m.godwin 14.10.10, 07:05 Nic by ten ich św. Wawrzyniec sam nie poradził. Musiała mu pomagać nasza św. Barbara, to chyba jasne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zofiadyrman Re: Wydarci spod ziemi 14.10.10, 09:23 Co, zabolało wykształciuszka, że gdzieś na świecie czci się jakichś świętych, chociaż w Polsce w modzie jest opluwanie krzyża? Odpowiedz Link Zgłoś
ohimmel Re: Wydarci spod ziemi 14.10.10, 10:36 W Polsce w to jest w modzie załatwianie własnych spraw pod płaszczykiem ochrony krzyża. Wybacz, ale chyba tylko naiwni dają się na to nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
aardvaark Re: Wydarci spod ziemi 14.10.10, 12:55 Podobało mi się, kiedy jeden z górników powiedział, że tam na dole walczyli o niego Bóg i Szatan i że Bóg zwyciężył. Viva Chile! Młyn w Trudnej - w lesie odpocznij od zgiełku miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Wydarci spod ziemi 14.10.10, 10:47 Dla Gazety: Zenon Jeżyk, wieloletni ratownik i instruktor Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego w Bytomiu A dlaczego nie wypowiedział się dla GW Pan Prezes CSRG w Bytomiu? Np. Pan Prezes E.K. Odpowiedz Link Zgłoś
centurionone VIVA CHILE 14.10.10, 10:50 O czym wy dyskutujecie. Wstyd. Najważniejsze ,że chłopcy są z nami. Ludzie są wielcy o ile działają roztropnie. Miałem niezbyt dobre zdanie o państwach Ameryki Łacińskiej ale teraz kłaniam się w pas ludziom i władzom Chile. Viva Chile. Odpowiedz Link Zgłoś
wiecejrealizmu Re: VIVA CHILE 14.10.10, 11:27 cieszy mnie , że życie ludzi okazało się większą wartością niż pieniądze- wygrało CZŁOWIECZEŃSTWO, NAPAWA TO NADZIEJĄ, ŻE ŚWIAT NIE JEST TAKI ZŁY Odpowiedz Link Zgłoś
khnc55 Re: VIVA CHILE 14.10.10, 14:58 @wiecejrealizmu dokładnie tak! :) wśród zalewu informacji o bzdurach typu poj***ni "obrońcy krzyża" itp., to jest informacja naprawdę ważna, która napawa nadzieją. Brawo Chile :) Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Wydarci spod ziemi 14.10.10, 10:51 Jak wszyscy śledziłem akcję wydobywania górników. I jak wszyscy jestem pełen podziwu dla organizacji i sprawności akcji ratowniczej, i jak wszyscy życzyłem uwięzionym rychłego uwolnienia. Ale w tych relacjach i zachwytach nad sprawnością akcji zabrakło mi czegoś istotnego - mianowicie docenienia roli, poświęcenia i odwagi trzech ratowników którzy zjechali owe prawie siedemset metrów w dół po to by ratować innych. Uwięzieni górnicy mieli alternatywę - albo spróbują wyjechać kapsułą na górę, albo zostaną pod ziemią na zawsze. Natomiast ratownik zjeżdżając na dół podjął świadomą i dobrowolną decyzję ryzykując prawie tak jak pierwsi astronauci - tyle że bez perspektywy sławy i zaszczytów po powrocie. A przecież zdarzyć się mogło wszystko. Uratowani górnicy przez najbliższy czas będą bohaterami mediów, będą udzielali wywiadów, będą goszczeni na salonach - nie ma się co temu dziwić ani, broń Boże, tego zazdrościć. Ale trzej prawdziwi bohaterowie - cóż, oni tylko wykonywali swoją pracę.... Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Wydarci spod ziemi 14.10.10, 10:57 Mała poprawka - ratowników było pod ziemią w sumie sześciu, w tym część to sanitariusze. O ile dobrze pamiętam (był już środek nocy, więc byłam trochę senna), to uwolniony na końcu sztygar mówił w rozmowie z chilijskim prezydentem o nich, dziękował im. A może to sam prezydent Peneira mówił? W każdym bądź razie mówiono o nich ciepło i z wdzięcznością. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek_2 W Polsce takiej akcji by nie bylo..... 14.10.10, 10:52 W Polsce takiej akcji by nie bylo..... Napewno by wyliczyli, ze postawienie kilku pomnikow i odprawienie setki mszy taniej by kosztowalo niz drazenie nastepnej dziury....po dziurze budzetowej.... Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Byłaby taka akcja i w Polsce 14.10.10, 11:39 Ale lepiej, żeby nie było takiej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Chi, chi! Le,le!! Soy minero de Chile! 14.10.10, 12:26 Pan redaktor nie przemył uszu Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Wydarci spod ziemi 14.10.10, 12:24 W Polsce ten wyczyn by się nie udał, za biedny kraj, odprawiono by kilkanaście mszy, zebrano pieniądze i to by był największy sukces. Po drugie za duża odległość od producenta specjalistycznego sprzętu do wierceń. KGHM jest takim zagrożeniem u nas w kraju. Ale czy spółka jest przygotowana na takie przedsięwzięcie, czy w niszach są środki i produkty w celu zabezpieczenia zasypanych, wątpię czy KGHM w 10% ma takie zabezpieczenie jak Chile. Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 Wydarci spod ziemi 14.10.10, 12:33 W/g mnie sława często przekłada się na całkiem realne pieniądze.Sława też i pieniądze potrafią zniszczyć i zabić CZŁOWIEKA w człowieku. Robienie swego bez zbytniego rozgłosu wydaje mi się jedynym sensownym działaniem. "Zawsze warto być człowiekiem,choć tak łatwo zejść na psy." Odpowiedz Link Zgłoś
birkut44 Wydarci spod ziemi 14.10.10, 13:57 U nas pierwszy do akcji wkroczyłby CARITAS z podaniem swojego numeru konta bankowego, gdzie należałoby wołacać pieniądze na akcje ratunkową! Odpowiedz Link Zgłoś
madonna89 Wydarci spod ziemi 14.10.10, 15:15 Nie widzialam zadnych krzyzy i nawiedzonych tlumow pod przewodnictwem ksiedz; modlitywy byly prywatne. Co widzialm to prawdziwa troska o drugiego czlowieka, wspolna praca i nie poddawanie sie w tak trudnej sytuacji. Gornicy i ci ktorzy pracowali na to zeby ich uwolnic byli wspaniali. Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Wydarci spod ziemi 14.10.10, 16:04 Widzialem wyjazd dwoch pierwszych gornikow. Widzialem euforie i lzy szczescia. Widzialem modlitwy ale nie widzialem ksiezy. Jestem dumny ze mala firma Center Rock of Pennsylvania z misteczka Berlin wyprodukowala hammer - style drill heads do zrobienia otworu i ze udalo sie nam to zrobic w tak krotkim czasie. Kapsua to tez produkt amerykanski. I jak juz ktos napisal ta cholerna ameryka zasze sluzy pomoca. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.surdel Re: Wydarci spod ziemi 15.10.10, 02:28 Kapsula zostala wyprodukowana w stoczni chilijskiej marynarki wojennej w Talcahuano, nie w USA. A drill head, choc rzeczywiscie amerykanski, nie byl wcale wyprodukowany specjalnie na ta okazje i nie w krotkim czasie. Sprzet nalezy do chilijskiej firmy wiertniczej, ktora normalnie uzywa go do innych celow. Co nie zmienia faktu, ze USA tez pomoglo. Chilijczycy korzystali m.in. z rad amerykanskich psychologow z NASA. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp zapomniani zwyciezcy 14.10.10, 20:59 Ludzka natura ma duze sklonnosci du wspolczucia innym i chyba rowniez do zapominania o zasluzonych. A wiec: presydent Chile zrobil PR fortune na tej katastrofie: wital gornikow, ciagle byl niedaleko miejsca katastrofy, ciagle byl w kamerach i telewizji. Ponoc on jest specjalista od prasy i propagandy i wykorzystal zyle zlota co Bog podeslal. A mnie jednak skreca ze nie moge nic przeczytac o tych czterech co zjechali na dol zeby pomagac gornikom. Oni ryzykowali swiadomie, to oni sa bohaterami, moze nawet w wiekszym stopniu niz ten sytygar co ich na dole organizowal. Malo co mozna przeczytac o konstruktorach kapsuly, ledwo co slyszalem o tych co skanowali dziure i sprawdzali gdzie jest one popekana i gdzie nalezy ja wzmocnic ani o tych co wiedzieli jak ja wzmocnic. Czesc im w szystkim innym zasluzonym i zapomnianym! Odpowiedz Link Zgłoś