Dodaj do ulubionych

Dzień Żyda

17.01.11, 08:26
Cyt.Pani Natalia Sypion-Dutkowska uznała za gorszącą wypowiedź księdza, który słowa "żydować" użył z ambony na oznaczenie targowania się

Więcej... wyborcza.pl/1,75968,8956728,Dzien_Zyda.html#ixzz1BH4vWw9D
To już lekka przesada,nie ze strony księdza ale pani Natalii. Jest w mowie polskiej wiele określeń odwołujących się do słowa Żyd. Określenia te wzięły się nie z anty semityzmu, ale z obserwacji i odczuć ludzkich. W nazwaniu kogoś "ty Żydzie" w kontekście jego charakteru i cech osobistych nie jest obelgą a jedynie pochwałą jego zaradności i zręczności życiowej.
Obserwuj wątek
    • wlodek21 Powiedzenie "Ty Żydzie" pochwałą w Polsce? 17.01.11, 09:01
      Tak, a powiedzenie "Ty małpo" jest pochwałą czyjejś zwinności i zręczności, "Ty Neandertalczyku" jest pochwałą czyjejś siły, "Ty psie"- pochwałą czyjejś wierności i lojalności. Wszystko zależy od kontekstu, a ten w sprawach Żydów w Polsce jest jednoznaczny. Swastyka w Indiach i Nepalu kojarzy się ludziom ze szczęściem, pomyślnością i korzystnym oddziaływanie płynącym z Kosmosu, ale w Europie od jakiegoś czasu przywołuje zdecydowanie inne skojarzenia, bo jest inny kontekst sytuacyjny.
    • brzmski "cóż to jest?... żyd, panie!" 17.01.11, 09:05
      ja, panie starszy, taką już wrażliwość mam, że jak kto mi mówi - ... nie będzie z tego pożydku - to ja go w morde, za antysemityzm, walę, nie oglądający; a tak!
    • madonna89 Dzień Żyda 17.01.11, 10:43

podobnie jak okreslenie 'ten polaczek' tez sie wziely 'z obserwacji i odczuc ludzkich'. i nie ma sie co obrazac ze okreslaja pijaczka i umyslowo ograniczonego osobnika.
    • maczimo Dzień Żyda 17.01.11, 10:45
      Na tzw. "antysemitryzm" Żydzi wytrwale pracowali o tysiącleci i robią to nadal.
    • tow_rydzyk Dzień Żyda czy tolerancja pod medialna publiczke? 17.01.11, 10:54
      "trzeba było Żyda zmarnić"powiedzenie ludowe z kieleckiego

Mam w Nowym Jorku wspanialego przyjaciela rodem z Wloclawka o spolszczonym nazwisku Zlotogórski. Jest polskim zydem. Mowi przepiekna polszczyzna. Swobodnie cytuje z pamieci Mickiewicza, Slowackiego, Galczynskiego, Jasnorzewska...Leca.
      Po przymusowej emigracji z PRL-u po roku 1968 jako niedoszly magister filologii polskiej przywiozl ze soba do Stanow to co (jak sam podkreslil) bylo dla niego najcenniejsze: swoja rodzinna biblioteke. Gdy ujrzalem jego kolekcje oniemialem to li z zachwytu , to li ze wstydu...mial on wiecej pozycji klasyków polskiej literatury pieknej niz wszyscy moi amerykanscy znajomi polskiego pochodzenia razem wzieci (wlaczajac w to mój wlasny ksiegozbiór).
      Mieszkam od lat za granica i z wielkim bolem wywolanym gleboka troska o wizerunek Naszej Ojczyzny w swiecie czytam w polskich publikatorach ksenofobiczne “werbalne rozwolnienie” serwowane zazwyczaj przez osobników z patologicznymi klerykalno-nacjonalistycznymi odchyleniami.
      Odczytuje ich “wypowiedzi” jako nieudolna i rozpaczliwa proba leczenia sie z gleboko zakorzenionych wschodnio-europejskich a moze zachodnio-azjatyckich , slowianskich kompleksow. O ich intelektualno-moralnym wymiarze nie warto nawet wspominac.
      A moze wy pseudopatrioci spod znaku Jankowskiego i Rydzyka powinniscie przeprosic naszych zydowskich wspólobywateli za “szmalcowników”, za Kielce, Jedwabne i równiez za to za nie staneliscie w ich obronie w 1968. Za naszych bogobojnych chlopow, ktorzy po zakonczeniu niedzielnej mszy swietej przeistaczaja sie w hieny cmentarne bezczeszczac miejsca masowej zaglady polskich i europejskich zydow. Czy nie powinniscie sie wstydzic za tych polskich “intelektualistów”, dla ktorych twórczosc wielkich polskich poetów Juliana Tuwima i Boleslawa Lesmiana “smierdziala czosnkiem” ? Dlaczego nigdy nie wspominacie o sanacyjnym (ND-ckim) apartaheidzie na polskich uczelniach II RP ?
      Jak mozna nie wstydzic sie za Polakow, którzy pamietajac o Bermanach i Rozanskich celowo zapominaja o gwiazdach Dawida na nagrobkach cmentarzy wojskowych zolnierzy polskich pod Narvikiem, Falaise, Tobrukiem czy Monte Cassino?
      Od dziecinstwa mamy wbudowywana swoista ksenofobicznej liste ras czy grup narodowosciowych ktorym uczy sie nas nie ufac czy nawet nie nawidziec. Znajdujemy na tej liscie nie tylko osoby pochodzenia zydowskiego. Sa tam nasi najblizsi sasiedzi: “szwaby”, “pepiki”, “kacapy/ruscy” , ”cyganie” i egzotyczni przybysze z daleka jak “czarnuchy” i “zoltki”. Pamietam z dziecinstwa , ze nawet okreslenie “ukrainiec” mialo u Polakow bardzo wyrazne negatywne/wrogie skojarzenie.
      W 1984 spotkalem bylych dzialaczy robotniczej Solidarnosci, którzy po stanie wojennym ze wszystkich mozliwych krajów przyjmujacych emigrantów wybrali rasistowska RPA gdzie dokladnie w tym samym czasie stary Nelson Mandela dogorywal w wiezieniu. Szybko sie urzadzili i oczywiscie “kontynuowali” swoja walke o wolnosc, równosc i sprawiedliwosc spoleczna ze swoich posiadlosci otoczonych drutem kolczastym i czarnoskora pomoca domowa, ktorej zrzeszanie sie w zwiazkach zawodowych bylo zabronione. Delikatnie im to wytknalem. Obruszyli sie na mnie. “Twój mlodzienczy idealizm mozesz sobie wsadzic do d..py. Daj czarnuchom wladze i zobaczysz jak rozpie...dola ten kraj”. Przypomnialy mi sie wtedy slowa Zelaznego Kanclerza o Naszym Narodzie: “wystarczy dac Polakom wladze i sami sie wyniszcza”. Na pozegnanie polecilem im slynna ksiazke “Jadro ciemnosci” napisana przez naszego slynnego Ziomka Jozefa Korzeniowskiego.
      Oto co nam dzisiaj zostalo z etosu robotniczej solidarnosci i naszej “chrzescijanskiej moralnosci”...
      Ale czemu ja sie wlasciwie czepiam ?...Przeciwstawienie sie grzechowi niewolnictwa nigdy nie bylo biblijnym priorytetetem ...
      Moze na zakonczenie wspomnijmy Nigeryjczyka Maxwella, który - tak jak wielu Polaków -opuscil ojczyste strony w poszukiwaniu lepszego zycia.
      Policja demokratycznej i praworzadnej RP zastrzelila go w imie chrzescijanskiej milosci do blizniego zapewne tylko dlatego, ze nie kopal pilki tak dobrze jak doskonaly i powszechnie szanowany pilkarz naszej narodowej reprezentacji Emanuel Olizabebe.
      • pzgr Re: Dzień Żyda czy tolerancja pod medialna public 17.01.11, 11:52
        Czyj jest ten cytat?
        Bo interesujący wielce.
      • antropoid Re: Dzień Żyda czy tolerancja pod medialna public 17.01.11, 13:18
        tow_rydzyk napisała:

> doskonaly i powszechnie szanowany pilkarz naszej narodowej reprezentacji
        > Emanuel Olizabebe.

Emmanuel Olisadebe.

• tow_rydzyk Dzieki za korekte 17.01.11, 13:48
          antropoid napisał:

> tow_rydzyk napisała:
          >
          > > doskonaly i powszechnie szanowany pilkarz naszej narodowej reprezentacji
          > > Emanuel Olizabebe.
          >
          > Emmanuel Olisadebe.

>
          >
      • maaac Re: Dzień Żyda czy tolerancja pod medialna public 17.01.11, 18:17
        Tow_rydzyk

Mam deja_vu. Gdzieś ten tekst już czytałem. Na pewno ten o Solidarności i RPA. Jest świetny, nie powiem, ale.... może byś tak jakiś blog stworzył i do takich tekstów, do których w kółko trzeba wracać dawał tylko linki? Spamerstwo nawet w "słusznym" celu dalej pozostaje spamerstwem i jako takie jest nie mile widziane.
        • tow_rydzyk Mroczne zakamarki polskiej mentalnosci 18.01.11, 02:39
          maaac napisał:

> Tow_rydzyk
          >
          > Mam deja_vu. Gdzieś ten tekst już czytałem. Na pewno ten o Solidarności i RPA.
          > Jest świetny, nie powiem, ale.... może byś tak jakiś blog stworzył i do takich
          > tekstów, do których w kółko trzeba wracać dawał tylko linki? Spamerstwo nawet w
          > "słusznym" celu dalej pozostaje spamerstwem i jako takie jest nie mile widzian
          > e.

Jestem wdzieczna za komentarz. Odbieram go jako komplemet, za ktory dziekuje.
          Bede przypominac te sprawy Moim Rodakom. Koniecznosc niszczenia wszelkich zarodkow rasizmu ilustruje ponizszy wpis jednej/jednego z forumowiczow:

"Jak śmiesz antypolski żydzie, udający Polaka ( to pod moim adresem- tow _ rydzyk) oskarżać ludzi, którzy w czasach mrocznej komuny szukali wolności i lepszego życia za granicą i nie zawsze mieli wybór czy udać się do USA, Kanady czy do Australii? Najłatwiej wówczas było wyjechać, szczególnie z rodziną do RPA. To nie oni wprowadzili tam apartheid, oni ten system tam zastali. "

Podsumowujac ; "Za Nasza Wolnosc i Wasza"....i wielu z nas nadal mysli, ze My Polacy jestesmy "Chrystusem Narodow"......

lacze smutne pozdrowienia,
          tow_rydzyk

P.S.
          Zdaje sobie sprawe , ze dla wielu forumowiczow czytanie moich powtarzanych i majacych raczej dosc ogolny charakter (aczkolwiek czesto modyfikowanych) tekstow moze byc irytujace. Prosze ich w przyszlosci nie otwierac. Podpisuje sie zawsze tym samym nick'iem.

• pzgr Re: Dzień Żyda 17.01.11, 11:56
      "W nazwaniu kogoś "ty Żydzie" w kontekście jego charakteru i cech osobistych nie jest obelgą a jedynie pochwałą jego zaradności i zręczności życiowej."

to zdanie, Drogi Forumowiczu, jest właśnie definicją stereotypizacji i uprzedzeń. i mimowolnym wyrazem tychże u Drogiego Forumowicza. i o tym jest właśnie tekst felietonu.
    • cyniczne_oko Maja zydzi dzien Polaka? Nie? To skasowac toto 17.01.11, 12:29
      bo ja nie widze zadnego powodu by robic wazeliniarkie gesty wobec pasozytow co jedynie potrafia krecic holocaust bbussiness skamlajac wobec calego swiata jak to byli przesladowani piec pokolen wstecz.
      • bokertov1947 Re: Maja zydzi dzien Polaka? Nie? To skasowac tot 18.01.11, 05:55
        cyniczne_oko napisał:

> bo ja nie widze zadnego powodu by robic wazeliniarkie gesty wobec pasozytow co
        > jedynie potrafia krecic holocaust bbussiness skamlajac wobec calego swiata jak
        > to byli przesladowani piec pokolen wstecz.

Wy Polacy macie takie przyslowie: ...Przyganial kociol garnkowi“...
        Juz po piewszym zdaniu Twego wytrysku “yntelektualnego” wiedzialem, jak to przyslowie zyciem wypelnic.
        Bo Chrystus Swiata i okolicy – POLAK, to nie jest inny (jesli zastosujemy “logike” twoich fylozofycznych wypocin)? A kto do dzisiaj wciska swiatu ciemnote o wplywie waszych ziomkow na istnienie – tylko tego dobrego, bo katolickiego – swiata? A to ten z Wadowic, a to naczelnik na Kasztance, co cuda nad Wislo czynil. A to ten Kosciuszko, co Ameryke zcywilizowal? No i setki, setki innych Polakow zwyciezcow i uciskanych w imie szczescia innych.
        A wic zostaw synku kosciol we wsi – i od czasu do czasu wlacz to, co inni zwia mozgiem – nim zasmiecisz znowu to forum.
        Pozdrowienia u Tel Avivu.
        • cyniczne_oko Re: Maja zydzi dzien Polaka? Nie? To skasowac tot 18.01.11, 11:33
          macie dzien polaka? Nie macie. Wiec my nie mamy ani powodu ani checi miec dzien zydka.
          • bokertov1947 Re: Maja zydzi dzien Polaka? Nie? To skasowac tot 18.01.11, 13:08
            cyniczne_oko napisał:

> macie dzien polaka? Nie macie. Wiec my nie mamy ani powodu ani checi miec dzien
            > zydka.

Ale za to macie w Polsce dzien debila. I to przez caly okragly rok!
            Pozdrowienia z Tel Avivu.
    • nc125 Dzień Żyda 17.01.11, 13:07
      Dzień Żyda to jak zawsze od 14 lat przesada ,to oni są okupantami a nie są okupowani.
      • pzgr Re: Dzień Żyda 17.01.11, 13:57
        a ilu Polaków mieszkało przez wieki w Izraelu i ilu z nich ma tam groby.
        tu, drogi forumowiczu/czko nie ma symetrii.
        • maaac Re: Dzień Żyda 17.01.11, 18:25
          Dokładnie na tej samej zasadzie nigdy nie potrafię wbić do głowy określonym osobom, że o ile Polacy mogli Żydów ratować przed Niemcami, to Żydzi Polaków już przed Rosjanami nie bardzo.
          Dla hitlerowców bowiem byli i Polacy, i Żydzi, tymi pierwszymi się pogardzało, ale póki co się im tylko państwo niszczyło, na Żydów zaś polowali jak na zwierzynę łowną.
          Dla komunistów nie było Polaków i Żydów, byli przedstawiciele polskiego przedwojennego establiszmentu wraz z kułakami i kapitalistami oraz ploretariat. Im wisiało wyznanie czy narodowość. Polscy żydzi oficerowie ginęli tak samo jak chrześcijanie czy ateiści w Katyniu. Biedny Polak czy Żyd mógł dokładnie tak samo pomagać polskiemu urzędnikowi bez względu na jego wyznanie. Bogaty żyd miał tak samo przekichane jak bogaty chrześcijanin.

No ale "nie antysemici, ale żądający prawdy o Żydach" nigdy tego nie zrozumieją. Bo ich wyobraźnia o komunizmie została zbudowana na bajkach, a nie faktach.
        • bokertov1947 Re: Dzień Żyda 18.01.11, 05:58
          pzgr napisał:

> a ilu Polaków mieszkało przez wieki w Izraelu i ilu z nich ma tam groby.
          > tu, drogi forumowiczu/czko nie ma symetrii.

Daj se synciu spokoj z tymi Polakami! Bo znowu probujesz komus wcisnac jakas tam placzliwo-patriotyczna ciemnote.
          Pomysl tylko chwile, a stwierdzisz, ze piszesz glupoty.
          Ja - na przyklad - umie jako tako Wasz jezyk, a nie jestem i nie czulem sie nigdy Polakiem!
          Pozdrowienia z Tel Avivu.
    • 1camaro1 Dzień Żyda 17.01.11, 16:39
      "Dzień Żyda" - tego już za wiele: Żydostwo w Polsce "dusi" nasz naród od wieków, wszędzie to robactwo znajdziesz, a najwiecej w naszym Sejmie i Rządzie. Kto u nas rządzi - ŻYD!!! Jedynie w PSL jest jeden żydzisko w pozostałych partiach dochodzi do 95% żydostwa. Gdzie tu jest POLSKA????????? Hitler nie zakończył swojej misji - na Majdanku w Lublinie powinien być czynny jeden komin cały czas. Ta plaga żydowska opanowała cały świat. Zapraszam do lektury: www.forum-terespol.pl/index.php?topic=78.0
      • pzgr Re: Dzień Żyda 17.01.11, 17:24
        won fornalu, bo wybatożę na gumnie.
    • citaobscura a dzień chrześcijan albo dzień Polaka 17.01.11, 17:01
      kiedy jest obchodzony w Izraelu? jakoś mi to umknęło...
      • pzgr Re: a dzień chrześcijan albo dzień Polaka 17.01.11, 17:23
        droga cipoobskurantko
        a ilu Polaków mieszkało przez wieki w Izraelu i ilu z nich ma tam groby.
        tu nie ma symetrii.
      • pzgr Re: a dzień chrześcijan albo dzień Polaka 17.01.11, 17:24
        oczywiście citaobscuro, widocznie coś mi umknęło w pisowni nicka.
        jak widać, każdemu coś może umknąć.
    • muledet.3 Pijany jak Polak 17.01.11, 17:37
      obrazliwe?.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka