzi nie chcących albo nie zdolnych do racjonalnego i niezależnego myślenia. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei samochodów, religijnych świrów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem niewybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. O ile modły o deszcz podczas obrad sejmu RP wywołały w Zachodnich mediach lekkie drwiny o tyle ogłoszenie Jesusa Chrystusa Królem Polski pobiło wszelkie rekordy absurdu. www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE www.youtube.com/watch?v=HDWsUHAjTkw W Polsce natomiast o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie zsekularyzowanych mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym? Czyżby na smyczy Watykanu pozostały jedynie Afryka, Ameryka Lacińska i południowo-wschodnia Polska? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę, której płacimy konkordatowy haracz? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połączone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia. Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami utrzymujemy przy życiu tą wirtualną organizację a raczej fikcyjną firmę, której sprzedaż złudzeń przynosi pokazne -bynajmniej nie wirtaulne- dochody. Przywiązanie KK do dóbr i przyjemności na tym ziemskim padole przy jednoczesnej umiejętności przekonywania milionów prostych ludzi, że prawdziwe życie zaczyna się dopiero w niebie, po naszej śmierci jest wyczynem godnym Nikodema Dyzmy. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie i realizujce w średniowiecznych skansenach swoj pomysl na “zycie” i dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologicznej fascynacji ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?) i nawet wasz religijny nekro-fetyszyzm. Jak wam nie wstyd...wg was aborcja łamie “boskie” prawa natury ale już w celibacie nie dopatrujecie się niczego nie-naturalnego ? Zatrzymajcie te wasze wafelki i przepustki do nieba dla siebie. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Uznaję wartości literackie Biblii (czy Koranu) ale mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a, Saint-Exupery, Brzechwy czy Porazinskiej pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujący młode umysły pretensjonalny, do znudzenia powtarzany schizifreniczny bełkot pogłebiający poczucie winy i niedowartościowania. Jak można poważnie traktować niby dorosłych ludzi, ktorzy sprzedają nonsensowny religijny folklor o duchach, diabłach, piekle i gadąjących wężach za fasada bezpodmiotowej pseudo-nauki pretensjonalnie nazwanej “teologią”. Skoro boicie sie o utratę swoich synekurek ośmieszajcie się na swój własny rachunek. Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie myśleć i cieszyć się życiem tu i teraz w światłym i nowoczesnym europejskim państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gp56 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 09:40 Nikt nie chce zadzierać z kościołem, bo a nuż nie wpuszczą go do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 09:58 Nie wpuszczom do nieba , albo nie przydom na pogrzeb- w takich przypadkach zawsze przypominaja mi sie te miliony mlodych chlopcow wyrznietych jak bydlo na wszelakich wojnach. Czy ta " Komisja... " to czasem nie negacja calego systemu na ktorym opiera sie nasza cywilizacja? Czy tych paru ludzi z tej komisji stoi ponad wszystkimi prawami i odpowiada tylko przed Bogiem? Jezeli tak, to niech pokaza te boskie listy uwierzytalniace!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
podhajce Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 10:06 A ponoć wg. konstytucji jesteśmy państwem prawa a nie państwem wyznaniowym. Ponoć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt4405 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 10:08 No i stało się! Kościół w Polsce miał swoje siedem lat tłustych, a teraz zaczynają się chude. Wydaje mi się, że te kamyczki porywające lawinę są coraz większe. Ale hierarchowie solidnie na to zapracowali. Odpowiedz Link Zgłoś
elgregorius Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 10:51 Nie lubię artykułów wartościujących, a takim tenże jest sugerując że cały kler jest umoczony w gó...e korupcji. Ale co do Trybunału pani dziennikarka ma całkowitą rację. Z tym, że ta instytucja nie działa od dłuższego czasu poprzez fakt, że połowę w nim ludzi ma PIS, a połowę PO i SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
mattymatte Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:04 Jestem niezmiernie ciekawy jak tym razem Trybunał uzasadni, że KM jest zgodna z Konstytucją. Jeśli w ogóle. Być może po prostu potrzyma w zamrażarce do wyborów a potem umorzy, jak to dotąd miał w zwyczaju z niewygodnymi wnioskami. Odpowiedz Link Zgłoś
mattymatte Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:15 Jestem niezmiernie ciekawy jak tym razem Trybunał uzasadni, że KM jest zgodna z Konstytucją. Jeśli w ogóle. Być może po prostu potrzyma w zamrażarce do wyborów a potem umorzy, jak to dotąd miał w zwyczaju z niewygodnymi wnioskami. Nigdy dotąd TK nie wydał orzeczenia niekorzystnego dla KrK. (Ale chętnie poznam kontrprzykład). Odpowiedz Link Zgłoś
mattymatte Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:19 Jestem niezmiernie ciekawy jak tym razem Trybunał uzasadni, że KM jest zgodna z Konstytucją. Jeśli w ogóle. Być może po prostu potrzyma w zamrażarce do wyborów a potem umorzy, jak to dotąd miał w zwyczaju z niewygodnymi wnioskami. Nigdy dotąd TK nie wydał orzeczenia niekorzystnego dla KrK. (Ale chętnie poznam kontrprzykład). No i jestem ciekaw dlaczego ten komentarz tak szybko znika :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mattymatte Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:23 mattymatte napisał: > No i jestem ciekaw dlaczego ten komentarz tak szybko znika :-) O ja czerwony kapturek. Wracam pod kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 11:26 dunajec1 napisał: > Czy to jest strusia polityka?Moze, tylko prosze mi powiedziec kto na dzis sie o > dwazy wypowiedziec wojne kosciolowi? Bo to sie musi stac jezeli chcemy zeby kos > ciol w swoim ubostwie dal sobie odebrac to co juz ma. ================================================= Czy mie wzrok myli ?i Ne widze cudzyslowia ..."kosciol w swoim ubostwie" ? Kosciol jest najbobatsza instytucja w Polsce i nie tylko ! Rozwydrzony, beszczelny w swoich roszczeniach potrzebuje narodzenia sie NAPOLEONA by go sekularyzowal ! Jak w czasie Rewolucji. To, co robi KK w Polsce jest SKANDALEM w swiatowej skali. Najgorsze,co moze byc dla Narodu biednego, niszczonego finansowo wiekami. Wyciagamy reke do Unii, zebrzemy o pomoc we wszystkim a na miejscu okrada nas wlasny kosciol ! Czy nie widza tego "slugi Boze" ? Widza doskonale i beda sie smazyc w piekle, jesli takowe jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
maritt.g Re: Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 18:29 To była taka ironia! Wszyscy wiemy, jak wygląda ubóstwo KK. Odpowiedz Link Zgłoś
pike_bishop Skarb państwa zapłaci ? 23.09.10, 12:10 DRUGI RAZ ? KTOŚ KTO TO ZAPROPONUJE PÓJDZIE NA DNO RAZEM Z KOŚCIOŁEM !!!! ODEBRAĆ ZAGRABIONE MIENIE KOŚCIOŁOWI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 12:22 O naiwności Pani Redaktor! Przecież to oczywiste, że idzie o "utopienie" sparwy z przyczyn "niezlażnych" od Trybunału! Oni przecież miel njszczersze chęci, tylko zabrakło czasu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 12:25 "Trudno się oprzeć wrażeniu, że Trybunał ucieka od orzekania, czekając, aż wniosek umrze śmiercią naturalną." Więc należy wniosek ponawiać - do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Strusia polityka wobec Kościoła 24.09.10, 08:33 >Więc należy wniosek ponawiać - do skutku.< Tak jest- DO SKUTKU! Chętnie poprę tyle razy, ile to będzie konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard34-dwa Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 13:29 Pisała Pani nie tak dawno,że Trybunał skręca na prawo i tak się stało.Orzeczenia wydawane ostatnimi laty nijak się mają do przepisów KONSTYTUCJI dlatego trudno mi używać całej nazwy tej Instytucji a tą upublicznioną w mediach nie wypada użyć by nie narazić się na kłopoty. Prawda jest taka że PIS zasiał w Trybunale swoje korze- nie i stąd mamy taki brak szacunku dla tych niby sędziów choć nie którzy są OK.Mam nadzieję że zmiany w składzie przyczynią się do właściwego funkcjonowania i orzeczenia będą zgodne z przepisami Ustawy Zasa- dniczej oraz Unii Europejskiej co nas jako PAŃSTWO zobowiązuje.Liczę, że wróci szacunek dla tej bardzo ważnej INSTYTUCJI.Mam nadzieję też,że dożyję tej sytucji jako uczciwy Polak-emeryt. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_zapatero To jest rzecz normalna w kolonii watykanika !!!!!! 23.09.10, 13:54 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
wlekawa Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 15:31 Państwo nie może oczekiwać i żądać od obywateli, aby uczciwie płacili podatki i go nie oszukiwali, jeśli dopuści, aby działy sie przekręty na tak gigantyczną skalę. Będzie biedne, jeśli obywatele zaczną samodzielnie i według swojego uznania wymierzać sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
wirus-7 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 15:34 Czyżby Pani broniła kościoła ? Proszę pomyśleć co powiedział by M. Rej , gdyby chciał to skomentować ? Za jego życia kościół też nie był święty. I Mikołaj Rej to podsumował / cytat / " na ołtarzach jajca liczą ". Mnie już nic nie dziwi choć jestem wierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Strusia polityka wobec Kościoła 23.09.10, 17:54 kosciol katolicki zawsze bogacil sie ,widocznie nie wierzyl ze Bog bedzie im blogoslawil . Moze jest czas popatrzec na to bogactwo kosciola ,czy uczciwie zdobyte,czy ludzie ktorzy przyznawali rekompesnaty robili to uczciwie??...np.budynki koscielne ewangielicki,zostaly bezprawnie zabrane przez kosciol katolicki,dlaczyego i kto wydal pozwolenie,czy mozna to odzyskac????????? Odpowiedz Link Zgłoś