Dodaj do ulubionych

Zaskrzypiały kościelne nożyce

18.12.10, 16:16
Na razie komentarzy kościelnych nie widać. Jeśli arcybiskup Zycziński coś sensownego napisał o tym obecnie znanym liście Wiśniewskiego to chciałbym go przeczytać. Wątpię żeby Kościół wogóle rozpoczął jakąś generalną dysputę a tym bardziej wyciągnął odpowiednie wnioski z obecnej sytaucji jest na to zbyt konserwatywny i wygodny. Mamona jest ? - jest, konkordat bardzo korzystny jest ? - jest, owieczki płaczą ale płacą więc czym się przejmować. Jak będzie całkowita klapa to wtedy rzeczywiście trzeba będzie wtedy mocno pogłówkować ale czy to nie będzie czasem za późno ?
Obserwuj wątek
    • maczimo Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 16:49
      U tej panienki - jak zwykle BEŁKOT
      • 6.smiech Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 12:23
        maczimo napisał:

> U tej panienki - jak zwykle BEŁKOT

Jak sie jest niedorozwinietym i ma tak pusto w glowie jak ty to kazde slowo jest belkotem.
        • bronek979 głupowaty ku...szon dziennikarski z ciebie KW 20.12.10, 00:44
    • kryzys01 Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 16:56
      Kościół opodatkować, do zakrystii wstawić kasy fiskalne, zrewidować wszystkie umowy kościelno- państwowe, średniowieczne zasady usunąć w kąt do lamusa!
    • zwf To nie balon tylko prezerwatywa... 18.12.10, 16:56
      "Może ten sztucznie nadmuchany balon, o którym pisze dominikanin, balon "oklepanych frazesów", negatywnej kościelnej mowy, wreszcie pęknie."

To nie balon tylko kolorowa prezerwatywa (których używania KK zabrania zesztą). Niech wreszcie pęknie i do kosza z nią. Może wreszcie urodzi się jakiś byt rozumny?
    • wlekawa Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 17:01
      Dzisiejsi hierarchowie KK to nie partnerzy do dialogu. Najlepiej im w relacji jednokierunkowej, nie interaktywnej. Najlepiej się czują w tłumie starych wiejskich bab, które o nic nie pytają i ze wszystkim się zgadzają. Popierają Radio Maryja, bo to takie radio. Za 10 lat niewiele im pozostanie z tego, co mają teraz.
    • jaga.28 Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 17:28
      Wątpię aby cokolwiek się zmieniło. KRK w Polsce to najpoważniejsza siła polityczna posiadająca najlepiej zorganizowaną infrastrukturę o znacznym potencjale sprawczym. KrK się osłabia ale za wcześnie mówić o upadku. Jak na razie to wszystkie partie zabiegają o względy biskupów, bo bez nich nie potrafią wygrać wyborów. I tak jak podział polityczny w naszym kraju tak samo przebiegają linie podziału w KrK. Na zmianę trzeba moim zdaniem pokoleń. Co ważne pierwsze kroki już w tym kierunku zrobione. Kilka roczników po 89 roku KRK stracił raczej bezpowrotnie i to oni jak dojdą do władzy będą zdolni dokonać zmiany.
    • kamyk_wj Jestem katolikiem 18.12.10, 17:46
      i zupełnie się tego nie wstydzę.
      Wierzę w Boga w Trójcy Jedynego oraz w inne akty wiary, które z przekonaniem wyznaję, mówiąc credo.
      W pełni zgadzam się z diagnozą OP Wiśniewskiego.
      Opresja wielu polskich katolików bierze się z postaw i działań wielu księży i biskupów, z których małostkowostkowości i bezrefleksyjności przychodzi się tłumaczyć wśród ateistów z kręgu rodziny i znajomych.
      Martwię się o mój Kościół, coraz mniej powszechny. Smucą mnie bzdurne akcje w sprawie in vitro, odciągające uwagę od oblicza Bożego: akcje w sprawie in vitro, postument w Świebodzinie, pycha i chciwość księży i biskupów.
      Istotą Boga, w którego wierzę, jest miłość. Miłość bezgraniczna: wobec bliskich, przyjaciół, wrogów, ludzi i zwierząt. Każdy człowiek (z wyjątkim Jezusa) jest grzeszny, jednak nigdy nie powinien mieć nikomu niczego za złe. A jak się zdarzy, że miejsce miłości zajmie złość, to ozancza, iż władze nad człowiekiem przejął szatan, albo, jak kto woli, zabrakło w nim w tym momencie miłości bożej. Trzeba jak najszybciej się z tego wycofać. A jeśli kto chce i umie - również wyspowiadać.
      Modlitwa to wzmocnienie w sobie Bożego, nadprzyrodzonego pierwiastka. Modlić się można (i trzeba!) o wzmocnienie obecności Boga w swoim życiu. Modlitwa przeciwko komuś, np. zwolennikom in vitro, homoseksualistom czy innym "wrogom" to zaprzeczenie istoty modlitwy.
      Jestem wstrząśnięty postawą nieektórych biskupów, zarówno wobec listu OP Wiśniewskiego jak i wyzwań współczesnego świata. Nie wiem, co z tym zrobić, ale jestem pełen obaw.
      • gupek-wioskowy Re: Jestem katolikiem 18.12.10, 18:03
        nie doceniasz Boga. Człowiek nie musi nic robić, ponieważ ma go w sobie. Każdy czuje go na swój własny sposób. Ja czuję, że Bóg jest Kreatorem. Tworzy a nie niszczy. I to tworzenie bywa bardzo trudne, ponieważ wymaga krytycznego podejścia do własnych działań. I tego nie ma w KK, ponieważ w tym balonie nawet nie ma próżni, tam jest cała masa bzdur. KK zabił we mnie wiarę w Boga, ale Bóg sam się objawia. Uwielbia artystów, ponieważ kreują. Kocha Mozarta, bo budzi w nim poczucie miłości i radości, kocha Bacha, bo pokazuje głębię emocjonalną człowieka, kocha impresjonizm i surrealizm, bo ukazują mu poczucie piękna, radości życia oraz bogactwo intelektualne i emocjonalne człowieka. Takim Go czuję. I ostatnią rzeczą, której potrzebuje są hołdy i ofiary. Tego potrzebują urzędnicy Watykanu, nie Bóg. Jak widać nie wszyscy. Ojciec Wiśniewski czuje Boga w sobie i staje w Jego obronie, natomiast nie wiem kogo czują biskupi w episkopacie. Bóg jako Sędzia.... ludzie, jaki Bóg stworzyłby człowieka, by go osądzać? To perwersja chorej wyobraźni taka wizja Boga. To balon a nie Bóg..... ale pęknąć może tylko w nas samych.....
      • green_bonobo Re: Jestem katolikiem 18.12.10, 19:30
        "Bóg, widząc grzechy ludzi, pożałował, że ich stworzył, i zasmucił się. I rzekł:
        -Zgładzę ludzi, zwierzęta, płazy i ptaki. ... A gdy upłynęło siedem dni, wody potopu zalały ziemię.... Zginęli wszyscy ludzie i wszystkie zwierzęta. Ocalał tylko Noe z rodziną itd."
        Oto piękny opis miłości Boga do ludzi, w tym dzieci i nienarodzonych. I jeszcze jeden:
        "Bóg przekonał się, że skarga na Sodomę i Gomorę była uzasadniona - nie znalazł w tych miastach nawet dziesięciu dobrych ludzi. Postanowił ukarać miasta i zniszczyć je"
        Bóg kocha Cię tak samo, jak ty kochasz komary - ugryzie Cię jeden, a spryskujesz OFFem wszystkie wkoło.
        Wybacz, że nie mogę posłużyć się bardziej współczesnymi przykładami miłości boskiej, ale niestety, po upowszechnieniu się mikrofonów i kamer Pan Bóg przestał nas odwiedzać.
        • kamyk_wj Re: Jestem katolikiem 18.12.10, 21:10
          Ludzie starali się odczytać i zinetrpretować na swój ludzki sposób cichy głos Boga, który w sobie słyszeli. Stary Testamen, a takoż i Nowy, są odbiciem tych sposobów odczytanie trudno zrozumiałego i niezbyt wyraźnego głosu.
          Dosłownie Stary testament traktują tylko ludzie niezbyt rozgarnięci, a umiarkowanie rozgarnięci ateiści robią sobie z tego jaja. To trochę zbyt trywialne zajęcię, aby poświęcać temu uwagę.
          A mnie Bóg kocha, tak jak ja Jego. Ciebie też, choć być może próbujesz głośno zagadać tę pewność. Jeżeli nie jesteś człowiekiem skończenie podłym (a tak zakładam), to nie martw się. On jest z Tobą i nic Ci nie ma za złe.
          • gupek-wioskowy Re: Jestem katolikiem 18.12.10, 22:11
            Bogiem manipulowano od dawna. I ten cichy głos.... mówi mi, że Jezus zaprzeczył istnieniu Boga opisanego w Starym Testamencie. I ten cichy głos mówi mi, że nie tylko ja, ale i moje dzieci uczono na religii rzymsko-katolickiej o Jahwe-Stworzycielu. I ewolucja, Darwin, Dowkins.... a ja nie wiem, czy Bóg jest. Wiem natomiast, że moja wiara w Niego nie jest mu do niczego potrzebna. Możliwie, że jest potrzebna mnie samemu. Być może po to właśnie jest, że ja jej potrzebuję. Ale nie narzucam nikomu Boga. Ani wiary w niego, ani nie twierdzę, że jest taki albo inny. Ten cichy głos każdy musi poczuć w sobie. Być może w maleńkim pokoiku, który opisał Mateusz w Ewangelii, jako słowa Jezusa (tam gdzie uczy jak się modlić do Boga mówiąc Ojcze nasz...). Jestem pewien, że Jezus był synem Boga tak jak każdy z nas. Był człowiekiem, nie Bogiem. Nie wierzę, że zmartwychwstał. Ale tym bardziej go podziwiam. To nie było wcale proste, to co robił. I tą drogą idzie o.Wiśniewski. I jest na niej bardzo samotny. Jak Jezus.....
    • ksiadz-pedofil Kościół jest niezłomny 18.12.10, 17:53
      To jedyny autorytet, bez niego grozi zezwierzęcenie przecież.
    • wolny_polak Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 17:59
      Cecha instytucji opartych o dogmat jest niezdolnosc do zmian poki nie jest za pozno... W swiecie polityki i ateizmu los komunizmu jest tego przykladem, w swiecie koscielnym los kosciolow w Hiszpanii czy tez kanadyjskim Quebecu. W tym ostatnim przypadku paralele do kosciola polskiego sa znamienne. Jezyk kosciola w Quebecu i jego wszechwladza pekly jak banka mydlana, a dzis symbole religijne znikaja z przestrzeni publicznej jako znak duchowej wolnosci od dogmatu i naftaliny...
      • yago1234 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 20:08
        Takiś mądry, że aż głupi
        • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 09:07
          Na szczęście ty ratujesz poziom.
    • mariuszet Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 18:00
      Naczelnemu faryzeuszowi episkopatu biskupowi Michalikowi, twarz Chrystusa pomylila sié z twarza o. Rydzyka, a ten chyba nie sluzy Chrystusowi, a raczej Belzebubowi.
      • yago1234 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 18:37
        A komu ty służysz ? Myśałeś o tym tak na poważnie a nie hasłowo ?
        • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 09:23
          Przecież to oczywista oczywistość.
          Lubisz retoryczne pytania?
          Jest różnica, jeśli za godzinę siedzenia przy komputerze
          ma się zero/słownie-zero/, lub dostaje pochwałę/5,20 PLN/
          od umownego ojca.
          Ja za 15 Euro/godz. robię gorsze rzeczy.
    • yago1234 Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 18:36
      Prosze przestać w kółko atakować Kościół. Pani nigdy nie ma dosyć ? Proszę powiedzieć mi z jakich motywów Pani to robi ? Kościół nie ugnie się przed presją szarży jaką podobni do Pani przypuszczają. Daremny trud. Wy - liberałowie - teraz jesteście w ofensywie, próbujecie skłócic duchownych, szczujecie, ale to teraz, później przeminiecie. Kościół nie przeminie. Pani przeminie. Mysli Pani o tym czasami ?
      • yan.nick Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 19:08
        yago1234 napisał:

> Prosze przestać w kółko atakować Kościół. Pani nigdy nie ma dosyć ? Proszę powi
        > edzieć mi z jakich motywów Pani to robi ? Kościół nie ugnie się przed presją sz
        > arży jaką podobni do Pani przypuszczają. Daremny trud. Wy - liberałowie - teraz
        > jesteście w ofensywie, próbujecie skłócic duchownych, szczujecie, ale to teraz
        > , później przeminiecie. Kościół nie przeminie. Pani przeminie. Mysli Pani o tym
        > czasami ?

Ojcze yago1234 , jeśli nie obawiasz się o KRK to nie zabieraj głosu. Pewnieś ślepy i o. Wiśniewski Ci wadzi, bo mówi prawdę. Innymi słowy, najlepszą obroną jest atak. A że Kościół nie przeminie, jestem pewien, tyle już nagrabił, że nawet gdyby zabrakło wiernych będzie istniał, zobaczycie, że katecheci będą dostawać pensje nawet gdy dzieci do nauki zabraknie, vide kościoły garnizonowe, w których nie ma wojska, a one istnieją i mają się dobrze.
      • witekjs Zaskrzypiały kościelne nożyce-Linki o Kościele... 18.12.10, 19:57
        yago1234 napisał:
        > Prosze przestać w kółko atakować Kościół. Pani nigdy nie ma dosyć ? Proszę powi
        > edzieć mi z jakich motywów Pani to robi ? Kościół nie ugnie się przed presją sz
        > arży jaką podobni do Pani przypuszczają. Daremny trud. Wy - liberałowie - teraz
        > jesteście w ofensywie, próbujecie skłócic duchownych, szczujecie, ale to teraz
        > , później przeminiecie. Kościół nie przeminie. Pani przeminie. Mysli Pani o tym
        > czasami ?

Wydaje mi się, że nie znasz wielu spraw...

info.wyborcza.pl/temat/wyborcza/ks.+Wi%C5%9Bniewski
        pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Frankowski
        lublin.com.pl/artykuly/pokaz/6388/komentarze/
        jedyniesluszne.blox.pl/2009/07/Jan-Pawel-II-sam-sobie-zrobil-polski-Kosciol.html
        alfaomega.webnode.com/products/wojciech%20mazowiecki%3a%20ko%C5%9Bcio%C5%82%20potrzebuje%20komisji%20prawdy/
        alfaomega.webnode.com/news/martyna%20zyba%C5%82a%20i%20katarzyna%20wi%C5%9Bniewska%3A%20mowa%20nienawi%C5%9Bci%20w%20radiu%20maryja/
        wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Teraz-wszystko-zalezy-od-o-Rydzyka,wid,12674018,wiadomosc.html
        wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Nadeszla-era-homo-rydzykus,wid,11106743,wiadomosc.html?ticaid=1ae60
        archiwum.polityka.pl/art/dzieje-kaznodziei,357510.html
        nowy.tezeusz.pl/blog/201210.html
        www.racjonalista.pl/kk.php/s,4322
        niniwa2.cba.pl/ambrosiano_bank_pana_boga.html
        archiwum.polityka.pl/art/co-kosciol-ma,429371.html
        img.interia.pl/wiadomosci/nimg/0/n/Abp_Slawoj_Leszek_Glodz_4495886.jpg
        www.se.pl/pamietniki-leppera/kaczynski-oszuka-godzia_60264.html
        archiwum.polityka.pl/art/kosciol-bierze-panstwo,429040.html
        • yago1234 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce-Linki o Kościel 18.12.10, 20:07
          nooo, Ty za to znasz WIELE SPRAW a WSZYSTKIE ze ŹRÓDEŁ jednego sortu (Gaz.Wyb., Polityka, wp, onet, racjonalista. Tak... zwłaszca racjonalista.pl jako źródło informacji w omawianej materii, to tak jakby za autorytet podawac tu kpt. Grzegorza Piotrowskiego
          • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce-Linki o Kościel 19.12.10, 09:30
            Nie wiem, czego się czepiasz.
            Każdy czyta i myśli swoje.
            Albo "ojciec" myśleć zakazał?
    • andrej201012 Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 19:10
      Przestańcie nazywać Rydzyka ojcem. Ojcowie siedzą zakutani w habity w klasztorach, modlą się i czasami robią coś dobrego dla ludzi. A Rydzyk to złodziej działający jak typowa sekta, z tą różnicą, że sekciarze obierają za cel ludzi raczej majętnych, a ta gnida okrada biednych starszych ludzi. Tak ich omotał, że przymierają głodem i płacą. KK w imię miłosierdzia powinien natychmiast zamknąć jego radio i tv, a złodzieja wykluczyć ze swoich szeregów. Purpurowe sukienki wolą jeździć po o. Wiśniewskim. A może rydzyk odpala im dolę?
      • yago1234 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 19:15
        Masz dowody na rzucane przez ciebie oskarżenia ? Oczywście rzucane po tchórzowsku, skryty za nickiem. No to odważ się cwaniaczku i podaj swoje prawdziwe dane. A inaczej twoje pseudooskarżenia psu na budę... Cóż prostszego niż anonimowo lac komuś gó... na głowę... Ty tchórzu !
        • ju-li1 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 20:13
          ...a pan yago1234 też skrywa się pod nickiem. Najpierw usuń belkę z własnego oka, a dopiero potem wytykaj źdźbło w oku bliźniego. Pozdrawiam.
          • yago1234 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 22:56
            Nie gadaj po próznicy i nie wycieraj sobie buzi zacnym cytatem. Ja nie wrzucam fałszywych okarżeń, jak Ty...
            • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 09:44
              Ty jesteś po prostu wspaniały.
              Belkę w oku masz w d.pie.
              Tak zwane >meritum< się kłania.
            • asdyx Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 21:38
              ale jestes poplecznikiem tych co to robia .Rydzyk nadal mysli ze ma do czynienia z nieczytata i niepisata cholota ktora mozna wykorzystywac za swoja nieswiadomosc.
    • trajkotek symetria 18.12.10, 20:02

"Jak można było przewidzieć, połajanki pod adresem o. Wiśniewskiego i "Gazety" od dwóch dni ukazują się właśnie w "Naszym Dzienniku"."
      i nie dziwota - symetria jakas w przyrodzie być musi ...
      Zażartuję teraz: z Pani to też taka "łajka" - łaje Pani ciągle kościól i kościolowych ludzi, he, he, he ...
      • eggerger Re: symetria 19.12.10, 09:58
        Akurat z tezą symetrii w przyrodzie się zgadzam.
        Jest jednak coś takiego, jak >pierwiastek z minus jeden<.
        Co moją ukochaną ideę symetrii... burzy/?/.
        Próbowałeś/łaś kiedyś samodzielnie pomyśleć?
        To nie boli.
        .
        Też chciałbym, by świat był normalny.
        • trajkotek Re: symetria 19.12.10, 23:40
          ... i to burzy symetrię? w przyrodzie? bez "i" symetria byłaby własnie wątpliwej jakości ...
          podejmę próby samodzielnego pomyślenia, dzięki za radę - na początek bardziej się będę koncentrował na treściach w GW i nie negował tak często ...
    • pantera03 Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 20:25
      Zaraz zaraz! Ta baba przyznaje ze dostała list który został ukradziony i następnie publikuje go w gwnianej gazetce? Czyżby teraz każdy mógł podprowadzić listy swoim sąsiadom a później publikować ich treść na lamach ogólnopolskich gazet? Gdzie jest prokurator? Nie ma to jak Stefcio prokurator - rozwalali ludzi za dużo mniejsze rzeczy, czyż nie tak, kawalerze Orla Białego?
      • antropoid Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 01:14
        pantera03 napisała:

> Zaraz zaraz! Ta baba przyznaje ze dostała list który został ukradziony i następ
        > nie publikuje go w gwnianej gazetce?

Ale jak widać czytasz tę gazetkę regularnie, więc jeśli jest ona g..niana, to taka sama z ciebie czytelniczka.
        • pantera03 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 07:45
          Nie podniecaj się, miłośniku gazety cadyków. Wrogie pisemka trzeba czytać bo inaczej skąd wiesz co plugawe lewactwo knuje. Poza tym ubaw po pachy jak cala banda "młodych, wykształconych, z dużych miast" tańczy jak im cadykowie zagrają. Za grosz własnego rozumu czy pomyślunku.
          • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 10:08
            Ojjj! Ubolało mnie. Młody już nie jestem, wykształcony też nie.
            Nie mogę mieć własnego zdania?
            W moim kinie to kiedyś grali.
            • lzeszjakburaesbeckasuka [...] 19.12.10, 10:54
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • ateofi Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 11:29
            pantera03 napisała:
            Nie podniecaj się, miłośniku gazety cadyków. Wrogie pisemka trzeba czytać bo inaczej skąd wiesz co plugawe lewactwo knuje. Poza tym ubaw po pachy jak cala banda "młodych, wykształconych, z dużych miast" tańczy jak im cadykowie zagrają. Za grosz własnego rozumu czy pomyślunku.

Za ty Wy czytelnicy "Naszego Dziennika" macie za grosz własne zdanie? Koń by się uśmiał, idź lepiej na foru niezależna.pl, tam są tacy kolesie o tak wypranych mózgach, że po przeczytaniu kilku wpisów o tym jak Putin z Tuskiem zamordowali prezydenta Kaczyńskiego, zastanawiałam się w jakim kraju żyję?
            • pantera03 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 21:10
              Co to jest "nasz dziennik"? Nie czytam wiec nie wiem. Jeśli zastanawiasz się w jakim kraju żyjesz to już duży postęp jeśli jesteś bezmózgim lewakiem.
              • ateofi Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 22:07
                Lepiej nie marnuj czasu przy komputerze, bo jeszcze nic mądrego nie napisałeś (aś).
                • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 22:57
                  Co ma biedny/a/ zrobić, jak lubi?
          • antropoid Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 16:14
            Kto tu się podnieca, to widać po twoim chamowatym języku spod budki z piwem. Ten "własny rozum" też tam chyba znalazłaś blondynko. Wracaj lepiej do kuchni, czytania "Bravo" i oglądania "M jak coś tam" , bo pisanie o polityce wychodzi ci tak samo jak Kalksteinowi, sorry - Kaczyńskiemu rządzenie państwem.
            • antropoid Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 16:21
              PS - to była oczywiście odpowiedź dla obdarzonej "własnym rozumem" pantery nr 03.
            • pantera03 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 21:13
              Dalej się podniecasz, miłośniku obrzezanych. Do blondynki mi daleko, nie mam zielonego pojęcia co to jest "Bravo" czy "M coś tam". Widocznie masz dobre rozeznanie w tym czymś, skoro o tym piszesz.
              • antropoid Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 22:27
                Po bredniach, które wypisujesz widać, że do blondynki ci akurat najbliżej. A rozeznanie to masz chyba największe w fallusach, bo ciągle do nich wracasz - to tak a propos podniety...
                • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 22:48
                  Musiałeś odpowiadać?
                  Komu?
                • pantera03 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 20.12.10, 03:31
                  Ciągle podniecony, czyżby "młody, wykształcony,z dużych miast"?
      • asdyx Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 21:43
        komune masz we krwi ,jak co to zaraz prokurator .A wolnosc slowa?
        • pantera03 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 20.12.10, 03:32
          Spróbuj opublikować coś żydowskich legendach a zobaczysz wolność słowa.
    • pantera03 Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 20:30
      Nie ma co się podniecać wypocinami p.Wiśniewskiej, granatem od pługa oderwanej. Dobra szkółka politrukowska, rodem od Stefcia. Miele ozorem, używa kradzionych listów i rzuca oskarżenia na ludzi bez żadnych dowodów. A jedyne co skrzypi to komuchowskie "młyny" historii.
      • ateofi Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 10:13
        pantera03 napisała:

Nie ma co się podniecać wypocinami p.Wiśniewskiej, granatem od pługa oderwanej.
        Dobra szkółka politrukowska, rodem od Stefcia. Miele ozorem, używa kradzionych listów i rzuca oskarżenia na ludzi bez żadnych dowodów. A jedyne co skrzypi to komuchowskie "młyny" historii.

Czy ktoś przeczytał UWAŻNIE artykuł? Chyba nie!!!
        • antropoid Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 20.12.10, 11:23
          No ty przeczytałaś i co niby z tego wynikło?...

Chyba tylko tyle, że jak mawiał klasyk: "mądremu wystarczą dwa słowa, a głupiemu to i referatu mało".
    • organmaster jaki cham - taki pan... 18.12.10, 21:04
      jaki pan - taki... chram;
      • organmaster Re: jaki cham - taki pan... 18.12.10, 21:08
        zatem - kościół to i narcyz żyćński, prostak - rydzyk, kanapowy mędrek - bońecki, itd, itp.
        • eggerger Re: jaki cham - taki pan... 19.12.10, 10:25
          Co w Wyborczej cenię, bo dla mnie wszyscy są
          po jednej KASIE.
          Ubawiają analizy, kto jest w polskim episkopacie
          liberałem, kto konserwą.
          MOIM zdaniem mają oni tylko jedno na oku.
          Wszyscy- KASĘ.
    • ksiadz_gazeta misja dziennikarza 18.12.10, 21:12
      może jednak Pani napisze, jak Pani rozumie misje dziennikarza :) taki tekst mógłby być dużo ciekawszy niż list jakiegoś księdza
    • neskim Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 21:28

"w wywiadzie pełnym lizusowskich pytań do hierarchy ani razu nie pada jego nazwisko (znak lekceważenia?). "
      Nie, to symptom nadęcia - do granic pęknięcia - jak w "rzepie" odpowiadał Balcerowicz na zarzuty Giełża ani razu nie wymieniając jego nazwiska... To dziś mu to zresztą nie minęło... Mimo tylu wpadek
      Więcej... wyborcza.pl/1,75968,8838393,Zaskrzypialy_koscielne_nozyce.html#ixzz18UrtQjJM
    • kurelski Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 22:00
      A pani jakas mysl ze bredzenie nie ma przyszlosci w glowie nie zaskrzypialo -a moze przykrywanie Dupowatego i PO i TUSKA podczas gdy Rzad nie ma czym sie chwalic to mysl przewodnia wypociniarzy GW.
      • witekjs Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 22:42
        kurelski napisał: A pani jakas mysl ze bredzenie nie ma przyszlosci w glowie nie zaskrzypialo -a moze przykrywanie Dupowatego i PO i TUSKA podczas gdy Rzad nie ma czym sie chwalić to mysl przewodnia wypociniarzy GW :-)
      • antropoid Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 01:16
        kurelski napisał:

> A pani jakas mysl ze bredzenie nie ma przyszlosci w glowie nie zaskrzypialo -a
        > moze przykrywanie Dupowatego... to mysl przewodnia wypociniarzy GW.
        -----------------------------------

To GW przykrywa Sakiewicza?
    • yago1234 Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 22:28
      Swoim wyznaniem Pani Wiśniewska całkowicie się wyłozyła. Posłużyła się niecnie wykradzionym listem - ta pani nie zasługuje na to by uczciwy człowiek z nią dyskutował. To szczyt podłości, szczyt łajdactwa !
      • ateofi Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce co Yago1234 19.12.10, 10:07
        yago1234 napisał:
        Swoim wyznaniem Pani Wiśniewska całkowicie się wyłozyła. Posłużyła się niecnie wykradzionym listem - ta pani nie zasługuje na to by uczciwy człowiek z nią dyskutował. To szczyt podłości, szczyt łajdactwa !

Nikt żadnego listu nie wykradł, a już z pewnością nie autorka artykułu. Natomiast Twoje argumenty są wyłącznie emocjonalne a nie są racjonalne. Chcesz bronić hierarchów kościoła to spróbuj zaprzeczyć ponizszym faktom:
        - arogancka postawa i niezrozumienie współczesnych problemów społecznych,
        - brak jakiegokolwiek zaangażowania, mówienie starym językiem, straszenie diabłem, propagowanie nieżyciowych postaw jak: pokora i "nadstawianie drugiego policzka",
        - jezyk nienawiści u rydzyka --> nazwanie prezydentowej Kaczyńskiej "czarownicą, która sam sobie powinna zrobić eutanazję
        - przekręty Rydzyka: odwierty geotermalne tudzież kasa na stocznie do tej pory nie rozliczona,
        - zmniejszająca się liczba wiernych podczas mszy w dnie nieświąteczne, np. zwykłe niedziele,
        byłam świadkiem liczenia wiernych pdczas głównej mszy w kościele w Piątnicy (koło Łomży), w tym katolickim przyczułku na tę mszę przyszło 28% wiernych, powiejm szczerze, że byłam badzo zaskoczony, bo spodziewała się ponad 50%, ksiądz był bardzo zasmucony czytając te wyniki,
        - skandale z udziałem księży: pedofilia, łamanie ślubów czystości, defraudacje, przekręty w Komisji Majątkowej,
        - masowe unieważnienie małżeństw kościelnych,
        - kazania polityczne podczas mszy, byłam kilka razy świadkiem kazań pełnych wręcz nienawiści do tzw. "liberałów", było to w kościele w Dominikanów w Łomży,
        - szantażowanie posłów na sejm --> patrz arb Głódź i jego groźba ekskomuniki posłów, którzy poprą in vitro.

Proszę o racjonalne argumenty a nie emocje.
        • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce co Yago1234 19.12.10, 10:39
          Mnie najbardziej boli/dosłownie/, że to ja mam nadstawiać ten
          "drugi policzek". Bo krk nie mówi o swoim.
      • erte2 Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 12:59
        yago1234 napisał:

>....ta pani nie zasługuje na to by uczciwy człowiek z nią dys
        > kutował.....

Rozumiem że dlatego właśnie dyskutujesz...
    • yago1234 warto posłuchać słów O. Dariusza Kowalczyka 18.12.10, 23:06
      O. Dariusz Kowalczyk jezuita, były prowincjał i znany publicysta napisał na portalu wpolityce.pl "Ów list to żadna rzetelna analiza sytuacji Kościoła, ale emocjonalne powtórzenie tez „kościelnych reformatorów" z Czerskiej - bardzo ciekawy artykuł -polecam. Obnaża krętactwa Pani Wiśniewskiej i urojenia jej imiennika
    • nik.t.br Zaskrzypiały kościelne nożyce 18.12.10, 23:42
      Nożyce skrzypią, dźwięczą, rezonują; "wiesz dlaczego dzwon dźwięczy? bo jest w środku próżny". Obrońcy Prawdy, Miłości (co by tam jeszcze?, bo gęby zwłaszcza pełne prawdy, przepraszam: Prawdy) z miłością rzucają się do gardła by niewygodne słowa wtłoczyć z powrotem. Mistrz z Nazaretu faryzeizm bez nijakiej powściągliwości nazywał; stoły przekupniom świątynnym przewracał. No i kaście kapłanów się naraził. Ciekawym Go na blogu. Pewnie z dobrotliwą ironią, za jakimś nickiem skryty stara się stawić co któremu lustro by grymas swój dostrzegł. Pamiętacie te wykrzywione w grymasach złości, zajadłości, nietolerancji, nienawiści twarze plwające na Przechodzącego, który za chwilę upadnie pod ciężarem belki, do której Go wkrótce przybiją? Widujecie je czasami? Rano? W lustrze? To naprawdę był nietuzinkowy facet. Taki ateista, jak ja, ma wam o Nim przypominać?
      • eggerger Re: Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 11:03
        Z Ciebie jest taki sam ateista, jak ze mnie.
        Dżwigamy nasze freudowskie "super ego" nie mogąc
        go zrzucić. Dlatego @maczimo & co. nie doczeka się
        mojego komentarza. Poza tym; nie cierpię tłumaczyć,
        że światło białe jest wielospektrowe. Wiesz, co myślę.
    • trajkotek moralność Rydzyka i nie-moralnośc 19.12.10, 01:22

A po co publikować takie listy? Daruję sobie tłumaczenie, jak rozumiem misję dziennikarską, hierarchom, którzy za wzór w tej materii uważają media o. Rydzyka. - hierarchy, gadź podła ..., nie musi się Pani tłumaczyć jakim prawem drukuje Pani cudze listy, jak Pani wchodzi w ich posiadanie - i tak by nie zrozumieli, z ich niskimi wartościami moralnymi, tak piękne gesty jak publikowanie listów bez wiedzy i zgody autora i nadawcy to czyny dla nich nie do ogarnięcia ...

• kerrville odwracanie uwagi 19.12.10, 03:20
      polakow od najistotniejszych spraw przez ta gazete i jej pismakow jest zaiste zdumiewajace!
      Wszystko o czym pisza PP. Kublik, Wizniewska i reszta tego szemranego towarzystwa, to zwykle tematy zastepcze, nic o istotnych.
      Albo nie chca pisac albo nie wiedza co jest wazne dla Polski.
      Jesli nie chca, to jakie sa powody?
      Jesli zas nie wiedza, to dlaczego zamieszcza sie ich kaziowe dywagacje?
      A waznych spraw o ktorych nie pisza jest wiele, chocby dla przykladu:

Rosnace w niesamowitym tempie zadluzenie panstwa- ostatnie dwa lata wzrost zadluzenia o 120 Miliardow dolarow, przy jednoczesnym wyprzedawaniu ostatnich sreber rodowych.
      Czy przychodzi komus do glowy w jaki sposob zostanie to splacone i przez kogo? A Polska ma slaba gospodarke.
      Niespelnienie zadnej(sic!) z obietnic wyborczych zlozonych przez Tuska!
      Zastraszajce "krecenie lodow", jak chociazby zajazd na szpitale.
      Postepujace okradanie narodu z pamieci historycznej. Wazne to, gdyz kto nie zna historii, kompletnie nie rozumie terazniejszosci. Czyzby o to wlasnie chodzilo?
      To jedynie najprostsze z najwazniejszych spraw, o ktorych nie chca pisac.
      Tak, skrzypia ale szare komorki pani Wisniewskiej.

• zbyszek.bejach Re: odwracanie uwagi 19.12.10, 08:02
        kerrville napisał:

> A waznych spraw o ktorych nie pisza jest wiele, chocby dla przykladu:
        >
        > Rosnace w niesamowitym tempie zadluzenie panstwa- ostatnie dwa lata wzrost zadl
        > uzenia o 120 Miliardow dolarow, przy jednoczesnym wyprzedawaniu ostatnich srebe
        > r rodowych.
        > Czy przychodzi komus do glowy w jaki sposob zostanie to splacone i przez kogo?
        > A Polska ma slaba gospodarke.
        > Niespelnienie zadnej(sic!) z obietnic wyborczych zlozonych przez Tuska!
        > Zastraszajce "krecenie lodow", jak chociazby zajazd na szpitale.
        > Postepujace okradanie narodu z pamieci historycznej. Wazne to, gdyz kto nie zna
        > historii, kompletnie nie rozumie terazniejszosci. Czyzby o to wlasnie chodzilo
        > ?
        > To jedynie najprostsze z najwazniejszych spraw, o ktorych nie chca pisac.
        > Tak, skrzypia ale szare komorki pani Wisniewskiej.
        >
        I tu wychodzi twoja głupota, religijne zaślepienie, brak analitycznego podejścia do czytanych tekstów. Te wszystkie tematy wymienione przez ciebie są na bieżąco obecne w GW. Najbardziej mnie dziwi, że ci wszyscy obrońcy kościelnej hierarchii potrafią kłamać w żywe oczy tylko dlatego, że ktoś ma odmienne od nich zdanie. Krytycznna, surowa , niechby nawet stronnicza ocena urzędników kościelnych i kościoła jako instytucji nie ma nic wspólnego z krytyką czy ocenianiem zasad wiary. Wróć najpierw do fundamentu, do 10 przykazań.
      • ateofi Re: odwracanie uwagi 19.12.10, 10:24
        kerrville napisał:
        >A waznych spraw o ktorych nie pisza jest wiele, chocby dla przykladu:
        Rosnace w niesamowitym tempie zadluzenie panstwa- ostatnie dwa lata wzrost zadluzenia o 120 Miliardow dolarow, przy jednoczesnym wyprzedawaniu ostatnich sreber rodowych.
        Czy przychodzi komus do glowy w jaki sposob zostanie to splacone i przez kogo? A Polska ma slaba gospodarke. Niespelnienie zadnej(sic!) z obietnic wyborczych zlozonych przez Tuska!
        Zastraszajce "krecenie lodow", jak chociazby zajazd na szpitale. Postepujace okradanie narodu z pamieci historycznej. Wazne to, gdyz kto nie zna historii, kompletnie nie rozumie terazniejszosci. Czyzby o to wlasnie chodzilo? To jedynie najprostsze z najwazniejszych spraw, o ktorych nie chca pisac. Tak, skrzypia ale szare komorki pani Wisniewskiej.>

Ale bełkot. Każdy z tych tematów jest obecny w GW. Ostatnio przecież sporo pisze się reformie emerytalnej i o głupich pomysłach rządu, są różne opinie prezentowane i każdy może sobie własne zdanie na temat wyrobić. O prywatyzacji a raczej komercjalizacji służby zdrowia też czytałam. Okradanie narodu z pamięci historycznej?!!! A ile się pisało oobchodach "Solidarności", a teraz o rocznicy Stanu Wojennego, o "Wujku"? Ile się pisze o problemach Polaków np. z pracą, sporo o tym czytam i jestem obecna na różnych forach. Niestety jak ktoś ma klapki to widzi tylko to, co chce widzieć. Zgodzę się, że sporo pisze się o problemach w kościele, ale nie tylko w GW, ale też na innych portalach. Poczytaj onet, wp czy interię. Niestety, ale księża sami dostarczają tematów, żeby o nich pisać, a nie są ponad prawem i nie są żadną nietykalną "świętą krową". Natomiast bronią się w sposób najgorszy z możliwych, węszac wszędzie spisek żydów tudzież innych "wrogich sił'. Ci spasienie arcybiskupi jak Głódź czy Michalik to już nawet resztek wstydu nie mają, bo mają Polaków za głupków, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć. Otóż potrafimy Panie Michalik!!!
    • wojtekd38 Zaskrzypiały kościelne nożyce 19.12.10, 05:22
      Kosciol w wyborach poniosl sromotna kleske. To z ambon nawolywano glosowac na prawdziwego POLAKA/ matka zydowka i ojciec Ukrainiec/ i ten polak przegral ale Kosciol nie wyciagnal wnioskow i pomaga Kaczynskiemu w wojnie polsko polskiej. MIchalik tego nie widzi i nie rozumie. On sam nie widzi i nie slyszy i wciaz obciaza GW za wszystko zlo . OHYDA i Glupota w jednym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka