Dodaj do ulubionych

Jak Holandia pilnuje Polaków

29.12.10, 11:43
Polacy mają wybór: mogą zostać w Polsce.

swiete slowa.
jak komus zle, to wio do wolski, tam jest suuuper.
Obserwuj wątek
    • olias Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 11:47
      "małe jest wredne" - wiedzą o tym ci którzy zetknęli się z "biznesem" w wydaniu holenderskim. również polscy przedsiębiorcy, którym się zabawnie wydawało że Holandia to cywilizacja i Europa, a nie pazerność małego kraiku który nieprzypadkowo bez własnych bogactw naturalnych, zagrożony wiecznie hiper-powodzią (depresja) stał się silną gospodarką. Skoro ktoś ma ktoś inny traci. Specjaliści od umów do perfekcji opanowali zdolność robienia kasy na niedomówieniach i legalnych szwindlach. pytajcie statecznych Niemców czy lubią z nimi mieć "biznesy". Dobra rada - od Holendrów trzymać się z daleka, bo jak nie to będzie Eureco. Legalny przekręt wart kilkanaście miliardów. Które to miliardy my, podatnicy tak czy inaczej musieliśmy wypracować. Na pożytek silnej gospodarki holenderskiej.
    • mamusia5754 Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 11:48
      Czy to nie wstyd ,ze nalezy pilnowac Polakow,aby utrzymywali czystosc w mieszkaniach???....Pracownicy "maja dostawac 6-8 euro za godzine"...to normalne,ze potracaja im za mieszkanie i inne sprawy...czy mieszkajac w Polsce nie placa za mieszkanie itp???? Obudzcie sie ludzie!!!!Wyjezdzacie do PRACY,a nie na wakacje,a to normalne,ze sprzatacie po sobie,co chcecie aby Holendrrzy zatrudniali sprzataczki i potracali wam z poborow ??? ZGADZAM SIE Z NIMI W 100°/°;a jak wolicie zyc w nedzy i brudzie to wracajcie do siebie!!!!
      • sselrats Swieta racja 29.12.10, 16:35
        Jak sie nie podoba, mozna samemu wynajac mieszkanie nie zwiazane z pracodawca.
    • cromio Polacy mają wybór ! 29.12.10, 11:48
      "Polacy mają wybór: mogą zostać w Polsce - mówi bez ogródek Tom Gibcus z ABU, organizacji zrzeszającej agencje pracy tymczasowej" - święte słowa i cały komentarz.
      • snurfik Re: Polacy mają wybór ! 29.12.10, 14:41
        Wystarczy dobrze znac angielski i juz jest sie inaczej traktowanym w Holandii.
        Niestety wiekszosc polakow jaka widzialem bedac tam to goscie w zachowaniu jak oderwani od pluga, ktorych swiat sie konczyl na piwie kupionym w albert heijn. Oczywiscie w ciuchach prosto z remontu lazienki.
    • bling.bling Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 11:52
      ... Prasa to wyolbrzymia, alarmując doniesieniami o polskim tsunami, o Polakach, którzy wyłapują ryby ze stawów, o zwolnionych z pracy, którzy wolą być bezdomni, niż wrócić do kraju. ...

OMG! Bulbończyk znów wykorzystany!!! Ale rodzima prasa jak wiadomo jest rzetelna i wiarygodna jak TV Market.
      Jak taki dumny kraj Chrystus narodów mógł spłodzić takich głupców? Niepojęte!!! Zamiast krzewić chrześcijaństwo w tej sekularnej i zepsutej Holandii w której za posiadanie wszelkiego zła marihuany nie idzie się do więzienia a który jeszcze można legalnie kupić. Jak bohater spod Monte Cassino i ten który zatrzymał komunistyczną zarazę w marszu na zachód może dziś być tak wykorzystywany? Niepojęte!!!

O dzięki ci katolicki boże za gazetę i jej wiarygodność!!! Dzień bez wiadomości jak polak jest analnie wykorzystany jak tylko opuści bezpieczne granice PRLu v.2.1 jest dniem straconym, o opuszczaniu gaci nawet nie ma sensu wspominać

• matemax Re: Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 12:44
        Dokładnie tak jest! Większość z tych pracowników to bezmyślne roboty, nie potrafią zaprotestować, nie mają żadnych pomysłów na życie. Generalnie byłem w tym roku w pracy właśnie przez agencję, przyjechałem na własny koszt, oni załatwili mi pracę, generalne pracowałem jako robol na linii, ale tak się składa, że ja zawsze muszę wejść nie tam gdzie trzeba i tak poznałem właściciela fabryki, kilka rozmów już pracowałem nie przez agencję ale u niego. Zarabiałem nie 6 euro za godzinę ale 10 a to i tak było o 4 euro mniej niż on płacił agencji za godzinę mojej pracy. Zapłaciłem agencji karę umowną 50 euro, a w sumie odbiłem sobie to w ciągu kilku godzin pracy. Problemem jedynie było mieszkanie, ale w ciągu tylch kilku dni poznałem holendrów sąsiadów, którzy zgodzili się za kilka drobnych prac remontowych mnie przechować na jakiś czas u siebie. Później jeszcze zmieniłem pracę i mieszkanie, a później był już koniec wakacji.

Generalnie to nie prawda, że Holendrzy tylko patrzą jak wyciągnąć z nas kasę, po prostu działają tak jak się działa na wolnym rynku. Każdy chce zarobić jak najwięcej, a jak się jest głupim to się daje z siebie wyciągnąć wszystko. Trzeba zrozumieć zasady wolnego rynku, być pozytywnie nastawionym do wszystkich i generalnie każdy będzie zadowolony. Najważniejsze to nie działać schematycznie i mieć otwartą głowę.

Pozdrawiam wszystkich roboli!
    • lis-vitalis Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 11:59
      Trzeba wyraznie powiedziec, ze najbardziej brutalne wykorzystywanie Polakow pracujacych w Holandii odbywa sie we wlasnym gronie. Ci lepiej zadomowieni bezlitosnie wykorzystuja rodakow, ktorzy przyjezdzaja bez kompletnie zadnej znajomosci jakiegokolwiek jezyka obcego i realiow tego kraju. Od razu po otwarciu granic dla pracownikow z nowej Europy holenderskie zwiazki zawodowe zaangazowaly sie mocno w obrone ich praw, ktorych ci pracownicy na ogol nie znaja. A tak generalnie, zamiast straszyc Wielkim Bratem i zlorzeczyc na wyzysk tych biednych Polakow, moze by tak jakis artykul na temat sytuacji Ukraincow i Bialorusinow, pracujacych w Polsce? Ci to musza miec super zycie, znajac polska goscinnosc.
    • touchily Bzdura,pracowałem w Holandi 2m-ce i odłożyłem 29.12.10, 12:07
      prawie 20tys. zł na studia,także Holandia jest naprawdę fajnym krajem do zarobku,pracować trzeba chyba że jedzie się jako turysta;-).Ten artykuł to stek bzdur chyba z zazdrości to wynika taka polska mentalność.W Holandi są niskie koszty życia w porównaniu do takich krajów jak np: Niemcy dlatego można odłożyć tyle pieniążków.
      • valana Re: Bzdura,pracowałem w Holandi 2m-ce i odłożyłem 29.12.10, 12:38
        touchily napisał:

> prawie 20tys. zł na studia,także Holandia jest naprawdę fajnym krajem do zarobk
        > u,pracować trzeba chyba że jedzie się jako turysta;-).Ten artykuł to stek bzdur
        > chyba z zazdrości to wynika taka polska mentalność.W Holandi są niskie koszty
        > życia w porównaniu do takich krajów jak np: Niemcy dlatego można odłożyć tyle p
        > ieniążków.

A w jakiej branży robiłeś? I zapewne nie przez taką agencję-krzak? Pytam jako potencjalnie zainteresowany.
      • osiedlowyglupek Re: Bzdura,pracowałem w Holandi 2m-ce i odłożyłem 29.12.10, 12:39
        A ja jeżdżę tam dwa razy do roku na ostre melo.Siedzę w coffee shopie 36 w Amsterdamie i palę,a potem zalewam to browarkiem i znów palę.Piękny kraj,mili ludzie no super!
        • czuly-wojtek Re: Bzdura,pracowałem w Holandi 2m-ce i odłożyłem 29.12.10, 13:03
          Twoje eldorado wkrótce się skończy.

prawnikow.pl/porady-prawne/glosne-sprawy/265714,Marihuana-w-coffee-shopach-tylko-dla-Holendrow.html
    • black_halo Re: Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 12:13
      Ale tak jest ! Nawet przecietnemu holendrowi jak oplaci mieszkanie, rachunki, dojazdy i ubezpieczenie to z 1300 euro zostanie wlasnie 500.

Najwieksze przekrety i tak robia rodacy wykorzystujacy tych niekumatych i niesamodzielnych. Bo ci ludzie wyjezdzaja za granice wlasnie dlatego, ze tam jest gotowe. Mieszkanie, spanie, praca i dojazd. To ludzie nieprzystosowani do zycia, w Polsce nie moga znalezc pracy bo musieliby sami sie przejsc po firmach, isc na rozmowe, sami dojechac do pracy a moze nawet przeprowadzic do innego miasta !
      • rabart Re: Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 13:30
        "Nawet przecietnemu holendrowi jak oplaci mieszkanie, rachunki, d
        > ojazdy i ubezpieczenie to z 1300 euro zostanie wlasnie 500. "
        Ile zostanie Polakowi zarabiajacemu 1300 złotych? Zacznijmy od kawalerki-1300-1500 złotych bez rachunków...
        UPS!
    • antipatico dla holendrow obcokrajowcy do bydlo robocze 29.12.10, 12:13
      pracowalem na stanowisku administracyjnym w uniwersytecie i potwierdzam - obcokrajowcy dla holendrow do zlo konieczne. a skoro juz musza wpuscic tych cuchnacych dzikich roboli, to grodza sie, instaluja kamery, kontroluja na kazdym kroku. nie zmienia to faktu, ze najwiekszy problem tkwi w holenderskiej mentalnosci. W skrocie jest to mentalnosc wiesniaka, ktory wierzy, ze reszta swiata to przestepcy i/lub durnie. Nawiasem: mentalnosc dosc podobna do polskiej, tyle ze oni sa bogatsi, wiec moga wiecej.
      • awojtas39 Re: dla holendrow obcokrajowcy do bydlo robocze 01.04.11, 10:50

Holandia powinna przeprowadzać selekcję pracowników cudzoziemskich podobnie
        jak to planują robić Niemcy,inaczej będą mieli totalny bałagan.
    • karol_zmj Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 12:14
      to straszne, że nie można zapalić i się napić po robocie - bezduszni Holendrzy
      nawet jeśli jest bałagan, ok. chlew w pokoju, to nie powód by ludzi poniżać

Holendrzy nie rozumieją, że Polacy znani są z elastyczności w stosowaniu przepisów Dekalogu i prawa
    • www.holandia.org Takie jest zycie 29.12.10, 12:19
      Witam,
      Kazdy ma wybor, mozna wyjechac, przymusu nie ma...
      Holandia bez lukru holandia.org
      K. Borsuk
    • o.ja.cierpie.dole Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 12:20
      Kurcze a ja tu żyję lepiej niż w Irlandii i Holandii i nikt mi nic nie każe. Jestem za to szanowany i krok po kroczku rozwijam się i zakładam rodzinę. Nie jest łatwo ale można. Jeśli ktoś próbuje iść na skróty za granicą to czasem jest tak jak jest.
    • placebo_99 W holandii nie chcą białych 29.12.10, 12:21
      Dyskryminują białych.
    • xnonorx ...a i tak zarabiają 5-6 razy więcej niż w Polsce 29.12.10, 12:32
      a w sumie spokojnie można zmienić kilka drobiazgów i zamiast Holandia w artykule można pisać Polska
    • jeruzalem51 Jak Tuska pilnuje Polaków 29.12.10, 12:51
      dziadowski rzad, stworzyl dziadowska Polske,ale uwaga murzyn niejaki John Godson zarabia okolo 300 tysiecy rocznie,nalezy pomagac bialoruskim studentom,Amerykanom w Afganistanie , konieczne sa nowe meble w Belwederze,nie da sie zyc bez 460 nierobow w Sejmie,100-u w Senacie itd. sam Tusk nie buduje juz drugiej Irlandii, a raczej republike bananowa,z ziemniakow
    • kretu23 Marudzicie 29.12.10, 12:57
      jestem lekarzem, studia skończyłem w Warszawie zrobiłem w Holandii doktorat a teraz pracuję na oddziale neurologii. zdarzają mi się polscy pacjenci. Np. Pani Z. która miala napad padaczkowy bo leków nie wzięła, czy kierowca ktory spadł przy mocowaniu plandeki, albo rodzynek, Misio. Misio po pijaku zwinąl mikrobus i rozbił go o drzewo. rozłupawszy czaszkę, trzy dni po trepanacji czaszki i usunięciu krwiaka zagrażającego jego zdrowiu zwinął się z oddziału. zdążyłem mu na szczęcie dać list do schirurga szczękowego, bo czaszkę i mozg miał w porządku, ale jego kosci twarzy to były isnte Tablice Dziesięciu Przykazan zaraz po tym jak nimi Mojżesz łupnął o glebe.
      • goodwater Re: Marudzicie 29.12.10, 16:47
        No i co z tego wynika? Rozumiem, że Holendrzy też przychodzą, sami umyci, trzezwi, kulturalni i z gestem ?
    • atos38 Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 12:58
      podaj dalej:
      www.malysabotaz.pl/cele.html#layer56
    • czuly-wojtek Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 12:59
      No ale o co chodzi? Jeżeli ktoś chce podjąć pracę za granicą, za pośrednictwem agencji, to niech nie oczekuje potem kokosów. Coś za coś. Jeżeli uważa, że nie zasługuje na takie traktowanie (które zresztą świadomie wybrał), to niech wykaże się odrobiną samodzielności, znajomością języka obcego (!), zaradnością i załatwia wszelkie sprawy bez pośredników. I wtedy faktycznie lepiej na tym wyjdzie.
    • ulanzalasem Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 13:02
      Obozy pracy i tyle, mnie bardziej zainteresowało to:

Rynkiem pracy rządzi ok. 10 tys. agencji pracy tymczasowej.
      Pośrednicy, często niepotrzebni jak widać takie agencje okradają ludzi z kasy za brudną szklankę na stole - chodzi o stworzenie takiego systemu gdzie można jak najwięcej zarobić na innych ludziach, przykre, a może nawet okrutne.
    • druga_tozsamosc Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 13:04
      Nikt tak nie obraża Polaków, jak Wyborcza :P.
    • kasia481 Polak podobnie jak Rumun i Albańczyk 29.12.10, 13:06
      to europejscy "cyganie". W najlepszym razie to europejski murzyn.
    • piotrek_meteorolog Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 13:23
      Dobrze, że nie musiałem wyjeżdżać z kraju tułając się po świecie jak ci z Irlandii, lub być traktowanym jak piąte koło u wozu w obcym kraju. Wolę być parobkiem w swoim. Przynajmnej mogę się posługiwać swoim językiem bez skrępowania, niż pisać że się wstydzą być Polakami na obczyźnie. Dziady po prostu...
    • dorasia Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 13:33
      Łojej... kolejny kraj gdzie dulary i łojro nie rosną na drzewie?! I zpier....ć trzeba? To nie kochają nas za naszą inteligencję i niezwykłość?Za nasz mesjanizm, Solidarność i wódkę? Straszne.
    • fpoknetot Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 13:34
      droga gazeto wyjasnij mi jak to jest z ta emigracja bo sie juz pogubilem.jak zabiega sie o ich glosy w wyborach to kwiat narodu,bez nich polska by zginela sam mlodzi wyksztalceni kazdy to niemalze intelektualista,a dzis czytam ze to banda przyglupow ktora za nos wodza holendercy kmiotkowie,nie tylko ze nie potrafia sklecic zdania w zadnym jezyku ale pierszy raz w zyciu zobaczyli wode w kranie.
      • qatroscc Re: Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 16:32
        bo wyjeżdża jako PIS a siedzi jako PO
    • forumowiecgwna Re: Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 13:58
      Zaraz zaraz zaraz! Chwileczke! Przecież na forach królują raczej opowieści o raju na emigracji! A tu taki brzydki artykuł???? To musi być nieprawda, przecież emigranci twierdzą że są poważani, kochani, wspierani, a w kraju zostali tylko nieudaczniki ze znajomościami...
      A to Ci niespodzianka!
      • nie-tak Re: Jak Holandia pilnuje Polaków 29.12.10, 14:54

forumowiecgwna napisał:

> Zaraz zaraz zaraz! Chwileczke! Przecież na forach królują raczej opowieś
        > ci o raju na emigracji! A tu taki brzydki artykuł???? To musi być niepra
        > wda, przecież emigranci twierdzą że są poważani, kochani, wspierani, a w kraju
        > zostali tylko nieudaczniki ze znajomościami...
        > A to Ci niespodzianka!
        przecież to polskie media chcesz od nich wymagać lepszego poziomu? Spójrz na tytuły - odrzucające, niezachęcające do czytania artykułu. Tyle lat upłynęło od przewrotu, tyle lat otwartych granic, tyle lat dostępu do wszelakich światowych mediów nie nauczyło nic polskich "dziennikarzy". Stacza się społeczeństwo po równi pochylej, staczają się media, staczają się polska "elita" tylko patrzeć kiedy upadnie ten kraj totalnie, kraj w środku Europy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka