Dodaj do ulubionych

Salon zaatakował

19.10.10, 20:30
Naprawde wielka szkoda, ze w tak doborowym i prawdziwym towarzystwie p.Tarasa i Heni Krzywonos nie ma filozofa/ a wlasciwie dwoch a moze trzec i ze dwoch rezyserow paru odwaznych aktorow jakis poeta no i mozna dorzucic jeszcze caly rzad z premierem aaaaaaaaa i prezydent z pierwsza dama co to wiatru w skrzydla dostala po "pielgrzymce"/ no i tego odwaznego, i prawdziwie prawdziwego 62-latka co to postanowil zamanifestowac swoja nienawisc do Jaroalawa Kaczynskiego i PiSu w calej swojej rozciaglosci/ . Ja rozumiem, ze Panie maja moze kompleks redaktora Lisickiego, ale zeby mieszac plewy z sieczka/ nawet jesli sie jest filozofem/ to zbyt duza doza nieroztropnosci. Zalecam zimne oklady i poezje rosyjska i cykl pt. wielkie osobowosci trzydziestolecia-beda Panie mialy co pisac a potem wnuki co czytac.
Obserwuj wątek
    • 123jna Salon zaatakował 19.10.10, 20:37
      A co by pan Lisicki powiedzial na to, ze jeden z najlepszych ministrow finansow szwedzkich mial jedynie podstawowe wyksztalcenie? A Margot Wallstrom sekretarz w UE teraz w ONZ-ecie ma jedynie srednie wyksztalcenie ekonomiczne? Ze do niedawna nie bylo w Szwecji studiow magisterskich (teraz to wymog Unii) a jedynie licencjackie i takie ma wiekszosc prawnikow etc, etc. A kraj ten funkcjonuje b. dobrze, ludzie zachowuja sie cywilizowanie i tylko takich zyczyc Polsce. Niestety, zadne uzyskane w Polsce tytuly (nawet profesorskie) nie spowodowaly, zeby ich posiadacze byli ludzmi kulturalnymi znajacymi jezyki obce, swiat i potrafiacymi lagodzic obyczaje w kraju. Wiec niech pan Lisicki przestanie byc dumnym ze sweh wyzszosci nad wspanialym, nowoczesnym, swiatowym tarasem - bo PAN LISICKI NICZYM WAZNYM TARASA NIE PRZEWYZSZA: jest tylko posiadaczem dyplomow zdobytych za komuny. I tyle.
      • maura4 Re: Salon zaatakował 19.10.10, 20:59
        Wszystko zależy od tego czy popieraliby pana Lisickiego i jego pryncypała Kaczyńskiego. Nawet najlepiej wykształcony, mądry i uznany autorytet jest niczym w oczach reaktora, jeżeli ma inny niż on światopogląd. Co myśli pan Lisicki o tegorocznym laureacie Nobla w dziedzinie medycyny, chyba nietrudno zgadnąć, o ile o tym nie pisał. Nie wiem. Zbędne są, w jego ocenie, wszelkie przymioty naukowe czy osobiste, jeżeli nie reprezentuje jedynego słusznego światopoglądu pisowskiego.
      • zdzicho_waciak Re: Salon zaatakował 20.10.10, 01:04
        Ależ Lisicki przewyższa Tarasa czymś, co jeszcze do niedawana uchodziło za ważne. Przewyższa go wiedzą...
        • macwoj0305 Re: Salon zaatakował 20.10.10, 15:33
          Poczytaj brachu myśli Salomona - tam ujżysz, czym jest wiedza nierozumnie użyta.
      • alik-w-plomieniach Re: Salon zaatakował 20.10.10, 13:45
        Oj tak, cham profesor od prawa pracy i cham profesor od robaczków. Dlaczego ludzie ich w ogóle tolerują? Na widły, na taczki i za stodołę z tym gnojem.
        • neskim Brawo, Alik! 21.10.10, 18:15
          To najlepszy, najweselszy wpis jaki na forach czytałem (wyjąwszy swych, oczywizda!). Jak to czyni niekiedy red. Orłoś wpisuję Cię do Loży Smutasów (red. Wildsteina, czyli masońskiej).
          Choć w ogóle fora to nie jest wesoła lektura, bardzo przypomina ściany wiejskich sraczyków... I niewiele faktów można się z nich - ja dowiedziałem się jednego: czym był w PRL ojciec pewnego wiceministra odpowiedzialnego za zwrot majątku Żydów w Polsce... (uważam że to lekka przesada, skoro mojej rodzinie nikt nie zwrócił majątku zagrabi0onego w latach 1939-1945 przez naród "urodzonych morderców"...)
          W związku z Twoim podpisem - owszem, dowcipny - mnie czasami sen spędza z oczu, co chłopina (znaczy: Dorn) będzie robił w nieodległej przyszłości? Skoro nie widać, by się pchał gdziekolwiek... Z drugiej strony mu się nie dziwię, że nie ma ochoty brać w dintojrze, do której Prezes K. prowokował już pod Krzyżem, ale mu nie wyszło i obróciło się przeciw niemu
    • anmafan Salon zaatakował 19.10.10, 20:44
      Uprzejmie proszę o informację gdzie mogłabym usłyszeć / zobaczyć autentyczną relację z demonstracji obrońców krzyża, podczas której tłum krzyczał "niech spadnie" pod adresem Pani Prezydentowej. Chciałabym wiedzieć jakie były rozmiary tego przykrego zjawiska.
      Czy aby przypadkiem nie jest to rozdmuchiwany sztucznie drobny incydent lub dęta afera na kształt histerii wywołanej przez Panią Redaktor Kolędę-Zalewską w temacie "Polska dla prawdziwych Polaków." Z góry dziękuję za pomoc.
    • helguera każdy oszolom ktory napluje na krzyż 19.10.10, 20:49
      czy kościół znajdzie swe miejsce w gazecie.Aż dwie panienki wyteżyły swe móżdzki by odpowiedzieć Lisickiemu.Niech panienki nie pisza bzdur że sam Taras zwołał 8 tys ludzi a gazeta o akcji oczywiscie milczała.Przed pogrzebem kaczyńskiego gazeta tez tylko przypadkiem podala gdzie zbierają się protestujacy przeciwko jego pochowkowi na wawelu.Panienki daremne jesteście,do następnego tekstu zaproscie koleżanki Pacewiczową,i Pezdę.
      • kamyk_wj A kto napluł na krzyż? 19.10.10, 22:07
        Nie kojarzę, aby ktokolwiek z autorów w Wyborczej pluł na krzyż.
        Może jakieś bliższe dane?
        W szczególności, na krzyż z pewnością nie pluł ten młody człowiek, o którym jest artkuł.
        To jest dość obrzydliwa insynuacja, z domu trzeba wiedzieć, że to brzydko, a z kościoła - że grzesznie.
    • websterrr Salon zaatakował 19.10.10, 21:40
      To jest tekst Lisickiego: blog.rp.pl/lisicki/2010/10/15/przy-herbacie-o-agresji/

Krótki, można szybko przeczytać.

W którym miejscu panie dziennikarki (?) wyczytały, że "Redaktor naczelny "Rzeczpospolitej" Paweł Lisicki uważa, że jak ktoś nie ma wyższego wykształcenia i jest kucharzem, na dodatek zwolennikiem Janusza Palikota, to nie powinien publicznie występować"?

Kolejna manipulacja w starym, dobrym GW-stylu.
      • odnowiony_moralnie Re: Salon zaatakował 20.10.10, 01:03
        websterrr napisał:

> To jest tekst Lisickiego: blog.rp.pl/lisicki/2010/10/15/przy-herbacie-o-agresji/
        >
        > Krótki, można szybko przeczytać.
        >
        > W którym miejscu panie dziennikarki (?) wyczytały, ...

Między wierszami, drogi websterr'ze, między wierszami. I w innych wyśmiewających Tarasa tekstach w zamieszczonych w ŁRzepie.
        • pal666 Re: Salon zaatakował 20.10.10, 13:33
          nie będziemy, mój drogi, czytać między wierszami. Nie będziemy też roztrząsać, "co poeta miał na myśli". Przerabialiśmy to w szkole i dlatego jesteśmy zwolennikami przekazu bezpośredniego, wprost.
          • odnowiony_moralnie Re: Salon zaatakował 20.10.10, 21:07
            > nie będziemy, mój drogi, czytać między wierszami.

Rozumiem. Zadnych "między wierszami".
            Ale w takim razie z ostatniego wiersza Waszego Wieszcza Rymkiewicza zrozumiałeś jedynie 3 słowa:"jebał was pies"
            • pal666 Re: Salon zaatakował 22.10.10, 20:31
              Nie komentuję tego. skoro Ty wiesz lepiej to jebał pies dyskusję z Tobą.
        • websterrr Re: Salon zaatakował 20.10.10, 20:29
          Proszę o wskazanie między którymi wierszami można to wyczytać bo jakoś dostrzec nie mogę...
          • odnowiony_moralnie Re: Salon zaatakował 20.10.10, 21:10
            websterrr napisał:

> Proszę o wskazanie między którymi wierszami można to wyczytać bo jakoś dostrzec
            > nie mogę...

www.sciaga.pl/tag/czytac-miedzy-wierszami/
            • websterrr Re: Salon zaatakował 20.10.10, 21:54
              Innymi słowy potwierdzasz, że nie jesteś w stanie wskazać miejsca, w którym Lisicki pisze między wierszami "że jak ktoś nie ma wyższego wykształcenia i jest kucharzem, na dodatek zwolennikiem Janusza Palikota, to nie powinien publicznie występować"

Dziękuję i pozdrawiam :-)
        • pal666 Re: Salon zaatakował 22.10.10, 08:22
          Mówiąc o czytaniu między wierszami mówimy o interpretacji. Przeczytałem tekst Lisickiego i odnoszę nieodparte wrażenie, że komentowany tu artykuł odnosi się do innego tekstu Lisickiego.
          a co do tekstu Lisickiego: dowcipniej nie można było spuentować wywiadu dwóch nawiedzonych panienek z ćwierćinteligentem, któremu wydaje się, że ma coś do powiedzenia.
    • kondorx Pozostaje ustalić, kto powinien 19.10.10, 21:41
      się odzywać, kto może/ma rację. Proponuję ustalić hierarchię wg kryteriow: kasa, zajmowane stanowisko, orientacja polityczna, wyznanie, ilość posiadanych tytułów naukowych, honorowych etc., dyplomy/świadectwa ukończonych szkół, stosunek do in vitro, kolor skóry i może jeszcze parę. I stopnie racji: ma zawsze rację, ma czasami rację, zazwyczaj nie ma racji, nie może mieć racji nigdy ( wykluczony z posiadania racji z powodu pochodzenia, wykształcenia... itd.). No i będzie porządek.
    • pan_pilsudski Salon zaatakował 20.10.10, 00:58
      Cóż, fanem pana Lisickiego zdecydowanie nie jestem, ale imć Taras niestety prostaczkiem jest. Oczywiście zabraniać występów mu nie można, ale współczuć niskiej kultury języka - jak najbardziej. To samo zresztą (niestety) powiedzieć można o panu Kutzu czy pani Środzie, innych prominentnych poplecznikach pana Janusza.

To wszystkie nie zmienia za to faktu, iż ulubieńcy pana Lisickiego, i to w dodatku 'prawdziwi Polacy', mówią po polsku jeszcze gorzej. Słuchanie Kaczyńskiego przypomina wizytę na prowincjonalnej stacji benzynowej.
    • zdzicho_waciak Ale Lisicki miał rację... 20.10.10, 01:11
      On po prostu troszkę pośmiał się z ignorancji pana Tarasa. Wywiad z nim był stekiem banałów a szanowne panie redaktorki miały w tym swój znaczący udział. I to chyba je najbardziej ubodło. Bo nawet z panem Tarasem, mimo jego ograniczeń, można było porządną, ciekawą rozmowę. A wyszło, jak wyszło...
    • minstrel515 Jestem kucharzem 20.10.10, 02:09
      z wyższym wykształceniem i co z tego wynika? Publicznie występuję jako linoskoczek w małym cyrku za 1500 na rękę.
    • henryk-sikora Lisicki dłużej się kształcił, ma więcej wiedzy.... 20.10.10, 06:03
      Lisicki dłużej się kształcił, ma więcej wiedzy, ale ma o wiele mniej przyzwoitości od każdego kucharza.
      • sener1986 Re: Lisicki dłużej się kształcił, ma więcej wiedz 20.10.10, 10:40
        ...Heniek wyluzuj.
    • august.k Gra w salonowca? 20.10.10, 07:22
      To gdzie teraz - jak Boga kocham! - jest ten "salon" ? Wszyscy sobie od salonów urągają ? Dlaczego to ma być obraźliwe, jak za PRLu? Czy dlatego, że - jak twierdzę - III i IV RP, to - w przebraniu - kontynuacja "Władzy Ludu" ? I potrzebne nam to było, Towarzyszu Generale ? Wystarczyło sprzedawać banany taniej od jabłek i nie byłoby żadnej rewolucji. "Socjalizm - tak! Wypaczenia - nie!" I nie trzeba by chudzinki Miodowicza zastępować pasibrzuchem Śniadkiem w zz. Dla Kaczora (i Michnika?) znalazłoby się miejsce w Biurze Politycznym. Ziemkiewicz i Sakiewicz zostaliby naczelnymi "Rzeczywistości". Dla Pedałów i lesb, o które tak dzielnie walczą te dwie Autorki, poszerzyłoby się limity zatrudnienia w KC, choć już w PRL tam pracowali i to w kierownictwie wydziałów, no nie? Ba, wiem w jakich kostiumach - wypożyczanych z teatru - występowali na balach przebierańców (tranwestytów - nie mylić z pochodami 1-Majowymi!). I że też grywali na nich w tzw. "salonowca"... A nie urągali sobie od "salonowców". Chyba nie chodzi o tzw. "Salon24.pl" państwa Janke, będący w "rzeczywistości" - no, mniejsza...
      • alik-w-plomieniach Re: Gra w salonowca? 20.10.10, 13:48
        Szambem czy psychiatrykiem?
    • joris Salon zaatakował 20.10.10, 07:23
      Czy warto dyskutowac z katolickim fundamentalista jakim jest Lisicki? On jest z zasady ograniczony poprzez jego katiolicki oglad swiata. Skansen polski oto wymarzone srodowisko Polakow. I zawsze albo prawie zawsze tak bylo.
    • malpa-z-paryza Salon zaatakował 20.10.10, 08:34
      juz Monttaigne twierdzil, ze lepsza glowa pelna niz dobrze wyrobiona, podawal krytyce nauczanie , ktore przywilejem bylo informowanie zamiast ksztaltowanie, rozwijanie..

a nasze uczelnie aktualne leca na forse a nie na ksztaltowanie.
    • czesio48 Prawda 20.10.10, 10:29
      cała prawda
      gó... prawda
      prawda Wyborczej
    • sener1986 Salon zaatakował 20.10.10, 10:43
      ....fajne te redaktorki i jakie postepowe. Mam nadzieje ze je spotkam na przyszlorocznych Dniach Cipki.
    • slawekpl Re: Salon zaatakował 20.10.10, 11:15
      Pozwole sobie jako cztelnik RZ i GW odpowiedziec Pani: Zdaje mi sie, Panie nie maja kompleksu Lisickiego bo nie ma powodu aby miec. Lisicki zrujnowal bardzo dobra gazete Fikusa i zrobil z niej szmatlawca. Rzeczpospolita ma kompleks GW, ktory manifestuje sie w codziennych nienawistnych wypocinach Ziemkiewicza, wildsteina, semki janki itd itp codziennych streszczeniach, komentarzach (o ile to mozna nazwac komentarzem) i roznych insynuacjach. Nie ma dnia bez wypowiedzenia slowa Michnik. GW ma tez swoje wady ale swiatopogladem wyprzedza Rzepe na lata swietlne....
      • sener1986 Re: Salon zaatakował 20.10.10, 11:55
        ... tia wyprzedza i przewyszsza .Ze swoimi czytelnikami jest juz w innej galktyce... tfu! rzeczywistosci.
    • amelie2 Salon zaatakował 20.10.10, 13:07
      Lisicki jest bardzo zdolnym człowiekiem. Ze sztandarowego dziennika III RP, czyli Rzeczpospolitej, zrobił brukowca i szmatławca. Dlatego dziwię się Wyborczej, że komentuje wypowiedzi tego faszysty.
    • kapitan.kirk Salon zaatakował 20.10.10, 15:49
      Opisywany tekst jest łatwo dostępny tutaj:
      blog.rp.pl/lisicki/2010/10/15/przy-herbacie-o-agresji/

Przy całej mojej niechęci do p. Pulsakowskiego, nie sposób nie zauważyć, iż wbrew twierdzeniom pp. Redaktorek:

- nie ma tam ani słowa o wykształceniu ani zawodzie p. Tarasa,
      - nie ma tam ani słowa o ewentualnych sympatiach politycznych p. Tarasa, a w szczególności o p. Palikocie,
      - nie ma tam ani jednego słowa czy wyrażenia, które dałoby się logicznie zinterpretować jako stwierdzenie p. Pulsakowskiego, iż p. Taras nie powinien występować publicznie.

Trzy kłamstwa w jednym zdaniu otwierającym artykuł to jednak sporo, nawet jak na zwyciężające niestety od kilku lat na łamach GW tendencje do zastępowania ciekawych informacji i obiektywnych komentarzy kaznodziejskimi insynuacjami :-/ W swym krótkim tekście p. Pulsakowski ewidentnie natrząsa się raczej z formatu intelektualnego wypowiedzi p. Tarasa, jak również z głębi przemyśleń Autorek wywiadu, których przejawem są iście "misiowe" pytania z gatunku: A nie boi się pan tak węgiel wozić? I moim zdaniem - przepraszam za szczerość - natrząsa się w danym przypadku całkiem słusznie.
      Pozdrawiam
    • stanislaw32 Salon zaatakował 20.10.10, 17:53
      He he
      Zmarly prezydent byl "profesorem" ale nie znal zadnego jezyka obcego i mial blade pojecie o swiecie. Natomiast elektryk Walesa owszem sporo popelnil bledow ale nie przyniosl Polsce tyle wstydu co Kaczynski.
    • pablobodek Salon zaatakował 20.10.10, 19:34
      1. Co/kto to jest salon ??? Papiery, herby, niebieska krew ? Lisicki salonowcem ????
      2. Kim jest P.Lisicki ? Osoba władająca klawiaturą, postawiona przez J. Kaczyńskiego na czele gazety za 40 000zł/m-c . Kaczyński zadysponował nie swoim majątkiem.
      3. Rzepa pod kierownictwem Lisickiego stała się tubą propagandową Kaczyńskiego i sprzeniewierzyła się linii pisma ustalonej przez założyciela Dariusza Fikusa.
      4. Gazeta ta jest, jak i inne państwowe media i spółki, partyjnym żerowiskiem dla facetów, których normalny, prywatny biznes nigdy by nie zatrudnił !!
    • cynglisciplujajademnienawisci GWno ПРАВДА 20.10.10, 19:42
      GWno ПРАВДА
    • inkwizytorstarszy Salon zaatakował 21.10.10, 03:33
      No, kochane, nazwać redakcję "Rzeczypospolitej"- salonem , to już przegięcie..
      Chyba że chodzi o "saloon" z westernu, a Lisickiego jako szeryfa tych pań co to "pracowały"
      na piętrze... Pozdrawiam.
    • giez99 Salon zaatakował 21.10.10, 10:48
      Przyjmę argumentację pana Pawła Lisickiego, jeżeli potwierdzi, że jego pradziad spoczywa w spokoju na Starych Powązkach i że pochodzi z rodziny inteligenckiej w czwartym pokoleniu. Inaczej pozostanie dla mnie kundlem pissystowskim szalonego jarosława, "dyzmą", który zanim co napisze powinien sobie słomę z butów wyjąć.
    • erte2 Salon zaatakował 21.10.10, 11:40
      Nie wiem kim jest ów Taras. Nie wiem jakie szkoły kończył, jakie ma osiągnięcia zawodowe i intelektualne, jaką ma przeszłość i jaka przyszłość przed nim. Jedno co o nim mogę powiedzieć to to że pokazał Polakom że Warszawa nie jest zaludniona panami Czesiami, że warszawskie kobiety to nie tylko fanatyczne dewotki i niespełnieni aktorzy od wnoszenia halabardy. Pokazał że są także inni warszawiacy, i jest ich wcale niemało.
      Natomiast wiem kim jest pan Lisicki. Jest dobrze wykształconym redaktorem naczelnym jednej z ważniejszych i opiniotwórczych gazet w Polsce i z racji pełnionej funkcji zapewne zaliczający siebie do elit intelektualnych.
      No właśnie. I pisze ci on coś takiego (wierny cytat): "Taka myśl mnie naszła. Czytając wywiad w "Gazecie Wyborczej. Opanowała mnie kiedy..."
      Panie Redaktorze Naczelny, dobrze wykształcony tuzie intelektu ! Jeśli pisze się artykuł - na dodatek we własnej gazecie - to trzeba by było napisać go po polsku - z zachowaniem reguł geamatyki i podstawowej logiki. Żeby Pan nie miał wątpliwości - napisał Pan expressis verbis mniej więcej to że Pańska myśl czytała artykuł w GW. Rozumiem że Pan w tym czasie zapewne zajmował się czymś innym, np. pogłębianiem swojej wiedzy i rozwijaniem intelektu.
      Panie Redaktorze - jeśli Pan nie umie pisać po polsku - to niechże Pan zatrudni dobrego korektora który na dodatek nie będzie się bał poprawiać Pana tekstów.
    • trajkotek atak za atak - A tak ... 21.10.10, 22:39
      Cytuje fragmenty wywiadu z nim ("Gazeta" z 13 października), by udowodnić rozmaite niekonsekwencje Tarasa i jednocześnie swoją wyższość intelektualną

- ja się bałem, że Panie zrobią podobnie z Lisickim, ale ... takiej dawki dobrych emocji dawno nie przeżylem - co dwie, to nie jedna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka