Dodaj do ulubionych

Polska górą

31.10.10, 15:35
Nie wiem, czy to jest sztuka. Przynajmniej tak dlugo nie bede wiedzial dopoki szan.
autor nie okresli dokladnie, co ma na mysli poslugujac sie tym terminem. Bo na razie wynika z zeznan jemu podobnych, ze sztuka jest wszystko, co sie komu chce i podoba.
Wiem natomiast, co to jest przestepstwo, gdyz jest to dosc precyzyjnie okreslone w kodeksie karnym. Malunki bez zezwolenia w miejscach publicznych pod owa definicje podpadaja, przynajmniej sa wykroczeniem i jako takie powinny byc karane mandatem lub grzywna oraz pokryciem przez sprawce kosztow usuniecia dziela. Natomiast dziennikarz pochwalajcy akty wandalizmu powinien byc przez srodowisko (gdyby takie istnialo w kraju zwanym Polska) osadzony jako osoba nawolujaca w publicznych mediach do popelnienia przestepstwa/wykroczenia.
Nie jestem przy tym przeciwko arcydzielom zachwalanym przez pana dziennikarza,
Jesli faktycznie malunki na filarze sa dzielem geniusza, ktore niczem pikasy i wangogi beda za sto lat sprzedawane za setki milionow, to powinno sie takiemu artyscie
filar z malunkiem wyciac i podarowac, a w to miejsce wbudowac nowy. wszystko na koszt artychy - niech zapisze w spadku potomkom. A normalnym ludziom prosze pozwolic zyc w normalnym miescie.
Obserwuj wątek
    • jacggg Re: Polska górą 31.10.10, 21:15
      Trochę ostry jesteś, stoniec - ale niewątpliwie graficiarze znacznie częściej niszczą architekturę krajobrazu, niż ją wzbogacają. To jest przestrzeń publiczna - nie znaczy, że niczyja i każdy może robić w niej co chce. Poza tym praktycznie każdy obiekt upstrzony cudzą, nieproszoną ekspresją do kogoś należy.

Nie rozumiem też, dlaczego autor artykułu miesza do sztuki nomen omen ulicznej polską szkołę plakatu?!...:))) To niemal profanacja jest... :)

W dzisiejszych czasach całe tłumy pacykarzy i grafomanów robią za artystów...:)))
      Wizjonerskich architektów, myślicieli, językoznawców, literatów... Autoprezentacja, autoekspresja, samozachwyt nie znają dziś granic. Ludzie stali się po prostu bezwstydni, a w każdym razie pojawiło się na to głośne przyzwolenie i ogromna zachęta. Niedobrze jest jeździć od bandy od bandy...

W ten sposób m.in. zwykły wandalizm stał się "street artem"... :)
    • alphabase Polska górą 01.11.10, 01:10
      W każdym medium wizualnym znajdziesz rzeczy wybitne i bohomazy, a poza tym sztuka uliczna nie może liczyć na handikap w postaci galerii czy muzeum, które uświęcają nawet najgorszych szarlatanów/epigonów. Użyję drastycznego porównania: jeśli mam wybrać między kolejnym głęboko metafizycznym zestawem numerów prof. Opałki a dobrym graffiti z lat 80-tych (mnie najbardziej podobały się wtedy wyczyny gostków we Wrocławiu), zawsze bliżej mi będzie do sprayowców szablonowców.
    • klara2010 Polska górą 01.11.10, 08:10
      Stoniec,
      Czy ktos Ci juz wczesniej powiedzial, ze Ty masz prawdziwy TALENT satyryka?
      Naprawde masz. Ubawilam sie swietnie, czytajac Twoj tekst. A moze Ty jestes profesjonalnym kabareciarzem?
      Gratuluje, bardzo fajnie napisane.
      Pozdrawiam serdecznie i zycze ciaglego poczucia humoru.
      • jan.kulczyk Re: Polska górą 01.11.10, 10:50
        Naprawdę? A ja myślałem, że to pisze stetryczały bufon w wieku lat 80, któremu już wszystko i wszyscy przeszkadzają.. Taki, który dzwoni na policję, bo kot sąsiadki wyszczał się na trawniku.
        Ale pewnie się mylę. Polscy internauci są zwykle młodzi. To jeszcze gorzej o nas świadczy. Jesteśmy nadętymi, zrzędzącymi pierdzistołkami w wieku lat 30...Ech..
        • karbat Re: Polska górą 01.11.10, 11:12
          gazetowy pisarzu , zycze panu z calego serca , aby ta sztuka panu przozdobila ,
          pana nowowo wybudowany , swiezo otynkowany dom .

podaj pan swoj adres . wpadna kumple i pana plastycznie ubogaca , .... za frajer .
          • klara2010 Re: Polska górą 02.11.10, 05:06
            Niestety, nie mam obecnie domu , wiec i dekoracja nie jest mozliwa, ale dziekuje serdecznie za oferte. Pragne nadmienic rowniez (chociaz to nie powinno miec znaczenia w tej sytuacji), ale.. jestem kobieta i niestety nie pisze do gazet.
            Pozdrawiam
            Ps. Niszczenia swiezo odnowionych budynkow, nie tylko nie popieram, ale uwazm, ze to powinno byc karane surowo, jako ohydny wandalizm.
    • madonna89 Polska górą 01.11.10, 16:12
      stoniec a kto to jest normalny czlowiek w normalnym miescie?
    • mwan Polska górą 01.11.10, 20:56
      www.design37.pl/produkt-Street_Photography_Now-12879114647717-12184840801707.html
      Street Art Now Tachena, o której to książce pisze Orliński, już dostępny.
      • mwan Re: Polska górą 01.11.10, 20:59
        mwan napisał:
        Pomyłka. Oto właściwy link - www.design37.pl/produkt-Trespass_-_A_History_of_Uncommissioned_Urban_Art-12882855322096-.html

> www.design37.pl/produkt-Street_Photography_Now-12879114647717-12184840801707.html
        > Street Art Now Tachena, o której to książce pisze Orliński, już dostępny.
    • cold_black Polska górą 07.11.10, 15:05
      grafiki gdańskiej grupy Twożywo
      Trudno nie odnieść wrażenia, ze Pana opinie nie są oparte na choć ogólnej znajomości tematu, ale są wybiórczo uformowane na rzecz artykułu. Szkoda, bo temat ważny.
      grupa Twożywo pochodzi z Warszawy, tu zaczynała w połowie lat '90 jako grupa Pinokio, a następnie od 1998 r. pod nazwą Twożywo, i w Warszawie głównie realizuje swoje prace
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka