Dodaj do ulubionych

Czytelnicy do "Gazety" o OFE

22.11.10, 12:28
Ależ mądrości życiowych można przeczytać powyżej (a ile pojawi się za chwilę poniżej...)
Czas najwyższy ludzie, żeby zrozumieć kilka oczywistych prawd. Idea Okrągłego Stołu się kłania, moi mili. Jeżeli nie potrafiliśmy się rozliczyć z przeszłością to dlaczego wszyscy dziwią się, że nie można rozliczyć teraźniejszości?
Nasz kraj winien spłynąć krwią w 1989 roku. Polityka grubej kreski przekreśliła możliwość rozliczania winnych i to widać do dzisiaj. Nie ma żadnej odpowiedzialności.
Przestańcie ludzie opowiadać dyrdymały o waszych pieniądzach w OFE i w ZUS-ie. To nie są wasze pieniądze ale nasze. Nasze, czyli niczyje. Kto ma do nich bezpośredni dostęp ten z nich korzysta. Dlaczego? Bo nie ma odpowiedzialności.
Pieniądze są wasze wtedy gdy dostajecie je do ręki. To, co zabiera w formie podatków i składek państwo nie jest już waszą własnością tylko naszą (państwową) czyli niczyją.
Każdy powinien odkładać sam na emeryturę, a wszelkie składki emerytalne winny być zniesione. Każdy dostaje miesięcznie paręset złotych więcej do ręki i sam powinien je jakoś zainwestować albo przepić. Bo to są moje pieniądze i mam prawo robić z nimi co chcę.
Tylko, że to niemożliwe. Bo składka emerytalna to nic więcej jak podatek. Państwo funkcjonuje z podatków i ten jest mu bardzo potrzebny i nie może z niego zrezygnować.
Wszelkie dyskusje dalej idące (o potrzebie istnienia OFE i jego modyfikacjach) są zupełnie jałowe i bez sensu.
Jak byśmy nie patrzyli, to składka emerytalna przez nas odprowadzana nie jest już nasza. Niby ona gdzieś tam jest ale my nie mamy już na nią wpływu. Czy zatem dalej są to moje pieniądze?
Nie ma genialnego rozwiązania tej sytuacji i nie będzie. Cała ta dyskusja to zwykłe bicie piany.
Może czas najwyższy zaakceptować fakt, że składka emerytalna to podatek. Tak będzie prościej i dla nas i dla polityków. Nie trzeba będzie oszukiwać narodu i przekonywać Komisji Europejskiej, że to nie jest dług. To tylko podatek.
Obserwuj wątek
    • marmeladka Czytelnicy do "Gazety" o OFE 22.11.10, 21:08
      az sie plakac chce, jak czlowiek pomysli o tym co sie bedzie dzialo jak pojdziemy na emeryture, nie ma co trzeba brac sprawe w swoje rece, dobrze ze na rynku teraz duzo mozliwosci prostego inwestowania dlugofalowego jest
      • tomekjot Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 10:40
        Oczywiście, myślę, że ludzie dopiero teraz zrozumieją, ze nie ma jak samodzielne odkładanie własnych pieniędzy.
        Właściciele OFE zamiast walczyć z rządem (i tak nie wygrają) powinni promować dobrowolne IKE i III filar
        • sir_fred Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 12:52
          A ludzie powinni być wiecznie młodzi, piękni i bogaci.
          Nic nie da promowanie III filaru, jeśli nie ma co do niego odkładać. III filar powinien być po prostu jedynym filarem i tyle.
          • tomekjot Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 14:02
            Da się, odkładanie przez 40 lat na indywidualnym koncie (lokata, obligacje, fundusze) przynosi efekty mierzalne)
            • tetlian Przymusowe emerytury powinny zostać zlikwidowane 28.11.10, 14:58
              Przymusowe składki emerytalne powinny zostać zlikwidowane. Więcej szczegółów:

www.youtube.com/watch?v=N4r2ba83MfE

I tyle w temacie.
              • br00net Pieniądze w OFE to stracone pieniądze 28.11.10, 15:46
                jedynie poprzez szybką likwidację OFE można je chociaż w części odzyskać
                to że GW pisze że grozi nam to co Węgrom - gwałtowny spadek wartości waluty,itp. itd. - to dowód na słuszność tezy z książki "Doktryna Szoku" - reżim kapitalistyczno-bankowy potrafi ukarać nawet całe Państwa za działania uszczuplające jego władzę
                • pawelekok Re: Pieniądze w OFE to stracone pieniądze 28.11.10, 16:42
                  Głupi Brunecie. A jak likwidacja OFE da Ci odzyskać te pieniądze? przecież zabierze Ci je państwo i g..wno będziesz z nich miał.

Chyba, że reprezentujesz interes 2-iej strony - tzn. socjalnego elektoratu, który żyje z tego, co państwo zabiera tym, co przychody wytwarzają, a sam się do budżetu w żaden sposób nie dokładasz. Wtedy Twoja postawa jest zupełnie zrozumiała - przynajmniej w części odzyskasz te pieniądze zabierając ja np. mnie. Ja za to zostanę z ręką w nocniku. Tak to mam chociaż pewność, że odejmując to, co zarabia na mnie OFE, resta należy mi się jak psu zupa. A Ty chcesz mnie i tego pozbawić, nierobie. Niestety, w Polsce dzisiejszej takich jak Ty jest więcej niż takich jak ja, należę do 20%, które ciężko pracując dostarcza państwu 80% wpływów z podatków i pozwala utrzymywać takich jak TY. Niestety Was jest więcej i ja zawsze przegram z Tobą wybory.
                  • br00net Re: Pieniądze w OFE to stracone pieniądze 28.11.10, 17:26
                    nazywasz mnie głupkiem, ale powiedz mi gdzie te twoje pieniądze w OFE teraz są i co z nimi się stanie za rok, 2,10,20 lat?
                    • pawelekok Re: Pieniądze w OFE to stracone pieniądze 28.11.10, 17:35
                      ty je weźmiesz:) i będziesz się ze mnie śmiał i pluł mi w twarz, oczywiście nie licząc prowizji dla OFE, na których łapy już nie położysz, ja będę miał gó..wno
                      • br00net Odpowiedź prawidłowa: GWno będzie miał 28.11.10, 18:02
                        ale tylko jak OFE pozostanie,
                        jak się zlikwiduje OFE to sporą część pieniędzy odzyskasz
            • pawelekok Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 16:32
              Da się, oczywiście, pod warunkiem, że przez te 40 lat ma się ustabilizowaną sytuację finansową. W pewnym momencie musiałem sobie III filar zlikwidować. Znalazłem się w pułapce kredytowej i gdyby nie on, to groził mi zabór mieszkania - za dług o kilkukrotnie mniejszej wartości od wartości rynkowej miszkania. Musiałem zapłacić szybko, całe szczęście, że miałem te oszczędności w rezerwie i mogłem nimi zadysponować. Dziś zaczynam znowu odkładać na III filar. Ale ładnych parę lat oszczędzania nań straciłem.

Autor pierwszego wpisu ma całkowitą rację. II filar, podobnie jak I to żadna składka emerytalna. To zwyczajny podatek. Ma wszelkie cechy podatku: jest przymusowy, płatnik nie ma żadnego wpływu na to jak dysponowane są wpłacane przez niego pieniądze i żadnej pewności, że cokolwiek z tych wpłat z powrotem otrzyma w postaci świadczeń od państwa.

A pamiętacie jak kilka lat temu zlikwidowano zasadę dziedziczenia i swobodnego dysponowania środkami odłożonymi w II filarze? Ciekawe czemu wtedy nie było w Polsce rewolucji. Sprawa praktycznie przeszła bez echa. Ile razy jeszcze obywatele dadzą się nabrać na walkę o pseudo-wartości, tzw. tematy zastępcze: aborcja, in-vitro, krzyż przed pałacem, rzekomy zamach itd.? Te tematy radośnie podchwytywane przez media odwracały uwagę społeczeństwa od tego jak się ich legalnie, w ramach prawa, okrada z ich pieniędzy.
      • q-ku sam sobie "spłyń krawią kret..nie 28.11.10, 13:56
        trzeba być ciężkim debilem żeby coś takiego myśleć "Nasz kraj winien spłynąć krwią w 1989 roku."
        weź dobry rozpęd i rozbij łeb o ścianę a innych rodaków zostaw w spokoju oszołomie
        • trombozuh Tatuś był w SB, co? 28.11.10, 18:58
          A pewnie i wujek... fajnie sobie żyją teraz z parotysięcznej emeryturki. Albo założyli w odpowiednim czasie spółkę joint-venture i mają teraz kasy jak lodu. Pewnie, że tacy jak ty chwalą "pokojową" rewolucję, której wcale nie było. Komuniści po prostu wzięli całą kasę, oddali władzę "opozycji", czyli swoim dobrym kolegom i rodzince, czyli różnym Geremkom i Michnikom. A ci już nie dali im zrobić krzywdy. I dla was jest git! Tylko że Polacy są nadal tak samo w doopę bici jak byli.
          • akiraxx Re: Tatuś był w SB, co? 28.11.10, 19:43
            Wyobraź sobie, że są w Polsce ludzie, którzy nie są "byłymi SB-kami" i też nie są takimi nieudacznikami jak ty. Są wdzięczne, że bez rozlewu krwi stworzono w Polsce warunki, w których mogły się zrealizować.
          • q-ku tacy jak Ty jak nie mają argumentu.. 28.11.10, 21:20
            ubliżają ludziom, czepiają się mamuś i tatusiów ich, wyzywają od SB

powiedziałbyś komuś to w oczy internetowy bohaterze?

Może jak taki jesteś bohater, podaj tu adres, imię i nazwisko?
    • eruduma Dla kogo OFE 28.11.10, 10:41
      OFE powstały dlatego, by obce instytucje finansowe mogły, bez nakładów włsnych i bez ryzyka, grabić nas do woli. Brali w tym udział :Buzek, Krzaklewski, Balcerowicz, Lewicka i Góra. A bronią ich teraz Tusk i Boni.
      OFE potrzebne są wyłacznie właścicielom OFE i tym politykom, którzy uwili sobie tam b. ciepłe gniazdka!!!
      • pawelekok Re: Dla kogo OFE 28.11.10, 16:54
        Może masz rację co do tych zysków OFE. Ale za to z tego co zostanie, reszta z tego co odłożyłem miała być moja i tylko moja. Komuna przeputała składki emerytalne moich rodziców. Dziś państwo żeby ich utrzymać wyciąga rękę po moje. Ja, gdy zostanę emerytem, nie będę miał swoich oszczędności emerytalnych tylko będę musiał okradać z nich swoje dzieci (oczywiście za pośrednictwem państwa, które teraz chce mi zabrać to co odłożyłem). Tobie się to podoba jak widzę, mnie nie. Poza tym ZUS jest o wiele większym marnotrawcą od OFE. Nienawidziłem tej instytucji od zawsze, a widzę, że będzie ona niesmiertelna.
        • eruduma Re: Dla kogo OFE 28.11.10, 17:39
          Komuna nic nie przeputała. Po prostu stosowała system emerytalny, stworzony w czasach Bismarcka, polegajacy na tym,że ze składek aktualnie pracujących wypłaca się emerytury. System ten działa jeszcze w wielu krajach, m.in. w tych, które nas zachęcały do "reformy".
          Zresztą w przypadku Polski nie mogło być inaczej, ponieważ po wojnie wszystko zaczynano od nowa.
          Czy zwróciłeś uwagę, że w USA, Niemczech, Francji nie ma OFE, które należałyby do polskich właścicicieli? O ile w ogóle są tam jakieś OFE ?
          Oczywiście każdy z nas może mieć inne zdanie n.t. OFE, jednak również każdy z nas powinien mieć prawo wyboru. Tymczasem OFE są przymusowe - widocznie komuś to się bardzo opłaca! I nie są to przyszli emeryci!
          • pawelekok Re: Dla kogo OFE 28.11.10, 17:47
            eruduma napisał:

> Komuna nic nie przeputała. Po prostu stosowała system emerytalny, stworzony w c
            > zasach Bismarcka, polegajacy na tym,że ze składek aktualnie pracujących wypłaca
            > się emerytury. System ten działa jeszcze w wielu krajach, m.in. w tych, które
            > nas zachęcały do "reformy".

Przez moment zastanawiałem się czy jesteś idiotką. A Ty po prostu nie masz wiedzy.
            • myslacyszaryczlowiek1 to ty nie masz wiedzy 29.11.10, 00:46
              a nawet więcej jesteś zwykłym ignorantem.
              Kraje bardziej cywilizowane nie zdecydowały się na Ofe bo tam politycy znają historię. Popatrz chociażby na wykres giełdowy od 1900 roku w USA. Weż pod uwagę że w historii były wojny, hiperinflacje i inne zawirowania które powodowały że oszczędności znikały. Jedynym realnym zabezpieczeniem na stare lata są nasze dzieci, tak zawsze było i będzie, tylko teraz przeniesiono to na poziom państwa, czyli realnym zabezpieczeniem są przyszłe pokolenia.
              Jedynie dzikie państwa na których duży wpływ miało światowe lobby finansowe wprowadziły OFE, kraje te to Chile, Argentyna i byłe demoludy i to też chyba nie wszystkie, nie wiem jak np. w Czechach czy na Słowacji.
    • aelithe O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 10:51
      kochani
      widzę, że gazeta wyborcza przyłączyła się do kampanii rządu na rzecz na nacjonalizacji naszych pieniędzy w OFE
      niezależnie od utyskiwań niektórych, pieniądze w ofe to jedyna część naszego systemu emerytalnego, która ma zabezpieczenie w gotówce, reszta jest zapisem wirtualnym.
      Obecnie wypłata świadczeń ZUS'u plus obsługa długu publicznego, wynikającego wyłącznie z kosztów obsługi systemu emerytalno-rentowego pochłania 50 % wszystkich wydatków publicznych państwa. Demografia jest nieubłagana, nie ma możliwości zapewnienia emerytur większych niż 200 złotych za 10 lat w systemie redystrybucyjnym. Im później politycy zaczną zmiany na system oparty na kapitale, tym większe będą musiały być cięcia na emeryturach.
      Takie cięcia już się dokonały w wielu krajach.
      Co do dobrowolności oszczędzania doświadczenia europejskie i amerykańskie jasno wskazują
      że ludzie raczej wolą wydawać pieniądze i domagać się zasiłków niż oszczędzać na emeryturę.
      Swoją drogą publikacja listów ludzi skarżących się na fakt, że po zapaści rynku finansowego wartość zwrotu z kapitału jest niska nie jest żadnym dowodem, na konieczność powrotu do starego systemu.
      swoją drogą budżet Polski w 2009 roku wynosił 250 miliardów złotych a deficyt ZUS 60 miliardów
      obecnie coraz więcej Polaków przechodzi na emerytury, a młodzi wyjeżdzają za granicę lub przechodzą na samofinansowanie.
      • wj_2000 Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 11:22
        aelithe napisał:

> Demografia jest nieubłagana, nie ma możliwości
        > zapewnienia emerytur większych niż 200 złotych za 10 lat w systemie redystrybuc
        > yjnym.

Skąd takie Twoje liczby????????

Jeśli wiek emerytalny będzie taki jak w tej chwili wprowadzają kolejne państwa, tj. 67 lat, to wtedy okres pobierania składek będzie ok. 45-48 lat, a okres wypłacania emerytury (dla tych co dożyją) ok. 15, czyli ponad 3 razy krócej. Przy 20% składce (zostaje 80%), wypłata z bieżących wpłat powinna starczyć na 60% co stanowi 3/4 czyli 75% własnej średniej pensji. Część nie dożywa do emerytury, co jeszcze poprawia ten stosunek. Tak by było, gdyby struktura wiekowa była stacjonarna (tyle się rodzi ile umiera w każdym roku).
        W rzeczywistości demografia, przy obecnym trendzie spowoduje, że liczba płacących w stosunku do emerytów będzie, niestety mniejsza od proporcji czasu pracy do czasu emerytury. Ale nie będzie to nawet czynnik 2, góra 1,5.
        Podawane "strachy na Lachy" dotyczące proporcji były wyliczane przy założeniu, że średni wiek przechodzenia na emeryturę utrzyma się na takim poziomie, jaki rozrzutnie politycy przyznali swoim wyborcom. Ale już 55 lat dla kobiet przestało być powszechne, 60 dla mężczyzn skończy się w roku 2013. Pozostaje podnieść najpierw kobietom do 65, a potem wszystkim do 67.
        A marnotrawne OFE zlikwidować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Efektywna waloryzacja składki ZUS-owskiej jest bardzo korzystna!!!! Bo płacimy ułamek swojej pensji jaką mamy wiele wiele lat przed wiekiem emerytalnym, a dostajemy wyliczone powyżej ułamki (75%, albo co najmniej 50%) od pensji jaka wzrastała przez cały ten czas.
        Przykładowo. Ja przez wiele lat zarabiałem 25-30$. Od tego składka 20% to dolarów 5 albo 6.
        Teraz dostaję (mam 70 lat, od paru miesięcy na emeryturze po 48 latach pracy) emeryturę obliczoną procentowo od współczesnej tzw. bazy wynoszącej ok 1000$ miesięcznie.
        Który bank by mi dał tyle, gdybym zaczął odkładać po 5$ przez pierwsze 28 lat a dopiero ok. sto kilkadziesiąt przez ostatnie kilkanaście lat.
        A zatem system redystrybucyjny pozwalał by na wypłatę przynajmniej 50% średniej płacy. A Ty piszesz 200pln. Dałeś się przekonać złodziejom z OFE? W obecnym układzie owych 50% nie masz zagwarantowane, a deficyt Państwa wskutek przelewu tegoż zadłużenia do OFE rośnie i doprowadzi do strasznego krachu.
        Niemcy twierdzą, że wprowadzane właśnie stopniowe dochodzenie do wieku 67 lat zabezpiecza system redystrybucyjny do końca 21 wieku.
        • sir_fred Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 13:04
          To są brednie tak absolutne, że aż szkoda komentować.
          Przecież system redystrybucyjny już teraz się nie domyka, a co dopiero będzie przy gorszej proporcji. Podniesienie wieku niczego nie załatwia, jeśli nie pójdzie za tym zwiększenie liczby miejsc pracy - bo niestety młodzi bezrobotni nie zapłacą składek. Chyba że w Niemczech, do których wyjadą i w ten sposób wyliczenia niemieckich ekspertów się sprawdzą. Konieczne dopłaty do systemu repartycyjnego, który się za Chiny nie zbilansuje, trzeba będzie ściągnąć z rosnących podatków, a co za tym idzie - zdusić wzrost gospodarczy i przyrost miejsc pracy. Kółko się zamyka.
          Zapomnijcie raz na zawsze o systemie repartycyjnym. Skończył się i dalsze ożywianie tego trupa spowoduje tylko, że za kilkadziesiąt lat europejczycy będą dziadami tego świata.
          • wj_2000 Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 18:14
            sir_fred napisał:

> To są brednie tak absolutne, że aż szkoda komentować.
            > Przecież system redystrybucyjny już teraz się nie domyka

No, żesz kurna! Jak się ma domykać, gdy z domykającego się systemu wyprowadzono z dnia na dzień 1/3 wpływów!!!!!!!!!!!
            Bredzisz tak, że aż szkoda komentować.
        • aelithe Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 15:10
          koszty ofe to demagogia
          zwykle fundusze powiernicze pobierają większe opłaty , podobnie marża bankowa ( depozyt na poziomie 4 % kredyt na poziomie 60%) jest znacznie wyższa.

co do indeksacji w ZUS myślę, że czekają as w stosunkowo niedługiej przyszłości około 10 lat, rozwiązania zastosowane już w Irlandii i Estonii - indeksacja na poziomie - 10% albo nawet większym. Z pustego w próżne i Salomon nie naleje. Obecnie deficyt ZUS za rok 2009 wynosił niecałe 52 mld złotych przy kosztach 148 mld złotych ( to daje deficyt na poziomie 35% ) , w tym 31 mld dotacja z budżetu państwa 20 mld pieniądze odebrane jako nienależne świadczenia i z II filaru ( całkiem spora kasa - wbrew doniesieniom polityków)
          Średnie świadczenie wyniosło 1483,81 przed podatkiem przeliczając wskaźnik pokrycia 65% - świadczenie powinno wynosić 964,48 minus podatek. W momencie kiedy państwo straci ostatecznie zdolność finansowania działań taka jest realna emerytura brutto, według obecnych środków budżetowych. Pamiętaj, że obecnie starsze pokolenie przechodzi na emeryturę. więc odsetek pracujących do pobierających świadczenie zacznie rosnąć. Rocznik 1949 który pobiera emerytury według nowych zasad ( częściowo) ma obecnie 61 lat, poza tym duża część jego świadczeń będzie kalkulowana według starych zasad, tak więc ze znaczącym obniżeniem zobowiązań będziemy mieli do czynienia za lat 15.
          Generalnie według najlepszych założeń, obecny system jest w stanie pokryć ze składek , już niszczących gospodarkę ( maksymalnie 60% zobowiązań )
        • drattewka Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 15:52
          Jesteś debil ekonomiczny i tyle.
        • c64 proponujesz emerytury z kapelusza? 28.11.10, 16:54
          A zastanawiałeś się skąd się bierze te 1000$ emerytury skoro przez wiele lat zarabiałeś 20-30$? Państwo już teraz musi zaciągać dług, żeby opłacać świadzczenia emerytalne i renty, bo z prostej redystrybucji skadek już nie starcza. Ten system ma sens gdy składek przybywa a nie ubywa, tak jak to się dzieje obecnie. Albo wszyscy będą składać na swoją (tak, głodową, nie bójmy się tego słowa) emeryturę, albo dojdzie do katastrofy i wtedy nie dostaniemy nic.
          • wj_2000 Re: proponujesz emerytury z kapelusza? 28.11.10, 18:20
            c64 napisał:

> A zastanawiałeś się skąd się bierze te 1000$ emerytury skoro przez wiele lat za
            > rabiałeś 20-30$?

Ano z tego, że obecnie pracujący odprowadzają miesiąc w miesiąc 20% od 1000$ !!!!

A gdy ja dostawałem 25$ uczyłem za te pieniądze studentów. Przeszło przez moje ręce 48 roczników. Może to byli Twoi rodzice, którzy za studia nic nie płacili, a może nawet Ty sam. W końcu, jeszcze w minionym roku akademickim wykładałem.

W systemie redystrybucyjnym nie ma znaczenia (to jego genialna własność) jakie są relacje kapitałowe płacy w danym roku i za lat 40.
        • pawelekok Brednie to są te co Ty wypisujesz 28.11.10, 17:06
          Powiem tak:
          - jedni żyją znacznie krócej od średniej czasu życia i złośliwie zaprzestają płacenia składek
          - drudzy żyją znacznie dłużej od średniej czasu życia i złośliwie kradną emerytury, zamiast umrzeć jak się należy kiedy ich pora
          - a Ty nie uwzględniłeś tego w swoich średnich wyliczeniach

Zacytuję dratewkę: jestes debil ekonomiczny i tyle
          • wj_2000 Re: Brednie to są te co Ty wypisujesz 28.11.10, 18:24
            Zajrzyj do mojego postu. Jest o umierających przed osiągnięciem wieku emerytalnego.
            Jeśli zaś chodzi o tych co emeryturę pobierać zaczęli, to sens średniego czasu dożycia jest taki, że ci co umierają przed terminem i ci co umierają po terminie w sumie wybiorą tyle samo, co w przypadku, gdyby wszyscy żyli dokładnie średnią.
            Ale co ze ślepym o kolorach rozmawiać.
        • tomekjot Re: O fe, te emerytury - listy 12.12.10, 08:42
          Efektywna waloryzacja składki ZUS-owskiej jest bardzo korzystna!!!! Bo płacimy
          > ułamek swojej pensji jaką mamy wiele wiele lat przed wiekiem emerytalnym, a dos
          > tajemy wyliczone powyżej ułamki (75%, albo co najmniej 50%) od pensji jaka wzra
          > stała przez cały ten czas.
          > Przykładowo. Ja przez wiele lat zarabiałem 25-30$. Od tego składka 20% to dola
          > rów 5 albo 6.
          > Teraz dostaję (mam 70 lat, od paru miesięcy na emeryturze po 48 latach pracy) e
          > meryturę obliczoną procentowo od współczesnej tzw. bazy wynoszącej ok 1000$ mie
          > sięcznie.
          > Który bank by mi dał tyle, gdybym zaczął odkładać po 5$ przez pierwsze 28 lat a
          > dopiero ok. sto kilkadziesiąt przez ostatnie kilkanaście lat.

Sam sobie odpowiedziałeś, żaden normalny bank niezagwarantowałby czegoś takiego. Dlatego wymyślono OFE aby emerytury odpowiadały temu co wpłacilismy do systemu

inwestycjenaemeryture.blogspot.com/
      • oelefante Bredzisz słonko 28.11.10, 11:44
        OFE to takie same wirtualne zapisy jak ZUS. To nie są TWOJE pieniądze. To są pieniądze, na których łapę trzymają politycy i urzędnicy. I od ich widzimisię zależy, kiedy, w jakiej ilości, w jakiej postaci i czy w ogóle trafią one kiedykolwiek do Ciebie. Przymus emerytalny to sposób na całkowite uzależnienie obywatela od urzędnika i polityka. Nic więcej.
        • aelithe Re: Bredzisz słonko 28.11.10, 15:15
          pieniądze w OFE to zapis konkretnych zobowiązań finansowych mających pokrycie w aktywach
          a nie jedynie obietnica, że być może znajdzie się osioł, który zapłaci składkę na ZUS.

Jak nie ma przymusu emerytalnego nie ma emerytur
          ludzie i tak je wyciągną ; podpalą do mieszkań, darmowe leki etc

W UK na emeryturę odkłada zaledwie 30% społeczeństwa , w tym ponad 80% bo robi to za nich pracodawca, A ci na zasiłkach królewskich domagają się coraz wyższych dopłat, za fakt własnej niezapobiegliwości.
          • pawelekok Re: Bredzisz słonko 28.11.10, 17:17
            Obecne strajki w zachodniej Europie wynikają z normalnego zjawiska. Gdy politycy obiecują i dają (skrzętnie ukrywając fakt, że jest to na kredyt, który trzeba spłacić) wyborcy noszą ich na rękach. Gdy przychodzi czas spłaty wyborcy nie chcą tego przyjąć do wiadomości. To właśnie są uroki demokracji. Wybory wygrywają cwaniacy podlizujący się motłochowi, któremu się wydaje, że to on rządzi.

Przypisuje się Winstonowi Churchillowi powiedzenie, że demokracja jest okropna, ale wszystkie inne ustroje są gorsze. Wszystkie inne sentencje mu przypisywane wydają mi się być bardzo mądre. Za wyjątkiem tej. Aż nie chce mi się wierzyć, że on to powiedział.
      • luni8 Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 13:21
        "widzę, że gazeta wyborcza przyłączyła się do kampanii rządu na rzecz na nacjonalizacji naszych pieniędzy w OFE"

Chyba czytaliśmy dwa różne artykuły.
        Aj tu widze tezę że OFE jest złe ale rządowa łapa w ich kierunku jest jeszcze gorsza.
        • pawelekok Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 17:18
          Wniosek jak najsłuszniejszy. Tak właśnie jest.
    • delepaul Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 10:54
      Sytuacja jest jasna jak słońce (peru): rząd dla doraźny korzyści politycznych (wybory w przyszłym roku), ze zwykłego tchórzostwa (obawa aby zabrać przywileje służbom mundurowym, górnikom, rolnikom) chce okraść i doprowadzić do nędzy większość obywateli. Okrada już teraz ale skutki odczujemy za 20 lat. Do tego ten sam rząd doprowadza mnie do furii, twierdząc bezczelnie że te pieniądze to tak na prawdę nie moje ale jakiego państwa (pytanie co to jest państwo bo wydaje mi się że jednak ludzie). Faktycznie - porównanie z rządem okupacyjnym naprawdę mi się podoba.
      • tomekjot Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 11:11
        Pieniądze które są w systemie to są pieniądze obecnych emerytów, tym ludziom zabierano pieniądze i im się one teraz należą jak psu buda. Szkopuł w tym, że
        • pawelekok Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 17:29
          Dokładnie:) a na dodatek i to chce się zabrać. Teoria głosi, że perpetuum mobile, tj. coś co się wiecznie kręci nie istnieje. Bo entropia. A tu się chce wprowadzić coś z odwrotnym znakiem entropii:)

I ludzie w to wierzą.
      • maximus_taurus Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 11:36
        w 100% prawda. Nasza kasa jest im potrzebna do utrzymania poparcia, a co będzie za kilkanaście lat ich nie obchodzi, będą zabezpieczeni finansowo, jak teraz komuna.
    • bunia3 O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 11:15
      WARA OD NASZYCH PIENIĘDZY W OFE. Nie będę tu przytaczała całej historii przekształceń w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat. Ale wiem jedno. Po rzadach AWS, które przeprowadziły cztery wielkie reformy, gdy dorwał się do władzy Miller (lewica) to pierwsze co zrobił, zabrał wtedy ok. 30 mld funduszu z kas chorych do jednego NFZ. Jak to się skończyło wszyscy widzimy. Za rzadów lewicy też zamrożono kup i progi podatkowe, wprowadzono nowe podatki (Belki), nie waloryzowano emerytur.PIS rządziło tylko dwa lata, ale obniżyło podatki, zniesiono podatek od darowizn,zwiększono emerytury. Jak dorwało się do władzy PO, to podnoszą podatki, znów zamrożono kup i progi podatkowe, a teraz dobiera się do ogromnych pieniędzy, naszych pieniędzy, które sami płacimy z naszych pensji, które mogą po naszej śmierci dziedziczyć nasze rodziny. Chcą je dać do ZUS, studni bez dna, chcą je wydać na swoje pensje, premie nagrody dla całych swoich rodzin, pociotków, na swoje luksusy, wycieczki zagraniczne, domy w kurortach zagranicznych,itp.W zus tych pieniędzy za chwilę wogóle nie będzie.Będziemy się prosić o emerytury i 10 zł waloryzację. Ludzie opamiętajcie się. Zobaczcie , jakie jest podejście do ludzi poprzez czyny, a nie okrąglutkie słowa i wystudiowane gesty dżentelmenów po SPA, w garniturach od Armaniego za wasze pieniadze. Dla nich jesteście zwykłymi robolami, a nie Polakami. Nie pozwólcie sobie zabrać tych pieniedzy. Odsuńcie tych ludzi od władzy. To krwiopijcy.
      • tomekjot Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 11:25
        Te pieniądze nie są twoje ani moje. Wiem niektórym to ciężko zrozumieć
        • xolaptop Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 15:37
          A to ciekawe bardzo jest. Zatem dlaczego mój pracodawca wpisuje tak dużą sumę na moim PIT po stronie miał?
          • pawelekok Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 17:32
            Bo państwo mu zabrało za Ciebie, zaz to, że Ci płaci i zatrudnia. A Ty nawet ich nie powąchałeś. I popatrz, nawet byś nie wiedział, że pracodawcę tyle to kosztuje.
      • jednorazowy3 Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 11:26
        Kobieto, głupia zresztą, poczytaj sobie o tym na czym zarabia OFE. OFE zarabia na tym, że pożycza państwu pieniądze kupując obligacje. Te obligacje po jakimś czasie państwo polskie musi wykupić płacąc przy tym odsetki. Odsetki te są finansowane z ... podatków które wszyscy płacimy, czyli sami sobie finansujemy zyski z tych operacji. Co najśmieszniejsze płacimy jeszcze za to prowizję OFE.
        Wytłumaczysz mi teraz jaki to ma sens? Bo wg mnie ktoś kto ten system wprowadził albo był idiotą albo wziął ogromne pieniądze w łapę (może nie bezpośrednio ale pośrednio na tym zarabia)
        • tomekjot Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 11:44
          Właśnie tak było, twórcy reformy emerytalnej tj. M. Góra a teraz Michał Boni są w radach nadzorczych OFE i teraz maja opracować założenia reformy. Zresztą Michał Boni już zapowiedział, że będzie walczył aby zmniejszenie składki do OFE było jak najmniejsze.
          • pawelekok bajdy 28.11.10, 17:37
            Nie ci panowie naprawdę tą reformę tworzyli. Jej prawdziwy twórca, szlachetny człowiek, który chciał dobrze, zanim mu tej reformy nie spier..lili dawno już nie żyje
        • pawelekok Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 17:34
          Przypominam, że twórcy reformy emerytalnej chcieli o wiele większej ustawowej swobody inwestowania przez OFE, czyli o wiele większej możliwości inwestowania poza tym chorym układem, jaki opisałeś. Na to nie było zgody parlamentu.
    • klip-klap "Nie ma takiej niegodziwości, 28.11.10, 11:22
      do której nie posunie się socjalistyczny rząd, gdy mu zabraknie pieniędzy."

Rzadowi mozna zaufac.
      Uff, uff.
      • pawelekok Re: "Nie ma takiej niegodziwości, 28.11.10, 17:38
        jak rząd mówi, że zabierze, to zabierze, jak mówi, że da, to mówi:)
    • devilresident Od trzech lat cofane są reformy wolnorynkowe i 28.11.10, 11:24
      budowane państwo policyjne. Czemu Tusk nie odbierze kuriozalnego przywileju przechodzenia na emeryturę w wieku 30 lat swoim siepaczom?! Po kilkunastu latach "pracy" i niepłacenia składek. Ile kosztuje Polskę wasalskie posłuszeństwo wobec nowego wielkiego brata i udział w jego kolonialnych ekspedycjach?
      Najłatwiej okraść własnych obywateli. Ale cóż zrobić, jak ciemnota głosuje tak a nie inaczej. Sami popierając populistycznych oszustów typu PO zgotujecie sobie nędzny los i biedę na starość.
      • makova_panenka Re: Od trzech lat cofane są reformy wolnorynkowe 28.11.10, 11:54
        Tusk jest nauczycielem a nie ekonomistą czy prawnikiem. Nie oczekuj od kałamarza lotności umysłu, dla niego wszyscy to dzieci.
        • tomekjot Re: Od trzech lat cofane są reformy wolnorynkowe 28.11.10, 12:14
          Szef Doradców premiera jest raptem kulturoznawcą, więc nie wymagajmy za wiele
          • pawelekok Re: Od trzech lat cofane są reformy wolnorynkowe 28.11.10, 17:42
            Ja też z wykształcenia jestem między innymi kulturoznawcą. Między innymi. A czytając Twoje posty mam wrażenie, że o wiele lepiej orientuję się od Ciebie w kwestiach ekonomicznych. Ciekawe jakie ty masz wykształcenie? Paleografia?
        • sir_fred Re: Od trzech lat cofane są reformy wolnorynkowe 28.11.10, 13:08
          Mieliśmy już sytuację, gdy i premierem i prezydentem byli prawnicy - wyjątkowo zresztą do siebie podobni. Pojęcie o gospodarce, rządzeniu i podobnych sprawach mieli jeszcze mniejsze niż obecni władcy.
          • pklimas Re: Od trzech lat cofane są reformy wolnorynkowe 28.11.10, 13:31
            Slychac chichot historii - po raz kolejny okazalo sie ze Lpper miała racje. Wysmiewane lądowanie Talibow w Polsce przestalo byc fikcja. Postulowan przez Leppera wybudowanie z pieniedzye OFE autostrad w Polsce po to by z opłat za t autostrady wydaje sie byc postepowa reforma wzgledem poczynan Tuska, ktory w roku wyborczym dał nauczycielom 10% podwyzke, policjantom, zolnierzom, sluzbie wieziennej , wymiarowi sprawiedliwosci, strazy granicznej i administracji publicznej po to by kupic ich glosy w sytuacji gdy wszystkie panstwa europejskie zamrazaly rnty i emerytury a budzetowce obnizaly pensje. Kase ktora wysmiewany Lepper chcial przeznaczyc na budowe autostrad rzad PO rozrwonil na podwyzki dla i tak juz dobrze zarabiajacych ludzi by zdobyc ich głosy a PR wypełniny polityka milosci spowodowal, ze kazdy kto krytykuje poczynania rzadu PO nazywany jest oszołomem i pisuarem.
            • pawelekok Re: Od trzech lat cofane są reformy wolnorynkowe 28.11.10, 17:45
              Pklimasie

Chichot słychać. Ale zapomniałeś dodać, że niektóre służby u nas zarabiają bardzo smieszne pieniądze. Oszczęności na nich dodatkowo, to dopiero chichot. Tylko nie historii a zdrowego rozsądku. Nie ma się więc co dziwić, że tak wielu z nich okazuje się odwróconych, a jeszcze inni głupi i bez kwalifikacji.
    • rojberek Jak tak rząd się oburza, że OFE kupuje obligacje.. 28.11.10, 11:25
      ... a mógłby sobie z mojej kasy sam dług, na który wystawia obligacje, zmniejszyć, to proponuję aby zakazać inwestowania OFE w obligacje! Wtedy argument będzie żaden a dla mnie lepiej, że wreszcie OFE będzie mogło pokazać, że coś potrafi oprócz prostego/leniwego wykupywania obligacji państwowych.
      • makova_panenka Re: Jak tak rząd się oburza, że OFE kupuje obliga 28.11.10, 11:53
        USA ma FED, Tusk ma OFE.
        I jedna i druga organizacja wykupuje na pniu państwowe obligacje. A jak nie będzie OFE to kto je kupi i za ile?
        • pawelekok Re: Jak tak rząd się oburza, że OFE kupuje obliga 28.11.10, 17:50
          zawsze się cos wymyśli:)
      • pawelekok Re: Jak tak rząd się oburza, że OFE kupuje obliga 28.11.10, 17:49
        aż nie chce mi się pisać znowu, że do takiej proporcji inwestowania przymusza OFE prawo - to z zamiarów prawdziwych twórców reformy zrobili ci, co ją uchwalali.
    • sqro Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 11:33
      1. OFE okradaja nas w majestace prawa. (no może wymyszają 7% haracze).
      2. Rzad chce postawić sie na ich miejscu bo mu zaczyna brakować kasy.

Czyli klasyczny wyścig do korytka.

Uważam że OFE powinny być zlikwidowane (z odszkodowaniem dla oskubanych) natomiast kasa przelewana im dotychczas powinna być... przelewana samym zainteresowanym, ale w postaci 'pieniedzy znaczonych' tzn nie na RoR ale na wskazane konto oszczędnościowe z jedną drobną różnicą od normalnego konta - byłoby ono nienaruszalne przed wiekiem emerytalnym/rentowym. Gdyby można przenosić te kase swobodnie pomiedzy bankami to zabijałyby sie w konkurencji o tak stabilny kapitał. Trzeba by tylko dopilnować żeby banki nie potraktowały tego jako wymuszonego haraczu (i nie zachowywały sie jak OFE teraz), np poprzez zapewnienie swobodnego przenoszenia pieniedzy powiedzy bankami (bez opłat, na żądanie - no z miesięcznym wypowiedzeniem powiedzmy).

Czyli banki de facto pełniły by rolę OFE bez ich patologii.
      • pawelekok Hahahahahahahaha 28.11.10, 17:52
        Ale się uśmiałem. Powiedz, Ty sobie to jakoś naprawdę wyobrażasz? W praktycznej realizacji?
        • pawelekok Re: Hahahahahahahaha 28.11.10, 17:53
          Zapomniałeś dopisać, to, że konstytucja powinna nam zagwarantować, abyśmy wszyscy byli mądrzy, piękni, młodzi, zdrowi i bogaci:)
          • poborowy102 Re: Hahahahahahahaha 28.11.10, 20:19
            trzeba zrobić w Polsce tę druga Irlandię - to znaczy każdy pracujący powinien mieć kasę na miesZkanie , żarcie i ubranie, a to co zostaje (musi zostawać) na wczassy pod palmami albo na przyszłą emeryturę. Te świnie (ryża i ta wąsata) muszą się w końcu wziąść do roboty i REALIZOWAĆ obietnice.
    • czarnyptasior O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 11:35
      Propnuję eksperyment myślowy.W Polsce rządzi Kaczyński i zaczyna grzebać przy emeryturach.Co by się wtedy działo w prasie i telewizji ? Już widzę ten alarm w TVN czy innych "prorynkowych" mediach. W necie pojawiło by się wiele dowcipów (jak ten o PIS ,że miało być 3 miliony mieszkań a są mieszkania po 3 miliony ) -gdzie jesteście usłużni kabareciarze i klakierzy ?
      • pawelekok Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 18:02
        Nie dopowiedziałeś swoich wniosków z eksperymenty myślowego. Tylko jakieś dziwaczne prześmiewstwa, z których nic nie wynika. Nie dopowiedziałeś w kwestii skutków gospodarczych. Dopowiedz. Wtedy ocenię.

Chyba, że chodziło Ci o moje wnioski. Ale odniosłem wrażenie, że Cię one nie obchodzą, więc nie będę Ci się z nimi narzucał.
        • czarnyptasior Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 19:20
          Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.Chodzi mi o to,że wpływowe media i środowiska są bardzo wyrozumiałe dla każdego i szkodliwego pomysłu zrodzonego w głowie Tuska i jego pijarowców.Już Lepper chciał się dobrać do pieniędzy z OFE i został wtedy przez dziennikarzy i ekonomistów wyśmiany i zmieszany z błotem.Podsumowując:Tuskowi wolno wszystko bo nie nosi moherowego beretu.
    • oelefante OFE i ZUS, takie samo złodziejstwo. Wyprane mózgi 28.11.10, 11:39
      wierzą w to, że OFE to coś innego. No, ale cóż... takich to w PL mamy obywateli.
    • wonderdummy Nasza własna Irlandia. Lub Grecja, do wyboru. 28.11.10, 11:40
      Pan Tusk obiecywał na początku, że będziemy mieli Irlandię na miejscu; że nie trzeba będzie nigdzie wyjeżdżać. Trzeba przyznać, że jest to jedna z niewielu obietnic (po)wyborczych, którą konsekwentnie realizuje ten pan wraz z ekipą.
      Mam serdecznie dość przerzucania kosztów braku pomysłów, nieefektywnego działania oraz braku odwagi na obywateli. Kolejna ekipa udowodniła, że jest jak "klozetowy Midas" - czego się tknie, zmienia się w wiadomo co. Wszystkie liczące się partie mają gęby pełne freazesów i nie ma na kogo głosować. Kompromitujące się co rusz PO, nawiedzony PiS, populistyczno-pajacujące SLD oraz mumiowate SLD - co to za wybór? Coś jakby propozycja włożenia paluchów w imadło zamiast podłożenia ich pod topór.
      Przypomnę podnadczasowy - jak się okazuje - fragment tekstu piosenki "Pepe wróć": Kryzys mogę znieść | Ja nie muszę jeść | Lecz niech przestaną truć.
    • xolaptop Nauka a OFE. 28.11.10, 11:45
      Jeszcze kilkadziesiąt lat, a możliwa będzie produkcja niemowląt. Mężczyźni i kobiety staną się zbędni/e, więc co ma znaczyć ten płacz nad demografią?
    • bysko Watykańczykom nie dawajcie 28.11.10, 11:46
      a o POLAKÓW DBAJCIE chyba że jestescie kolaborantami
    • kaczkazporemwzupie Nie zapłace już ani złotówki podatku dochodowego 28.11.10, 11:57
      tym rządowym złodziejom,jeżeli położą łapy na moich pieniądzach w OFE.Pierdolę takie Państwo,niech mnie ch...e wsadzą za kratki-przynajmniej to teraz ja będe utrzymywany przez złodziejskich urzędników a nie ,jak przez 20 ostatnich lat,na odwrót.
      Z przyjemnością pójdę do więzienia za nie płacenie podatków.
      • shal2010 Re: Nie zapłace już ani złotówki podatku dochodow 28.11.10, 12:04
        zrozum to nie są twoje pieniądze.....
        • kaczkazporemwzupie Nie moje pieniądze to są w ZUS-e 28.11.10, 12:14
          to z nich płaci sie emerytury mundurowym 40-letnim wałkoniom.Pieniądze w OFE miały być właśnie moje.
          Skoro Państwo Polskie chce mnie z nich okraść,to ja czuje sie upoważniony do okradania Państwa.Jak Kuba Bogu.
        • tomekjot Re: Nie zapłace już ani złotówki podatku dochodow 28.11.10, 12:20
          Jeżeli ktoś czerpie informację o świecie z GW i TVN 24 to czemu się dziwimy?
    • landaverde OFE, te emerytury - Oto kradzież zuchwała 28.11.10, 11:57
      "(...) umknęło naszej uwadze wydarzenie szalenie interesujące – mianowicie wypłata pierwszej emerytury z tak zwanego II filaru, czyli – z tak zwanych Otwartych Funduszy Emerytalnych. Emerytura ta wyniosła 23 złote i 65 groszy miesięcznie.

Te Otwarte Fundusze Emerytalne zostały wprowadzone na podstawie ustawy z 13 października 1998 roku, stanowiącej jedną z czterech wiekopomnych reform charyzmatycznego premiera Jerzego Buzka, co to kierował rządem firmowanym przez koalicję Akcji Wyborczej Solidarność i Unii Wolności. Na podstawie tej ustawy każdy musiał sobie wybrać fundusz, który odtąd będzie z niego ściągał haracz w wysokości 7,3 procenta składki ubezpieczeniowej, w zamian za co zapewni mu dostatnią emeryturę. Tak w każdym razie przedstawiały to reklamy telewizyjne.

Prawda zaś, jak zwykle, była nieco inna. Chodziło o to, żeby utrzymać obowiązek ubezpieczeń emerytalnych i dzięki temu dopuścić do ograbiania obywateli polskich również firmy zagraniczne. Co z tego mieli politycy, którzy te rozwiązania forsowali – tego nie wiem. Być może z głupoty działali bezinteresownie, to znaczy – nie wzięli żadnej łapówki, chociaż takie przypuszczenie znakomicie nadawałoby się do wstępu do bajek.

Więc Otwarte Fundusze Emerytalne dostawały od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych te 7,3 procenta i następnie pieniądze te „inwestowały”. Przede wszystkim – kupowały obligacje Skarbu Państwa, zapewniając sobie tak zwany „zysk bez ryzyka”. Inwestować w ten sposób mógłby każdy – nawet najmniej rozgarnięty obywatel, zmuszony przez władze Najjaśniejszej Rzeczypospolitej do „wybrania” sobie Funduszu. No tak – ale wtedy żaden z Otwartych Funduszy Emerytalnych nie mógłby odliczyć sobie 15 procent tytułem tak zwanej „prowizji”. I o to właśnie chodziło! Czy z tej „prowizji” jakoś korzystali autorzy i promotorzy tej wiekopomnej reformy? Oto pytanie!

Ta wiekopomna reforma weszła właśnie w życie i pierwsza emerytura wypłacona z Otwartego Funduszu Emerytalnego 6 lutego br. wyniosła – jak już mówiłem - 23 złote i 65 groszy. Wyniosła tyle, bo ubezpieczona pod przymusem w tym funduszu pani zgromadziła na swoim koncie „tylko” 6 tysięcy złotych. No dobrze, ale przecież taki np. Kredyt Bank ogłasza, że za umieszczenie pieniędzy na lokacie terminowej płaci 8,3 procenta rocznie. Zatem policzmy: 8,3 procenta rocznie od 6 tysięcy złotych, to 498 złotych. Podzielone przez 12 miesięcy daje 41 złotych miesięcznie. Jest to prawie dwa razy więcej, niż wyniosła emerytura uzyskana z Otwartego Funduszu Emerytalnego!

Widać zatem wyraźnie, że poprzez zmuszenie do lokowania swoich pieniędzy na kontach Otwartych Funduszy Emerytalnych na podstawie ustawy z 13 października 1998 roku, obywatele zostali przymuszeni do niekorzystnego rozporządzenia własnym mieniem. Pomijam już drobiazg, że w czerwcu ub. roku niezawisły Sąd Najwyższy ostatecznie zdecydował, iż pieniądze na kontach Otwartych Funduszy Emerytalnych nie są własnością osób ubezpieczonych – to już samo zmuszanie kogokolwiek do niekorzystnego rozporządzenia własnym mieniem stanowi przestępstwo kryminalne z artykułu 282 kodeksu karnego: kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, przemocą (...) doprowadza inną osobę do rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym – podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. W tym przypadku przemoc wynikała z ustawy, ale przecież ustawa stwarzała tylko pozory legalności dla tej kradzieży zuchwałej. Nie tylko dlatego zuchwałej, że dotyczącej milionów ludzi, ale przede wszystkim dlatego, że instrumentem, przy pomocy którego to przestępstwo zostało popełnione, dzięki któremu stało się w ogóle możliwe, była ustawa. Posługiwanie się prawem w celu osiągnięcia skutku przestępczego dowodzi niesłychanego cynizmu sprawców i ich głębokiej i nieodwracalnej demoralizacji.

W tej sytuacji pozostaje nam tylko przypomnieć, kto dopuścił się tego czynu. Możemy się tego bez kłopotów dowiedzieć, sprawdzając, kto i w jaki sposób głosował nad ustawą z 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych. Głosowanie to odbyło się 22 września 1998 roku. Za ustawą głosowało 168 posłów Akcji Wyborczej Solidarność, wśród nich Bronisław Komorowski, Stefan Niesiołowski, Marian Krzaklewski, Jerzy Buzek, Kazimierz Marcinkiewicz, Ryszard Czarnecki i Kazimierz Michał Ujazdowski. Spośród posłów Akcji Wyborczej Solidarność przeciwko tej ustawie głosował tylko poseł Jan Maria Jackowski. Za ustawą głosowali tez posłowie Unii Wolności, a wśród nich: Leszek Balcerowicz, Mirosław Czech, Jerzy Osiatyński, Bogdan Borusewicz, Mirosław Drzewiecki, Tadeusz Mazowiecki, Grzegorz Schetyna, Hanna Suchocka, Adam Szejnfeld, Henryk Wujec i Janusz Lewandowski.

Niektórzy z tych posłów nadal korzystają z immunitetu parlamentarnego i z tego powodu ich czyny na razie muszą ujść im bezkarnie. Mówię na przykład o panu Bronisławie Komorowskim, czy Stefanie Niesiołowskim. Ale na przykład Leszek Balcerowicz nie ma już immunitetu, podobnie jak Mirosław Czech, czy Tadeusz Mazowiecki, więc w stosunku do nich mogłoby zostać wszczęte stosowne postępowanie. Nie może bowiem być tak, by czyny spełniające wszelkie znamiona kradzieży zuchwałej miały pozostać bezkarne tylko dlatego, że popełnili je posłowie w ramach tak zwanego procesu ustawodawczego. Przestępstwo jest przestępstwem również wtedy, gdy jest kamuflowane pod postacią ustawy. Wyrok Międzynarodowego Trybunału w Norymberdze, piętnującego ustawodawstwo III Rzeszy stanowi tu wyraźna wskazówkę.

Ale niezależnie od pociągnięcia winnych do odpowiedzialności, przykładnego ich ukarania i niezwłocznego pozbawienia przestępczych ustaw mocy obowiązującej, trzeba szybko podjąć kroki zapobiegające tego rodzaju przestępstwom w przyszłości. Myślę, że najlepszym zabezpieczeniem byłby konstytucyjny zakaz wprowadzania przymusu ubezpieczeń społecznych, których szkodliwość, zarówno majątkowa, jak i społeczna od dawna nie budzi wątpliwości. Zniesienie przymusu ubezpieczeń społecznych nie oznacza ich likwidacji. Jeśli ktoś nadal będzie chciał niekorzystnie rozporządzać swoim mieniem, to nadal będzie mógł to robić. Chodzi o to, żeby do takich głupstw nikogo nie zmuszać. "

Źródło: Oto kradzież zuchwała
    • poborowy102 O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 12:00
      rząd zamiast nieustannie okradać ludzi powinien zalegalizować spowrotem dopalacze, zalegalizować marihuanę, czerpać zyski ze sprzedaży, pieniądze zainwestować w infrastrukturę
    • ivrp Mamili ciemny lud wakacjami pod palmami, 28.11.10, 12:12
      a potem okazało się, zwrot składki w OFE jest niższy niż jej waloryzacja w ZUSie. Kiedy rząd zagroził, że odbierze te wspaniałe koryto dla wybranych, to przekupne media go atakują.
    • knip0 Ładna nagonka - ja pierniczę !! 28.11.10, 12:22
      Niby zbulwersowane społeczeństwo pisze listy do redakcji. Kurrrrde - jak za komuny, w tv też były czytane listy od zbulwersowanych "obywateli".

P.S. Moje wczorajsze nieprzychylne OFE posty w podobnym artykuliku były kasowane na bieżąco. Propaganda pełną parą !! Ten pewnie też skasujecie.
      • landaverde Re: Ładna nagonka - ja pierniczę !! 28.11.10, 12:29
        knip0 napisał:

> Niby zbulwersowane społeczeństwo pisze listy do redakcji. Kurrrrde - jak za kom
        > uny, w tv też były czytane listy od zbulwersowanych "obywateli".

"Jak głoszą mniej lub bardziej sprawdzone pogłoski, Adam Michnik wiele razy uciekał się na łamach własnej gazety do rozmaitych prowokacji. Pisał do "Wyborczej" pod pseudonimami felietony – a nawet listy do redkacji. Miał występować albo jako Andrzej Zagozda, albo – w żeńskiej wersji – Bibianna Roy-Rokicińska. W najbardziej gorącym okresie afery Rywina Zagozda napisał list... w obronie zeznań Adama Michnika przed sejmową komisją śledczą."

Źródło: www.pardon.pl/artykul/12509/michnik_nie_napisalem_nic_brutalnego_o_kaczynskim
      • slonzokkk Zadna nowosc.... 28.11.10, 12:49
        "knip0" to zadna nowosc ze na "gazecie" kasuje sie "niepasujace" opinie. Sam sie juz wiele razy przekonalem.
      • sebast_pr dokładnie kasują posty na bieżąco! 28.11.10, 17:30
    • seku-ndo Przymusowe OFE 28.11.10, 12:28
      Dlaczego OFE są przymusowe? Bo, po obaleniu tzw. komunizmu, naszym nowym panom należy się od nas haracz jak psu zupa. A tzw. demokratyczna opozycja, po latach brania różnych "stypendiów" i zasiłków na walkę z "komunizmem", musiała się jakoś zrewanżować.
      Naszym kosztem!
    • rojblik O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 12:33
      Jak działają OFE już wiemy. Przypominam, że był jeszcze jeden przekręt zwany reformą. Tym przekrętem były słynne Kasy Chorych. To byłaby dopiero piramida finasowa, gdyby się w porę nie zorientowano, co nas czeka. W założeniu była konkurencja między tymi kasami. Uśmiać się było można, jak taka Podlaska Kasa Chorych miała konkurować ze Śląską. Ta ostatnia połknęłaby ich w jeden dzień. No to wymyślono, że kasą ta Śląską podzieli się np. z tą
      Podlaską i będa konkurować. Innymi słowy z pełnego przelewano w próżne i takie są te nasze reformy. O OFE, tym pomyśle nieudaczników, nawet nie ma, co pisać, jak się napisało maturę z matematyki. To dlatego całe pokolenie pobawiono możliwości nauki matematyki na wyższym poziomie, żeby teraz tacy historycy, poloniści i inni mogli robić w bambuko społeczeństwo. Nauczcie się chodziaż działania na procentach, proszę was.
    • moriach O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 12:44
      [b]"A żyję dość skromnie, nie mam żadnych kredytów, zarabiam raptem 1100 zł na rękę. Więc widzicie - da się. Trzeba tylko chcieć, a nie wszystko przejadać, brać kredyty bez końca i żyć konsumpcyjnie. Maciej Hatala z Bielska-Białej"[/i]

Jak się mieszka z mamusią pod jednym dachem (autor nie ma żadnego kredytu) to faktycznie za 1100 zł/mc da się przeżyć i jeszcze odkładać na III filar. No chyba, że ojce ziemię sprzedały i kupiły synusiowi mieszkanko, ale niestety nie każdy ma w życiu tak dobrze.
      • tomekjot Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 12:50
        Nie do końca można mieszkać w mieszkaniu komunalnym, odziedziczyć po rodzicach, dziadkach itp.
      • luni8 Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 13:50
        > Jak się mieszka z mamusią pod jednym dachem (autor nie ma
        > żadnego kredytu) to faktycznie za 1100 zł/mc da się przeżyć

Ano da się. Tylko o mieszkaniu samemu można zapomnieć. Ja obecnie 1700 na rękę i mogę sobie pozwolić na co najwyżej wynajęcie pokoju (na upartego można kawalerkę ale mało by zostało na życie)
      • luni8 Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 13:51
        Ewentualnie zostaje komunalne.
        Znajomym się udało po znajomości, płacą łącznie tyle co ja za pokoik we wspólnym mieszkaniu.
    • led47 O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 13:37
      Ludzie listy piszą do Gazety ? Jacy ludzie ? Dyzurni redaktorzy od manipulacji ?
      • luni8 Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 13:52
        Tak ludzie piszą listy do gazety.
        Z resztą jako listy można też potraktować wypowiedzi na forum.
        • landaverde Re: O fe, te emerytury - listy 28.11.10, 14:52
          luni8 napisała:

> Tak ludzie piszą listy do gazety.

No, np. Andrzej Zagozda.
    • parowkowa Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 14:05
      Hehe frajerzy, juz jakis czas temu zdalam sobie sprawe ze z OFE czy z ZUSU to na starosc poakza mi fige z makiem i sie wypisalam z tego zlodziejskiego systemu. Kase odkladam sama na siebie, a nie na zywienie leniwych dup gorniczych. Innym radze zrobic to samo. Dosc warcholstwa slazakow, pogonmy ta cholote precz!
      • slonzokkk Re: Czytelnicy do "Gazety" o OFE 28.11.10, 17:05
        Gosciu co ty masz do slazakow. Sam jestem slazakiem i bym najchetniej wszystkie kopalnie pozamykal. Nie zapomnij o warcholstwie policyjnym i rolniczym....a i dosc tez tego warcholstwa politycznego w warszawce!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka